NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Puigdemont

2News.be / Trefwoorden / Puigdemont

?Met Puigdemont aan roer blijft CataloniŽ onder voogdij Madrid?
Gisteren, 12:54 Gazet v. Antwerpen

Indien de separatistische minister-president van CataloniŽ Carles Puigdemont probeert zijn regio vanuit ballingsoord Brussel te besturen, zal CataloniŽ onder voogdij van Madrid blijven staan. Die waarschuwing heeft maandag de Spaanse premier Mariano Rajoy gelanceerd.
N-VA wil Puigdemont naar Vlaams Parlement halen
Woensdag, 15:00 Skynet Belgie
N-VA wil Carles Puigdemont naar het Vlaams Parlement halen, maar coalitiepartners Open Vld en CD&V lijken niet erg happig op de komst van de afgezette Catalaanse regeringsleider. Dat heeft Belga uit verschillende bronnen vernomen.


N-VA wil Puigdemont naar Vlaams Parlement halen (maar coalitiepartners denken daar anders over)
Woensdag, 12:48 Gazet v. Antwerpen

N-VA wil Carles Puigdemont naar het Vlaams Parlement halen, maar coalitiepartners Open Vld en CD&V lijken niet erg happig op de komst van de afgezette Catalaanse regeringsleider. Dat heeft Belga uit verschillende bronnen vernomen.
Catalaanse partijen bereiken akkoord: Puigdemont keert terug als premier
Woensdag, 12:12 Volkskrant
Carles Puigdemont moet opnieuw de premier worden van CataloniŽ. De onafhankelijkheidspartijen Samen voor CataloniŽ en Republikeins Links zijn het daarover eens geworden. Tijdens een diner in Brussel dinsdagavond kwamen Puigdemont zelf en de nummer twee van Republikeins Links, Marta Rovira, tot overeenstemming over een tweede termijn voor de afgezette regiopremier. De nummer ťťn van de republikeine


Puigdemont herbenoemd als Catalaanse regiopresident
Woensdag, 09:48 NOS nieuws

De afgezette Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont wordt herbenoemd. Daarover zijn de twee grootste separatistische partijen van CataloniŽ het eens geworden.

Puigdemont is in oktober naar Brussel gevlucht en wil terug naar Spanje. Maar daar wacht hem een proces. Daarom zou hij vanuit de Europese hoofdstad een "soort Skype-president" kunnen worden, zegt correspondent Rop Zoutberg in het NOS Radio 1 Journaal. "Via een videoverbinding spreekt hij dan het parlement toe. Dat zou een absurde situatie zijn."

Met het akkoord begint de ramkoers tussen pro-Spaanse en separatistische partijen een nieuw hoofdstuk, zegt Zoutberg.
N-VA Leuven nodigt Carles Puigdemont uit op haar nieuwjaarsreceptie
5 Januari, 18:48 Skynet
N-VA-Leuven heeft de afgezette Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont uitgenodigd op haar nieuwjaarsreceptie, op 30 januari in het stadion van voetbalclub OHL. Puigdemont zal er komen vertellen over zijn ervaringen als burgemeester van de Spaanse stad Girona. Televisiemaker Luc Haekens van onder meer De Ideale Wereld zal er in zijn eigen humoristische stijl commentaar komen leveren op de Leuvense politiek.


Catalaanse ex-president Puigdemont ?eist? herstel in ambt van zijn regering
31 December 2017, 08:06 Gazet v. Antwerpen

De Catalaanse separatist Carles Puigdemont heeft zaterdag, in zijn nieuwjaarswensen voor het Catalaanse ?volk?, politieke onderhandelingen geŽist en het herstel in ambt van zijn regering door Madrid. Na de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van 27 oktober werd die regering afgezet.
Puigdemont roept Madrid op tot politieke onderhandelingen
30 December 2017, 23:06 NOS nieuws

De voormalige leider van CataloniŽ Puigdemont wil dat de Spaanse autoriteiten met hem onderhandelen over wat hij noemt zijn legitieme regering. Puigdemont sprak via sociale media vanuit Brussel, waar hij naartoe vluchtte na het uitroepen van de onafhankelijkheid van zijn regio.

Hij zei dat Spanje de uitslag van de verkiezingen van 21 december moet erkennen en politieke onderhandelingen moet beginnen met de legitieme regering van CataloniŽ. Partijen die voor een onafhankelijk CataloniŽ zijn, kregen de meeste zetels in het parlement.

17 januari

De Spaanse premier Rajoy schoof Puigdemont en zijn regering in oktober opzij toen het Catalaanse parlement stemde voor onafhankelijkheid van de rest van Spanje.

Rajoy zei gisteren dat hij het parlement op 17 januari bijeen wil roepen. Het is maar de vraag of de partijen die voor onafhankelijkheid zijn een meerderheid zullen krijgen: acht parlementariŽrs zitten nog in de gevangenis of in het buitenland.
Rajoy: 'Puigdemont wil CataloniŽ regeren vanuit BelgiŽ'
29 December 2017, 16:24 De Tijd
16:16 De Spaanse premier Mariano Rajoy noemt het absurd dat de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont vanuit BelgiŽ een regering in ballingschap zou willen vormen.


Europees politicus van het jaar: Puigdemont, Macron of toch Timmermans?
24 December 2017, 13:48 NOS nieuws

Thierry Baudet is in Nederland gekozen tot politicus van het jaar, maar wie is dat in Europa? Misschien is het wel Margrethe Vestager, de (bij ons relatief onbekende) Deense Eurocommissaris die overal ter wereld kartels aanpakt. De Franse president Emmanuel Macron kan eveneens aanspraak maken op de titel, met zijn verbouwingsplannen voor de Europese Unie. Of is het Frans Timmermans, die geen blad voor de mond neemt en de Polen op hun verantwoordelijkheid wijst?

Brussel houdt geen officiŽle verkiezing voor de Europees politicus van het jaar. Wij hebben ook geen stemming georganiseerd, maar wel onze correspondenten gevraagd om een opmerkelijk persoon uit hun land te bespreken. Zie het als nominaties.

Spanje: Carles Puigdemont

Zo denkt Rop Zoutberg aan Carles Puigdemont. De regiopresident die CataloniŽ ontvluchtte na het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid en nu al bijna twee maanden in Brussel bivakkeert.

Puigdemont noemde de Belgische hoofdstad 'hoofdstad van de EU' en hoopte er een dialoog aan te kunnen gaan, maar niemand van het EU-bestuur wilde met hem praten. Wel wist Puigdemont de publicitaire druk op de ketel te houden. Eerst kwamen de Catalaanse burgemeesters, daarna de Catalanen zelf die een gigantische betoging in de straten van de Belgische hoofdstad hielden.

Frankrijk: Emmanuel Macron

De nieuwe Franse president Macron wordt genoemd door correspondent Frank Renout. De jonge nieuwe heerser in het …lysťe hield een gloedvol betoog over de toekomst van Europa. Een minister van FinanciŽn moest er komen, een eigen begroting, veel meer defensiesamenwerking.

Met een bijna ongekende energie probeert Macron nu zijn plannen waar te maken. Bij Europese toppen geeft hij samen met de Duitse bondskanselier Merkel persconferenties om de Europese ambities te onderstrepen. Zijn populariteitscijfers zitten na een dip ook weer in de lift.

Denemarken: Margrethe Vestager

De vrouw van de boetes, superwoman, zo omschrijft ScandinaviŽ-correspondent Rolien Crťton de Deense Margrethe Vestager. En ook Macron is onder de indruk van de Eurocommissaris voor Mededinging die, zo lijkt het, aan de lopende band boetes oplegt aan grote bedrijven.

Macron ziet in haar de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de opvolger van Jean-Claude Juncker. Aardig feitje: premier Birgitte Nyborg uit de hitserie Borgen is mede geÔnspireerd op Vestager.

Nederland: Frans Timmermans

Veel Europeanen buiten Nederland zouden Frans Timmermans wellicht aandragen als kandidaat voor de titel Europees politicus van het jaar, denkt EU-correspondent Arjan Noorlander. Timmermans wordt in eigen land door sommigen verguisd, maar is geliefd in grote delen van Europa (duidelijk niet in Polen).

De Eurocommissaris doet het zo goed, dat premier Rutte vooralsnog geen aandrang heeft om over twee jaar, als Timmermans' termijn is afgelopen, met een andere kandidaat op de proppen te komen.

ItaliŽ: Marco Minniti

ItaliŽ-correspondent Mustafa Marghadi denkt aan de stille, relatief onbekende minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti. Hoe hij het heeft gedaan weet niemand, maar hij zorgde er met slimme deals met LibiŽ wel voor dat de migrantenstroom vanuit dat land redelijk is opgedroogd.

De geruchten zeggen dat Minniti daar veel geld voor heeft betaald, maar de Italianen houden van hem.

De Duitsers en Britten verzaken

De Europeaan van het jaar komt in ieder geval niet uit Duitsland. Correspondent Judith van de Hulsbeek zegt dat Angela Merkel, die veelvuldig tot machtigste politicus van de wereld is uitgeroepen, is veranderd in een onmachtige bondskanselier.

Merkel ziet dat Macron de Europese agenda zet, maar vooral dat ze voorlopig niet kan volgen, doordat de onderhandelingen over een nieuwe coalitie nog maar net zijn begonnen en nog maanden gaan duren.

En ook in Groot-BrittanniŽ blinken de leiders dit jaar niet uit door leiderschap. Tim de Wit in Londen heeft het over het jaar van de miscalculatie. Verkiezingen die niet worden gewonnen, terwijl dat wel in de lijn der verwachting lag. Politieke tegenstanders die op hun beurt, zoals Boris Johnson, ook de ene blunder na de andere maken.

Uiteindelijk blijft Theresa May gewoon in het zadel. "Weak, but stable", zegt De Wit. Ook voor komend jaar.
De kans dat Puigdemont in de cel belandt is groter dan dat hij terugkeert in het regeringspaleis
23 December 2017, 02:18 Volkskrant
De afscheidingsgezinde partijen zijn het grootste blok gebleven in het Catalaanse parlement. Maar toch is de kans groter dat de afgezette premier Puigdemont in de cel belandt dan dat hij terugkeert in het regeringspaleis. Er werd nauwelijks feest gevierd, donderdagnacht, in Barcelona. De voorstanders van een onafhankelijk CataloniŽ, die zo graag roepen dat de straten altijd de hunne zijn, hielden


Linksnationalistische ERC erkent overwinning Puigdemont en wacht op zijn terugkeer
22 December 2017, 21:12 Skynet
De nummer twee van de Catalaans linksnationalistische partij ERC, Marta Rovira, wil onderhandelen met de formatie van de voormalige minister-president van de regio Carles Puigdemont, meldt de Spaanse krant El PaŪs vandaag. De tweede separatistische partij na de formatie van Puigdemont wacht op de terugkeer van die laatste om de regering te vormen.


Puigdemont bereid Rajoy te ontmoeten
22 December 2017, 13:06 De Tijd
12:58 De afgezette Catalaanse leider Mariano Rajoy is bereid de Spaanse premier Mariano Rajoy te ontmoeten in eender welke Europese lidstaat van zodra de Catalaanse verkiezingen erkend worden.


Puigdemont wil praten met premier Rajoy als hij niet wordt gearresteerd
22 December 2017, 13:06 NOS nieuws

De Catalaanse leider Puigdemont zegt dat hij bereid is tot een gesprek met de Spaanse premier Rajoy als hij de garantie krijgt dat hij niet wordt gearresteerd. Ook als die garantie er niet komt, wil hij praten, maar dan wel in een ander EU-land.

De afgezette regiopresident deed zijn uitspraken op een persconferentie in Brussel, waar hij sinds oktober verblijft. Rajoy zei eerder dat Puigdemont wordt gearresteerd als hij terugkeert naar CataloniŽ.

Gisteren wonnen de partijen die voor onafhankelijkheid zijn de absolute meerderheid in het Catalaanse parlement. Rajoy had de vervroegde verkiezingen uitgeschreven nadat het Catalaanse parlement was ontbonden in reactie op de onafhankelijkheidsverklaring, eind oktober.

Volgens Puigdemont is het tijd om de schade te herstellen die is ontstaan toen Rajoy zijn regering afzette.
Puigdemont krijgt felicitaties van Bourgeois
22 December 2017, 08:36 Skynet
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op twitter gefeliciteerd met zijn verkiezingsresultaat. Het onafhankelijkheidskamp haalde bij de verkiezingen van gisteren nipt de meerderheid in het Catalaanse parlement.


Puigdemont maakt opwachting in Brussel om 22.00 uur
21 December 2017, 19:54 Skynet
Carles Puigdemont, de afgezette president van CataloniŽ, zal rond 22.00 uur in Brussel de pers toespreken, twee uur na het sluiten van de stemlokalen in CataloniŽ.


Wat kunnen we verwachten bij de verkiezingen in CataloniŽ?
21 December 2017, 07:00 NOS nieuws

Catalanen kiezen vandaag bij vervroegde verkiezingen een nieuw parlement. De stemming is nodig omdat de Spaanse regering na het verboden referendum van oktober het deelstaatbestuur aan de kant zette en het parlement ontbond. De laatste keer dat er in CataloniŽ gestemd werd, was in 2015.

Er wordt een hoge opkomst verwacht. Volgens peilingen zijn vier op de vijf Catalanen van plan te gaan stemmen. Dat zal, denken analisten, vooral de pro-Spaanse partijen helpen. In totaal zijn er ruim 5,5 miljoen stemgerechtigden, 140.000 jongeren mogen voor de eerste keer stemmen. Om 09.00 uur gaan de stembussen open.

In totaal zijn er 135 zetels te verdelen. De absolute meerderheid ligt dus bij 68 zetels en de partijen die voor afscheiding van Spanje zijn, zullen volgens de polls net niet aan die grens komen. Dat is een tegenslag voor de naar Brussel uitgeweken regiopresident Carles Puigdemont die daar tevergeefs hoopte op wind in de rug van andere Europese landen.

Maar ook de pro-Spaanse partijen halen de beoogde meerderheid van 68 zetels niet, waardoor beide kampen lastige coalities moeten sluiten. Opmerkelijk in alle metingen is dat de meer radicale partijen volgens de polls flink winnen.

Ezquerra Republicana de Catalunya (ERC, republikeins links), dat verder wil op de ramkoers met de regering in Madrid, scoort goed. Ook hun nog altijd gevangen voorman van de partij Oriol Junqueras is populair. Hij was tot aan het uitroepen van de republiek de tweede man in de regering van Carles Puigdemont.

Verrassende opmars

Maar ook in het pro-Spaanse kamp is intussen de liberale partij Ciudadanos (letterlijk: Burgers) bezig met een verrassende opmars. Die partij wil de onafhankelijkheidsprojecten in de regio zo snel mogen ontmantelen en kost vooral de Partido Popular van premier Mariano Rajoy veel stemmen. Wellicht helpt het de partijen die tegen afscheiding zijn dat de verkiezingen op een doordeweekse dag zijn, geloven analisten.

Wie wil stemmen mag vandaag bij zijn werkgever vier uur vrij vragen. Op wie te stemmen is voor veel Catalanen niet makkelijk, een op de drie Catalanen had vorige week nog geen keus gemaakt. Om 20.00 uur vanavond sluiten de stembureaus en de eerste resultaten worden een paar uur daarna verwacht.
Raadkamer verklaart procedure over Europese aanhoudingsbevel Puigdemont "zonder voorwerp"
14 December 2017, 13:00 Skynet Belgie
De Brusselse raadkamer heeft deze voormiddag de procedure over de Europese aanhoudingsbevelen (EAB) tegen de Catalaanse ex-minister-president Carles Puigdemont en vier andere afgezette ministers van de Catalaanse regering, zonder voorwerp verklaard. Dat melden hun advocaten. Die beslissing is er gekomen nadat het Spaanse gerecht de EAB's tegen de vijf had ingetrokken. Met deze beslissing stopt de huidige procedure tegen Puigdemont en de vier andere afgezette ministers.


Puigdemont op de werkvloer bij Vyncke: 'Ook Rajoy was welkom geweest'
12 December 2017, 15:00 De Tijd
14:37 De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft gisteren het Harelbeekse groene-energiebedrijf Vyncke bezocht. Dat leverde bijzondere taferelen op.


De mislukte missie van Puigdemont: waarom Brussel niet wil praten
7 December 2017, 19:42 NOS nieuws

Vol trots liep hij vooraan in de stoet vandaag. Oud-regiopresident Puigdemont was het stralende middelpunt van de grote Catalaanse demonstratie in Brussel. Eindelijk kon hij de Europese Unie laten zien dat hij er nog toe doet. De afgelopen maand heeft hij in Brussel vrijwel niemand kunnen spreken.

Eind oktober stond Puigdemont ook in het middelpunt van de belangstelling in Brussel. Toen was hij net Spanje ontvlucht. De Spaanse justitie wilde hem vervolgen vanwege het organiseren van het onafhankelijkheidsreferendum. Hij dreigde dertig jaar de gevangenis in te gaan.

Geen Europees conflict

De afgezette regiopresident koos voor de vlucht naar Brussel. Niet omdat het de hoofdstad van BelgiŽ is, zo zei hij, maar omdat het de hoofdstad van de EU is. Hij wilde hier spreken met Europese politici.

Die missie is totaal mislukt, kunnen we een maand later vaststellen. De Europese Commissie wil niet met hem spreken en accepteert zelfs geen bemiddelende rol. Dit is een binnenlands conflict, geen Europees conflict, zegt voorzitter JŁncker keer op keer.

Ook de vertegenwoordigingen van de landen spreken niet met Puigdemont. Van de 28 EU-landen zeggen 27 dat ze de afgelopen maand geen contact hebben gehad met Puigdemont. Alleen Groot-BrittanniŽ wil niet zeggen of dat contact er al dan niet geweest is. Alle andere landen zeggen dat ze alleen met de Spaanse regering in Madrid spreken, niet met regiobestuurders.

"Het heeft geen zin om naar Brussel te komen voor een probleem dat in Spanje moet worden opgelost", zegt VVD-EuroparlementariŽr Hans van Baalen. Hij is voorzitter van de Europese liberalen, waar ook de partij van Puigdemont lid van is.

Van Baalen ontmoette Puigdemont verschillende keren, maar sprak niet meer met hem sinds hij in Brussel is. "Ik sta voor alles open, maar ik wil geen steun geven aan een referendum dat geen juridische basis heeft."

Aandacht voor een dag

Zo denken de meeste EuroparlementariŽrs erover. Tot frustratie van de Catalaanse parlementariŽrs. Josep Maria Terricabras bijvoorbeeld, geen partijgenoot van Puigdemont, maar wel iemand die voor Catalaanse onafhankelijkheid is. "De voorzitter van het Europees Parlement zit in dezelfde EU-partij als de Partido Popular, de Spaanse regeringspartij. Hij ontvangt de presidenten van alle Spaanse regio's, behalve onze president. Ik probeer er maar om te lachen, maar ik vind het ongelooflijk stom."

En zo is Puigdemont veroordeeld tot contacten in de marge van de Europese politiek. Hij spreekt met de Vlaams-nationalisten van de N-VA, houdt een verkiezingsbijeenkomst in Brugge en gaat naar de opera in Gent. Vandaag stond hij weer even in het middelpunt van de belangstelling, maar dat is waarschijnlijk maar voor ťťn dag.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be