NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Restauratie

2News.be / Trefwoorden / Restauratie

Restauratie orgel Arnhemse Eusebiuskerk wordt megaklus
7 Juni 2023, 00:05 NOS nieuws

In de Eusebiuskerk in Arnhem is begonnen met de restauratie van het kerkorgel. Het instrument telt 3700 pijpen en het opknappen is een megaklus, zegt organist Johan Luijmens die het instrument al tientallen jaren van binnen en van buiten kent. Sinds een enorme stortbui in 2021 kan het orgel niet meer worden bespeeld als gevolg van waterschade.

"Het is een logistieke operatie van enorme omvang", zegt Luijmes tegen streekomroep RTV Connect. Het orgel is groot, groter dan een gemiddeld huis. De pijpen moeten een voor een uit het orgel worden gehaald, gerestaureerd en teruggeplaatst. De klus gaat jaren duren.

Bert van den Heuvel restaureert het beschadigde orgel. Door het orgel van tevoren goed te documenteren, weet hij na de restauratie welke orgelpijp hij op welke plek moet terugplaatsen. Daardoor kan er volgens hem niets misgaan. "Als wij gewoon het plan volgen, dan loopt het wel."

Beter geluid

Volgens Luijmes gaat het orgel uiteindelijk beter klinken dan ooit. Dat komt onder meer doordat er acht blaasbalgen in de toren komen te hangen die zorgen voor de luchtvoorziening. "Die windvoorziening was er al, maar was net van mindere kwaliteit", legt hij uit. "Als de longen goed zijn, dan kun je ook goed zingen. De pijpen moet je zien als stemmen, dus die gaan straks waarschijnlijk nog veel beter klinken dan voor de restauratie."




Corvette eindigt in sloot week na restauratie
10 Augustus 2021, 00:02 AutoBlog

In Enschede is afgelopen weekend een prachtige Chevrolet Corvette Stingray uit 1973 in het water terechtgekomen. Je hoort en leest wel vaker van dit soort nachtmerrie verhalen. Net klaar met een restauratie dat maanden of soms jaren heeft geduurd. Om vervolgens binnen een week te maken te krijgen met een noodlottig ongeval. Ook dit is […]

The post Corvette eindigt in sloot week na restauratie appeared first on Autoblog.nl.




Subsidie helpt eigenaars bij restauratie woning in Mechels Groot Begijnhof
28 Januari 2021, 18:12 Gazet v. Antwerpen

In het Groot Begijnhof in Mechelen gaat er opnieuw een woning in restauratie. De eigenaars van begijnenwoning Sint-Rumoldus kunnen daarvoor rekenen op een subsidie van de Vlaamse overheid van bijna 135.000 euro.




Minister komt subsidie voor restauratie stadhuis zelf afgeven: ?Dringend nodig want soms regent het hier binnen?
26 Januari 2021, 16:30 Gazet v. Antwerpen

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent maar liefst 471.895,92 euro toe voor de restauratie van het stadhuis van Sint-Niklaas. Die krijgt een grondige renovatie en wordt een pak energiezuiniger. De minister kwam het subsidiedocument dinsdag ondertekenen in het stadhuis.




Restauratie Doelse Kogge zal bijna twee miljoen euro kosten
19 Januari 2021, 05:24 Gazet v. Antwerpen

De restauratie van de Doelse Kogge, die bij de graafwerken aan het Deurganckdok werd opgegraven, heeft al bijna 1 miljoen euro gekost. Ook voor de volgende vier jaar is er al 900.000 euro voorzien voor de restauratie.




Restauratie Jan Vlemincktoren duurt langer en kost meer
12 Januari 2021, 04:12 Gazet v. Antwerpen

Na een moeizame start gaat het vooruit op de werf van de Jan Vlemincktoren. Het gebouw in het park wordt gerestaureerd en klaargemaakt voor een nieuwe toekomst. Tegen de zomer zou hij verlost moeten zijn van alle stellingen. ?De Wijnegemnaren zullen dit monument dan niet zelf gebruiken, maar kunnen wel uitgebreid van zijn schoonheid genieten?, verzekert schepen van Erfgoed Maarten Janssens (N-VA).




Restauratie middeleeuwse muurschildering in Schepenhuis gaat van start
23 Mei 2018, 12:00 Gazet v. Antwerpen

In het eeuwenoude Schepenhuis, waar dit najaar het nieuwe toerismehuis van Mechelen opent, start in juli de restauratie van de middeleeuwse muurschildering Het laatste Oordeel.




2,2 miljoen voor restauratie districtshuizen
2 Mei 2018, 01:30 Gazet v. Antwerpen

De Vlaamse overheid, meer bepaald erfgoedminister Geert Bourgeois (N-VA), heeft 2,2 miljoen vrijgemaakt voor de restauratie van de districtshuizen van Merksem en Hoboken. Het grootste deel daarvan gaat naar Merksem. Het districtshuis is een ?mooi voorbeeld van naoorlogse architectuur?, klinkt het bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het exterieur (natuursteen, metselwerk en buitenschrijnwerk) en het interieur met het meubilair in het protocollaire gedeelte krijgen een renovatie. Aan het districtshuis van Hoboken, kasteel Sorghvliedt, wordt de buitenschil aangepakt. De historische kalkpleister van het achttiende-eeuwse kasteel wordt opnieuw aangebracht.




Vlaamse overheid investeert 1,9 miljoen euro in restauratie steenkoolmijn in Waterschei
23 April 2018, 20:24 Skynet
Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van 1,9 miljoen euro toe voor de restauratie van het schachtgebouw van de steenkoolmijn in Waterschei (Genk).


Voor en na restauratie: schilderijen van Karel Boom opnieuw te bewonderen
22 April 2018, 07:30 Gazet v. Antwerpen

Artecura meets Karel Boom. Geef toe, het heeft iets weg van een blind date. Maar dan puur professioneel. De kennismaking tussen het Herentalse restauratie­atelier en de Hoogstraatse kunst­schilder bleek liefde op het eerste gezicht. CittA stond erbij ­en keer ernaar.




?Uitstalraam van Lier is aan dringende restauratie toe?
17 April 2018, 01:30 Gazet v. Antwerpen

Het begijnhof van Lier ontstond wellicht in 1258 en is een typisch stratenbegijnhof. Op het hoogtepunt, in het begin van de achttiende eeuw, woonden er zo?n driehonderd begijnen. Toen zuster Agnes in 1984 naar een rusthuis verhuisde, verdween

het laatste begijntje uit Lier.

Uw krant wandelde door het Lierse begijnhof met Francis

De Groot, die samen met zijn echtgenote Hilde De Smet

?Het Begijnhof van Lier? schreef.




Restauratie Domtoren kost 37 miljoen euro en duurt vijf jaar
12 April 2018, 11:00 NOS nieuws

De restauratie van de Domtoren in Utrecht gaat 37 miljoen euro kosten en duurt vijf jaar. Dat is vanochtend bekendgemaakt door de gemeente.

De toren uit de 13e eeuw moet grondig worden gerestaureerd. Vorig jaar werd met een hoogwerker het 112 meter hoge gebouw geïnspecteerd en werden er foto's gemaakt. De restauratiearchitect constateerde toen dat hij in slechte staat verkeert.

Groot onderhoud is nodig. Natuursteen slijt, voegen en verbindingen komen langzaam los en de ijzeren wapening moet op sommige plekken worden vervangen. Inmiddels is er een steiger aangebracht rond de lantaarn, het hoogste deel van de Domtoren.

Erfgoedparel

De kerktoren werd in 1975 voor het laatst gerestaureerd. Er was toen geen geld om alles te doen. De inschatting was toen dat er weer in 2000 gerestaureerd zou worden, schrijft RTV Utrecht.

Er is geld beschikbaar via het Erfgoedparelfonds van het Rijk. Utrecht is in gesprek over de bijdrage van de provincie. Het resterende bedrag moet komen van subsidie, fondsen en crowdfunding.




Bezoekers kunnen restauratie Rubenshuis live volgen
12 April 2018, 01:24 Gazet v. Antwerpen

Tijdens een groot deel van het Barokjaar, dat op 1 juni begint, staan de portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis in de stellingen. Om bezoekers toch een inkijk te geven in het enige originele bouwwerk van Rubens in de stad, krijgen zij dan een exclusieve kijk achter de schermen.




Le Paige krijgt restauratie
27 Maart 2018, 01:12 Gazet v. Antwerpen

De stad Herentals voltrekt vanaf 22 juni alle huwelijken enkel nog in het idyllische kasteel Le Paige op de Nederrij. Om het romantische plaatje totaal te maken, voert een aannemer vanaf eind april dringende restauratie­werkzaamheden uit.




Restauratie Sint-Katelijnekerk gaat laatste fase in: eeuwenoude gewelven schitteren opnieuw
15 Maart 2018, 15:24 Gazet v. Antwerpen

Dit najaar moet de interieurrestauratie van de Sint-Katelijnekerk in de binnenstad van Mechelen afgerond zijn. Vooral de 15de-eeuwse houten gewelven springen in het oog. Ze bleven goed bewaard en hebben hun eeuwenoude grandeur herwonnen.




Topoverleg moet onrust over restauratie Lam Gods wegnemen
5 Maart 2018, 12:30 De Tijd
13:09 Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister van Cultuur Sven Gatz roepen een topoverleg samen om de onrust over de restauratie van het Lam Gods in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) weg te...





Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn