NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Referendum

2News.be / Trefwoorden / Referendum

Nigel Farage suggereert mogelijkheid van tweede brexit-referendum
Donderdag, 13:42 Skynet
Nigel Farage, het vroegere boegbeeld van de eurosceptische Ukip-partij, heeft op de Britse zender Channel 5 gesuggereerd dat er misschien een tweede brexit-referendum moet komen. Hij hoopt dat hiermee de kritiek op de uitslag van het eerste referendum "voor eens en voor altijd" beŰindigd kan worden.


211 subsidieaanvragen voor campagne referendum aftapwet
4 Januari, 22:06 NOS nieuws

In totaal hebben 211 mensen en organisaties subsidie aangevraagd om campagne te voeren rond het referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten op 21 maart. Dat heeft de referendumcommissie bekendgemaakt.

De meeste aanvragen (137) zijn gedaan door partijen die neutraal in het referendum staan. 23 subsidieverzoeken werden gedaan door mensen die voor de nieuwe wet zijn. Zij vroegen in totaal voor 445.395 euro aan subsidie aan, terwijl voor de voorstanders 600.000 euro beschikbaar is.

Er waren een stuk meer aanvragen voor campagneactiviteiten tegen de nieuwe wet: 51. Die kunnen niet allemaal worden gehonoreerd; er werd om meer geld gevraagd dan er beschikbaar was. Belangstellenden hadden tot vorige week donderdag de tijd om hun plan in te dienen. In totaal is er twee miljoen euro beschikbaar.

Jongeren PvdA

De eerste subsidieaanvragen zijn al beoordeeld en goedgekeurd. De jongerenafdeling van de PvdA en Piratenpartij willen posters uitdelen tegen de wet; ze krijgen daar allebei ongeveer 50.000 euro voor. De stichting Follow Focus wil een videocampagne op Facebook voor de nieuwe wet maken voor een kleine 40.000 euro.

Ook krijgt het voor-kamp subsidie om in het Turks, Engels en Arabisch folders te verspreiden in multiculturele wijken. De tegenstanders krijgen onder meer geld voor een korte film op sociale media en en het organiseren van inloopspreekuren om te discussiŰren over de wet.
Kabinet krijgt groen licht voor intrekking referendum over referendumwet
20 December 2017, 19:00 Volkskrant
Het kabinet zet met spoed de afschaffing van het raadgevend referendum door. De Raad van State gaf minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vandaag groen licht om in de intrekkingswet expliciet te regelen dat over de afschaffing geen referendum kan worden gehouden. Meteen daarop diende de minister het wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer. Daarmee is de voorgenomen intrekking het eerste grote wetsv


Raad van State positief over intrekking raadplegend referendum
20 December 2017, 17:48 NOS nieuws

De Raad van State is positief over het wetsvoorstel om het raadplegend referendum af te schaffen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft daarom het wetsvoorstel tot intrekking van de wet naar de Tweede Kamer gestuurd.

In het regeerakkoord staat al dat het kabinet niets meer ziet in de wet die burgers een kans biedt om een mening te geven over een wet. Het kabinet zegt dat de politieke steun "afgebrokkeld" is en de wet zou ook niet werken, zoals is gebleken bij het Oekra´nereferendum. "Het instrument draagt niet bij aan het vertrouwen van het kabinet", stelt minister Ollongren.

Geen referendum over een referendum

Ollongren heeft de Raad van State eerst gevraagd naar het wetsvoorstel tot intrekking van de Wet Raadplegend referendum te kijken. Daarbij is ook gekeken naar het voorstel om over de intrekkingswet geen referendum te houden, zoals sommige partijen in de Tweede Kamer willen. "Het is volgens het kabinet logisch om geen referendum te houden over het stoppen van het referendum."

De Raad van State vindt dit een "zuivere" benadering. Nu de Raad van State positief is, ligt de wet bij de Tweede Kamer. Het is nog onbekend wanneer er over gedebatteerd wordt.

De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de regering en de hoogste bestuursrechter van het land.
Geen Oostenrijks referendum over uitstap uit Europese Unie
16 December 2017, 19:48 Gazet v. Antwerpen

De nieuwe Oostenrijkse regering heeft uitgesloten dat er een referendum komt over een eventuele uitstap uit de Europese Unie. Dat heeft Heinz-Christian Strache, de leider van de FPÍ, zaterdag verklaard.
Oostenrijkse artsen willen mogelijk referendum over rookverbod
16 December 2017, 10:48 NOS nieuws

Artsen in Oostenrijk verzetten zich tegen het plan van de nieuwe coalitie om roken in de horeca toch niet te verbieden. Zij spreken van een stap terug en overwegen het initiatief te nemen tot een referendum, zodat de bevolking zich over het plan kan uitspreken. Het verbod had in mei moeten ingaan.

Volgens de voorzitter van de Oostenrijkse artsenvereniging moet de regering een algeheel rookverbod afkondigen voor de horeca, zoals dat ook in andere landen is gebeurd. "Dit plan is schadelijk voor de gezondheid van alle Oostenrijkers."

Landelijke referenda zijn een zeldzaamheid in het Alpenland. EÚn keer eerder mocht de bevolking zijn mening geven. Dat was in 2013 over de dienstplicht. Het parlement beslist of er een landelijk referendum komt

Beperkende maatregelen

In de Oostenrijkse horeca mag worden gerookt, al gelden er hier en daar wel beperkende maatregelen.

Roken is slecht voor de gezondheid, maar ook mensen die geen sigaret opsteken, lopen gevaar. Volgens de Oostenrijkse artsen sterven in hun land jaarlijks alleen al duizend mensen die in de rook van anderen hebben gezeten. Oostenrijkers behoren tot de strafste rokers.

Of een referendum alsnog leidt tot een rookverbod voor de horeca is nog maar de vraag. Uit een peiling onder 800 mensen blijkt dat niet meer dan 39 procent van de bevolking voorstander is van een algemeen verbod. 35 procent vindt dat er al voldoende wordt gedaan om de niet-rokers te beschermen.

ÍVP en FPÍ bereikten gisteren na zeven weken onderhandelen een akkoord. Details van de overeenkomst worden vandaag bekendgemaakt.
50Plus wil referendum over belastingvoordeel afgelost huis
5 December 2017, 16:06 NOS nieuws

50Plus wil dat er een raadgevend referendum komt over het afschaffen van het belastingvoordeel voor mensen met een afgelost huis. De partij is fel tegen het schrappen van de wet-Hillen en spreekt van een 'aflosboete'.

Twee weken geleden probeerde 50Plus-Tweede Kamerlid Van Rooijen de behandeling in de Kamer zo te rekken dat er niet meer op tijd over kon worden gestemd, maar de wet werd toch aangenomen. De Eerste Kamer spreekt er volgende week over.

Handtekeningen

Van Rooijen wil met het referendum aan de slag zodra de wet ook door de Eerste Kamer is. Voor een inleidend verzoek moeten minimaal 10.000 handtekeningen worden ingediend.

Overigens is het kabinet van plan het raadgevend referendum af te schaffen. Het kabinet heeft de Raad van State gevraagd over dat laatste met spoed advies uit te brengen. Minister Ollongren heeft al bekendgemaakt dat ze wil voorkomen dat over het intrekken van de referendumwet ook een referendum wordt gehouden.
Lezers over vuurwerk: 'Is het afsteken geen mooi onderwerp voor een referendum?'
4 December 2017, 16:06 Volkskrant
Vuurwerk is gevaarlijk en een aanslag op het milieu. Moeten we het dan maar afschaffen? Maar dan bevorder je illegaal vuurwerk. Moeten gemeenten dan vuurwerkshows organiseren, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid wil? Een selectie van de scherpste lezersbrieven. De Volkskrant besteedt terecht aandacht aan het vuurwerkdebat. Maar wat ik mis is de kijk van een liefhebber, die netjes op de legale


Minister Ollongren dwarsboomt referendum over intrekken referendumwet
30 November 2017, 19:36 Volkskrant
Er komt geen referendum over het afschaffen van de Wet raadgevend referendum. Dit bevestigen bronnen rond het kabinet. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren is voornemens om met een extra formulering in de intrekkingswet de mogelijkheid van zo'n referendum te blokkeren. Ze legt dit voorstel vrijdag voor aan de ministerraad. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten in de fo


Kabinet maakt referendum over afschaffen referendum onmogelijk
30 November 2017, 19:36 NOS nieuws

Als het aan het kabinet ligt, wordt de referendumwet afgeschaft zonder dat daar een referendum over wordt georganiseerd. Bronnen bevestigen de berichtgeving hierover van De Telegraaf.

Om de referendumwet af te schaffen moet het kabinet een intrekkingswet indienen. Volgens de dan nog geldende referendumwet kan over die intrekkingswet een raadgevend referendum worden gehouden als daar 300.000 handtekeningen voor zijn.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft nu in de intrekkingswet opgenomen dat er geen raadgevend referendum kan worden gehouden. Hoe ze dat precies heeft geformuleerd, is nog niet bekend, het is in ieder geval wel een juridische primeur.

Weinig vertrouwen

De Leidse hoogleraar staatsrecht Voermans zei eerder dat het kabinet een referendum alleen kan tegenhouden met het juridische argument dat de intrekkingswet "geen uitstel kan lijden". Maar hij had weinig vertrouwen in een geloofwaardige onderbouwing.

Of de intrekkingswet morgen in de ministerraad wordt besproken is niet bekend, aangezien uitgelekte plannen soms van de agenda worden gehaald. Daarna moet de wet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.
Twee miljoen euro subsidie is beschikbaar voor campagnes 'sleepwet'-referendum
29 November 2017, 13:42 Tweakers
De Referendumcommissie stelt twee miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor het komende referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het geld is bedoeld voor campagnes die het publiek debat over de wet stimuleren.


Twee miljoen aan subsidies voor referendum aftapwet
29 November 2017, 11:12 NOS nieuws

Voor campagnes over het raadgevend referendum over de aftapwet op 21 maart is 2 miljoen euro beschikbaar. Dat is net zoveel als werd uitgetrokken voor het referendum over het associatieverdrag met Oekra´ne in 2016.

Vanaf begin volgende maand kunnen organisaties en particulieren subsidie aanvragen bij de Referendumcommissie, die vandaag de voorwaarden heeft bekendgemaakt. De subsidie is bedoeld om het publieke debat over de aftapwet te stimuleren. Organisaties kunnen maximaal 50.000 euro krijgen, particulieren 5.000 euro. Zowel pleidooien voor en tegen de wet als neutrale voorlichting kunnen voor subsidie in aanmerking komen.

Terugbetalen

Bij het referendum over Oekra´ne kende de Referendumcommissie subsidie toe aan 42 verenigingen, stichtingen en bedrijven en aan 98 particulieren. Een deel van die bedragen moest helemaal of voor een deel worden terugbetaald, bijvoorbeeld omdat de kosten lager uitvielen of omdat de aangekondigde activiteiten niet werden uitgevoerd.

Het referendum over de aftapwet is tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Met de aftapwet krijgen de inlichtingen- en veiligheidsdiensten ruimere bevoegdheden om internetverkeer af te tappen. Tegenstanders vinden dat de privacy te veel wordt geschonden.
FB en Twitter geven VK binnenkort info over Russische campagne Brexit-referendum
28 November 2017, 16:36 Tweakers
Facebook en Twitter zijn van plan om voor het einde van het jaar de Britse overheid van informatie te voorzien die duidelijk moet maken hoe actief de Russische overheid zich heeft gemengd in het referendum over de Brexit, waarin het Verenigd Koninkrijk besloot zich af te scheiden van de Europese Unie.


Ollongren: referendum over intrekken referendumwet onzeker
16 November 2017, 14:48 NOS nieuws

Kan er een referendum komen over het intrekken van de referendumwet? Dat is maar de vraag, blijkt uit uitspraken van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen, waaronder SP, Partij voor de Dieren en PVV, zijn woedend. SP-Kamerlid Van Raak spreekt van "DDR-achtige toestanden" wanneer zou blijken dat zo'n referendum niet zou kunnen.

De nieuwe coalitie wil van het referendum af. Een bindend referendum komt er sowieso niet, maar het raadgevend referendum is volgens de vier partijen ook geen succes, en daarom spraken ze af dat ze het afschaffen. Dat is tegen het zere been van een aantal oppositiepartijen, die herhaaldelijk stelden dat met name D66 een van zijn 'kroonjuwelen' overboord zet.

Maar volgens Ollongren zijn er inmiddels andere en betere manieren om burgers meer te betrekken bij de democratie dan het referendum. "Een krachtige democratie is een lerende democratie. Het referendum heeft niet alleen de politiek niet gebracht wat we ervan vonden, maar het heeft ook de mensen in Nederland niet gebracht wat ze ervan hadden gehoopt", zei Ollongren.

"Dat klopt", antwoordde SP-Kamerlid Van Raak, "en dat komt omdat de stem van de bewoners in de vuilnisbak werd gegooid".

Ollongren is nog niet aan het intrekkingsvoorstel begonnen. "In dat voorstel zal een keuze moeten worden gemaakt of die intrekkingswet zelf referendabel is, die keuze heb ik nog niet gemaakt".

SP-Kamerlid van Raak haalde het Oekra´ne-referendum aan, toen "Nederland 'nee' zei en dat door D66 en al die andere partijen werd genegeerd". Van Raak is geschrokken van de uitspraken van Ollongren.

"Ze is nog aan het nadenken over het referendabel zijn van de intrekkingswet? Daar schrik ik van. Dan krijgen we echt DDR-achtige toestanden. Ik wil van deze minister wel helder weten dat ze zich aan de wet gaat houden en ervoor zorgt dat als er ooit een intrekkingswet komt, de regering dan niet het lef heeft om te zeggen dat die niet referendabel is. Dat zou een soort coup zijn. Dat zou zo'n ongelofelijke middelvinger zijn naar de bevolking van Nederland".

Ollongren zei daarop dat ze nu niets kan toezeggen, omdat er nog geen voorstel voor een intrekkingswet is. "Ik moet nog beginnen aan de wet. Staat u mij toe dat ik daarover nadenk. Vanzelfsprekend mag u van mij verwachten dat ik me aan de wet houd".
'Sleepwet'-referendum wordt gehouden op 21 maart 2018
14 November 2017, 14:54 Tweakers
De Referendumcommissie heeft bepaald dat het referendum over de invoering van de 'sleepwet' op 21 maart 2018 zal plaatsvinden. Het lag al in de lijn der verwachtingen dat deze dag zou worden uitgekozen, mede omdat er op die dag ook gemeenteraadsverkiezingen zijn.


Referendum aftapwet op de dag van raadsverkiezingen
14 November 2017, 14:12 NOS nieuws

Het referendum over de 'aftapwet' wordt definitief gehouden op 21 maart. De Referendumcommissie heeft dat besloten. Daarmee is het referendum op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

Twee weken geleden maakte de Kiesraad al bekend dat het raadgevend referendum zou doorgaan: genoeg mensen hebben hun handtekening gezet om de volksraadpleging mogelijk te maken.

Privacy

Volgens de aanpassing van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten komen er ruimere bevoegdheden om internetverkeer af te tappen. Tegenstanders vinden dat de privacy in het geding is, omdat het mogelijk wordt grote hoeveelheden data van burgers te verzamelen.

De Wet raadgevend referendum zegt dat het referendum indien mogelijk samenvalt met de dag waarop reguliere verkiezingen zijn. Dat betekent in dit geval dat het referendum op 21 maart wordt gehouden, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

De vraag die op 21 maart voorligt is: "Bent u voor of tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017?"
Ollongren: Nederland in vizier Russische inlichtingendiensten
14 November 2017, 07:36 NOS nieuws

Vooral vanuit Rusland wordt met nepnieuws geprobeerd de Nederlandse publieke opinie te be´nvloeden, schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

"Nederland staat in het vizier van onder meer de Russische inlichtingendiensten", schrijft de D66-minister. Ze noemt de verspreiding van nepnieuws een gevaar voor Nederland.

Ollongren wil om de tafel met media- en technologiebedrijven om dit soort praktijken te voorkomen. "Het kabinet zal in gesprek gaan met deze partijen over hoe (heimelijke) politieke be´nvloeding kan worden tegen gegaan."

Desinformatie

Volgens de bewindsvrouw is met nepnieuws geprobeerd de Kamerverkiezingen te be´nvloeden. Ook was er een Russische website in de lucht waarop "desinformatie" stond over MH17. De site wekte de indruk een officiŰle Nederlandse overheidswebsite te zijn.

Verder zijn er structureel Russische inlichtingenofficieren in Nederland, die zich onder verschillende maatschappelijke groepen mengen om informatie te verzamelen en besluitvorming te be´nvloeden, aldus Ollongren.

In een rapport in april constateerde de Algemene Inlichtingen - en Veiligheidsdienst (AIVD) ook al dat Rusland zich steeds meer bezighoudt met politieke be´nvloeding, door het verspreiden van desinformatie en propaganda. De AIVD sprak toen van "omvangrijke en hardnekkige digitale spionageaanvallen".

Brussel

Russische bemoeienis in de EU was gisteren ook een belangrijk gespreksonderwerp bij de vergadering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie in Brussel. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken verklaarde dat in de aanloop naar het referendum in CataloniŰ de publieke opinie vanuit Rusland intensief is bespeeld via sociale media, om mensen voor onafhankelijkheid te laten stemmen en Spanje zodoende te destabiliseren.

Madrid zegt bewijs te hebben dat zowel de Russische staat als private groepen actief zijn geweest bij de pogingen de Catalanen te be´nvloeden. Ook een opperbevelhebber van de NAVO sprak tijdens die ontmoeting over een "destabiliseringscampagne" vanuit Rusland.
PvdA voert geen campagne rond referendum over de 'aftapwet'
11 November 2017, 17:42 NOS nieuws

De PvdA gaat rond het referendum over de 'aftapwet' geen campagne voeren. Iedere PvdA'er moet zelf weten of hij voor of tegen de wet is, zegt partijvoorzitter Vedelaar in een interview met de Jonge Socialisten.

De PvdA-fracties in Tweede en Eerste Kamer hebben vˇˇr de wet gestemd die de inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden geeft bij het opsporen van terrorisme.

Maar nu er een referendum komt, wil de partij zich niet sterk maken voor het behoud van de wet. "De balans tussen privacy en veiligheid stelt ons allemaal voor dilemma's", zegt Vedelaar tegen de jongerenafdeling van de PvdA. Ze vindt dat iedereen bij het referendum zelf een afweging moet maken. "Daar zijn partijleider Lodewijk Asscher en ik het over eens."
Weesp krijgt referendum over gemeentefusie na handtekeningenactie
6 November 2017, 15:42 NOS nieuws

Inwoners van Weesp hebben een referendum afgedwongen over de fusie van Weesp met een andere gemeente. De handtekeningenactie voor het referendum is een initiatief van het ComitÚ Zelfstandig Weesp.

Weesp wil niet langer zelfstandig blijven, omdat de bestuurders denken dat de gemeente in de toekomst niet op eigen benen kan blijven staan. Weesp heeft zo'n 19.000 inwoners.

Weesp onderzocht de mogelijkheden om samen te gaan met Gooise Meren en Amsterdam. Die twee gemeenten begonnen ook allebei een lobby om Weesp naar hun gemeente te halen.

Zelf beslissen

Vorige week sprak een meerderheid van de raad zich uit voor aansluiting bij Amsterdam. ComitÚ Zelfstandig Weesp wil echter dat de inwoners zelf beslissen waar Weesp naartoe gaat. Zij begonnen daarom een handtekeningenactie.

Het comitÚ wist 675 handtekeningen op te halen, ruim voldoende om een referendum af te dwingen. Donderdag bespreekt de gemeenteraad het voorstel. De kans is groot dat dan wordt ingestemd met een volksraadpleging.

Opties

Hoe het referendum eruit gaat zien, is nog onduidelijk. Het comitÚ ziet graag drie keuzes, schrijft NH Nieuws: Gooise Meren, Amsterdam of geen van beide. Maar die laatste is volgens de gemeente geen optie, omdat de raad in 2016 al heeft besloten dat Weesp niet zelfstandig kan blijven.

Als de raad donderdag inderdaad instemt met een referendum, dan wordt een besluit over de fusie uitgesteld. Oorspronkelijk zou de raad donderdag al de knoop doorhakken over met welke gemeente Weesp in zee gaat.
Lessen voor het komende referendum en 'niet afschaffen zonder alternatief'
1 November 2017, 22:18 NOS nieuws

Er komt dus een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de 'aftapwet' genoemd. Mogelijk wordt dat de laatste volksraadpleging want het nieuwe kabinet ziet niets meer in het instrument. Uit het Oekra´ne-referendum van vorig jaar - dat niet geheel zonder hobbels verliep - zijn volgens politicoloog Kristof Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen lessen te trekken voor het komende referendum.

Niet alleen tegenstanders, maar ook voorstanders van de 'aftapwet' moeten campagne voeren en daar zo snel mogelijk mee beginnen, zegt de politicoloog die een onderzoek naar het Oekra´ne-referendum leidde. "De voorstanders waren toen lange tijd stil, wellicht omdat ze ervan uitgingen dat ze door erover te praten, de opkomst alleen maar zouden boosten. Het was een duivels dilemma."

Nu ligt dat anders. Volgens Jacobs is het heel waarschijnlijk dat de drempel dit keer gewoon gehaald zal worden, als kiezers toch al in het stemhokje staan voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Als voorstanders nu geen campagne voeren, betekent dat vrij spel voor de tegenstanders en krijg je geen debat."

Ook belangrijk: duidelijkheid over wat er met de uitslag gaat gebeuren: "Bij het Oekra´ne-referendum was dat niet het geval. Het kabinet moet duidelijke verwachtingen scheppen." Vooralsnog is er vooral onduidelijkheid. CDA-leider Buma heeft al gezegd dat hij de uitslag van het referendum naast zich neer zal leggen. Dat leverde meteen een reactie op van D66. Alexander Pechtold noemde dat "niet zo verstandig" en wil eerst de uitslag afwachten.

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, wordt dit het laatste referendum. Rutte III wil de wet raadgevend referendum intrekken. Dit doen zonder dat er iets beters voor in de plaats komt, is onverstandig, vindt hoogleraar bestuurskunde Frank Hendriks van de Universiteit Tilburg.

"Denken dat we geen referendum meer krijgen als we geen regeling hebben, is na´ef. We hebben het in CataloniŰ gezien: de Spaanse grondwet staat geen referendum toe, er kwam er toch een."

In Nederland zouden maatschappelijke organisaties in actie kunnen komen, verwacht Hendriks. Als voorbeeld noemt hij de ANWB die in 2009 met De Telegraaf een petitie tegen rekeningrijden startte. "Toen daaruit bleek dat een dikke meerderheid tegen rekeningrijden was, werd dat toch een feit waar Haagse politici moeilijk omheen konden. Dus hoe wil je het hebben, op een fatsoenlijke manier en goed georganiseerd, of ongeorganiseerd?"

Collectief

Hendriks vindt dat de huidige wetgeving waar bij een referendum alleen Ja of Nee kan worden gestemd, moet worden vervangen door een betere vorm van volksraadpleging.

Zo zou er niet alleen uit Voor of Tegen gekozen moeten worden, maar zouden burgers vervolgvragen moeten kunnen beantwoorden, schrijft de bestuurskundige in een recent verschenen boek over verbeterpunten van referenda.

"Dat geeft meer informatie over het collectieve signaal en over overwegingen en argumenten van burgers. Bij het Oekra´ne-referendum deed de politiek er maar een gooi naar. Mensen waren ontevreden over de regering of Europese samenwerking, bang voor de Russen of vonden Oekra´ne corrupt. Meer informatie geeft de politiek meer om mee te werken."

Burgerforum

Naast vervolgvragen is Hendriks ook voorstander van een burgerforum dat kiezers kan adviseren, zoals bijvoorbeeld in de Amerikaanse staat Oregon gebeurt. "Een representatieve groep burgers die is samengesteld op basis van loting verdiept zich in de kwestie, hoort deskundigen en geeft een advies. Kiezers kunnen dan beter ge´nformeerd worden en dat meenemen in hun overweging."Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be