NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Spoor


Studenten zijn dupe van werken aan spoor
Dinsdag, 02:36 Gazet v. Antwerpen

Deze trein rijdt tot Herentals.? Die boodschap kregen studenten die zondagavond in Turnhout op de trein stapten. Ze schrokken zich een hoedje. Wat is er nu weer aan de hand?
Vandalen trekken spoor van vernieling tijdens carnavalsnacht
13 Februari, 20:24 Gazet v. Antwerpen

Een aanvankelijk rustige Nacht van Herenthout is op diverse plaatsen geŽindigd met vandalisme. Vooral brievenbussen en distributiekastjes moesten eraan geloven. ?Een bijzonder spijtige zaak?, meent burgemeester

Patrick Heremans (GBL).
Sterkste cycloon in zestig jaar laat spoor van vernieling achter in Tonga
13 Februari, 03:54 Skynet
De tropische cycloon Gita heeft een spoor van vernieling achtergelaten in Tonga, de eilandengroep ongeveer 2.000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. Het parlementsgebouw op het hoofdeiland is met de grond gelijk gemaakt. Dat zeggen de autoriteiten dinsdag.


Kraanarm breekt bovenleiding spoor af: ?Er zit 3.000 volt op zo?n leiding, gevolgen hadden ernstig kunnen zijn?
12 Februari, 20:24 Gazet v. Antwerpen

Er reden maandag lange tijd geen treinen tussen Sint-Niklaas en Puurs. Dat kwam door een ongeval met een vrachtwagen in de Robert Verbelenstraat in Puurs. De kraanarm van de truck was niet (helemaal) ingeklapt en had de bovenleiding van de spooroverweg geraakt. De herstelling nam uren in beslag.
Scheldekaai-hangar komt in april naar Spoor Oost
9 Februari, 02:24 Gazet v. Antwerpen

Hangar 19, de Scheldekaaihangar die ter hoogte van Sint-Andries en het Zuid stond, wordt in twee verdeeld en krijgt een nieuwe plaats op Spoor Oost als plaats voor beschutting en ruimte voor kleinere evenementen.
Opbrengst groene staatsobligatie gaat vooral naar het spoor
8 Februari, 13:48 De Tijd
13:35 De Belgische staat wil 3 tot 5,5 miljard euro ophalen met de uitgifte van een eerste groene obligatie.


Leeuwendeel van opbrengst eerste Belgische groene overheidsobligatie gaat naar het spoor
8 Februari, 13:00 Skynet Belgie
De eerste Belgische groene overheidsobligatie moet tussen 3 miljard en 5,5 miljard euro opbrengen, het overgrote deel van die opbrengst gaat naar investeringen in het spoor. Het instrument wordt - als de marktomstandigheden het toelaten - over ruim twee weken uitgegeven, maar werd vandaag al voorgesteld door minister van FinanciŽn Johan Van Overtveldt (N-VA) en Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).


6 Februari, 08:42 Skynet
Helikopter vermist in Taiwan: geen spoor van zes inzittenden
6 Februari, 07:48 Gazet v. Antwerpen

In Taiwan is een helikopter met zes inzittenden vermist. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag. Het gaat om een toestel van het National Airborne Service Corps (NASC), een vliegeenheid die wordt ingezet bij onder meer zoekoperaties, rampen, medische noodsituaties en verkenningsopdrachten, dat op dat moment een medisch transport uitvoerde. Er is een zoekactie op poten gezet.
Aziatische beurzen tuimelen in het spoor van Wall Street
6 Februari, 07:12 De Tijd
07:00 Na een soort 'flash crash' op Wall Street noteren ook de Aziatische beurzen 4 ŗ 5 procent in het rood. U raadt het: de start van de Europese beurshandel belooft boeiend te worden.


Minder koperdiefstallen op het spoor
3 Februari, 16:12 NOS nieuws

Het spoor is minder in trek bij koperdieven. Werd er in topjaar 2012 nog 516 keer met meer of minder succes geprobeerd koper te stelen, vorig jaar was dat ongeveer 130 keer. Dat is volgens ProRail het laagste aantal in tien jaar.

De spoorbeheerder meldt dat in 2017 ruim 1400 treinen door koperdiefstal vertraging opliepen. Door het wegknippen van koper kunnen wissels en seinen vaak niet meer goed worden bediend. De reparaties aan het spoor kostten vorig jaar ruim 500.000 euro. In 2012 was de schade bijna drie miljoen euro.

Synthetisch dna

Sinds het hoogtepunt in 2012 heeft ProRail allerlei maatregelen genomen tegen koperdiefstal. Op diverse plekken zijn hekken geplaatst. Om de kans op een heterdaad te vergroten staan op meerdere plekken bewegingsmelders en camera's met infrarood. Ook zijn er nachtelijke controles van beveiligers.

Verder wordt het koper gemerkt met synthetisch dna. Zo kan een schroothandelaar zien waar het vandaan komt. Daarnaast vervangt de spoorbeheerder het koper steeds vaker door aluminium. Dat brengt minder op en is daardoor minder lucratief.

3000 volt

Koper stelen op het spoor kan levensgevaarlijk zijn. Volgens ProRail weten dieven vaak niet goed wat ze doen en knippen ze op goed geluk kabels door, terwijl door een deel van de kabels 1500 tot 3000 volt stroomt.

ProRail zegt dat de meeste koperdieven die nog in Nederland actief zijn deel uitmaken van professionele bendes uit Oost-Europa.
Ministerraad keurt investeringsplan voor het spoor goed
2 Februari, 13:00 Skynet Belgie
De regering gaat de komende vijf jaar zowat 5,3 miljard euro investeren in het spoor, onder meer in treinstellen en stations. De ministerraad keurde vandaag het investeringsplan voor de periode 2018-2022 goed.


Spoor krijgt 5,3 miljard voor investeringen
2 Februari, 12:00 De Tijd
11:35 De federale regering investeert onder meer in nieuwe stations en treinen.


NS-magazine en site SPOOR naar MPG
2 Februari, 11:42 Emerce
Contentspecialist MPG gaat de komende drie jaar het relatiemagazine SPOOR van de NS maken en het online inspiratieplatform #nsfavourites.


Vandalen leggen fietsen op het spoor, trein rijdt eroverheen
27 Januari, 09:36 NOS nieuws

Op het station van De Westereen in Friesland zijn gisteravond laat vijf fietsen op het spoor gelegd. Ze lagen opgestapeld bij een spoorwegovergang. De machinist van een trein richting Groningen kon niet op tijd remmen en reed over de fietsen heen.

In de trein van Arriva zaten ongeveer 75 passagiers, meldt RTV Noord. De passagiers moesten lang wachten op vervangend vervoer. De trein raakte beschadigd. Twee van de fietsen zaten verwrongen in het chassis van de trein.

Agenten hebben de andere drie fietsen meegenomen om uit te zoeken van wie ze zijn. ProRail wil de daders aansprakelijk stellen voor de schade en heeft daarom samen met de politie een onderzoek ingesteld. Dat zal zich richten op poging tot doodslag.
In China vervangen ze het spoor met 1500 man tegelijk
24 Januari, 13:48 NOS nieuws

In een kleine negen uur tijd een nieuwe spoorverbinding aanleggen. In China draaien ze daar hun hand niet voor om. Want in Fuzhou, in het oosten van het land, klaarden maar liefst 1500 spoorwegwerkers in de nacht van vrijdag op zaterdag die klus.

De werkzaamheden bestonden uit onder meer het vervangen van oude rails en wissels en het installeren van verkeerslichten. De spoorwegwerkers kregen daarbij hulp van 23 graafmachines en zeven treinen.

De spoorverbinding is nodig voor de aanleg van de nieuwe hogesnelheidslijn tussen Nanping en Longyan, een traject van 246 kilometer dat eind dit jaar klaar moet zijn.
Meer vandalisme op spoor, ondanks maatregelen ProRail
22 Januari, 08:54 NOS nieuws

Het aantal vertragingen op het spoor door vandalisme is verder toegenomen. Volgens spoorbeheerder ProRail waren er vorig jaar 649 incidenten. Een jaar eerder waren dat er 608.

Het gaat bijvoorbeeld om vernielingen aan seinpalen en overwegbomen. Ook gooien vandalen winkelwagentjes, bakstenen en surfplanken op het spoor. "Mensen beseffen vaak niet dat dit tot levensgevaarlijke situaties kan leiden", zegt een woordvoerder van ProRail in De Telegraaf.

Het vandalisme heeft ook financiŽle gevolgen voor ProRail en de NS. De grootste schadepost is graffiti. Het schoonmaken kost jaarlijks 4 miljoen euro.

Mobiele camera's

ProRail heeft wel extra maatregelen genomen om het vandalisme tegen te gaan. Er worden Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (boa's) ingezet. Zij surveilleren op plaatsen waar vandalen vaak actief zijn. Ook zijn op alle middelgrote stations camera's neergezet en beschikt ProRail sinds kort over mobiele camera's.

ProRail roept in De Telegraaf mensen die langs het spoor wonen op om een oogje in het zeil te houden. "Nederland heeft 7000 kilometer aan spoor. Het is onmogelijk om elke kilometer in de gaten te houden. Meldt vandalisme dan ook direct."
Stad vindt geen uitbater voor loods Park Spoor Noord
20 Januari, 02:18 Gazet v. Antwerpen

Onverwacht diende slechts ťťn kandidaat een bod in om de lege ruimte in de parkloods aan de kant van Stuivenberg uit te baten. Haar bod bedroeg maar de helft van het minimumbod, dus het komt niet in aanmerking.
Zo maakte ProRail binnen een dag het spoor weer begaanbaar
19 Januari, 18:30 NOS nieuws

Kapotte bovenleidingen, omgevallen bomen en sein- en wisselstoringen: ProRail had gisteren zijn handen vol aan de stormschade op het spoor. Honderden spoorwerkers hebben ook vannacht doorgewerkt om alles weer begaanbaar te maken.

Het was een monsterklus. In totaal kreeg ProRail gisteren 344 meldingen van incidenten. Daaronder 97 bomen die op het spoor waren gevallen, waardoor veel bovenleidingen beschadigd raakten. Rondvliegend materiaal beschadigde op nog eens twintig plekken de bovenleiding.

Dat vanmorgen op de meeste trajecten de treinen weer reden volgens de dienstregeling, levert de ProRail en NS dan ook positieve reacties op.

Tijdens de storm spraken medewerkers van ProRail op Twitter van een gekkenhuis. "Er zijn protocollen, maar voor zoiets als gisteren liggen geen plannen klaar", zegt Willem Loonen nu. Hij is manager van de spoormeldkamer van ProRail en was gisteren van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in touw.

"Het was goed druk", blikt hij terug. Alle meldingen van problemen kwamen bij hem en zijn collega's binnen. "We maken dan meteen een incident aan, zodat iedereen die wat met het spoor te maken heeft, weet dat er iets aan de hand is."

De spoorbeheerder had vanwege de storm al op strategische plekken langs het spoor extra storingsploegen met eigen incidentenbestrijders en externe aannemers klaarstaan. Zodra het misging, konden die snel worden ingezet om het spoor weer begaanbaar te maken.

"De incidentbestrijders kunnen bijvoorbeeld een omgevallen boom van het spoor halen met een kettingzaag", zegt Loonen. "De aannemers herstellen de bovenleiding, dat hebben we uitbesteed. Maar zij mogen niet werken als het harder waait dan windkracht 6. Dus moesten ze wachten tot de wind ging liggen."

Toen de storm eenmaal voorbij was, stuurde Loonen treinen op pad om de schade te inspecteren. "Het liefst gebruik ik daarvoor diesellocomotieven, die we eventueel kunnen vorderen van de goederenvervoerders. Zo'n loc kan ook een gestrande trein wegslepen."

Zo werden het afgelopen etmaal duizenden kilometers spoor geschouwd. Veel schade konden de spoorwerkers gisteren en vannacht al herstellen, maar op sommige plekken duurde het tot vanmorgen.

Bij Dieren bijvoorbeeld, waar vier bogen waaraan de bovenleiding hangt waren omgevallen. Loonen is er vol lof over. "Dat is zo knap wat ze daar hebben gedaan. Die bovenleidingportalen waren helemaal aan gort. Zo'n groot stuk repareren is echt een hele operatie."

Zodra alle troep was opgeruimd en de stormschade hersteld, kon de dienstregeling weer voorzichtig worden opgestart. Loonen: "Dat kon pas toen het spoor schoon en vrij was."

Vanmorgen reden nagenoeg alle treinen weer volgens de dienstregeling.
Veel meer boetes uitgedeeld op en rond het spoor
13 Januari, 11:42 NOS nieuws

Spoorbeheerder ProRail heeft afgelopen jaar een recordaantal boetes uitgedeeld. De incidentbestrijders van de spoorbeheerder schreven in totaal 1089 bonnen uit. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Verreweg de meeste boetes waren voor gevaarlijk gedrag rond overwegen. Het gaat dan vooral om mensen die een rood licht bij spoorwegovergangen negeren. Ook zijn spoorlopers op de bon geslingerd.

ProRail heeft het afgelopen jaar fors ingezet op de aanpak van overlast rond het spoor om zo onveilige situaties en vertragingen te voorkomen. De spoorbeheerder hoopt dat van de boetes een preventieve werking uitgaat.

Het bedrijf heeft tegenwoordig 150 incidentbestrijders in dienst. Die surveilleren onder meer bij overwegen.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be