NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Paus


Paus bezoekt Cartagena met gezwollen oogkas na botsinkje in pausmobiel
10 September, 20:12 NOS nieuws

Paus Franciscus heeft een gezwollen oogkas en bebloede wenkbrauw overgehouden aan zijn bezoek aan de Colombiaanse stad Cartagena. De kerkvorst raakte lichtgewond toen hij zijn hoofd stootte in de pausmobiel.

Cartagena, dat in het noorden van Colombia ligt, is de laatste stad die de paus aandoet tijdens zijn vijfdaagse reis door het Zuid-Amerikaanse land. Hij begon zijn bezoek met een tocht door de stad, langs honderdduizenden juichende toeschouwers.

Toen de pausmobiel een onverwachte beweging maakte, struikelde de 80-jarige Franciscus en botste hij tegen het glas van het hokje op het voertuig. Na een korte behandeling vervolgde hij zijn tocht.

Later die ochtend verscheen hij met een licht gehavend gezicht in de wijk San Francisco, waar hij nieuwe huizen presenteerde die zijn gebouwd voor de arme inwoners.

De paus brengt verder een eerbetoon aan de Spaanse jezuïtische priester Claver, die in de 17e eeuw missiewerk verrichte in Cartagena. Aan het einde van de dag vliegt hij terug naar het Vaticaan.
Paus steunt ouders zieke Britse baby Charlie
3 Juli, 01:48 NOS nieuws

Paus Franciscus steunt de ouders van de doodzieke Britse baby Charlie Gard in hun strijd om alles te doen wat mogelijk is om hun kind in leven te houden. Het Vaticaan zegt in een verklaring dat de paus de zaak van de 10 maanden oude baby heeft gevolgd en dat hij met de ouders meeleeft en hun verdriet deelt.

Daarmee zwakt het Vaticaan zijn eerder ingenomen standpunt af. Vrijdag zei de Vaticaanse Academie voor Leven bij monde van aartsbisschop Vincenzo Paglia nog dat de wens van de ouders gerespecteerd moet worden, maar dat zij ook zullen moeten begrijpen dat zij in een unieke, zeer ingewikkelde situatie zitten.

Medische mogelijkheden

Daarbij zei Paglia dat de kerk tegen euthanasie is, maar dat soms geaccepteerd moet worden dat de mogelijkheden van de medische wetenschap niet onbegrensd zijn.

Charlie lijdt aan een zeldzame genetische afwijking en een hersenbeschadiging. Hij kan niet zelfstandig ademen. Vorige week verloren de ouders een rechtszaak om af te dwingen dat hij voor een experimentele behandeling naar de VS wordt gebracht. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stelde de artsen, die de behandeling willen staken, in het gelijk. Eerder had ook een Britse rechter dat al gedaan.
Paus stuurt opnieuw hoge functionaris Vaticaan weg
1 Juli, 14:00 NOS nieuws

Paus Franciscus heeft de ambtstermijn van de Duitse kardinaal Gerhard Müller (75) niet verlengd. Müller was hoofd van de congregatie voor de Geloofsleer, die onder meer verantwoordelijk is voor het ophelderen van gevallen van seksueel misbruik. Dat melden Italiaanse en Duitse media.

Het Vaticaan geeft geen reden voor het vertrek van Müller. Het bericht over zijn vertrek komt kort nadat een andere hoge functionaris, de Australische kardinaal George Pell, met verlof werd gestuurd. Pell wordt in Australië vervolgd na beschuldigingen van seksueel misbruik.
Paus ontslaat hoofd Congregatie
1 Juli, 15:48 De Tijd
15:27 Paus Franciscus heeft de Duitse aartsconservatief Gerhard Müller, hoofd van de Congregatie van de Geloofsleer, ontslagen.


Vertrouweling van paus was aangesteld om de boel op te kuisen, maar komt nu zelf in opspraak
30 Juni, 06:48 Gazet v. Antwerpen

De Australische kardinaal George Pell (72), nummer drie van het Vaticaan en topadviseur van paus Franciscus, moet op 18 juli in zijn vaderland voor de rechtbank verschijnen op verdenking van seksueel misbruik. De strijdvaardige Pell ontkent de beschuldigingen met klem, maar zet wel een stap opzij als penningmeester van het Vaticaan. Hij is de hoogste functionaris in de Kerk die ooit van kindermisbruik beschuldigd werd.
'Druk op de paus zal alleen maar groter worden'
29 Juni, 11:30 NOS nieuws

Dat de Australische kardinaal George Pell wordt beschuldigd van seksueel misbruik, brengt paus Franciscus opnieuw in moeilijkheden. "Dit is een grote klap", zegt Vaticaankenner Stijn Fens van Trouw in het NOS Radio 1 Journaal.

"Pell is in het Vaticaan aangesteld bij het secretariaat van de economie. Dat is een orgaan dat door de paus is ingesteld om transparanter te worden over de financiën van het Vaticaan", zegt Fens. "Hij is niet zomaar iemand. Het is de hoogstgeplaatste gezagsdrager binnen de kerk die wordt vervolgd voor misbruik."

Op de paus is al langer kritiek. "Er wordt gezegd dat hij veel mooie woorden en zero tolerance-beleid heeft richting misbruik, maar dat hij de kardinalen en bisschoppen die worden beschuldigd van misbruik gewoon laat zitten. De druk op de paus zal na dit nieuws alleen maar groter worden", denkt Fens.

En dat terwijl Franciscus de kardinaal hard nodig heeft. Fens: "Dat het Vaticaan transparanter wil worden, stuit op veel weerstand. Pell offeren zou een grote klap zijn voor dat beleid."

De verhalen over seksueel misbruik door Pell gaan al jaren rond. Het misbruik zou zijn gebeurd toen hij nog priester was in de Australische stad Ballarat. "Maar het kwam nooit tot een rechtszaak", zegt correspondent Robert Portier. "Dat hij nu alsnog voor de rechter moet komen, zal goed vallen in Australië. Dat betekent hopelijk dat wordt aangetoond wat er is gebeurd. Schuldig, of onschuldig."

Pell moest vorig jaar getuigen voor een onderzoekscommissie die zich bezighoudt met de omgang van de kerk richting slachtoffers van seksueel misbruik. Portier: "Hij trok toen het boetekleed aan en zei dat de kerk zich meer bezighield met het beschermen van hun naam dan met de slachtoffers."

De kardinaal heeft gezegd mee te willen werken met het onderzoek. Of dat ook allemaal gaat gebeuren, is de vraag. "Vorig jaar zeiden zijn artsen dat hij te zwak was om te reizen en toen getuigde hij via een videoverbinding", zegt Portier. "Veel mensen vragen zich af of hij nu niet weer met een list of een truc komt, waardoor hij niet hoeft af te reizen naar Melbourne."
Paus: ?Stuur ouderen eerder met pensioen en geef hun jobs aan jongeren?

Oudere mensen moeten minder werken of vroeger met pensioen gaan. De vrijgekomen jobs zouden dan naar jongeren kunnen gaan. Dat is de mening van paus Franciscus, die daarmee opnieuw een oproep doet tot sociale gerechtigheid.
Paus Franciscus: ?Kindermisbruik is een ziekte?

De Katholieke Kerk daverde enkele jaren geleden op haar grondvesten door schandalen in vele landen rond decennialang misbruik van kinderen. Paus Franciscus had vanaf zijn ambtsaanvaarding steeds benadrukt dat hij vastberaden tegen kindermisbruik zou optreden.
Paus benoemt speciale afgevaardigde bij Orde van Malta
4 Februari, 19:42 Skynet
Paus Franciscus heeft zaterdag de nummer drie van het Vaticaan, Giovanni Angelo Becciu, als speciale afgevaardigde bij de Orde van Malta benoemd, nadat hij de grootmeester van de Orde tot ontslag had gedreven na een bitter geschil.


Vijf dikke barsten in het vernis van de Super Bowl
4 Februari, 02:36 Volkskrant
De Super Bowl is het belangrijkste sportevenement van Amerika. Nog wel. De schaduwkanten van de sport worden steeds duidelijker: hersenschade, uitbuiting, verkwisting van belastinggeld, doping. Per wedstrijd soms 50 klappen op het hoofdZonder blessures geen American football. Hoe spectaculairder de botsing, hoe harder het gejuich. Dit seizoen zagen fans gebroken benen, afgescheurde kniebanden en e


Paus waarschuwt Europa voor populisten
22 Januari, 14:42 Trouw Wereld
Europeanen moeten oppassen dat ze niet opnieuw achter populisten als Hitler aanlopen, waarschuwde paus Franciscus in een interview. Over


Paus brengt populisme in verband met Hitler
22 Januari, 09:42 NOS nieuws

Paus Franciscus waarschuwt de Europeanen voor het populisme. In een vraaggesprek met de Spaanse krant El Pais zegt hij dat ze niet dezelfde fouten moeten maken als in de jaren 30, toen ze hun hoop vestigden op "redders" als Adolf Hitler. 

Op de vraag of hij zich zorgen maakt over de opkomst van het populisme in de VS en Europa, zegt hij: "Crises leiden tot angst. Naar mijn mening is het meest voor de hand liggende voorbeeld van populisme Duitsland in 1933. Duitsland is gebroken. Het moet weer opstaan, zijn identiteit hervinden, een leider, iemand die in staat is Duitslands karakter te herstellen, en daar is een jonge man genaamd Adolf Hitler die zegt: ik kan het, ik kan het." 

De paus zegt - historisch niet geheel correct - dat Hitler democratisch gekozen werd. "Alle Duitsers kozen voor Hitler. Hitler stal de macht niet, zijn volk stemde voor hem, en daarna vernietigde hij zijn volk. Dat is het gevaar. In tijden van crisis ontbreekt het ons aan oordeelsvermogen."

Trump

Paus Franciscus zegt dat hij niet te vroeg wil oordelen over de nieuwe Amerikaanse president Trump. "Ik denk dat we moeten afwachten." Eerst moet Trump volgens hem de kans krijgen te laten zien wat hij als president gaat doen. Hij roept hem op zich te laten leiden door ethische waarden en om te zorgen voor de armen en de mensen die buitengesloten zijn. 

Tijdens de verkiezingscampagne liet de paus zich kritisch uit over Trumps plannen voor een hek aan de Mexicaanse grens. Hij leek daarbij Trumps christelijk geloof in twijfel te trekken. 

Ook in het interview met El Pais trekt hij van leer tegen de neiging zich met muren en prikkeldraad te beschermen "tegen andere volkeren waarvan we vrezen dat ze ons van onze identiteit beroven".   
?Het zwempark? Hoe meer kandidaten hoe beter?

Studio 100 hoopt nog dit jaar te starten met de bouw van een Plopsaqua in Deurne. Het moet dan wel het sterkste voorstel indienen, zegt schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA). ?We volgen alle gangbare procedures. Hoe meer kandidaten, hoe beter.?
De paus spreekt zich uit over borstvoeding: ?Maria deed het ook?
11 Januari, 15:12 Gazet v. Antwerpen
Tijdens een kerkdienst in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad heeft paus Franciscus zijn steun uitgedrukt voor vrouwen die hun kinderen, ook in het openbaar, borstvoeding willen geven. "Zo deed Maria het ook met Jezus", klonk zijn verklaring.


Paus begroet Duitse Mannschaft en prijst haar teamspirit
14 November 2016, 13:00 Gazet v. Antwerpen

Paus Franciscus heeft maandag in het Vaticaan de Duitse Mannschaft, de wereldkampioen voetbal, begroet. Het bezoek aan de paus is een tussenstop voor het Duitse team, dat het dinsdag in een vriendschappelijke interland in Milaan opneemt tegen Italië en vrijdag op de vierde speeldag van de WK-kwalificaties met 0-8 won bij San Marino.
Eijk hoopt dat paus de strijd aanbindt met 'gender-ideologie'
8 November 2016, 14:06 Trouw
Het Westen is op het gebied van geslachtsrollen en homoseksualiteit zozeer de weg kwijt dat de paus moet ingrijpen. Franciscus zou er goed aan


Schofferende paus die zich spiegelt aan Daft Punk
2 November 2016, 20:48 Volkskrant
De veelgeprezen regisseur Paolo Sorrentino (La grande bellezza) heeft een tv-serie gemaakt, over Lenny, de eerste Amerikaanse paus. Een paus met rare regels. Wie moest Lenny spelen? Jude -halleluja - Law. Het is alsof de duvel ermee speelt. Er valt een flink formaat kastanje, met bolster en al, boven op de perfecte schedel van Jude Law. Plok. 'Op mijn hoofd!', zegt de 43-jarige Britse acteur, die


Hoe vrouwvriendelijk is paus Franciscus nu echt?
2 November 2016, 12:30 Trouw
Als de paus in het vliegtuig stapt en journalisten meeneemt, weet je het al: hij klapt uit de school. Zo ook gisteravond. Hij zei dat vrouwen 'in


Paus: vrouwen zullen nooit priester worden
1 November 2016, 21:18 NOS nieuws
Paus Franciscus sluit uit dat vrouwen ooit priester kunnen worden. Hij deed dat in een gesprek met journalisten aan boord van zijn eigen vliegtuig, op de terugweg naar het Vaticaan na een bezoek aan Zweden. Een Zweedse journaliste maakte de opmerking dat Franciscus in Zweden was verwelkomd door het hoofd van de Lutherse kerk, een vrouw, en vroeg hem of hij dacht dat vrouwen ook in de Rooms-Katholieke Kerk zulke hoge posities zouden kunnen bekleden. Franciscus zei daarop dat paus Johannes Paulus II daar het laatste woord over heeft gehad. Die wees in een apostolische brief in 1994 openstelling van het priesterambt voor vrouwen af.  Eeuwig "Maar is dat voor altijd, voor eeuwig?", vroeg de journaliste. Het antwoord van de paus daarop luidde: "Als we de verklaring van de heilige Johannes Paulus II zorgvuldig lezen, gaat het wel in die richting." Volgens het Vaticaan is dit een onwrikbaar onderdeel van de katholieke traditie. Jezus koos bewust alleen mannen als apostelen, is het standpunt. Dat was logisch volgens de normen van die tijd, zeggen voorstanders van het vrouwelijke priesterschap. Franciscus heeft eerder gezegd dat vrouwen niet tot priester gewijd kunnen worden, maar voorstanders hopen dat een toekomstige paus die beslissing teniet zal doen.  Discussie In augustus heeft de paus een commissie ingesteld om onderzoek te doen naar de rol van vrouwelijke diakens in de beginperiode van het christendom. Daaruit putten voorstanders van gelijkheid hoop op een grotere rol voor vrouwen in de katholieke kerk in de toekomst.


Deze paus vindt iedereen aardig, ook protestanten
31 Oktober 2016, 20:48 Trouw
Vandaag viert paus Franciscus samen met lutheranen in Zweden het begin van de Reformatie. De eeuwige twist tussen katholieken en protestanten

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be