NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Referendum

2News.be / Trefwoorden / Referendum

Ollongren: referendum over intrekken referendumwet onzeker
Donderdag, 14:48 NOS nieuws

Kan er een referendum komen over het intrekken van de referendumwet? Dat is maar de vraag, blijkt uit uitspraken van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen, waaronder SP, Partij voor de Dieren en PVV, zijn woedend. SP-Kamerlid Van Raak spreekt van "DDR-achtige toestanden" wanneer zou blijken dat zo'n referendum niet zou kunnen.

De nieuwe coalitie wil van het referendum af. Een bindend referendum komt er sowieso niet, maar het raadgevend referendum is volgens de vier partijen ook geen succes, en daarom spraken ze af dat ze het afschaffen. Dat is tegen het zere been van een aantal oppositiepartijen, die herhaaldelijk stelden dat met name D66 een van zijn 'kroonjuwelen' overboord zet.

Maar volgens Ollongren zijn er inmiddels andere en betere manieren om burgers meer te betrekken bij de democratie dan het referendum. "Een krachtige democratie is een lerende democratie. Het referendum heeft niet alleen de politiek niet gebracht wat we ervan vonden, maar het heeft ook de mensen in Nederland niet gebracht wat ze ervan hadden gehoopt", zei Ollongren.

"Dat klopt", antwoordde SP-Kamerlid Van Raak, "en dat komt omdat de stem van de bewoners in de vuilnisbak werd gegooid".

Ollongren is nog niet aan het intrekkingsvoorstel begonnen. "In dat voorstel zal een keuze moeten worden gemaakt of die intrekkingswet zelf referendabel is, die keuze heb ik nog niet gemaakt".

SP-Kamerlid van Raak haalde het OekraÔne-referendum aan, toen "Nederland 'nee' zei en dat door D66 en al die andere partijen werd genegeerd". Van Raak is geschrokken van de uitspraken van Ollongren.

"Ze is nog aan het nadenken over het referendabel zijn van de intrekkingswet? Daar schrik ik van. Dan krijgen we echt DDR-achtige toestanden. Ik wil van deze minister wel helder weten dat ze zich aan de wet gaat houden en ervoor zorgt dat als er ooit een intrekkingswet komt, de regering dan niet het lef heeft om te zeggen dat die niet referendabel is. Dat zou een soort coup zijn. Dat zou zo'n ongelofelijke middelvinger zijn naar de bevolking van Nederland".

Ollongren zei daarop dat ze nu niets kan toezeggen, omdat er nog geen voorstel voor een intrekkingswet is. "Ik moet nog beginnen aan de wet. Staat u mij toe dat ik daarover nadenk. Vanzelfsprekend mag u van mij verwachten dat ik me aan de wet houd".
'Sleepwet'-referendum wordt gehouden op 21 maart 2018
Dinsdag, 14:54 Tweakers
De Referendumcommissie heeft bepaald dat het referendum over de invoering van de 'sleepwet' op 21 maart 2018 zal plaatsvinden. Het lag al in de lijn der verwachtingen dat deze dag zou worden uitgekozen, mede omdat er op die dag ook gemeenteraadsverkiezingen zijn.


Referendum aftapwet op de dag van raadsverkiezingen
Dinsdag, 14:12 NOS nieuws

Het referendum over de 'aftapwet' wordt definitief gehouden op 21 maart. De Referendumcommissie heeft dat besloten. Daarmee is het referendum op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

Twee weken geleden maakte de Kiesraad al bekend dat het raadgevend referendum zou doorgaan: genoeg mensen hebben hun handtekening gezet om de volksraadpleging mogelijk te maken.

Privacy

Volgens de aanpassing van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten komen er ruimere bevoegdheden om internetverkeer af te tappen. Tegenstanders vinden dat de privacy in het geding is, omdat het mogelijk wordt grote hoeveelheden data van burgers te verzamelen.

De Wet raadgevend referendum zegt dat het referendum indien mogelijk samenvalt met de dag waarop reguliere verkiezingen zijn. Dat betekent in dit geval dat het referendum op 21 maart wordt gehouden, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

De vraag die op 21 maart voorligt is: "Bent u voor of tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017?"
Ollongren: Nederland in vizier Russische inlichtingendiensten
Dinsdag, 07:36 NOS nieuws

Vooral vanuit Rusland wordt met nepnieuws geprobeerd de Nederlandse publieke opinie te beÔnvloeden, schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

"Nederland staat in het vizier van onder meer de Russische inlichtingendiensten", schrijft de D66-minister. Ze noemt de verspreiding van nepnieuws een gevaar voor Nederland.

Ollongren wil om de tafel met media- en technologiebedrijven om dit soort praktijken te voorkomen. "Het kabinet zal in gesprek gaan met deze partijen over hoe (heimelijke) politieke beÔnvloeding kan worden tegen gegaan."

Desinformatie

Volgens de bewindsvrouw is met nepnieuws geprobeerd de Kamerverkiezingen te beÔnvloeden. Ook was er een Russische website in de lucht waarop "desinformatie" stond over MH17. De site wekte de indruk een officiŽle Nederlandse overheidswebsite te zijn.

Verder zijn er structureel Russische inlichtingenofficieren in Nederland, die zich onder verschillende maatschappelijke groepen mengen om informatie te verzamelen en besluitvorming te beÔnvloeden, aldus Ollongren.

In een rapport in april constateerde de Algemene Inlichtingen - en Veiligheidsdienst (AIVD) ook al dat Rusland zich steeds meer bezighoudt met politieke beÔnvloeding, door het verspreiden van desinformatie en propaganda. De AIVD sprak toen van "omvangrijke en hardnekkige digitale spionageaanvallen".

Brussel

Russische bemoeienis in de EU was gisteren ook een belangrijk gespreksonderwerp bij de vergadering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie in Brussel. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken verklaarde dat in de aanloop naar het referendum in CataloniŽ de publieke opinie vanuit Rusland intensief is bespeeld via sociale media, om mensen voor onafhankelijkheid te laten stemmen en Spanje zodoende te destabiliseren.

Madrid zegt bewijs te hebben dat zowel de Russische staat als private groepen actief zijn geweest bij de pogingen de Catalanen te beÔnvloeden. Ook een opperbevelhebber van de NAVO sprak tijdens die ontmoeting over een "destabiliseringscampagne" vanuit Rusland.
PvdA voert geen campagne rond referendum over de 'aftapwet'
11 November, 17:42 NOS nieuws

De PvdA gaat rond het referendum over de 'aftapwet' geen campagne voeren. Iedere PvdA'er moet zelf weten of hij voor of tegen de wet is, zegt partijvoorzitter Vedelaar in een interview met de Jonge Socialisten.

De PvdA-fracties in Tweede en Eerste Kamer hebben vůůr de wet gestemd die de inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden geeft bij het opsporen van terrorisme.

Maar nu er een referendum komt, wil de partij zich niet sterk maken voor het behoud van de wet. "De balans tussen privacy en veiligheid stelt ons allemaal voor dilemma's", zegt Vedelaar tegen de jongerenafdeling van de PvdA. Ze vindt dat iedereen bij het referendum zelf een afweging moet maken. "Daar zijn partijleider Lodewijk Asscher en ik het over eens."
Weesp krijgt referendum over gemeentefusie na handtekeningenactie
6 November, 15:42 NOS nieuws

Inwoners van Weesp hebben een referendum afgedwongen over de fusie van Weesp met een andere gemeente. De handtekeningenactie voor het referendum is een initiatief van het Comitť Zelfstandig Weesp.

Weesp wil niet langer zelfstandig blijven, omdat de bestuurders denken dat de gemeente in de toekomst niet op eigen benen kan blijven staan. Weesp heeft zo'n 19.000 inwoners.

Weesp onderzocht de mogelijkheden om samen te gaan met Gooise Meren en Amsterdam. Die twee gemeenten begonnen ook allebei een lobby om Weesp naar hun gemeente te halen.

Zelf beslissen

Vorige week sprak een meerderheid van de raad zich uit voor aansluiting bij Amsterdam. Comitť Zelfstandig Weesp wil echter dat de inwoners zelf beslissen waar Weesp naartoe gaat. Zij begonnen daarom een handtekeningenactie.

Het comitť wist 675 handtekeningen op te halen, ruim voldoende om een referendum af te dwingen. Donderdag bespreekt de gemeenteraad het voorstel. De kans is groot dat dan wordt ingestemd met een volksraadpleging.

Opties

Hoe het referendum eruit gaat zien, is nog onduidelijk. Het comitť ziet graag drie keuzes, schrijft NH Nieuws: Gooise Meren, Amsterdam of geen van beide. Maar die laatste is volgens de gemeente geen optie, omdat de raad in 2016 al heeft besloten dat Weesp niet zelfstandig kan blijven.

Als de raad donderdag inderdaad instemt met een referendum, dan wordt een besluit over de fusie uitgesteld. Oorspronkelijk zou de raad donderdag al de knoop doorhakken over met welke gemeente Weesp in zee gaat.
Lessen voor het komende referendum en 'niet afschaffen zonder alternatief'
1 November, 22:18 NOS nieuws

Er komt dus een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de 'aftapwet' genoemd. Mogelijk wordt dat de laatste volksraadpleging want het nieuwe kabinet ziet niets meer in het instrument. Uit het OekraÔne-referendum van vorig jaar - dat niet geheel zonder hobbels verliep - zijn volgens politicoloog Kristof Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen lessen te trekken voor het komende referendum.

Niet alleen tegenstanders, maar ook voorstanders van de 'aftapwet' moeten campagne voeren en daar zo snel mogelijk mee beginnen, zegt de politicoloog die een onderzoek naar het OekraÔne-referendum leidde. "De voorstanders waren toen lange tijd stil, wellicht omdat ze ervan uitgingen dat ze door erover te praten, de opkomst alleen maar zouden boosten. Het was een duivels dilemma."

Nu ligt dat anders. Volgens Jacobs is het heel waarschijnlijk dat de drempel dit keer gewoon gehaald zal worden, als kiezers toch al in het stemhokje staan voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Als voorstanders nu geen campagne voeren, betekent dat vrij spel voor de tegenstanders en krijg je geen debat."

Ook belangrijk: duidelijkheid over wat er met de uitslag gaat gebeuren: "Bij het OekraÔne-referendum was dat niet het geval. Het kabinet moet duidelijke verwachtingen scheppen." Vooralsnog is er vooral onduidelijkheid. CDA-leider Buma heeft al gezegd dat hij de uitslag van het referendum naast zich neer zal leggen. Dat leverde meteen een reactie op van D66. Alexander Pechtold noemde dat "niet zo verstandig" en wil eerst de uitslag afwachten.

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, wordt dit het laatste referendum. Rutte III wil de wet raadgevend referendum intrekken. Dit doen zonder dat er iets beters voor in de plaats komt, is onverstandig, vindt hoogleraar bestuurskunde Frank Hendriks van de Universiteit Tilburg.

"Denken dat we geen referendum meer krijgen als we geen regeling hebben, is naÔef. We hebben het in CataloniŽ gezien: de Spaanse grondwet staat geen referendum toe, er kwam er toch een."

In Nederland zouden maatschappelijke organisaties in actie kunnen komen, verwacht Hendriks. Als voorbeeld noemt hij de ANWB die in 2009 met De Telegraaf een petitie tegen rekeningrijden startte. "Toen daaruit bleek dat een dikke meerderheid tegen rekeningrijden was, werd dat toch een feit waar Haagse politici moeilijk omheen konden. Dus hoe wil je het hebben, op een fatsoenlijke manier en goed georganiseerd, of ongeorganiseerd?"

Collectief

Hendriks vindt dat de huidige wetgeving waar bij een referendum alleen Ja of Nee kan worden gestemd, moet worden vervangen door een betere vorm van volksraadpleging.

Zo zou er niet alleen uit Voor of Tegen gekozen moeten worden, maar zouden burgers vervolgvragen moeten kunnen beantwoorden, schrijft de bestuurskundige in een recent verschenen boek over verbeterpunten van referenda.

"Dat geeft meer informatie over het collectieve signaal en over overwegingen en argumenten van burgers. Bij het OekraÔne-referendum deed de politiek er maar een gooi naar. Mensen waren ontevreden over de regering of Europese samenwerking, bang voor de Russen of vonden OekraÔne corrupt. Meer informatie geeft de politiek meer om mee te werken."

Burgerforum

Naast vervolgvragen is Hendriks ook voorstander van een burgerforum dat kiezers kan adviseren, zoals bijvoorbeeld in de Amerikaanse staat Oregon gebeurt. "Een representatieve groep burgers die is samengesteld op basis van loting verdiept zich in de kwestie, hoort deskundigen en geeft een advies. Kiezers kunnen dan beter geÔnformeerd worden en dat meenemen in hun overweging."
Kiesraad staat referendum over 'sleepwet' toe: 'Aan alle voorwaarden is voldaan'
1 November, 12:06 Volkskrant
Het referendum over de nieuwe Wet- op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv) is toegelaten door de Kiesraad. Het wordt zeer waarschijnlijk gehouden op 21 maart 2018, de dag waarop in de meeste Nederlandse gemeenten ook gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden.†Dat heeft de Kiesraad onder voorzitterschap van Jan Kees Wiebenga vanmorgen bekendgemaakt. Nadat de initiatiefnemers in de inleidend


Raadgevend referendum over 'aftapwet' komt er
1 November, 10:54 NOS nieuws

Het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de 'aftapwet' komt er. Dat heeft de Kiesraad bekendgemaakt.

Het referendum zal, als de referendumcommissie ermee instemt, plaatsvinden op woensdag 21 maart volgend jaar, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

Ongeveer 417.000 mensen hebben hun handtekening gezet om het referendum aan te vragen. Uit een steekproef bleek dat 92 procent geldig is. Dat is ruim boven de vereiste 300.000 die nodig zijn om een referendum te houden.

Als de wet er komt, krijgen inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden om internetverkeer af te tappen. De AIVD mag nu alleen individuele internetverbindingen aftappen, straks mogen ze ook ongericht verbindingen aftappen op zoek naar informatie. Relevante gegevens mogen drie jaar worden bewaard.

De initiatiefnemers zijn vijf studenten van de Universiteit van Amsterdam. Ze vrezen dat de privacy in het geding komt, omdat het mogelijk wordt om grote hoeveelheden data van burgers te verzamelen.

Campagne voeren

Een van de initiatiefnemers zei "hartstikke blij" te zijn. "Natuurlijk hadden we het al wel verwacht. We gaan nu een actieve campagne voeren tegen de nieuwe wet."

Het referendum is raadgevend, dat betekent dat het een advies is van de kiezer naar de politiek. het kabinet is dus niet verplicht om de uitkomst over te nemen. CDA-leider Buma zei eerder dat het nieuwe kabinet vast wil houden aan de 'aftapwet', ongeacht de uitslag van het referendum over die wet.

"Als het een nee wordt en die gevolgd wordt, betekent dat dat deze wet weg is. De consequentie is dat veiligheidsdiensten niet kunnen worden bekabeld en dat vind ik in deze tijd ondenkbaar", zei hij gisteren.
Referendum over 'sleepwet' gaat plaatsvinden, waarschijnlijk op 21 maart 2018
1 November, 10:24 Tweakers
De Kiesraad heeft bekendgemaakt dat er voldoende geldige handtekeningen zijn ontvangen om een raadgevend referendum te organiseren over de invoering van de 'sleepwet'. De Kiesraad zegt dat het referendum waarschijnlijk op 21 maart zal plaatsvinden.


Wekdienst 1/11: Ruttes regeringsverklaring, een referendum en een robot
1 November, 07:18 NOS nieuws

Goedemorgen! Komt er een referendum over de aftapwet? Vandaag maakt de Kiesraad het bekend. Ook leest premier Rutte zijn regeringsverklaring voor in de Tweede Kamer. En in de VS geven Facebook, Google en Twitter uitleg in het Congres over Russische advertenties en de presidentsverkiezingen.

Het is vandaag vaak bewolkt. In de loop van de dag maakt het zuiden kans op een beetje zon, in het noorden kan juist een bui vallen. Het wordt 12 tot 14 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

? De Kiesraad maakt bekend of er een referendum komt over de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Of het raadgevend referendum er nou komt of niet, voor CDA-leider Buma maakt dat niet uit: dit weekend zei hij dat hij hoopt dat de regering de uitslag negeert.

? Om 10.30 uur begint premier Rutte met het voorlezen van de regeringsverklaring in de Tweede Kamer. Alle ministers en staatssecretarissen zijn daarbij aanwezig. De regeringsverklaring is het officiŽle moment dat de premier zijn kabinet aan de volksvertegenwoordigers presenteert en een toelichting geeft op het regeerakkoord. Aansluitend is er een debat.

? Facebook, Google en Twitter geven in het Amerikaanse Congres uitleg over de manier waarop Rusland advertenties heeft gebruik om mogelijk de presidentsverkiezingen te beÔnvloeden.

? De oud-hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet geeft de Vrijheidslezing in Amsterdam. Er was veel te doen rond de komst van Can DŁndar: het leek erop dat hij niet naar Nederland durfde te reizen omdat Turkije Interpol had verzocht om een arrestatiebevel. Later zei DŁndar het toch aan te durven.

? De jaarlijkse campagne Nederland Leest begint. Auteur Ronald Giphart heeft samen met robot een verhaal geschreven en presenteert het vandaag. Lees hier wat Giphart over het experiment zegt.

Wat heb je gemist?

De aanslagpleger in New York handelde uit naam van terreurorganisatie IS, dat melden Amerikaanse media. De 29-jarige Sajfoello Sajpov reed gisteren met een pick-uptruck in op fiets- en wandelpad en doodde acht mensen. In zijn auto werd een briefje gevonden, waarop staat dat hij aan IS-gelieerd is.

Anders nieuws uit de nacht:

- De 'aftapwet' wordt uitgesteld: het lukt niet om de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) voor 1 januari te laten controleren door een toetsingcommissie.

- Driekwart peuters wereldwijd maakt thuis geweld mee: het gaat volgens Unicef om zo'n 300 miljoen kinderen van tussen de 2 en 4 jaar oud.

- 'Anti-radicaliseringscampagne Amsterdam was niet meer dan plan': de gemeente ontkent dat de overleden burgemeester het plan heeft uitgevoerd.

- Rokers stoppen vooral voor gezondheid kinderen: daarna zijn de eigen gezondheid en het advies van een zorgverlener de meest genoemde redenen volgens het CBS.

En dan nog dit:

Hou je van lezen, reis je met het openbaar vervoer en woon je in Rotterdam? Dan kun je vanaf vandaag terecht bij de stationsbibliotheek op Rotterdam Centraal. Er zijn zo'n 1000 boeken te leen en bezoekers kunnen ook digitale kranten en tijdschriften lezen. Op maandag, woensdag en vrijdag is er een bibliothecaresse, de andere dagen geldt self-service.

De stationsbieb zit op de eerste verdieping van Rotterdam Centraal en opent om 09.30 uur.

Fijne dag!
Puigdemont wil officieel referendum en tot die tijd vanuit ballingschap regeren
31 Oktober, 20:42 Volkskrant
Een strijdbare ex-premier Carles Puigdemont wil van de Catalaanse verkiezingen een keuze maken tussen twee regeringen: de Spaanse regering van Rajoy of zijn eigen Catalaanse regering in ballingschap. Oftewel: een referendum, en dan officieel, over het uitroepen van de onafhankelijkheid van CataloniŽ. Puigdemont liet tijdens een persconferentie in Brussel weten dat hij bereid is de uitslag van de v


Pechtold: uitspraken Buma over referendum onverstandig
31 Oktober, 15:18 NOS nieuws

D66 vindt de uitspraken van CDA-leider Buma niet zo verstandig. Buma zei zaterdag te verwachten dat het kabinet vasthoudt aan de 'aftapwet', ongeacht de uitslag van een eventueel referendum. Buma wees er zaterdag op dat in het regeerakkoord is afgesproken het raadgevend referendum af te schaffen. Hij noemde het referendum een rest uit het verleden en zei vast te houden aan de aftapwet.

In tegenstelling tot zijn coalitiepartner wil D66-leider Pechtold niet vooruitlopen op de vraag wat er moet gebeuren als de meerderheid van de opgekomen kiezers de aftapwet afkeurt. "Zover is het nog niet." Hij benadrukte dat in het regeerakkoord is afgesproken dat de wet snel wordt geŽvalueerd en dat er geen sprake van mag zijn dat er dingen gebeuren die niet bij de rechtsstaat horen.

Pechtold zei dat het er nu niet toe doet of hij het zinvol vindt of er een referendum komt over de aftapwet. "Het gaat er nu vooral om hoe we op een verstandige manier met het referendum omgaan, als het er komt."
Buma: Kabinet zal 'nee' bij referendum over de sleepwet negeren
28 Oktober, 02:48 Volkskrant
Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal een eventueel 'nee' tegen de al aangenomen nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) negeren. Die verwachting spreekt CDA-leider Sybrand Buma vandaag uit in een interview met de Volkskrant. 'We hebben afgesproken dat we het referendum gaan afschaffen', zegt Buma. 'Het is een rest uit het verleden. En ik wil dat die sleepwet


Iraakse Koerden schorten uitslag referendum op
25 Oktober, 02:42 NOS nieuws

De regionale regering van Iraakse Koerden heeft besloten de uitslag van het omstreden referendum over onafhankelijkheid in de ijskast te zetten. In een verklaring zegt de regering dat ze zich geroepen voelt "om verantwoordelijk te handelen om verder geweld te voorkomen".

De Koerden hopen dat de Iraakse regering in Bagdad nu een einde zal maken aan het militaire offensief in Koerdistan en dat er een dialoog kan ontstaan. De Iraakse premier Abadi had geŽist dat de uitslag van het referendum zou worden geannuleerd, maar de Koerden spreken nu van "een bevriezing". Of Abadi daarmee genoegen neemt, is nog niet duidelijk.

92 procent

Een maand geleden konden de inwoners van de autonome Koerdische regio zich uitspreken over onafhankelijkheid. Volgens de kiescommissie stemde 92 procent voor, maar de uitslag werd met kracht verworpen door de regering in Bagdad en door de buurlanden Turkije en Iran. Ook de EU en de VS zijn tegen een Koerdische staat.

Het Iraakse regeringsleger begon kort na het referendum een offensief en nam de olierijke provincie Kirkuk helemaal in. De provincie ligt buiten de Koerdische autonome regio, maar werd in 2014 door Koerdische strijders veroverd op terreurgroep IS. Ook andere gebieden die door Koerdische strijders op IS werden veroverd, staan nu weer onder controle van Bagdad.

Ook Turkije en Iran hebben gedreigd met militair ingrijpen. Iraanse paramilitairen hielpen het Iraakse leger bij het offensief tegen de Koerden. De buurlanden dreigden ook de Koerden te isoleren van de buitenwereld. Tal van luchtvaartmaatschappijen staakten hun vluchten naar de Koerdische steden Erbil en Suleimaniya.

Iraakse grondwet

In haar verklaring zegt de regionale Koerdische regering nu te streven naar een open dialoog met Bagdad op basis van de Iraakse grondwet. Dat lijkt erop te wijzen dat de Koerden zich erbij neerleggen dat onafhankelijkheid er voorlopig niet inzit.
Italiaanse autonomisten eisen overwinning op in referendum maar zeggen gehackt te zijn
23 Oktober, 01:54 Skynet
De presidenten van VenetiŽ en Lombardije zeggen zondag dat het ja-kamp een verpletterende overwinning heeft behaald in het referendum over meer autonomie en dat de opkomst aanzienlijk groot was. Ze zeggen wel gehackt te zijn.


CataloniŽ laat zien hoe het referendum tegenstellingen opklopt
21 Oktober, 02:30 Volkskrant
Een week nadat het referendum in het regeerakkoord dood was verklaard, trachtte Johan Remkes het woensdag weer wakker te kussen. Remkes zit de staatscommissie voor die de mankementen van onze democratie moet onderzoeken. Die zijn er, de black box van deze kabinetsformatie is een mooi voorbeeld. Je stemt vol overtuiging voor voltooid leven en D66, en een half jaar later staat er een kabinet op het


Twee Italiaanse regio?s houden zondag referendum voor meer autonomie

In Lombardije en VenetiŽ, twee regio?s in het noorden van ItaliŽ, wordt zondag een referendum georganiseerd voor meer autonomie. De organisatoren benadrukken wel dat de stemming - en de mogelijke gevolgen - niet van dezelfde grootorde is als wat er zich de afgelopen weken in het Spaanse CataloniŽ heeft afgespeeld.
Organisaties en providers vragen om 'sleepwet' uit te stellen tot na referendum
18 Oktober, 19:36 Tweakers
Diverse kleine providers en verschillende Nederlandse maatschappelijke organisaties, waaronder Bits of Freedom en Privacy First, hebben in een open brief premier Mark Rutte gevraagd om de Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten pas in te voeren als het referendum over die wet heeft plaatsgevonden.


Referendum CataloniŽ - Ruim 200.000 mensen protesteren in Barcelona tegen opsluiting van separatisten
18 Oktober, 01:00 Skynet
In Barcelona is dinsdagavond geprotesteerd tegen de opsluiting van twee leiders van Catalaanse onafhankelijkheidsorganisaties. De manifestanten, die vaak brandende kaarsen droegen, scandeerden slogans van "Onafhankelijkheid", tot "Jullie zijn niet alleen" en "Weg met de Spaanse justitie". Volgens de politie van Barcelona waren er 200.000 deelnemers.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be