NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Puigdemont

2News.be / Trefwoorden / Puigdemont

Beslissing over uitlevering Puigdemont uitgesteld
Vrijdag, 16:06 NOS nieuws

De Belgische rechter heeft vandaag geen beslissing genomen over de uitlevering van de gewezen Catalaanse leider Puigdemont en vier van zijn kabinetsleden. Volgens Puigdemonts advocaat gaat de zaak op 4 december verder.

Puigdemont en een aantal van zijn ministers waren naar BelgiŽ vertrokken nadat de Spaanse regering de macht in CataloniŽ had overgenomen. De Spaanse justitie wil de weggestuurde bestuurders vervolgen voor hun pogingen om de Catalaanse regio af te scheiden en heeft daarom een Europees arrestatiebevel voor hen uitgevaardigd.

Op 4 december kunnen de advocaten van Puigdemont en de ex-ministers in een nieuwe hoorzitting proberen de Belgische rechter zover te krijgen dat de arrestatiebevelen niet worden uitgevoerd.
Puigdemont dineert bij Lorin Parys (N-VA): ?Een paar vrienden op bezoek, stoofpotje was lekker?

Voormalig Catalaans minister-president Carles Puigdemont en de andere voormalige ministers die in BelgiŽ verblijven hebben donderdagavond gedineerd bij Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA). ?Het was geen politieke, maar een vriendschappelijke avond?, zegt Parys over het etentje. Parys serveerde Puigdemont een Vlaams stoofpotje.
Niets beslist over plaats markt

Er is gťťn beslissing om de wekelijkse maandagmarkt in Heist-op-den-Berg volledig naar de Bergstraat te verhuizen. Dat stelt het gemeentebestuur na eerdere verwarrende communicatie.
Puigdemont trekt voluit de kaart van politiek proces
15 November, 14:00 Gazet v. Antwerpen

De uitgeweken Catalaanse ministers eisen dat ze niet worden overgeleverd omdat hun aanhoudingsbevel zou lezen als een politieke afrekening. Dat bericht De Standaard woensdag.
Puigdemont trekt voluit de kaart van politiek proces
15 November, 09:05 Skynet Buitenland
De uitgeweken Catalaanse ministers eisen dat ze niet worden overgeleverd omdat hun aanhoudingsbevel zou lezen als een politieke afrekening. Dat bericht De Standaard vandaag.


Catalaanse ex-premier laat onafhankelijkheid varen: 'Andere oplossing mogelijk'
13 November, 20:48 Volkskrant
'Er is voor CataloniŽ een andere oplossing mogelijk dan de onafhankelijkheid'. Dat heeft de voormalige Catalaanse premier Puigdemont gezegd tijdens een interview met de Belgische krant Le Soir. Twee jaar geleden sloeg Puigdemont met zijn regering vastberaden de weg in naar de onafhankelijkheid. Nu maakt hij, uit zijn functie gezet en in ballingschap in BelgiŽ, rechtsomkeert. Het is opnieuw een tek


Burgemeester van Barcelona haalt zwaar uit naar Puigdemont
11 November, 20:06 Gazet v. Antwerpen

Burgemeester Ada Colau van Barcelona heeft zaterdag de afgezette Catalaanse regering van Carles Puigdemont ervan beschuldigd de regio in een ?ramp? te hebben gestort. Een meerderheid van de Catalanen ?wou geen onafhankelijkheidsverklaring?.
Oud-Catalaans president Artur Mas in Brussel voor ontmoeting met Puigdemont
11 November, 16:12 Skynet
De voormalige Catalaanse president Artur Mas is momenteel in Brussel voor een ontmoeting met zijn opvolger Carles Puigdemont. Dat schrijft La Vanguardia. Puigdemont en Mas zullen het hebben over de crisis in CataloniŽ en de vervroegde verkiezingen van 21 december.


Carles Puigdemont bereid om "unitaire lijst" te trekken tijdens vervroegde verkiezingen
10 November, 18:30 Skynet
"Ik ben bereid om de eenheidslijst voor de verkiezingen van 21 december te trekken", maakte de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont bekend via Twitter. De "Llista Unitŗria 1 d'Octubre", verwijzend naar de dag waarop in CataloniŽ het referendum over de onafhankelijkheid plaatsvond, voorgesteld door twee burgerplatformen die pleiten voor een gemeenschappelijke lijst voor seperatistische kandidaten.


Parlementsvoorzitster en Puigdemont naar Europees Hof voor Mensenrechten
10 November, 14:54 Skynet Buitenland
De Catalaanse parlementsvoorzitster Carme Forcadell en de afgezette minister-president Carles Puigdemont zullen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een beslissing van het grondwettelijk hof in Madrid aanvechten. Dat meldt het Spaanse persbureau Efe.


Crisis CataloniŽ - Beke vraagt respect voor onafhankelijkheid gerecht in zaak-Puigdemont
8 November, 22:00 Skynet
CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft opgeroepen tot respect voor de onafhankelijkheid van het gerecht. Dat deed hij woensdagavond in het VRT-programma Terzake in een gesprek over de Catalaanse crisis en de beslissing die het Belgische gerecht moet vellen over het Europese aanhoudingsbevel tegen de afgezette minister-president Carles Puigdemont.


Crisis CataloniŽ - Puigdemont overtuigd dat Catalanen "staatsgreep" niet zullen aanvaarden
8 November, 19:36 Skynet
"Ik ben ervan overtuigd dat de Catalanen deze staatsgreep niet zullen aanvaarden en voor partijen zullen stemmen die tegen artikel 155 van de grondwet zijn". Zo blikt de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont vandaag in het VRT-programma Terzake vooruit naar de regionale verkiezingen van 21 december.


Puigdemont in exclusief gesprek: ?Ik wil me niet mengen in de Belgische politiek?
8 November, 07:54 Gazet v. Antwerpen

Dat hij niet naar BelgiŽ is gekomen voor Theo Francken, maar wel om te voorkomen dat hij opgepakt zou worden. In een exclusief gesprek met onze zusterkrant Het Nieuwsblad op een geheime locatie verklaart ?banneling? Carles Puigdemont (54) zijn aanwezigheid in Brussel en zijn banden met N-VA, en spreekt hij over het gemis van zijn gezin in CataloniŽ. In ťťn adem haalt hij snoeihard uit naar de Europese leiders. ?Ze zijn de Europese Unie kapot aan het maken.?
Puigdemont kan overdracht aan Spanje honderd dagen rekken
7 November, 22:06 NOS nieuws

De kans is groot dat BelgiŽ de afgezette en gevluchte Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont arresteert en overdraagt aan Spanje. Zijn voorlopige vrijlating afgelopen zondag verandert daar niets aan. Wel kan het allemaal nog even duren - tot maximaal 100 dagen.

Drie stappen tot de berechting van Puigdemont. In omgekeerde volgorde.

1. De Spaanse rechtszaak

De uiteindelijke beoordeling van wat Puigdemont verweten wordt door de Spaanse autoriteiten (opruiing, misbruik van publiek geld), vindt plaats door en in een Spaanse rechtbank en nergens anders. Of Puigdemont daar fysiek in de beklaagdenbank zal zitten, hangt af van de Belgische rechter.

2. Het Europese aanhoudingsbevel

BelgiŽ levert Puigdemont, en de vier andere ministers van de Catalaanse regering die op dit moment in BelgiŽ zijn, niet uit. In grote delen van de EU is een verdrag van kracht dat een proces van uitlevering onderling overbodig maakt. In plaats daarvan is er een Europees aanhoudingsbevel.

De Belgische raadkamer kijkt op dit moment of Spanje dat aanhoudingsbevel op een juiste manier uitgevaardigd heeft. Als dat het geval is, dan zijn er bijna geen gronden om het niet uit te voeren. Reden om het niet uit te voeren, is bijvoorbeeld een overtuiging dat de Spaanse rechtspraak niet in staat is Puigdemont een eerlijk proces te bieden, maar dat lijkt onwaarschijnlijk.

Op geen enkel moment komt het in BelgiŽ dus tot een inhoudelijke beoordeling of Puigdemont schuldig is. En dus is de kans groot dat de Raadkamer van het gerecht in Brussel besluit aanhoudingsbevel uit te voeren. De raadkamer heeft vijftien dagen om dat besluit te nemen. Daarna is er nog beroep mogelijk, en daarna weer een cassatie.

Als daarvoor de volle tijd genomen wordt, ben je negentig dagen verder. De kans is dus groot dat Puigdemont binnen honderd dagen terug in Spanje is.

3. Vasthouden of niet

Het besluit van de Brusselse onderzoeksrechter zondagavond ging alleen over de vraag of Puigdemont en de vier anderen deze hele procedure vast zouden zitten of dat ze in vrijheid op het besluit kunnen wachten. Het werd het laatste, op voorwaarde dat ze in BelgiŽ blijven, meewerken en laten weten waar ze verblijven.

Belgisch-politieke bemoeienis

Dat deze zaak in BelgiŽ nergens inhoudelijk zal worden, zorgt ervoor dat Belgische politiek ook geen rol speelt. Maar dat betekent niet dat de politiek zich afzijdig houdt.

De Belgische premier Michel uitte kritiek op het Spaanse politie-optreden tijdens het onafhankelijkheidsreferendum. Een staatssecretaris suggereerde dat Puigdemont in BelgiŽ asiel kon krijgen. En de minister van Binnenlandse Zaken sprak er schande van dat Spanje gekozen functionarissen wil opsluiten, hij werd daarin gesteund door een Belgische oud-Eurocommissaris.

De minister van Binnenlandse Zaken is van de grootste partij in BelgiŽ: de Vlaams-nationalistische NV-A. Een woordvoerder van de Spaanse Partido Popular, de partij van de premier Rajoy, doet het allemaal af als kritiek van een partij de tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi's. Kijk eens in de spiegel, antwoordde NV-A-leider Bart de Wever, wijzend naar het Franco-verleden van de Partido Popular.

Het was aan de Belgische minister van Buitenlandse Zaken om de rel te sussen. "Het is geen politieke procedure", benadrukte hij.
Puigdemont haalt uit naar Europa en dankt N-VA
7 November, 20:24 De Tijd
19:56 De afgezette Catalaanse premier, Carles Puigdemont, heeft de Europese leiders nog eens opgeroepen zich te mengen in het conflict tussen Spanje en CataloniŽ. 'Gaan jullie de staatsgreep van Rajoy blijv...


Puigdemont tijdens radio-interview: ?Ik ben niet graag in BelgiŽ?

De Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont is niet graag in BelgiŽ. Dat heeft hij dinsdagochtend verklaard op Catalunya Radio. Puigdemont zegt dat hij uit zijn regering gezet is door een ?illegale staatsgreep?.
Puigdemont en collega's volgende week voor raadkamer
6 November, 13:00 Skynet
De Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont en vier van zijn ex-ministers zullen naar alle waarschijnlijkheid in de loop van volgende week voor de Brusselse raadkamer verschijnen. Die moet zich dan uitspreken over de uitvoerbaarheid van het Europees aanhoudingsbevel dat Spanje tegen de vijf heeft uitgevaardigd. De vijf hadden zich gisterenochtend aangeboden bij de federale gerechtelijke politie in Brussel. Ze werden nadien voor een onderzoeksrechter geleid. Die besliste gisterenavond, na verhoor van de betrokkenen, om hen weer vrij te laten.


Catalaanse ex-premier Puigdemont vrij onder voorwaarden
6 November, 00:36 NOS nieuws

De Catalaanse ex-premier Puigdemont en vier ex-ministers die zich vandaag bij de politie hadden aangegeven, zijn vrijgelaten op voorwaarde dat ze in BelgiŽ blijven tot hun zaak door de rechter is bekeken. Spanje heeft een Europees aanhoudingsbevel uitgegeven voor de vijf en de rechter moet kijken of dat gegrond is.

Puigdemont en de anderen moeten ook voor de Belgische rechter verschijnen als ze daartoe worden opgeroepen. De onderzoeksrechter in BelgiŽ kijkt alleen of de Catalanen aan Spanje moeten worden overgedragen en daar een eerlijk proces zullen krijgen. Maar of ze de Spaanse wet hebben overtreden, zoals de regering in Madrid stelt, daar gaat de Belgische rechter niet over: dat moet door een Spaanse rechter beoordeeld worden.
Belgische minister kritisch over arrestatiebevel Puigdemont
5 November, 21:00 NOS nieuws

Er is steeds meer kritiek in BelgiŽ over het arrestatiebevel van de afgezette Catalaanse regiopresident Puigdemont. De minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei tegen VTM Nieuws dat Madrid te ver is gegaan. "Waar blijft Europa?", zei hij. "Vreedzame mensen ineen kloppen en regeringsleden in de gevangenis steken. Ik stel mij daar vragen bij."

De minister verwacht nu dat Europa een oordeel velt. Jambon: "Deed hetzelfde zich voor in Polen of Hongarije, dan zouden we heel wat andere reacties krijgen."

Oud-premier en PS-voorman Di Rupo noemt het op Twitter schokkend om Puigdemont in een cel te stoppen. Volgens hem gedraagt de Spaanse premier Rajoy zich als een "autoritaire franquist", refererend aan de Spaanse oud-dictator Francisco Franco.

Eerder hield BelgiŽ zich afzijdig over CataloniŽ. Staatssecretaris Francken voor Asiel en Migratie werd vorige week nog teruggefloten door premier Michel toen hij zei dat Puigdemont eventueel politiek asiel kon aanvragen. Michel zei toen dat dat nog niet aan de orde was.

Vanochtend gaven Puigdemont en vier van zijn ministers zichzelf aan bij de Belgische politie. Spanje vaardigde eerder een arrestatiebevel uit tegen het vijftal. Een Belgische onderzoeksrechter moet binnen 24 uur zeggen wat hij met het Europese arrestatiebevel doet. De rechter kan besluiten tot aanhouding, maar hij kan het aanhoudingsverzoek van Madrid ook naast zich neerleggen.

Spanje vervolgt Puigdemont en zijn ministers voor rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgeld.
Di Rupo: "Schokkend om Puigdemont in gevangenis te zetten"
5 November, 16:36 Skynet Belgie
Het zou schokkend zijn om de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in de cel te steken, zo oordeelt PS-voorzitter Elio Di Rupo op Twitter. Hij vergelijkt de houding van de Spaanse premier Mariano Rajoy met die van een "autoritaire franquist".

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be