NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Plastic

2News.be / Trefwoorden / Plastic

Plastic flessen van grote watermerken vervuild met microplastics

De plastic flessen van verschillende internationale watermerken zijn ook vervuild door zogenaamde microplastics, miniscule plastic deeltjes. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie. De gevaren voor de gezondheid van die deeltjes zijn nog onduidelijk. Meer dan 90% van de onderzochte stalen bevatte microplastics.
Kabinetsvoorstel om het aantal plastic flessen in zwerfafval te verminderen lijkt al bij voorbaat gedoemd te mislukken
Dinsdag, 02:36 Volkskrant
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven geeft het bedrijfsleven nog drie jaar de kans om de hoeveelheid plastic flessen in zwerfafval te verminderen. Lukt het niet, dan wordt statiegeld verplicht gesteld. Dat is er niet duidelijker op geworden met de voorstellen van Van Veldhoven. Het vorige kabinet omarmde een motie die in de Tweede Kamer was terechtgekomen, maar in feite was geschreven door de P


Laatste kans: 'Voor 2021 is 90 procent van kleine plastic flesjes gerecycled, anders alsnog statiegeld'
10 Maart, 13:54 Volkskrant
De milieubeweging heeft teleurgesteld gereageerd op het kabinetsbesluit om te wachten met de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes. Stientje van Veldhoven, de staatssecretaris verantwoordelijk voor het milieubeleid, stelt een ultimatum aan het bedrijfsleven. Als dat erin slaagt om binnen twee jaar 90 procent van de wegwerpflesjes te recyclen, komt er geen statiegeld. Anders wordt die


Het is een kleine schande dat we in Nederland nog steeds geen statiegeld heffen op kleinere petflesjes
Bij de mediatraining die de ministers en staatssecretarissen van Rutte III hebben gevolgd, heeft Stientje van Veldhoven geleerd om geen 'eco-modulatie' te zeggen als ze tegen normale mensen spreekt, zo legde ze vorige uit aan de verslaggevers van RTL Nieuws die ernaar vroegen. Ik denk dat ze nog iets heeft geleerd: vervelende vragen negeren, onwankelbaar de boodschap herhalen, niet ingaan op kriti


Duikers zoeken reuzenroggen maar treffen iets anders aan: ?Plastic, plastic en nog eens plastic?
6 Maart, 21:36 Gazet v. Antwerpen

Een Britse duiker wilde van zijn verblijf op het paradijselijke eiland Bali profiteren om de reuzenmanta te spotten, maar zag iets anders dan roggen en tropische vissen. De zee rond het Indonesische eiland zat helemaal vol met plastic afval, waardoor er bijna niks anders meer te zien was.
Deze duiker zwemt met zijn selfiestick door de plastic soep
6 Maart, 12:00 NOS nieuws

De Britse duiker Rich Horner wist niet wat hij aantrof, toen hij drie dagen geleden ging duiken in de buurt van het Indonesische eiland Bali. Hij zwom niet tussen de vissen, maar tussen al het plastic.

En beelden die hij tijdens het duiken maakte, zette hij online:

De video is gemaakt bij Manta Point, een bekende duikplek in Indonesië die ook veel gebruikt wordt door reuzenmanta's, roggen die wel zeven meter breed kunnen worden. Op de video is nu maar één manta te zien en is vooral plastic zichtbaar. "Plastic zakken, plastic flessen, plastic bekers, plastic zakjes, meer plastic zakken. Zoveel plastic!", schrijft hij op Facebook.

Horner duikt wel vaker op deze plek. Meestal ziet hij een paar plasticwolken en wat willekeurig verspreid plastic, dat zich op die plek verzamelt door de stroming. "Maar ik heb nooit eerder iets gezien op deze schaal", schrijft hij. Een dag later was het plastic weer weg, maar niet verdwenen. Horner: "Het plastic reist verder naar de Indische Oceaan, om daar langzaam af te breken in kleinere stukjes plastic."
Ook Nijlen wil statiegeld op plastic flessen en blikjes
28 Februari, 06:30 Gazet v. Antwerpen
De gemeente heeft de intentie om snel toe te treden tot de Statiegeldalliantie. Op die manier wil het de ambitie kracht bijzetten om statiegeld te hebben op plastic flessen en blikjes.


Plastic uit Amsterdamse gracht wordt kantoormeubilair
23 Februari, 11:36 Skynet
Plastic afval dat in de Amsterdamse grachten is beland, krijgt een nieuw leven als kantoormeubilair. Plastic Whale, een organisatie die petflessen uit het water vist, onthulde gisteren de eerste meubelcollectie waarin het afval is verwerkt.


Actiegroep AXI roept op: ?Eet dit jaar meer plastic?
18 Februari, 04:12 Gazet v. Antwerpen

Dagen zonder vlees of alcohol, AXI vzw heeft er schoon genoeg van. Vandaar de oproep om een jaar lang lekker veel plastic te eten. Een actie die uiteraard met een knipoog te nemen is.
Elizabeth II groener door het leven: minder plastic in Buckingham Palace
12 Februari, 19:30 Skynet Buitenland
In alle Britse koninklijke eigendommen zal voortaan minder wegwerpplastic gebruikt worden. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt.


Elizabeth II groener door het leven: minder plastic in Buckingham Palace
12 Februari, 18:54 Skynet
In alle Britse koninklijke eigendommen zal voortaan minder wegwerpplastic gebruikt worden. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt.


Gemeente wil statiegeld voor plastic flessen en blikjes
11 Februari, 06:36 Gazet v. Antwerpen
Oppositielid Kurt De Belder (Groen) hield een warm pleidooi voor het invoeren van statiegeld op plastic flessen en blikjes. Hij stelde voor dat Ranst zou toetreden tot de Statiegeldalliantie. Tot zijn verbazing antwoordde schepen Tine Muyshondt (CD&V) dat het schepencollege die beslissing al had genomen.


Philip Heylen: ?Statiegeld op blikjes en plastic flessen: doen, nu!?

Philip Heylen, fractieleider van meerderheidspartij CD&V, breekt in de maandagkrant een lans voor de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen, waarover vanavond een debat wordt gevoerd in de Antwerpse gemeenteraad. De voormalige schepen van Stads- en Buurtonderhoud en voorzitter van de Raad van Bestuur van afvalverwerkingsbedrijf ISVAG schrijft er een vrije bijdrage over.
De dubbele tragiek van het plastic miniflesje witte wijn
28 Januari, 19:48 Volkskrant
Onlangs vertelde ik aan mijn buurvrouw dat ik op vrijdag vaak zo'n plastic miniflesje witte wijn bij Albert Heijn kocht. Voor bij het avondeten. Om eens helemaal uit mijn dak te gaan. Omdat het weekend is. Ze keek me met grote ogen aan, en ik keek via haar ogen naar mijzelf, en ik zag dat het tragisch was.Maar als je in een huis woont met vijf geheelonthouders (twee kleine kinderen, twee pubers di


Multinationals pakken plastic afvalberg aan, maar is het genoeg?
28 Januari, 16:12 NOS nieuws

Elf grote multinationals, waaronder Coca-Cola en Unilever, hebben afgelopen week op het World Economic Forum in Davos aangekondigd dat ze hun aandeel in de groeiende berg plastic afval willen terugbrengen. Ze beloven voor 2025 hun verpakkingen zo te produceren dat deze volledig recyclebaar zijn.

Op dit moment worden nog zo veel verschillende soorten plastic gebruikt, dat een groot deel van het afval moeilijk kan worden hergebruikt in nieuwe producten. Onlangs kondigde Eurocommissaris Timmermans aan dat plastic in Europa in 2030 volledig recyclebaar moet zijn.

De elf producenten, waaronder ook Evian, L'Oréal en PepsiCo, willen dat al vijf jaar eerder voor elkaar krijgen, en dan wereldwijd. Samen produceren ze meer dan 6 miljoen ton plastic afval per jaar. Dat staat gelijk aan dertig vrachtwagens vol plastic per uur.

"Het is een grote stap", zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. "Als je me dit een paar jaar geleden had verteld, had ik het niet geloofd." Maar er moet nog veel meer gebeuren. "Stap twee is dat producenten het gerecyclede plastic veel meer gaan gebruiken in nieuwe producten."

De Europese Commissie constateerde vorige week "tegenwerking" door producenten als het gaat om het gebruik van gerecycled plastic. Omdat in Europa op dit moment nog erg weinig gerecycled plastic wordt gebruikt, wordt er ook te weinig geïnvesteerd in innovatie en recycling capaciteit. "De zwakke vraag naar gerecycled plastic is een groot obstakel voor de verduurzaming van de kunststofindustrie."

Hergebruik van gerecycled materiaal hoeft niet ingewikkeld te zijn, zegt commercieel directeur Nico Rietveld van United Softdrinks. "Chemisch gaat het om precies hetzelfde materiaal." De frisdrankproducent uit Utrecht maakt pet-flessen van 100 procent gerecycled materiaal voor Bar-le-Duc-mineraalwater. "Het is iets duurder dan nieuw plastic, maar het kan gewoon. En we voldoen volledig aan alle wet- en regelgeving."

Rietveld vindt dat de grote concurrenten achterblijven. PET is een van de kunststofsoorten die juist erg makkelijk zijn te recyclen. "Wij hebben in Nederland bovendien een goed statiegeldsysteem, waardoor we alle flessen die we innemen weer kunnen hergebruiken." Het familiebedrijf produceert ook AA-drink, Raak en bronwater voor de huismerken van supermarkten. Het is van plan om gerecyclede pet-flessen voor alle frisdranken te gebruiken. "Per wanneer, zeggen we niet. Om de concurrentie niet wijzer te maken."

Wereldmarktleider Coca-Cola heeft wel plannen om meer hergebruikt plastic te gebruiken. In 2030 moeten alle flessen, wereldwijd, 50 procent gerecycled plastic bevatten. In West-Europa maakt Coca-Cola de grote frisdrankflessen al voor de helft met gerecycled plastic. De kleine flesjes zijn hier voor 28 procent van gebruikt plastic gemaakt,

Niet ambitieus genoeg

"Dat kan en moet nog veel ambitieuzer", stelt Leon Varitimos van Greenpeace. "Coca-Cola produceert per jaar 128 miljard plastic flessen, waarvan er miljarden in het milieu belanden. In 2030 willen ze 50 procent van de flessen van gerecycled materiaal maken. Dat moet gewoon 100 procent zijn, en zo snel mogelijk."

Volgens Greenpeace lobbyt Coca-Cola overal actief tegen statiegeld op pet-flessen. "Terwijl statiegeld de enige effectieve manier is om zwerfafval en plastic soep in de oceanen tegen te gaan", zegt de milieuorganisatie.

Niet zo makkelijk

Coca Cola stelt in een reactie dat het simpelweg niet mogelijk is om nog sneller meer gerecycled materiaal te gebruiken, omdat er wereldwijd onvoldoende goede kwaliteit gerecycled materiaal is. "Dit is al een enorme stap. Let wel, het gaat om een gemiddelde voor meer dan 500 merken in ongeveer 200 landen."
LG Display neemt dit jaar nieuwe productielijn plastic oledpanelen in gebruik
23 Januari, 12:06 Tweakers
LG Display heeft aangegeven in het derde kwartaal van dit jaar te beginnen met het fabriceren van plastic oledpanelen. Deze panelen zijn, in tegenstelling tot de grotere panelen voor oledtelevisies, vooral bedoeld voor smartphones.


Europese Commissie wil alle plastic verpakkingen recycleerbaar maken tegen 2030
16 Januari, 18:42 Skynet Belgie
De Europese Commissie wil dat alle plastic verpakkingen op de Europese markt tegen 2030 gerecycleerd kunnen worden. "Als we de manier waarop we kunststoffen produceren en gebruiken niet veranderen, is er tegen 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen", zei vicevoorzitter Frans Timmermans vandaag in Straatsburg bij de presentatie van een nieuwe Europese strategie inzake kunststoffen.


Europese Commissie wil alle plastic verpakkingen recycleerbaar maken tegen 2030
16 Januari, 18:36 Skynet
De Europese Commissie wil dat alle plastic verpakkingen op de Europese markt tegen 2030 gerecycleerd kunnen worden. "Als we de manier waarop we kunststoffen produceren en gebruiken niet veranderen, is er tegen 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen", zei vicevoorzitter Frans Timmermans vandaag in Straatsburg bij de presentatie van een nieuwe Europese strategie inzake kunststoffen.


Grootste deel van afval op de Maas in Nederland bestaat uit plastic
16 Januari, 12:18 Gazet v. Antwerpen

Van al het afval dat in Nederland wordt gevonden aan de oevers van de Maas en de Waal bestaat zestig procent uit plastic. Dat blijkt uit onderzoek van het project Schone Rivieren, een samenwerkingsverband van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.
'Is het nu echt nodig om 250 verschillende soorten plastic te gebruiken?'
15 Januari, 20:06 NOS nieuws

Neem twee willekeurige doorzichtige plastic flessen. Ze lijken gemaakt van hetzelfde materiaal en dat maakt recyclen gemakkelijk zou je zeggen, maar klopt het ook?

"De flessen zijn allebei van polypropeen, maar bevatten andere toevoegingen", zegt Peter Rem, hoogleraar aan de TU Delft en bezig met innovaties in recycling. Door die toevoegingen aan het plastic in de flessen is omsmelten en recyclen tot nieuwe verpakkingen eigenlijk onuitvoerbaar.

"Als je ze bij elkaar neemt en recyclet tot een nieuw product, krijg je verkleuringen, een gele of groene fles. Ze zijn dus eigenlijk niet meer geschikt voor de verpakkingsindustrie", zegt Rem.

Volgens de hoogleraar wordt veertig procent van alle plastics in Europa gebruikt in verpakkingsmateriaal. Dat volledig recyclebaar maken zou een hoop olie schelen, maar is nu nagenoeg onmogelijk - want we kunnen al die soorten plastic helemaal niet recyclen.

250 soorten

"Er zitten ongeveer 250 verschillende soorten plastics in verpakkingen en de huidige recyclingindustrie is maar in staat om 4 soorten plastics van elkaar te scheiden", zegt Jaap Vandehoek van Urban Mining Corp uit Rotterdam.

Zijn bedrijf heeft een nieuwe recyclingtechniek bedacht waarmee 25 tot 75 soorten plastics recyclebaar worden. "Technologisch kunnen we veel", zegt Vanderhoek. "Maar tegelijkertijd heb je Europese regels nodig en een rationalisering van de verpakkingsindustrie: is het nu echt nodig om 250 verschillende soorten te gebruiken?"

Minder verschillende soorten plastics zou veel helpen. "Als we elkaar bij honderd soorten ontmoeten zijn we een heel eind, dan is het goedkoper en gemakkelijker om aan hoogwaardig plastic voor verpakkingen te maken."

Plastic plan

De Europese Commissie komt morgen met een plan om het recyclen van plastics aantrekkelijker te maken. Volgens Eurocommissaris Frans Timmermans komt er een hoop geld beschikbaar voor onderzoek naar het maken van beter recyclebare plastics.

Maar we moeten ook bij ons zelf te raden gaan, vindt Timmermans. "Ik denk ook dat er een bewustwordingscampagne nodig is, zodat mensen weten dat je niet een bepaald kleurtje van een fles moeten hebben, want dat kleurtje is veel moeilijker voor de recyclingindustrie om te gebruiken", zegt hij tegen de NOS.

Hoogleraar Rem moet het allemaal nog maar zien. "Timmermans wil plastics echt recyclebaar maken, als hem dat lukt is het een goede stap. Maar de plannen zijn nu nog heel vaag, want je kan fabrikanten vervolgens niet verplichten allemaal hetzelfde plastic te gebruiken. Fabrikanten moeten dus gestimuleerd worden om op één lijn te komen, maar hoe hij dit voor elkaar wil krijgen is nog onduidelijk."

Morgen weten we dus wat de Europese Commissie precies wil met plastic en plasticrecycling. Duidelijk is al wel dat de plannen pas in 2030 volledig uitgevoerd kunnen worden.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be