NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Slachtoffers

2News.be / Trefwoorden / Slachtoffers

ETA vraagt vergiffenis aan slachtoffers
Gisteren, 09:12 Skynet
De Baskische afscheidingsbeweging ETA erkent het leed dat ze tijdens haar onafhankelijkheidsstrijd heeft veroorzaakt en vraagt vergiffenis aan al haar slachtoffers. Dat staat in een mededeling die vandaag werd gepubliceerd in de Baskische krant Gara.


Krachtige aardbeving treft Iran, geen slachtoffers
Donderdag, 14:00 Skynet
De regio rond de havenstad Bushehr, in het zuiden van Iran, is vandaag opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 5,9. Er vielen geen slachtoffers en de in de buurt gelegen nucleaire centrale liep geen schade op. Dat berichtten Iraanse media.


25 jaar na verbod op asbest nog duizenden slachtoffers
14 April, 07:00 NOS nieuws

Asbest is niet iets van het verleden, maar van het heden. Hoewel er 25 jaar geleden een totaalverbod kwam op het gebruik van asbest, beleven we nu een piek wat betreft het aantal slachtoffers.

Het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) opent nu een meldpunt voor mensen die met asbest hebben gewerkt. Dit om te voorkomen dat ze later - mochten ze ziek worden - geen schadevergoeding krijgen omdat de verjaringstermijn is verlopen.

Momenteel overlijden ongeveer 500 mensen per jaar aan asbestkanker. En het gaat nog wel even door. Nieuwe berekeningen geven aan dat er tot 2035 nog 8000 mensen zullen overlijden aan de gevolgen van deze vorm van kanker. Tot nu toe zijn er al zo'n 15.000 mensen aan asbestkanker overleden.

Het IAS helpt asbestslachtoffers bij het krijgen van een schadevergoeding bij de voormalige werkgever of zijn verzekeraar. "We hebben tot nu toe zo'n 8000 mensen geholpen", zegt IAS-directeur Jan Warning.

"We zitten dus pas op de helft als je ziet wat er nog gaat komen." En ook het aantal van 500 slachtoffers jaarlijks nu vindt Warning aanzienlijk. "Het is ongeveer evenveel als het aantal verkeersslachtoffers. Dus het zijn enorme aantallen."

In de video hieronder legt NOS op 3 uit wat asbest is, en waarom het steeds weer opduikt.

Dat we nu pas een piek bereiken met het aantal slachtoffers, komt door de lange 'latentietijd' die asbestkanker heeft. Warning legt uit: "Latentietijd is de tijd tussen het moment dat je het asbest hebt ingeademd, en zich dus latent in je lichaam begeeft, en het moment dat de kanker zich openbaart. Die periode kan bij mensen enorm verschillen. Soms is dat al na tien jaar, maar het kan ook zestig jaar duren."

Rond Kerst kwam de diagnose

Daar weet de 76-jarige Dirk Borsboom alles van. Hij laat de tuin achter zijn huis in Westmaas zien. De groene aanslag op de tegels stoort hem. "Daar moet een hogedrukspuit overheen", verzucht hij. "Ik heb een nieuwe in de doos staan, maar ik heb er nu de energie niet voor." Borsboom weet nog niet zo lang dat hij asbestkanker heeft. Rond Kerst kwam de diagnose.

Borsboom vertelt hoe dat ging. "In het najaar merkte ik dat ik minder lucht had in mijn longen. Toch eens naar laten kijken. 'Asbestkanker', zei de longarts. 'Dat kan niet!', was mijn reactie." Want Borsboom had altijd op kantoor bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij gewerkt. Totdat hij zich realiseerde dat hij aan het begin van zijn carrière ook nog ervaring had opgedaan in de werkplaats. Daar was asbest. "Dat was van 1967 tot begin 1969. Het heeft bij mij dus vijftig jaar geduurd."

Asbestregister

In totaal kan de schadevergoeding van de voormalige werkgever oplopen tot ongeveer 65.000 euro. Maar dat is soms een moeizaam proces. Het kan lang duren voordat iemand ziek wordt, maar als dat gebeurd is de ziekte heftig en de levensverwachting kort.

Directeur Warning: "Om een schadevergoeding te krijgen moet men bewijs leveren dat men is blootgesteld aan asbest. Anders zal een werkgever of verzekeraar die aanspraak nooit accepteren. Maar omdat die latentietijd zo lang is, kan die bewijsvoering lastig zijn. Daarom kan iedereen die in contact is geweest met asbest online een dossier aanleggen. Als de ziekte zich dan openbaart, kan er snel worden gehandeld."

Het asbestregister is er voor mensen die lang geleden in contact met de vezel zijn gekomen, maar ook voor recente gevallen. Het register kan ook van pas komen als een schadevergoeding bij de rechter moet worden afgedwongen. Een probleem daarbij is dat er een verjaring voor dit soort gevallen bestaat van dertig jaar.

Oneerlijk

Warning: "Dat is iets oneerlijks in het stelsel. Een werkgever kan zich daarop beroepen en dan moet een rechter dat beoordelen. Dat is een lastig proces waar de slachtoffers vaak de tijd en de middelen niet voor hebben. Eigenlijk zou de politiek de wet moeten veranderen voor dit soort gevallen."

Daar is Dirk Borsboom het mee eens. "Die verjaringstermijn, daar moeten ze onmiddellijk mee ophouden." Bij Borsboom was de schadevergoeding snel afgehandeld: de verzekeraar aanvaardde de schade.

In een derde van de gevallen is het krijgen van de gehele schadevergoeding wel een probleem. Dat hoort Borsboom ook: "Ik hoor gevallen dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd. Of dat aansprakelijkheid helemaal niet wordt erkend. Bij mij duurde het vijftig jaar voordat ik ziek werd. Ik hoor ook van mensen bij wie het na zestig jaar de kop opsteekt. Die verjaringstermijn is echt veel te kort, die zou moeten verdwijnen!"
Gewone mensen, geschonden straat: het boek en de dubbeltentoonstelling over de slachtoffers van de Rapenburgerstraat
12 April, 23:12 Volkskrant
Ruim vijftienhonderd inwoners telde de Rapenburgerstraat, in het hart van de Jodenbuurt in Amsterdam. Maar een handvol van hen wist aan de vernietigingskampen te ontkomen. Wie er woonden - onder wie 347 kinderen - en hoe zij leefden, is nu huis voor huis gereconstrueerd. Een schimmenrijk van gesloopte of onttakelde huizen. Dat was de Rapenburgerstraat in Amsterdam toen Guus Luijters (74) er, achte


Antwerpse oplichtster blijft vanuit haar cel geld aftroggelen van haar slachtoffers
12 April, 12:24 Gazet v. Antwerpen

Zich uitgeven voor de nicht van topindustrieel Jan De Clerck, voor een invloedrijke onderzoeksrechter of voor een vriendin van Guy Verhofstadt. Zo slaagt de Antwerpse meesteroplichtster Gina Heirman (62) er al bijna veertig jaar in mensen voor honderdduizenden euro?s te duperen. Zelfs vanuit haar cel gaat ze gewoon verder. In Brugge staat ze nog maar eens terecht omdat ze haar slachtoffers 600.000 euro lichter had gemaakt.
?Dit ereperk is een heilige plek voor Mortsel en voor alle slachtoffers?
8 April, 20:06 Gazet v. Antwerpen

Mortsel stond vorige donderdag, op 5 april, stil bij het bombardement op de stad 75 jaar geleden. Zaterdag ging de herdenking op de begraafplaats van Mortsel-dorp door met onder andere Herman Van Rompuy en Bart De Wever (N-VA) die het gerenoveerde ereperk inhuldigden.
Compensatie VS voor slachtoffers aanval ziekenhuis AzG
8 April, 00:24 NRC
De VS gaan een schadevergoeding betalen aan de gewonden en nabestaanden van slachtoffers die vielen bij de recente aanval op een ziekenhuis in Afghanistan van Artsen zonder Grenzen.


?IS-leider Al-Baghdadi niet onder slachtoffers bombardement Irak?
8 April, 00:24 NRC
Bij het bombardement op het konvooi van de leider van Islamitische Staat (IS) vanmiddag zijn verschillende doden gevallen, maar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi behoort niet tot de slachtoffers.


Niet-erkende slachtoffers misbruik kerk krijgen tóch schadevergoeding
8 April, 00:24 NRC
De Rooms Katholieke kerk besluit hiertoe op advies van Wim Deetman, die het onderzoek naar het misbruik leidt.


Slachtoffers Münster geïdentificeerd, dader had curieus wapenarsenaal

De Duitse politie heeft de twee dodelijke slachtoffers in Münster geïdentificeerd. Het zijn een vrouw van 51 uit Lüneburg (bij Hamburg) en een 65-jarige man uit de regio Borken, vlak bij de Nederlandse grens.

Ze kwamen om het leven toen een kampeerbusje gisteren op een terras in het centrum van Münster opzettelijk op een groep mensen inreed. Naast twee doden zijn er twintig gewonden, van wie enkele nog in levensgevaar zijn.

De politie heeft bevestigd dat de bestuurder vermoedelijk een man van 48 uit Münster was, die zichzelf even later in zijn wagen heeft doodgeschoten. Zijn motief is nog onduidelijk, maar gisteren werd al gezegd dat er geen aanwijzingen voor terrorisme zijn. Volgens Duitse media had de man psychische problemen.

Verdachte draden

De dader blijkt een curieus wapenarsenaal te hebben gehad. Naast het wapen waarmee hij zichzelf doodschoot, had de man een nepvuurwapen en illegaal knalvuurwerk in zijn auto liggen. De politie ging bij het onderzoek heel voorzichtig te werk, omdat er in het interieur verdachte draden te zien waren. Waar die voor dienden, is onduidelijk.

's Avonds werd ook de woning van de man doorzocht, nadat speciale eenheden de voordeur met explosieven hadden geopend. In het huis vonden agenten nog meer zwaar vuurwerk en als decoratie een onklaar gemaakte kalasjnikov.

Oecumenische dienst

Vanavond wordt in de dom van Münster een herdenkingsdienst voor de slachtoffers gehouden. De oecumenische dienst wordt geleid door de bisschop van Münster.

De minister-president van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, brengt vandaag een bezoek aan Münster, net als Horst Seehofer, de minister van Binnenlandse Zaken van de bondsregering.
Mortsel sluit 936 slachtoffers bombardement in haar hart
De oorlogssirene sneedt donderdag weer even door merg en been in Mortsel. Veel volk herdacht op het Stadsplein met behulp van de ?Geef hen een plaats in je hart?-fotodoosjes de 936 dodelijke slachtoffers die er vielen tijdens het dramatische bombardement van 5 april 1943, precies 75 jaar geleden.


Opnieuw excuses, nederigheid en beloftes van Zuckerberg nu aantal slachtoffers datadiefstal nog groter blijkt
5 April, 11:36 Volkskrant
De datadiefstal van Cambridge Analytica heeft veel meer slachtoffers dan eerder bekend was. Onder hen zijn mogelijk ook 89.000 Nederlanders. Zuckerberg gaat ondertussen steeds dieper door het stof. In een persconferentie woensdagavond Nederlandse tijd liet de Facebookbaas er opnieuw geen misverstand over bestaan: zijn bedrijf heeft grote fouten gemaakt. Waar Zuckerberg zich in de periode nadat het


Grote brand bij visverwerkingsbedrijf Urk
4 April, 10:24 NOS nieuws

Er woedt een grote brand in een bijgebouw van een visverwerkingsbedrijf op Urk. Op het dak van het pand van Van der Lee Seafish is een grote opslag van ammoniak. Die wordt afgeschermd door de brandweer.

Het bedrijf staat op industrieterrein Schulpengat. Het vuur zou zijn ontstaan door dakdekkers.

Aan de rechterkant van het bedrijf heeft het vuur vanochtend een groot gat geslagen. Brandweermannen hebben geprobeerd de brand van binnenuit te bestrijden, maar zijn ermee gestopt - vermoedelijk vanwege de hitte. Volgens een woordvoerder is er bij dit soort branden "vaak geen houden aan".

De brandweer is met groot materieel op de melding afgekomen. Er staan in totaal vijf bluswagens om het vuur te bedwingen, schrijft Omroep Flevoland. De eenheden van onder meer Urk, Lelystad, Emmeloord, Nagele en Almere zijn opgeroepen om de brand te blussen. Er is ook een hoogwerker ingezet.
Poprockers van Roes herdenken met single en videoclip 936 slachtoffers bombardement
31 Maart, 03:12 Gazet v. Antwerpen

De 75-jarige herdenking van het bombardement op Mortsel krijgt ook de steun van de muzikanten van Roes. Met de eerste single Vieux Dieu geven ze het jubileum meteen een onverwachtse poprock-lading mee.
29 Maart, 15:30 Skynet
Slachtoffers 9/11 mogen Saoedi-Arabië aanklagen

Meer dan 16 jaar na de terreuraanslagen van 11 september 2001 hebben nabestaanden van de slachtoffers een juridische overwinning geboekt. Een rechtbank in New oordeelde dat zij een schadevergoeding mogen eisen van de overheid van Saoedi-Arabië.
Kwart slachtoffers DDoS-aanvallen denkt onbedoeld slachtoffer te zijn
28 Maart, 19:24 Techzine
Een kwart van de bedrijven die te lijden hebben gehad onder een DDoS-aanval, stelt dat ze waarschijnlijk onbedoeld het slachtoffer zijn geworden. Dat stelt Kaspersky Lab vandaag op basis van onderzoek onder slachtoffers van DDoS-aanvallen. 27 procent van de bedrijven stelde te geloven een ?onschuldige omstander? te zijn. Daarmee zou geconcludeerd kunnen worden dat alle […]


Vandeurzen bereid centrum voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel te onderzoeken
28 Maart, 16:42 Skynet
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil de mogelijkheid van een apart centrum voor de opvang van minderjarige slachtoffers van mensenhandel onderzoeken. "Ik ben graag bereid het gesprek daarover aan te gaan met initiatiefnemers", antwoordde de minister vandaag in het Vlaams Parlement op een vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys.


Spontane betoging in Moskou voor slachtoffers Kemerovo
27 Maart, 21:12 NOS nieuws

In Moskou zijn vanavond duizenden mensen spontaan de straat opgegaan om steun te betuigen aan de slachtoffers van de brand in de Siberische stad Kemerovo. Op het Poesjkinplein ontstond een herdenkingsbijeenkomst waarbij bloemen en knuffels worden gelegd bij het monument voor de dichter Poesjkin. Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid stonden de mensen opeengepakt en was het opvallend stil.

De steunbetuiging volgt op de grote betoging in Kemerovo bij het bezoek van president Poetin. Duizenden Russen gingen daar de straat op om te protesteren tegen de lokale autoriteiten die ze de schuld geven van de ramp in het winkelcentrum.

Nationale rouw

Onderzoekers en getuigen zeggen dat er van alles mis wat met de veiligheidsvoorzieningen. De nooduitgangen waren afgesloten en het alarmsysteem was al dagen buiten werking. Bij de brand kwamen zondag zeker 64 mensen om het leven onder wie 41 kinderen. Volgens de betogers worden er nog mensen vermist en ligt het dodental hoger.

Poetin legde vanochtend bloemen bij het winkelcentrum in Kemerovo maar kwam niet in de buurt van de demonstratie, die bijna zes uur duurde.

De betogers in Kemerovo nemen het de autoriteiten ook kwalijk dat ze nauwelijks reageren. De gouverneur van de regio is nog niet langs geweest en president Poetin heeft de bevolking er niet over toegesproken en wachtte dagen met het uitroepen van een dag van nationale rouw. Vandaag pas kwam het Kremlin met de afkondiging van een dag van rouw, morgen.
Slachtoffers schietpartij Alphen: na zeven jaar 'eindelijk gerechtigheid'
27 Maart, 20:00 NOS nieuws

"Eindelijk gerechtigheid", zegt Johan Nievaart. Zeven jaar heeft hij erop gewacht.

Op 9 april 2011 ving hij de kogels op voor zijn 16-jarige zoon, toen Tristan van der Vlis in een winkelcentrum om zich heen schoot. "Het is jammer dat we zo hebben moeten strijden om het voor elkaar te krijgen, maar het is eindelijk gelukt."

Vanochtend maakte het hof in Den Haag bekend dat de politie aansprakelijk is voor de letsel- en overlijdensschade die is ontstaan door de schietpartij in de Ridderhof. Nievaart, toentertijd bloemist in het winkelcentrum werd twee keer geraakt, in zijn schouder en zijn been.

Herstel

"Ik had nooit verwacht dat dit zoveel impact op mij zou hebben, dat had ik me niet kunnen realiseren. We zijn doorgegaan met: we kijken wel waar het schip strandt." Voor Nievaart betekent dat hij niet meer kan werken. "Ik kan me niet meer concentreren. Ik doe helemaal niks, ik ben alleen maar bezig met mijn herstel."

Juist daarom is Nievaart extra opgelucht dat het Hof de politie wel aansprakelijk heeft gesteld. "Ik verwijt de politieagent op straat niks, die werken hard. Maar de politieleiding heeft altijd gezegd dat hun niks te verwijten valt, nu blijkt dus van wel."

Hoe nu verder gaat, is nog niet bekend. De politie kan nog in cassatie bij de Hoge Raad. "Maar ik hoop dat ze dat niet gaan doen", zegt Orlando Kadir, letselschadejurist die de slachtoffers bijstaat. "Het Hof heeft gesproken, hou het daarbij. Neem je verantwoordelijkheid alsnog. We praten over slachtoffers die al zeven jaar wachten, laten we het nu gezamenlijk oppikken en tot een oplossing komen."Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be