NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Studenten

2News.be / Trefwoorden / Studenten

Studenten Vindicat vrijuit na wangedrag in sushitent
Woensdag, 13:30 NOS nieuws

Studenten van het Groninger corps Vindicat worden niet vervolgd voor hun misdragingen in een sushirestaurant in die stad. Dat heeft burgemeester Den Oudsten vandaag bekendgemaakt.

De restauranteigenaar heeft geen aangifte gedaan en politie-onderzoek in opdracht van de burgemeester geeft ook geen reden tot strafrechtelijke vervolging, laat hij weten aan RTV Noord.

Volgens Den Oudsten had de ondernemer eerder moeten ingrijpen toen de groep studenten overlast veroorzaakte. De burgemeester vindt ook dat de eigenaar beter aangifte had kunnen doen: "Als je zaak fors vernield wordt, lijkt me dat wel verstandig."

Leden van Vindicat veroorzaakten begin september overlast in het sushirestaurant aan Het Hout in de stad. Ze maakte lawaai, gooiden met glazen, trokken gordijnrails van de muur, trapten een gat in een deur en plasten tegen een wc-muur volgens RTV Noord. En ze hinderden het personeel.
Studenten Lerarenopleiding nemen vlotte aanloop
Woensdag, 03:18 Gazet v. Antwerpen

De studenten van de Lerarenopleiding aan de campus Vorselaar van Thomas More hebben de voorbije dagen nog maar amper een klaslokaal gezien. Gisteren maakten ze een vlottentocht over de Kleine Nete.
Wedstrijd voor studenten: bouw in 10 dagen een duurzaam huis
14 September, 15:48 NOS nieuws

"Je kan de Solar Decathlon een beetje vergelijken met de zonneautorace in Australië", zegt Eva Pijnappel van team Selficient. "Een wedstrijd met alleen maar studententeams. Alleen wordt deze wedstrijd gehouden in Amerika en gaat het om een zo duurzaam mogelijke woning te bouwen."

In de finale staan bijna alleen universiteiten en dus de Hogeschool Utrecht. Als enige Europese Hogeschool hebben ze de finale gehaald. "Wij zijn een beetje de underdog," zegt Eva.

Sponsoren, bedrijven en docenten die het team geholpen hebben zwaaiden vandaag de groep uit die dit weekend naar Denver afreist.

De wedstrijd wordt georganiseerd door het Amerikaanse departement van Energie. In een soort mini-dorpje worden alle huizen van de finalisten tentoongesteld. Als het team volgende week arriveert hebben ze 10 dagen de tijd om hun huis op te bouwen. "Maar dat moet wel lukken", denkt Robin Stuiver, eindverantwoordelijk voor het bouwkundige deel van het huis.

Met zeecontainers is hun woning die ze op de Hogeschool Utrecht ontwikkelden en bouwden naar Amerika vervoerd.

Een jury beoordeelt de woningen op verschillende punten zoals architectuur, energievoorziening en innovatie. Maar er wordt ook gekeken of er een markt voor de woning is. Voor het eerst zijn er geldprijzen aan de wedstrijd verbonden. Als de HU er met de eerste prijs vandoor gaat nemen de studenten zo'n 250.000 euro mee naar huis.

Meegroeihuis

Het huis van team Selficient is circulair, dat wil zeggen dat de materialen en technieken steeds opnieuw te gebruiken zijn. En het is zelfvoorzienend: met behulp van zonnepanelen krijgt het energie en dankzij de warmtepomp wordt de woning op temperatuur gehouden. Er werkt inmiddels een team van 80 man aan, vanuit verschillende disciplines.

"En daar zat 'm juist de grote uitdaging in", zegt Thijs Morel. Hij is verantwoordelijk voor de installatie van de verschillende systemen, zoals de zonnepanelen en de waterpomp. Al die systemen moeten met elkaar samen kunnen werken.

"Berekenen hoe je je huis op de juiste temperatuur krijgt is één ding, je moet ook zorgen dat je daar genoeg energie voor hebt. En dat jouw berekening niet die van een ander in de weg gaat zitten."

Het bijzondere van het huis van team Selficient is dat het met je mee kan groeien, legt Eva uit. Als je bijvoorbeeld kinderen krijgt kun je makkelijk je huis uitbreiden met een extra kamer. Waar je dan ook energie en water hebt.

Juist de combinatie van circulair en modulair is wel heel nieuw, zeggen de studenten. "Daar hopen we ook op te kunnen scoren."

Hun gelikte promofilmpje laat zien hoe ze de traditionele manier van bouwen omver willen gooien. "We willen een nieuwe manier van bouwen introduceren, want in de traditionele manier verbruik je dingen in plaats van dat je ze hergebruikt," zegt Robin. "Als het gaat om klimaat vinden we gewoon dat er meer kan," voegt Eva toe. "We hopen hier mensen mee wakker te schudden."

Punten scoren

In hun 3D-impressie zien we een grote vrijstaande woning die niet misstaat in sommige ruim opgezette delen van Amerika "maar dit kan ook gewoon in een wijk in Utrecht staan hoor." volgens Robin. "En je kan ook denken aan een rijtjeshuisvariant. Maar nu willen we vooral punten scoren bij de Amerikanen," lacht hij.

Wat de voorspellingen betreft, zijn de studenten nog Hollands nuchter: "Ik schat in dat we wel in de bovenste helft gaan eindigen, misschien de vijfde plek," schat Robin voorzichtig in.

Op 15 oktober weet het team of ze winnen, maar Robin heeft het nu al veel opgeleverd. "Ik heb al zoveel geleerd dankzij dit project. Als je ziet met hoeveel bedrijven we hebben gesproken, wat we voor elkaar hebben gekregen, hoe ik mezelf ontwikkeld heb, dan lopen wij echt voor op de doorsnee HBO-er met z'n papiertje.

Thijs voegt toe: "Stel dat ik nog 2 jaar een master zou doen, dan zou ik nog niet zoveel ervaring op kunnen dan als ik nu heb gedaan. Wij zijn meer dan klaar voor de arbeidsmarkt."
Vroedkunde scoort goed bij nieuwe studenten, TEW en Rechten boeren achteruit

In het nieuwe academiejaar volgen meer studenten les in de Antwerpse hogescholen en universiteit. Dat blijkt uit de inschrijvingscijfers. Vroedkunde scoort. TEW en Rechten zijn dit jaar minder populair. De leraren-opleidingen houden stand.
Universiteit raadt studenten aan om meer te masturberen, maar de reden doet stof opwaaien
10 September, 12:24 Gazet v. Antwerpen

Een Amerikaanse universiteit doet stof opwaaien doordat het haar studenten aanspoorde meer te masturberen. Niet voor het plezier, maar om een andere reden die veel wenkbrauwen doet fronsen.
Studenten UvA krijgen waarschijnlijk college in tent op ponton
9 Augustus, 17:43 NOS nieuws

Studenten van de Universiteit van Amsterdam krijgen door een bouwvertraging de eerste weken van komend studiejaar waarschijnlijk college in een grote tent op een ponton op een gracht op het Roeterseiland. De tent wordt tijdens de introductieweek gebruikt voor een barbecue en daarna omgebouwd tot een collegezaal waar zo'n 450 studenten in passen.

Vooral studenten van de faculteit Rechtsgeleerdheid zullen waarschijnlijk onderwijs volgen in de tent. Het was de bedoeling dat de studenten van die faculteit na de zomer zouden verhuizen naar de nieuwe campus op het Roeterseiland, gebouw A, maar de bouw heeft een paar weken vertraging opgelopen.

Een woordvoerder van de universiteit zegt dat het nog niet helemaal zeker is dat de tent ook echt gebruikt gaat worden, maar er wordt wel van uitgegaan.

Reistijd

Door college te geven in de tent, hoopt de universiteit te voorkomen dat studenten ver moeten reizen tussen colleges en de bibliotheek. In de tent is elektriciteit, verwarming en airconditioning.

Volgens de universiteit komt de collegetent er niet vanwege een te veel aan aanmeldingen, zoals in sommige media wordt gesuggereerd. Het aantal aanmeldingen is wel hard gegroeid, maar dat is volgens de woordvoerder niet de reden dat de tent wordt neergezet.

De Centrale Studentenraad van de UvA is boos over de komst van de tent. "We hebben altijd gezegd dat het onrealistisch is om gebouw A van het Roeterseilandcomplex per 1 september in gebruik te nemen. 1 januari was een veel logischer keus geweest", citeert universiteitsweekblad Folia voorzitter Rutten van de raad.
Studenten laten zich volstouwen met nicotine én afschepen met een fooi
3 Juli, 02:24 Volkskrant
Interessant nieuws afgelopen zaterdag: sigarettenfabrikant Japan Tabacco Industries betaalt studentenverenigingen voor de exclusieve verkoop van hun merken, Camel en Winston, uit sigarettenautomaten in de sociëteiten. Het zijn de rare en vermoedelijk illegale sprongen van een industrie in het nauw, die almaar verder uit het publieke domein wordt geduwd en van de weeromstuit steeds gekkere dingen g


Studenten verdienen goud geld als zzp'ers in de horeca
30 Juni, 18:12 NOS nieuws

Jongeren die in de grote steden in de horeca werken, schrijven zich massaal in als zzp'er of freelancer. Op die manier verdienen ze bijna twee keer zo veel als leeftijdgenoten die via een uitzendbureau werken of in vaste dienst zijn. Dat leidt weleens tot scheve gezichten.

Vakbond FNV reageert met gemengde gevoelens. "Het is op zichzelf een legale constructie en het kan ook werken voor horecazaken die altijd een deel flexibele krachten nodig hebben, maar tegelijkertijd is er ook veel verwarring op de werkvloer over de lonen", zegt Bea van den Bosch van FNV Horeca. "Er is al drie jaar geen horeca-cao, iedereen doet maar wat. Het wordt tijd dat mensen in dienst goed betaald worden."

De jonge zzp'ers regelen dat nu zelf. Zij profiteren ervan dat ze tot 24.000 euro per jaar mogen verdienen zonder inkomstenbelasting te betalen. In de horeca werken veel jongeren die het als bijbaantje hebben. Die blijven bijna allemaal onder die 24.000 euro per jaar. Dus het brutoloon dat ze uitbetaald krijgen, steken zij netto in hun zak. Soms krijgen ze ook nog de afgedragen btw terug.

"Ik verdien soms zo'n 18 euro per uur", zegt de 23-jarige student Haye Marks uit Amsterdam. "In een paar weken heb ik een skivakantie bij elkaar. Collega's die geen zzp'er zijn, krijgen vaak maar een tientje. Ik praat er eigenlijk nooit over. Het zorgt weleens voor wat irritatie. Als ze er toch van horen, zie je vaak dat zij zich ook inschrijven als zzp'er. Het gaat als een lopend vuurtje."

Hotelschoolstudent Haye Marks biedt zich als zzp'er aan via onlineplatform Temper. "De jongeren kunnen bij ons een profiel aanmaken en we helpen ze ook met het krijgen van een btw-nummer zodat ze zich als zzp'er kunnen registreren", zegt Paul Eggink, medeoprichter van Temper. "Maar we helpen ze ook met de eigen verantwoordelijkheid die ze hebben als zzp'er voor bijvoorbeeld de aangifte btw. Sinds vorig jaar januari hebben 25.000 mensen zich bij ons ingeschreven."

Directer

Tegelijkertijd plaatsen horecabazen die mensen zoeken hun klussen op de site van Temper. "Wij willen werkgever en werknemer direct met elkaar in contact brengen, zonder tussenkomst van een uitzendbureau", zegt Eggink van Temper. "Voor beide kanten is dit veel directer en duidelijker. We doen het nu in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Rotterdam volgt snel."

De 26-jarige rechtenstudente Merel Arntz vindt het ideaal. "Ik bepaal heel makkelijk waar, wanneer en voor wie ik werk. Ik verdien soms wel 20 euro per uur. Dat is natuurlijk heel lekker en ik zit niet vast aan een rooster bij een vaste baas."

De zzp-constructie lijkt een bedreiging voor de grote horeca-uitzendbureaus. Bij Randstad, dat met dochterbedrijf JMW een van de grootste uitzendbureaus in de horeca heeft, wijzen ze op de nadelen. "Je bent niet verzekerd voor ziekte bijvoorbeeld", zegt woordvoerster Suzan Bloemscheer. "Via een uitzendbureau is zowel voor werkgever als werknemer alles geregeld, niemand kan achteraf voor verrassingen komen te staan. Als zzp'er moet je dat allemaal zelf regelen."

Merel realiseert zich dat maar ziet het niet als een nadeel. "Ik heb het als bijbaan. Sparen voor pensioen komt wel als ik klaar ben met mijn studie en aan een echte baan begin."

Vervelend

Een Amsterdamse horecamanager die anoniem wil blijven, ziet andere nadelen. "Ik werk graag met vaste teams, mensen die de kaart kennen en de gasten. Nu sta ik geregeld nieuwe mensen alles uit te leggen, terwijl je ze daarna niet meer ziet."

Haye Marks heeft dat weleens meegemaakt. "Het is niet fijn als je steeds met mensen moet werken die de zaak niet kennen. Ik zelf ben ook wel eens ergens en dan mag ik alleen drankjes lopen. Daarom heb ik inmiddels een vast groepje zaken waar ik vaker werk. Dan ken je elkaar en dat is toch wel prettig in de horeca."

Paul Eggink van Temper erkent die mogelijke nadelen, maar zegt dat personeel zich ook kan binden aan vaste opdrachtgevers. "Wij horen juist dat opdrachtgevers heel tevreden zijn omdat zzp'ers heel gemotiveerd zijn. Als het voor beide gevallen bevalt, weten ze elkaar een volgende keer makkelijk te vinden via ons. Het personeel wordt trouwens ook beoordeeld, dus horecaondernemers kunnen meteen zien met wie ze te maken hebben. "
Twee studenten komen om na crash: "Gitzwarte dag voor Wuustwezel"
14 Februari, 22:00 Gazet v. Antwerpen

Twee studenten van 18 uit Wuustwezel zijn maandagochtend omgekomen bij een zwaar verkeersongeval in Sint-Katelijne-Waver. Ze zaten samen in een wagen met nog drie andere studenten. De bestuurder van auto is de controle verloren over het stuur. Hij raakte zwaargewond, twee andere passagiers zijn nog steeds in levensgevaar. "Een gitzwarte dag voor Wustwezel", reageert burgemeester Dieter Wouters.
Studenten organiseren spectaculaire vuurshow ten voordele van Oekraïne
9 Februari, 10:18 Gazet v. Antwerpen

Op de scoutsterreinen aan de Parklaan wordt zaterdagavond een gezellige winterbar georganiseerd. De initiatiefnemers zijn vijf laatstejaarsstudenten van het plaatselijke OLVE-college.
'Onmiddelijk einde aan onrechtmatige bijdrages studenten'
8 Februari, 17:36 Trouw
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs wil dat universiteiten en hogescholen onmiddellijk een einde maken aan de onrechtmatige bijdrages die ze


Mister Gay deelt regenboogveters uit aan studenten
3 Februari, 14:00 Gazet v. Antwerpen
De studenten van de sportopleidingen van de hogeschool Thomas More in Turnhout dragen voortaan regenboogveters in hun indoor sportschoenen. Docent en mister Gay Raf Van Puymbroeck lanceerde dit initiatief voor meer verdraagzaamheid.


Meer studenten dan ooit naar hbo's en universiteiten
30 Januari, 16:54 Volkskrant
Hbo's en universiteiten hadden nog nooit zoveel studenten. Is het leenstelsel geen belemmering meer? Die groei is vooral te danken aan de hogere instroom van vwo'ers. Na hun eindexamen kiest 74,8 procent voor een van de 14 universiteiten. Ook steeds meer internationale studenten kiezen voor een (master)opleiding in Nederland. Van alle studenten komt 16 procent uit het buitenland, aldus universitei


Meer wo-studenten kiezen voor techniek, landbouw en natuur
30 Januari, 09:30 NOS nieuws

De opleidingen in de sectoren techniek, natuur en landbouw zijn in trek op de Nederlandse universiteiten. Uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten, VSNU, blijkt dat deze studies de afgelopen vijf jaar het snelst zijn gegroeid.

Dit collegejaar begonnen 6450 studenten aan een technische studie. Dat zijn er ruim 24 procent meer dan in 2012, toen 5187 studenten voor deze richting kozen. Studies in de sector natuur verwelkomden in vijf jaar tijd bijna 22 procent meer nieuwe studenten. Dit collegejaar waren het er 4724, tegenover 3877 in 2012.

De studierichting met het minst aantal studenten groeide het hardst, met ruim 39 procent; 1486 studenten kozen dit collegejaar voor een wo-opleiding in de sector Landbouw.

Ook zijn sectoroverstijgende studies populairder geworden. Hieronder vallen University Colleges en brede studies die niet specifiek in een sector passen. Dit collegejaar begonnen 2983 studenten aan zo'n opleiding. Dat is nagenoeg een verdubbeling ten opzichte van 2012, toen het er 1522 waren.

Het aantal eerstejaars bachelorstudenten is in bijna alle sectoren op de universiteiten toegenomen. De enige sector die minder populair is geworden is Taal & Cultuur. In vijf jaar tijd is het aantal studenten met 2,5 procent afgenomen. 

Op de universiteiten in Nederland studeren op dit moment 265.000 studenten. Dat aantal was nog nooit zo hoog. Het aantal eerstejaars nam in vijf jaar tijd met bijna 12 procent toe. Zo'n 47.316 studenten begonnen vorig jaar aan een universitaire opleiding. 

Hbo- en masteropleidingen

Ook het aantal studenten dat begon aan de masterfase is gegroeid. Vijf jaar geleden kozen 37.305 eerstejaars voor een master. Dit collegejaar waren het er 42.217, een stijging van 13,2 procent.

Het aantal eerstejaars bij de hbo's stijgt licht tegenover vorig jaar, toen het aantal studenten dat begon aan de bachelorfase daalde. Het ministerie van Onderwijs en Cultuur laat weten dat vorig jaar 99.000 studenten begonnen aan een opleiding in het hoger onderwijs, een toename van 5 procent tegenover het vorige collegejaar.
Delftse studenten winnen hyperloopwedstrijd
30 Januari, 05:18 Volkskrant
Studenten van de TU Delft zijn afgelopen nacht winnaar geworden bij een wedstrijd om de snelste hyperloopcapsule in Los Angeles. De competitie, georganiseerd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, is bedoeld voor de ontwikkeling van een hyperloop, een transportsysteem bestaande uit vacuümbuizen waardoor capsules met hoge snelheid vracht en mensen vervoeren. De Delftenaren namen het in de


Ook in Leuven vieren Chinese studenten het jaar van de Haan
26 Januari, 16:54 Skynet
De Chinezen in Leuven, en dan vooral de studentenpopulatie, vieren het Chinese nieuwjaar in stukjes. Vorige week, op 21 januari, was er al een voorproefje. Toen kwam de studentenkunstgroep van de Zhejiang Gongshang Universiteit, Hangzhou, naar Leuven voor een optreden, zegt Wim Polet van het International Office van Campus Groep T van de KU Leuven. Morgen/vrijdag worden er horoscopen van het jaar van de Haan verdeeld onder de studenten van Campus Groep T en op 12 februari is er een eet- en drankfestijn in de cafetaria van Campus Groep T, gevolgd door optredens in de aula van de instelling.


Studenten gratis met De Lijn naar Hasseltse discotheek Versuz
24 Januari, 20:30 Skynet
De Hasseltse discotheek Versuz en De Lijn slaan de handen in elkaar, vanaf donderdag 26 januari kunnen de studenten uit Hasselt en Diepenbeek elke donderdagnacht gratis naar Versuz pendelen met de Versuz-Pendeldienst. Dat meldden De Lijn en Versuz dinsdag in een persbericht.


Zo zijn de examens van de Antwerpse studenten verlopen
24 Januari, 16:36 Gazet v. Antwerpen
Voor de meeste studenten in Antwerpen zijn de examens gedaan. Volgende week beginnen de lessen al terug. Wij vroegen een aantal studenten wat ze gaan doen in hun korte vakantie en hoe de examens verlopen zijn.


Studenten van Universiteit van Toronto kunnen e-sportsbeurs krijgen
20 Januari, 12:54 Tweakers
Canadese bachelorstudenten die gamen in competitief verband kunnen van de Universiteit van Toronto vanaf volgend jaar een e-sportsbeurs krijgen. De alumnus Victor Xin heeft deze beurs opgezet en wil studenten die aan e-sports doen hiermee ondersteunen.


?Alain de poetser? is hit op Facebook met liedjes voor blokkende studenten
18 Januari, 12:48 Gazet v. Antwerpen

Alain ?de poetser? is (opnieuw) aan het uitgroeien tot een fenomeen. De 54-jarige werknemer van het Antwerpse takelbedrijf Depannage 2000 deed dat vorig jaar al op televisie, nu breekt hij ook op Facebook door.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be