NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Referendum

2News.be / Trefwoorden / Referendum

Het referendum brengt het landsbestuur dichter bij de kiezers - onbegrijpelijk dat dit volgens het kabinet de laatste is
Vandaag, 02:36 Volkskrant
Het referendum draagt bij aan de nodige waakzaamheid rond de inlichtingenwet. Dat smaakt naar meer. Het is een fundamentele referendumvraag die de kiezers woensdag moeten beantwoorden. Wat weegt zwaarder: de nationale veiligheid of de privacy van internetgebruikers? Weinigen betwisten de noodzaak tot modernisering van de inlichtingenwet. Nu mag alleen het draadloze verkeer in 'bulk' worden ondersc


Referendum leeft ondanks 2 miljoen euro subsidie (nog) niet echt
Zaterdag, 06:48 NOS nieuws

Nu het laatste weekend voor het referendum over de Inlichtingenwet is aangebroken, zou de campagne wel zo ongeveer op zijn zichtbaarst moeten zijn. "Maar als gewone nieuwsconsument zie je nauwelijks iets voorbij komen", zegt Erik van Bruggen van campagnebureau BKB.

"Als dit referendum een afzonderlijke datum had gehad, was het qua opkomst een drama geworden", zegt de campagnedeskundige. Als de opkomstdrempel gehaald wordt, is dat volgens hem vooral te danken aan het meeliften op de opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen. Die vinden op dezelfde dag plaats.

Toeterend

Hoe anders was het gesteld met de zichtbaarheid in aanloop naar het Oekraïne-referendum. Toen GeenPeil-voorman Jan Roos toeterend met een beschilderde bus van stad naar stad reed om Nederland enthousiast te krijgen voor de stembusgang. "Al was het soms heel irritant, het maakte wel dingen los. En daardoor de campagne zichtbaarder", zegt Van Bruggen. "De groep die vorige keer zo effectief campagne voerde, werd geleid door een aantal sterke persoonlijkheden."

Ook zaten er een aantal blikvangers tussen de subsidietoekenningen voor het Oekraïne-referendum. Zo was er de 50.000 euro voor de verspreider van bedrukte wc-rollen en ging er geld naar het uitdelen van stroopwafels, weliswaar gecombineerd met flyers.

De referendumcommissie vond het allemaal prima, had geen inhoudelijk oordeel en subsidieerde rijkelijk. De commissie mag voor elk raadgevend referendum twee miljoen euro subsidiegeld verdelen over aanvragers voor voor-, tegen- en neutrale campagne. Dit om maatschappelijk debat over het thema van het referendum te stimuleren.

Beschaafd

Ook voor het referendum over de Inlichtingenwet was er twee miljoen euro subsidiegeld verdelen. Dat geld ging niet helemaal op: met name geld voor de voor-campagne bleef op de plank liggen, maar toch werd een groot deel uitgedeeld. Aan heel beschaafde ideeën, zoals websites, debatten en flyers. Daardoor misschien ook een tikje saai, en minder aandacht genererend.

Wie zoekt, vindt in ieder geval een deel van die initiatieven inmiddels terug. Stichting Follow Focus kreeg bijna 40.000 euro voor het 'verspreiden van een videocampagne via Facebook', een voor-campagne. Vijf van de zes geplande video's staan inmiddels online. Wie op zoek is naar serieuze informatie over de wet, moet nog even verder zoeken. "Ons idee was een onverwachte, komische campagne te maken, waarin we angsten die leven rond het invoeren van de WIV onderuit halen", zegt Jaro Gevers. Hij werkte met zo'n twintig mensen twee weken aan alle filmpjes.

De Tweede en Eerste Kamer stemden al in meerderheid vóór de nieuwe Inlichtingenwet. De regering is daardoor, net als bij het Oekraïne-referendum, hoe dan ook onderdeel van de voor-campagne. Al werd daar geen subsidiegeld voor aangevraagd door politieke partijen.

"Het kabinet heeft gekozen voor non-existente campagne", zegt Van Bruggen. "Je ziet ze wel hier en daar. Minister Ollongren bijvoorbeeld deze week bij Nieuwsuur, maar liever mengen ze zich niet in het debat." Dat lijkt hem verstandig. "Je loopt met zo'n referendum toch ook het risico dat mensen hun tegenstem als tegenstem richting de overheid gebruiken."

Meest zichtbare groep

Wat de zichtbaarheid ook niet ten goede komt: de meest zichtbare groep mensen rond het referendum, de studenten die het af wisten te dwingen, heeft er juist voor gekozen om zich iets minder prominent op te stellen. "We wilden duidelijk maken dat deze wet voortkomt uit een brede coalitie. We waren bang dat anders het beeld zou ontstaan dat het alleen maar gaat om een paar studentjes die hard schreeuwen", zegt een van de studenten, Luca van der Kamp.

Desondanks hebben ze het maximum van 50.000 euro aangevraagd. "Daarvan hebben we onder meer een t-shirtcampagne opgezet. Mensen sturen we dan een t-shirt, waarna ze een foto posten van zichzelf met het t-shirt aan", zegt Van der Kamp. "We proberen een wat jonger publiek aan te spreken."

Privacy First en Bits of Freedom, twee van de meest bekende tegenstanders van de Inlichtingenwet, besteden het geld onder meer aan advertenties op radio, tv, in kranten en op internet. Privacy First heeft daarnaast een debatavond met een livestream georganiseerd (een dure grap, aldus de organisatie) en Bits of Freedom heeft 100.000 flyers verspreid.

Campagnemanager Eveline Prins van Bits of Freedom snapt het beeld van een ontbrekende campagne wel. "Er zijn bij deze campagne natuurlijk ook veel relatief kleine partijen actief", zegt ze. Bij het Oekraïne-referendum waren GeenPeil en Forum voor Democratie in staat om zich veel aandacht naar zich toe te trekken. Ook Vincent Böhre van Privacy First ziet dat. "Bij het vorige referendum was het wat meer een hype. Maar misschien is dat ook goed. Want nu is het debat in de media en op debatavonden wel heel inhoudelijk."

Wirwar aan informatie

"Het is lastig om zichtbaar te worden in de wirwar die er aan informatie is", zegt Pim Peterse namens Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek, die subsidie kreeg (48.095 euro) voor een neutrale campagne. "Ik hoor het ook van andere partijen die subsidie hebben gekregen. Er lijkt weinig animo te zijn voor het onderwerp."

Van het subsidiegeld lanceerden ze onder andere een website, verspreidden informatieboekjes in bibliotheken en organiseerden debatten. Peterse richt zich vooral op de website. De bezoekersaantallen noemt hij wisselend. "Ik had gehoopt dat het er meer zouden zijn, maar al krijg je maar één procent van de Nederlanders zo ver dat ze zich verdiepen, dan is het al winst", vindt hij.

In Nijmegen vindt vandaag het 'Niks Te Verbergen Festival' plaats, ook georganiseerd met neutraal subsidiegeld. Met sprekers, debat en kunst, en afsluitend met een gemaskerd bal. Volgens de organisatie is er lokaal flink gepromoot, en heeft dat in de regio tot veel bekendheid geleid.

Teruggave

Zichtbare campagne of niet: na afloop van het referendum moeten degenen die subsidie toegekend hebben gekregen, verantwoorden wat ze met het geld gedaan hebben. Zijn de begrote kosten niet gemaakt, of komen ze niet overeen met het opgeven doel, dan moet er worden terugbetaald. Na het Oekraïne-referendum moest 300.000 euro terug.
Generatiekloof over 'sleepwet'-referendum: kiezers boven de 35 zijn vóór, jongeren tegen
Vrijdag, 02:36 Volkskrant
Het referendum over de inlichtingenwet trekt een generatiekloof door Nederland. Onder de jonge kiezers is het grootste deel van plan volgende week tegen te stemmen. Kiezers vanaf 35 jaar zouden juist overwegend voor zijn. Jongerenpartijen voeren campagne tegen de wet en gaan daarmee soms lijnrecht in tegen de standpunten van hun moederpartij. 'In haar tienerjaren had minister Ollongren geen Facebo


Peilingen: 'voor'-stem referendum Inlichtingenwet op voorsprong
Donderdag, 06:12 NOS nieuws

De 'voor'-stem voor het referendum over de nieuwe Inlichtingenwet klinkt op dit moment luider dan de 'tegen'-stem. Dat beeld komt naar voren na een combinatie van vier recente peilingen.

Hoewel de mate waarin die 'voor'-stem klinkt uiteenloopt, ligt het percentage 'voor'-stemmers in alle afzonderlijke peilingen hoger dan het percentage 'tegen'-stemmers.

Opkomstdrempel

Om de uitslag van het referendum überhaupt geldig te laten zijn, moet eerst de opkomstdrempel van dertig procent gehaald worden. Drie van de vier peilers vroegen ook naar de 'opkomstintentie'. Zij vroegen de ondervraagden of ze überhaupt van plan zijn om te gaan stemmen voor het referendum.

Volgens de peiling van Kantar Public wordt de opkomstdrempel met 33 procent net gehaald. Van de door I&O Research ondervraagden gaf 55 procent aan 'zeker wel' te gaan stemmen voor het referendum. Ook peiler Maurice de Hond verwacht dat de opkomst met meer dan 40 procent ruim boven de drempel van de 30 procent zal uitkomen.

Het gecombineerde beeld van de peilingen in aanloop naar het Oekraïne-referendum liet echter ook steeds een opkomstpercentage ruim boven de dertig zien. Uiteindelijk werd de opkomstdrempel nipt gehaald, met 32 procent.

Als je voor bent, moet je dan gaan stemmen?

De opkomstdrempel werpt een barrière op voor voorstanders van de wet. Zij zijn er namelijk bij gebaat dat de opkomstdrempel niet gehaald wordt, want dan is de uitslag van het referendum niet geldig en gaan alle plannen hoe dan ook zo door als gepland.

Het kabinet heeft maanden geleden al aangegeven de uitslag van het raadgevende referendum niet per se op te volgen. Maar bij een gehaalde opkomstdrempel en een uitgesproken 'tegen'-stem is de Kamer wel verplicht om opnieuw over de wet te praten.

Tegenstanders van de wet moeten woensdag dus hoe dan ook naar de stembus. Voorstanders hebben twee opties: wel gaan en 'voor' stemmen, of niet gaan en hopen dat de opkomstdrempel niet wordt gehaald.

Ten tijde van het Oekraïne-referendum gaf 16 procent achteraf aan dat zij niet waren gaan stemmen omdat ze hoopten dat de opkomstdrempel niet gehaald zou worden.
Referendum over de sleepwet: vijf redenen voor en tegen
Woensdag, 06:18 Tweakers
Op 21 maart vindt het raadgevend referendum over de Wiv 2017 plaats, ook wel de sleepwet of aftapwet genoemd. Wat moet je stemmen? Wij helpen je op weg.


Volkskrant Avond: Doe voor het wiv-referendum onze spionagecheck | D66 en CDA aangepakt tijdens eerste debat
9 Maart, 21:12 Volkskrant
Goedenavond. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart gingen de lijsttrekkers van de grote partijen vandaag voor het eerst in debat. Vooral de partijen die het in 2014 goed hebben gedaan kregen er flink van langs, schrijft Frank Hendrickx in zijn debatverslag. Op 21 maart wordt ook gestemd over de nieuwe inlichtingenwet. Ontdek op deze speciale site wat de bevoegdheden van de ge


Een referendum over de Donorwet zou nog steeds kunnen, mits minister Bruins een beetje opschiet
8 Maart, 18:00 Volkskrant
Zoveel haast als minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken maakt met het intrekken van de referendumwet, zo traag lijkt minister Bruins (VVD) voor Medische Zorg met publicatie van D66-Kamerlid Dijkstra's Donorwet in de Staatscourant. Critici van de Donorwet vermoeden opzet: het kabinet zou een referendum willen dwarsbomen. Pia Dijkstra kreeg op 13 februari in de senaat net genoeg handen op e


Onvoldoende handtekeningen voor referendum 'aflosboete'
7 Maart, 16:48 NOS nieuws

Er komt zeer waarschijnlijk geen referendum over het afschaffen van het belastingvoordeel voor mensen die hun hypotheek hebben afgelost. 50Plus, dat het initiatief nam, denkt niet dat er voldoende handtekeningen binnengehaald kunnen worden.

Om het referendum af te dwingen, moeten er uiterlijk vrijdag 300.000 handtekeningen binnen zijn, maar partijleider Krol van 50Plus verwacht niet dat dat zal lukken.

Heeft geen zin

Volgens Krol was er aanvankelijk veel animo, maar zakte de belangstelling in toen de Tweede Kamer onlangs instemde met afschaffing van het raadgevend referendum. "Het heeft toch geen zin, denken mensen nu", zegt Krol.

Hoeveel handtekeningen er wel binnengekomen zijn, is volgens 50Plus moeilijk te zeggen. Sommige handtekeningen komen rechtstreeks bij de Kiesraad binnen, en die wil pas over een paar weken met aantallen komen.

Niet houdbaar

50Plus wil het belastingvoordeel behouden, omdat veel mensen er bij hun financiële planning rekening mee hebben gehouden. Dat het nu wordt afgeschaft, noemt de partij "een boete op aflossen".

Volgens het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer is de regeling niet houdbaar, omdat tegenwoordig iedereen verplicht is de hypotheek op zijn huis af te lossen.
Schaft Zwitserland zijn publieke omroep af? Zwitsers stemmen vandaag in referendum
4 Maart, 09:48 Volkskrant
Het lijkt onvoorstelbaar: in het stemhok met een pennestreek een eind maken aan de NPO. Toch is dat precies wat de Zwitsers zondag kunnen met hun publieke omroep. Het is niet eenvoudig om publieke omroep te zijn in dit populistische tijdsgewricht. Je wordt gewantrouwd als te elitair, te hooghartig, te progressief en te duur. Je gezag wordt onophoudelijk betwist op de sociale media, de vrijhaven an


'Schijnoplossing, verwarrend en vals in gebruik' - Op het D66 partijcongres moet Pechtold de afschaffing van het referendum uitleggen
3 Maart, 20:36 Volkskrant
Alexander Pechtold heeft bij het partijcongres van D66 uitleg gegeven over de afschaffing van het raadgevend referendum. Hij noemt het, na één poging met het Oekraïnereferendum, 'een schijnoplossing, ontoereikend, verwarrend en vals in gebruik'. Nee, een écht referendum, vindt Pechtold, is bindend. 'Waar we wél voor zijn', sprak D66-leider Alexander Pechtold tot zijn partijgenoten, 'is het échte r


Pechtold: wij blijven ons inzetten voor écht referendum
3 Maart, 17:00 NOS nieuws

D66-leider Pechtold vindt de kritiek op zijn partij om het afschaffen van het referendum onterecht. In een toespraak op het D66-congres in Rotterdam noemde hij het raadgevend referendum een schijnoplossing. "Ontoereikend, verwarrend en vals in gebruik."

Critici vinden dat D66 onder leiding van D66-minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een van haar kroonjuwelen verkwanselt, maar Pechtold is het daar niet mee eens. Hij zei dat het Oekraïne-referendum heeft laten zien dat het raadgevend referendum niet werkt. De initiatiefnemers gaven volgens hem toe dat hun doel eigenlijk het ondermijnen van de Europese Unie was.

Hij voegde daaraan toe dat SP-leider Marijnissen nu al oproept om op 21 maart tegen de Wet op de Inlichtingenwet te stemmen "en daarmee vóór (het behoud van) het referendum". Dat snapt volgens Pechtold niemand. "En daar doen we niet aan mee."

Bindend referendum

Pechtold zei op het congres dat D66 altijd voorstander van een correctief, bindend referendum over "geschikte onderwerpen" is geweest en niet voor een raadgevend, niet bindend referendum over wetten die net zijn ingevoerd. Hij noemde het correctief referendum, waarvoor de grondwet gewijzigd moet worden, "het échte referendum". "Voor dat referendum blijven wij ons inzetten."

Oud-minister voor Bestuurlijke Vernieuwing, de huidige D66-senator De Graaf, zei dat mensen die kritiek hebben op het afschaffen van het referendum de "geboortepapieren van D66 nooit gelezen" hebben. "We zijn en blijven de kampioen van de democratie", zei hij op het congres.

Baudet en Wilders

Partijleider Pechtold ging in zijn speech nog in op het rechts-populisme. Hij zei trots te zijn op minister Ollongren die "in één lezing Baudet ontmaskert en hem daarmee al weken op de kast jaagt".

Verder zei hij niet tegen Wilders of Baudet te zijn. "Wij zijn voor de beschaving, en die was er eerder dan beide heren."
Tien jaar Ademloos in tien vragen: ?Het referendum was de gok van mijn leven?
3 Maart, 02:18 Gazet v. Antwerpen

Maar weinig mensen hebben zo?n invloed op hun directe leefomgeving als Wim Van Hees (77), boegbeeld van de actiegroep Ademloos. Hij heeft er zo ongeveer eigenhandig voor gezorgd dat er geen Oosterweelbrug ligt en dat Antwerpen over een aantal jaren een ondertunneld en overkapt verkeersbedje krijgt. Ademloos bestaat zondag exact tien jaar. Een terugblik in tien vragen.
Ex-premier John Major oppert nieuw referendum over brexit
28 Februari, 19:06 NOS nieuws

De Britse oud-premier John Major vindt de brexit zó ingrijpend voor het Verenigd Koninkrijk, dat er uiteindelijk in het Lagerhuis een vrije kwestie van moet worden gemaakt. De parlementariërs moeten los van de partijlijn hun eigen geweten volgen en nagaan of het land beter of slechter af is door uit de Europese Unie te stappen, zei Major in een toespraak voor ondernemers in Londen.

"Het Lagerhuis kan dus ja of nee zeggen tegen het definitieve onderhandelingsresultaat, maar het kan ook besluiten tot een tweede referendum over de brexit."

Hij wees erop dat in 2016 maar een kleine meerderheid vóór het opzeggen van het EU-lidmaatschap was. "We zijn twee jaar verder, de inzichten van velen zijn waarschijnlijk veranderd en er is in elk geval een nieuwe generatie kiezers gekomen", zei Major.

De Conservatieve voorganger van Theresa May was premier van 1992 tot 1997. Hij was beduidend minder eurosceptisch dan zijn voorganger Margaret Thatcher en voerde in 2016 samen met toenmalig premier David Cameron ook campagne tegen de brexit.

Kolossale markt voor de deur

May zit volgens Major met haar onderhandelingsstrategie in Brussel op het verkeerde spoor. "Als ze haar koers niet wijzigt, blijft het Verenigd Koninkrijk armer en zwakker achter. We dreigen, met een kolossale markt vlak voor onze deur, belangrijke handelsvoordelen kwijt te raken."

Het toonaangevende Conservatieve Lagerhuislid Jacob Rees-Mogg haalde onmiddellijk hard uit naar Major. "Die had het vroeger al mis als het over Europa ging, en dat is nog steeds zo", sneerde hij.

Goedkope propaganda

Hij wees erop dat Major geen enkele rol meer speelt in de Britse politiek. "Je zou misschien nog een toespraak als van een staatsman kunnen verwachten, zonder propaganda en goedkope commentaren, maar dit waren in feite alleen maar goedkope commentaren en propaganda", zei Rees-Mogg.
Verkiezingsvlog #6: lege winkels in Weert en D66 knakt referendum
23 Februari, 20:54 NOS nieuws

NOS-vloggers Vincent Rietbergen en Xander van der Wulp spreken in vlog 6 met vijf lijsttrekkers uit Weert. Waarom? Omdat het een van de meest gemiddelde gemeente is in Nederland. Wat direct opvalt: volop lege winkels in het centrum.

En samen met Joost Vullings bespreken de heren de Haagse week, waarin onder meer het raadgevend referendum sneuvelde. Natuurlijk is er ook weer de appeltaarttest, de lijstduwer van de week en aandacht voor lokale verkiezingsfilmpjes.

Meer verkiezingsvlogs zien? Klik op de links hieronder.
Wordt D66 afgestraft vanwege de afschaffing van het referendum?
23 Februari, 16:42 NOS nieuws

Wat verder opviel in het referendumdebat waren de harde aanvallen op de persoon van D66-minister Ollongren. Fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie had het over de 'waanideeën' van de minister en noemde haar een bedreiging voor de democratische rechtstaat. Vervolgens diende hij een motie van wantrouwen in.

Verbazing over de Partij voor de Dieren

Vullings verbaasde zich vervolgens over de Partij voor de Dieren. Die partij steunde de motie, maar was met slechts twee van de vijf Kamerleden bij de stemming aanwezig. "Als je zo'n hard ingeleide motie steunt, dan vind je blijkbaar dat de minister acuut weg moet. Ze is immers -in de woorden van Baudet- een gevaar voor ons land. Als je dan niet in staat bent met de hele fractie voor te stemmen, dan vind ik dat niet goed."

De motie van wantrouwen werd niet aangenomen. 23 Kamerleden stemden voor, 93 stemden tegen. Naast Forum voor Democratie, en een deel van de Partij voor de Dieren stemde ook de PVV voor.

Volgens Vullings zijn moties van wantrouwen tegenwoordig aan de orde van de dag. "Er was een tijd, toen ik hier als broekie aankwam, dat iedereen in Den Haag in totale opwinding en paniek opsprong als er een motie van wantrouwen werd ingediend. Maar tegenwoordig is het 'just another day at the office'."

Waar vind je de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel?

Elke week verschijnt er een nieuwe aflevering van deze podcast.

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar De Stemming van Vullings en Van Weezel. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Of ga naar iTunes, zoek bij podcast naar De Stemming van Vullings en Van Weezel of volg deze link. Als je je abonneert, krijg je automatisch een melding bij een nieuwe aflevering.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op De Stemming van Vullings en Van Weezel.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via deze RSS-link.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van De Stemming van Vullings en Van Weezel is ook te vinden op Soundcloud.
Oppositie gromt, toch stemt coalitie het referendum weg
22 Februari, 19:00 Volkskrant
Uw politieke nieuwsbrief, met vandaag: de streep door het referendum. Goedemiddag. De coalitie zette vandaag onder grommend protest van de oppositie een streep door de referendumwet. Verder in Dagkoersen: het Zorgfonds (hoe staat het ermee?), wederom een 'inspanningsbelofte' van Rutte, en GroenLinks en PvdA proberen te stoken in de coalitie. De Kamer is vanaf morgen met krokusreces, zo ook uw nieu


Meerderheid Tweede Kamer schaft raadgevend referendum af
22 Februari, 18:24 NOS nieuws

De Tweede Kamer heeft definitief het raadgevend referendum weggestemd. Met 76 stemmen voor en 69 tegen is de wet van minister Ollongren die de afschaffing regelt aangenomen.

Over de wet en voorstellen van de oppositie werd hoofdelijk gestemd. Verschillende partijen legden voorafgaand aan de stemming een zogenoemde stemverklaring af, waarmee ze duidelijk maakten waarom ze voor of tegen stemden.

Forum voor Democratie-leider Baudet richtte het woord tot de fractie van D66: "Dit is het moment voor D66 om te laten zien dat haar vijftigjarig bestaan niet voor niets is geweest. Ik doe een oproep aan alle D66'ers in de zaal: stem met je geweten."

Alternatief

Tijdens het debat over de afschaffingswet werd al duidelijk dat geen van de oppositiepartijen het eens is met de manier waarop het kabinet van het referendum af wil. Ze vinden dat daar een referendum over gehouden had moeten worden.

Verschillende oppositiepartijen hadden eerst een alternatief willen zien. En ze begrijpen niet waarom de minister niet heeft gewacht op de evaluatie van het raadgevend referendum, eind dit jaar.

Juridische onderbouwing

Ook tegenstander van referenda SGP maakte bezwaar tegen de juridische onderbouwing. De partij steunde een aanpassing van de wet van GroenLinks, om een referendum over het afschaffen mogelijk te maken. Maar die kreeg geen steun van een meerderheid: 71 Kamerleden stemden voor, 74 tegen.

De SGP stemde vervolgens wel voor de afschaffingswet. "We hadden dit beter allemaal kunnen vermijden", zei Kamerlid Bisschop in zijn stemverklaring.

Over een paar weken wordt de afschaffingswet behandeld in de Eerste Kamer. Ook daar hebben de regeringspartijen maar een krappe meerderheid van één zetel.
Nederlandse oppositie: referendum moet beslissen over afschaffen referendum
21 Februari, 00:30 Skynet
De complete Nederlandse oppositie wil dat er alsnog een referendum kan worden gehouden over het afschaffen van het raadgevend referendum in Nederland. Zelfs de SGP, tegenstander van het referendum, steunt het voorstel van GroenLinks om dit mogelijk te maken. Het kabinet en de coalitiepartijen, met een meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer, willen juist absoluut géén referendum meer.


Weg is vrij voor Ollongren om referendum ten grave te dragen
20 Februari, 23:36 Volkskrant
De Raad van State zegt het dinsdag nogmaals: het kabinet heeft 'juridisch effectief' geformuleerd waarom een referendum over het schrappen van het referendum niet mogelijk is. Ofwel: minister Ollongren van Binnenlandse Zaken mag in haar intrekkingswet bepalen dat deze niet referendabel is. Daarmee is voor het kabinet de weg vrij om de Wet raadgevend referendum (Wrr) ten grave te dragen. Vorig jaar


Raad van State blijft bij conclusie: er komt geen referendum over het schrappen van het referendum
20 Februari, 15:12 Volkskrant
Een referendum over het intrekken van het raadgevend referendum is niet mogelijk. Opnieuw concludeert de Raad van State (RvS) dat de intrekkingswet door het kabinet juridisch goed genoeg is onderbouwd. De hoogste juridische adviseur van de overheid verstrekt de extra onderbouwing op verzoek van de voltallige oppositie. Het kabinet wil af van het raadgevend referendum en wil daarom voorkomen dat bu

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be