NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Syrische

2News.be / Trefwoorden / Syrische

Duizenden Syrische vluchtelingen gedwongen uit woning gezet in Libanon
Gisteren, 09:12 Skynet
Duizenden Syrische vluchtelingen in het buurland Libanon worden gedwongen om "blijkbaar vanwege hun nationaliteit" hun woning te verlaten. Dat klaagt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vandaag aan.


Syrische staatsmedia trekken bericht over luchtaanvallen weer in
Dinsdag, 12:48 Skynet
De berichten over de nachtelijke luchtaanvallen op Syrische doelwitten zijn vandaag weer ingetrokken door de staatsmedia. Het ging om "vals alarm" en er was dus geen sprake van een buitenlandse aanval, zo wordt meegedeeld.


Syrische televisie meldt nieuwe raketaanvallen, maar trekt bericht later in
Dinsdag, 12:30 NOS nieuws

SyriŽ heeft een bericht over een nieuwe raketaanval op doelen in SyriŽ teruggetrokken. De Syrische staatstelevisie meldde dat er vannacht een luchtmachtbasis bij Homs was aangevallen. De vijandige raketten zouden zijn neergehaald. Van wie die raketten zouden zijn geweest, werd niet gezegd.

De Libanese Hezbollah-militie, die in SyriŽ aan de kant van president Assad meevecht, zei dat ook een luchtmachtbasis bij Damascus onder vuur was genomen.

Later gaf de staatstelevisie toe dat er sprake is geweest van vals alarm. Dat volgde op een verklaring van een commandant van de troepen van Assad tegen persbureau Reuters.

Volgens die commandant was het valse alarm veroorzaakt door een storing in het radarsysteem. Dat zou het doelwit zijn geweest van een "elektronische aanval" van IsraŽl en de VS.
Syrische bronnen ontkennen berichten van raketaanval
Dinsdag, 03:48 Skynet
Syrische militaire bronnen hebben dinsdag berichten ontkend van een ochtendlijke raketaanval op de luchtmachtbasis van Shayrat in gouvernement Homs. De bronnen zeggen dat de Syrische luchtafweer geactiveerd werd, maar dat het vals alarm bleek.


Syrische president verliest Franse decoratie
Maandag, 23:00 Skynet
De Syrische president Bashar al-Assad verliest binnenkort de Franse decoratie van het Franse Legioen van Eer. De procedure is in gang gezet om Assad die titel te ontnemen. Dat meldt het Elysťe maandagavond.


Syrische staatstelevisie: OPCW-team aangekomen in Douma
Dinsdag, 15:30 NOS nieuws

De Syrische staatstelevisie meldt dat OPCW-experts in de stad Douma zijn aangekomen. De vertegenwoordigers van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens zullen daar bewijsmateriaal zoeken voor de vermoedelijke gifgasaanval van anderhalve week geleden.

De OPCW zelf heeft nog niet bevestigd dat de onderzoekers in Douma zijn.

Het team van de OPCW kwam afgelopen zaterdag aan in Damascus. Rusland en SyriŽ zeiden toen dat ze nog niet door konden reizen naar Douma "om veiligheidsredenen". Wel kreeg de OPCW de gelegenheid om 22 getuigen te spreken, die door de Syrische autoriteiten naar de hoofdstad gebracht zouden worden.

Rusland, een bondgenoot van SyriŽ, zei maandag dat de OPCW woensdag naar de plek van de vermoedelijke gifgasaanval zou kunnen afreizen.

De VS en Frankrijk hebben de afgelopen dagen hun vermoedens uitgesproken dat het bewijsmateriaal in Douma al is weggehaald.
Ook sarin gebruikt bij Syrische gifgasaanval: ?Pupilvernauwing, braken en verstoord centraal zenuwstelsel?
Zondag, 07:36 Gazet v. Antwerpen

De Verenigde Staten vermoeden dat het Syrische leger niet alleen chloorgas maar ook sarin heeft gebruikt op 7 april in Douma nabij Damascus. Dat zegt een verantwoordelijke van de Amerikaanse regering zaterdag. Als reactie stellen de VS en partners Groot-BrittanniŽ en Frankrijk een nieuwe resolutie voor in de VN-Veiligheidsraad.
Syrische president Assad reageert op bombardementen met onderkoelde video op Twitter

Na de aanvallen van drie westerse mogendheden tegen zijn land zaterdagochtend heeft Bashar al-Assad gezegd meer dan ooit vastberaden te zijn om ?te strijden tegen het terrorisme?. Eerder op de dag liet de Syrische president al een bizarre video op Twitter plaatsen.
Syrische en Russische troepen controleren heel Oost-Ghouta
14 April, 13:18 Skynet
Het Syrische leger heeft samen met bondgenoot Rusland opnieuw de volledige controle overgenomen in Douma, de laatste rebellenenclave in Oost-Ghouta. Dat meldt het in Groot-BrittaniŽ gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.


Frankrijk wil "vanaf nu" werken aan hervatten van politiek proces in Syrische crisis
14 April, 11:30 Skynet
Frankrijk wil "vanaf nu" beginnen werken aan het hervatten van het politieke proces binnen de Syrische crisis. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian vandaag gemeld, enkele uren nadat Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS luchtaanvallen op SyriŽ uitvoerden als reactie op een vermoedelijke chemische aanval door het regime vorige week.


Geweld SyriŽ - Zes Syrische soldaten gewond bij aanvallen van VS, Frankrijk en Groot-BrittanniŽ
14 April, 07:24 Skynet Belgie
Bij de aanval van de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ en Frankrijk tegen vermoedelijke gifgasfaciliteiten in SyriŽ zijn minstens zes Syrische soldaten gewond geraakt. Dat zegt een Syrische militaire bron aan dpa.


VS en bondgenoten bombarderen 'chemische wapendepots' in SyriŽ
14 April, 04:36 Volkskrant
De Verenigde Staten heeft zaterdagochtend vroeg (Nederlandse tijd) precisiebombardementen uitgevoerd in SyriŽ, die even daarvoor op de nationale televisie waren aangekondigd door de Amerikaanse president Donald Trump. De aanval is inmiddels voorbij. Volgens bronnen binnen de Amerikaanse regering zijn drie doelen geraakt, waaronder een mogelijke opslagplaats van chemische wapens. Doel is om 'een st


'Syrische troepen nu helemaal de baas in Oost-Ghouta'
12 April, 08:12 NOS nieuws

De Syrische strijdkrachten zijn nu helemaal de baas in Oost-Ghouta, de regio bij Damascus die lang in handen was van de tegenstanders van president Assad. Russische media melden dat op basis van een hoge Russische militair, onafhankelijke bevestiging is er nog niet.

De hoge militair heeft gezegd dat het Syrische leger de vlag heeft gehesen op een gebouw in Douma, om te markeren dat de rebellen in de stad verslagen zijn. Heel Oost-Ghouta zou nu in handen zijn van de troepen van president Assad, die daarbij konden rekenen op actieve militaire steun uit Rusland.

Militaire politie

Het Russische persbureau RIA meldt verder dat in Douma de Russische militaire politie wordt ingezet. Verdere informatie daarover ontbreekt nog. Het is dus niet duidelijk om hoeveel manschappen het gaat en wat hun opdracht is.

Westerse landen en Rusland staan lijnrecht tegenover elkaar in SyriŽ en de spanningen zijn de afgelopen dagen hoog opgelopen. Het Westen is ervan overtuigd dat de burgerbevolking van Douma vorige week door het Syrische leger is aangevallen met chemische wapens. Rusland spreekt dat tegen en zegt dat de Verenigde Staten een voorwendsel zoeken voor een militaire interventie in SyriŽ. Rusland blijft erbij dat er in Douma geen sporen van chemische wapens zijn gevonden.

De OPCW, de organisatie voor een verbod op chemische wapens, wil zelf deskundigen naar Douma sturen om vast te stellen wat er is gebeurd.
Trump neemt binnen 48 uur besluit over reactie op vermoedelijke Syrische gifgasaanval
9 April, 19:36 NOS nieuws

President Trump neemt binnen 48 uur een besluit over een Amerikaanse reactie op de aanval op Douma. De laatste stad in de regio Oost-Ghouta in SyriŽ die nog in handen is van rebellen werd zaterdag volgens verschillende organisaties bestookt met gifgas door het Syrische bewind. Volgens hulporganisaties kwamen meer dan zestig mensen om en raakten meer dan duizend mensen gewond.

Trump sprak van het "beest Assad" en van een "hoge prijs" die zal worden betaald voor de aanval. Hij is in overleg met Amerikaanse militaire leiders om te bepalen wie verantwoordelijk is: "Rusland, SyriŽ, Iran of allen gezamenlijk, we komen er wel uit".

Minister van Defensie Jim Mattis sloot militaire actie zoals luchtaanvallen niet uit als schuld wordt bewezen. Hij vroeg zich af waarom Rusland zijn verplichtingen over het verwijderen van chemische wapens in de regio niet is nagekomen.

De Syrische regering ontkent verantwoordelijkheid voor de gifgasaanval. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is een onderzoek begonnen om te achterhalen wat zich precies heeft afgespeeld in Douma. De VN-Veiligheidsraad is vanavond in spoedvergadering bijeen.
Internationale gemeenschap veroordeelt gebruik gifgas in Douma - Syrische staatsmedia ontkennen alles
9 April, 12:18 Volkskrant
Terwijl de Amerikaanse president Trump en zijn Franse collega Macron maandagmorgen gezamenlijk de gifgasaanval op het Syrische Douma veroordelen, viert het Syrische leger feest: de rebellen in Douma zijn bereid om te vertrekken. Syrische staatsmedia meldden maandagochtend dat bussen klaar staan om de rebellen van Jaish al Islam - de grootste militie in Douma, met een religieus extremistisch karakt


Syrische media: luchtmachtbasis Homs bestookt met raketten
9 April, 05:06 NOS nieuws

Het militaire vliegveld T4, of Tayfur, bij de Syrische stad Homs is bestookt met raketten. Volgens de Syrische staatstelevisie zijn er acht raketten neergehaald. Er zouden meerdere doden en gewonden zijn.

In Syrische media wordt gesteld dat de Verenigde Staten achter de raketaanval zitten, maar het Amerikaanse ministerie van Defensie ontkent dat. President Trump dreigde gisteren dat het Syrische regime "een hoge prijs" zou moeten betalen voor een aanval met gifgas, zaterdag in de stad Douma. Vorig jaar april bestookten de Amerikanen een Syrische luchtmachtbasis met Tomahawk-raketten als vergelding voor een aanval met chemische wapens op de stad Khan Sheikhoun.

Wat er in Douma precies is gebeurd is nog altijd onduidelijk, omdat het niet door onafhankelijke bronnen valt te controleren. SyriŽ en zijn bondgenoot Rusland spreken tegen dat er een aanval met gifgas is geweest.

Later vandaag buigt de VN-Veiligheidsraad zich over de ontwikkelingen van de laatste dagen in SyriŽ.
'Rebellen willen Douma verlaten en krijgsgevangenen vrijlaten'
8 April, 15:54 NOS nieuws

De rebellen van Jaish al-Islam (Leger van de Islam) zijn bereid de Syrische stad Douma te verlaten en hun krijgsgevangenen vrij te laten. Dat meldt de Syrische staatstelevisie. Ze kiezen voor een vrije aftocht nu de stad zwaar onder vuur ligt van het Syrische leger en bondgenoot Rusland.

Douma is de laatste stad in Oost-Ghouta, nabij Damascus, waar de rebellen standhielden. Vrijdag hervatte het Syrische leger, geholpen door Rusland, de luchtaanvallen op Douma, waarmee een wapenstilstand van tien dagen werd gebroken.

Er is al een tijd overleg over een evacuatie van opstandelingen, maar de leider van Jaish al-Islam verklaarde eerder te willen blijven. Vandaag zouden ze de strijd dus willen opgeven. De rebellen hebben nog niet bevestigd dat er een overeenkomst is over hun vertrek.

Gifgas

Volgens verschillende hulporganisaties heeft het Syrische bewind gisteren ook chemische wapens ingezet in het offensief. Daarbij zouden meer dan 75 doden zijn gevallen. Damascus ontkent Douma met gifgas te hebben bestookt.

Er zijn via sociale media beelden verspreid van mogelijke slachtoffers van de gifgasaanval op Douma. Persbureau Reuters heeft de herkomst van de beelden gecontroleerd en gaat ervan uit dat de beelden authentiek zijn en uit Douma komen. De videobeelden kunnen als schokkend worden ervaren.
Rusland houdt onafhankelijk onderzoek naar chemische wapens in SyriŽ tegen

De ontwerpresolutie van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties waarin het land de oprichting vraagt van een ?nieuw onafhankelijk onderzoeksmechanisme van de VN? naar het gebruik van chemische wapens in SyriŽ, bevat ?onaanvaardbare elementen? die de zaken nog ?verergeren?. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de VN, Vasily Nebensja, maandag gezegd.
Syrische bewind beschuldigd van gifaanval in Douma
8 April, 09:18 NOS nieuws

Verschillende organisaties beschuldigen het Syrische bewind ervan een aanval met chemische wapens te hebben uitgevoerd op Douma, de laatste stad in Oost-Ghouta die nog in handen is van rebellen. De medische hulporganisatie Syrian American Medical Society (SAMS) spreekt over een aanval met chloorgas op een ziekenhuis en een gebouw vlakbij. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen.

Ook de reddingsorganisatie Syria Civil Defence, wereldwijd bekend geworden als de Witte Helmen, maakt melding van een gifgasaanval in Douma, dat ten noordoosten van de hoofdstad Damascus ligt. Het Ghouta Media Center, een pro-oppositie-organisatie, zegt dat er meer dan 75 doden zijn door verstikking. Een helikopter zou een vatbom met sarin hebben gegooid.

'Valse berichten'

De Syrische regering ontkent een gifgasaanval te hebben uitgevoerd. Het zouden valse berichten zijn die de rebellen van Jaish al-Islam (het Leger van de Islam) verspreidt in een wanhoopspoging om de opmars van het Syrische leger te stuiten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring naar buiten gebracht. Daarin wordt gesproken van "zorgelijke berichten" over een nieuwe aanval met chemische wapens, nu in een ziekenhuis in Douma. De VS meldt van verschillende bronnen en medisch personeel ter plekke gehoord te hebben dat er veel slachtoffers zouden zijn. "Deze berichten, wanneer bevestigd, zijn verschrikkelijk en vragen om een onmiddellijk antwoord van de internationale gemeenschap."

De Verenigde Staten benadrukken dat de Syrische president Assad eerder chemische wapens heeft ingezet. Washington noemt de aanval met saringas op Khan Sheikhoun, van een jaar geleden. Daarbij kwamen zo'n honderd SyriŽrs om het leven.

Het State Department haalt in de verklaring ook uit naar Rusland, Assads bondgenoot. Door zijn militaire steun aan Assad is Moskou volgens de VS medeverantwoordelijk voor "deze meedogenloze aanvallen, het treffen van burgers en het verstikken van SyriŽs kwetsbaarste gemeenschappen met chemische wapens".

Wapenstilstand

Douma is de laatste stad in Oost-Ghouta waar nog wordt gevochten door rebellen. Vrijdag hervatte het Syrische leger, geholpen door Rusland, het offensief op Douma, waarmee een wapenstilstand van tien dagen werd gebroken. Er liepen gesprekken over een evacuatie van opstandelingen maar de leider van Jaish al-Islam verklaarde te willen blijven. Rusland, dat de gesprekken voerde, zou voorstellen hebben gedaan die neerkomen op een totale overgave, aldus de rebellen.

Van beide kanten worden overwinningen en slachtoffers gemeld bij de gevechten. Bij beschietingen op Damascus zouden zeker zes doden zijn gevallen, waarvan staatsmedia beelden verspreidden.
?VS stoppen met trainen Syrische rebellen?
8 April, 00:24 NRC
De Verenigde Staten gaan stoppen met het trainen van gematigde Syrische rebellen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. Als verklaring geeft het Witte Huis dat het meer dan 500 miljoen kostende programma geen reŽle strijdkracht heeft opgeleverd. Dat meldt The New York Times.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be