NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Russische

2News.be / Trefwoorden / Russische

Gepensioneerde vrouw wint grootste lottojackpot in Russische geschiedenis
Gisteren, 18:30 Gazet v. Antwerpen

In Rusland heeft een gepensioneerde vrouw een lottojackpot van een half miljard roebel, omgerekend zo?n 7,2 miljoen euro, gewonnen. Dat is de grootste winst met de lotto die ooit werd uitbetaald in het land, zo berichtten de Russische persbureaus zaterdag.
Ollongren blij met discussie over Russische inmenging en nepnieuws
Vrijdag, 15:30 NOS nieuws

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is blij dat er een brede discussie is ontstaan over haar waarschuwing voor Russische inmenging en nepnieuws. "Ik verwelkom dat, want het gaat ook over bewustwording", zegt zij.

De bedrijven die zij heeft uitgenodigd, zoals Google en Facebook, hebben zich volgens de minister "zeer bereid getoond" om met haar in gesprek te gaan. Andere organisaties en bedrijven hebben zich op eigen initiatief aangemeld.

Ollongren: "Dat zijn deels bedrijven die behulpzaam kunnen zijn voor andere bedrijven, soms kleine startups, maar ook wetenschappers, die ook zien wat er wereldwijd gebeurt en nadenken over manieren hoe hier mee om te gaan."

Journalistiek

Ook het Genootschap van Hoofdredacteuren wil met de minister in gesprek. Het genootschap vertegenwoordigt de meeste kranten, televisiezenders en uitgevers van Nederland.

"Wij hebben ons aangemeld voor een gesprek met de minister", zegt NOS-hoofdredacteur Gelauff namens het Genootschap. "Zij agendeert een probleem in ons vakgebied en nodigt betrokken organisaties uit mee te praten. Als het dan ook nog gaat over onafhankelijke journalistiek dan is het logisch dat wij aanschuiven."

Waarschuwing

Ollongren stuurde dinsdag een waarschuwende brief naar de Tweede Kamer over Russisch nepnieuws, digitale aanvallen en Russische inlichtingenofficieren die de Nederlandse besluitvorming willen beÔnvloeden.

De waarschuwing riep positieve en negatieve reacties op, bij opiniemakers en op sociale media. Sommigen vinden het tijd om het probleem onder ogen te zien, anderen vinden de waarschuwing te vaag en paniekerig. De Tweede Kamer reageerde bezorgd.

"Het gaat mij om kritische burgers en onafhankelijke journalistiek", zegt Ollongren. "Dat is misschien wel de beste bescherming tegen dit soort dingen."
Deze Russische schone moet samen met Gary Lineker de WK-loting in goede banen leiden
Vrijdag, 11:54 Gazet v. Antwerpen

Het Engelse voetbalicoon Gary Lineker en de Russische sportjournaliste Maria Komandnaya zijn door de Wereldvoetbalbond FIFA aangeduid om de WK-loting op 1 december in het Kremlin in de Russische hoofdstad Moskou in goede banen te leiden, zo maakte de FIFA vrijdag bekend.
Wada volhardt: Russische atleten blijven niet welkom, nu ook op Olympische Winterspelen
Donderdag, 09:48 Gazet v. Antwerpen

Het Wereldantidopingagentschap WADA heeft de schorsing van het Russische antidopingagentschap RUSADA bevestigd. Op minder dan drie maanden voor het begin van de Winterspelen is dat slecht nieuws voor de Russische atleten, die nog altijd niet weten of ze mogen deelnemen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.
Russische antidopingorganisatie blijft onder toezicht
Donderdag, 05:36 NOS nieuws

De Russische antidopingorganisatie blijft onder toezicht staan en is ongeschikt om zelfstandig door te gaan. Dat heeft de adviescommissie van het wereldantidopingagentschap WADA in Seoul besloten.

De beslissing ligt nu bij het IOC over de mogelijke deelname van de Russen aan de Olympische Winterspelen.

Vlak voor de Spelen van Rio de Janeiro besloot het IOC, tegen adviezen van onder meer WADA in, toch Russen toe te laten. Hoe dat deze keer uitpakt, weten we na een IOC-congres van 5 tot en met 7 december.

De commissie van WADA heeft nog geen toelichting gegeven op het besluit van vannacht. De Russische minister van Sport Kolobkov sprong in Seoul nogmaals op de bres voor de antidopingorganisatie. Hij garandeerde dat het orgaan in de toekomst onafhankelijk zal blijven werken, maar die belofte kon het wereldantidopingagentschap niet overtuigen.

Na het besluit van het WADA konden aanwezige journalisten de Russen niet meer spreken. De Russische delegatie liet de deur met een klap achter zich dichtslaan.
Russische activiste van Pussy Riot is in Antwerpen: ?Ze zullen me nooit de mond snoeren?
Woensdag, 20:00 Gazet v. Antwerpen

Ze vindt studenten tegenwoordig vaak wat te braaf en wil hen daarom ?inspireren om voor zichzelf op te komen?. Dat deed Nadya Tolokonnikova (28), als stichtend lid van de feministische punkgroep Pussy Riot wereldwijd uitgegroeid tot een boegbeeld van Russisch verzet tegen president Poetin, woensdag ook in Antwerpen. ?Want activisme start vaak bij studenten.?
'150.000 Russische Twitteraccounts wilden rond brexit onrust stoken'
Woensdag, 17:00 NOS nieuws

45.000 in 48 uur. Zoveel tweets werden er in de uren rond het brexit-referendum verspreid door Twitteraccounts met een Russische link, zeggen onderzoekers van de universiteit in het Britse Swansea en de Universiteit van CaliforniŽ. Hun conclusie is dat deze accounts vooral verdeeldheid wilden zaaien.

De berichten waren in het Engels geschreven. De onderzoekers konden via de informatie die ze van Twitter kregen achterhalen dat deze accounts als gebruikerstaal Russisch hadden. In totaal waren er in de maand voor en de maand na de brexit ruim 150.000 accounts actief. Het gaat om een combinatie van geautomatiseerde accounts en accounts die door mensen worden bediend, aldus de onderzoekers.

In dagen voor referendum

De onderzoekers keken ook naar tweets over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Ze concluderen dat er een duidelijk verschil is. "Bij het brexit-referendum waren de grote hoeveelheden Russische Twitterberichten pas een paar dagen voor de referendum-dag te vinden, met een piek op de dag van het referendum zelf. Daarna daalde het aantal berichten snel", schrijven ze. Tweets over de Amerikaanse verkiezingen hielden gedurende een veel langere tijd aan.

Facebook, Google en Twitter doen al maanden onderzoek naar de inmenging van Russische trollen (dit zijn socialemedia-accounts, al dan niet gestuurd door een overheid, die onrust willen stoken en zo de publieke opinie beÔnvloeden) tijdens verkiezingen. In de VS ontdekten ze dat veel accounts te linken zijn aan een Russische organisatie die banden zou hebben met het Kremlin: het Internet Research Agency.

Tho Pham, een van de onderzoekers, zegt in gesprek met de NOS dat ze geen bewijs hebben dat de accounts die zij hebben onderzocht ook door dit agentschap zijn bestuurd. Pham merkt daarbij op dat het ook zo kan zijn dat de accounts zijn ingehuurd door andere partijen om onrust te zaaien.

"Het onderzoek toont aan dat er bewijs is dat geautomatiseerde socialemedia-accounts de publieke opinie beÔnvloeden", zegt Pham. Wat de impact daarvan is geweest op de uitslag vindt ze lastig om te zeggen. "Ik ben geen politicoloog."

Ook vanuit Twitter zelf is er inmiddels interesse voor de bevindingen, zegt Pham. "Ze hebben me vandaag gevraagd om te komen praten over onze bevindingen."

Wat Pham daarnaast concludeert uit het onderzoek, is dat de accounts zich niet persť focusten op de Leave- of Remain-campagnes. "Daaruit trek ik de conclusie dat het vooral hun doel was om verdeeldheid te zaaien." Daarmee lijkt het te passen in het patroon dat in Amerika al eerder zichtbaar is geworden.

In de week dat Facebook, Google en Twitter voor het Amerikaanse Congres moesten verschijnen werd een aantal voorbeelden gepubliceerd van hoe Russische trollen het publiek probeerden te bespelen. Daarbij werden zowel aanhangers van Clinton als Trump aangesproken.

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar er is al wel over geschreven door The Times. In de krant noemt de voorzitter van de parlementscommissie voor digitale zaken het "het meest significante bewijs van Russische inmenging tot nu toe". Het nieuws komt vlak nadat premier May in een toespraak Rusland direct had aangesproken op nepnieuws uit het land: "Ik heb een simpele boodschap voor Rusland. We weten waar jullie mee bezig zijn en jullie zullen niet slagen."

Aanslag Westminster

Volgens onderzoek van The Guardian waren de Russische trollen ook na het referendum actief. Op de dag van de aanslag met een auto op Westminster Abbey werd een foto op sociale media gedeeld waarin een moslima ogenschijnlijk een gewonde en hulpverleners negeert: ze is aan het bellen. Veel andere internetgebruikers namen het voor haar op en wezen op vele anderen die aan het bellen waren, bijvoorbeeld om te vertellen dat ze veilig waren.

Het Twitter-account @SouthLoneStar noemde dit "het grote verschil tussen moslims en christenen"; dat account is volgens de krant van een Russische trol. Een trol die bovendien afkomstig is van het in Sint-Petersburg gevestigde Internet Research Agency. Het account is inmiddels verwijderd.

Dit is een van de 419 accounts die door dit agentschap werden gebruikt in het Verenigd Koninkrijk, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh. In gesprek met The Guardian zegt de universiteit dat deze accounts 3468 keer over de brexit twitterden en vooral nadat het referendum was geweest.

Britse politici willen van Twitter-topman Jack Dorsey duidelijkheid over de accounts.
Het doet er niet meer toe hoeveel tankdivisies een Russische leider heeft - hij heeft internet
Woensdag, 02:12 Volkskrant
Brexit, Trumps verkiezing, CataloniŽ: bij al deze voor Europa ontwrichtende gebeurtenissen zou Russische desinformatie een rol hebben gespeeld. Voor de verdedigers van Europa's veiligheid leek het leven vroeger een stuk eenvoudiger. 'Toen hadden we alleen blonde Russische dames die je konden verleiden', verzucht een Navo-diplomaat half-grappend, met een zweempje nostalgie. Behalve de fatale vrouwe


Kamer geschrokken van Russische inmenging door nepnieuws
Dinsdag, 18:24 NOS nieuws

De Tweede Kamer maakt zich er zorgen over dat, vooral vanuit Rusland, met nepnieuws wordt geprobeerd de Nederlandse publieke opinie te beÔnvloeden. "Dat nepaccounts onze democratie beÔnvloeden is levensgevaarlijk", zei CDA-leider Buma. "Als je weet hoeveel vrije verkiezingen inmiddels zijn beÔnvloed door Rusland, is dat angstwekkend." Als voorbeelden noemt Buma onder meer de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, het referendum over de brexit en het het referendum over onafhankelijkheid in CataloniŽ. "We hebben zelf binnenkort ook verkiezingen en een referendum."

Volgens VVD-fractievoorzitter Dijkhoff is het van alle tijden dat andere landen invloed proberen uit te oefenen. "Maar nu gebruiken ze modernere middelen, die je er lastiger uit kunt filteren." De vrijheid van internet vindt hij een groot goed, maar die vrijheid wordt ook gebruikt voor het verspreiden van desinformatie. Dijkhoff spreekt van een nieuwe uitdaging om die desinformatie het hoofd te bieden.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland onder meer doelwit is van de Russische inlichtingendiensten. Ze noemt de verspreiding van nepnieuws een gevaar voor Nederland.

Strafmaatregelen

PvdA-leider Asscher noemt die brief flinterdun. "De minister doet niks. Dit is zo'n urgent probleem, dan moeten we kunnen vertrouwen dat onze stem veilig is en dat we niet worden gemanipuleerd", zegt hij. Hij wil dat er strafmaatregelen komen en dat er in Europees verband naar oplossingen wordt gezocht.

Dijkhoff en Buma vinden de brief van minister Ollongren een eerste stap. "Het is goed dat de Kamer op de hoogte is gebracht, maar binnen een week antwoord geven kan niet. Dit is pas het begin", vindt Buma.

Ollongren heeft gezegd eerst om de tafel te willen met media- en technologiebedrijven om nepnieuws aan te pakken.
Ollongren: Nederland in vizier Russische inlichtingendiensten
Dinsdag, 07:36 NOS nieuws

Vooral vanuit Rusland wordt met nepnieuws geprobeerd de Nederlandse publieke opinie te beÔnvloeden, schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

"Nederland staat in het vizier van onder meer de Russische inlichtingendiensten", schrijft de D66-minister. Ze noemt de verspreiding van nepnieuws een gevaar voor Nederland.

Ollongren wil om de tafel met media- en technologiebedrijven om dit soort praktijken te voorkomen. "Het kabinet zal in gesprek gaan met deze partijen over hoe (heimelijke) politieke beÔnvloeding kan worden tegen gegaan."

Desinformatie

Volgens de bewindsvrouw is met nepnieuws geprobeerd de Kamerverkiezingen te beÔnvloeden. Ook was er een Russische website in de lucht waarop "desinformatie" stond over MH17. De site wekte de indruk een officiŽle Nederlandse overheidswebsite te zijn.

Verder zijn er structureel Russische inlichtingenofficieren in Nederland, die zich onder verschillende maatschappelijke groepen mengen om informatie te verzamelen en besluitvorming te beÔnvloeden, aldus Ollongren.

In een rapport in april constateerde de Algemene Inlichtingen - en Veiligheidsdienst (AIVD) ook al dat Rusland zich steeds meer bezighoudt met politieke beÔnvloeding, door het verspreiden van desinformatie en propaganda. De AIVD sprak toen van "omvangrijke en hardnekkige digitale spionageaanvallen".

Brussel

Russische bemoeienis in de EU was gisteren ook een belangrijk gespreksonderwerp bij de vergadering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie in Brussel. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken verklaarde dat in de aanloop naar het referendum in CataloniŽ de publieke opinie vanuit Rusland intensief is bespeeld via sociale media, om mensen voor onafhankelijkheid te laten stemmen en Spanje zodoende te destabiliseren.

Madrid zegt bewijs te hebben dat zowel de Russische staat als private groepen actief zijn geweest bij de pogingen de Catalanen te beÔnvloeden. Ook een opperbevelhebber van de NAVO sprak tijdens die ontmoeting over een "destabiliseringscampagne" vanuit Rusland.
Beschuldigingen van Russische inmenging in VS-verkiezingen zijn "onzin"
11 November, 13:48 Skynet
De geruchten en beschuldigingen over de mogelijke inmenging van het Kremlin in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zijn "onzin". Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd op een persconferentie in het ViŽtnamese kuststadje Danang, waar hij samen met zijn Amerikaanse collega Donald Trump aanwezig is op de Aziatisch-Pacifisch forum Apec.


Witte Huis: geen formele ontmoeting Trump en Poetin in AziŽ
10 November, 08:24 NOS nieuws

Tegen de verwachting in komt er geen formele ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Russische collega Poetin op de APEC-top in Danang. Trump landde vanochtend in Vietnam, het vierde land dat hij bezoekt tijdens zijn AziŽ-reis.

Volgens Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders past een formele ontmoeting niet in de agenda's van de twee. Trump had zondag nog gezegd dat hij verwachtte Poetin te ontmoeten tijdens zijn verblijf in AziŽ. Hij wil onder meer de hulp van Rusland bij het beteugelen van de nucleaire ambities van Noord-Korea.

Informeel dan?

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zegt dat een formele ontmoeting geen zin heeft als er geen significante vooruitgang is te melden over conflicten als SyriŽ of OekraÔne. Over SyriŽ wordt op dit moment overleg gevoerd tussen de VS en Rusland. De vraag is hoe het verder moet in het land als IS is verslagen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei gisteravond nog dat de twee leiders elkaar wel zullen ontmoeten. Het Kremlin houdt het er nu op dat nog wordt overlegd tussen functionarissen van beide landen.

Sanders sluit niet uit dat Trump en Poetin een informele ontmoeting hebben in de marge van de vergadering in Vietnam. Of later, als ze beiden in de Filipijnen zijn. De twee wereldleiders hebben elkaar tot nu toe maar ťťn keer formeel ontmoet, dat was op de G20-top in Hamburg deze zomer.
Nog vier Russische langlaufers worden geschorst voor dopinggebruik op Olympische Spelen 2014
9 November, 15:06 Gazet v. Antwerpen

Nog vier Russische langlaufers zijn schuldig bevonden aan het gebruik van doping tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji en voor het leven geschorst van deelname aan de Olympische Spelen. Dat meldt het Russische nieuwsbureau R-Sport op gezag van de Russische langlaufbond.
Voor het eerst bevestigen twee Russische sporters het bestaan van de Rodtsjenkov-dopingcocktail
9 November, 12:42 Volkskrant
Twee Russische sporters hebben het bestaan bevestigd van een dopingcocktail die de Russische sportprestaties jarenlang heeft opgekrikt. De cocktail staat bekend als de Rodtsjenkov-cocktail, naar de Russische dopingwetenschapper Grigori Rodtsjenkov die als klokkenluider naar de VS gevlucht is. Onderzoekers hebben Rodtsjenkov aangewezen als het meesterbrein achter een grootschalig dopingprogramma va


IOC in dubio over straf Russische sporters na dopingschandaal Sotsji
9 November, 02:30 Volkskrant
Mogen Russische sporters niet meedoen aan de openingsceremonie van de komende Winterspelen? Is het Russische volkslied in Pyeongchang verboden? Of glijden Russische schaatsers en langlaufers in neutrale kleding over ijs en sneeuw? Al deze maatregelen staan binnen het IOC ter discussie als mogelijke sanctie wegens het omvangrijke Russische dopingschandaal. Volgens de Amerikaanse krant The New York


Europese Commissie neemt Russische gaspijpleiding weer in het vizier
8 November, 16:36 Skynet
De Europese regels moeten onverkort van toepassing zijn op gaspijpleidingen die vanuit derde landen de Europese Unie binnenkomen. Dat wil de Europese Commissie vastleggen in Europese wetgeving. Met het voorstel wil de Commissie haar greep op het Russische project Nord Stream 2 versterken. "We willen verzekeren dat zo'n belangrijk project niet uitgevoerd wordt in een wettelijk vacuŁm", zo verklaarde vicevoorzitter Maros Sefcovic.


Nog meer Russische inbreng bij Chelsea?
8 November, 14:12 Skynet
Na het vertrek van Michael Emelano bij Chelsea komt er een herstructurering in het bestuur van de club. Die zal er wellicht nog Russischer gaan uitzien.


Yuri Milner, Russische suikernonkel van Silicon Valley
6 November, 17:30 De Tijd
17:08 Yuri Milner, de Russische miljardair met investeringen in tal van Amerikaanse techbedrijven, bouwde sommige posities op met geld van het Kremlin, blijkt uit Paradise Papers. Voor Silicon Valley komt d...


Russische vicepremier beschouwt levenslange dopingschorsingen als aanval op Russische sport
6 November, 17:30 Gazet v. Antwerpen

De Russische vicepremier Vitaly Mutko beschouwt de levenslange dopingschorsingen voor de langlaufers Alexander Legkov en Evgeniy Belov als een geplande aanval op zijn land in aanloop naar de Winterspelen van volgend jaar in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25/02). Dat zei hij maandag in Moskou volgens het persbureau Tass. Mutko heeft weinig vertrouwen in de Oswald-commissie, die door het Internationaal Olympisch Comitť (IOC) werd opgericht om vermoedelijke Russische dopinggevallen tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji te onderzoeken.
Neergestoken Russische journaliste werkt weer
6 November, 10:54 NOS nieuws

De journaliste van het Russische radiostation Echo Moskvy die twee weken geleden werd neergestoken, is weer aan het werk.

Tatjana Felgenhauer (32) nam vanmorgen weer plaats achter de microfoon met een sjaal over het verband dat over de wond is aangebracht. Ze zei dat ze niet van plan is om Rusland te verlaten.

Echo Moskvy wordt als de enige onafhankelijke nieuwszender van Rusland beschouwd. Medewerkers van het station krijgen geregeld doodsbedreigingen. Een collega van Felgenhauer is daarom in september naar het buitenland gevlucht.

Dader

De man die haar neerstak was een 48-jarige verwarde man met de Russische en IsraŽlische nationaliteit. Hij moet een psychiatrisch onderzoek ondergaan.

President Poetin heeft suggesties dat er een campagne tegen kritische journalisten gaande zou zijn, verworpen. Dit was een actie van een zieke man, zei hij.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be