NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Paus


Paus: wereld is een stap verwijderd van een kernoorlog
Gisteren, 15:54 NOS nieuws

Paus Franciscus heeft opnieuw zijn zorg uitgesproken over de mogelijkheid dat er een kernoorlog uitbreekt. "We staan op de rand. Ik ben er echt bang voor. Eťn incident is genoeg om dingen in gang te zetten", zei hij tegen journalisten op een vlucht naar Chili, waar hij de komende week op bezoek is.

Nieuw zijn de zorgen van de paus niet, hij heeft al vaker gewaarschuwd voor de gevaren van een nucleaire oorlog. Juist afgelopen weekend werd er op HawaÔ een vals raketalarm afgegeven, waardoor grote paniek ontstond in de Amerikaanse staat, maar daar refereerde Franciscus niet aan.

Wel liet hij bij het aan boord gaan onder de meereizende verslaggevers een foto verspreiden van een jongetje dat in 1945 in Nagasaki zijn dode broertje met zich meedraagt in een rugzak, nadat de Amerikanen de atoombom op de stad hebben neergelaten.

Op de achterkant heeft hij de tekst "De vrucht van oorlog" laten zetten. "Dit greep me aan", zei de paus. "Ik wilde dit verspreiden omdat zo'n beeld meer kan oproepen dan duizend woorden. Daarom wilde ik het met jullie delen."
Protest in Chili voor komst paus, 'we voelen ons verraden door de kerk'
Zondag, 20:42 NOS nieuws

"Laten we de paus ontvangen met respect, blijdschap en solidariteit", zei de Chileense president Michelle Bachelet afgelopen vrijdag. Ze riep op tot kalmte na een week waarin Chilenen om verschillende redenen protesteerden tegen het bezoek van paus Franciscus aan hun land.

Het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk begint morgenavond in de Chileense hoofdstad Santiago aan zijn zesde reis door Zuid-Amerika. Hoewel Chili overwegend katholiek is, is er onder de bevolking weerstand tegen de komst van de kerkleider.

Actievoerders lieten drie dagen voor zijn aankomst uit protest zelfs zelfgemaakte brandbommen ontploffen bij kerken in Santiago. Bij de aanslagen vielen geen doden of gewonden, maar de boodschap was duidelijk: de paus is hier niet welkom.

Wie erachter de branden zat, was volgens president Bachelet niet duidelijk. Maar op pamfletten die bij de getroffen kerken werden achtergelaten namen de daders het op voor de Mapuche-stam. De inheemse Chilenen zien katholieken als indringers en willen dat alle kerken uit hun leefgebieden verdwijnen.

Bij het vorige bezoek van een paus aan Chili, in 1987, bood de toenmalige paus Johannes Paulus II excuses aan voor de manier waarop de Mapuche-stam eeuwen geleden is behandeld door de katholieke koloniale overheersers uit Spanje. Maar het is bij die woorden gebleven, zegt een woordvoerder tegen de Britse krant The Guardian. "Er is sindsdien geen enkele vorm van compensatie geweest."

De verwachting is dat er demonstraties zijn als de paus later deze week de leefgebieden van de inheemse stam bezoekt in Zuid-Chili. Om de veiligheid van de kerkelijk leider te waarborgen, worden er 4000 extra agenten ingezet. Ook al is paus Franciscus maar een paar uur in het gebied.

Ook bij de aankomst van de paus, morgenavond in Santiago, zal er worden geprotesteerd. Dan zijn er betogers op de been die vinden dat de paus meer moet doen voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk. De afgelopen dagen waren er in de hoofdstad al verschillende demonstraties.

In Chili zijn veel gevallen bekend van seksueel wangedrag door geestelijken. Deze week nog publiceerde een Amerikaanse onderzoeksgroep een lijst met tientallen priesters, dekens, broeders en een non die zijn beschuldigd van kindermisbruik.

Het beeld dat de kerk nauwelijks optreedt tegen misbruik is de afgelopen jaren versterkt door de manier waarop paus Franciscus is omgegaan met het schandaal rond de Chileense priester Fernando Karadima. De geestelijke is door het Vaticaan schuldig bevonden aan jarenlang misbruik van tienerjongens. Karadima is met pensioen gestuurd, maar zijn slachtoffers zijn nooit gecompenseerd.

Het wantrouwen tegen de kerkelijke leiding nam verder toe toen in 2015 de geestelijke Juan Barros benoemd werd als bisschop in de regio Osorno. Barros was een vertrouweling van Karadima en zou diens misbruik hebben verzwegen. Nadat gelovigen uit Osorno hun zorgen hadden geuit over de benoeming doken er beelden van paus Franciscus op waarop hij de Chileense katholieken dom noemde.

"We voelen ons verraden door de kerk", zegt Juan Carlos Claret, woordvoerder van de katholieke gemeenschap uit Osorno, tegen persbureau Reuters. "We vinden dat de misbruikslachtoffers niet serieus worden genomen." Claret reist morgen samen met andere kerkgangers uit de regio naar Santiago om te protesteren.

De onrust rond het pausbezoek laat zien dat dat Chili niet langer het diepgelovige land is dat het ooit was, stelt kardinaal Ricardo Ezzati Andrello in de Chileense krant La Tercera. "Het aantal katholieken is sterk afgenomen en er wordt zelfs gesproken van een crisis. Ik kan niet ontkennen dat de problemen deels worden veroorzaakt door de ernstige gevallen van misbruik."

De kardinaal benadrukt dat er ook genoeg Chilenen zijn die paus Franciscus wťl graag zien komen. Ook de voorzitter van de ontvangstcommissie blijft hoopvol. "De paus kan dit bezoek aangrijpen om naar de problemen te luisteren", zegt hij. "Wij Chilenen moeten op onze beurt luisteren naar wat hij te zeggen heeft."
Paus bezoekt Zuid-Amerika, maar laat zijn thuisland opnieuw links liggen
Zondag, 08:06 Gazet v. Antwerpen

Paus Franciscus begint maandag, al voor de zesde keer in zijn pontificaat, aan een reis door Latijns-Amerika. Hij zal er Chili en Peru aandoen, maar hij omzeilt alweer zijn geboorteland ArgentiniŽ. Toch zullen naar verwachting honderdduizenden Argentijnen het pausbezoek bijwonen.
Dierenliefhebbers kunnen niet lachen met humanitair gebaar paus
Vrijdag, 07:24 Gazet v. Antwerpen

Een humanitair gebaar van paus Franciscus is bij dierenrechtenorganisatie PETA in het verkeerde keelgat geschoten. Het hoofd van de Rooms-katholieke Kerk nodigde daklozen en vluchtelingen uit voor een circusvoorstelling. Maar die activiteit kan bij PETA niet door de beugel.
Gezondheid paus Benedictus XVI zienderogen achteruit
7 Januari, 23:06 Het Nieuwsblad Binnenland

Het gaat niet goed met paus Benedictus XVI. Dat zegt kardinaal Joachim Meisner, die de afgetreden paus onlangs een bezoek bracht. ?Benedictus is enorm afgevallen?, zegt Meisner aangedaan.
Paus dringt aan op hervatting vredesgesprekken Midden-Oosten
25 December 2017, 14:24 De Tijd
13:51 Paus Franciscus heeft maandag tijdens zijn kerstboodschap op het Sint-Pietersplein in Rome opgeroepen tot 'vrede voor Jeruzalem en de hele Heilige Grond'.


Paus staat in kersttoespraak stil bij kinderen in nood
25 December 2017, 13:12 NOS nieuws

Paus Franciscus heeft in zijn traditionele kersttoespraak aandacht gevraagd voor het lot van kinderen die worden getroffen door oorlog en armoede. In deze kinderen herkent hij het lot van het kind Jezus.

Op een zonovergoten Sint-Pietersplein in Vaticaanstad noemde hij gebieden en omstandigheden waarin kinderen het slachtoffer zijn. Hij sprak onder meer over werkloosheid, het conflict tussen IsraŽl en de Palestijnen, SyriŽ, Irak, Jemen, Myanmar en delen van Afrika.

"In deze wereld waar de wind van de oorlog waait, nodigt kerst ons uit om te focussen op het kind. En voor wie, net als voor Jezus, geen plek is in de herberg", zei de Paus.

Tweestatenoplossing

Franciscus stond ook stil bij het conflict tussen IsraŽl en de Palestijnen. Hij pleitte voor een onderling overeengekomen tweestatenoplossing en hij prees iedereen die zich in het gebied inzet voor vrede en veiligheid.

Hij sprak ook over zijn recente bezoek aan Myanmar en Bangladesh en de de situatie van de moslimminderheid, de Rohingya. Hij hoopt dat de internationale gemeenschap zich voor hen inzet. "Jezus kent de pijn van het niet welkom zijn. Moge de harten niet gesloten zijn, zoals de huizen dat waren in Bethlehem."

Aan het einde van zijn toespraak sprak Franciscus het urbi en orbi uit: de pauselijke zegen voor de stad Rome en wereld. Daarna bedankte hij alle aanwezigen op het Sint-Pietersplein en iedereen die de toespraak op afstand volgde.

In de kerstnachtmis van gisteren vergeleek Franciscus de tocht van Jozef en Maria naar Bethlehem met de beproevingen die vluchtelingen vandaag meemaken. "Toen ze in Bethlehem aankwamen ontdekten ze dat niemand daar op hen zat te wachten. Toch werd in die stad, waar ze met de nek werden aangekeken, de vlam van Gods liefde ontstoken", zei Franciscus.
Paus vergelijkt vluchtelingen met Maria en Jozef
25 December 2017, 00:36 NOS nieuws

In zijn Kerstnachtmis heeft paus Franciscus de tocht van Jozef en Maria naar Bethlehem vergeleken met de beproevingen die vluchtelingen vandaag de dag meemaken. "In hun voetstappen liggen zoveel andere verborgen", zei hij tijdens de mis in de Sint-Pieter.

"Toen ze in Bethlehem aankwamen ontdekten ze dat niemand daar op hen zat te wachten. Er was er geen plek voor hen", vatte Franciscus het kerstverhaal samen. "Toch werd in die stad, waar ze met de rug werden aangekeken, de vlam van Gods liefde ontstoken."

Franciscus riep op "angst in erbarmen te veranderen". Hij sprak over de miljoenen die hun huis moeten verlaten, "soms met hoop voor de toekomst, maar voor velen met maar een doel: overleven".

De paus herinnerde eraan dat ook de herders, die als eerste op bezoek kwamen in de stal, destijds aan de randen van de samenleving leefden. "Hun huidskleur, hun kleding, hun reuk, hoe ze spraken, waar ze vandaan kwamen, alles aan hen veroorzaakte wantrouwen. Maar we zien God zelfs waar we denken dat hij afwezig is. Hij is aanwezig in de onwelkome gast, vaak onherkenbaar."

Franciscus hekelde hedendaagse 'herodussen' die "hun macht laten gelden, rijkdom vergaren en geen been zien in het verspillen van onschuldig bloed".

Kribbe

Zo'n 10.000 gelovigen in de basiliek zagen hoe Francisus aan het begin van de mis het beeld van baby Jezus onthulde en kuste. Nog eens vele anderen volgden de ceremonie op schermen op het Sint-Pietersplein. Aan het einde van de mis plaatste Francisus persoonlijk het kindje in de kribbe van de kerk.

Het is was de vijfde keer dat Franciscus (81) de Kerstnachtdienst leidde. Morgen zal hij om 12.00 uur zijn traditionele kerstzegen urbi et orbi uitspreken op het Sint-Pietersplein.
Onzichtbare kerststal voor de paus
24 December 2017, 00:36 NOS nieuws

Precies op tijd voor Kerstmis heeft Litouwen paus Franciscus een piepklein cadeautje gegeven: een kerststal op nanoformaat. De vijftien figuurtjes zijn niet groter dan 0,3 millimeter, baby Jezus is zelfs kleiner dan een menselijke cel.

Het gaat om een 10.000 keer verkleinde versie van de kerststal die elk jaar op het kathedraalplein van de hoofdstad Vlinius staat. De figuren zijn gescand en geprint met een speciale micro-3D-printer. Een team van dertig personen heeft drie maanden aan de beeldengroep gewerkt.

De hele kerststal zou op een menselijke wimper passen. De makers hebben het tafereel in het oog van een naald geplaatst.

De paus kreeg de kerststal cadeau omdat hij volgend jaar Litouwen zal aandoen tijdens een rondreis door de Baltische staten.

Er zijn in totaal vijf gemaakt: een daarvan gaat naar de paus, een andere naar de president van het land en een derde is voor het aartsbisdom Vilnius. De andere twee worden tentoongesteld.

De Litouwse president plaatste een foto van zichzelf op Twitter waarop ze door een microscoop naar het kunstwerkje kijkt. "De belangrijkste dingen in het leven zijn onzichtbaar voor het blote oog", schrijft ze erbij.

De makers hebben het Guinness Book of Records gevraagd om de kerststal officieel als kleinste ter wereld te erkennen.
Paus Paulus VI mogelijk heilig verklaard na vondst tweede mirakel
22 December 2017, 16:06 Gazet v. Antwerpen

Paus Paulus VI, leider van de katholieke kerk van 1963 tot zijn dood in 1978, mag erop hopen veertig jaar na zijn dood heilig te worden verklaard. Om heilig te worden, moet iemand bij leven minstens twee mirakels hebben verricht.
Paus Fransiscus snijdt gevoelig punt aan: wat is de juiste versie van het Onze Vader?
17 December 2017, 19:54 Volkskrant
Paus Franciscus heeft deze maand in een interview op TV2000, het tv-kanaal van de rooms-katholieke kerk in ItaliŽ, een heikel punt opgerakeld, waarover al eeuwenlang theologische en liturgische discussies woeden: roept de zesde bede in het Onze Vader niet onnodige misverstanden op? Want wie zou ons 'in beproeving' kunnen brengen (zoals de katholieken bidden) of wie zou ons 'in verzoeking' kunnen l


Teleurgesteld in paus: slachtoffer verlaat commissie tegen misbruik in kerk
15 December 2017, 15:00 NOS nieuws

Strijdlustig klinkt de Brit Peter Saunders, als de NOS hem vraagt waarom hij opstapt. "Die commissie doet niet genoeg om kinderen te beschermen."

Toen paus Franciscus drie jaar geleden zijn adviescommissie vormde, had die een opvallende samenstelling. Niet alleen priesters, een non en de vooraanstaande kardinaal Sean O'Malley zaten erin, maar ook twee slachtoffers van misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk.

Maar met het officiŽle vertrek van Saunders, dat hij vandaag per brief aan O'Malley meedeelde, zit er geen slachtoffer meer in de Pauselijke Commissie ter Bescherming van Minderjarigen. "Mijn benoeming was wellicht gedoemd tot mislukken, want ik ben een uitgesproken mens. Mensen die hun mond opentrekken wil de kerk niet. Daarom hebben ze mij vorig jaar met verlof gestuurd."

Saunders vervulde sinds februari 2016 alleen nog een formele rol binnen de commissie. Hij werd bijna twee jaar geleden door de pauselijke commissie met verlof naar huis gestuurd, zo zegt hij zelf. Aanleiding voor zijn verlof was een rel die ontstond toen hij openlijk kritiek op de paus had. Hij bekritiseerde Franciscus voor het aanstellen van een bisschop in Chili die was beschuldigd van kindermisbruik en het toedekken van misbruik.

Kort na dat incident liet de commissie in een persverklaring in het midden wie het initiatief nam om Saunders met verlof te sturen.

De paus doet aan pr-stunts

Saunders is ontgoocheld. Drie jaar geleden kwam hij vol vertrouwen naar buiten na een privť-audiŽntie met paus Franciscus. "Ik dacht toen echt dat hij klaarstond om het misbruik aan te pakken."

Inmiddels heeft hij er geen vertrouwen meer in. De belofte die Franciscus in september dit jaar deed om geen pardon meer te verlenen aan priesters die misbruik hebben gepleegd, is volgens Saunders een loos gebaar. "Dat gaat lang niet ver genoeg", zegt hij. "Het is niet aan hem om te beslissen of de kerk criminelen moet vergeven."

"Wat hij moet doen is al zijn bisschoppen en priesters opdragen om volledige medewerking te geven aan het civiele gezag. Zij moeten aan de politie alle informatie overhandigen die ze in bezit hebben over misbruikverdachten. Of hij de daders een pardon verleent is irrelevant. Hij moet echt actie ondernemen."

Afgelopen maart vertrok ook het andere misbruikslachtoffer uit de commissie: de Ierse Marie Collins. Ook zij vond de kerk laks in de aanpak van misbruikers binnen de eigen gelederen. Zij beklaagde zich over tegenwerking door de Congregatie voor de Geloofsleer, een groep machtige geestelijken binnen het Vaticaan die belast is met het onderzoeken van beschuldigingen en het bestraffen van priesters.

Met het vertrek van Collins en Saunders zijn slachtoffers niet meer vertegenwoordigd in de pauselijke commissie. Saunders vindt dat een groot gebrek.

"In de commissie zitten voornamelijk mensen zonder ervaring of deskundigheid op het gebied van kinderbescherming. Een van de leden, een non, zei tijdens een zitting dat in haar land geen seksueel misbruik plaatsvond. Verbijsterend vond ik dat. Slachtoffers moeten een rol spelen in de aanpak, want tot nu toe bekommert de commissie zich veel meer om het welzijn van de priesters dan van de slachtoffers."

In september dit jaar beloofde Franciscus een tribunaal te vormen die bisschoppen bestraft als ze misbruikzaken verknoeien. Saunders: "Met die belofte is niets gebeurd. Ik ben bang dat dat een pr-stunt was. De paus is opperhoofd van de wereldwijde kerk. Als hij instructies geeft, moet zijn personeel die instructies volgen. Maar dat doet hij niet."

'We werken keihard'

In een reactie op het vertrek zegt Emer McCarthy, persvoorlichter van de pauselijke commissie, dat zij niet weet of Saunders vrijwillig met verlof ging of ertoe gedwongen is. "Ik was niet in de kamer toen het besluit viel."

Ze toont zich verbaasd over zijn uitspraak over het gebrek aan expertise binnen de commissie. "Saunders was in het verleden zelf vol lof over de deskundigheid die we hebben, inclusief een internationaal erkende psycholoog en een jurist die allebei veel ervaring hebben in het luisteren naar misbruikslachtoffers."

McCarthy bestrijdt ook dat de commissie te weinig doet voor slachtoffers. "We doen ontzettend veel aan bewustwording. Je kunt niet verwachten dat een wereldwijde kerk, met 114 bisschoppenconferenties, allemaal met verschillende realiteiten, van de ene dag op de andere dag verandert. Wij werken keihard achter de schermen om dat voor elkaar te krijgen."
Statuut Jeruzalem: koptische paus weigert bezoek van Amerikaanse vicepresident
9 December 2017, 16:00 Skynet Buitenland
De paus van de Koptisch-Orthodoxe Kerk, Theodorus II, weigert de Amerikaanse vicepresident Mike Pence te ontmoeten bij diens bezoek aan Egypte. Dat heeft de Koptische Kerk vandaag bekendgemaakt. Theodorus II heeft de geplande ontmoeting afgezegd uit protest tegen de Amerikaanse beslissing om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van IsraŽl.


Paus verdedigt zich: mijn boodschap aan Myanmar was duidelijk
3 December 2017, 09:00 NOS nieuws

Paus Franciscus heeft uitgelegd waarom hij tijdens zijn bezoek aan Myanmar het woord 'Rohingya' niet in de mond heeft genomen, de moslimminderheid die in dat land wordt onderdrukt. Hij zegt dat hij niemand voor het hoofd wilde stoten en daarom koos voor een diplomatieke oplossing.

Dinsdag had de paus in Myanmar een ontmoeting met regeringsleider Aung San Suu Kyi. In een gezamenlijke toespraak riep Franciscus op tot vrede en tolerantie tussen de verschillende etnische groepen en religies, zonder expliciet te verwijzen naar de situatie rond de Rohingya.

De paus zegt dat hij in persoonlijke ontmoetingen met Suu Kyi en een legerleider wel heeft gesproken over de kwestie. "En daar is mijn boodschap zeker overgekomen", zegt de paus. "Als ik het handelen van Myanmar publiekelijk had afgewezen, had ik de deur dichtgeslagen in het gezicht van de gastheer. Dan had ik mijn boodschap niet goed kunnen overbrengen."

Vrijdag sprak Franciscus in Bangladesh met een groep Rohingya-vluchtelingen. Toen nam hij het woord 'Rohingya' wel in de mond. "De aanwezigheid van God vandaag wordt ook wel 'Rohingya' genoemd", zei hij.

Tweederangsburgers

De Rohingya vormen een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar en worden in dat land als tweederangsburgers beschouwd. Eind augustus opende het Myanmarese leger de jacht op gewapende Rohingya die politiebureaus hadden aangevallen. Daarop vluchtten honderdduizenden Rohingya naar Bangladesh, dat overwegend islamitisch is.

De Rohingya leven daar onder erbarmelijke omstandigheden in geÔmproviseerde tentenkampen, waar al een half miljoen Rohingya woonden die eerder op de vlucht sloegen.
Het moment waarop iedereen wachtte: paus staat in Bangladesh alsnog stil bij lot van Rohingya-vluchtelingen
1 December 2017, 20:48 Volkskrant
Tijdens een oecumenische vredesbijeenkomst in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, gebeurt het dan toch: paus Franciscus spreekt met Rohingya-vluchtelingen. De 'paus van de minderheden' noemde hen eerder niet in Myanmar, uit angst voor vergeldingsmaatregelen tegen de katholieke minderheid in dat land. Dit is het moment waarop iedereen heeft gewacht. Aan het eind van de†† oecumenische vredesbijeenko


Paus loopt op eieren in islamitisch Bangladesh
1 December 2017, 02:48 Volkskrant
Paus Franciscus is na het boeddhistische Myanmar nu in het islamitische Bangladesh. Hij zal in dit land met een kleine katholieke minderheid uiterst behoedzaam moeten opereren. En de Rohingya-kwestie is slechts bijzaak. Tienduizenden gelovigen worden vrijdag verwacht voor de openluchtmis in het Suhrawardy Udyan-park in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Het is een plukje katholieken in een land v


Deze radicale monnik legt uit waarom de paus het woord 'Rohingya' maar beter niet in de mond kan nemen
29 November 2017, 20:48 Volkskrant
Het geweld tegen moslims in Myanmar? Allemaal de schuld van de Rohingya zelf, zegt Ashin Ottama Thiri. Hij is prominent lid van de groep boeddhistische monniken die Šlle islamieten het land uit wil hebben, wat de bezoekende paus er ook van vindt. Ashin Ottama Thiri heeft de onkwetsbare glimlach van een Boeddha. Voor het gezinnetje dat aan zijn voeten zit is dat een teken van zijn heiligheid. De ma


Vermoeid ogende paus Franciscus mijdt in Myanmar het woord 'Rohingya'
28 November 2017, 16:31 Volkskrant
In zijn grote toespraak tot Aung San Suu Kyi, de regering, de diplomaten en het volk van Myanmar laat paus Franciscus dinsdag het woord 'Rohingya' uiteindelijk toch maar achterwege. Hij zwicht voor de angstige waarschuwingen van zijn aartsbisschop en spreekt de wereld toe zonder de benarde moslimminderheid met name te noemen. Zo vermijdt de paus een hoop voorspelde ellende, maar tegelijk ontneemt


Paus roept op tot respecteren mensenrechten zonder over Rohingya te praten
28 November 2017, 12:54 NOS nieuws

In zijn ontmoeting met de regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft paus Franciscus opgeroepen tot het respecteren van de mensenrechten in heel het land. Hij deed dat zonder het woord Rohingya in de mond te nemen.

Franciscus riep op tot vrede en tolerantie tussen de verschillende etnische groepen en religies. Hij riep de religieuze leiders op daar een rol in te spelen. Verder vroeg hij om respect voor alle bevolkingsgroepen. "Het is een mooi land, met een mooie natuur, maar het mooiste zijn de mensen."

De paus drong aan op het respecteren van de mensenrechten en riep op de problemen in het land op te lossen met dialoog en niet met geweld. "Religieuze verschillen moeten geen verdeeldheid en wantrouwen zaaien, maar juist een verbindende kracht vormen."

"De toekomst van het land ligt in de handen van de jeugd, die het verdient om te worden aangemoedigd. De jongeren hebben behoefte aan solidariteit tussen de generaties in een snel veranderende wereld. Zij zijn de hoop voor de toekomst."

Gevoelige kwestie

De paus sprak met Suu Kyi op de tweede dag van zijn bezoek aan Myanmar. Ze ontmoeten elkaar in de hoofdstad Naypyidaw. Vooraf was hij gewaarschuwd door zijn adviseurs om het woord Rohingya niet in de mond te nemen, vanwege de gevoeligheid van de kwestie.

Regeringsleider Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor haar verzet tegen de militairen in het land, heeft internationale kritiek gekregen omdat ze twijfels heeft geuit over de rapporten over mensenrechtenschendingen en het optreden van het leger niet heeft veroordeeld. De etnische moslims zijn geen erkende minderheid in Myanmar.

Verantwoordelijke generaal

Gisteren ontmoette de paus de generaal die verantwoordelijk is voor het verdrijven van 620.000 Rohingya naar Bangladesh en het plunderen en verbranden van hun dorpen. Over het gesprek, dat een kwartiertje duurde, werd alleen meegedeeld dat gesproken is over "de grote verantwoordelijkheid van de autoriteiten in deze overgangsperiode".

Generaal Min Aung Hlaing zei na het gesprek dat hij "vrede, eenheid en rechtvaardigheid tussen de religies" voorstaat. Het leger ontkent alle beschuldigingen van misdaden tegen de menselijkheid die internationale mensenrechtenorganisaties hebben geuit, zoals moord, verkrachting, marteling en gedwongen vertrek.
Alleen een kleine groep katholieken is blij met het bezoek van de paus aan Myanmar
27 November 2017, 16:42 Volkskrant
Aan niets is in Myanmar te merken dat de paus het land bezoekt. Veel inwoners weten niet eens dat hij bestaat en de weinige aanhangers die op hem staan te wachten durven niet over hem te praten. Als hij eindelijk in een onopvallende auto arriveert, zien velen hem over het hoofd. Niets wijst er maandag op dat de hoogste leider van een wereldreligie Yangon zal aandoen. Het verkeer staat vast, de man

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be