NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesSpanje

2News.be / Trefwoorden / Spanje

Zware straffen in corruptiezaak regeringspartij Spanje
Gisteren, 13:18 NOS nieuws

In Spanje heeft een rechtbank zware straffen opgelegd aan politici en zakenlui die betrokken waren bij een groot en al jarenlang voortslepend corruptieschandaal rondom de conservatieve regeringspartij Partido Popular (PP).

De PP liet zich dik betalen door zakenlieden die in ruil voor hun vrijgevigheid opdrachten en orders kregen toegespeeld. Ondernemer Francisco Correa, die wordt beschouwd als het brein achter de zwendel, moet 52 jaar de cel in. In verhouding met de eis komt hij er genadig vanaf: die was 111 jaar.

De voormalige penningmeester van de PP, Luis BŠrcenas, de man die zorgde dat het geld werd uitbetaald aan partijprominenten, wacht 33 jaar cel. Ook moet hij vier miljoen euro boete betalen. Tegen hem was 42 jaar geŽist.

Ook de PP zelf gaat niet vrijuit: die krijgt een boete van 245.000 euro vanwege het profiteren van de ongeoorloofde betalingen.

De uitkomst van de rechtszaak is een slag voor premier Rajoy, die in de rechtszaak als getuige moest optreden. Hij heeft verklaard dat hij niets van de betalingen afwist. Van BŠrcenas heeft hij zijn handen afgetrokken: volgens hem heeft hij een fout gemaakt door iemand te vertrouwen die dat niet verdiende.

Zwarte boekhouding

BŠrcenas werd in 2013 opgepakt, toen er al jaren een onderzoek naar het corruptienetwerk 'GŁrtel' liep. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het bijhouden van een zwarte boekhouding en het wegsluizen van 48 miljoen euro naar geheime rekeningen in Zwitserland. Hem zijn witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en het misbruiken van zijn positie ten laste gelegd.

Correo was in de jaren 90 degene die evenementen en campagnes voor de PP organiseerde. Hij haalde de opdrachten binnen door ambtenaren en politici te tracteren op dure cadeaus en luxe reizen.

Het schandaal veroorzaakte destijds veel beroering in Spanje, dat in die jaren gebukt ging onder een zware economische crisis.
Spanje erkent nieuw regiobestuur CataloniŽ niet
Zondag, 10:12 NOS nieuws

De Spaanse regering weigert het nieuwe beoogde regiobestuur van CataloniŽ te erkennen. Madrid zegt in een verklaring dat de wens die de nieuwe regiopresident Quim Torra gisteren uitsprak voor een dialoog met de Spaanse regering niet oprecht is en spreekt zelfs van een provocatie.

Torra, die donderdag werd beŽdigd, wil vier ministers in zijn ploeg opnemen die ofwel op de vlucht zijn voor justitie, of in voorarrest vastzitten, onder meer op beschuldiging van rebellie. Premier Rajoy vindt dat niet acceptabel. De Spaanse regering heft het directe bestuur van de Spaanse regering over CataloniŽ dan ook niet op, staat in de verklaring uit Madrid.

Puigdemont weer in het zadel helpen

Na het illegale referendum over onafhankelijkheid in oktober werden de Catalaanse ministeries door Madrid overgenomen. Zodra er een nieuw regiobestuur was, zou Madrid zich terugtrekken, maar dat gebeurt dus niet.

Dat de strijd tussen het Catalaanse regiobestuur en Madrid zou voortduren, werd meteen na de beŽdiging van Torra al duidelijk. Torra zei dat hij de strijd voor onafhankelijkheid zou voortzetten en dat het zijn doel is "de rechtmatige president van CataloniŽ, Carles Puigdemont, weer in het zadel te helpen".
'Venezuela is kapot', dus trekken inwoners naar Spanje
17 Mei, 12:36 NOS nieuws

Ruim vierduizend Venezolanen hebben de afgelopen maanden in Spanje politiek asiel aangevraagd. Ze ontvluchten de chaos in hun eigen land. Daar zijn zondag verkiezingen. Maar weinig geloven dat die iets zullen doen aan de ontwrichting onder de huidige president Maduro.

De Venezolaanse Ambar Corriso staat huilend in de aankomsthal van het Madrileense vliegveld Barajas. Een koffertje, meer heeft ze niet, maar het is haar gelukt. Met een toeristenvisum op zak staat ze nu in Spanje. "Venezuela is kapot. Je kunt je niet voorstellen hoe rot ik me voel over mijn land. Alles is weg."

Corriso was advocate in Caracas en heeft geen idee hoe het nu verder moet. Ze loopt met een vriendin het vliegveld uit.

Verdubbeling

Niet alle Venezolanen die in Europa arriveren vragen asiel. In 2017 waren het er bijna 12.000, wel een verdubbeling van 2016. De meeste asielaanvragen zijn in Spanje. In de eerste drie maanden van dit jaar waren er 4100 asielverzoeken, meldt de Europese asielorganisatie EASO. Maar lang niet iedereen wordt zomaar toegelaten tot Europa.

Alle vluchten die uit Venezuela of omringende landen komen, worden momenteel onderzocht, weet Alberto Casillas. De Venezolaan staat bijna dagelijks op het vliegveld van Madrid om daar landgenoten op te vangen. Iedereen wordt gescreend op de vereisten die in de Schengenlanden aan reizigers worden gesteld. "Maar het is bijna onmogelijk om vanuit Caracas een hotel in Spanje te reserveren, of om aan dollars of euro's te komen."

"Daarom worden ook veel mensen tegengehouden en weer teruggestuurd. Dat gebeurt hier in Madrid, maar ook in Parijs en ook op Schiphol in Amsterdam. Voor die mensen vervliegt de hoop dat ze in Europa een nieuw leven kunnen beginnen. Dat is een tragedie, omdat ze alles hebben verkocht om zo hun reis naar Europa te betalen. Ze zijn hun huis kwijt en hun auto. Keren ze terug in Caracas, dan hebben ze niet eens een plek om nog te wonen."

De Venezolanen kunnen vaak niet anders dan wegtrekken, zegt Casillas dan. "Mensen vluchten voor de onveiligheid, voor het gebrek aan voedsel, aan medicijnen of omdat de Venezolanen geen toekomst meer zien voor hun kinderen. Weer een ander wordt vervolgd om zijn politieke ideeŽn."

Maar het is niet gemakkelijk geworden om Venezuela zelfs maar te verlaten. Er zijn veel controles, vertelt een Venezolaanse vrouw die in de aankomsthal op een familielid wacht. Veel mensen proberen dus om via andere landen weg te komen, bijvoorbeeld via Colombia, Peru of Mexico.

Wie het redt, heeft geen geld meer. Bij een kerk niet ver van het Madrileense vliegveld wordt twee keer per maand eten uitgedeeld aan zo'n duizend berooide Venezolaanse gezinnen. Het zijn eerste levensbehoeften, zoals aardappelen, verse groenten, soep, pasta en blikken tonijn. In een zaaltje naast de parochie wordt ook gebruikte kleding en speelgoed weggegeven.

"Veel mensen zijn er beroerder aan toe dan in Venezuela. Ze hebben niets meer, ze verkochten al hun bezittingen voor Venezolaanse peso's. Maar die is niets meer waard", vertelt Luis Manresa, die de voedseluitdeling organiseert. "Er komt het probleem bij dat nogal wat Venezolanen illegaal in Spanje verblijven. Ze kunnen niet aan het werk, hebben amper een inkomen. Betalen ze de huur dan hebben ze geen geld om ook nog eten te kopen."

Van ingenieur naar asielzoeker

Een vrouw zoekt tussen de bergen afgedankte kleding naar bruikbare zomerbroeken. Ze is nu zeven maanden met haar man en twee kinderen in Madrid. "We kwamen in Spanje met alleen een koffer winterkleding. Meer bezitten we niet."

Ze voelt zich niet beschaamd dat ze nu bij een voedselbank aan eten moet komen. "Ik ben wel triest. Mijn hele leven heb ik gewerkt als ingenieur, ik had de dingen goed voor elkaar. Maar nu moet ik weer vanaf niets beginnen. En intussen denk ik na over mijn familie die ik achterliet in de chaos."

Een andere Venezolaanse vrouw met een kind van amper twee jaar oud gaat net met tassen vol eten het parochiegebouw uit. "Alles is voor haar mislukt", mompelt Manresa. "Werk is er Spanje niet te vinden. Ze denkt er nu over om in de prostitutie te gaan."
?Zeker ťťn Belg overleden bij vliegtuigongeval in Spanje?
16 Mei, 16:48 Gazet v. Antwerpen

Bij een ongeval met een vliegtuigje in het Spaanse La Seu d?Urgell zijn woensdag twee personen om het leven gekomen. Zeker ťťn van de slachtoffers zou een Belg zijn, melden Spaanse media.
Jonge Duivels op dreef, titelhouder Spanje gaat voor de bijl op EK-17
14 Mei, 16:12 Gazet v. Antwerpen

BelgiŽ heeft zich op het Europees kampioenschap voetbal voor jongens tot 17 jaar in Engeland geplaatst voor de halve finales. De jonge Duivels wonnen maandag in hun kwartfinale in Walsall met 2-1 van titelhouder Spanje.
Lewis Hamilton tijdens GP van Spanje verkozen tot 'Driver of The Day'
14 Mei, 07:48 Gazet v. Antwerpen
Lewis Hamilton won gisteren met sprekend gemak de GP van Spanje. Naast de overwinning werd Hamilton door de fans ook verkozen tot 'Driver of The Day'.


Spanje : Mazepin en Alesi eerste winnaars
Op het circuit van Barcelona werd ook het GP3 Series seizoen op gang geschoten. In de eerste race domineerde ART GP dat de drie eerste plaatsen pakte met Nikita Mazepin, Anthoine Hubert en Callum Ilott. De tweede race werd verreden op een natte piste en werd herhaalde malen onderbroken. Na een goede start wist Giuliano Alesi (Trident) alle aanvallen van de ART GP armada af te weren en de race te winnen.


Spanje: Uitstekende seizoensstart voor kampioen AmmermŁller
14 Mei, 00:48 Autosport
Regerend Porsche Supercup kampioen Michael AmmermŁller (BWT Lechner Racing) heeft in Spanje de openingsmanche van het seizoen 2018 van de Supercup gewonnen. De Duitser die startte van op de pole werd op het podium vergezeld door de Nederlander Jaap van Lagen (Fach Auto Tech) en Dylan Pereira (Momo Megatron Lechner Racing).


Hamilton heerst in Spanje, Stoffel Vandoorne moet opgeven
Lewis Hamilton heeft op redelijk eenvoudige wijze de GP van Spanje gewonnen. De Brit vergroot daarmee zijn voorsprong in de wk-tussenstand. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne moest met technische problemen opgeven.


GP van Spanje: startgrid
13 Mei, 13:48 Gazet v. Antwerpen
Lewis Hamilton vertrekt tijdens de GP van Spanje van op de polepositie met naast hem teamgenoot Valtteri Bottas. Beide Ferrari's en Red Bulls starten van op de tweede en derde startrij. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne kwalificeerde zich als elfde.


Wekdienst 13/5: Waylon terug naar huis en Verstappen racet in Spanje
13 Mei, 08:24 NOS nieuws

Goedemorgen! Waylon komt weer aan op Schiphol, hij werd vannacht achttiende op het Eurovisiesongfestival. Max Verstappen komt in actie op het F1-circuit van Barcelona.

Het wordt een dag waarin zon, bewolking en regen elkaar afwisselen. In het westen en zuiden is de meeste kans op neerslag, daar wordt het zo'n 18 graden. In het noordoosten is meer zonneschijn en wordt een zomerse temperatuur van 25 graden verwacht. Daar is 's middags en 's avonds ook kans op onweer en hagel.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Max Verstappen start bij de Grand Prix van Spanje vanaf plek vijf. "Dit is geen ideaal circuit voor ons, dus dit resultaat is optimaal", zei de coureur gisteren over zijn plaatsing. Verstappen heeft goede herinneringen aan het circuit van Barcelona; hij won er twee jaar geleden z'n eerste grand prix. De race begint om 15.10 uur. Waylon komt weer terug naar Nederland nu het Songfestival in Lissabon is afgelopen. De zanger landt naar verwachting rond 15.45 uur op Schiphol. Premier Rutte en staatssecretaris Knops gaan naar Sint-Eustatius, Saba en Sint-Maarten. Ze gaan kijken hoe het gaat met de wederopbouw na orkaan Irma. En de Turkse president Erdogan begint aan zijn driedaagse bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Financial Times heeft hij de komende dagen een afspraak met premier May en koningin Elizabeth.

Wat heb je gemist?

De IsraŽlische zangeres Netta heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen met het nummer Toy. Het land was vooraf al een van de favorieten. Het is de vierde keer dat IsraŽl wint.

Waylon was teleurgesteld over de eindnotering van zijn Outlaw in 'Em. "Achttiende was niet waar we voor gingen en ik vind ook dat we die plek niet verdienen. We wilden een keer iets anders doen op Eurovisie. Dat is door een boel mensen begrepen, maar door een heel groot gedeelte ook nog niet."

Ander nieuws uit de nacht

Doden bij bomaanslagen op kerken in IndonesiŽ: de bommen gingen af tijdens de kerkdiensten, zeker een van de explosies was een zelfmoordaanslag.

Dode bij terroristische aanslag Parijs, dader doodgeschoten: een man met een mes heeft in het centrum van Parijs ingestoken op willekeurige voorbijgangers.

China's eerste eigen vliegdekschip wordt op zee getest: het schip, dat nog geen naam heeft, heeft zijn werf in de havenstad Dalian verlaten.

Graham: excuses Witte Huis voor opmerking over doodzieke McCain: een medewerker van president Trump zei dat McCains mening er niet meer toe doet "omdat hij toch doodgaat".

En dan nog even dit

Een grote politieactie tegen drugsgebruik in Georgische nachtclubs is jongeren in Tbilisi in het verkeerde keelgat geschoten. Nadat gewapende oproerpolitie vrijdag met veel vertoon dansclubs was binnengevallen en acht feestgangers had gearresteerd, is een vreedzame protestactie uitgelopen op een massaal dansfeest.

Fijne dag!
Spanje: George Russell wint verkapte race
Niet minder dan viermaal werd de hoofdrace van de formule 2 in Spanje onderbroken door een virtual safety car. Winnaar van deze verkapte race werd de Brit George Russell (ART GP), hij haalde het voor Nyck de Vries (Prema Racing) en Lando Norris (Carlin).


Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Spanje 2018
12 Mei, 16:30 AutoBlog
We zijn terug in Europa! Na de eerste vier Grand Prixs van het jaar lijkt Mercedes haar ultra-dominante status verloren te hebben. Goed, de eerste wedstrijd hadden ze eigenlijk moeten winnen, maar in de overige races moesten ze wel degelijk hun meerdere erkennen in Ferrari en Red Bull. Nu de Formule 1 terug in Europa […]


Spanje: Nieuw ronderecord voor Hamilton
Lewis Hamilton heeft in de derde vrije training voor de GP van Spanje een nieuw baanrecord gereden in 1:17.281. Mercedes domineerde de laatste vrije sessie, Valtteri Bottas realiseerde de tweede tijd op 13 duizendste seconde van zijn teamgenoot. De sessie werd vroegtijdig afgevlagd na een zware sortie van Brendon Hartley (Toro Rosso).


Spanje: De FIA buigt zich over de speciale spiegels van Ferrari
12 Mei, 13:24 Autosport
De nieuwe spiegels van Ferrari, die bevestigd zijn op de halo en voorzien zijn van een aerodynamisch vleugeltje, blijven niet onbeschreven. De FIA gaat zich nu buigen over de legaliteit ervan aangezien de halo geen aerodynamische elementen mag hebben. Andy Green, technisch directeur van Force India, vindt het alvast een geweldig idee terwijl zijn collega van bij Renault, Bob Bell al toegaf dat zijn team met iets gelijkaardigs aan het experimenteren is. Intussen heeft Charlie Whiting reeds foto's genomen van de Ferrari-spiegels maar het Italiaanse team zou nog geen enkele officiŽle opmerking hebben ontvangen over de illegaliteit van hun idee.


Spanje : Tweede opeenvolgende pole voor Alexander Albon
11 Mei, 23:36 Autosport
Na Azerbeidzjan heeft Alexander Albon (DAMS) ook in Spanje de pole gepakt voor de hoofdrace van het Formule 2 kampioenschap. De Thai realiseerde een ronde in 1:28.142 en was daarmee even meer dan een seconde sneller dan de poletijd van Charles Leclerc vorig jaar. Nyck de Vries (Prema Racing) start zaterdag van op de tweede plaats.


Spanje: Mercedes blijft vooraan ? Vandoorne weer in top tien
11 Mei, 22:24 Autosport
Ook in de tweede vrije trainingssessie voor de GP van Spanje bezette een Mercede rijders de eerste plaats, ditmaal was het de beurt aan Lewis Hamilton. Met een chrono van 1:18.259 bleef de Brit echter boven de tijd die zijn Finse ploeggenoot in de eerste sessie neerzette. Stoffel Vandoorne eindigde voor de tweede maal in de top tien met een negende tijd.


Vrije Trainingen Spanje: Ricciardo crasht, Mercedes snel
11 Mei, 17:00 AutoBlog
De man waarmee Daniel en Max hierboven poseren past zo te zien ook in een RB14. Het F1-seizoen is vier races oud en in menig seizoen zou dat betekenen dat we je op dit moment al konden vertellen wie er kampioen wordt. Maar gelukkig is dat dit jaar niet zo makkelijk. In de eerste vier […]


Spanje: Bottas snelste in eerste vrije training
11 Mei, 16:54 Autosport
Op een piste met weinig grip gingen vrijdagmorgen verschillende piloten tijdens de eerste vrije training voor de GP van Spanje in de fout, zo zetten ondermeer Vettel, Bottas, Ericsson en Kubica hun wagen achterstevoren. De snelste tijd ging uiteindelijk in 1:18.148 naar Valtteri Bottas (Mercedes), de Fin was achttiende seconde sneller dan zijn ploegmaat Lewis Hamilton


Geen Q3 voor Stoffel Vandoorne, hij rijdt elfde tijd in kwalificaties GP van Spanje

Stoffel Vandoorne is zaterdag uitgeschakeld in het tweede kwalificatiedeel (Q2) voor de Grote Prijs van Spanje, de vijfde manche van het WK Formule 1.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be