NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Politiek

2News.be / Trefwoorden / Politiek

Bouterse: buitenland wil Surinaamse politiek beÔnvloeden
Vandaag, 14:54 NOS nieuws

"Buitenlandse krachten" willen misbruik maken van de economische situatie in Suriname en daar politiek garen bij spinnen. Dat zei president Desi Bouterse vannacht bij de herdenking van de staatsgreep van 25 februari 1980. Op die dag namen militairen onder leiding van de huidige president de macht over in Suriname.

"Als het economisch slecht gaat in het land, dan is het een bekend verschijnsel dat het buitenland daar misbruik van maakt," zei Bouterse. Waarop hij zijn uitspraken baseert, vertelde hij niet. Maar de beschuldiging volgt na een week waarin kredietbeoordelaar Moody's opnieuw een negatief oordeel gaf over de Surinaamse economie. Ook kwam Transparency International met cijfers waaruit blijkt dat Suriname is teruggevallen op de corruptie-index.

Bezinning

Bouterse noemde de herdenking van de revolutie een bezinningsbijeenkomst. De militairen hadden bij de staatsgreep van 1980 niet de bedoeling om zelf de macht over te nemen. "Dat zou crimineel zijn geweest, omdat wij militairen niets afwisten van het besturen van een land. Wij wilden slechts vechten tegen de armoede."

De Surinamers beseffen volgens de president onvoldoende in wat voor geweldig land ze wonen en hoeveel potentie er is. Hij noemde als belangrijkste exportproduct niet goud of hout, maar "het voorbeeld van hoe mensen vredig met elkaar samenleven".

De president lijkt met zijn woorden de aandacht te willen afleiden van de grote economische crisis waarin het land zich bevindt. De prijzen in de winkels zijn de afgelopen twee jaar verdubbeld. De regering leent links en rechts enorme bedragen om het land draaiend te houden.

In de lucht wonen

Bouterse doet intussen zijn best om met zo veel mogelijk landen goede contacten op te bouwen in de hoop dat ook die kunnen bijdragen aan meer financiŽle zekerheid. Onder die landen bevinden zich opvallend veel links georiŽnteerde staten als Venezuela, ServiŽ, Rusland en Cuba.Het staatshoofd stelde op de herdenkingsbijeenkomst dat er vanuit de hele wereld interesse is voor "het groenste land op aarde". "Heeft u zich afgevraagd wat er aan de hand is met Suriname? Weet u hoeveel hoogwaardigheidsbekleders de afgelopen tijd naar ons land zijn gekomen? Belangrijke kopstukken uit BraziliŽ, Venezuela en ServiŽ bezochten ons. En de komende tijd zult u mij weinig zien. Ik heb zo veel uitnodigingen gehad dat ik bij wijze van spreken voorlopig in de lucht zal wonen", aldus Bouterse bij de herdenking.
Verhoging energieprijs voor bedrijven ligt volgens minister ?politiek te gevoelig?
Woensdag, 21:54 Gazet v. Antwerpen

Als de federale regering beslist om in 2025 alle kerncentrales te sluiten, moeten er in de plaats andere energiebronnen zoals gascentrales en windmolens komen. Die overschakeling zal een gezin met een gemiddeld verbruik 18 euro per jaar kosten. Dat heeft federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) bekendgemaakt. Het cijfer staat in een studie die de Gentse energie-econoom Johan Albrecht in opdracht van de regering heeft gemaakt. Over die 18 euro extra per jaar ga ik niet zeuren. Het is een te verwaarlozen bedrag, zeker omdat de armste Belgen een korting krijgen op hun energiefactuur.
Door Italiaans wantrouwen over vaccinatie wordt de wetenschap politiek debat
Woensdag, 20:42 Volkskrant
Verrassend: de verplichte vaccinatie van kinderen is een van de belangrijkste verkiezingsthema's in ItaliŽ. De wet die de regering hier vorig jaar voor invoerde heeft kwaad bloed gezet. Midden op het Piazza dei Signori in Vicenza staat tweevoudig burgemeester Loris Mazzorato verkleed als de Dood. Mazzorato was burgemeester namens de extreem-rechtse partij Lega in een nabijgelegen dorpje, maar vand


Onversneden liberaal, bijna verslaafd aan politiek, voor wie de sky the limit is
Dinsdag, 21:48 Volkskrant
Barbara Visser heeft een bliksemcarriŤre: in tien jaar tijd van gemeenteraadslid naar staatssecretaris van Defensie. Met dank aan haar bloedserieuze taakopvatting ťn haar onversneden VVD-standpunten. De politiek is haar thuis. 'Eenmaal in Den Haag was ze verkocht.' Ze is een stille kracht van de VVD. Ze heeft niet het exuberante van Jeanine Hennis, ook niet dat aanwezige van Neelie Kroes. Wars van


'Wat in Italiaanse politiek gebeurt, is voorbode voor heel Europa'
Dinsdag, 14:36 NOS nieuws

Nog een kleine twee weken en dan mogen de Italianen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Binnen Europa wordt er met enige bezorgdheid naar de verkiezingen gekeken, want eurosceptische en populistische partijen lijken hoge ogen te gaan gooien. Het land wordt vaak gezien als een conservatief land dat politiek achterloopt, met showpremier Berlusconi en de komiek Beppe Grillo als voorbeelden, maar volgens historici Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn is dat onterecht.

ItaliŽ loopt juist voor op alle andere Europese landen, vertellen zij in NOS Met het Oog op Morgen. "Het is de proeftuin van het continent. Politieke experimenten ontstaan hier eerder dan waar dan ook."

Die 'experimenten' hebben de ItaliŽ-kenners gebundeld in het boek Proeftuin ItaliŽ, dat vandaag verschijnt. Het land werd eerder een centralistische eenheidsstaat dan elders, de fascist Mussolini greep eerder de macht dan Hitler in Duitsland en Franco in Spanje en de populist Silvio Berlusconi kwam al in de jaren 90 op. Inmiddels staat de Vijfsterrenbeweging, met haar euroscepsis en internetdemocratie, bovenaan de peilingen. Opnieuw een Europees unicum.

De positie als Europese voorloper dankt ItaliŽ aan de enorme kloof tussen de elite en het volk, volgens Weststeijn. "Dat speelt in heel Europa, zoals nu ook weer in Nederland in het debat over de afschaffing van het referendum. Maar in ItaliŽ is die kloof altijd al extreem groot."

Het vertrouwen in de staat en het parlement behoort tot het laagste van Europa, de corruptie tiert welig en er wordt massaal belasting ontdoken. "Daarom worden, soms extreme, experimenten vrij vroeg gelanceerd om die kloof te overbruggen", aldus de historicus.

Ineenstorting en versplintering

Het lijkt dus leerzaam om de Italiaanse ontwikkelingen op de voet te volgen. Zo verdwijnen er ook zaken eerder dan elders. De grote volkspartijen, de christendemocraten en de socialisten, storten al in de jaren 90 ineen, waar dat elders in Europa nu pas plaatsvindt. De onttakeling was onvermijdelijk, volgens Corduwener. "Zij waren na decennia aan de macht verstrengeld geraakt in het bestuur en vervreemd van de achterban. Precies het argument dat je nu ook vaak in Nederland hoort."

Silvio Berlusconi sprong in het gat dat de volkspartijen achterlieten en werd al in 1994 als premier verkozen. "Hij kwam met een volledig nieuwe vorm van politiek, die volledig op zijn eigen persoon was gericht, met een directe band met het volk", analyseert Weststeijn. Berlusconi werd een trendsetter, maar is minder rechts dan de huidige generatie populisten als Wilders, Le Pen en UKIP-leider Farage. "Hij zit in het Europarlement immers in de christendemocratische fractie. Pim Fortuyn komt dan meer in de buurt van hem."

Hoewel het populisme in heel Europa nog groeit (in Oostenrijk zit sinds vorig jaar de rechts-populistische regering zelfs in de regering), loopt in 'thuisland' ItaliŽ het experiment alweer op de laatste benen. "Letterlijk zelfs", grapt de historicus, "want Berlusconi is heel oud".

Nieuw: de Vijsterrenbeweging

Nadat Berlusconi in 2011 van het politieke toneel verdween, dook komiek Beppe Grillo in het gat met een nieuw 'politiek experiment': zijn Vijfsterrenbeweging. De partij is om twee redenen interessant, vindt Weststeijn. "Ze werken met internetdemocratie (mensen kunnen online ideeŽn voordragen) en de leider zit zelf niet in de politiek. Grillo is vanaf het begin niet verkiesbaar geweest."

Berlusconi is weliswaar inmiddels in de politieke arena teruggekeerd, maar moet volgens Corduwener niet overschat worden. "Hij is veranderd, hij is nu de brave optie."

Of de huidige Italiaanse politiek opnieuw een voorbode voor Nederland en Europa is? "Dat zou heel goed kunnen" aldus de historici. "Maar de essentie is dat de kloof tussen elite en burger aangegrepen wordt voor politieke experimenten. Dat is goed nieuws", besluiten de heren in hun boek.
'Schaam je!': scholieren VS komen in opstand tegen het nalaten van wapenregulering in politiek
Maandag, 10:12 Volkskrant
Amerikaanse scholieren hebben dit weekend opgeroepen tot een landelijke scholierenstaking en een mars in Washington als protest tegen het vuurwapengeweld. Zij vinden dat politici te lang hebben nagelaten het wapenbezit te reguleren. De woede was zaterdag hoorbaar en zichtbaar tijdens een demonstratie voor de rechtbank in Fort Lauderdale, een paar kilometer van de Marjory Stoneman Douglas High Scho


In de Almeerse politiek wordt ťcht geluisterd naar mensen met een beperking
Maandag, 02:24 Volkskrant
Sinds 2015 hebben gemeenten veel nieuwe zorgtaken, maar een bloeiend verkiezingsthema wil het nog niet worden. Daarom gaan in Almere lokale politici in debat met mensen met een beperking. 'Niemand is tegen goede jeugdzorg.' Jolanda (36), autistisch en verstandelijke beperkt, is vanavond panellid in het stadhuis van Almere. 'Mensen met een beperking zijn afhankelijk van collectief vervoer', zegt ze


Patrick Janssens: ?Een comeback in de politiek is niet het beste idee'
17 Februari, 15:36 De Tijd
15:01 Alsof er elk weekend verkiezingen waren: zo voelde Patrick Janssens de voetbalwereld aan. Een week na zijn ontslag als CEO bij KRC Genk kijkt de gewezen burgemeester van Antwerpen terug. ?Ik ging zelf...


Met Zijlstra's aftreden is het debat over liegen in de politiek niet afgedaan
16 Februari, 23:24 Volkskrant
Hoewel de politieke leugen zelden zo'n duidelijk gezicht had als in de filmregistratie van het VVD-congres in 2016, komt zij niet uit de lucht vallen en kent zij vele gedaanten. De manier waarop er met de datsja-fabel is omgesprongen, laat zien hoe Den Haag op allerlei niveaus listig met de waarheid omgaat. Eerst werden vragen van de Volkskrant zo lang mogelijk weggeduwd door Zijlstra en zijn woor


No-nonsense ambachtsman Ruud Lubbers (1939-2018) speelde 21 jaar een hoofdrol in de politiek
14 Februari, 19:12 Volkskrant
Met 43 jaar werd hij in 1982 de jongste premier van Nederland ooit. Geen ideologisch bevlogen politicus, geen showman, maar wel 21 jaar een hoofdrol in de Nederlandse politiek. CDA-politicus Ruud Lubbers overleed woensdag op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam. Ruud Lubbers, in zijn Abel Herzberglezing uit 2006: 'In 1980 kwam het CDA tot stand. Niemand bevroedde toen - ook ik niet - da


Verkiezingen18 - Zij-kant eist meer vrouwen in lokale politiek
13 Februari, 13:00 Skynet Belgie
Vrouwen worden nog altijd minder verkozen dan mannen, en ze geraken ook minder snel tot in de hoogste machtsregionen. Dat blijkt uit een analyse van zij-kant. In aanloop naar de lokale verkiezingen van oktober pleit de progressieve vrouwenbeweging daarom om bij de lijstvormingen het ritssysteem toe te passen voor de volledige lijst en nadien een 50/50-verdeling toe te passen van vrouwen en mannen in alle deputaties en schepencolleges.


Lezers over Halbe Zijlstra: Het kabinet onwaardig
12 Februari, 14:24 Volkskrant
De Volkskrantlezers reageren in grote getale op het interview waarin minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra bekent dat hij jarenlang heeft gelogen over een ontmoeting met Poetin: 'Je gelooft hem toch nooit meer?!' Met een knoop in mijn maag het artikel 'Zijlstra: ik loog over gesprek met Poetin' gelezen. Na al het gedoe met Trump in de VS hebben we nu zelf een minister van Buitenlandse Zak


Kamerlid Renate Hufkens (N-VA) stopt na deze legislatuur met actieve politiek
9 Februari, 14:48 Skynet Belgie
Kamerlid Renate Hufkens (N-VA) stapt volgend jaar uit de actieve politiek om haar carriŤre in het bedrijfsleven voort te zetten. De 33-jarige Hufkens belandde in 2014 in de Kamer als opvolgster van staatssecretaris Theo Francken. Voordien werkte ze voor de Vlaamse N-VA-fractie en toenmalig minister Geert Bourgeois. "Voor mij is dit een positieve keuze", zegt Hufkens. Partijvoorzitter Bart De Wever betreurt haar beslissing, maar heeft er ook begrip voor.


Nieuwe ?shutdown? in VS is een feit: overheidsdiensten liggen plat door ťťn enkele senator

Ondanks een principeakkoord van Democraten en Republikeinen over een begrotingswet, is in de Verenigde Staten opnieuw een zogehten ?shutdown? ingegaan. Bij gebrek aan financiering zullen federale overheidsdiensten tijdelijk moeten sluiten. En dat allemaal door ťťn enkele senator.
'Fatsoenlijke politiek' waar PvdA-senator Marleen Barth zich hard voor maakte werd haar uiteindelijk zelf fataal
8 Februari, 21:00 Volkskrant
Een snoepreisje naar de Maldiven tijdens een belangrijk debat over de donorwet kostte Marleen Barth donderdag uiteindelijk haar baan. Maar de voorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer stond al onder druk vanwege het bedingen van een lagere huur op de ruime burgemeesterswoning van haar man. Op zijn minst gezegd vreemde keuzes, voor iemand die gedurende haar politieke carriŤre voortdurend hamerde op


Gegijzeld door Brexiteers is May de eenzaamste persoon in Britse politiek. Wie zijn deze 'Brexit-bastards'?
7 Februari, 23:24 Volkskrant
De Britse premier wordt in eigen partij belaagd. Haar tegenstanders dreigen haar af te zetten als leider. Wat willen ze? En hoe komen ze aan hun hindermacht? 'Gooi ze eruit, deze oer-Brexiteers', was maandag het advies aan de Britse premier Theresa May. De oproep kwam van haar euro-gezinde partijgenote Anna Soubry en het was gericht op Boris Johnson, Michael Gove en Jacob Rees-Mogg. Die hadden, zo


Wie wint in Pyeongchang: de politiek of de sport?
8 Februari, 22:12 Volkskrant
De 23ste Winterspelen staan op het punt van beginnen. Zodra het vuur is ontstoken, zullen de discussies over doping en Noord-Korea verstommen. Wie wint: de politiek of de sport? De Winterspelen van Pyeongchang hebben tot de laatste uren voor de opening nog last van de nasleep van de vorige editie, Sotsji 2014, het evenement dat Rusland als sportieve grootmacht weer op de kaart moest zetten. Het do


Be.One hengelt met nieuwe politiek en radicale gelijkheid naar gunst kiezer
7 Februari, 15:18 Skynet
De nieuwe partij van Dyab Abou Jahjah en advocate en gewezen Agalev-senator Meryem KaÁar zal onder de naam Be.One deelnemen aan de komende lokale en parlementsverkiezingen in Vlaanderen en Brussel. De partij profileert zich als een post-kapitalistische partij die pleit voor radicale gelijkheid en werk, basisonderwijs en huisvesting als rechten voor iedereen ziet.


Oud-politiek redacteur Dirk Castrel overleden
5 Februari, 02:24 Gazet v. Antwerpen

Onze oud-collega Dirk Castrel is op vrijdag 2 februari in Duffel overleden. Hij was 65 jaar. Sinds de jaren zeventig was Dirk politiek redacteur bij Gazet van Antwerpen. Dat is hij gebleven tot zijn vervroegde pensionering in 2014.
Mieke Vogels keert dan toch terug in politiek: ?Ik heb nooit in Samen geloofd?
4 Februari, 07:12 Gazet v. Antwerpen

Mieke Vogels keert dan toch terug in de stadspolitiek: de politica van Groen kondigt in De Zondag aan dat ze bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen de districtslijst in Deurne zal steunen, en laat de deur open voor een (verkiesbare) plaats op de gemeentelijst. Een gevolg van de implosie van het kartel met SP.A, een project waar ze naar eigen zeggen ?nooit in geloofde?.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be