NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Rutte


Bolkestein is weliswaar nooit premier geweest, maar in Europa zal hij Rutte de baas blijven
Vrijdag, 18:48 Volkskrant
Er zijn vele manieren om te voorkomen dat je door je opvolger wordt overvleugeld. De Lubbers-tournure is een klassieker. Eerst benoem je iemand ruim van tevoren als kroonprins om dan, vlak voor de verkiezingen, te roepen dat je op de nummer drie gaat stemmen. Frits Bolkestein voegt een nieuwe truc aan het handboek politicus toe. Op het moment dat een van je opvolgers, Mark Rutte, groter dreigt te


Rutte: Britse verklaring zenuwgasaanval Rusland zeer geloofwaardig
Vrijdag, 17:00 NOS nieuws

Premier Rutte zegt dat de Britse verklaring dat Rusland vrijwel zeker verantwoordelijk is voor de zenuwgasaanval op de ex-dubbelspion Sergej Skripal, "zeer geloofwaardig" is. De ministerraad heeft uitgebreid gesproken over de "zeer zorgwekkende" gebeurtenis.

De enige reden dat Rutte niet zover gaat in zijn uitspraken als de Britse premier May is een zwaarwegende politieke afspraak. Nederland moet zelf over de informatie en het bewijsmateriaal beschikken, voordat de regering zo'n zware conclusie trekt. En dat is nu niet het geval.

Dader

Gisteren gaven de politieke leiders van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk een gezamenlijke verklaring uit. May, Trump, Merkel en Macron wijzen in de verklaring Rusland aan als enig mogelijke dader.

Nederland doet dat dus niet met zoveel woorden. Op de vraag aan Rutte of dat komt omdat er andere belangen meespelen, zoals het onderzoek naar de neergehaalde MH17, reageert hij stellig: "Nee." Het heeft uitsluitend met het bewijsmateriaal te maken.

Stap verder

Inmiddels is de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson nog een stap verder gegaan door te zeggen dat de Russische president Poetin hoogstwaarschijnlijk persoonlijk opdracht heeft gegeven voor de vergiftiging.

"Ik heb mijn collega Johnson aan de telefoon gehad deze week en ook mijn medeleven uitgesproken", zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken. Hij is maandag met al zijn Europese collega's in Brussel en spreekt daar ook weer met Johnson. "Ik ga heel goed luisteren naar de informatie die hij heeft."
PVV-campagnespot is onsmakelijk, zegt Rutte
Vrijdag, 16:24 NOS nieuws

Premier Rutte vindt de nieuwe campagnespot van de PVV onsmakelijk. "Ik geloof dat ik hier het overgrote deel van Nederland representeer als ik dit onsmakelijk vind", zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie. Verder wil hij er niets over zeggen.

Het gisteren in de zendtijd voor politieke partijen getoonde filmpje leidt tot veel ophef en kritiek. In de 2,5 minuten durende verkiezingsspot verschijnen na de woorden "Islam is" woorden zoals geweld, terreur, Jodenhaat, homohaat en slavernij. Na het woord "dodelijk" druipt bloed van de letters af.

D66 vindt de spot "veel en veel te ver" gaan en heeft een eigen filmpje op internet gezet, waarin een zwarte streep door de PVV-tekst is gezet en er teksten staan zoals "Nederland is: gelijkheid, tolerantie, diversiteit en geloofsvrijheid". PvdA-leider Asscher twittert: "Geert Wilders Stop Met Haat Zaaien. Met je filmpje".

PVV-leider Wilders reageert op de ophef met een tweet "De waarheid is niet altijd aangenaam te zien. Maar daarom niet minder waar."

De Haagse politieke partij Islam Democraten wil aangifte doen wegens het aanzetten tot haat en geweld tegen moslims.
Rutte waarschuwt Merkel en Macron over Europese hervormingen
Vrijdag, 16:06 Skynet
In de aanloop naar het overleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron heeft de Nederlandse premier Mark Rutte gewaarschuwd dat Berlijn en Parijs hun ideeŽn over de toekomst van de Europese Unie niet zomaar kunnen opdringen aan de andere lidstaten. "We gaan niet zomaar instemmen", verklaarde hij vrijdag in een interview met het Duitse blad Der Spiegel.


Rutte herhaalt: niet beschikbaar voor topfunctie in Europa
Vrijdag, 12:12 NOS nieuws

Premier Rutte is voorlopig niet beschikbaar voor een hoge post in Europa. "Ik ga deze periode mooi afmaken", zegt hij. Rutte wil in de zomer van 2020 bekijken of hij nog een periode VVD-partijleider wil zijn, maar "geen Europa, nee".

Ruttes partijgenoot Bolkestein zei vanmorgen in de Volkskrant dat Rutte er goed aan zou doen om Tusk op te volgen. Diens termijn als EU-president loopt volgend jaar af. Volgens de oud-eurocommissaris is het in het belang van Nederland als Rutte de "cruciale functie" in de EU accepteert.

'Ontzettend lief'

De premier vindt het "ontzettend lief" dat Bolkestein hem noemt, maar blijft erbij dat hij de rit met dit kabinet wil uitzitten, wat betekent dat hij tot 2021 minister-president is.

Rutte zei hij in december al dat hij geen ambitie had om de opvolger van Tusk te worden. Toen noemde de website Politico Europe hem als topkandidaat voor de functie van EU-president.
Bolkestein: 'Laat Rutte in 2019 EU-president Tusk opvolgen'
Vrijdag, 02:36 Volkskrant
Premier Mark Rutte doet er goed aan medio volgend jaar Den Haag te verlaten en EU-president Donald Tusk op te volgen. Dat is 'in het belang van Nederland' en de minister-president heeft 'als bindend figuur' de capaciteiten voor deze cruciale functie in de EU. Dat zegt VVD-coryfee en oud-eurocommissaris Frits Bolkestein zaterdag in een interview met de Volkskrant. Volgens Bolkestein is Rutte geknip


Topman Unilever heeft lijntje met Mark Rutte, maar ook met Theresa May
Donderdag, 12:48 NOS nieuws

Unilever-topman Paul Polman bagatelliseert de verschillen tussen Nederland en Groot-BrittanniŽ. Zijn bedrijf heeft ervoor gekozen om het hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen en niet in Londen. In de aanloop naar dat besluit heeft hij met de Britse en Nederlandse overheid gesproken, maar volgens hem zijn daar geen grote beloftes gedaan die het besluit hebben beÔnvloed.

"De basis van de beslissing konden we nemen zonder de twee overheden. We vonden weinig verschillen tussen Groot-BrittanniŽ en Nederland", zegt Paul Polman in een interview met de NOS.

Dividendbelasting

Om grote bedrijven in Nederland te houden en nieuwe bedrijven aan te trekken wil de Nederlandse regering de dividendbelasting afschaffen. In het persbericht noemt het bedrijf het schrappen van de dividendbelasting als voordeel voor de aandeelhouders.

Polman spreekt zich niet overduidelijk uit over die afschaffing. "Als belasting de reden voor de verhuizing zou zijn geweest, dan hadden we waarschijnlijk niet alleen voor Engeland of Nederland gekozen. Tussen die twee landen is in feite geen verschil, Engeland heeft ook geen dividendbelasting."

Op de vraag wat de keus zou zijn geweest als de dividendbelasting niet zou zijn afgeschaft, antwoord hij: "We zijn hier niet om te speculeren. Dat is aan politici om te beslissen. Wij beslissen op basis van de feiten die we hebben, en de feiten zijn dat er geen belastingverschillen zijn."

Nederland moet niet verwachten dat er veel banen bijkomen in Rotterdam. "Er zijn weinig banen bij betrokken", zegt Polman. "Het oude idee van een heel groot hoofdkantoor waarbij mensen sigaren roken, is voorbij."

Brexit

Polman hamert erop dat Unilever een warme band met Groot-BrittanniŽ blijft houden. "Engeland is een belangrijk land voor ons. Het is een land waar veel omzet vandaan komt. We zijn trots op de lange geschiedenis."

Het vertrek van Groot-BrittanniŽ uit de Europese Unie heeft volgens hem niet meegespeeld bij het besluit. "De brexit maakt het nog geen slecht land om in te investeren. Deze beslissing is voor de komende dertig tot vijftig jaar. Dat hangt niet af van de politiek van vandaag."

Hij zegt contact te blijven houden met de regeringsleiders van de twee landen. "Ik zie wereldwijd veel staatshoofden. Ik kan Theresa May hier opbellen, ik kan Mark Rutte bellen. Als het aankomt op het bereiken van overheden, dan is er weinig verschil tussen de twee landen."
Dit zijn vier redenen waarom vooral Rutte opgelucht kan ademhalen na Unilevers keuze
Donderdag, 12:12 Volkskrant
Premier en VVD-leider Mark Rutte heeft minstens vier redenen waarom hij enigszins opgelucht kan ademhalen nu Unilever Rotterdam verkiest boven Londen. Niet vanwege een overwinning, maar omdat een nederlaag is afgewend. Politiek en symboliek gaan hand-in-hand. Tot ieders verrassing koos het kabinet er in het regeerakkoord voor om de dividendbelasting af te schaffen, een inkomstenderving voor de sta


Rutte kan beter stoppen met zijn achterhoedegevecht: een fiscale unie is onvermijdelijk
11 Maart, 21:42 Volkskrant
Een gemeenschappelijke begroting is nodig om de eurozone op lange termijn in stand te houden. Onlangs maakte Mark Rutte in Berlijn duidelijk dat Nederland weinig heil ziet in een eurozone-begroting als schokabsorptiefonds: 'Als nationale buffers niet werken, werkt een Europese buffer ook niet', aldus onze premier. Feit is echter dat Rutte politiek meer en meer alleen komt te staan in Europa. Waar


De Stemming van Vullings en Van Weezel: Rutte en Klaver winnaars debat
9 Maart, 22:24 NOS nieuws

Mark Rutte en Jesse Klaver zijn de winnaars van het verkiezingsdebat op NPO Radio 1, Dat is het oordeel van Max van Weezel en Joost Vullings in de nieuwe aflevering van De Stemming van Vullings en Van Weezel, de politieke podcast van NOS Met Het Oog op Morgen. "Zij waren de sterren van dit debat", zegt Van Weezel. "Ze bedienden allebei hun achterban door zich tegen elkaar af te zetten."

Zowel de VVD als GroenLinks heeft daar belang bij. "De kunst van zo'n verkiezingscampagne is om er een 'horserace' van te maken, een tweestrijd, zodat je de andere partijen een beetje wegdrukt uit de belangstelling."

Het is gebruik dat deelnemende partijen door loting aan elkaar worden gekoppeld bij de tv- en radiodebatten van de NOS. Opvallend is dat de spindoctors van de VVD, GroenLinks en de SGP vooraf hebben overlegd. Niet om het elkaar gemakkelijk te maken, maar juist om op zoek te gaan naar de onderlinge tegenstellingen. "De partijen mogen zelf een stelling inbrengen", vertelt Vullings. "En deze partijen hebben samen gekozen voor onderwerpen waarop ze het meest van mening verschillen."

Zo luidde de stelling van de VVD: Wie niet wil integreren moet zwaar gekort worden op zijn bijstandsuitkering. De stelling van GroenLinks was: de marktwerking in de jeugdzorg en thuiszorg moet worden afgeschaft. "Beide stellingen zijn heel goed gekozen om tegen elkaar te polariseren", zegt Van Weezel.

VVD was niet blij met Klaver

"Het grappige is dat de VVD bij de vorige verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen niet zo blij was toen Rutte voor het tv-debat Klaver lootte", herinnert Vullings zich. "Ze wisten niet zo goed wat ze met hem aan moesten. Maar gaandeweg sloeg dat om. Klaver deed het heel goed bij die campagne. Het debat liep ook goed."

Inmiddels is Klaver de favoriete tegenstander geworden van premier Rutte, meent Vullings. "De tegenstellingen zijn helder. Maar belangrijker nog, Klaver kan ook echt weerstand bieden. Emile Roemer van de SP bijvoorbeeld, die blies hij toch te gemakkelijk weg. Je ziet Rutte genieten als hij tegenover Klaver staat. Rutte kan dan het scherpst zijn rechtse geluid laten horen. En Klaver kan zijn linkse boodschap juist dan goed kwijt."
Rutte naar VN Veiligheidsraad maar niet naar Trump
7 Maart, 18:36 NOS nieuws

Premier Rutte is op 28 maart in New York om daar een vergadering van de VN Veiligheidsraad voor te zitten. Nederland is deze maand voorzitter. Op de agenda staat een debat over vredesmissies. Rutte heeft de dag voor het vredesmissie-debat een ontmoeting met VN-secretaris-generaal Guterres.

De inzet van Nederland is een verbeterde aanpak van vredeshandhaving. Nederland wil dat de aangesloten landen zich meer inspannen om conflicten te zien aankomen en ze te voorkomen, dan met vredesmissies te reageren op al ontstane conflicten.

Ook zouden de grote VN-landen zich meer moeten inspannen om oorlogsmisdadigers voor de rechter te krijgen, vindt het kabinet. Nu is na de oplossing van een conflict weinig animo om gerechtigheid te krijgen voor de bevolking.

Trump

Volgens politiek verslaggever Jeroen van Dommelen zit een ontmoeting tussen Rutte en president Trump er niet in. "Anders was die nu wel aangekondigd door de Rijksvoorlichtingsdienst. Kennelijk is het niet gelukt om de agenda's op elkaar af te stemmen."

Nederland bezet per 1 januari voor een jaar een zetel in de raad, na een deal te hebben gesloten met ItaliŽ om de gebruikelijke twee jaar durende termijn te delen. ItaliŽ hoorde vorig jaar tot het kernteam van de Veiligheidsraad.
Rutte kiest toch voor oud en vertrouwd, ťn man
5 Maart, 18:18 Volkskrant
Uw politieke nieuwsbrief Goedemiddag. De man - geen vrouw - die het pijnlijke vertrek van Halbe Zijlstra moet doen vergeten heet Stef Blok. Verder in Dagkoersen: de ideeŽn van Ramautarsing blijken toch te ver te gaan voor Forum voor Democratie, en ook honden moeten kunnen resocialiseren (vinden SP en GroenLinks). Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via Volkskr


'Stef Blok nieuwe minister van Buitenlandse Zaken'
5 Maart, 06:54 NOS nieuws

Stef Blok wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt De Telegraaf. De VVD'er volgt Halbe Zijlstra op, die vorige maand opstapte nadat hij had gelogen over een bezoek aan de Russische president Poetin.

Stef Blok was in het vorige kabinet minister voor Wonen en Rijksdienst en later minister van Veiligheid en Justitie. Hij wordt waarschijnlijk vrijdag beŽdigd, schrijft de krant.

De VVD'er (53) vertrok afgelopen najaar van het Binnenhof om iets anders te gaan doen.

Op dit moment worden de taken van Zijlstra waargenomen door zijn collega bij Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag. Deze topdiplomate had tot nu toe de portefeuille Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Rutte voelt de stemming in het land over de EU prima aan
4 Maart, 20:00 Volkskrant
Premier Rutte eist een stem op in het Europadebat. De juiste bondgenoten vinden is de volgende uitdaging. Vragen over Mark Ruttes visie op de Europese Unie achtervolgen hem sinds de eerste dag van zijn premierschap. De minister-president praat als een PVV'er en handelt als een D66'er, klonk het verwijt in de Tweede Kamer ten tijde van zijn eerste kabinet. Toen ging het om het felle verzet tegen st


Europa deze week: Grote Toespraken (met een 'beetje' visie van Rutte)
4 Maart, 12:48 NOS nieuws

Het was de week van de grote toespraken. Mark Rutte en Theresa May. De ťťn vertrekt, de ander blijft in de EU. In de aflevering van Europa deze week kijkt hoogleraar Europese geschiedenis Mathieu Segers naar de toespraak van Rutte: "De speech is slim opgebouwd", concludeert hij.

Europese politici en hun speeches, volgens correspondent Arjan Noorlander is het een trend aan het worden. "Politici stuurden vroeger stukken naar kranten, of ze vertelden het in televisie-interviews. Maar nu zoeken ze een podium om hun boodschap te verkondigen, zonder mensen die op dat moment lastige vragen kunnen stellen. Iets wat we in Nederland nog niet zo kennen."

Toch heeft premier Rutte het deze week op die manier gedaan. Noorlander: "'Ik had een beetje visie', zei Rutte tot zijn eigen verbazing achteraf. De premier houdt er niet zo van. Je zal hem niet zo snel nog een keer zo'n speech zien doen."
Mark Rutte, maak een statement en benoem op 8 maart Sigrid Kaag tot minister
4 Maart, 07:24 Volkskrant
In Zuidoost-AziŽ bekleden vrouwen hoge functies, stelt gastcolumnist Kathleen Ferrier. Premier Rutte zou een deel van de achterstand kunnen goedmaken door Sigrid Kaag te benoemen tot minister van Buitenlandse Zaken. Mao Zedong, de grondlegger van de Communistische staat die China anno 2018 nog altijd is, noemde vrouwen 'zij die de helft van de hemel hoog houden'. Daarmee legde hij in 1949 gelijkhe


Hoe een prominent FvD-lid in een besloten appgroep praat over ras, homoseksualiteit en de doodstraf
2 Maart, 19:42 Volkskrant
Yernaz Ramautarsing kwam in het nieuws met uitspraken over IQ en volkeren. Die waren volledig uit zijn verband gerukt, volgens Forum voor Democratie. Maar conversaties in besloten appgroepen scheppen helderheid. 'Een Chinees mag AziŽ dominant Aziatisch willen houden. Thierry mag Europa niet dominant blank willen houden.' 'Gaap.' 'Spijkers op laag water.' Het is 22 december 2017 rond half zes 's mi


Regeringspartijen prijzen timing Rutte; oppositie teleurgesteld
2 Maart, 17:18 NOS nieuws

De regeringspartijen in de Tweede Kamer reageren positief op de speech van Rutte over de toekomst van de EU. VVD-Kamerlid Mulder vindt het goed dat Rutte een "pragmatische visie ferm uitdraagt". Volgens Mulder wordt Europa geloofwaardiger door daadkracht en worden op die manier de zorgen van de bevolking weggenomen.

Kamerlid Omtzigt van coalitiepartner CDA zegt dat Rutte heeft gesproken als een Europees staatsman en dat hij "keurig binnen de lijntjes" van de afspraken in de coalitie is gebleven. Omtzigt prijst ook de timing van Rutte. Volgens hem is het goed dat hij aan belangrijke Europese leiders als Merkel en Macron duidelijk maakt wat volgens hem de voorwaarden zijn om Europa goed te laten functioneren.

Initiatief naar zich toe

Ook D66, van de regeringspartijen het meest Europees gezind, is tevreden. Kamerlid Verhoeven spreekt van een pro-Europese speech, waarmee Nederland op een goed moment laat zien wat het verwacht van de EU. Volgens Verhoeven is Rutte op sommige punten nog wat "zuinig", en zijn de plannen inhoudelijk niet verrassend, maar trekt de premier het initiatief naar zich toe door met eigen voorstellen te komen.

ChristenUnie-voorman Segers vindt het goed dat Rutte heeft benadrukt dat de EU er is voor de lidstaten en voor de burgers en niet andersom. Ook volgens de ChristenUnie biedt Rutte "tegenwicht aan de as Parijs-Berlijn".

Tekenen bij het kruisje

De oppositiepartijen zijn een stuk kritischer. Volgens de PVV is de speech van Rutte hypocriet. "De man die hamert op 'afspraak is afspraak' in de EU heeft in Nederland al zijn beloftes verbroken", zegt Kamerlid Maijer. Zij denkt dat Rutte uiteindelijk zal "tekenen bij het kruisje richting federale eindbestemming".

De SP prijst Rutte er wel voor dat hij het primaat van de lidstaten benadrukt. De partij is het er ook mee eens dat er geen extra geld naar de Europese begroting moet gaan. Maar Kamerlid Leijten vindt ook dat Rutte te veel hamert op het nog vrijer maken van de Europese markt en beschermingsconstructies wil opheffen. Volgens haar heeft hij te weinig aandacht besteed aan de rechten van werknemers.

Met veel bombarie aangekondigd

GroenLinks vindt de "met veel bombarie aangekondigde speech" tegenvallen. Volgens partijleider Klaver komen de uitspraken van Rutte neer op een samenvatting van wat Nederlandse ambtenaren in Brussel al langer naar voren brengen. "Bij Rutte draait de EU enkel om eigenbelang en geld verdienen."

PvdA-leider Asscher hoopt dat de mensen die de speech in Berlijn hebben bijgewoond geen duur kaartje hebben gekocht. Ook volgens Asscher is het goed dat de premier het initiatief neemt, maar hij vindt het geen inhoudelijk sterk verhaal. De PvdA had ook graag gezien dat Rutte had aangegeven hoe de EU werknemers bescherming kan bieden.
Rutte presenteert nuchtere visie toekomst EU: 'Europa is ons thuis. Maar Brussel dient de lidstaten, niet andersom'
2 Maart, 16:06 Volkskrant
Premier Rutte heeft wel degelijk een visie op de Europese Unie. Geen groots en meeslepend vergezicht zoals de Franse president Macron, maar een nuchtere Nederlandse blik. Of zoals de premier het zelf vanmiddag in Berlijn verwoordde in zijn eerste internationale Europaspeech: een visie, geen visioenen. Rutte schaarde zich met zijn speech bij de Bertelsmann Stiftung - een Duitse denktank - in de rij


Rutte: toekomst Nederland ligt in EU, maar doelen moeten concreet zijn
2 Maart, 14:54 NOS nieuws

De toekomst van Nederland ligt in de EU, zolang die EU maar heel concrete projecten aanpakt. Dat heeft premier Rutte gezegd tijdens zijn Europa-speech in Berlijn. Rutte wil dat de EU zich de komende jaren inzet voor veiligheid en stabiliteit. "Het is volstrekt duidelijk dat geen enkele lidstaat deze ontwikkelingen alleen het hoofd kan bieden. Onveiligheid en instabiliteit zijn veelkoppige monsters. Onze eensgezindheid is het beste wapen hiertegen."

Op een steenworp afstand van de Rijksdag wilde Rutte laten zien dat hij wel degelijk vooruit wil met de Europese Unie. In Brussel leerden ze hem de afgelopen jaren vooral kennen als de man die - in zijn eigen woorden - het Nederlandse belang op ťťn, twee en drie had staan. Maar Rutte heeft wel degelijk een visie op de toekomst van de EU, al moet die wat hem betreft vooral heel concreet zijn.

"Hoogdravende visies leveren geen banen en veiligheid op. Geschreeuw op de flanken ook niet. Alleen hard werken doet dat. Stap voor stap, Schritt fŁr Schritt."

Pro-Europese boodschap

Rutte sprak in het Engels om een internationaal publiek aan te spreken. Op de eerste rijen zaten veel Duitsland-ambassadeurs uit de Europese Unie. Ze hoorden een pro-Europese boodschap.

"We zien overal in Europa partijen opstaan die het grote belang van de Europese samenwerking simpelweg ontkennen. Daarover klagen heeft geen zin. Het enige dat we ertegenover kunnen zetten, zijn resultaten."

Daarvoor heeft Rutte een aantal plannen. Zo is hij ervoor dat de EU meer afspraken maakt op militair terrein, zonder de NAVO in de weg te zitten. "Nederland wil dat alle landen zo snel mogelijk toestemming verlenen aan militair transporten om de landsgrenzen te passeren."

Asielbeleid

Het asielbeleid is een van de andere speerpunten van Rutte. Op dat terrein liggen de opvattingen van Oost- en West-Europa ver uiteen. Rutte wil asielzoekers over Europa herverdelen, veel Oost-Europese landen willen daar niets van weten. "Daar maak ik mij zorgen over. Niet alle landen zijn bereid hun deel te dragen, maar solidariteit is geen eenrichtingsverkeer."

De Duitse bondskanselier Merkel zal het met instemming aanhoren, zij denkt er precies zo over. Maar Merkel en Rutte zijn het zeker niet over alles eens. Zo willen Duitsland en Frankrijk de eurozone versterken, met meer geld en een Europees noodfonds.

Zo'n Europees noodfonds ziet Rutte nog wel zitten, maar wel alleen als allerlaatste optie. Landen moeten ervoor zorgen dat ze hun schulden wegwerken, zodat ze zelf altijd op de financiŽle markten kunnen lenen, als de nood aan de man is. "Mijn overtuiging is dat we 19 nationale schokabsorptiefondsen in de eurozone nodig hebben."

Straffen

Rutte pleitte ervoor om problemen binnen de lidstaten niet af te wikkelen op de rest van de Europese Unie. "Dat het Nederlands elftal ontbreekt op het komende WK voetbal kan geen reden zijn om te pleiten voor een Europees elftal op het volgende WK. We gaan er als Nederland gewoon zelf voor zorgen dat we er weer bij zijn in 2022."

Als landen niet hun eigen zaakjes op orde krijgen, wil Rutte dat Brussel ze ook kan straffen. Hij vindt de subsidies die vooral Zuid- en Oost-Europese landen krijgen niet vanzelfsprekend. Als landen zich niet aan de economische EU-afspraken houden, moeten die subsidies ook kunnen worden ingetrokken. "Onze oerbelofte is: afspraak is afspraak."

Maar de overkoepelende boodschap is positief. Rutte wil, samen met Merkel en Macron, verder bouwen aan de EU. "Het nieuwe Duitse regeerakkoord bevat 302 keer de termen EU of Europa. Het is dus een understatement om te zeggen dat de toekomst van het Europese project de gemoederen nogal bezig houdt."

En Duitsland staat daarin niet alleen zegt Rutte. "Wij willen inderdaad ook verder met Europa."Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be