NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Spaanse

2News.be / Trefwoorden / Spaanse

Spaanse politie neemt controle over Catalaanse politie over

Acht dagen voor het omstreden referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid zou plaatsvinden, heeft de regering in Madrid de controle over de politie van CataloniŽ overgenomen.
Spaanse koning Juan Carlos wordt wereldkampioen zeilen op 79-jarige leeftijd
Vrijdag, 17:24 Gazet v. Antwerpen

De koning van Spanje, Juan Carlos, is donderdag in Vancouver op 79-jarige leeftijd wereldkampioen zeilen geworden in de klassieke 6-categorie. In die categorie deed ook de Amerikaanse bekendheid Dennis Conner mee. De viervoudig winnaar van de America?s Cup werd veertiende.
Levenloos lichaam van Belg (57) gevonden op boot aan Spaanse haven
Donderdag, 15:36 Gazet v. Antwerpen

De brandweer van het Spaanse Melilla heeft woensdag op een zeilboot in de haven het levenloze lichaam aangetroffen van een 57-jarige Belg. Volgens de eerste vaststellingen stierf de man een natuurlijke dood.
Spaanse regering grijpt in en zet Catalaanse politie opzij
Zaterdag, 13:18 NOS nieuws

De Spaanse politie heeft het gezag over de Catalaanse politiemacht overgenomen. Alle agenten, Spaans en Catalaans, vallen per direct onder ťťn centraal commando.

Gisteren werd bekend dat Spanje een paar duizend agenten naar CataloniŽ stuurt om te voorkomen dat de Catalanen op 1 oktober een referendum houden over onafhankelijkheid. Aanvankelijk zouden de Spaanse politiemensen de autonome Catalaanse politie alleen 'bijstaan', maar nu blijkt dat ze de controle volledig overnemen.

Volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg is zo'n situatie nog nooit eerder voorgekomen. "Eigenlijk zegt de Spaanse politie nu: lokale agenten gaan doen wat wij zeggen."

De spanning tussen de Spaanse regering in Madrid en het Catalaanse regiobestuur is de laatste tijd om te snijden. De Catalanen willen zelfbestuur en houden op 1 oktober een referendum over onafhankelijkheid, maar de Spaanse regering doet er alles om die stemming te dwarsbomen. Volgens Rop Zoutberg is nu echt een impasse ontstaan. "Madrid dendert door, maar CataloniŽ ook. Niemand wil water bij de wijn doen."

Volgens Zoutberg zal de politieactie van vandaag positief uitpakken voor de Catalaanse separatisten. "Het deelstaatbestuur krijgt nu de wind in de rug. Ik hoor mensen hier zeggen: 'Ik was helemaal niet van plan om te gaan stemmen, maar nu wil ik wel een vuist maken tegen Spanje."

Deze week deed de Spaanse politie meerdere invallen in kantoren van het regiobestuur in CataloniŽ. Er werden meerdere aanhoudingen verricht.
Madrid stuurt meer politie naar CataloniŽ om referendum te stoppen
Vrijdag, 17:24 NOS nieuws

Spanje gaat meer politiemensen naar CataloniŽ sturen, om te voorkomen dat de Catalanen een referendum houden over onafhankelijkheid. De politie gaat openbare ruimtes in de gaten houden en komt in actie als er tekenen zijn van "illegale verkiezingen", staat in een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid.

De regionale regering van CataloniŽ blijft volharden in haar plan om op 1 oktober een volksraadpleging te houden. De bestuurders in Barcelona noemen de maatregelen van Madrid overdreven en bedoeld om de valse indruk van een crisis te creŽren, terwijl er helemaal geen rellen of gewelddadigheden zijn.

Zo'n 3000 tot 4000 Spaanse politiemensen zijn al in CataloniŽ aangekomen of onderweg daarnaartoe. Ze voegen zich bij de 5000 federale politiemensen die daar normaal al zijn. Volgens het ministerie in Madrid ondersteunen de nieuwkomers de regionale politiemacht in CataloniŽ, de Mossos d'Esquadra, die de verantwoordelijkheid voor de openbare orde houdt.
Spaanse politie arresteert twaalf hooggeplaatste Catalanen wegens referendum
Woensdag, 13:30 Volkskrant
Twaalf hoge functionarissen van het Catalaanse deelstaatbestuur zijn woensdagochtend opgepakt door de politie. Ze hielden zich bezig met de voorbereidingen van het referendum over de onafhankelijkheid van CataloniŽ. Volgens de Spaanse regering is dat referendum ongrondwettig en de voorbereidingen daardoor illegaal. De clash tussen Spanje en CataloniŽ bereikt met de arrestaties een nieuw hoogtepunt


Sortlist helpt nu ook Spaanse kmo's aan marketeer
Woensdag, 12:18 De Tijd
11:47 De Waverse start-up Sortlist gooit zich na BelgiŽ en Frankrijk op de Spaanse markt. Het bedrijf van twintig mensen helpt kmo?s aan een marketing- of communicatieagentschap.


Real Madrid kan opnieuw winnen in de Spaanse competitie en klopt Januzaj
17 September, 23:36 Gazet v. Antwerpen

Real Madrid heeft zondag Real Sociedad op de vierde speeldag in de Spaanse Primera Division zijn eerste puntenverlies van het prille seizoen aangesmeerd. De Koninklijke ging in San Sebastian met 1-3 winnen. Bij Real Sociedad stond Adnan Januzaj in de basis.
Alavťs ontslaat als eerste Spaanse eersteklasser zijn coach
17 September, 21:12 Gazet v. Antwerpen

De Baskische club Deportivo Alaves heeft zondag laten weten afscheid te nemen van zijn Argentijnse coach Luis Zubeldia. Zubeldia is de eerste coach in de Primera Division die zijn ontslag krijgt, en dit na vier speeldagen en evenveel nederlagen. De 0-3 nederlaag van Alaves zondag tegen Villarreal was de genadeklap.
Worden Spaanse olijven het slachtoffer van Trumps 'America first'?
17 September, 07:42 NOS nieuws

"From now on it's only America first." Wie de rede hoorde waarmee Donald Trump zijn mandaat als Amerikaans president inzette, dacht aan Chinese en Mexicaanse import. Maar een van de eerste slachtoffers kan weleens de Spaanse olijfsector zijn.

Spaanse boeren zouden hun zwarte olijven massaal dumpen op de Amerikaanse markt. Dat gaat tegen te lage kosten en is ook nog eens gesubsidieerd met Europees geld, vermoedt het Amerikaanse ministerie van Handel. Dat betekent oneerlijke concurrentie met de olijfindustrie in de Verenigde Staten - en juist die moet volgens Trumps doctrine als eerste worden beschermd.

Het Amerikaanse ministerie begon een onderzoek na een klacht van twee olijfproducenten in CaliforniŽ. De dreiging van sancties hangt al in de lucht: komen de Spaanse olijfboeren niet met een overtuigend verweer tegen de aanklachten dan komen er speciale importheffingen. De sector kan daardoor honderden miljoenen schade lijden, vreest de Spaanse branchevereniging Asemesa.

Ruim een derde van de Spaanse olijvenexport komt in de Verenigde Staten terecht. Afgelopen jaar ging het om 32 miljoen kilo, waarmee 70 miljoen euro is gemoeid.

Het juridisch verweer tegen de Amerikaanse beschuldigingen is volgens Asemesa erg gecompliceerd. "We moeten aantonen dat Spaanse olijfboeren geen extra subsidies krijgen bovenop Europese steun voor de agrarische sector. Het gaat niet alleen om olijven. De hele Europese landbouwsector staat ter discussie."

Vijftig onderzoeken

De Spaanse olijfboeren hebben tot het eind van de maand om zich tegen de Amerikaanse beschuldigingen de verdedigen, en krijgen daarbij ook steun vanuit Brussel. Een definitieve uitspraak in de kwestie wordt volgende zomer verwacht.

Toch staan de Spaanse agrariŽrs volgens de economische online krant El Independiente niet alleen. Zo zouden dit jaar in de VS zeker vijftig vergelijkbare onderzoeken zijn gestart, verspreidt over een groot aantal landen.
Facebook krijgt boete van Spaanse datawaakhond
11 September, 18:16 Skynet
Facebook heeft in Spanje een boete opgelopen van 1,2 miljoen euro voor inbreuken op de regelgeving rond databescherming. Facebook had zonder uitdrukkelijke goedkeuring van de gebruiker data verzameld en voor advertentiedoeleinden gebruikt, aldus het Spaanse agentschap voor databescherming (AEPD).


Facebook krijgt boete van Spaanse datawaakhond
11 September, 18:24 De Tijd
17:40 Facebook heeft in Spanje een boete opgelopen van 1,2 miljoen euro voor inbreuken op de regelgeving rond databescherming.


Spaanse privacywaakhond legt Facebook boete van 1,2 miljoen euro op
11 September, 14:48 Tweakers
De Spaanse autoriteit voor de bescherming van persoonsgegevens heeft Facebook een boete van 1,2 miljoen euro opgelegd. De dienst kwam na onderzoek tot de conclusie dat Facebook de Spaanse privacyregels heeft overtreden.


Nog veel vragen na terreur Barcelona
26 Augustus, 17:18 De Tijd
16:51 Duizenden Spanjaarden blazen vanavond in Barcelona verzamelen om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken. Een week na de terreur blijven nog heel wat vragen onbeantwoord.


Spaanse bondscoach verrast met terugkeer van veteraan Villa
25 Augustus, 15:36 Gazet v. Antwerpen

David Villa zit voor het eerst sinds drie jaar weer bij de selectie van de nationale voetbalploeg van Spanje. Bondscoach Julen Lopetegui heeft de 35-jarige spits van New York City uitgenodigd voor de komende duels met ItaliŽ (2 september) en Liechtenstein (5 september) in de WK-kwalificatie.
Alarm: zeerovers voor de Spaanse kust
25 Augustus, 13:49 Volkskrant
Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken. Gibraltar, 25 augustus 1895 Mijn plan was om langs deze kust goed ver uit het land te houden omdat dit de buurt van de zeerovers is; maar terwijl ik dit plan uitvoerde, zag ik een feloek uit een naburig kustplaatsje te voorschijn schieten en begon deze mij in mijn kielzog te volgen. Ik veranderde


Flinke vertraging bij Spaanse grens door aangescherpte controles
19 Augustus, 01:12 NOS nieuws

Vakantiegangers die dit weekend terugrijden uit Spanje moeten rekening houden met flinke vertraging en wachttijden van mogelijk drie uur. De verkeersdiensten ANWB en VID waarschuwen voor extra drukte op de wegen.

Na de aanslagen in Spanje zijn de bestaande controles bij de grens met Frankrijk uitgebreid. De VID meldt dat alle auto's ťťn voor ťťn worden gecontroleerd. Dat gebeurt op alle grenswegen tussen Spanje en Frankrijk.

Rond 23.00 uur stond tussen Perpignan en Barcelona nog 22 kilometer file met tweeŽnhalf uur vertraging. De VID verwacht niet dat deze file deze nacht oplost.
Spaanse terreurcel beraamde plannen voor grotere aanslag
18 Augustus, 22:30 Volkskrant
De aanslagen van donderdagavond op de boulevard Las Ramblas in Barcelona en in de badplaats Cambrils waren een 'noodgreep', stellen bronnen bij het onderzoek. De verdachten behoren tot dezelfde groep radicale moslims. Justitie en politie in Spanje gaan ervan uit dat de personen die inreden op menigten in Barcelona en Cambrils behoren tot dezelfde groep radicale moslims. De acht tot twaalf man ster


Beleggers vechten Spaanse bankenredding aan
18 Augustus, 14:43 De Tijd
14:08 Grote obligatiehouders van Banco Popular stappen naar het Europese Gerechtshof om de verkoop van die Spaanse probleembank terug te draaien.


Vier terroristen 'met bomgordels' gedood in Spaanse kustplaats
18 Augustus, 03:48 NOS nieuws

In de Spaanse kustplaats Cambrils, ruim 100 kilometer ten zuiden van Barcelona, is een antiterreuroperatie van de politie afgerond. Daarbij zijn volgens de Catalaanse politie vier terroristen gedood die "bezig waren met een terroristische aanval".

Hierbij zijn zes burgers en een agent gewond geraakt, melden Catalaanse hulpdiensten. Een vijfde terrorist is gewond geraakt en gearresteerd. De situatie is nu onder controle, zegt de politie op Twitter.

Volgens correspondent Edwin Winkels zouden de terroristen bomgordels hebben gedragen. De politie onderzoekt dat op dit moment en zegt verschillende gecontroleerde explosies uit te voeren.

De terroristen zijn gedood door de politie toen ze wilden inrijden op mensen die over de promenade van het kustplaatsje liepen. Cambrils is een populaire plek in de buurt van Salou.

Volgens de politie is er een verband tussen de aanslag in Cambrils en die van van donderdagmiddag in Barcelona. Daarbij reed een busje in op voetgangers op de Ramblas. De dader is nog steeds voortvluchtig.

Bij de terreuraanslag in Barcelona kwamen zeker dertien mensen om het leven en raakten honderd mensen gewond. Drie Nederlanders raakten gewond; zij zijn buiten levensgevaar. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeŽist door Islamitische Staat.

Er is volgens de politie ook een verband tussen de aanslag in Barcelona en een explosie in een huis in Alcanar, 200 kilometer ten zuiden van Barcelona. Bij de explosie in de woning viel een dode. Volgens een bron bij de Spaanse politie werden er op dat moment explosieven met gasflessen voorbereid, meldt persbureau Reuters.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be