NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Partij

2News.be / Trefwoorden / Partij

De supporter houdt slechts van ťťn partij. Die liefde stelt hem op de proef en de supporter is mondig
Vrijdag, 21:48 Volkskrant
Fans van Willem II eisen het vertrek van trainer Van de Looi. De top van FC Twente, aangespoord door de boze aanhang, legt trainer Verbeek en directeur Van Halst en tv-verbod op. Hoe machtig zijn supporters? Willy Berends, na een jarenlang dienstverband uitgegroeid tot cultuurbewaker bij FC Twente, leeft onrustig toe naar de degradatiekraker van zaterdag tegen Willem II in de Grolsch Veste: 'Op ee


Meerderheid niet in gevaar nadat partij uit Indiase regering stapt
Vrijdag, 13:06 Skynet
De op twee na grootste van de meer dan 20 partijen in de Indiase regeringscoalitie is opgestapt. Aanleiding is een geschil inzake extra overheidsgeld voor een door de partij bestuurde deelstaat. De regionale Telugu Desam Party (TDP) zal in het parlement ook een motie van wantrouwen indienen tegen de regering van premier Narendra Modi, verklaarde Y.S. Chowdary, tot voor kort onderminister van Wetenschappen, vandaag aan de pers in de hoofdstad New Delhi.


Partij voor de Dieren komt met initiatiefwet tegen onverdoofd slachten
Vrijdag, 11:36 NOS nieuws

De Partij voor de Dieren doet een nieuwe poging om onverdoofd slachten te verbieden. Partijleider Thieme heeft daarvoor een initiatiefwet voorgelegd aan de Raad van State. In de wet wordt geregeld dat dieren voor ze geslacht worden altijd moeten worden bedwelmd.

De uitzondering die nu in geldt voor halal en koosjer slachten wordt geschrapt. De partij voor de Dieren stelt een overgangsperiode voor van vijf jaar om slachterijen de tijd te geven met aanpassingen te komen.

Thieme benadrukt dat onverdoofd slachten tot veel extra stress leidt bij dieren en daardoor "onaanvaardbaar dierenleed" veroorzaakt.

Eerder plan haalde het niet

De Partij voor de Dieren kwam tien jaar geleden al met een soortgelijk plan. Dat initiatiefvoorstel leidde toen tot een heftig maatschappelijk debat en protesten van joodse en islamitische organisaties. De Tweede Kamer ging met een ruime meerderheid met de wet akkoord, maar de Eerste Kamer stemde er in 2012 tegen.

Een meerderheid van VVD, CDA, D66, PvdA, ChristenUnie, SGP en een deel van GroenLinks in de senaat vond een totaal verbod te ver gaan. Veel fracties vonden dat de vrijheid van godsdienst te veel werd ingeperkt.

Intrinsieke waarde van dieren

De Eerste Kamer zag destijds meer in afspraken met experts en slachterijen om het dierenwelzijn tijdens de slacht te verbeteren.

Thieme zegt daarover dat dat dat soort afspraken maatschappelijk zeer omstreden zijn en dat de "intrinsieke waarde van dieren" door samenleving en wetgever steeds zwaarder wordt meegewogen.

Ze wijst daarbij bijvoorbeeld op het verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen.
Van Mijn Partij tot Ieders Belang: de opmerkelijkste partijnamen
Donderdag, 17:36 NOS nieuws

Aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week doen naast de dertien landelijke politieke partijen 948 andere unieke partijen mee, voor het overgrote deel puur lokaal. Dat blijkt uit een analyse van de NOS van alle kandidatenlijsten. Onder die 948 - van Aalst Waalre Belang tot de Zwijndrechtse Plus Partij - zitten tal van partijen met opmerkelijke namen.

Eerst even de traditionele namen. Dat het gaat om gemeentepolitiek wordt uitgedrukt door de 78 partijen die het woord lokaal of lokale in hun naam dragen. Maar zij leggen het af tegen de 185 partijen die verwijzen naar het belang dat ze dienen. Lokaal Belang Lingewaard combineert dat dan weer handig. Ook progressief wordt vaak gebruikt (35x), net als leefbaar (32x) en samen (26x).

Voetbalclubs

Verschillende partijen geven in hun naam vrij precies aan welke kiezers ze voor ogen hebben: ouderenpartijen zijn er natuurlijk veel, maar in Wormerland zijn ze specifieker met de Partij voor Ouderen en Veiligheid. In Oirschot doet de partij De Gewone Man mee en in Almelo de Minimapartij. Verder is er ook een partij voor Ieders Belang (Nieuwegein). De Partij voor Iedereen mikt op, nou ja, iedereen. En wie het in Midden-Delfland niet meer weet, kan altijd nog stemmen op Mijn Partij.

Sommige partijen zouden, gelet op hun naam, zo kunnen meedraaien in de voetbalcompetitie. Wat te denken van Ameland '82, Breda '97 en Forza De Bilt? Maar ook Trefzeker Hapert, TOP, DOS en DSV (Door Samenwerking Vooruit) zouden niet misstaan in de hoofdklasse zondagamateurs.

Mysterieus

Sommige namen zijn nogal mysterieus, vooral in Amsterdam. Daar kun je stemmen op U-Buntu Connected Front, dat streeft naar een samenleving gebaseerd op het ubuntuÔsme, een humanistische filosofie uit Zuid-Afrika. Carryonthemove is een eenvrouwspartij van Caroll Sastro, die zich inzet voor betere toegankelijkheid voor gehandicapten. In de hoofdstad doet ook, juist met een kraakheldere missie, de Anti-scooterpartij mee.

Er zijn ook mysterieuze afkortingen: W70 en D80 klinken als namen van visserijkotters. CKenG is geen chemische verbinding, maar staat voor Castricum Kern(en) Gezond, een partij die "duidelijk zegt wat ze wil", aldus de website. Bij B06 denk je mogelijk aan een geheim agent, maar het is een partij die zich baseert op het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581.

Nostalgie?

Gekende afkortingen zijn er ook: CPB staat normaal gesproken voor Centraal Planbureau, maar in deze context is de Christelijke Partij Burgerbelangen uit Steenwijkerland bedoeld. AUB en SVP zijn in het dagelijks gebruik beleefdheidsvormen, nu betreft het Ambacht Uw Belang en Spakenburgse Vrijheids Partij. Een andere opmerkelijke afkorting komt voor rekening van BBB-NDB, een fusiepartij van de bloedgroepen Burger Belangen Beek en Nieuwe Democraten Beek.

Er zijn ook partijnamen die nostalgisch klinken. In Maasgouw opereert Nieuw Links en in Geertruidenberg doet Keerpunt '74 denken aan een voormalig akkoord tussen werkgevers en werknemers. Hilversum 1 refereert aan een lang geleden verdwenen radiozender. En zestien jaar na zijn dood doet de Lijst Pim Fortuyn in Eindhoven nog altijd mee.

DNA

Sommige partijnamen klinken als een reclamekreet (Buitengewoon Ongewoon, Helder Onafhankelijk, Ronduit Open, Healthy Earth), een fototentoonstelling (Steenbergen in Beeld) of een kreet uit een stripverhaal (BAMM). In Meerssen doet Het Origineel mee, in Texel Alternatief. En wat te denken van De Jonge Honden, Morgen!, Evenwicht of de 'Naamloze partij met als eerste kandidaat Sagu.M'?

Tenslotte de DNA Partij in Sittard-Geleen: je zou denken dat DNA staat voor Democratische Nieuwe Actie of iets dergelijks. Niets is minder waar: het is afgeleid van desoxyribonucleÔnezuur, de chemische drager van erfelijk materiaal, gewoon dna dus.
Tweede partij eist plek aan Arco-onderhandelingstafel
Donderdag, 16:24 De Tijd
16:17 Een nieuw front van 2.215 gedupeerde Arco-coŲperanten eist dat het mee kan onderhandelen over een oplossing voor het dossier.


Politieke onrust Congo - Partij Tshisekedi congresseert eind maart over opvolger vorig jaar overleden boegbeeld
Dinsdag, 22:42 Skynet
De Congolese oppositiepartij UDPS houdt eind maart een congres over wie Etienne Tshisekedi, begin 2017 in Brussel overleden, moet opvolgen als voorzitter, en wie dus voor de partij presidentskandidaat zal zijn. In het land zouden op 23 december verkiezingen georganiseerd moeten worden. Dat meldt de partij in een persbericht.


Grote politieactie tegen aan AK-partij gelieerde Duitse motorclub
Dinsdag, 17:00 NOS nieuws

De Duitse politie heeft vanochtend tientallen huiszoekingen verricht bij leden van motorclub Osmanen Germania. Ook clubhuizen werden doorzocht. De groep, die officieel als boksclub geregistreerd staat, is volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken verbonden met de Turkse AK-partij en indirect met president Erdogan.

Bij de grote politieactie werden zo'n zestig panden in deelstaten Hessen, Baden-WŁrttemberg en vooral Noordrijn-Westfalen doorzocht. In die deelstaat viel de politie woningen in onder andere Essen, Keulen en Duisburg binnen. Bij de actie waren meer dan duizend agenten en speciale eenheden van de politie betrokken.

Illegale praktijken

Volgens het Duitse ministerie is er een sterk vermoeden dat de club zich bezighoudt met illegale praktijken. Met de maatregelen laten de federale regering en deelstaatregeringen zien dat "criminele activiteiten niet worden getolereerd, ongeacht de sociale achtergrond". Het is niet bekend wat de actie heeft opgeleverd.

In het verleden waren er gewelddadige conflicten tussen Osmanen Germania en andere groeperingen, waaronder de Koerdische groepering Bahoz. Er waren eerder al grote politieacties tegen de organisatie.

Osmanen Germania bestaat naar eigen zeggen sinds 2015. De motorclub heeft in Duitsland 22 afdelingen en in totaal ongeveer driehonderd, vooral Turkse, leden. De motorclub staat bekend als Turks-nationalistisch en extreemrechts. Zelf zegt de organisatie dat het jongeren van de straat wil houden.

Duitsland en Turkije

Dat de Duitse politie uitgerekend een Turks-Duitse motorbende aanpakt, ligt gevoelig. De relatie tussen Duitsland en Turkije is de afgelopen jaren onder druk komen te staan door een reeks incidenten. Zo bekritiseerde Duitsland Turkije vanwege de massa-arrestaties en -ontslagen na de mislukte staatsgreep van 2016 en de aanhoudingen van een Duitse mensenrechtenactivist en een Duitse journalist.

Turkije was niet blij met de Duitse kritiek en vond bovendien dat de Duitsers geen politiek asiel hadden mogen verlenen aan gevluchte Turkse officieren na de staatsgreep.
Vader Le Pen vindt naamswijziging partij die dochter doorvoert rampzalig: ?Politieke moord?
Maandag, 14:36 Gazet v. Antwerpen

Medestichter Jean-Marie Le Pen van de rechts-xenofobe Franse partij Front National (FN) heeft de naamswijziging van ?zijn? partij bestempeld als ?rampzalig? en ?een echte politieke moord?. In een interview met de radiozender France Inter had de 89-jarige geen goed woord over voor zijn dochter Marine, de huidige leider van wat waarschijnlijk de Rassemblement National (RN) gaat heten. ?Ik vind het desastreus dat men de naam Front National laat vallen, want die is een niet-inwisselbaar en onontbeerlijk oriŽnteringspunt?, luidde het.
Slachthuisfraude: landbouwfederaties gaan zich burgerlijke partij stellen
11 Maart, 16:06 Skynet Belgie
FWA, de Waalse landbouwfederatie, gaat zich burgerlijke partij stellen nadat er gesjoemel ontdekt is bij het slachthuis van Veviba in Bastenaken. Volgens FWA zou dat gebeuren samen met andere boerenorganisaties, in zogenaamd "Agrofront". "We hebben het mondelinge akkoord van de Boerenbond, bij monde van voorzitster Sonja De Becker. We wachten nog op bevestiging van het Algemeen Boerensyndicaat", aldus secretaris-generaal Yvan Hayez van FWA.


"De Crem bevestigt loyauteit aan partij en regering"
10 Maart, 14:18 Skynet Belgie
Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) is vandaag op het matje geroepen bij CD&V-voorzitter Wouter Beke, nadat hij zich kritisch had uitgelaten over de federale coalitie en zijn eigen partij. De plooien lijken intussen gladgestreken. "De Crem heeft in het gesprek zijn loyauteit aan de partij en de regering benadrukt", zo klinkt het in een mededeling van CD&V.


Front National verbreekt banden met oprichter Jean-Marie Le Pen
11 Maart, 12:06 NOS nieuws

De Franse rechts-populistische partij Front National (FN) heeft op een partijcongres in Lille Jean-Marie Le Pen het erevoorzitterschap afgenomen van de partij die hij zelf in 1972 heeft gesticht. De 89-jarige Le Pen werd al eerder uit de partij gezet, nadat hij de gaskamers van de nazi's "een detail in de geschiedenis" had genoemd.

79,9 procent van de aanwezigen stemde ervoor de statuten te veranderen zodat de post van erevoorzitter kan worden afgeschaft.

Dochter Marine Le Pen (49) wil het blazoen van haar partij oppoetsen door de banden met haar vader te verbreken. Zelf werd ze met 100 procent van de geldige stemmen herkozen als leider van de partij, voor een derde ambtstermijn. Er waren geen tegenkandidaten.

Op het partijcongres wordt ook gesproken over een naamsverandering van de partij. Marine Le Pen vindt dat de naam Front National te beladen is en verbindingen met andere partijen moeilijk maakt.

Opmerkelijke gast op het partijcongres is Steve Bannon, de omstreden en inmiddels ontslagen adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump.
Slachthuisfraude - Denis Ducarme stelt zich burgerlijke partij
10 Maart, 08:48 Skynet
Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft zich burgerlijke partij gesteld in de zaak rond het slachthuisschandaal van de in opspraak geraakte vleesleverancier Veviba uit Bastenaken. Dat meldt La Libre Belgique zaterdag.


1B-finale tussen Beerschot Wilrijk en Cercle Brugge dreigt procedureslag te worden

Het ziet ernaar uit dat de finale van de Proximus League tussen Beerschot Wilrijk en Cercle Brugge uitdraait op een procedureslag. Inzet is de schorsing van Alexander Maes.
Hoe gaat het met de partij van Alexander Betuttelmans?
7 Maart, 02:24 Volkskrant
Voor iemand zoals ik, die - om met wijlen Martin van Amerongen te spreken - staat 'op de uiterste rechtervleugel van de uiterste linkervleugel van de sociaaldemocratie' zijn verkiezingen steeds meer verworden tot een aftreksom. Op welke partij ik ga stemmen, weet ik pas als ik alle andere partijen heb verworpen. De laatste keer bleef D66 over en laten wij daarom nagaan wat die partij intussen heef


Nijlense OCMW-voorzitter stapt uit zijn partij CD&V
6 Maart, 21:00 Gazet v. Antwerpen
OCMW-voorzitter Leo Verelst stapt met onmiddellijke ingang uit zijn partij CD&V. Dat maakte hij dinsdag bekend in een mededeling bij de start van de gemeenteraad in Nijlen.


Union SG op oefenstage zonder vier belangrijke pionnen: offensief trio wel opnieuw van de partij
6 Maart, 18:24 Skynet Sport
Union SG moet weldra vol aan de bak in de play downs; en in het kader daarvan trokken Marc Grosjean en zijn manschappen op oefenstage richting Spa. Vier jongens moesten echter passen voor de vijfdaagse stage.


Selya (12) heeft blijvend letsel na aanval door hond, ouders burgerlijke partij tegen burgemeester
5 Maart, 15:18 Gazet v. Antwerpen

De ouders van de 12-jarige Selya gaan zich burgerlijke partij stellen omdat er geen gevolg is gegeven aan het dossier waarin hun dochter gebeten werd door een hond. Volgens hen moet de wetgeving worden aangepast. Er werd ook een petitie gestart.
De anti-partij waar jong ItaliŽ zijn hoop op vestigt, is nu de grootste
5 Maart, 21:54 NOS nieuws

Het begon elf jaar geleden met Vaffanculo Day (beleefd vertaald 'rot-op-dag'). Nu is de Vijfsterrenbeweging veruit de grootste partij van ItaliŽ geworden. Eindelijk krijgen de burgers de macht, zegt de 31-jarige partijleider Luigi Di Maio in zijn overwinningsspeech.

De 'gewone Italiaan' die regeert via internet, dat hebben de leiders van Movimento 5 Stelle (M5S) voor ogen. "Wij zijn er voor de normale mensen en niet voor de zakkenvullers in Rome, dat is de grote belofte", zegt Arthur Weststeijn. Hij is universitair docent Italiaanse geschiedenis en schreef een boek over de opkomst van het populisme, Proeftuin ItaliŽ.

"Veel Italianen tussen de 20 en 40 jaar oud stemmen op deze partij", zegt Weststeijn. Een heel brede groep, zowel hoog- als laagopgeleid. Allemaal Italianen die diep teleurgesteld zijn in de traditionele partijen. Vooral in het armere zuiden domineerde M5S (geel op de onderstaande kaart) de gang naar de stembussen.

Met ruim een derde van alle stemmen heeft de partij volgens Weststeijn "de sleutel in handen" voor een nieuw kabinet. Maar een regering vormen zonder andere partijen, is onmogelijk. En dus moet de anti-systeempartij toenadering zoeken. "Di Maio zei gelijk dat ze openstaan voor samenwerking met alle partijen - voor het eerst."

Komiek

Een zin die mede-oprichter Beppe Grillo nooit over zijn lippen heeft gekregen. De tv-komiek is nog altijd een boegbeeld van de beweging, ondanks dat hij in januari bekendmaakte zich terug te trekken. "Misschien was hij bang dat het niet zou lukken", zegt Weststeijn in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. "Maar nu M5S toch zo groot is, zou het me niets verbazen als hij op de achtergrond aan de touwtjes blijft trekken."

De excentrieke Grillo heeft de partij vormgegeven, terwijl hij nooit verkiesbaar is geweest. Critici vrezen dat zo'n persoon achter de schermen veel invloed heeft.

Beppe Grillo sprak eerder met een camerateam van de VPRO over zijn beweging en over populisme:

Een ander punt van veelgehoorde kritiek: is de Vijfsterrenbeweging wel klaar om het land te besturen? Twee jaar geleden boekte de partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen namelijk ook een grote zege. Partijlid Virginia Raggi werd burgemeester van Rome en later beschuldigd van machtsmisbruik. "Toen bleek dat M5S niet goed voorbereid was en dat leidde tot veel problemen", zegt Weststeijn.

Dat hoort ook correspondent Mustafa Marghadi om zich heen. Bijvoorbeeld over burgemeester van Raggi. "Zij heeft het hart misschien op de juiste plaats en de juiste ideeŽn, maar ze krijgt weinig voor elkaar. Raggi weet niet goed hoe de politiek werkt, zegt men hier."

Liever een politiek onervaren persoon als bestuurder dan een traditioneel politicus, zo denken de M5S-stemmers erover. Di Maio presenteerde eind vorig week al zijn beoogde ministersploeg. Een helder signaal dat de partij er naar eigen zeggen wťl klaar voor is.

Online inspraak

Het paradepaardje van Movimento 5 Stelle is directe inspraak via het internet. Er zijn weinig vaste politieke standpunten en leden kunnen zich via een online platform inschrijven om de koers te bepalen. Bijvoorbeeld door te stemmen over welke wetten worden voorgelegd aan het parlement en wat er precies in komt te staan.

Er zijn naar schatting zo'n 120.000 mensen ingeschreven bij het platform. "Dat zijn vooralsnog weinig mensen die bepalen wat er wel of niet gebeurt", zegt Marghadi. Critici vragen zich ook af wie uiteindelijk beslist welke wetten online worden besproken en welke juist niet. De onduidelijkheid over de precieze rol van activist Grillo werkt daarbij niet in het voordeel van de beweging.

Op de M5S-stemmers maakt die kritiek weinig indruk. Zij zijn vooral blij dat de 'oude politiek' de verkiezingen heeft verloren.
'Vijfsterrenbeweging grootste partij, centrumrechts grootste alliantie'
4 Maart, 23:42 De Tijd
23:30 De Italiaanse parlementsverkiezingen zijn uitgedraaid op een zege voor de Vijfsterrenbeweging. Die verleidde volgens de exitpolls een derde van de Italianen. Maar het lijkt geen sinecure te worden een...


SPD redt Merkel, nu moet de partij zichzelf redden
4 Maart, 11:36 De Tijd
11:02 Het ja van de SPD-leden maakt de weg vrij voor Merkel IV. Opluchting alom, want op die manier wordt een zware politieke crisis afgewend in Duitsland. Maar voor de sociaaldemocraten zijn de problemen z...

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be