NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Sterft

2News.be / Trefwoorden / Sterft

Legendarische Russische hamerslingeraar sterft op 60-jarige leeftijd
Gisteren, 21:00 Gazet v. Antwerpen

De voormalige Russische hamerslingeraar Sergey Litvinov, de olympisch kampioen van Seoel in 1988, is maandag in Sotsji, na een trainingssessie, plotseling overleden. Dat maakt de Russische atletiekfederatie bekend.
Winnaar van Zilveren Beer voor Beste Acteur sterft in armoede
Zondag, 21:00 Gazet v. Antwerpen

Nazif Mujic, een Roma uit BosniŽ die in 2013 op het filmfestival van Berlijn de Zilveren Beer voor Beste Acteur won, is in de nacht van zaterdag op zondag op de leeftijd van 48 jaar overleden. Dat heeft zijn broer laten weten. Suljo Mujic preciseerde dat zijn broer zondagochtend dood werd aangetroffen in zijn woning in Svatovac, een dorp in het noorden van BosniŽ.
Vrachtwagenbestuurder sterft nadat hij uit truck valt
11 Februari, 18:00 Gazet v. Antwerpen

In Herstal in de provincie Luik is zondagochtend het lichaam gevonden van vrachtwagenbestuurder, zo meldt het parket van Luik. De man zou een schedelbreuk opgelopen hebben na een val uit zijn vrachtwagen.
Jonge vrouw sterft bij verkeersongeval in Oostkamp
8 Februari, 21:54 Skynet
Bij een verkeersongeval in het West-Vlaamse Oostkamp is donderdagavond een 19-jarige vrouw uit Wingene om het leven gekomen. Dat meldt de politie van de zone Het Houtsche.


Vader sterft door betonblok die minderjarigen vanop brug naar beneden gooien
8 Februari, 20:24 Gazet v. Antwerpen

Voor de correctionele rechtbank van Charleroi is donderdag het proces begonnen over een dodelijke worp met betonstenen vanop een brug over de A503 in Marcinelle. De 34-jarige autobestuurder Gregory Aldruide, vader van vier kinderen, werd op slag gedood. De twee beschuldigden, destijds minderjarig, hebben bekentenissen afgelegd.
Man sterft na val van derde verdieping
7 Februari, 13:24 Het Nieuwsblad Buitenland

Een 45-jarige man uit Gent is gisterenmiddag om het leven gekomen nadat hij uit een raam, drie verdiepingen hoog, naar beneden viel. Danny A. wilde de distributiekabel via het dakraam van zijn woning aan Ingelandgat, naar binnen trekken. Omdat de kabel ergens bleef hangen, kroop de man uit zijn raam. Daarbij is hij vermoedelijk uitgegleden en drie verdiepingen naar beneden gevallen. Het slachtoffer was op slag dood.
Brein achter opzienbare diamantroof in hartje Londen sterft op 69-jarige leeftijd in gevangenis
6 Februari, 21:00 Volkskrant
Het was zijn bedoeling de laatste jaren van zijn leven door brengen in een villa aan de Portugese kust, maar het werd de Belmarsh. In deze gevangenis van Zuidoost-Londen overleed maandag de 69-jarige Terry Perkins, een crimineel van de oude stempel die drie jaar geleden het brein was achter de opzienbarende diamantenroof in hartje Londen. Perkins zat een straf van zeven jaar uit en kreeg vorige we


De bij sterft uit, dus komt er een nationaal reddingsplan voor 's lands belangrijkste bestuiver
6 Februari, 19:12 Volkskrant
Voor de bij is een heus nationaal reddingsplan opgesteld. Om het nuttige insect te behouden, is een grotere biodiversiteit nodig. Gemeenten, boeren en tuiniers kunnen aan de slag. Het scheelde weinig of de bijenpopulatie van Jan ter Beek was bij de laatste storm flink afgenomen. Een gespleten wilg ligt niet ver van de bijenkast van de amateurimker in Warnsveld. Dat de gepensioneerde leraar zijn sc


Onderzoek: Rotterdamse dakloze leeft niet langer, maar sterft wel minder vaak door moord en zelfmoord
6 Februari, 06:36 Volkskrant
Rotterdamse daklozen overlijden veel vaker aan moord en zelfdoding dan de gemiddelde bevolking, maar sinds hun leefomstandigheden zijn verbeterd is het aantal sterfgevallen door geweld en zelfdoding gehalveerd. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd door het European Journal of Public Health. Voor het onderzoek werkte huisarts en 'straatdokter' Marcel Slockers samen met wetenschappers van de


Vader valt na nachtdienst in slaap, meisje (2) wandelt vrieskou in en sterft
5 Februari, 23:24 NOS nieuws

In de Amerikaanse staat Ohio is een peuter van twee jaar oud de vrieskou in gelopen en overleden nadat haar vader in slaap was gevallen. De man had nachtdienst gehad. Zijn vrouw vond het lichaam van hun dochter op de veranda.

"Ze is bevroren", schreeuwde de vrouw tegen een medewerker van alarmnummer 911 volgens lokale media. De moeder heeft geprobeerd om het onderkoelde kind te reanimeren. Het meisje overleed later in het ziekenhuis. De temperatuur was tussen de -11 en -7 graden Celsius in de plaats Akron. Het is niet bekend hoelang het kind, dat geen warme kleding droeg, buiten is geweest.

De moeder was vrijdag ongeveer twee uur weg van huis om boodschappen te doen. Er is vooralsnog geen aanklacht ingediend tegen de vader, de politie onderzoekt de zaak. Er wordt autopsie verricht op het lichaam van de dode peuter.
Man sterft na zware klap tegen bus van De Lijn
2 Februari, 05:24 Gazet v. Antwerpen

In de Kromstraat in Ranst heeft een bijzonder zwaar ongeval donderdagavond het leven gekost aan een bestuurder.
Man (32) sterft nadat hij in MRI-scanner wordt gezogen
30 Januari, 14:24 Gazet v. Antwerpen

Een tragisch ongeval heeft het leven gekost aan een 32-jarige man in de Indiase stad Mumbai. Het slachtoffer kwam om het leven nadat hij in een MRI-scanner werd gezogen. Een arts en een ander personeelslid worden verdacht van nalatigheid.
Jongen met tumor van 4,5 kg op zijn gezicht sterft na operatie
22 Januari, 17:18 Gazet v. Antwerpen

De Cubaanse jongen Emanuel Zayas sterft op 14-jarige leeftijd nadat hij deze week een tumor op zijn gezicht liet verwijderen van 4,5 kilogram. De operatie was goed verlopen, toch overleed de jongen enkele dagen later aan nier- en longfalen.
?Home and Away?-actrice (29) sterft na crash die ook haar ouders en zus het leven kostte
17 Januari, 08:18 Gazet v. Antwerpen

Actrice Jessica Falkholt (29) is overleden na een zwaar auto-ongeluk waarin ook drie van haar familieleden stierven. Na meer dan drie weken vol operaties is ze alsnog aan haar verwondingen bezweken. Dat schrijven verschillende Australische media.
Een idiote, agressieve toespraak van Stalin terwijl iedereen sterft van de honger
8 Januari, 20:36 Volkskrant
Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken. Ik zou uit eten gaan met Barnes, maar Buitenlandse Zaken kondigde een toespraak door Stalin aan en dus ging onze afspraak niet door. Alle buitenlandse correspondenten waren er, met hun knappe secretaresses. Het was net een scŤne uit een misdaadfilm. Overal lieden achter typemachines, een komen en


Man sterft na val van derde verdieping
7 Januari, 23:06 Het Nieuwsblad Binnenland

Een 45-jarige man uit Gent is gisterenmiddag om het leven gekomen nadat hij uit een raam, drie verdiepingen hoog, naar beneden viel. Danny A. wilde de distributiekabel via het dakraam van zijn woning aan Ingelandgat, naar binnen trekken. Omdat de kabel ergens bleef hangen, kroop de man uit zijn raam. Daarbij is hij vermoedelijk uitgegleden en drie verdiepingen naar beneden gevallen. Het slachtoffer was op slag dood.
'De massamoord onder water': koraal sterft steeds sneller af
5 Januari, 15:30 NOS nieuws

Koraal heeft het overal ter wereld steeds moeilijker. Steeds vaker wordt het beschadigd door warme zeestromen, zonder dat het de tijd krijgt ervan te herstellen. Het gevolg: koraalrif verbleekt veel vaker dan vroeger, op veel grotere schaal, melden onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

25 wetenschappers onderzochten samen het verbleken van koraal op grote schaal. Als koraal is gebleekt, is het bijna dood. Dat heeft te maken met de algen, die normaal samenwerken met het koraal en het laten bloeien. Als de zee opwarmt, eindigt die samenwerking: daardoor krijgt het koraal een witte kleur. Als het koraal geen tijd heeft te herstellen, sterft het af.

"Koraal is heel gevoelig voor temperatuurstijgingen", vertelt onderzoeker Julia Baum aan News Deeply. "Als de temperatuur ook maar met ťťn graad stijgt boven de juiste temperatuur, kan koraal al verbleken. Na een paar maanden geleefd te hebben in te warm water, gaat het dood."

De wetenschappers onderzochten 612 gevallen van koraalverbleking, op verschillende locaties wereldwijd. Dat deden ze over een lange periode, van 1980 tot 2016. De conclusie: het is steeds lastiger geworden voor koraal om te overleven.

"Vůůr de jaren 80 was het verbleken van koraal op grote schaal nog onbekend", schrijven de onderzoekers. "Zelfs tijdens El NiŮo, een warme zeestroom, vond het bijna niet plaats. Maar nu verbleekt koraal op vele plekken en sterft het op grote schaal af." Nu is het zeewater tijdens La NiŮa, oorspronkelijk een koude zeestroom, soms zelfs warmer dan een warme zeestroom in 1980.

Dat is een groot probleem, want na zo'n warme zeestroom krijgt het koraal geen tijd om te herstellen. Dat komt doordat de tijd tussen kortstondige extreem warme zeestromen steeds kleiner wordt. Dat gebeurde rond 1980 gemiddeld maar eens per 25 tot 30 jaar: in 2016 was dat een keer per zes jaar.

"De publicatie laat zien dat de grootste dreiging voor koraal niet de geleidelijke opwarming van de aarde is", zegt Baum. "Ik bedoel, dat zal uiteindelijk fataal voor het koraal zijn. Maar op korte termijn zijn zulke warme zeestromen veel gevaarlijker."

Onderzoekers zijn bezig met het vinden van een oplossing. Zo kweekt de Nederlandse Madeleine van Oppen koraal dat beter tegen warme temperaturen kan. Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Want zelfs als alle landen zich houden aan de klimaatafspraken van Parijs, zal 90 procent van de koraalriffen in de wereld verdwijnen.

"Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen grootschalig vermindert, blijft het water nog steeds te warm", zegt Baum. "Met de oplossingen die er nu zijn, gaat het ons niet lukken. We moeten alle mogelijke maatregelen uittesten om het koraal proberen te redden."

Meer weten over het verbleken van koraal? Beleef het hele verhaal over deze 'massamoord onder water' in onze special.
Het koraal sterft uit: zes dingen die je moet weten
3 Januari, 07:48 NOS nieuws

Denk je aan de opwarming van de aarde, dan denk je al snel aan smeltende poolkappen of ontdooiende permafrost. Maar ook onder water richt de warmte veel schade aan. De temperatuur van het zeewater is de laatste eeuw aan het stijgen. Dat is funest voor koraalriffen.

"De modellen voorspellen dat het de komende maanden weer misgaat", zegt Scott Heron, onderzoeker bij het National Oceanic and Atmospheric Administration in AustraliŽ. Maar wat is koraal? En hoe erg is het als het stukgaat? Lees hieronder in zes vragen en antwoorden wat je moet weten.

Wat is koraal?

Allereerst: koraal is een dier. Maar ook een plant. Een koraaldiertje, een poliep, heeft een zogenoemde symbiotische relatie met micro-algen: de algen leven in het weefsel van het dier en zetten licht om in voedingsstoffen en in kleur. De algen vormen een belangrijke bron van voedsel voor het koraaldier.

Dat eten heeft het koraal nodig om een rif te kunnen bouwen. Steenkoralen bouwen een kalkstenen skelet en vormen zo een koraalrif.

Wat zijn de grote bedreigingen voor koraalriffen?

Klimaatverandering is verreweg de grootste bedreiging. Omdat de oceanen veel broeikasgassen absorberen, wordt het zeewater zuurder. Dat tast de koralen aan. Bovendien leidt de opwarming van de aarde tot meer en hevigere stormen. Orkanen als Debbie, die dit jaar met windstoten tot 285 kilometer per uur over de Whitsundays (een eilandengroep ten oosten van AustraliŽ) raasde, veroorzaken lokaal grote schade.

Daarnaast vormen ook overbevissing, vervuiling en de afvoer van landbouwgiffen een bedreiging. Al die factoren worden veroorzaakt door menselijk handelen.

Hoe erg is het?

De verwachting is dat het merendeel van de koraalriffen deze eeuw niet zal overleven. Zelfs als het ons lukt om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, verliezen we 90 procent van het koraal wereldwijd.

Ook met het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, gaat het slecht. In de afgelopen dertig jaar verloor het 2000 kilometer lange rif al meer dan de helft van het koraal. Alleen het zuidelijke deel bleef gespaard, omdat een storm koeler water aanvoerde vanuit de oceaan.

Maar sinds twee jaar wordt het koraal van het Great Barrier Reef getroffen door een nieuw probleem: verbleking.

Wat is verbleking?

Koraal heeft zijn kleur te danken aan de algen die erin zitten. Die algen kunnen niet tegen een snelle stijging van de watertemperatuur. Als de temperatuur toch stijgt, worden de algen afgestoten en verbleekt het koraal. De kleur keert normaal gesproken terug als de temperatuur van het water weer daalt, maar wanneer dat te lang op zich laat wachten, sterft het koraal.

Liefst een derde van het koraal op het Great Barrier Reef is de afgelopen twee jaar doodgegaan door verbleking.

Waarom is het erg als koraalriffen verdwijnen?

Koraalriffen bedekken slechts 0,2 procent van het aardoppervlak, maar herbergen wel 25 procent van al het oceaanleven. Wereldwijd zijn honderden miljoenen mensen voor hun voedsel of inkomen afhankelijk van het rif.

Zo is het Great Barrier Reef de grootste werkgever van de regio. Alleen het toerisme is er al goed voor 60.000 banen en een jaarlijkse omzet van ruim 5 miljard euro. Bovendien vormen koraalriffen een goede kustbescherming. Ze breken de golven, wat vooral tijdens stormen van pas komt.

Het leven past zich al miljoenen jaren aan veranderende omstandigheden aan. Waarom zou het koraal dat nu niet doen?

Koraal kan zich in principe aanpassen aan veranderende omstandigheden. Maar dat duurt duizenden jaren. Het aanpassingsvermogen van het koraal is niet opgewassen tegen de snelheid van de klimaatverandering.

In de Perzische Golf, waar het water flink warmer is dan in AustraliŽ, groeien bijvoorbeeld prachtige koralen. Toch zullen de koralen van het Great Barrier Reef het niet overleven als de watertemperatuur in AustraliŽ zou stijgen tot meer dan dertig graden, opnieuw omdat ze zich niet snel genoeg kunnen aanpassen.

Ook zullen riffen niet opschuiven naar plekken die nu nog te koel zijn, maar straks juist een goede temperatuur hebben. Voor de vorming van koraal is niet alleen de temperatuur van het water van belang, maar ook de hoeveelheid zonlicht. Vandaar dat de koraalriffen vooral voorkomen in de tropen. Zelfs als het water voor de kust van Sydney warm genoeg zou worden, zal daar geen koraalrif komen. In de winter is er simpelweg te weinig te licht.

Wat is de oplossing?

Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, daar is iedereen het over eens.

Daarnaast zijn er wetenschappers die experimenteren met alternatieve oplossingen, zoals het kweken van koraalsoorten die beter bestand zijn tegen hoge temperaturen. Al is nog maar de vraag of dat zin heeft.

"We kopen tijd", zegt Madeleine van Oppen, onderzoeker aan het Australisch Instituut voor Marinewetenschap. Maar als er niets wordt gedaan aan de opwarming van de aarde, ziet het er niet goed uit voor de koralen.
Scroll door het Great Barrier Reef, de kleurrijke wereld die langzaam sterft
3 Januari, 07:48 NOS nieuws

Koraalriffen zijn niet alleen mooi om naar te kijken. Het zijn onmisbare ecosystemen voor onze planeet. Maar ze hebben het zwaar. Een groot gedeelte is ziek of dood. In de afgelopen dertig jaar is de helft van alle koraalriffen gestorven. Wetenschappers vrezen dat als er niets verandert, 90 procent van alle riffen dood is in 2050.

Hoe dat precies komt? Beleef het hele verhaal over deze 'massamoord onder water' in onze special.

Tip; bekijk dit verhaal op een laptop of desktop met het geluid aan.
?We hopen dat dit laatste echte dorpscafť geen stille dood sterft?
3 Januari, 06:36 Gazet v. Antwerpen

Door een geschil met haar biersteker dreigt Rita Verdickt haar cafť Van Noyen in de Hoogstraat in Zemst te moeten sluiten. Dat tot grote spijt van de klanten, onder andere Wim en Erik uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver. ?We hopen allemaal dat dit goed komt?, reageren ze.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be