NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Spanje

2News.be / Trefwoorden / Spanje

Alle verloven ingetrokken in Spanje: agenten slapen op cruiseschepen
Gisteren, 09:07 NOS nieuws

De situatie in Spanje blijft flink gespannen in aanloop naar het Catalaanse referendum van volgende week. Gisteren werd bekend dat de Spaanse politie het gezag over de Catalaanse politiemacht tijdelijk heeft overgenomen. Alle agenten, Spaans en Catalaans, vallen nu onder ťťn centraal commando.

Ondertussen wordt alles uit de kast gehaald om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt. Bij de politie zijn alle verloven ingetrokken. Vijfduizend extra agenten zijn uit alle delen van Spanje ingevlogen om te kunnen uitrukken in geval van nood. En dat levert ook logistieke uitdagingen op, want waar laat je al die agenten? Daar is wat op gevonden: de manschappen van de nationale politie en guardia civil slapen op vier cruiseschepen.

De schepen zijn gehuurd van de Italiaanse cruisemaatschappij Grandi Navi Veloci. Ze liggen al aangemeerd in de havens van Barcelona, Tarragona en Girona. Voorlopig moeten de agenten tot 5 oktober in CataloniŽ nadere orders afwachten, en er maar aan wennen dat ze met vier collega's per cabine zijn ingekwartierd.

Eten gebeurt aan boord van de schepen en alleen de kosten voor de stomerij kunnen met vertoon van een bonnetje worden gedeclareerd, weet El PaŪs.

Het inzetten van de cruiseboten heeft volgens het ministerie van binnenlandse zaken grote voordelen. Zo kunnen duizenden agenten worden ondergebracht en ook voertuigen met honderden tegelijk in de garages van de schepen worden meegenomen. Maar in meer opzichten is de veiligheidsoperatie uniek. Niet eerder werden zoveel agenten voor een veiligheidsoperatie naar een Spaanse deelstaat overgebracht.

In anderhalve minuut weten waar het conflict in Spanje om draait? Bekijk dan onderstaande animatie.
Licht aangepast reisadvies voor CataloniŽ
Zaterdag, 17:30 De Tijd
17:18 'Wees voorzichtig in de nabijheid van manifestanten', luidt het lichtjes aangepast reisadvies van Buitenlandse Zaken voor Spanje in de aanloop naar het referendum in CataloniŽ.


Spanje blijft referendum voor Catalaanse onafhankelijkheid dwarsbomen: miljoenen stembiljetten ingenomen
Woensdag, 20:42 Volkskrant
De Spaanse regering heeft woensdag laten zien bereid te zijn tot het uiterste te gaan om te voorkomen dat CataloniŽ op 1 oktober stemt over onafhankelijkheid. Elf hoge ambtenaren van het Catalaanse deelstaatbestuur en drie ondernemers, allen betrokken bij het referendum, werden woensdagochtend opgepakt door de politie. Tien miljoen stembiljetten werden in beslag genomen. Daarnaast heeft Madrid het


Spanje: ambassadeur Noord-Korea moet weg
18 September, 21:18 NOS nieuws

Spanje heeft de ambassadeur van Noord-Korea tot persona non grata verklaard. Hij moet het land voor 30 september uit, meldt het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aanleiding voor het besluit zijn de vele nucleaire en raketproeven van Noord-Korea. "Deze programma's vormen een ernstige bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid", lichtte minister Dastis toe tegen de Spaanse publieke omroep RTVE. Hij voegde daaraan toe dat de beslissing is genomen na meerdere waarschuwingen aan zowel het adres van de ambassadeur als de Noord-Koreaanse autoriteiten.

Noord-Korea heeft in verschillende Europese landen een ambassade, maar niet in Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwijst op zijn website naar de Noord-Koreaanse ambassade in het Zwitserse Bern.
EK basket - Spanje pakt bronzen medaille
17 September, 19:06 Skynet
Spanje heeft zondag de bronzen medaille behaald op het EK basketbal voor mannenteams. In de kleine finale in het Turkse Istanboel versloeg de titelverdediger Rusland met 93-85 (rust: 45-28).


Spanje moet op zoek naar nieuwe Davis Cup- en Fed Cup-kapitein, Conchita Martinez stopt
15 September, 00:12 Gazet v. Antwerpen

Voormalig tennisster Conchita Martinez houdt het voor bekeken als Spaanse Davis Cup- en Fed Cup-kapitein. Dat heeft de Spaanse tennisbond (RFET) donderdag bekendgemaakt.
SloveniŽ schakelt titelverdediger Spanje uit in halve finales EK basket

SloveniŽ heeft zich donderdag geplaatst voor de finale van het EK basketbal voor mannenteams. In het Turkse Istanboel zorgden de Slovenen voor een stunt door titelverdediger Spanje met 92-72 uit te schakelen.
Spanje zonder Valverde rekent op zes renners van Movistar voor wegrit in Bergen
11 September, 17:36 Gazet v. Antwerpen

Spanje staat zondag 24 september zonder uitgesproken favoriet aan de start van het WK wielrennen. Na het afhaken van de geblesseerde Alejandro Valverde is het rekenen op een onverwachte uitschieter.
Spaanse privacywaakhond legt Facebook boete van 1,2 miljoen euro op
11 September, 14:48 Tweakers
De Spaanse autoriteit voor de bescherming van persoonsgegevens heeft Facebook een boete van 1,2 miljoen euro opgelegd. De dienst kwam na onderzoek tot de conclusie dat Facebook de Spaanse privacyregels heeft overtreden.


CataloniŽ daagt uit, Spanje geeft geen millimeter toe
11 September, 02:52 Volkskrant
De Catalaanse en Spaanse regering gaan snoeihard de confrontatie aan in aanloop naar het omstreden Catalaanse referendum over onafhankelijkheid. Vandaag houden de Catalanen een massale demonstratie op hun nationale feestdag. Luister, CataloniŽ. Luister, Spanje. Vier gezaghebbende oudgedienden, onder wie twee ex-ministers, presenteerden vorige week een boek met die titel. Bijna niemand luisterde op


CataloniŽ daagt uit, Spanje geeft geen millimeter toe
11 September, 02:52 Volkskrant
De Catalaanse en Spaanse regering gaan snoeihard de confrontatie aan in aanloop naar het omstreden Catalaanse referendum over onafhankelijkheid. Vandaag houden de Catalanen een massale demonstratie op hun nationale feestdag. Luister, CataloniŽ. Luister, Spanje. Vier gezaghebbende oudgedienden, onder wie twee ex-ministers, presenteerden vorige week een boek met die titel. Bijna niemand luisterde op


Kelderman verliest podiumplaats Ronde van Spanje, Contador wint laatste bergrit
9 September, 18:24 Volkskrant
Wilco†Kelderman is zaterdag zijn podiumplaats in de Ronde van Spanje kwijtgeraakt aan†de Rus Ilnoer Zakarin. Alberto Contador heeft zijn afscheid als wielrenner van extra glans voorzien door de laatste bergrit op zijn naam te schrijven. Op de top van de beruchte Alto de l'Angliru kwam de Spanjaard als eerste boven. Wout Poels eindigde als tweede, voor kopman Chris Froome, die met deze etappe de ei


Verdeeld Spanje demonstreert vandaag eensgezind tegen terrorisme
26 Augustus, 07:42 NOS nieuws

In het centrum van Barcelona worden vanavond om 18.00 uur honderdduizenden mensen verwacht bij de mars tegen de aanslagen van vorige week. Daarbij kwamen vijftien mensen om het leven. Onder het motto "no tinc por" (Ik ben niet bang) zullen ze een hommage brengen aan de slachtoffers. Ook de Spaanse koning Felipe is er bij.

En daarom wilde de Catalaanse nationalistische partij CUP aanvankelijk wegblijven - voor hen is de koning het symbool voor wat ze zien als de Spaanse overheersing. Maar uiteindelijk komen de nationalisten toch. "Ze voelen ook wel aan dat het politiek niet handig is om weg te blijven", zegt correspondent Edwin Winkels. "In het stadion van Barcelona wordt de koning uitgefloten. Maar toen hij vorige week hier was na de aanslagen hoorde je geen kreten. Dit overstijgt de aversie tussen CataloniŽ en Spanje."

Politie omhelsd

Bij de mars zullen hulpverleners en Catalaanse politieagenten voorop lopen. Pas daarna volgen de politici en de koning. Het publiek is de politie enorm dankbaar voor het doeltreffende optreden bij de aanslagen. Binnen vier dagen wisten ze alle terroristen op te sporen. "Op straat worden ze omhelsd", zegt Edwin Winkels.

Toch verschijnen de afgelopen dagen ook berichten dat de opsporingsdiensten steken hebben laten vallen. Door de rivaliteit tussen de Catalaanse en Spaanse politiediensten zijn mogelijk fouten gemaakt. "De Mossos d'Esquadra, de Catalaanse politie, wilde alles zelf oplossen", zegt Edwin Winkels.

Rivaliteit met Madrid

De Catalaanse opsporingsdiensten mogen niet meedelen in de informatie die van Europol komt. Zulke veiligheidsdiensten erkennen alleen nationale staten als partners. De Catalanen vermoeden dat de Spaanse overheid hen niet alle informatie doorgeeft.

Van hun kant zou de politieke leiding van de Mossos d'Esquadra zelf niet willen dat hun inlichtingenofficieren informatie delen met de nationale diensten. Dat zegt een onderzoeker van een Spaanse denktank in Madrid.

Informatie uit BelgiŽ

Zo kregen de Catalanen in 2016 informatie uit BelgiŽ over Abdelbaki Es Satty, de imam die later de terreurcel in Ripoll inspireerde. Ze gaven zijn naam niet door aan de nationale veiligheidsdiensten in Madrid. De imam kon ongestoord zijn gang gaan.

Ook hadden ze - achteraf gezien - sneller alarm moeten slaan toen op 16 augustus in Alcanar een huis vol gasflessen ontplofte.

Aanvankelijk dacht de Mossos d'Esquadra aan een "gewone" gasexplosie. Ook hier brachten ze de nationale politie aanvankelijk niet op de hoogte.

Vakbonden van de nationale politie klagen daarom in de pers dat ze buiten het onderzoek werden gehouden. De Catalaanse overheid zou naar het buitenland willen uitstralen dat CataloniŽ als zelfstandige staat kan functioneren en de nationale politie niet nodig had.

Koest houden

CataloniŽ kent een sterke afscheidingsbeweging. Op 1 oktober is er een referendum waarmee de separatisten zich willen afscheiden van Spanje. Dat zorgt voor grote spanningen met de Spaanse regering in Madrid.

Maar vandaag is dat niet de hoofdzaak, denkt Edwin Winkels. "Op politiek gebied lopen er mensen mee die elkaar niet kunnen uitstaan. Maar over de ruggen van de slachtoffers kunnen ze nu geen ruzie maken. Ze moeten zich koest houden. Vandaag gaat het om Barcelona."
Belgische wandelaar komt om het leven in Spanje
25 Augustus, 14:24 Gazet v. Antwerpen

Een Belgische wandelaar van 56 is donderdag om het leven gekomen in de Vall de Laguar, een vallei in de regio tussen Valencia en Alicante. Dat zegt de Spaanse krant Las Provincias. De wandelaar bevond zich in het zogenoemde ?Ravijn van de Hel?, een kronkelige bergengte in de Vall de Laguar.
Spanje arresteert Duits-Turkse schrijver op verzoek van Turkije
20 Augustus, 02:00 NOS nieuws

Spanje heeft de Turks-Duitse schrijver Doghan Akhanli gearresteerd op verzoek van Turkije. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel bemoeit zich persoonlijk met de zaak om uitlevering te voorkomen.

Akhanli, die sinds 2001 Duits staatsburger is, werd op zijn vakantieadres in Granada gearresteerd. Waarom hij werd aangehouden is niet bekendgemaakt.

Zijn advocaat noemt de arrestatie politiek gemotiveerd. Akhanli heeft in het verleden onder andere geschreven over de Armeense genocide en mensenrechtenschendingen. Na een Turkse coup in 1984 zat hij jarenlang in de cel.

Akhanli emigreerde in 1991 naar Duitsland. Toen hij in 2010 terugkeerde naar Istanbul werd hij opgepakt voor een gewapende overval uit 1989. Hij werd vrijgesproken, maar dat werd in hoger beroep teruggedraaid.

Slechte relatie

In Duitsland wordt de arrestatie gezien als een nieuwe verslechtering van de relatie met Turkije. De afgelopen maanden ruzieden de landen al vaker over verschillende onderwerpen. Gisteren nog botste president Erdogan met Duitse politici over een stemadvies dat hij gaf voor de Duitse verkiezingen.

Kanselierskandidaat Martin Schulz van de SPD vindt dat Erdogan paranoÔde trekjes vertoont en vindt het niet kunnen dat hij tegenstanders nu ook in het buitenland laat oppakken. "Als Europeanen moeten we daartegen protesteren en zeggen: zo niet!"
Hockeyers beginnen EK met overtuigende zege op 'hobbyisten' Spanje
19 Augustus, 22:54 Volkskrant
Een jaar na het echec bij de Spelen van Rio de Janeiro moeten de hockeyers bij het EK in eigen land bewijzen dat ze tenminste weer een hoofdrol kunnen spelen in Europa. Na de vierde plaats in Rio moest bondscoach Max Caldas een tweede revolutie ontketenen om zijn geloofwaardigheid te behouden. De titelverdediger begon het EK zaterdagavond overtuigend, met een 7-1 zege op het zwakke Spanje. In de p


Hockeyers beginnen EK met overtuigende zege op 'hobbyisten' Spanje
19 Augustus, 22:54 Volkskrant
Een jaar na het echec bij de Spelen van Rio de Janeiro moeten de hockeyers bij het EK in eigen land bewijzen dat ze tenminste weer een hoofdrol kunnen spelen in Europa. Na de vierde plaats in Rio moest bondscoach Max Caldas een tweede revolutie ontketenen om zijn geloofwaardigheid te behouden. De titelverdediger begon het EK zaterdagavond overtuigend, met een 7-1 zege op het zwakke Spanje. In de p


Dit is er over de verdachten van de aanslagen in Spanje bekend
19 Augustus, 18:00 Volkskrant
Stukje bij beetje komt in beeld wie betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Spanje. Een overzicht van wat er over de verdachten bekend is. Het lijkt erop dat de terreurcel die de aanslagen heeft gepleegd bestond uit twaalf mensen. Vier van hen zijn gearresteerd en vijf anderen zijn door de politie doodgeschoten tijdens de aanslag in Cambrils. In het huis in Alcanar waar de bomaanslagen werden v


Deze uitspraken van 17-jarige terrorist kondigden bloedbad in Spanje aan
19 Augustus, 18:00 Gazet v. Antwerpen

Al op vijftienjarige leeftijd deed Moussa Oukabir, ťťn van de gedode terroristen in Cambrils, radicale uitspraken op sociale media. Twee jaar later zette hij zijn woorden om in daden en zaaide hij samen met enkele kompanen terreur in CataloniŽ. De balans: dertien doden en meer dan honderd gewonden.
Spanje ontsnapt aan veel grotere aanslag: deze foto toont wat de terroristen echt van plan waren
19 Augustus, 09:00 Gazet v. Antwerpen

Het leek woensdagavond nog om een ongelukkige gasontploffing te gaan in Alcanar. Maar donderdagavond werd duidelijk dat ze in Spanje aan veel erger zijn ontsnapt. In het huis werd namelijk wekenlang een grote aanslag voorbereid. De politie vond er een honderdtal butaan-en propaanflessen, bedoeld om veel meer slachtoffers te maken.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be