NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Spanje

2News.be / Trefwoorden / Spanje

Zesde Catalaanse leider verlaat Spanje
Gisteren, 17:18 Skynet
Een zesde Catalaanse separatistenleider, Anna Gabriel, heeft Spanje verlaten om aan een eventuele gevangenneming te ontsnappen. Zij heeft zich in Zwitserland geÔnstalleerd en zei daar dat ze geen eerlijk proces in Spanje kon krijgen.


Beerschot Wilrijk mist sterkhouder in finalewedstrijden

Beerschot Wilrijk kan in de twee finalewedstrijden van de Proximus League tegen Cercle Brugge niet rekenen op Tom Pietermaat. De verdedigende middenvelder liep zaterdag een enkelbreuk op in het duel met OH Leuven (1-1). Dat heeft de club zondag bekendgemaakt.
Ex-voorzitter Watford beschuldigd van witwaspraktijken in Spanje
Vrijdag, 19:48 Gazet v. Antwerpen

De voormalige voorzitter van de Engelse voetbaleersteklasser Watford, de Italiaan Raffaele Riva, moet in Spanje voor de rechtbank verschijnen in een zaak van fiscale fraude. Dat heeft de rechtbank vrijdag bekendgemaakt. De zaak draait rond de Spaanse tweedeklasser Granada.
In Spanje weten ze: alleen een donorwet is nooit voldoende
14 Februari, 10:12 NOS nieuws

Ook al woont Sergio Cobos in een land waar de wet op orgaantransplantatie functioneert als geen ander, het duurde jaren voor de verlossende nier kwam. Een dozijn familieleden bood zich aan. Maar geen van hun organen bleek geschikt. Uiteindelijk kwam de nier van een stadsgenote die hersendood was verklaard. Daarna ging het snel.

"Ik kan zelfs weer traplopen", zegt Sergio Cobos. "En met mijn kinderen op mijn nek door het park lopen. Het is beter dan opnieuw geboren worden. Een kind weet niet dat het op aarde komt. Nu voelde ik dat het gebeurde, dat ik opnieuw een kans kreeg om te leven."

We spreken elkaar in een park langs de ringweg in het zuiden van Madrid. Cobos traint er sinds de transplantatie iedere dag en werd voorzitter van een vereniging van sporters die allemaal een orgaantransplantatie kregen. Dat moeten er veel zijn. Het land staat 26 jaar bovenaan de Europese lijst van het aantal orgaandonaties. Vorig jaar kwamen Spaanse ziekenhuizen tot 5259 transplantaties. Het zijn er omgerekend 47 per miljoen inwoners, een record.

Ter vergelijking: Nederland waren vorig jaar maar 14 transplantaties per miljoen inwoners. Op Europese lijstjes over orgaantransplantatie staat Nederland onderaan. Met Denemarken, Polen en Duitsland.

Familiegesprekken

Het komt niet alleen door de Spaanse donorwet dat het lukt om zoveel organen ter beschikking te hebben, zegt Beatriz Dominguez van de Nationale Transplantatie Organisatie (ONT). "De wet kennen we al sinds 1979. Maar het lukte pas tien jaar later het aantal beschikbare organen omhoog te brengen. We gingen vanaf dat moment familiegesprekken voeren met nabestaanden, om ze nadrukkelijk om de wil van de overledene te vragen. Nooit worden er organen weggehaald als de familie daar op tegen is."

Alleen door een combinatie van factoren werd de Spaanse donorwet zo succesvol, denkt ze. "Je hebt solidariteit van een bevolking nodig, al is dat in West-Europa meestal niet het probleem. Ook is de toegankelijkheid van het nationale gezondheidssysteem van belang." Doorslaggevend was de coŲrdinatie binnen ziekenhuizen, niet door organisaties van buiten. "We hebben specialisten aangesteld die zich exclusief met orgaantransplantatie bezighouden."

Er is nooit een grote polemiek over orgaandonatie in Spanje geweest. "Zelfs in de jaren van de economische crisis bleef het aantal donaties groeien. Voor de Spanjaarden ging trots meespelen. Financieel gezien was het dan wel een chaos in het land, maar op het gebied van orgaandonatie deed Spanje het als geen ander."

Flamenco en paella

Minstens zo enthousiast is Josť Luis Escalante, die als coordinator voor een Madrileens ziekenhuis de orgaantransplantatie leidt. "Behalve flamenco en paella zijn we in orgaandonatie in Spanje ook erg goed. Het zegt iets over onze identiteit", glimt Escalante. "Het is interessant om te zien dat KroatiŽ de Spaanse organisatie rond dit onderwerp kopieerde en nu tot dezelfde resultaten komt."

Een wet waarin staat dat in principe iedereen donor is, zoals gisteren in Nederland aangenomen, is nooit genoeg, waarschuwt Escalante. "Je moet mensen blijven vertellen waarom je het doet. Ziekenhuizen en specialisten zijn verplicht zťťr transparant hun verhaal aan nabestaanden te vertellen. Gaan ze niet akkoord met transplantatie dan geven we de mensen een hand en vertrekken." Uiteindelijk stemmen in bijna negen van de tien gevallen nabestaanden in met het weghalen van organen.

Genereus

Sergio Cobos, die met zijn nieuwe nier aan het sporten is in het park, heeft zes kinderen. "Ik heb mijn kinderen uitgelegd dat hun vader herboren is. En dat ook zij later genereus moeten zijn als het gaat om het beschikbaar stellen van organen. Net zo genereus als iemand anders voor mij was. Je doet het uiteindelijk uit liefde voor het leven."

Maar ook die zes kinderen hebben straks allemaal het laatste woord.
KFCO Beerschot Wilrijk op stage naar Spanje
Als ultieme voorbereiding op de beslissende finalewedstrijden in 1B gaat KFCO Beerschot Wilrijk volgende week op stage naar Spanje.


Spanje moet gemartelde ETA-leden betalen
13 Februari, 12:36 NOS nieuws

Spanje moet twee veroordeelde leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA bij elkaar 50.000 euro betalen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is ervan overtuigd dat ze zijn gemarteld nadat ze in 2008 waren aangehouden op verdenking van het plegen van een aanslag, en daarvoor moet Spanje hen schadeloos stellen.

De twee werden in mei 2010 veroordeeld voor de aanslag, vier jaar eerder, op de luchthaven van Madrid waarbij twee doden vielen. Ze zitten nog vast.

De uitspraak van het Europees hof is opmerkelijk. Een Spaanse rechtbank kwam eerder tot een veroordeling van vier agenten vanwege de marteling, maar in hoger beroep werden de agenten weer vrijgesproken. Volgens het Spaanse hof was onduidelijk of de ETA-leden de verwondingen hadden opgelopen door toedoen van de agenten; mogelijk waren ze al gewond geraakt bij hun arrestatie.

Niet serieus genomen

Ook zouden de verklaringen van de ETA-leden zijn gedicteerd door de terreurorganisatie. In Spanje werden aangiften van marteling door ETA-leden niet altijd serieus genomen, zegt correspondent Rop Zoutberg. Hij wijst erop dat opgepakte leden van de terreurbeweging haast per definitie aangifte deden van mishandeling.

Het Europees Hof stelt echter vast dat de twee mannen na hun arrestatie in januari 2008 geslagen, geschopt en bedreigd zijn. Een van hen moest worden opgenomen op de intensive care. Het kostte beiden weken om te revalideren.

Spanje moet de twee bedragen betalen van 30.000 en 20.000 euro. Ze zijn destijds overigens veroordeeld tot 1040 jaar cel.
?Bartel in het wild? plaatst Marokko in Spanje
12 Februari, 22:48 Gazet v. Antwerpen

Aardrijkskundig missertje in de aflevering van ?Bartel in het wild? van maandagavond. Terwijl presentator Bartel Van Riet duidelijk vermeldt dat de reis richting Marokko trekt, toont de animatie op de wereldkaart toch iets helemaal anders?
Tabarnia wil bij Spanje blijven en dus desnoods los van CataloniŽ
11 Februari, 09:00 NOS nieuws

Het is geen grap meer. Aanhangers van de denkbeeldige deelstaat Tabarnia demonstreren eind februari in Barcelona voor afscheiding van de rest van CataloniŽ. Het protest richt zicht tegen de plannen die er nog altijd zijn om de Catalaanse republiek door te zetten. "Wij willen bij Spanje blijven", zegt de bedenker Alberto Boadella, die ook de begoogd president van Tabarnia is.

Tabarnia begon als een parodie op social media op de plannen van regionaal president Puigdemont om na een eenzijdig referendum de onafhankelijke republiek CataloniŽ uit te roepen. In filmpjes wordt gepleit voor de afscheiding van de regio Tabarnia, dat de steden Tarragona en Barcelona omvat. Juist daar kregen bij regionale verkiezingen de pro-Spanje partijen de meeste steun.

Correspondent Rop Zoutberg sprak met de bedenker van Tabarnia, Alberto Boadella:

In korte tijd kreeg de beweging rond Tabarnia tienduizenden aanhangers. Het zijn vooral jongeren. "We gaan nu de straat op om te laten zien hoeveel steun we hebben", zegt Alberto Boadella, die werkte als directeur van de Catalaanse theatergroep Els Joglars. "Het zijn mensen die doodmoe zijn van het separatisme en vinden dat CataloniŽ gewoon bij Spanje hoort."

'Goede en slechte Catalanen'

"Tabarnia is altijd als satire bedoeld op een situatie die we nooit voor mogelijk hielden. Alles wat uit Spanje komt wordt gehaat", meent Boadella. "De nationalistische sfeer verdeelde de samenleving in goede en slechte Catalanen. Maar voor ons is ťťn ding duidelijk. Als de separatisten zelfbeschikking willen, dan wij ook. Dan vormen wij een eigen land met het deel dat bij Spanje blijft."

Deze week lukte het de separatistische Catalaanse partijen een akkoord te sluiten over de vorming van een nieuw regiobestuur, aldus berichten in Spaanse media. Het akkoord voorziet in de benoeming van een opvolger van Puigdemont. Toch zou Puigdemont wel een deel van zijn macht willen houden met een instelling van een 'symbolisch bestuur' vanuit Brussel.

Boadella: "Puigemont probeert er nog uit te komen, maar zet opnieuw een soort fictie neer. Alsof Spanje een dictatoriaal regime is. Het is zo absurd allemaal."
Red Lions beginnen in en tegen Spanje, Red Panthers moeten naar ArgentiniŽ in nieuwe Hockey Pro League
6 Februari, 23:24 Gazet v. Antwerpen

De Internationale Hockeyfederatie (IHF) heeft dinsdag het programma bekendgemaakt voor het eerste seizoen van de Pro League. Dat is een nieuw internationaal toernooi dat zich tussen januari en juni 2019 zal afspelen, met dubbele confrontaties tussen de negen deelnemende landen, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. De Red Lions starten op 19 januari 2019 in en tegen Spanje, terwijl de Red Panthers een week later de verplaatsing naar ArgentiniŽ moeten maken.
Belgian Cats treffen Europees kampioen Spanje, Japan en Puerto Rico op WK
6 Februari, 13:36 Skynet Sport
De Belgian Cats (FIBA 28) nemen het in september op het WK vrouwenbasketbal in groep C op tegen Europees kampioen Spanje (FIVB 2), Japan (FIVB 13) en Puerto Rico (FIVB 22). Dat is het resultaat van de loting in het Spaanse San Cristobal de la Laguna, op het Canarische eiland Tenerife. BelgiŽ zat in de tweede bokaal.


Spanje voorbij Groot-BrittanniŽ naar kwartfinales Davis Cup tegen Duitsland

Het Spaanse Davis Cup-team heeft zich zondag verzekerd van een plek bij de laatste acht. Spanje, zonder sterspeler Rafael Nadal, toonde zich in Marbella in de eerste ronde sterker dan Groot-BrittanniŽ.
Valverde boekt tweede ritzege in Spanje
3 Februari, 18:18 Skynet
Alejandro Valverde heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Valencia (Spa/2.1) beet. De Spanjaard toonde zich vandaag in de koninginnenrit van Orihuela naar Cocentaina de sterkste bergop en haalde het met vier seconden voorsprong op de Brit Adam Yates (Mitchelton-Scott) en zijn landgenoot Luis Leon Sanchez (Astana Pro Team), die op vijf seconden strandde. Ben Hermans werd eerste landgenoot op een tiende plaats.


Reist Puigdemont naar Spanje voor eedaflegging?
29 Januari, 18:00 De Tijd
17:49 Carles Puigdemont zou normaal dinsdag naar Spanje moeten afreizen om er opnieuw benoemd te worden als minister-president van CataloniŽ. Of hij dat ook effectief doet, is compleet onduidelijk.


EK handbal (m) - Spanje klopt Zweden en pakt eerste Europese titel
29 Januari, 10:00 Skynet Sport
Spanje heeft zich zondagavond in de Kroatische hoofdstad Zagreb voor het eerst tot Europees kampioen handbal gekroond. De Spanjaarden klopten in de finale Zweden met 29-23.


Spanje klopt Zweden en pakt eerste Europese titel handbal

Spanje heeft zich zondagavond in de Kroatische hoofdstad Zagreb voor het eerst tot Europees kampioen handbal gekroond. De Spanjaarden klopten in de finale Zweden met 29-23.
Duurzame energie gaat stromen tussen Spanje en Frankrijk
28 Januari, 10:48 NOS nieuws

De afgelopen jaren zijn er heel veel woorden gewijd aan de energieplannen van de Europese Unie. Maar nu komen er toch echt daden aan. Een elektriciteitsnetwerk van 280 kilometer onder zee verbindt namelijk vanaf 2025 Spanje met Frankrijk.

Spanje kan vanaf dat moment EU-landen op grote schaal van stroom voorzien en moet Europa minder afhankelijk maken van onder meer Russisch gas.

Het zeer grote, onderzeese Spaans-Franse netwerk is onderdeel van een serie plannen van Brussel om de distributie van duurzame energie tussen lidstaten te verbeteren. De aanleg van de nieuwe elektriciteitskabels tussen Spanje en Frankrijk is meteen een van de grootste projecten. Voor het netwerk wordt 578 miljoen euro van een totaalbudget van 900 miljoen - vrijgemaakt.

De nieuwe stroomkabels worden aangelegd tussen het Baskische plaatsje Gatika en het Franse dorp Cubnezais, ten noorden van Bordeaux. Het grootste deel van het netwerk loopt onder water, dwars door de Golf van Biskaje. Jarenlang traineerde Frankrijk de aanleg van het netwerk, omdat het de Franse verkoop van elektriciteit opgewekt door kerncentrales in gevaar zou brengen.

De meeste elektriciteit in Spanje wordt nog altijd opgewekt door kerncentrales (23 procent in 2016), gevolgd door windenergie (19 procent) en waterkrachtcentrales (15 procent). Vooral de productie door windmolens neemt nog altijd toe. Spanje is daardoor voor het eerst in staat op grote schaal elektriciteit te exporteren.

Kosten: vijf miljard

Voor het zogenaamde Connecting Europe project wordt in zes jaar het recordbedrag van vijf miljard euro vrijgemaakt voor 17 projecten, zo maakte de EU deze week bekend.

Behalve naar het Frans-Spaanse elektriciteitsnetwerk gaat er geld naar de SŁdOstLink tussen Sachsen-Anhalt en Beieren. Voor dat project wordt een hoogspanningsleiding over 580 kilometer on de grond gestopt. Ook wordt geÔnvesteerd in een gasnetwerk tussen ItaliŽ en Malta en een ander gasproject op Cyprus.
Puigdemont wil naar Spanje terugkeren voor eedaflegging
23 Januari, 15:54 Skynet
De Catalaanse separatist Carles Puigdemont wil zonder risico op arrestatie naar Spanje terugkeren, om te kunnen deelnemen aan het debat over zijn kandidatuur voor het leiderschap van CataloniŽ. Dat heeft hij vandaag in Denemarken gezegd. Madrid verzekert dat het de gewezen minister-president zal arresteren als hij tracht terug te keren.


Kredietbeoordelaar verklaart Spanje na zes jaar crisis weer kredietwaardig
20 Januari, 20:54 Volkskrant
Na zes jaar crisis heeft Spanje zijn status van betrouwbare debiteur terug. Kredietbeoordelaar Fitch heeft Spanje weer een zogenoemde A-rating gegeven. Dit betekent dat pensioenfondsen en andere grote beleggers weer probleemloos in staatsobligaties van Spanje kunnen stappen. De rating van Spanje was voor het weekeinde nog BBB+. Dat de kredietwaardigheid verder is verhoogd dankt Spanje aan het econ


Kredietbeoordelaar Fitch geeft Spanje weer A-status
20 Januari, 01:06 NOS nieuws

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de status van Spanje opgewaardeerd. Fitch wijst daarbij op het economisch herstel en de dalende werkloosheid. De Spaanse economie groeide vorig jaar met 3,1 procent en was een van de best presterende economieŽn in de eurozone.

De Spaanse rating werd verhoogd van BBB+ naar A-. Het is de eerste keer dat Spanje weer een A-status heeft sinds het land die verloor op het dieptepunt van de eurocrisis in 2012. De verwachting is dat de andere grote kredietbeoordelaars, S&P en Moody's, zullen volgen en Spanje snel ook weer een A-status geven.

De kredietmarkten hadden al rekening gehouden met een verbetering van de Spaanse kredietwaardigheid. Afgelopen middag daalde de rente op Spaanse staatsleningen. Dat betekent dat Madrid goedkoper geld kan lenen.

Positief vooruitzicht

Vorig jaar werd Spanje nog niet opgewaardeerd. Dat had vooral te maken met de politieke onrust in CataloniŽ en de daaruit voortvloeiende onzekerheid. Ook al is die onzekerheid er nog steeds, vooralsnog lijkt die volgens Fitch weinig effect te hebben op de economie.

Ook Griekenland werd opgewaardeerd, door S&P. De Griekse kredietstatus werd bijgesteld van B- naar B. De kans dat het land snel verder wordt opgewaardeerd door S&P is aanwezig, de vooruitzichten zijn volgens de kredietbeoordelaar positief.
Trekt Michy naar Spanje?
14 Januari, 13:12 Skynet
Komt er een oplossing voor Michy Batshuayi bij Chelsea? FC Sevilla zou graag de Rode Duivel huren tot juni.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be