NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Stemt


Wekdienst 13/12: Europa stemt over dŲner en nieuwe Star Wars in premiŤre
Gisteren, 07:12 NOS nieuws

Goedemorgen! Onderzoekers vertrekken vandaag per schip vanaf Texel om onderzoek te gaan doen naar oceanen. En mag je straks nog een broodje dŲner eten na het stappen?

In het oosten kan eerst nog wat natte sneeuw vallen, maar verder belooft het een natte en bewolkte dag te worden. Vanmiddag is het tijdelijk iets droger, met temperaturen tussen de 4 en 6 graden. Tegen de avond gaat het opnieuw regenen.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Door bevriezing van natte weggedeelten kan het vanochtend nog glad zijn, dus pas goed op.

Wat kun je vandaag verwachten?

? Het Europees Parlement stemt over de toekomst van het broodje dŲner. In veel kebab zit fosfaat, zodat het vlees aan elkaar blijft zitten. Volgens de Europese Commissie is dat prima, maar een aantal partijen in het parlement vindt het ongezond. Daarom wordt er gestemd over een verbod.

? Vanaf Texel vertrekt onderzoeksschip Pelagia van het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek. Zo'n honderd wetenschappers doen de komende zeven maanden samen met studenten onderzoek naar de veranderende oceanen.

? Vandaag begint president Moon van Zuid-Korea aan een meerdaags bezoek aan China. Belangrijkste onderwerp is de nucleaire dreiging van Noord-Korea.

? En vandaag gaat de nieuwe Star Wars-film The Last Jedi in premiŤre. Het achtste officiŽle deel in de Star Wars-reeks is opgedragen aan de vorig jaar overleden actrice Carrie Fisher, die prinses Leia speelde.

Wat heb je gemist?

De Democraat Doug Jones heeft de verkiezingen voor een Senaatszetel in de Amerikaanse staat Alabama gewonnen. Hij won van de Republikein Roy Moore, die de afgelopen weken door meerdere vrouwen is beschuldigd van seksueel wangedrag. De winst van Jones betekent een gevoelige nederlaag voor Trump en zijn Republikeinse partij: de Democraten wonnen de afgelopen 25 jaar geen enkele verkiezing van belang in Alabama. De overwinning van Jones betekent ook dat de Republikeinse meerderheid in de Senaat verder slinkt, tot nog maar 51 van de 100 zetels.

Ander nieuws uit de nacht:

?Zuidwest-Drenthe verloor meeste werkgelegenheid: het aantal banen nam daar met 3,7 procent af.

?VS wil weer praten met Noord-Korea: volgens de Amerikaanse minister Tillerson zitten er aan een gesprek "geen voorwaarden".

?20.000 euro voor gouden tip Amsterdamse vergismoord uit 2015: een 25-jarige man werd toen doodgeschoten, volgens politie en OM was iemand anders het doelwit.

?Vroegere Catalaanse leider Artur Mas raakt huis kwijt: volgens Spaanse media moet daarmee een boete van ruim vijf miljoen euro worden betaald.

En dan nog dit:

De politie en brandweer van Den Haag hielden gisteren een grote oefening voor de jaarwisseling. Zo'n 200 leerlingen van een ROC mochten voor relschopper spelen op een industrieterrein in Alphen aan den Rijn. Ook de inzet van politiehonden zoals Lummel werd getraind. Martijn Bink ging kijken:

Fijne dag!
Tobback: "Heilige burger wil meer transparantie, maar stemt op het einde voor Trump"
3 December, 17:06 Skynet Belgie
Het debat over meer transparantie en openheid in de politiek botst volgens Louis Tobback (sp.a) op zijn grenzen. In De Zevende Dag waarschuwde de Leuvense burgemeester voor de mogelijke gevolgen van de grote 'transparantiezucht'. Volgens Tobback moet je "stilaan gek" zijn om nog politicus te worden en wordt het in zo'n situatie geen sinecure om nog mensen te engageren voor de politiek. "De heilige burger wil meer transparantie en duidelijkheid, maar op het einde stemt hij voor Trump", dixit Tobback.


?Het Congres stemt volgende week over afzetting van Trump?
2 December, 17:48 Gazet v. Antwerpen

Congreslid Al Green gaat volgende week een stemming afdwingen over de mogelijke afzetting van Trump. ?Ik weiger machteloos toe te kijken hoe een onverdraagzame miljardair ons land onherstelbare schade berokkent?, klonk het vrijdag. Het Democratisch congreslid uit Texas gaat een zogenaamde ?geprivilegieerde resolutie? indienen. Zo?n resolutie dwingt het Huis van Afgevaardigden tot stemmen, en wel binnen twee werkdagen.
Senaat akkoord met plan belastingverlaging Trump
2 December, 08:48 NOS nieuws

De Amerikaanse Senaat heeft met de kleinst mogelijke meerderheid het belastingplan van president Trump aanvaard. Het is de eerste grote overwinning in het presidentschap van de Republikein.

Het plan behelst de grootste hervorming in de belastingen sinds 1986. Er is een bedrag mee gemoeid van 1,5 biljoen dollar. De belastingen voor bedrijven en grootverdieners gaan omlaag, terwijl andere groepen andere belastingvoordelen krijgen.

Het Huis van Afgevaardigden nam in november een soortgelijke wet aan. De Senaat en het Huis gaan nu in beraad om een gezamenlijk wetsvoorstel ter ondertekening aan de president aan te bieden.

"Cadeau voor de rijken"

Volgens de Republikeinen zullen alle inkomensgroepen van de hervorming profiteren en zal de economie erdoor groeien.

De Democraten schilderen het belastingplan af als een cadeau aan de rijken. De belasting voor bedrijven gaat sterker omlaag dan voor het merendeel van de bevolking.

De stemming werd gehouden na een laatste urenlange zitting in de Senaat. De Republikeinse senator Bob Corker stemde mee met de Democraten.
Zwitsers dorp stemt in met welkomstbonus van tienduizenden francs
30 November, 23:12 NOS nieuws

De inwoners van een Zwitsers bergdorp hebben ermee ingestemd nieuwkomers een forse welkomstbonus uit te keren. Om te voorkomen dat Albinen, met zo'n 270 dorpelingen, leegloopt krijgen gezinnen omgerekend tienduizenden euro's als ze er komen wonen. Het was een initiatief van de weinige jonge dorpsbewoners die er nog wonen.

De afgelopen tijd was er veel aandacht voor het initiatief en vele 'gelukzoekers' zouden naar Albinen, in het Franstalige deel van het land, zijn afgereisd. Niet alleen Zwitsers maar ook Brazilianen, Italianen, Kameroenezen en Belgen, schrijft de publieke omroep SRF. Er zouden honderden aanvragen zijn binnengekomen.

De gemeente haastte zich dan ook om te wijzen op de voorwaarden die waren gesteld, uit angst dat het dorp overspoeld zou worden door nieuwsgierigen en toeristen.

Massale intocht

Alleen mensen jonger dan 45 jaar komen in aanmerking en nieuwkomers moeten minimaal 200.000 frank investeren in het dorp, door er bijvoorbeeld een huis te bouwen. Verder moet het geld worden terugbetaald als ze binnen tien jaar alsnog wegtrekken. Verder hoeven de bewoners niet te vrezen voor een massale intocht, er is een maximum gesteld aan het aantal nieuwelingen.

Vanavond kwamen honderd bewoners van Albinen samen om over het plan te stemmen. Met 71 tegen 29 was de uitslag overtuigend vůůr. "De jongeren hebben ons gered", jubelde de gemeente-president.
Wekdienst 27/11: Paus naar Myanmar en EU stemt over Roundup
27 November, 07:06 NOS nieuws

Goedemorgen! Vandaag stemt de EU over de omstreden onkruidverdelger Roundup. Mag glyfosaat weer minimaal vijf jaar gebruikt worden in de landbouw? En koningin MŠxima reikt vanmiddag de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan schrijver Geert Mak.

Er trekt vandaag een deken met regen over het land. In de loop van de dag wordt het in het noordwesten af en toe droog, maar in Limburg duurt de regen nog mogelijk tot morgenavond. Het wordt 7 tot 10 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

? De EU-lidstaten beslissen vandaag over het gebruik van het omstreden middel glyfosaat, beter bekend als onkruidverdelger Roundup. Volgens sommige onderzoekers is het middel schadelijk voor mens en milieu, maar veel boeren zeggen er baat bij te hebben. Bij eerdere stemmingen konden de landen het niet eens worden.

? Een man uit Lelystad moet zich vanmiddag voor de rechter verantwoorden wegens groepsbelediging. In 2015 zou hij beledigende teksten onder een bericht van actiegroep Kick Out Zwarte Piet hebben geplaatst. "Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen", zou de verdachte hebben geschreven.

? De paus begint aan een bezoek aan Myanmar en Bangladesh. Tussen de twee landen is net een akkoord gesloten over de terugkeer van Rohingya-vluchtelingen.

? Koningin MŠxima reikt vanmiddag in Amsterdam de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan schrijver Geert Mak. Hij krijgt de prijs en 75.000 euro vanwege zijn grote staat van dienst als schrijver van boeken over onze geschiedenis.

Wat heb je gemist?

De Indonesische autoriteiten hebben het internationale vliegveld van Bali gesloten vanwege de as spuwende vulkaan Agung. Tienduizenden reizigers zijn gestrand. Ook hebben de autoriteiten het dreigingsniveau verder verhoogd. Inwoners die in een straal van 10 kilometer rond de vulkaan wonen worden geŽvacueerd. In september gebeurde dat ook al toen de vulkaan rommelde maar niet uitbarstte.

Ander nieuws uit de nacht:

? In een aantal Roemeense steden zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan. Ze protesteren tegen plannen van de regering. Die wil anti-corruptiewetten versoepelen en de rechterlijke macht strenger controleren.

? De technologiesector in Amsterdam is goed voor ongeveer 60.000 banen. Dat is ongeveer 11 procent van het totale aantal banen in de hoofdstad.

? Ondernemers in de auto- en motorbranche hebben opnieuw meer omzet geboekt. Het gaat in het derde kwartaal om bijna 4 procent meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar.

En dan nog dit:

Jongeren stoppen steeds eerder met sporten. In 2001 zat 80 procent van de jongeren tussen 12 en 20 jaar op voetbal, hockey, tennis of een andere sport. Nu is dat nog maar iets meer dan 70 procent. Een half miljoen jongeren zit dus stil, is de conclusie van een onderzoek van het Mulier Instituut, waar De Telegraaf over schrijft. Volgens deskundigen komt dat mogelijk door computerspelletjes en de smartphone. Overigens gebeurt bij 65-plussers het tegenovergestelde: zij gaan steeds met langer door met sporten.

Fijne dag!
Mislukte filibuster mocht niet baten: Tweede Kamer stemt voor einde aan Wet Hillen
23 November, 17:42 Volkskrant
Op tijd en volgens verwachting heeft de Tweede Kamer vandaag voor afschaffing van de Wet Hillen gestemd - het belastingvoordeel voor woningbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost. Maar met hun mislukte filibuster om uitstel van de afschaffing voor elkaar te krijgen, hebben 50Plus en PVV wel bereikt dat het aantal tegenstemmers flink is gegroeid. Toen het zeer geleidelijke einde (2019-2


Eerste Kamer stemt in met wet die politie kentekens vier weken op laat slaan
21 November, 16:12 Tweakers
De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel uit 2013 waarmee de politie de bevoegdheid krijgt om kentekens vast te leggen en voor de duur van maximaal vier weken op te slaan in een kentekenregister.


Race om Medicijnagentschap: Nederland stemt op zichzelf
20 November, 13:00 NOS nieuws

"Als we de eerste ronde maar doorkomen, dan hebben we een goede kans." Minister Zijlstra is optimistisch over de kansen van Amsterdam om het Europees Medicijnagentschap (EMA) binnen te halen. Vanaf 17.00 uur stemmen Zijlstra en zijn Europese collega-ministers van Buitenlandse Zaken over de nieuwe standplaats van het agentschap, dat door de brexit uit Londen moet verdwijnen.

Wouter Bos, die de afgelopen maanden als lobbyist door heel Europa heeft gereisd, lijkt minder optimistisch voor het begin van de vergadering. "5 procent kans", taxeert hij zuinigjes de mogelijkheden dat Amsterdam wordt gekozen. Zelf houdt hij het op Bratislava, Kopenhagen, Milaan, Stockholm - of dus toch Amsterdam. Een beetje het rijtje van de bookmakers. "Het is net het Songfestival: je hebt geen idee, maar we hebben wel een heel goed liedje."

Ruilhandel

Voorspellen is volgens Bos heel lastig vanwege de ingewikkelde stemregels en de afspraken die landen onderling hebben gemaakt. Zo wil Duitsland Griekenland wel helpen door op Athene te stemmen als vestigingsplaats voor het agentschap, als de Grieken in ruil daarvoor Frankfurt steunen als de stad waar het medicijnbureau moet komen.

Nederland heeft een aantal Oost-Europese landen aangeboden om medisch personeel gratis te trainen als ze op ons land stemmen en Amsterdam ook werkelijk de nieuwe plek van het EMA wordt. Verder is er nog een onderlinge afspraak om als Benelux-landen elkaar te helpen. De stemmen van BelgiŽ en Luxemburg zijn dus binnen.

Voor het begin van de vergadering bekende oud-minister Bos nog dat hij een aantal wiskundigen heeft gevraagd om naar de stemprocedure te kijken. "Maar die vonden de regels zo ingewikkeld dat ze geen goed advies hadden over wat we zouden moeten doen."

Hoe werkt het dan?

Er zijn maar liefst negentien kandidaten, waaronder dus Amsterdam. De ministers van Buitenlandse Zaken stemmen volgens wat ze in Brussel 'de Songfestivalregels' noemen. Dat gaat zo:

Ieder land mag aan drie kandidaat-steden punten geven. Je favoriete kandidaat geef je het maximale aantal punten. Niet twaalf, zoals bij het Songfestival, maar drie. Je nummer twee krijgt twee punten en je nummer drie ťťn. Nederland zal in de eerste ronde zeker op Amsterdam stemmen, maar kan dus ook twee andere landen punten geven. Dat is anders dan bij het echte Songfestival, waar je niet op jezelf mag stemmen.

De tweede ronde

De drie steden met de meeste punten gaan door naar de tweede stemronde. Daarin heeft ieder land nog maar ťťn stem, dus zijn er in totaal 27 punten te verdelen. Mocht een van de kandidaten in de tweede ronde al een meerderheid van veertien stemmen hebben, dan hebben we een winnaar. Is dat niet het geval, dan volgt er nog een laatste ronde.

De vergelijking met het Songfestival gaat nog wat verder: de verwachting is dat een paar Oost-Europese landen op de Oost-Europese favoriet Bratislava zullen stemmen. Zuid-Europa richt zijn pijlen op Milaan.

Voor Amsterdam is het zaak om in de eerste ronde in ieder geval vůůr de andere Noord-Europese favorieten, zoals Kopenhagen en Stockholm, te eindigen. Dan kan de stad in de tweede ronde wellicht als enige Noord-Europese kandidaat de stemmen van de buurlanden binnenhalen.

Dilemma

Het grote dilemma voor Zijlstra is aan wie hij in de eerste ronde zijn twee andere stemmen gaat geven. Gaat Nederland voor kwaliteit en stemmen we op een concurrent? Of zijn we opportunistisch en stemmen we bijvoorbeeld op Sofia, dat als een slechte kandidaat wordt gezien?

Voorlopig beweert iedereen in het Nederlandse kamp dat we voor kwaliteit gaan. Ook al kan dat betekenen dat we daardoor een concurrent in het zadel helpen.
AustraliŽ stemt voor het homohuwelijk: opluchting, maar debat gaat door
15 November, 10:25 NOS nieuws

Het homohuwelijk lijkt in AustraliŽ een kwestie van tijd nu een meerderheid van de bevolking zich voor invoering heeft uitgesproken. Ruim 61 procent gaf aan voor het homohuwelijk te zijn. 80 procent van de bevolking bracht zijn stem uit in de peiling.

"Een belangrijke stap", zegt correspondent Robert Portier in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is duidelijk wat de Australische bevolking wil: dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen."

Het gaat om een niet-bindende volksraadpleging, maar veel politici hebben gezegd de uitslag in hun eigen district te zullen volgen. Portier: "Tegenstanders kunnen niet veel meer doen om het proces te vertragen. Als alles goed gaat, wordt het onderwerp voor de Kerst behandeld in het parlement, zoals de premier heeft beloofd. In februari kunnen dan de eerste homohuwelijken worden gesloten."

Toch dreigen er een aantal obstakels: zo is de groep tegenstanders, ruim 38 procent, aanzienlijk. Bovendien bevinden zich onder de tegenstanders leden van de partij van premier Turnbull, die zelf voorstander is. De premier zit daardoor in de politieke problemen, zegt Portier. "Hij heeft geen meerderheid in het Lagerhuis en heeft de steun binnen zijn eigen partij hard nodig. We moeten afwachten of hij zijn eigen politieke agenda de komende weken wel kŠn doorvoeren."

Het nee-kamp wil dat enkele zaken in het wetsvoorstel worden aangepast om christelijke waarden te beschermen. "Ze willen onder meer dat gelovige trouwambtenaren het sluiten van homohuwelijken kunnen weigeren en dat trouwlocaties en leveranciers homostellen diensten mogen weigeren." Volgens Portier is het de vraag hoeveel tijd het overleg daarover in beslag gaat nemen.

Referendum

Sinds 2004 is het homohuwelijk bij wet verboden in AustraliŽ. Onder de toenmalige premier Howard werd vastgelegd dat het huwelijk een verbintenis is tussen man en vrouw. Turnbull beloofde het weer op de politieke agenda te zetten.

Opvallend genoeg waren naast conservatieven ook voorstanders van het homohuwelijk tegen een referendum, omdat zij het geen onderwerp voor een publieke stemming vonden. Daarnaast was er de angst voor polarisatie tijdens de campagne.

De lhbt-gemeenschap in AustraliŽ was bovendien op voorhand sceptisch over de uitslag. Omdat per post werd gestemd, ging men ervan uit dat vooral de oudere, conservatieve AustraliŽr oververtegenwoordigd zou zijn. Een bindend referendum werd tot twee keer toe tegengehouden door de Senaat. Een peiling, waarvoor geen goedkeuring nodig is van de Senaat, bleek het juiste compromis.

Legitimiteit

Turnbull heeft zich met de uitslag van de peiling legitimiteit verschaft bij de parlementaire stemming van volgende maand. Hij vroeg parlementariŽrs na de bekendmaking van de uitslag van de peiling rekening te houden met het "overweldigende" resultaat. Het wetsvoorstel is al voorgelegd aan het parlement.

Christine Forster, de lesbische zus van oud-premier en leider van het nee-kamp Abbott, heeft al laten weten direct met haar vriendin in het huwelijk te zullen treden. Ook haar broer is van harte uitgenodigd, zo zei ze.
Chodiev stemt in met videoconferentie
13 November, 19:36 Gazet v. Antwerpen

De Belgische advocaten van Patokh Chodiev hebben bevestigd dat hun cliŽnt zal meewerken aan een hoorzitting via videoconferentie. Dat meldt Dirk Van Der Maelen (SP.A), voorzitter van de commissie Kazachgate. De onderzoekscommissie zal de nodige schikkingen treffen.
Kazachgate: Chodiev stemt in met videoconferentie vanuit Moskou
13 November, 17:30 Skynet Buitenland
De Belgische advocaten van de heer Patokh Chodiev hebben bevestigd dat hun cliŽnt zal meewerken aan een hoorzitting via videoconferentie. Dat meldt Dirk Van Der Maelen (sp.a), voorzitter van de commissie Kazachgate. De onderzoekscommissie zal de nodige schikkingen treffen, voegt hij er nog aan toe.


Bestuur van MŁnchen stemt voor overgang van Linux op Windows
13 November, 16:06 Tweakers
Een commissie van het stadsbestuur van MŁnchen heeft voor de overgang van Linux op Windows 10 gestemd, die in 2020 moet beginnen. De stad is al langer bezig met het proces om van het eigen LiMux-systeem af te stappen.


?Qualcomm wijst overnamebod Broadcom af?
13 November, 10:36 Techzine
Vorige week bood Broadcom zo?n 130 miljard dollar voor de overname van concurrent Qualcomm. Toen liet Qualcomm weten serieus te zullen kijken naar het overnamebod, maar nu lijkt het er al op dat het bedrijf dat zal afwijzen. Als het zover komt, kan het zo zijn dat Broadcom een vijandelijke overnamepoging zal doen. Dat meldt […]


Washington stemt binnen VN tegen opheffing Cuba-embargo
1 November, 19:36 Skynet
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft woensdag, zoals elk jaar sinds 1991, een niet-bindende resolutie gestemd waarin ze de Verenigde Staten oproept om een einde te maken aan het economisch embargo tegen Cuba. Alle 191 landen stemden voor, met uitzondering van Washington zelf en van IsraŽl.


Europees Parlement stemt voor e-Privacy-verordening met cookiemuurverbod
26 Oktober, 15:24 Tweakers
Het Europees Parlement heeft ingestemd met de e-Privacy-verordening. Daarmee zijn de nieuwe regels, die onder meer cookiemuren verbiedt en WhatsApp strengere regels oplegt, dichterbij gekomen. De regelgeving is met de instemming echter nog niet definitief.


Braziliaans parlement houdt corruptiezaak tegen president Temer tegen
26 Oktober, 03:18 NOS nieuws

Het Braziliaanse parlement heeft besloten de corruptie-aanklachten tegen president Michel Temer te verwerpen. Er komt voorlopig geen proces tegen Temer bij het Hooggerechtshof, zoals zijn tegenstanders hadden gehoopt. Daarmee is de rust voorlopig weergekeerd en kan de centrumrechtse leider doorregeren.

De corruptiezaak verlamt de hervormingsplannen van Temer al zes maanden. Het is al de tweede keer dat het parlement tegen een corruptie-onderzoek naar de president stemt.

Temer werd in juni aangeklaagd voor corruptie en witwassen. Hij zou zich voor ruim 10 miljoen euro hebben laten omkopen door JBS SA, het grootste vleesverwerkende bedrijf ter wereld. In ruil daarvoor zou hij het bedrijf helpen met belastingzaken en bij het verkrijgen van leningen door staatsbanken. Temer ontkent alles.

Onwel

Zolang hij president is, wordt Temer niet vervolgd. Als zijn ambtstermijn eind volgend jaar afloopt, kan hij wel worden vervolgd door lagere rechtbanken.

Het lijkt erop dat de stress over de stemming de 77-jarige Temer even te veel werd. Hij werd voor de stemming onwel en werd korte tijd behandeld in het ziekenhuis.
Frisdrankbottelaar Refresco stemt in met bod en wordt voor 1,6 miljard euro overgenomen
25 Oktober, 12:54 Volkskrant
De Rotterdamse frisdrankbottelaar Refresco stemt in met een overnamebod van ruim 1,6 miljard euro. Dat meldt de producent van onder andere Wicky woensdag in een gezamenlijk persbericht met de Franse investeerder PAI en de Canadese pensioenbeleggers British Columbia Investment Management Corporation (bcIMC). De gesprekken tussen het beursgenoteerde Refresco en het consortium rond PAI kwamen vorige


Catalaans parlement stemt mogelijk donderdag over afscheiding
23 Oktober, 12:54 NOS nieuws

Het Catalaanse parlement vergadert donderdag over het voornemen van de regering in Madrid om het Catalaanse regiobestuur aan de kant te zetten en CataloniŽ vanuit Madrid te besturen.

De kans bestaat dat het parlement die zitting aangrijpt om de onafhankelijkheid uit te roepen. De Catalaanse separatisten hebben een meerderheid in het parlement.

Vrijdag beslist de Spaanse Senaat over het verzoek van premier Rajoy om het Catalaanse regiobestuur onder leiding van regiopresident Puigdemont af te zetten. Het Catalaanse parlement wordt dan onder toezicht van de Senaat geplaatst.

Aanval op democratie

Puigdemont reageerde zaterdag op het voornemen van Rajoy. Hij sprak van de zwaarste aanval op de democratie sinds de dood van dictator generaal Franco (1892-1975) en zei dat hij het Catalaanse parlement bijeen zou roepen.

Hij liet zich niet uit over de vraag of CataloniŽ zich onafhankelijk moet verklaren.
Referenda in Noord-ItaliŽ voor grotere autonomie Lombardije en Veneto
22 Oktober, 09:06 NOS nieuws

Kiezers in de Italiaanse regio's Lombardije en Veneto kunnen vandaag in referenda duidelijk maken of ze meer autonomie willen. De uitkomst is niet bindend, maar als het antwoord "ja" is, geeft dat de regiobestuurders een betere uitgangspositie bij de onderhandelingen met Rome over vergroting van de regionale macht op het gebied van veiligheid, migratie, onderwijs en milieu.

Ook willen de initiatiefnemers dat er meer belastinggeld terugvloeit naar deze regio's, die samen 30 procent van het bnp van ItaliŽ produceren.

Lega Nord

Beide regio's worden bestuurd door de anti-migratiepartij Lega Nord, dat zijn streven naar onafhankelijkheid voor het rijke noorden van ItaliŽ al een tijdje heeft opgegeven. Sindsdien probeert ze in heel ItaliŽ kiezers te trekken door zich af te zetten tegen Europa en tegen de politieke elite in Rome.

Het referendum krijgt steun van de protestpartij de Vijfsterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo en Forza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi. Voor de laatste zijn de referenda een testcase voor zijn kansen bij de nationale parlementsverkiezingen volgend jaar.

Opkomst

President Maroni van Lombardije is tevreden als 34 procent van de kiezers komt opdagen; dat is hetzelfde percentage als bij de opkomst bij een nationaal referendum in 2001.

In Veneto is een opkomst van ten minste 50 procent nodig, anders is de uitkomst ongeldig.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be