NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Premier

2News.be / Trefwoorden / Premier

Premier Roemenië treedt af vanwege partijconflict
Vandaag, 00:54 NOS nieuws

Premier Tudose van Roemenië is afgetreden. Hij maakte zijn besluit bekend nadat zijn partij, de sociaaldemocratische PSD, de steun voor hem had opgezegd. Tudose is de tweede PSD-leider die ten val komt vanwege een intern conflict. Binnen de PSD woedt een machtsstrijd, waarin de in juni benoemde Tudose lijnrecht tegenover partijvoorzitter Dragnea staat.

Vorige week kwam die strijd tot een kookpunt toen Tudose zijn minister van Binnenlandse Zaken, een vertrouweling van Dragnea, beschuldigde van liegen en haar vroeg op te stappen. Minister Carmen Dan weigerde dat.

Dragnea is een van de machtigste mannen in de Roemeense politiek. Zowel binnen de PSD, als binnen de regering heeft hij veel macht. Hij mag zelf geen premier worden omdat hij veroordeeld is voor verkiezingsfraude.

Corruptie

In juni moest oud-premier Grindeanu aftreden na een motie van wantrouwen, officieel omdat de PSD vond dat hij weinig voortgang geboekt zou hebben met zijn regeringsplannen. Hij was zes maanden daarvoor verkozen.

Volgens kenners speelde zijn strenge anti-corruptiewetgeving ook een grote rol. Onder die wetgeving dreigden ook belangrijke politieke kopstukken als Dragnea veroordeeld te worden voor corruptie. Grindeanu zou niet van plan zijn geweest de wetten af te zwakken om hen uit de wind te houden. Vorig jaar gingen mensen in Roemenië meermaals massaal de straat op om te protesteren tegen corruptie.

Dinsdag komt de PSD bijeen om een opvolger voor Tudose te kiezen. Die moet dan nog worden goedgekeurd door president Iohannis en het parlement.
Koning volgende maand met premier Rutte naar de Spelen
Gisteren, 15:54 NOS nieuws

Koning Willem-Alexander vertrekt volgende maand samen met koningin Máxima en premier Rutte naar Pyeongchang voor de Olympische Spelen. De koning is als erelid uitgenodigd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Het koninklijk paar woont samen met de premier op 9 februari de openingsceremonie bij. De koning verblijft daarna tot en met 13 februari in Zuid-Korea. Koningin Máxima keert twee dagen eerder terug, premier Rutte blijft tot en met 10 februari in Pyeongchang. Minister Bruins (Sport) is van 20 tot en met 23 februari aanwezig bij de Spelen.

Premier Rutte neemt voorafgaand aan zijn bezoek aan Pyeongchang deel aan een herdenkingsceremonie in Memorial Park in Hoengseong, ter nagedachtenis aan de Nederlandse militairen die er stierven tijdens de Koreaanse oorlog. De premier zal een toespraak houden en een krans leggen.
Siegfried Bracke neemt ontslag uit Ghelamco Arena
Zondag, 14:42 De Tijd
14:26 Gents N-VA-politicus Siegfried Bracke neemt ontslag als bestuurder van de cvba Artevelde-stadion, na kritiek over de bouw van de Ghelamco Arena.


'Negeren hof na kritiek vice-premier legt grote crisis Turkije bloot'
Zaterdag, 21:54 NOS nieuws

Voor het eerst in de geschiedenis wordt in Turkije een uitspraak van het Constitutioneel Hof genegeerd. Wat de hoogste rechtbank van het land beslist, is volgens de grondwet voor iedereen bindend. Toch denkt de Turkse regering daar op dit moment anders over, in de zaak van twee journalisten die volgens het hof moeten worden vrijgelaten.

De uitvoerende en de rechtelijke macht zijn met elkaar verweven, dat zien we hier gebeuren, zegt advocaat Veysel Ok die de twee journalisten verdedigt, vandaag tegen de NOS. Dat dit nu ook de hoogste rechtbank van het land bereikt, noemt hij een grote crisis voor Turkije.

De twee journalisten, Mehmet Altan en Sahin Alpay, zitten ruim een jaar vast. Ze worden verdacht van terreurpropaganda en indirecte betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van juli 2016. Het Constitutioneel Hof oordeelde donderdag dat het bewijs in hun zaak niet deugt en de twee moeten worden vrijgelaten.

Vice-premier Bekir Bozdag zei vervolgens dat het hof buiten haar mandaat handelt. Een lagere rechtbank in Istanbul weigerde vervolgens het besluit van het Constitutioneel Hof uit te voeren. Tot verbijstering van advocaat Ok werden de twee journalisten vervolgens niet vrijgelaten. De NOS stelde Veysel Ok zes vragen over de kwestie.

Wat was uw eerste reactie toen u de uitspraak van het Constitutioneel Hof hoorde?

We waren erg blij, want in Turkije zitten zo'n 150 journalisten in de gevangenis. Deze uitspraak van het Constitutioneel Hof is een doorbraak. Het hof zegt in zijn uitspraak: nieuws, woorden, artikelen, kunnen niet dienen als bewijs in een rechtszaak. Dat is een grote stap voor alle journalisten in Turkije.

De twee moeten van het hof worden vrijgelaten, waarom is dat niet gebeurd?

Omdat de beslissing van het Constitutioneel Hof volgens de grondwet bindend is, moesten ze direct worden vrijgelaten. We hebben dat meteen aangevraagd bij de rechtbank. De rechtbank weigerde dat verzoek, ze wilden wachten. Ze zeiden dat ze eerst uitleg bij de uitspraak wilden zien.

Toen die uitleg kwam, zeiden ze: het Constitutioneel Hof gaat er niet over, het hof kan niet besluiten ze vrij te laten. De rechtbank kwam met deze nietszeggende en onwettige beslissing. Een lagere rechtbank heeft het recht niet, de luxe niet om te zeggen: ik negeer de beslissing van het Constitutioneel Hof.

Vice-premier Bozdag zegt dat het Constitutioneel Hof zijn mandaat overtreedt, wat vindt u daarvan?

Misschien vindt hij de beslissing niet leuk, misschien respecteert hij die ook niet. Dat mag hij openlijk zeggen. Maar ze zijn wel verplicht deze beslissing uit te voeren. In de grondwet staat dat de uitvoerende en wetgevende macht zich hebben te houden aan de beslissingen van het Constitutioneel Hof. Het feit dat Bozdag dit tegenspreekt, laat zien dat hij tegen zijn eigen grondwet ingaat.

Wat vice-premier Bozdag hoort te doen, is juist de voorwaarden scheppen die nodig zijn om deze beslissing van het Constitutioneel Hof uit te voeren. Zijn kritiek op het hof en het beďnvloeden van het hof, dat gaat in tegen de grondwet. En tegen de onafhankelijkheid van het recht.

Waarom doet die lagere rechtbank zomaar wat de regering zegt, die rechtbank is toch ook onafhankelijk?

Op dit moment zitten meer dan drieduizend rechters en aanklagers in Turkije in de gevangenis. En meer dan vierhonderd advocaten. Sommige rechters zitten vast vanwege de vonnissen die ze velden in een rechtszaak. Dus bij iedere uitspraak die ze doen, lopen ze het risico hun baan te verliezen of in de gevangenis te komen.

Sinds de noodtoestand van kracht is, heeft de onafhankelijkheid van het recht in Turkije veel verliezen geleden. Helaas zijn nu de uitvoerende macht en de rechtelijke macht met elkaar verweven. We zien daar de consequenties van. Iedere rechter denkt bij zijn uitspraken aan zijn eigen toekomst.

Het Constitutioneel Hof wil het een, de rechtbank doet het andere. Wat speelt er achter de schermen?

Wat hier gebeurt, toont aan dat er serieuze onenigheid is binnen de Turkse justitie. Aan de ene kant zijn er degenen die belang hechten aan Europa en de Europese wetten. Dat laten ze zien met dit besluit. Aan de andere kant is er een groep die kiest voor isolatie, door journalisten op te sluiten, het geschreven woord als terreur te bestempelen.

De strijd tussen die twee kampen komt nu boven. Wie deze strijd gaat winnen? Daar zijn we allemaal benieuwd naar. Dit is een zeer kritieke situatie voor de toekomst van Turkije.

Het Constitutioneel Hof wordt genegeerd. Hoe uniek is dit?

Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Turkije dat een lokale rechtbank een besluit van het Constitutioneel Hof negeert. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Er is niets veranderd in de wet hierover. Vanwege de politieke situatie in Turkije, kan een lagere rechtbank zich nu verzetten tegen de beslissing van het Constitutioneel Hof.

Dit is geen normale situatie, voor Turkije is dit een echte crisis. Dit is een heel groot probleem, want het Constitutioneel Hof is het hoogste instituut van het land. Een besluit van dit hof, over wie dan ook, moet meteen worden uitgevoerd. Het hof wordt hier schade toegebracht.
Premier Bulgarije wil snel euro en lidmaatschap Schengenzone: 'We zijn er klaar voor'
Vrijdag, 17:00 Volkskrant
Bulgarije gebruikt zijn eerste EU-voorzitterschap om zichzelf in het hart van de Europese Unie te manoeuvreren: het land wil de euro én lid worden van de Schengenzone. 'We zijn er klaar voor', zei de Bulgaarse premier Boyko Borisov vrijdag. Hij vindt dat Bulgarije - EU-lid sinds 2007 - lang genoeg op de tweede rij in de Unie heeft gezeten. Borisov kan rekenen op de steun van 'zijn vriend' Jean-Cla


Francken gaat met premier praten over zijn communicatie
Donderdag, 19:48 Skynet Belgie
Premier Charles Michel gaat met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken een gesprek voeren, onder meer over zijn manier van communiceren. Dat is in regeringskringen bevestigd.


Noorse premier speelt Pokémon Go voor meeting met Donald Trump
Donderdag, 17:00 Gazet v. Antwerpen

Je kon er vorig jaar niet omheen, Pokémon Go was werkelijk overal. Maar als je dacht dat het spel intussen een stille dood gestorven was, heb je het ook mis. De Noorse eerste minister Erna Solberg werd vlak voor haar ontmoeting met Donald Trump woensdag nog door een fotograaf ?betrapt? op het spelen van Pokémon Go.
Catalaanse partijen bereiken akkoord: Puigdemont keert terug als premier
Woensdag, 12:12 Volkskrant
Carles Puigdemont moet opnieuw de premier worden van Catalonië. De onafhankelijkheidspartijen Samen voor Catalonië en Republikeins Links zijn het daarover eens geworden. Tijdens een diner in Brussel dinsdagavond kwamen Puigdemont zelf en de nummer twee van Republikeins Links, Marta Rovira, tot overeenstemming over een tweede termijn voor de afgezette regiopremier. De nummer één van de republikeine


Thaise premier plaatst kartonnen versie van zichzelf en verlaat persconferentie: 'Vraag het maar aan hem'
9 Januari, 17:00 Volkskrant
De Thaise premier heeft een nieuwe manier gevonden om lastige vragen van journalisten te ontwijken: op een persconferentie liet hij een kartonnen versie van zichzelf achter de microfoon neerzetten. 'Als iemand nog vragen heeft over politiek of conflicten, vraag het dan maar aan hem', zei Prayuth Chan-o-cha, waarna hij zich omdraaide en wegliep. De premier stond op het bordes van het regeringsgebou


Bevestigd: gevluchte Thaise ex-premier in Groot-Brittannië
9 Januari, 12:12 NOS nieuws

De gevluchte Thaise ex-premier Yingluck Shinawatra is inderdaad in Groot-Brittannië. Dat heeft de Thaise minister van Buitenlandse Zaken bevestigd, nadat er vorige week foto's waren opgedoken, waarvan er in ieder geval een in Londen is gemaakt.

De Thaise politie heeft ze bekeken en geconstateerd dat Yingluck te zien is op de foto met een vrouw in een rode jas voor warenhuis Harrods. Of Yingluck ook op de andere foto te zien is, durft de politie niet te zeggen.

Yingluck Shinawatra was tussen 2011 en 2014 premier van Thailand. Vorig jaar werd ze bij verstek tot een gevangenisstraf van vijf jaar veroordeeld, omdat de kosten van een rijstsubsidieprogramma onder haar leiding volledig uit de hand waren gelopen. Rijstboeren die haar aan de macht hadden geholpen, profiteerden daarvan.

De Thaise minister van Buitenlandse Zaken zei dat de Thaise regering al sinds september weet dat Yingluck in Groot-Brittannië verblijft. Thailand heeft een uitleveringsverdrag met de Britten. De minister weigert te zeggen of om haar uitlevering is gevraagd.
Nieuwjaarsreceptie Voka - Premier Michel engageert zich "tot laatste dag legislatuur"
8 Januari, 22:42 Skynet
Premier Charles Michel is allerminst van plan om het doek vervroegd te laten vallen over de federale regering. "Ik ga het duidelijke en sterke engagement aan om elke week en elke dag, tot de laatste dag van de legislatuur in 2019, nuttig werk te leveren voor de versterking van onze economie", zo zei hij maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka in Bozar in Brussel.


Nieuwjaarsreceptie Voka - Premier Michel engageert zich "tot laatste dag legislatuur"
8 Januari, 22:42 Skynet Economie
Premier Charles Michel is allerminst van plan om het doek vervroegd te laten vallen over de federale regering. "Ik ga het duidelijke en sterke engagement aan om elke week en elke dag, tot de laatste dag van de legislatuur in 2019, nuttig werk te leveren voor de versterking van onze economie", zo zei hij maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka in Bozar in Brussel.


Premier May wil rampjaar 2017 ver achter zich laten: grote herschikking Britse kabinet
8 Januari, 12:48 Volkskrant
Theresa May zal vandaag een staatssecretaris voor 'No Deal Brexit' benoemen. Dat hebben Britse media gemeld. De nieuwe bewindsman moet zich, werkend op het Brexit-departement, bezighouden met het scenario waarin het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie dit jaar geen akkoord weten te sluiten over een nieuwe handelsrelatie. Hiermee wil May Brussel laten zien dat het de Britten menens is bij de aa


?Amazon wil uitzendrechten Premier League?
8 Januari, 11:48 Emerce
Amazon zou volgende maand willen meedoen aan de veiling van de live streamingrechten van voetbalwedstrijden in de Engelse Premier League. Wanneer verworven, zouden die onderdeel worden van Prime Video.


Premier Michel dient De Wever van antwoord: ?Zijn chantage maakt geen indruk?

?Als de regeringspartners het ontslag van Theo Francken vragen, dan stapt de N-VA uit de regering.? Dat verklaarde partijvoorzitter Bart De Wever afgelopen weekend. Harde woorden, maar premier Charles Michel (MR) heeft maandagochtend op de Franstalige radiozender Bel RTL verklaard ?niet onder de indruk te zijn?. ?Ik laat mijn agenda niet dicteren?, aldus de premier.
Premier League-club informeert naar Dendoncker: ondenkbaar dat Coucke zich niet zal moeien
8 Januari, 07:54 Gazet v. Antwerpen

In zijn zoektocht naar een nieuwe middenvelder heeft West Ham geďnformeerd naar Leander Dendoncker (22). Een deal kan alleen voor een topbedrag en met de fiat van Marc Coucke, want in principe werkt Anderlecht pas vanaf deze zomer mee aan een vertrek van ?DD?.
Egyptische oud-premier Shafik toch geen kandidaat voor presidentsverkiezing
7 Januari, 20:12 Skynet
De vroegere Egyptische premier Ahmed Shafik zal zich dan toch geen kandidaat stellen om president te worden. De verkiezing vindt plaats in april. Na zijn terugkeer ut de Verenigde Arabische Emiraten en de beoordeling van de huidige situatie in Egypte kwam hij tot de vaststelling dat hij "niet de geschikte persoon is om de staatszaken in de komende periode te leiden", verklaarde hij zondag op Twitter.


Van Rompuy: 'Premier is handpop van de N-VA'
7 Januari, 11:30 De Tijd
11:07 In een zeer kritische blog roept CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy - die deel uitmaakt van de meerderheid - premier Charles Michel (MR) op om opnieuw de leiding van zijn regering te nemen en vraagt hij me...


Conte schiet opnieuw met scherp in woordenoorlog met Mourinho

De vete tussen ManU-coach José Mourinho en Chelsea-trainer Antonio Conte blijft voortduren. Nadat de Portugees zijn Italiaanse collega onrechtstreeks bestempelde als een ?clown langs de zijlijn? en de Italiaan repliceerde dat hij een ?dementerende man? is, haalde Conte na de FA-cup tegen Norwich City opnieuw hard uit. ?Hij is een kleingeestige man. Vroeger, nu en hij zal dat in de toekomst ook blijven.?
Premier League - Liverpool en Jürgen Klopp zeggen vaarwel aan een "fantastische speler"
6 Januari, 22:30 Skynet Sport
Jürgen Klopp heeft zaterdag op de website van Liverpool zijn visie gegeven op de transfer van Philippe Coutinho naar FC Barcelona. Volgens Klopp neemt de club afscheid van "een goede vriend, een bewonderenswaardig persoon en een fantastische voetballer".

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be