NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesParlementsvoorzitter

2News.be / Trefwoorden / Parlementsvoorzitter

Amerikaans parlementsvoorzitter Paul Ryan geen kandidaat bij tussentijdse verkiezingen
11 April, 17:30 Skynet
Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, stelt zich niet opnieuw kandidaat bij de tussentijdse verkiezingen in november. Dat hebben de Amerikaanse media vernomen van bronnen binnen het Congres.


Catalaanse parlementsvoorzitter wil gezamenlijk front tegen Madrid
26 Maart, 01:24 NOS nieuws

De voorzitter van het Catalaanse parlement heeft in een toespraak opgeroepen tot de vorming van een democratisch front tegen de Spaanse regering in Madrid. Roger Torrent vraagt om een "breed sociaal en democratisch front om de rechten en vrijheden van burgers te beschermen". Hij wil dat politieke partijen, vakbonden en maatschappelijke organisaties zich erbij aansluiten.

De oproep is een reactie op de arrestatie van de Catalaanse leider Puigdemont in Duitsland, na vijf maanden ballingschap in BelgiŽ. In Spanje wordt Puigdemont gezocht vanwege rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgeld. Puigdemont riep in oktober de onafhankelijkheid van CataloniŽ uit in een referendum dat door het Spaanse Hooggerechtshof als onwettig wordt gezien. Torrent vindt dat Madrid "het hart van de democratie aanvalt" met de arrestatie van een van zijn politieke tegenstanders.

25 mensen vervolgd

"Vrijdag is aangekondigd dat zeker 25 mensen worden vervolgd voor het organiseren van het referendum", zegt correspondent Rop Zoutberg in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1. "Het gaat om politici, onder wie Puigdemont, en mensen van burgerbewegingen. Zij worden door het Hooggerechtshof aangewezen als hoofdverantwoordelijken." Naast Puigdemont zitten nog zes mensen in het buitenland, onder meer in Schotland, BelgiŽ en Zwitserland.

Het is de vraag waarom Puigdemont het risico nam BelgiŽ, waar hij relatief veilig zat, te verlaten. "Daar zal hij nu ook over nadenken. In BelgiŽ is rebellie niet strafbaar, maar in Duitsland staat er zoiets als 'hoogverraad' in het Wetboek van Strafrecht. Dat komt een beetje in de buurt van opruiing en rebellie, waar hij in Spanje voor wordt vervolgd. Duitsland kan dus veel sneller dan BelgiŽ overgaan tot uitlevering."

Als Puigdemont meewerkt, kan hij over enkele dagen worden uitgeleverd. "Dat hij een democratisch gekozen politicus is, maakt de situatie lastig om aan te zien. Hij heeft dingen gedaan die volgens het Spaanse strafrecht niet deugen, maar hij blijft een democratisch gekozen man die als een crimineel in de gevangenis is gegooid."

Dat veel mensen het niet eens zijn met de arrestatie blijkt wel uit de felle protesten in CataloniŽ. Er werd in Barcelona gedemonstreerd bij een gebouw van de Spaanse regering, een delegatie van de Europese Commissie en bij het Duitse consulaat. "Niet alleen in Barcelona, maar ook in Girona zijn duizenden mensen de straat op gegaan. Je houdt je hart vast voor wat er daar nog kan gebeuren."

Arrestaties

In Barcelona en in andere Catalaanse steden greep de politie in: drie mensen werden gearresteerd en 52 betogers en vier agenten raakten lichtgewond. Demonstranten bekogelden de oproeppolitie met eieren en blikjes.

Volgens Zoutberg zijn de protesten slechts het begin van wat de regio nog te wachten staat. "Vergeet niet: de politici kunnen gevangenisstraffen van 15 tot 25 jaar krijgen. Het Hooggerechtshof zet overduidelijk door. Het wordt keihard gespeeld, als een pitbull hebben ze hun tanden in de benen van de gezochte politici. Tegelijkertijd is de lont in het kruitvat."
Voorzitter Europees Parlement wil premier worden namens partij Berlusuconi
2 Maart, 03:30 NOS nieuws

Antonio Tajani is beschikbaar voor het Italiaanse premierschap als zijn partij Forza Italia na de parlementsverkiezingen van zondag de coalitie gaat leiden. Tajani zei dankbaar te zijn dat partijleider Silvio Berlusconi hem voor die functie heeft gevraagd. "Vanaf nu is de beslissing aan onze landgenoten en de president van de republiek", schreef hij op Twitter.

De 64-jarige Tajani is een oude bondgenoot van Berlusconi. Hij was in 1994 een van de oprichters van de partij. Sindsdien is hij vooral in het Europees Parlement actief geweest, waar hij vorig jaar voorzitter werd.

Berlusconi reageerde na de bekendmaking van Tajani op een van zijn eigen televisiestations opgetogen. "Ik weet dat het zonde is om Europa Antonio Tajani te ontnemen, maar het is in het belang van ItaliŽ", zei hij volgens persbureau Reuters.

Laatste campagnedag

Vandaag is de laatste dag dat nog campagne gevoerd mag worden voor de verkiezingen. Peilingen zijn in de week voorafgaand aan de stembusgang verboden. Volgens de laatste metingen maakt Forza Italia de grootste kans om de nieuwe premier te mogen leveren.

Silvio Berlusconi kan zelf geen premier worden vanwege zijn veroordeling voor belastingontduiking. Hij mag tot 2019 geen publiek ambt bekleden.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be