NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Stof


14 April, 07:36 De Tijd
13 April, 15:24 Volkskrant
?Lentesmog? in ons land door grote hoeveelheden fijn stof in de lucht

De fijnstofconcentraties in BelgiŽ en de omliggende landen zijn momenteel relatief hoog. De oorzaak is de vorming van secundair anorganisch fijn stof. Dat is fijn stof dat gevormd wordt door de reactie tussen stikstofoxides uit het verkeer en ammoniak uit de landbouw.
Eerste hulp ziekenhuizen Amsterdam urenlang dicht door bijtende stof
8 April, 13:30 NOS nieuws

De spoedeisende hulp van twee ziekenhuizen in Amsterdam is urenlang gesloten geweest. Op zowel het OLVG-West als het Slotervaartziekenhuis werd een slachtoffer behandeld dat gewond was geraakt door een bijtende stof.

Dat gebeurde na een incident in de relationele sfeer. Beide slachtoffers gingen vannacht naar een ander ziekenhuis.

De eerste hulp van het OLVG-West werd uit voorzorg gesloten en ruim afgezet. Een team van de brandweer deed onderzoek naar de stof. "Een medewerker kreeg rode vlekken in haar nek toen ze in aanraking met de patiŽnt kwam, een politieagent had milde klachten", aldus een woordvoerder. Ook hadden agenten en verplegers last van hun ogen en luchtwegen.

Bij het het Slotervaartziekenhuis werden vergelijkbare maatregelen genomen toen daar het andere slachtoffer werd binnengebracht. "Gelijk trad een protocol in werking als er iets met chemicaliŽn is. "Inmiddels heeft het slachtoffer het ziekenhuis verlaten", zegt een woordvoerder. Betrokkenen die in aanraking kwamen met het slachtoffer hadden geen klachten.

Volgens AT5 en NH Nieuws zijn de twee slachtoffers aangehouden. Hoe ze verder aan toe zijn, is niet bekend. Wat de bijtende stof is geweest, kon de politie nog niet vertellen.
Geen compensatie,wel stof, modder en miserie

Handelaars en horeca-uitbaters op en rond de Leien zien de toekomst somber in. Slechts een handvol kan beroep doen op de hinderpremie van de Vlaamse overheid. De rest blijft in de kou staan. ?U zit niet in de werken, krijg ik te horen. Hoezo? Ik zit er ≠middenin?, reageert Bruno Van Hoeck van Bistro Renť op de ≠Teniersplaats.
BBC door het stof na in scŤne zetten van boomhuttenbouw
4 April, 23:00 NOS nieuws

De BBC erkent dat de makers van de documentaire-serie Human Planet zeven jaar geleden in de fout zijn gegaan. Bij het maken van een vervolg op de reeks kwam onlangs aan het licht dat leden van het Korowai-volk in West-Papoea destijds een boomhut bouwden op spectaculaire hoogte, maar dat die helemaal niet werd bewoond, zoals op televisie werd gezegd.

De zaak doet denken aan een andere misser van de BBC in 2011. Toen ontstond ophef over de serie Frozen Planet over het leven op de Noordpool. Er werd gedaan alsof David Attenborough en de zijnen bij de geboorte van ijsbeertjes op de Noordpool waren, maar ze waren gewoon gefilmd in Nederland, in Ouwehands Dierenpark.

In hetzelfde jaar werd in Papoea-Nieuw-Guinea dus ook bedrog gepleegd. In Human Planet was te zien hoe leden van het Korowai-volk een boomhuis bouwden in de kruin van een woudreus. Om in te wonen, vertelde de voice-over.

Hangplek voor tieners

"Niks van waar", kreeg de schrijver en avonturier Will Millard te horen toen hij onlangs voor de BBC bij de Korowai was, voor het maken van de vervolg-serie My year with the tribe. "We bouwden het boomhuis op verzoek van de makers zo hoog in de boom. Maar zo hoog wonen we helemaal niet."

Volgens Millard worden er soms wel boomhutten wat hoger gebouwd, maar dat zijn een soort hangplekken voor tieners. Of ze worden gebruikt voor rituelen.

Verplichte training

De BBC heeft in een verklaring toegegeven dat de kijkers zeven jaar geleden zijn misleid doordat de makers het verhaal hebben aangedikt. "Sinds Human Planet in 2011 werd uitgezonden, hebben we voor alle makers verplichte trainingen georganiseerd om iedereen te doordringen van onze redactionele richtlijnen en onze normen en waarden", zegt de omroep.
Jong koppel met baby moet vluchten uit huurappartement na vondst van kankerverwekkende stof
28 Maart, 19:24 Gazet v. Antwerpen

Een jong koppel uit Mortsel heeft een open brief geschreven aan de burgemeester van Mortsel. Het koppel huurt een appartement op de Statielei, maar kreeg het advies van het agentschap Zorg en Gezondheid om het appartement dringend te verlaten. Er zijn te hoge waarden van een giftige, kankerverwekkende stof gemeten.
Gucci haalt Elton John vanonder het stof
11 Maart, 12:06 Gazet v. Antwerpen
Gucci heeft voor zijn nieuwste collectie samengewerkt met niemand minder dan Elton John. Dat hoeft niet te verbazen, want creatief directeur Alessandro Michele is een grote fan van de singer-songwriter. Hij haalde voor de vierdelige lijn een oude platenhoes van hem vanonder het stof.


Hoge concentraties fijn stof gemeten in heel het land

In alle drie de gewesten van het land zijn de voorbije 24 uur hoge fijnstofconcentraties in de lucht gemeten. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Verwacht wordt dat de concentraties nog tot zondag boven de informatiedrempel zullen uitkomen.
Stof, beestjes en poepbacterie: 'helft vakantiebungalows is vies'
27 Februari, 02:54 NOS nieuws

Veel bungalows op vakantieparken worden niet goed schoongemaakt. In de huisjes is stof, kalk en schimmel te vinden, maar er is ook veel viezigheid die met het blote oog niet te zien is. Dat blijkt uit onderzoek van De Consumentenbond.

De bond onderzocht op dertig Nederlandse vakantieparken ťťn huisje en beoordeelde veertien van die huisjes als "niet schoon genoeg". Het gaat om parken van bekende bedrijven als Hogenboom, CenterParcs, Roompot, Landal en Droomparken.

"We hebben dit onderzoek vijf jaar geleden ook gedaan en we wilden weten of de parken hun leven gebeterd hebben", zegt woordvoerder Joyce Donat van De Consumentenbond. "Helaas: de huisjes zijn niet schoner dan toen."

Lichaamsvloeistoffen

Bij een visuele inspectie met een uv-lamp werden in de bungalows sporen van bloed, urine en andere lichaamsvloeistoffen gevonden. Vooral de muren in de badkamer, keuken en het toilet waren vies.

Ook nam de bond monsters af van de douchevloer en badkuip, de wc-bril, de wastafelkraan, de eettafel, het aanrecht en de deurklinken. In een laboratorium werd vervolgens getest hoeveel bacteriŽn de monsters bevatten. Bij 23 huisjes bleek het aantal bacteriŽn op in ieder geval ťťn van die plekken te groot.

Daarnaast werd in de helft van de onderzochte bungalows de poepbacterie E.coli aangetroffen. Die bacterie komt voor in de darmen van mensen en dieren. Wie met de bacterie in aanraking komt, kan daar misselijk van worden of diarree van krijgen.

"We horen regelmatig van consumenten dat ze het eerste uurtje van hun vakantie besteden aan het schoonmaken van hun huisje, omdat het vies oogt. Dat is niet de bedoeling, want mensen betalen op een bungalowpark gemiddeld 50 euro voor de schoonmaak", zegt Donat.

Rechter

De bedrijven achter de bungalowparken reageren verschillend op het onderzoek.

Landal zegt tegen De Consumentenbond dat de bungalows "naar de gangbare hygiŽnenormen worden schoongemaakt", maar neemt de bevindingen wel serieus. Roompot - ook eigenaar van Hogenboom - herkent zich niet in de uitkomsten van het onderzoek en stapte zelfs naar de rechter om publicatie tegen te houden. De rechter gaf het bedrijf geen gelijk.

CenterParcs belooft maatregelen te nemen om de vakantiehuisjes beter schoon te krijgen. "Het is jammer dat we niet goed uit de test komen. We hebben al jaren een eigen schoonmaakploeg en daar probeer je het zo goed mogelijk mee te doen, maar het blijft mensenwerk", zegt directeur Mark Giethoorn.

"Als het beter kan, dan moet het ook beter. In het betreffende huisje was het met name qua bacteriŽn niet in orde. We gaan het laboratorium dat regelmatig op ons park komt monsters laten nemen in alle huisjes. Ook gaan we kijken of we met een ander schoonmaakproduct een beter resultaat kunnen krijgen."
Noodmaatregel in Brussel: openbaar vervoer gratis bij overschrijden drempel fijn stof
23 Februari, 09:30 Gazet v. Antwerpen

De Brusselse regering heeft onlangs in tweede lezing een voorstel goedgekeurd om ?noodmaatregelen? in te voeren bij verhoogde concentraties van fijn stof in de lucht. Concreet worden het openbaarvervoersnetwerk MIVB en het deelfietsensysteem Villo! gratis als de informatiedrempel voor fijn stof gedurende twee opeenvolgende dagen overschreden wordt. Dat schrijven La DerniŤre Heure en La Libre Belgique vrijdag.
Bedrijf Zoetermeer en gemeente vrijgesproken van uitstoten giftige stof
20 Februari, 17:36 NOS nieuws

Chemisch bedrijf Sterigenics en de gemeente Zoetermeer worden niet vervolgd voor het jarenlang overschrijden van de toegestane uitstoot van ethyleenoxide. Bij het reinigen van medische apparatuur en kleding stootte Sterigenics tussen 2004 en 2009 een te hoge concentratie van de kankerverwekkende stof uit.

Het Openbaar Ministerie vindt dat de gemeente nalatig is geweest en eiste daarom in januari een boete van 80.000 euro. Maar volgens de rechter kan een gemeente alleen strafbaar worden gesteld als er sprake is van een levensbedreigende situatie. En dat was niet zo, oordeelde de rechtbank. "Er is geen causaal verband vastgesteld tussen de uitstoot van ethyleenoxide en mensen met kanker."

Tegen Sterigenics was een boete van 1,2 miljoen euro geŽist. Het bedrijf is onder meer vrijgesproken omdat het volgens de rechtbank steeds maatregelen heeft genomen om de uitstoot te beperken.

In strijd met de vergunning

Wel heeft Sterigenics in strijd met de vergunning gehandeld. Hiervan was de gemeente op de hoogte. Zoetermeer gaf toestemming voor het lozen van ethyleenoxide. Volgens de rechter mocht het bedrijf er dus op vertrouwen dat de gemeente instemde met het overtreden van de voorschriften van de vergunning.

Ook daarom is het bedrijf volgens de rechtbank niet strafbaar. Dat geldt ook voor de twee leidinggevenden. Zij zijn ook vrijgesproken; het OM had tegen hen werkstraffen geŽist.

De hoogste leidinggevende van Sterigenics zei tijdens een zitting dat hij niet op de hoogte was van de te hoge uitstoot, ook al kreeg hij elke maand een rapportage op zijn bureau. De man wist naar eigen zeggen niks van techniek. De problemen zouden zijn veroorzaakt door een defect in de verbrandingsinstallatie.

Teleurgesteld

Omwonenden van het bedrijf zijn teleurgesteld in de uitspraak. "Het is zuur dat de gemeente hier gewoon mee weg komt", zei een van hen tegen Omroep West. De hogere uitstoot van de kankerverwekkende stof leidde bij de buren tot onrust, omdat Sterigenics midden in een woonwijk stond. Volgens het bedrijf waren de gezondheidsrisico's voor omwonenden nihil. Onderzoekers verschillen daarover van mening.

Het Amerikaanse Sterigenics sloot in 2010 de vestiging in Zoetermeer.
Steeds meer bewijs dat uw eten impact heeft op kanker: deze stof kan sleutel zijn in strijd tegen ziekte
8 Februari, 12:36 Gazet v. Antwerpen

Er is steeds meer bewijs dat kanker bepaalde ?culinaire voorkeuren? heeft om zich te verspreiden en te groeien. Uit nieuw onderzoek blijkt dat tumoren amper toenemen bij een gebrek aan het aminozuur asparagine in je eten.
PvdA-senator Marleen Barth door het stof bij partijbestuur
2 Februari, 01:12 NOS nieuws

PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen BarthBarth is tegenover het partijbestuur door het stof gegaan vanwege de kwestie over de huur van het huis waar zij met haar man Jan Hoekema woonde. In een gesprek met het partijbestuur heeft ze gezegd dat ze niet om een verlaging van de huur had mogen vragen, toen haar man was afgetreden als burgemeester van Wassenaar en het paar nog een tijd in de ambtswoning mocht blijven wonen.

Dinsdag ontstond ophef toen NRC meldde dat oud-burgemeester Jan Hoekema een geheime deal met de gemeente Wassenaar had gesloten waardoor zijn wachtgeld werd aangevuld naar 100 procent. Dat leverde hem 17.800 euro op.

Ook haalde de krant boven tafel dat Hoekema's vrouw Marleen Barth probeerde om korting op de huur van de ambtswoning te krijgen voor de periode dat de burgemeester geen werk meer had.

Barth en Hoekema huurden de woning in Wassenaar, met een geschatte waarde van twee miljoen euro, voor 1400 euro per maand. Daar probeerde Barth middels enkele e-mails nog een paar honderd euro vanaf te krijgen.

Barth heeft in een gesprek met het partijbestuur gezegd dat het "niet handig was", dat zij die e-mails heeft gestuurd, zegt een woordvoerder van het partijbestuur. "Verder blijft het een zaak tussen de gemeente Wassenaar en de heer Hoekema."
Meer Rotterdammers laten drugs testen op gevaarlijke stof atropine
26 Januari, 22:48 NOS nieuws

Steeds meer mensen in Rotterdam laten hun drugs controleren op de gevaarlijke stof atropine. Het drugstestpunt in de stad kreeg de afgelopen tijd meer poeders binnen voor onderzoek.

Twee weken geleden werd er gewaarschuwd voor vervuilde drugs die in de regio Rotterdam en in Noord-Brabant in omloop zou zijn. Het gaat om cocaÔne en ketamine. Bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem waren monsters ingeleverd waarin atropine werd gevonden.

"Normaal worden er heel veel pillen afgegeven voor onderzoek en de afgelopen tijd zagen we juist veel meer poeders," laat Wieke van der Zeijden van het drugstestpunt van Youz in Rotterdam weten aan RTV Rijnmond. "Het is heel goed dat mensen gehoor hebben gegeven aan de waarschuwing. Dat is echt belangrijk als je weet hoe gevaarlijk het spul is."

Verminderd bewustzijn

Mensen die te veel atropine binnenkrijgen kunnen onder meer last krijgen van een verminderd bewustzijn en epileptische verschijnselen. Ook lopen ze meer risico op ademhalings- en hartritmestoornissen, die dodelijk kunnen zijn.

"Waarschijnlijk wordt de atropine gebruikt als versnijdingsmiddel. Geneesmiddelen worden vaker gebruikt voor het versnijden van cocaÔne", aldus Van der Zeijden.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be