NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesStatiegeld

2News.be / Trefwoorden / Statiegeld

DISCUSSIE. Vindt u dat er statiegeld op plastic flessen en blik moet komen?
Donderdag, 11:12 Gazet v. Antwerpen

Het Antwerps stadsbestuur, met burgemeester Bart De Wever op kop, roept de bewoners van de Scheldestad op tot meer netheid. Het gaat van kwaad naar erger met sluikstorten en zwerfvuil. Statiegeld kan het probleem (gedeeltelijk) oplossen.
Vlaams regering schuift statiegeld voor zich uit
18 Mei, 16:12 De Tijd
16:01 De Vlaamse coalitiepartners hebben vrijdag geen akkoord gevonden over het voorstel van minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) over de invoering van het statiegeld.


Bourgeois berispt Schauvliege over statiegeld
18 Mei, 10:12 De Tijd
09:47 Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) noemt de communicatie van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) over het invoeren van statiegeld op flessen en blikjes ?ongelukkig?.


Bourgeois over statiegeld: "Dit zal besluitvorming in de regering niet vergemakkelijken"
18 Mei, 10:00 Skynet Belgie
Het is "zeer ongelukkig" dat Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege haar plannen voor de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen al in de media heeft gebracht. Dat heeft minister-president Geert Bourgeois vandaag gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend. "Er is nu een actuadebat op het scherp van de snee, wat de besluitvorming in de regering niet zal vergemakkelijken."


Vlaamse coalitie bekvecht verder over statiegeld
16 Mei, 16:12 De Tijd
15:47 Coalitiepartners N-VA en Open VLD schieten in het Vlaams parlement het statiegeldplan van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) af.


Antwerps stadsbestuur schiet invoering statiegeld niet af: ?Jaarlijks kost zwerfvuil ons 30 miljoen euro?
15 Mei, 08:24 Gazet v. Antwerpen

?Wij zijn ervan overtuigd dat het statiegeldsysteem voor blikjes en plastic flesjes een mogelijke oplossing is om zwerfafval te verminderen, maar vinden dat dit best in Vlaamse regelgeving wordt gegoten.? Die verrassende boodschap stuurde het Antwerpse stadsbestuur van N-VA-voorzitter Bart De Wever zopas naar Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V). N-VA zal vrijdag dus een akkoord binnen de regering over de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen niet langer in de weg staan, mits er allesomvattende maatregelen komen om zwerfvuil aan te pakken.
Fost Plus: "Statiegeld is schijnoplossing"
15 Mei, 00:18 Skynet Economie
De invoering van statiegeld "is een schijnoplossing die het systeem van Fost Plus, dat zeer performant is, ondergraaft." Dat heeft William Vermeir, gedelegeerd bestuurder van Fost Plus, gezegd bij de voorstelling van het jaarverslag van Fost Plus.


Schauvliege duwt door voor statiegeld op flesjes blikjes
11 Mei, 08:18 De Tijd
08:06 In haar nieuwe verpakkingsplan heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) ook een verbod op plastic zakjes in de supermarkt opgenomen.


?Statiegeld op blikjes zal bedrijven ernstig schaden?
29 Maart, 21:12 Gazet v. Antwerpen

Statiegeld op blikjes zal de ontwikkeling van bedrijven als Spadel, dat onder meer de watermerken Spa en Bru commercialiseert, ernstige schade toebrengen. Dat heeft Spadel-topman Marc du Bois donderdag gezegd aan Waals minister van Economie Pierre-Yves Jeholet.
Test-Aankoop: ?66 procent voorstander van statiegeld op blikjes en plastic flessen?
23 Maart, 14:48 Gazet v. Antwerpen

Zowat 66 procent van de consumenten is voorstander van een invoering van statiegeld op petflessen en blikjes. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop vorig jaar bij 1.150 leden en niet-leden. De consumentenorganisatie houdt in een open brief naar de burgemeesters een pleidooi voor de invoer van dat statiegeld.
Neen tegen statiegeld
21 Maart, 02:12 Gazet v. Antwerpen

In tegenstelling tot gemeenten als Boechout, Edegem en Boom treedt Borsbeek niet toe tot de Statiegeldalliantie. Er werd geen meerderheid gevonden binnen de gemeenteraad. Groen, Borsbeek boven Alles en CD&V stemden voor, maar N-VA werd niet overtuigd. ?Zwerfvuil is ook in onze gemeente een probleem en statiegeld geven op blikjes en plastic flessen zou de mensen er toe aanzetten om hun flessen terug in te leveren en niet weg te gooien. Het is dan ook jammer dat we ons niet kunnen aansluiten tot de Statiegeldalliantie?, zegt schepen van Milieu Tom Verboven (Groen).
N-VA oogst kritiek met verzet tegen statiegeld
20 Maart, 12:24 De Tijd
11:39 De regeringspartij N-VA verzet zich tegen de invoering van statiegeld op blikjes en PET-flessen. De oppositie maar ook minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) reageert scherp.


Statiegeld op blikjes en plastic flessen: opnieuw ruzie tussen CD&V en N-VA
20 Maart, 12:24 Gazet v. Antwerpen

De mogelijke invoering van statiegeld op blikjes en PET-flessen leidt opnieuw tot wrevel tussen regeringspartijen N-VA en CD&V. Volgens N-VA dreigt het statiegeld de consumptieprijs te verhogen en ook mensen te treffen die al netjes sorteren. De partij stelt daarom haar veto. ?Dit is niet volgens de afspraken die we gemaakt hebben binnen de regering?, reageert CD&V-minister Joke Schauvliege.
N-VA verzet zich tegen invoering statiegeld op blikjes en PET-flessen
20 Maart, 10:12 Skynet Belgie
Regeringspartij N-VA verzet zich tegen de invoering van statiegeld op blikjes en PET-flessen. Volgens hen dreigt het statiegeld de consumptieprijs te verhogen en ook de mensen te treffen die al netjes sorteren. De N-VA gelooft meer in een "slimmer en ambitieuzer" zwerfvuilbeleid.


We hebben het vaker gezien, uitstel is uitstel, dus statiegeld op petflesjes komt er niet
18 Maart, 15:48 Volkskrant
Iedereen, nou ja tachtig procent van de Nederlanders, wil dat er statiegeld wordt ingevoerd voor flesjes en blikjes, maar toch komt het er voorlopig niet van. Waarom niet? Omdat staatssecretaris Stientje van Veldhoven zich in de luren heeft laten leggen door het bedrijfsleven. Dat heeft met het sluwe vertragingsspel dat het al jaren speelt weer enkele jaren uitstel gekregen.Of het nou gaat om het


Laatste kans: 'Voor 2021 is 90 procent van kleine plastic flesjes gerecycled, anders alsnog statiegeld'
10 Maart, 13:54 Volkskrant
De milieubeweging heeft teleurgesteld gereageerd op het kabinetsbesluit om te wachten met de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes. Stientje van Veldhoven, de staatssecretaris verantwoordelijk voor het milieubeleid, stelt een ultimatum aan het bedrijfsleven. Als dat erin slaagt om binnen twee jaar 90 procent van de wegwerpflesjes te recyclen, komt er geen statiegeld. Anders wordt die


Vanaf 2021 statiegeld op petflesjes, tenzij industrie meer recyclet
10 Maart, 07:54 NOS nieuws

Er komt vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen, tenzij de verpakkingsindustrie binnen twee jaar 90 procent van de weggooi-flesjes hergebruikt. Ook moet de sector van het kabinet het zwerfafval met 70 tot 90 procent verminderen.

"Zwerfafval is slecht voor het milieu en slecht voor ons humeur", zegt staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. "We kennen allemaal de beelden: de berm vol zwerfafval in Nederland, het strand van Bali vol flesjes, dieren vol plastic in de oceanen. Dat moet ophouden!"

Volgens de staatssecretaris is statiegeld een bewezen methode om hergebruik te stimuleren. Maar als een andere aanpak een sneller resultaat boekt, is uitbreiding van het systeem volgens haar niet nodig. "Zolang we de plasticsoep maar aanpakken en we van oude flesjes nieuwe maken."

15 cent

Het is nog onduidelijk hoe hoog het statiegeld wordt. Van Veldhoven denkt aan 10 tot 15 cent voor flessen tot 1 liter.

In het najaar van 2020 wordt vastgesteld of de industrie de recycle-doelen heeft gehaald. Zo niet, dan wordt het statiegeld op 1 januari 2021 ingevoerd.

Van Veldhoven heeft het plan gisteren voorgelegd aan de ministerraad. De Tweede Kamer praat donderdag over het voorstel.

Verzet

Er was vanuit het bedrijfsleven altijd veel verzet tegen de uitbreiding van het statiegeldsysteem. Bedrijven zeggen dat het te veel geld kost en te ingewikkeld is. Er gingen ook binnen de kabinetten Rutte-I en Rutte-II stemmen op om het systeem helemaal af te schaffen.

Uiteindelijk ging dat niet door, omdat de verpakkingsindustrie de gemaakte afspraken niet nakwam. Zo zou de industrie in ruil voor de afschaffing van statiegeld geen pvc meer gebruiken in supermarktverpakkingen, maar dat gebeurde nog wel.

Sinds vorig jaar lobbyt de zogenoemde Statiegeldalliantie juist voor een uitbreiding van statiegeld naar kleine flesjes, in BelgiŽ en in Nederland. Bijna 200 Nederlandse gemeenten hebben zich bij het initiatief aangesloten. Ook andere organisaties, zoals waterschappen en boerenbranchevereniging LTO Nederland steunen het voorstel.
Het is een kleine schande dat we in Nederland nog steeds geen statiegeld heffen op kleinere petflesjes
11 Maart, 22:54 Volkskrant
Bij de mediatraining die de ministers en staatssecretarissen van Rutte III hebben gevolgd, heeft Stientje van Veldhoven geleerd om geen 'eco-modulatie' te zeggen als ze tegen normale mensen spreekt, zo legde ze vorige uit aan de verslaggevers van RTL Nieuws die ernaar vroegen. Ik denk dat ze nog iets heeft geleerd: vervelende vragen negeren, onwankelbaar de boodschap herhalen, niet ingaan op kriti


Bijna tweehonderd gemeenten steunen uitbreiding statiegeld
5 Maart, 04:30 NOS nieuws

Het aantal Nederlandse gemeenten dat het initiatief steunt om statiegeld uit te breiden, is volgens Trouw toegenomen tot bijna tweehonderd. De zogeheten statiegeldalliantie is een Belgisch-Nederlands plan om statiegeld ook in te voeren op blikjes en petflesjes.

Het initiatief, waarmee gemeenten worden opgeroepen om het probleem van zwerfafval serieus aan te pakken, begon in november met 21 leden, waaronder de gemeente Weert en het Milieucentrum. In januari stond de teller van deelnemers op 29.

Vrijwillige inzameling

Volgens onderzoeksbureau CE Delft neemt de hoeveelheid zwerfafval met 70 tot 90 procent af als er statiegeld wordt geheven op kleine flesjes en blikjes. De levensmiddelenindustrie en supermarkten noemen dat onderzoek onbetrouwbaar en zien (op Aldi en Lidl na) meer in vrijwillige inzameling.

Op 15 maart debatteert de Tweede Kamer over het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes.
Ook Nijlen wil statiegeld op plastic flessen en blikjes
28 Februari, 06:30 Gazet v. Antwerpen
De gemeente heeft de intentie om snel toe te treden tot de Statiegeldalliantie. Op die manier wil het de ambitie kracht bijzetten om statiegeld te hebben op plastic flessen en blikjes.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be