NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Taiwan

2News.be / Trefwoorden / Taiwan

Oprichter Foxconn kandidaat voor presidentsverkiezingen in Taiwan
29 Augustus 2023, 00:03 Skynet Buitenland
De oprichter van de Taiwanese technologiereus Foxconn, de miljardair Terry Gou, heeft maandag zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in Taiwan officieel aangekondigd. Hij neemt deel als onafhankelijke kandidaat.


Taiwan start met grote militaire oefeningen
25 Juli 2023, 00:07 Skynet Buitenland
In een periode van hoogoplopende spanningen tussen Taiwan en China, zijn maandag door Taiwan grootschalige manoeuvres opgestart. De jaarlijkse militaire oefening 'Han Kuang', waarmee de paraatheid in het geval van een invasie wordt geoefend, zal naar verwachting vijf dagen duren.


Amerikaanse Buitenlandminister trekt naar China om gespannen banden aan te halen: ?Taiwan is grootste gevaar voor relatie VS en China?
19 Juni 2023, 00:03 HLN.BE
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is vanmorgen aangekomen in de Chinese hoofdstad Peking, waar hij als eerste een bezoek bracht aan zijn Chinese ambtgenoot Qin Gang. Het gaat om het hooggeplaatste Amerikaanse bezoek sinds 2018 en komt op een moment waarop de relatie tussen de Verenigde Staten en China onder druk staat en beide landen bereid zijn de banden aan te halen om escalatie te voorkomen.


12 April 2023, 00:07 Volkskrant
VS kondigen mogelijke verkoop wapens aan Taiwan aan
4 September 2022, 00:05 Skynet Economie
De Verenigde Staten hebben vrijdag aangekondigd mogelijk wapens ter waarde van 1,1 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) aan Taiwan te gaan verkopen. Het gaat volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie om onder meer zestig anti-scheepsraketten en honderd luchtdoelraketten. De koop is nog niet rond.


VS en Taiwan plannen nieuwe handelgesprekken
21 Augustus 2022, 00:07 Skynet Economie
De Verenigde Staten en Taiwan gaan nieuwe handelsgesprekken opstarten. De eerste onderhandelingsronde zal dit najaar nog moeten plaatsvinden, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Handel. De aankondiging komt er net op een moment dat de spanningen in de regio opnieuw oplopen.


Verenigde Staten willen handelsbetrekkingen met Taiwan aanhalen
15 Augustus 2022, 00:04 NU.NL - Economie
De Verenigde Staten gaan de handel met Taiwan opvoeren in een reactie op het "provocerende" gedrag van China, meldt het Witte Huis. De Amerikanen dringen aan op het recht op lucht- en zeedoorgang in de Straat van Taiwan.


Miljoenen mensen volgden vlucht van Pelosi naar Taiwan via Flightradar24
8 Augustus 2022, 00:11 NU.NL - Tech
Het veelbesproken bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan zorgde dinsdag voor een tijdelijke overbelasting op Flightradar24, een site waarop je live vluchten kunt volgen. Miljoenen mensen volgden de reis van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.


Snickers-maker noemt Taiwan een land, biedt excuses aan China aan
8 Augustus 2022, 00:03 NU.NL - Economie
Mars Wrigley, het bedrijf achter onder meer Snickers, M&M's en Mars, heeft in China excuses aangeboden omdat het bedrijf Taiwan in een reclame van Snickers een land noemde. China ziet de eilandstaat, die eigenlijk al sinds 1949 onafhankelijk is, als een afvallige provincie en eist van bedrijven dat ze Taiwan als onderdeel van China benoemen.


Peking kondigt handelssancties af tegen Taiwan
7 Augustus 2022, 00:10 Skynet Economie
China heeft handelssancties afgekondigd tegen Taiwan, als reactie op het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan het eiland. China verbiedt voortaan de import van bepaalde citrusvruchten en vissen uit Taiwan. Ook de export van zand naar het eiland wordt verboden.


Snickers verontschuldigt zich voor afbeelden van Taiwan als een land
7 Augustus 2022, 00:08 Skynet Buitenland
De Amerikaanse snoepfabrikant Mars Wrigley heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en gezegd dat het "de Chinese soevereiniteit" respecteert nadat in een reclamevideo voor Snickers Taiwan werd afgebeeld als een land.


4 Augustus 2022, 00:06 Volkskrant
Chinees wapengekletter bij Taiwan na reis Pelosi, 'toegeven geen optie'
4 Augustus 2022, 00:03 NOS nieuws

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, werd met gejubel onthaald in Taiwan. Maar met haar vertrek volgt voor Taipei nu de kater. Tal van oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen van het Chinese leger steken de komende dagen de Straat van Taiwan over voor militaire oefeningen nabij de Taiwanese kustlijn.

Negentien uur verbleef Pelosi in Taiwan, inclusief overnachting. Dat was fors langer dan de tijd die Newt Gingrich er doorbracht, 25 jaar geleden, toen hij als eerste en tot Pelosi laatste voorzitter van het Amerikaanse Huis Taiwan bezocht. En ook toen was er zoals gebruikelijk kritiek vanuit Peking. Die valt alleen in het niet bij de reactie van nu.

Dinsdagavond vlogen de eerste vliegtuigen al door de Taiwanese luchtverdedigingszone. Daar blijft het niet bij. In de komende dagen voert het 'Oostelijke Theatercommando' van het Volksbevrijdingsleger 'gerichte' militaire oefeningen uit. Daarmee gaat Peking verder dan het decennialang kon of wilde gaan. Op een zestal plekken zullen gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen met scherp gaan schieten, op enkele nautische mijlen afstand van de kust van Taiwan.

China deelde vandaag al beelden van straaljagers en marineschepen:

De oefeningen worden volgens het Taiwanese ministerie van Defensie ook gehouden in de territoriale wateren van het eiland. Het is volgens Vincent Chao "een voorproefje" van wat komen gaat. Hij weet waar hij het over heeft. Tot voor kort was hij hoofd politiek op het Taipei Economic and Cultural Representative Office in Washington, wat de facto de ambassade van Taiwan in Amerika is.

In die rol was hij in 2020 betrokken bij de Taiwan-bezoeken van Alex Azar, de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken onder oud-president Trump, en onderminister van Economische Ontwikkeling Keith Krach. "Ook tijdens dat bezoek stuurde de Volksrepubliek gevechtsvliegtuigen richting de Taiwanese luchtverdedigingszone", zegt Chao, die ook een tijdje rechterhand van de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu was.

Peking heeft aangegeven bij de oefeningen meerdere belangrijke havens te zullen blokkeren en delen van het luchtruim rond Taiwan zullen niet toegankelijk zijn. Taiwan kan zo volledig worden afgeknepen, waarmee Peking een signaal afgeeft richting de 23 miljoen Taiwanezen en ook naar de rest van de wereld.

Critici van Pelosi's bezoek vinden dat ze de kat op het spek heeft gebonden en China onnodig heeft geprovoceerd. Voorstanders denken dat Taiwan wel degelijk wat te winnen heeft met het bezoek. Er is niet gezwicht voor de druk uit Peking en de nauwe banden met de VS maken het voor China gevaarlijker om verdergaand militair in te grijpen, zo is de gedachte. Dat dit gevolgen heeft voor de korte termijn, in de vorm van bijvoorbeeld het huidige machtsvertoon van het Chinese leger, neemt Taiwan voor lief.

Chao denkt dat het bezoek van Pelosi op de lange termijn gunstig is voor de veiligheid van Taiwan. "Er is een gezegde: je geeft ze een inch, ze nemen een mijl" legt de oud-diplomaat uit. "We zullen niet toestaan dat militaire intimidatie van de Communistische Partij de vooruitgang die we in de afgelopen decennia hebben geboekt, terugdraait. Toegeven is geen optie."

Losweken van bondgenoten

Ross Feingold, politiek risicostrateeg, is iets minder stellig. "Over vijf maanden heeft het Huis van Afgevaardigden weer een nieuwe voorzitter", zegt hij.

Feingold denkt dat China verder zal gaan op het ingeslagen pad. Naast economische sancties en militair wapengekletter gaat het dan bijvoorbeeld om het losweken van de laatste diplomatieke bondgenoten van Taiwan.

Afgelopen jaar was Nicaragua het laatste land dat banden met Peking verkoos boven de relatie met Taipei. "In aanloop naar de Taiwanese presidentsverkiezingen van 2024 zal men bijvoorbeeld kunnen gaan voor Eswatini, het laatste land in Afrika dat nog betrekkingen heeft met Taiwan."

Regio heeft het vaker gezien

Terwijl binnen Taiwan iedereen zich vooral bezighoudt met wat Pelosi tijdens haar bezoek heeft gegeten, vraagt de rest van de wereld of de Derde Wereldoorlog al is begonnen, zo werd gegrapt op sociale media. "Maar iedereen die hier al wat langer actief in de regio is, heeft dit soort incidenten vaker gezien", zo nuanceert Feingold die zorgen.

Hij denkt niet dat er een nieuwe Taiwan-crisis in de maak is, zoals in het midden van de jaren 90 het geval was. "Bij een crisis is geen van beide partijen duidelijk over waar dit naartoe gaat, waar het escaleert", zegt hij. "We gaan zeker agressievere acties zien van China, maar ik denk dat beide partijen willen voorkomen dat dit uitmondt in een situatie waarin men de controle verliest."




Nancy Pelosi heeft Taiwan verlaten, maar laat een internationale puinhoop achter
4 Augustus 2022, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Na een ontmoeting met president Tsai en woorden van steun aan Taiwan, heeft de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi het land alweer verlaten. Na haar bezoek blijft een puinhoop achter. Chinese troepen maken manoeuvres rond het eiland, alsof ze een echte invasie willen inoefenen. Taiwan heeft de militaire paraatheid opgedreven. En Biden moet aan het werk om zijn boze bondgenoten te sussen.




Xi waarschuwt Biden om "niet met vuur te spelen" wat Taiwan betreft
31 Juli 2022, 00:07 Skynet Economie
De Chinese president Xi Jinping heeft tijdens een ruim twee uur durend telefoongesprek zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden gewaarschuwd om "niet met vuur te spelen" wat Taiwan betreft. Zo meldt een Chinees staatsmedium donderdag. Volgens Amerikaanse diplomaten hebben de twee leiders ook afgesproken om elkaar persoonlijk te ontmoeten.


28 Juli 2022, 00:06 Volkskrant
China zal niet aarzelen om oorlog tegen Taiwan te ontketenen, zegt defensieministerie
12 Juni 2022, 00:08 Skynet Buitenland
China zal "niet aarzelen om een oorlog te ontketenen" als Taiwan de onafhankelijkheid uitroept. Dat heeft de woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie gezegd na de eerste ontmoeting tussen defensieminister Wei Fenghe en zijn Amerikaanse ambtgenoot Lloyd Austin in Singapore.


China: ?VS spelen met vuur over Taiwan?
24 Mei 2022, 00:02 HLN.BE
De Verenigde Staten spelen met vuur, waarschuwt China als reactie op de ongebruikelijk krachtige Amerikaanse boodschap dat Washington bereid is met geweld Taiwan tegen Chinese agressie te verdedigen. De Amerikanen "trekken de Taiwan-kaart om China in bedwang te houden" maar ze zullen zichzelf verbranden, aldus de regering in Beijing.


'The Ascent voor PS4 en PS5 krijgt certificering in Taiwan'
6 December 2021, 00:01 Tweakers
Cyberpunk-game The Ascent komt mogelijk naar de PlayStation 4 en 5. Gematsu ontdekte dat deze twee versies van de game bij de Taiwanese leeftijdsklassificatie-autoriteit verschenen waren. Nu nog is de game alleen beschikbaar voor Windows en de huidige en vorige generatie Xbox.


Hoe paria Taiwan verzeild raakte in geopolitiek wedstrijdje touwtrekken tussen VS en China
30 Oktober 2021, 00:08 Volkskrant
De spanningen rond Taiwan lopen op: het eiland is een pion op het schaakbord van de geopolitieke rivaliteit tussen China en de Verenigde Staten. Die ingewikkelde positie dateert uit de Koude Oorlog, toen het eiland een kapitalistisch bolwerk tegen het communistische China was. Hoe zit dat precies in elkaar?





Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn