NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Parlement

2News.be / Trefwoorden / Parlement

Luxemburgse premier Bettel houdt op 21 maart toespraak in Vlaams Parlement
Vrijdag, 08:42 Skynet Belgie
De Luxemburgse premier Xavier Bettel brengt op 21 maart een bezoek aan het Vlaams Parlement. Hij zal er ook het halfrond toespreken. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen.


Europees parlement krimpt na brexit

De Europese staats- en regeringsleiders zijn het vrijdag in Brussel eens geraakt over de samenstelling van het Europees parlement na de brexit. Dat wordt kleiner, al wordt een deel van de Britse zitjes wel herverdeeld over een aantal lidstaten.
Boze gepensioneerden blokkeren Spaans parlement
Donderdag, 17:48 Gazet v. Antwerpen

In verschillende steden in Spanje zijn donderdag duizenden gepensioneerden op straat gekomen om een ?waardig pensioen? te eisen. De vakbonden hadden tot de betogingen opgeroepen. In de hoofdstad Madrid blokkeerden de kranige oudjes zelfs de toegang tot het parlement, en werd het verkeer in de buurt deels lamgelegd.
Grieks parlement opent onderzoek naar grote corruptiezaak
Donderdag, 05:48 NOS nieuws

Het Griekse parlement heeft bepaald dat er een onderzoek komt naar een grote corruptiezaak rond het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis. Dat zou steekpenningen hebben betaald aan artsen en ambtenaren. Twee ex-premiers en acht voormalige ministers worden ermee in verband gebracht.

De Griekse justitie is al ruim een jaar bezig met het onderzoek naar corruptie in de gezondheidszorg. Novartis zou talloze mensen in de sector hebben omgekocht om hun producten te promoten of verkopen, tegen vaak veel te hoge prijzen.

Onlangs doken de namen van tien politici op in een vertrouwelijk rapport van Griekse aanklagers. Drie anonieme getuigen beschuldigen hen van het aannemen van steekpenningen. Ook ex-premier Antonis Samaris en Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos worden genoemd.

'Heksenjacht'

Alle politici hebben tegengesproken dat ze betrokken zijn. Het zou een complot zijn en een heksenjacht door de huidige linkse regering onder leiding van premier Alexis Tsipras om hen in diskrediet te brengen voor de verkiezingen van volgend jaar.

Na een debat van negentien uur stemde een meerderheid van het parlement in met een parlementair onderzoek.

Novartis zei eerder dat er maatregelen worden genomen als medewerkers van het bedrijf schuldig blijken.

Correspondent Conny Keessen zegt dat het een feit is dat de kosten in de gezondheidszorg in de jaren voor de crisis explosief stegen. "Alleen al de uitgaven aan medicijnen sprongen van 3,1 miljard euro in 2004 naar 5,2 miljard in 2009."
Marghem weigert inzage in studie Energiepact

Op de MR na wil elke Kamerfractie inzage in de studie van de Gentse professor Johan Albrecht over de kernuitstap. Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wil dat echter pas toestaan nadat de regering de knopen heeft doorgehakt.
Europa wil wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetica

Europa moet een diplomatiek offensief uitrollen om ervoor te zorgen dat tegen 2023 een wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetica wordt ingevoerd, zo stelt de milieucommissie van het Europees Parlement dinsdag in een resolutie.
Kamer wil geen versoepeling bonusregels
Woensdag, 23:06 Volkskrant
Regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie en oppositiepartijen willen dat minister van FinanciŽn Wopke Hoekstra afziet van minder strenge bonusregels voor zogenoemde flitshandelaren, tot tot er nieuwe Europese regels zijn. De flitshandelaren zouden zich net als hun collega's vanaf 2020 aan de soberder regels moeten houden, zodat bonussen niet groter zijn dan 20 procent van het salaris. Maar CDA-m


Dierenpartij voorgesteld: ?Dier Animal? mikt op zetel in het parlement

De Belgen kunnen voortaan ook voor een partij kiezen die de belangen en rechten van de dieren erkent en verdedigt. De nieuwe partij, die ?Dier Animal? heet, werd maandag door zes stichtende leden voorgesteld in de Press Club in Brussel. Geen bekende namen, maar vijf dertigers en een vijftiger die als dierenrechtenactivisten aan de slag zijn en nu dus willen samenwerken om - ondanks de bestaande kiesdrempel van vijf procent - zetels in het parlement te behalen, zoals de Dierenpartij dat bijvoorbeeld in Nederland heeft gedaan.
PVV-leider Wilders uitgenodigd door het Russische parlement
14 Februari, 12:36 NOS nieuws

PVV-leider Wilders is uitgenodigd voor een bezoek aan het Russische parlement, de Doema. Dat heeft hij op Twitter bekendgemaakt.

"Mooi. De officiŽle uitnodiging van het Russische parlement is binnen", schrijft Wilders. "Dat wordt een zeer interessant bezoek. Er zijn behalve verschillen ook veel gemeenschappelijke belangen met Rusland. Het is tijd voor Realpolitiek in plaats van Russofobie!"

De uitnodiging is afkomstig van de Commissie Internationale Zaken van de Doema, zegt correspondent David Jan Godfroid. De reis duurt van 24 februari tot 2 maart. Meer is er nog niet bekend. Ook de PVV is gevraagd naar meer informatie over de inhoud van de reis.

Patriotten

In november zei Wilders graag naar Moskou te willen om duidelijk te maken dat niet iedereen in Nederland tegen Rusland is, zoals hij het verwoordde. "Om te laten zien dat er ook hier patriotten zijn." Volgens hem kunnen wij qua patriottisme nog veel leren van de Russen. Hij ging naar de Russische ambassade om het reisprogramma te bespreken.

Vandaag, een dag na het aftreden van minister Zijlstra, die loog over een bezoek aan president Poetin, volgt de officiŽle uitnodiging. Het is niet duidelijk of deze twee gebeurtenissen met elkaar te maken hebben.

Grote regelmaat

Het bezoek van een buitenlandse parlementariŽr aan de Doema is op zich niet uniek. "Het gebeurt met grote regelmaat dat afgevaardigden van buitenlandse politieke partijen de Doema bezoeken. Meestal zijn het partijen met een politieke kleur zoals de PVV, bijvoorbeeld de Italiaanse partij Lega Nord", zegt Godfroid.
Belgen talrijk aanwezig in glyfosaat-commissie Europees Parlement
8 Februari, 13:48 Gazet v. Antwerpen

Bart Staes (Groen), Frťdťrique Ries (MR) en Marc Tarabella (PS) worden vaste leden van de bijzondere commissie in het Europees Parlement die de vergunningsprocedure voor pesticiden tegen het licht gaat houden. Het halfrond bekrachtigde donderdag in Straatsburg de samenstelling van de dertigkoppige commissie. Staes wordt bovendien ťťn van de twee rapporteurs. Hilde Vautmans (Open Vld), Pascal Arimont (CSP), Mark Demesmaeker (N-VA) en Kathleen Van Brempt (sp.a) worden plaatsvervangende leden.
Afschaffing zomertijd haalt het niet, maar Europees Parlement vraagt grondig onderzoek naar uurwijziging
8 Februari, 13:48 Gazet v. Antwerpen

Het Europees Parlement vraagt een grondig onderzoek naar de halfjaarlijkse switch tussen winter- en zomeruur. Dat bleek donderdag in Straatsburg, waar de volksvertegenwoordigers zich bogen over de zin en/of onzin van die routine. Een oproep tot afschaffing van de omschakeling tussen winter- en zomeruur haalde het niet.
Repair cafť in parlement moet bewustmaken van geprogrammeerde slijtage
8 Februari, 05:42 Skynet
In het federale parlement neemt donderdag een Repair cafť zijn intrek. Doel: de parlementsleden bewustmaken van geprogrammeerde slijtage. Sommige bedrijven worden ervan verdacht de levensduur van sommige van hun producten bewust te beperken om de consumptie aan te zwengelen. De commissie Economie in de Kamer buigt zich momenteel over een wettelijk kader om de praktijk aan banden te leggen.


Tranen in Australisch parlement: parlementariŽrs met dubbel paspoort vrezen slachtoffer te worden van heksenjacht
7 Februari, 21:00 Volkskrant
'Op een dag, toen ik een jaar of zes oud was, bracht mijn moeder me naar school, en ze kwam nooit meer terug om me op te halen.' Met trillende stem probeerde Susan Lamb woensdag te voorkomen dat ook zij het slachtoffer wordt van de heksenjacht die al maanden in het Australische parlement gaande is. Sinds een fanatieke advocaat heeft ontdekt dat burgers met een dubbele nationaliteit geen parlementa


Nazi-belediging kost Pool vicevoorzitterschap van Europees Parlement
7 Februari, 19:12 Gazet v. Antwerpen

De Poolse conservatief Ryszard Czarnecki is niet langer vicevoorzitter van het Europees Parlement. Het halfrond in Straatsburg besloot hem woensdag uit zijn functie te zetten omdat hij een ander Pools parlementlsid had beledigd.
Europees Parlement levert zetels in, Nederland krijgt er drie bij
7 Februari, 15:00 NOS nieuws

Het Europees Parlement wordt na de verkiezingen van 2019 kleiner. Nu telt het nog 751 leden, na de Europese Parlementsverkiezingen zijn dat er 705.

De herverdeling is een gevolg van het besluit van de Britten om uit de EU te stappen. De Britten bezetten 73 zetels. Onder meer het Nederlands kabinet had graag gezien dat die allemaal zouden verdwijnen, maar daar is geen meerderheid voor.

Zo wilde Frankrijk extra zetels, omdat de bevolking de afgelopen jaren is gegroeid. ItaliŽ en Spanje vonden om dezelfde reden dat ze nu te weinig zetels hebben.

Als compromis blijven er 27 'Britse' zetels in het parlement achter. Daarvan gaan er drie naar Nederland.

Spitzenkandidat

De keuze van de voorzitter van de Europese Commissie blijft de verantwoordelijkheid van het parlement, net zoals dat bij de verkiezing van de huidige voorzitter, Jean-Claude Juncker, het geval was.

Over de procedure is wel het nodige te doen geweest. De verschillende fracties wilden ieder een eigen kandidaat aanwijzen: een Spitzenkandidat of topkandidaat. Uit hun midden kiest het parlement de nieuwe Commissie-voorzitter.

Maar veel regeringsleiders hebben zich tegen deze procedure verzet. Volgens de Tsjechische premier Babis moeten de regeringsleiders de opvolger van Juncker kiezen. Ook de Franse president Macron en premier Rutte zijn niet enthousiast over het idee van Spitzenkandidaten.

Het CDA ziet zo'n werkwijze wel zitten. Fractievoorzitter Esther de Lange van het CDA in het Europees Parlement vindt dat dit bij de democratie hoort. "Door de kandidaten van tevoren aan te wijzen, voorkom je benoemingen in achterkamertjes."
Europees Parlement ziet Europese kieskring niet zitten
7 Februari, 13:48 Gazet v. Antwerpen

Bij de Europese verkiezingen niet enkel stemmen op Belgen, maar ook op Fransen, Polen of Grieken? Een meerderheid van het Europees Parlement vindt dat zelf geen goed idee en schoof woensdag een voorstel voor de invoering van een Europese kieskring van tafel.
Europees Parlement ziet Europese kieskring niet zitten
7 Februari, 13:36 Skynet Belgie
Bij de Europese verkiezingen niet enkel stemmen op Belgen, maar ook op Fransen, Polen of Grieken? Een meerderheid van het Europees Parlement vindt dat zelf geen goed idee en schoof vandaag een voorstel voor de invoering van een Europese kieskring van tafel.


Europees Parlement stemt voor beŽindigen geoblocking bij online aankopen
6 Februari, 15:06 Tweakers
Het Europees Parlement heeft wetgeving aangenomen waardoor het toepassen van 'ongerechtvaardigde geoblocking' aan banden wordt gelegd. Het gaat hierbij om het maken van onderscheid op basis van het thuisland bij internetaankopen in een andere EU-lidstaat.


Van EU-parlement naar abstract kunstwerk
6 Februari, 02:24 Gazet v. Antwerpen

Voor klassen uit het lager onderwijs is het deze week in de Warande maar een kleine stap van politiek naar artistiek. ?Spelenderwijs?

staat daarbij centraal.
Poolse senaat neemt omstreden Holocaust-wet aan
1 Februari, 06:36 NOS nieuws

De senaat in Polen is akkoord gegaan met de wet die het illegaal maakt om Polen te beschuldigen van medeplichtigheid bij de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt het verboden om de concentratiekampen in het land Pools te noemen. Er komt een maximum gevangenisstraf op van drie jaar.

Internationaal is er kritiek gekomen op de wet. Het IsraŽlische kabinet drong er bij de Poolse regering op aan om de wet te herzien. Premier Netanyahu liet afgelopen weekend weten dat het document volgens hem iedere grondslag mist. "Ik ben er ten zeerste op tegen. Men kan de geschiedenis niet veranderen en de Holocaust ontkennen", zei hij.

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg Polen om de wet te heroverwegen. De VS vreest dat de vrije meningsuiting erdoor wordt belemmerd. De Poolse regering zegt dat dit niet de bedoeling is, maar dat de naam van Polen in het buitenland er juist door wordt beschermd.

Vernietigingskampen

Polen werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ingenomen door de nazi's. Tijdens de oorlog kwamen miljoenen Polen om het leven, onder wie drie miljoen Poolse Joden. In het land stichtten en beheerden de Duitsers tientallen concentratiekampen, waaronder de vernietigingskampen Sobibůr en Auschwitz-Birkenau. Polen heeft zich altijd sterk verzet tegen het gebruik van de beschrijving "Poolse dodenkampen", omdat dit betrokkenheid van de Polen impliceerde.

Vrijdag nam het Poolse lagerhuis (de Sejm) de wet al aan. Nu ook de senaat akkoord is, lijkt invoering zo goed als zeker, maar de Poolse president moet nog wel zijn handtekening zetten. Eerder zei president Duda al dat hij niet van plan was om de wet terug te trekken en dat zijn land het recht heeft om "de waarheid uit de geschiedenis te verdedigen".Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be