NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesSchool

2News.be / Trefwoorden / School

School- en studietoelagen sneller uitbetaald dankzij automatisering

De school- en studietoelagen worden almaar sneller uitbetaald. Voor het schooljaar 2017-2018 werden er al meer dan 310.000 uitbetaald, 60.000 meer dan vorig jaar. De gemiddelde behandelingstermijn van de aanvragen is in vergelijking met vroeger bijna gehalveerd, een evolutie die te danken is aan de automatisering en de vereenvoudiging van de aanvragen. Dit jaar wordt 30 procent van de beslissingen automatisch genomen. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, die dit jaar in 180 miljoen euro voor school- en studietoelagen voorziet.
Zo zot plezant kan school zijn!
Gisteren, 17:12 Gazet v. Antwerpen
Binnen twee weken beginnen de examens, maar om nog even alle remmen los te gooien had het VTI van Zandhoven vrijdag Stressfactor te gast. DJ 5napback, DJ Falcon en als top op the bill Mark with a K kwamen er draaien. Alcohol was niet toegelaten, maar er waren wel alcoholvrije mojito?s en cocktails in de Colomb18-caravan, net als frisdrank. De leerlingen uit het secundair van het Revalidatiecentrum Pulderbos, waren als VIP's te gast. Waar is da feestje?


Schietpartij Amerikaanse school snel gestopt door heldhaftige docent
Vandaag, 14:30 NOS nieuws

Een schietpartij gisteren op een school in de Amerikaanse plaats Noblesville, was met twee gewonden zo 'klein' dat behoorlijk wat media in de VS er niet eens aandacht aan hebben besteed. The Washington Post constateert op verwijtende toon hoe normaal het kennelijk is geworden dat leerlingen het vuur openen op klasgenoten. Bizar detail: zonder het heldhaftige optreden van de 29-jarige docent Jason Seaman, was de schietpartij waarschijnlijk uitgelopen op een bloedbad.

De schutter, die afgaande op zijn leerjaar 13 of 14 jaar oud is, had zich even voor 09.00 uur geŽxcuseerd uit de klas. Even later kwam hij terug het lokaal in met twee vuurwapens en opende het vuur.

Leerlingen van de school vertellen wat er gebeurde:

De leerling, over wie verder niets is bekendgemaakt door de politie, werd volgens een politiechef "extreem snel" gearresteerd. "Een prompte en heroÔsche reactie" leidde volgens de politie tot de arrestatie van de jongen, al wijden zij verder niet uit over details.

Basketbal

Leerlingen van de Noblesville West Middle School doen dat wel. Volgens hen dook natuur- en scheikundeleraar Seaman op de aanvaller. Hij gooide een basketbal naar de jongen, rende naar hem toe, sloeg een pistool uit zijn hand en tackelde hem, zegt een klasgenoot van de schutter tegen ABC News. Een van de leerlingen raakte gewond, maar zonder het optreden van Seaman waren dat er zeker meer geweest, aldus zijn verklaring.

Docent Seaman werd tijdens zijn ingrijpen drie keer geraakt, schreef zijn moeder op Facebook. Hij verkeert volgens de politie buiten levensgevaar. De geraakte leerling, een meisje, is er slechter aan toe. Zij licht in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De schietpartij volgt een week nadat een leerling van een high school in Texas acht medeleerlingen en twee docenten heeft gedood. Afgelopen februari zijn zeventien mensen doodgeschoten op een school in Parkland, Florida. Het ontketende een internationaal scholierenprotest tegen wapengeweld: MarchForOurLives.
Gewonde bij steekpartij op school in Breda
Gisteren, 10:48 NOS nieuws

Bij een steekpartij op een school in Breda is een gewonde gevallen. Volgens een woordvoerder van de politie gebeurde het vanmorgen op het terrein van het Radius College, schrijft Omroep Brabant.

Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Over zijn of haar toestand is niets bekend. De politie heeft nog niemand aangehouden. Via Burgernet is er een bericht verspreid met het signalement van een verdachte.
Chinese school koopt camera die leerlingen verklikt
Donderdag, 13:43 Skynet
Chinese jongeren in een school in Hangzhou zullen deze emoties niet langer voor zichzelf kunnen houden. Sinds een paar maanden zijn de klaslokalen uitgerust met een camera die hun emoties scant. Ook hun gedrag en bewegingen worden gedetecteerd. Al deze informatie belandt uiteindelijk bij de leerkracht.


Derde Rode Neuzen Dag focust op mentale welzijn op school
Donderdag, 08:37 Skynet
De derde editie van Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie van VTM, Qmusic en Belfius die jongeren met psychische problemen wil helpen, vindt plaats op vrijdag 30 november. Centraal staat dit jaar "het mentale welzijn van jongeren op school".


Afscheid in Pakistan van uitwisselingsstudente gedood bij bloedbad Amerikaanse school
Woensdag, 11:11 Skynet
Duizenden mensen hebben in Pakistan afscheid genomen van een bij het jongste bloedbad op een Amerikaanse school in Texas gedode studente. De begrafenisplechtigheid van het 17-jarige meisje in de havenstad Karachi werd vandaag rechtstreeks uitgezonden op televisie. Ook de gouverneur van de provincie Sindh en andere politici en persoonlijkheden uit het openbaar leven woonden de begrafenis bij, die onder de strengste veiligheidsmaatregelen plaatsvond.


Schutter die bloedbad aanrichtte in school legt bekentenissen af, familie ?gechoqueerd en verward?
Zondag, 18:36 Gazet v. Antwerpen

De verdachte van de schietpartij in de Santa Fe High School, in de Amerikaanse staat Texas, heeft bekentenissen afgelegd. Over het motief van Dimitrios Pagourtzis bestaat nog geen duidelijkheid. Intussen heeft de familie van de verdachte een mededeling uitgestuurd waarin ze zegt dat ze ?even gechoqueerd en verward is als iedereen door de gebeurtenissen?.
'Deze generatie in de VS houdt rekening met de dood op school'
19 Mei, 11:24 NOS nieuws

In kisten, een trenchcoat en een t-shirt met de opdruk Born to Kill stormde hij volgens getuigen de klas binnen. Met een afgezaagde shotgun en pistool schoot hij negen scholieren en een leraar dood op de Santa Fe High School in Texas. De vermoedelijke schutter is de 17-jarige scholier Dimitrios Pagourtzis; hij is opgepakt en aangeklaagd.

"Het had nog veel erger kunnen zijn als de bommen waren ontploft", zegt correspondent Wouter Zwart. In en rondom de school waren staafbommen geplaatst, maar die geÔmproviseerde explosieven gingen niet af. De angst in de buurt is groot dat er nog meer liggen. "Wees voorzichtig met verdachte voorwerpen op straat, is de oproep aan burgers", zegt Zwart in het NOS Radio 1 Journaal.

De schutter opende het vuur in een lokaal waar tekenles werd gegeven. "Ik wilde mijn vrienden redden, maar wist dat ik weg moest wezen", zegt de 15-jarige Courtney Marshall, die naar eigen zeggen in de klas zat. Ze zag hoe een klasgenoot werd getroffen. "Ik wist dat die jongen achter me dood was."

Tien mensen raakten gewond, zeker twee liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Pagourtzis zou personen die hij mocht, hebben gespaard. Zodat ze het verhaal konden navertellen, zegt persbureau Reuters op basis van een arrestatierapport.

Meer dode scholieren dan soldaten in 2018

Het bloedbad is de op vier na dodelijkste schietpartij op Amerikaanse scholen in de moderne geschiedenis. In 2018 zijn al meer mensen gedood op scholen dan dat er zijn gesneuveld in het Amerikaanse leger wereldwijd, meldt The Washington Post. Een opvallende statistiek, want vorig jaar was het dodental in het leger juist vele malen hoger.

Er zijn dit jaar al zestien schietpartijen geweest in het onderwijs. Correspondent Zwart merkt dat het cynisme daarover groeit onder Amerikaanse tieners. Hij vertelt over een scholier in Sante Fe die gisteren een vraag kreeg van een journalist: 'Je had vast niet gedacht dat dit op jouw school zou gebeuren?'

Zwart: "Ze zei, met een hartverscheurende kalmte:"

"Het is heel cynisch om te weten dat er momenteel een generatie opgroeit die rekening houdt met de dood op school", vervolgt Zwart.

Woede na Parkland

Na de aanslag op de middelbare school in Parkland in Florida gingen nog honderdduizenden scholieren in het land de straat op. Ze waren woedend over al het bloedvergieten en eisten strengere wapenwetgeving.

President Trump verkende allerlei mogelijkheden om het probleem aan te pakken, zoals het mogelijk bewapenen van schoolpersoneel. Ook nu heeft hij gezegd "er alles aan te zullen doen" om scholen weer veilig te maken. Maar sinds het bloedbad van februari is er effectief nog niets veranderd.

"Nog geen concreet voorstel is doorgevoerd", vertelt onze correspondent. "Niet over het bewapenen van leraren. Niet over strengere screening van mensen die wapens willen kopen. Er is zelfs nog geen verbod op zogeheten bump stocks, ondanks dat iedereen in Amerika dat wil."

Een bumps stock is een opzetstuk waarmee een semi-automatisch wapen kan worden gebruikt als volautomatische wapen, zoals een mitrailleur. De Las Vegas-schutter kon daarmee vorig jaar de dodelijkste schietpartij in de moderne geschiedenis van Amerika aanrichten: 58 doden. Ook Trump heeft daarna gezegd dat hij voor een verbod op bump stocks is.

Gelijkenissen met bloedbad in Columbine

De schietpartij in Santa Fe doet sterk denken aan die van 1999 in het plaatsje Columbine, Colorado. Ook toen droegen de daders lange zwarte jassen en kisten. Net als de vermoedelijke dader Pagourtzis nu, gebruikten ze destijds een afgezaagde shotgun en explosieven. Zelfs het dodental van deze schoolschietpartijen is identiek: tien.

De schutters in Colombine pleegden na hun daad zelfmoord. Dat was Pagourtzis volgens de politie ook van plan. "Maar hij had de moed niet om zelfmoord te plegen", zegt gouverneur Greg Abbott.
'Meerdere doden bij schietpartij op school in Texas'

Bij een schietpartij op een school in de Texaanse plaats Santa Fe zouden meerdere doden zijn gevallen. Een lokaal televisiestation meldt zeker acht doden.

OfficiŽle bronnen bevestigen dat er een schietincident op de school heeft plaatsgevonden, maar melden vooralsnog alleen dat er gewonden zijn gevallen.

De schietpartij vond volgens CNN in de vroege ochtend plaats. Ooggetuigen zeiden dat de dader een les binnenviel en begon te schieten. De school werd daarna meteen geŽvacueerd.

Gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis in de nabijgelegen stad Galveston. De politiesheriff twitterde dat er na de schietpartij twee personen zijn aangehouden. Het is nog niet duidelijk of het om de schutter gaat.

De Amerikaanse president Donald Trump liet kort na het incident van zich horen via Twitter. "Eerste berichten zien er niet goed uit", aldus Trump. Vicepresident Mike Pence liet via Twitter weten te bidden voor de slachtoffers.

De schietpartij in Santa Fe, gelegen op zo'n vijftig kilometer ten zuidoosten van de stad Houston, is het 22ste schietincident op een Amerikaanse school dit jaar.
Een op vijf scholieren: niet op school uit de kast komen
17 Mei, 08:24 NOS nieuws

Een op de vijf scholieren denkt dat het niet mogelijk is om op hun school eerlijk te vertellen dat je homo of lesbisch bent. Uit vandaag verschenen onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat iets meer dan de helft van de leerlingen in het voortgezet onderwijs vindt dat dat bij hen op school wel gewoon kan, hoewel vooral tegenover vrienden.

Driekwart van de ondervraagde scholieren heeft er geen moeite mee om homoseksuele jongens of lesbische meisjes tot hun vrienden te rekenen. 30 procent geeft aan het vies te vinden als twee jongens met elkaar zoenen. Voor twee meisjes ligt dat percentage op 19 procent. Die getallen zijn vergelijkbaar met de afkeer onder volwassenen.

"We zien dat de hele samenleving steeds positiever denkt over homoseksualiteit", zegt onderzoeker Lisette Kuyper van het SCP. "Ook op middelbare scholen. Leerlingen hebben minder moeite met zoenende koppels van hetzelfde geslacht en zien homoseksualiteit doorgaans niet als obstakel bij het sluiten van vriendschappen. Maar dat betekent nog niet dat het klaslokaal een veilige omgeving is om voor je oriŽntatie uit te komen." Zo denkt maar 12 procent van de scholieren dat je op hun school tegen iedereen uit de kast kunt komen.

Hoe zit het precies met de acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders? We leggen het hieronder uit in een video:

Hoewel in 2012 voorlichting over seksuele diversiteit verplicht werd, is de kijk van scholieren op homo- of bi-seksualiteit niet enorm verbeterd. Een onderwijsinstelling mag zelf bepalen hoe aandacht aan het onderwerp wordt gegeven.

De Onderwijsinspectie concludeerde in 2016 dat op 14 procent van de middelbare scholen nog geen voorlichting was. Scholen die wel voorlichting geven, doen dat vaak "incidenteel en fragmentarisch" en hebben nauwelijks inzicht in de effectiviteit.

Onderwijsinstellingen waar religie een grote rol speelt, zijn volgens lhbt-belangenorganisatie COC niet per se het probleem. "We maken ons vooral zorgen over scholen met een zekere onverschilligheid over diversiteit", zegt woordvoerder Philip Tijsma. "Ze gaan ervan uit dat het onderwerp bij hen niet speelt. Als leerlingen elkaar voor 'homo' uitschelden, zien ze daar bijvoorbeeld niet het probleem van in."

Beter trainen

Het COC wil dat docenten beter getraind worden om lhbt-acceptatie te bevorderen. "Want acceptatie begint op school", zegt voorzitter Tanja Ineke. "Basis- en middelbare scholen zijn verplicht om die te bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat scholen wel met het onderwerp aan de slag willen, maar dat de kwaliteit van de lessen nog te wensen overlaat. Op docentenacademies wordt hier vrijwel geen aandacht aan besteed."

Volgens het COC en ontwikkelaars van een lesprogramma dat aantoonbaar werkt, presteren lhbt-scholieren op scholen die actief lesgeven om acceptatie en tolerantie te stimuleren beter in vergelijking met scholen die er geen aandacht voor hebben.
Klein Seminarie behaalt tweede plaats in De Slimste School
16 Mei, 12:00 Gazet v. Antwerpen
Leerlingen van het Klein Seminarie nemen elk jaar deel aan de Knack Quiz 'De slimste school'. Deze keer speelde de school uit Hoogstraten de finale tegen 25 andere scholen.


Ouders weten niet of hun kinderen woensdag naar school kunnen of niet
15 Mei, 00:18 Skynet Economie
Veel ouders weten niet of ze hun kinderen woensdag naar school kunnen sturen of niet. Dat kan voor Open Vld-parlementslid Jo De Ro niet door de beugel. Hij dringt er bij de onderwijsbonden en bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op aan om snel duidelijkheid te geven. "De huidige onzekerheid is ontoelaatbaar", aldus De Ro.


Ouders weten niet of hun kinderen woensdag naar school kunnen of niet: ?Ontoelaatbaar?
14 Mei, 15:00 Gazet v. Antwerpen

Veel ouders weten niet of ze hun kinderen woensdag naar school kunnen sturen of niet. Dat kan voor Open VLD-parlementslid Jo De Ro niet door de beugel. Hij dringt er bij de onderwijsbonden en bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op aan om snel duidelijkheid te geven. ?De huidige onzekerheid is ontoelaatbaar?, aldus De Ro.
Dieven slaan slag bij school en club in sportpark
14 Mei, 14:24 Gazet v. Antwerpen
Dieven hebben vorige donderdag, op Hemelvaartsdag, ingebroken op drie plaatsen in het sportpark aan de Raaftuinweg in Ravels. In de school forceerden de daders de deur van de bureelruimte en gingen er aan de haal met cash geld. Ze drongen ook binnen in twee clublokalen, waar ze de deur forceerden met een koevoet en eveneens geld meenamen.


Schietpartij op school in Californische Palmdale
11 Mei, 19:24 Skynet
Er zijn berichten over een schietpartij op twee scholen in de Amerikaanse staat CaliforniŽ, zo hebben meerdere Amerikaanse media gemeld.


DISCUSSIE. Moet het dragen van een hoofddoek op school verboden worden of niet?
11 Mei, 09:30 Gazet v. Antwerpen

De Antwerpse onderwijsgedeputeerde Inga Verhaert (sp.a) pleit voor een afschaffing van het hoofddoekenverbod in scholen. Dat doet de discussie opnieuw oplaaien: moet er een verbod zijn op het dragen van hoofddoeken voor leerkrachten en leerlingen?
Ruim 4 op de 10 holebi's voelen zich onveilig op school
11 Mei, 08:36 Skynet
Meer dan 40 procent van de holebi's voelt zich niet veilig op school. Een kwart kreeg zelfs al af te rekenen met fysiek geweld. Dat blijkt uit een eerste grote bevraging bij Vlaamse holebi- en transgenderscholieren door «avaria, waarover de VRT vandaag bericht.


Nergens gaan meer jonge kinderen naar school dan in BelgiŽ
8 Mei, 17:18 Gazet v. Antwerpen

In geen enkel Europees land gaan meer kinderen naar school nog voor ze leerplichtig zijn dan in BelgiŽ. Tussen de leeftijd van 3 jaar en de start van de leerplicht op 6 jaar gaat 98,6 procent van de Belgische kinderen al naar de kleuterklas. Dat is fors meer dan het EU-gemiddelde van 86,3 procent.
School ontruimd wegens gasgeur in Antwerpen
7 Mei, 10:42 Gazet v. Antwerpen

In de Antwerpse wijk Zurenborg is maandagochtend een basisschool in de Korte Altaarstraat ontruimd nadat er een gasgeur was waargenomen. Dat zegt de brandweer Zone Antwerpen.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be