NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Parlement

2News.be / Trefwoorden / Parlement

Regering-May verliest stemming over brexit-overeenkomst
Gisteren, 21:36 NOS nieuws

Het Britse parlement heeft ingestemd met een aanpassing van de brexit-wet waardoor premier May het parlement goedkeuring moet vragen voor een definitieve brexit-overeenkomst met de Europese Unie. Dat is een nederlaag voor premier May.

Het parlement stemde met een nipte meerderheid van vier stemmen in met deze aanpassing van May's routeplan voor de uittreding uit de EU. Een aantal 'rebellen' uit haar eigen Conservatie Partij stemde mee met de oppositie. De voorstemmers zijn vooral tegenstanders van de brexit. Critici zeggen dat die de brexit proberen te frustreren door May's handen te binden.

Labour-leider Corbyn zei dat dit "een vernederend verlies van autoriteit" is voor May.

Soepele brexit moeilijker

Groot-BrittanniŽ wil in maart 2019 uit de EU stappen. De brexit-wet gaat onder meer over het beŽindigen van de geldigheid van Europese wetten voor Britten en het kopiŽren van die wetten naar Britse wetten, zodat dezelfde wetten en regels blijven gelden op het moment dat Groot-BrittanniŽ de EU verlaat.

Britse parlementariŽrs hebben al honderden pogingen gedaan om aanpassingen van de brexit-wet af te dwingen, maar dit is de eerste keer dat dat is gelukt. Volgens de regering maakt deze aanpassing een soepele brexit moeilijker.
Ivo Belet voert pleidooi in Europees Parlement met kebab in de hand
Gisteren, 18:36 Gazet v. Antwerpen

In het Europees Parlement werd woensdag gedebatteerd over de toelating van additief fosfaat in vleesbereidingen. Het gebruik hiervan speelt een belangrijke rol in de bereiding van kebabvlees. De Hasseltse politicus Ivo Belet (CD&V) bracht een gepast attribuut mee tijdens zijn pleidooi.
Europees Parlement: Nederland geen belastingparadijs
Gisteren, 15:00 NOS nieuws

Het scheelde maar ťťn stem, anders was Nederland vandaag door het Europees Parlement in Straatsburg officieel tot belastingparadijs gebombardeerd. Bij de stemming over een voorstel van de Nederlandse EuroparlementariŽr Paul Tang staakten de stemmen. 327 leden stemden voor en precies evenveel tegen. De regel luidt dat een voorstel dan is verworpen.

Opmerkelijk is dat vooral de christendemocraten verdeeld stemden. Het CDA was tegen het plaatsen van Nederland op een lijst van belastingparadijzen, terwijl de Duitse christendemocraten vinden dat als er ťťn paradijs op het gebied van belastingen is, je naar Nederland moet kijken.

Initiatiefnemer Paul Tang (PvdA) baalt dat zijn voorstel niet is aangenomen. "We waren er zo dichtbij, maar de strijd voor een eerlijke belasting gaat keihard door." Hij is wel hoopvol: "Overal in de Europese wandelgangen hoor ik kritiek op belastingpiraten zoals Ierland en Nederland."
EU-Parlement wil Europese landbouwers weerbaarder maken tegen supermarkten
Dinsdag, 16:30 Skynet
Het Europees Parlement heeft vandaag een bijsturing van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) goedgekeurd. Landbouwers moeten hun positie tegenover de dominante supermarktketens kunnen versterken.


Europees Parlement tevreden met doorbraak brexit
Vrijdag, 18:24 Skynet Belgie
Net als de Europese Commissie zal ook het Europees Parlement aan de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten aanbevelen dat de onderhandelingen met Groot-BrittanniŽ over de handelsrelaties van start kunnen gaan. "Vele vragen van het Europees Parlement zijn beantwoord", zo verklaarde Guy Verhofstadt, die de parlementaire stuurgroep over de brexit leidt.


Australisch parlement keurt wetsontwerp homohuwelijk goed

Het Australische parlement heeft donderdag het wetsontwerp goedgekeurd dat mensen van hetzelfde geslacht toelaat om te trouwen voor de wet. AustraliŽ wordt daarmee het 25e land ter wereld waar dat mogelijk is.
Aanzoek in Australisch parlement tijdens debat homohuwelijk
4 December, 06:30 NOS nieuws

Tijdens een debat over het Australische homohuwelijk heeft een parlementariŽr alvast een voorschot genomen op de invoering ervan. Tim Wilson deed een aanzoek aan zijn partner, die op de publieke tribune zat.

"Dit debat is de soundtrack van ons leven", zei Wilson in het Huis van Afgevaardigden over de invoering van het homohuwelijk, waarvan de invoering bijna definitief is. "Dus het enige wat mij nu te doen staat is vragen: wil je met me trouwen?"

Na het aanzoek klonk gejuich en applaus in de parlementszaal, waarna zijn partner Ryan Bolger "ja" zei. Dat antwoord is opgenomen in de officiŽle notulen van het Huis van Afgevaardigden.

Vorige maand stemde een meerderheid van de AustraliŽrs voor het homohuwelijk. In een peiling per post steunde ruim 60 procent de invoering ervan.

De regering diende daarna een wetsvoorstel in om het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht mogelijk te maken. Vorige week stemde de senaat er al mee in. Verwacht wordt dat het Huis van Afgevaardigden deze week de wet goedkeurt, waardoor het Australische homohuwelijk definitief wordt.
Brussels Parlement wil voortouw nemen in goed bestuur
1 December, 06:42 Skynet
Het Brussels Parlement stemt vrijdag vier teksten waardoor het Hoofdstedelijk Gewest volgens de indieners het voortouw neemt inzake goed bestuur. De vier teksten werden ingediend door de meerderheid, groenen en MR. N-VA onderschrijft twee teksten en onthoudt zich op twee andere.


Vlaams Parlement werkt zespuntenplan uit tegen grensoverschrijdend gedrag in sport
30 November, 17:30 Skynet
In de commissie Grensoverschrijdend Gedrag binnen het Vlaams Parlement is vandaag een zespuntenplan voorgesteld waamee minister voor Sport Philippe Muyters seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sportsector wil aanpakken. De Vlaamse regering trekt alvast de komende drie jaar 100.000 euro per jaar uit voor de versterking van het Centrum voor Ethiek in de Sport (ICES).


Franse EuroparlementariŽr Front National moet 40.000 euro terugbetalen
29 November, 17:12 NOS nieuws

Een EuroparlementariŽr van het Front National moet 40.000 euro terugbetalen aan het Europees Parlement. Ze kreeg dat geld om een medewerker van te betalen maar die medewerker bestond helemaal niet, is het oordeel van het Europees Hof van Justitie.

Dominique Bilde claimde dat een medewerker tussen oktober 2014 en juni 2015 voor haar had gewerkt. Daar kreeg ze ruim 40.000 euro onkostenvergoeding voor van het Europees Parlement. Volgens het hof was dat niet terecht want Bilde kon de activiteiten van de assistent niet aantonen.

Europees belastinggeld

Bilde is niet de enige EU-parlementariŽr van het Front National die wordt verdacht van fraude met Europees belastinggeld. De Franse justitie en het Europees Parlement verdenken de partij ervan dat ze een systeem heeft opgezet waarin stelselmatig niet-bestaande medewerkers worden opgevoerd.

Front National-leider Marine Le Pen is aangeklaagd wegens schending van het vertrouwen in deze zaak en het Europees Parlement schat de potentiŽle schade die het heeft geleden op vijf miljoen euro.

De beschuldigingen speelden ook al tijdens de Franse presidentsverkiezingen. Le Pen verloor die met groot verschil van Emmanuel Macron.
Vlaams Parlement hakt knoop door: 350.000 euro voor eigen tv-omroep

ActuaTV krijgt dan toch het contract voor de parlementaire televisie-omroep van het Vlaams Parlement. Het Uitgebreid Bureau van het parlement heeft daarvoor maandag het licht op groen gezet. ActuaTV zal 350.000 euro per werkjaar krijgen om verslag uit te brengen over de werkzaamheden in het Vlaamse halfrond. Dat heeft Belga maandag uit verschillende bronnen vernomen.
Filibusteren kan niet in Nederlands parlement
22 November, 17:30 Volkskrant
Uw politieke nieuwsbrief Goedemiddag.Hoewel van oorsprong een Nederlands woord, werkt filibusteren niet in Nederland. Komt door een specifieke parlementaire afspraak, zo bleek in de eerste uren van deze dag. De dag ook waarop duidelijk wordt dat het nogal meevalt met dat extra geld voor Ontwikkelingssamenwerking. En de dag van een omvangrijke peiling: ruim 300 duizend kiezers mogen naar een stembu


Benelux-parlement trekt naar Maastricht voor debat over grensoverschrijdende dossiers
22 November, 14:18 Skynet Buitenland
Het Benelux-parlement houdt vrijdag en zaterdag zijn plenaire zittingen niet in de hoofdsteden van BelgiŽ, Nederland of Luxemburg. De assemblee vergadert uitzonderlijk in Maastricht. Niet toevallig staan er enkele grensproblemen op de agenda, zoals de grensoverschrijdende treinverbindingen of de politiesamenwerking rond de grensoverschrijdende drugscriminaliteit.


President Mugabe van Zimbabwe afgetreden
21 November, 17:18 NOS nieuws

President Mugabe van Zimbabwe is met onmiddellijke ingang afgetreden. De voorzitter van het Zimbabwaanse parlement heeft dat meegedeeld. Hij zegt dat hij een brief van Mugabe heeft gekregen. In het parlement brak een luid gejuich los. De vergadering werd stilgelegd.

In het parlement werd vergaderd over de afzettingsprocedure tegen Mugabe. In de brief schrijft Mugabe dat hij vrijwillig en met onmiddellijke ingang zijn ontslag aanbiedt, in het belang van een vreedzame machtsoverdracht.

In de straten van de hoofdstad Harare zijn duizenden juichende mensen. Auto's rijden toeterend rond.

Het aftreden van Mugabe komt toch nog onverwacht. Verwacht was dat hij zondagavond in een tv-toespraak zijn aftreden bekend zou maken, maar dat deed hij niet. Vorige week woensdag greep het leger de macht.

Gisterochtend verliep een ultimatum. Omdat hij niet voor die tijd de eer aan zichzelf hield, begon het parlement met een afzettingsprocedure. De regeringspartij Zanu-PF had een motie van wantrouwen opgesteld. Daarin stond dat Mugabe "een bron van instabiliteit is", dat hij de rechtsstaat niet respecteert en dat hij verantwoordelijk is voor de economische malaise waarin het land verkeert.

Mugabe is 37 jaar aan de macht geweest.
Voor het eerst in 650 jaar is de vertegenwoordiger van de koningin in het Britse parlement een vrouw
19 November, 19:00 Volkskrant
De Black Rod, de functionaris van het Hogerhuis in wiens gezicht de Lagerhuisdeur wordt dichtgesmeten voorafgaand aan de Britse Troonrede, is vanaf komend jaar een vrouw. Vrijdag werd bekendgemaakt dat Sarah Clarke zich vanaf het nieuwe jaar The Lady Usher of the Black Rod mag noemen. Dat is voor het eerst in het 650-jarige bestaan van deze functie, die vernoemd is naar de zwarte, van ebbenhout ge


'Mugabe wordt morgen afgezet als partijleider'
18 November, 19:06 NOS nieuws

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe wordt morgen door zijn partij ZANU-PF ontslagen als partijleider, melden bronnen aan de persbureaus AP en Reuters. Vicepresident Mnangagwa, die onlangs door Mugabe de laan uit werd gestuurd, wordt naar verwachting gerehabiliteerd.

Mugabe zelf lijkt niet te willen wijken. Volgens zijn neef ziet hij zichzelf nog steeds als de legitieme president van Zimbabwe en is hij bereid te sterven voor "de rechtvaardige zaak". ZANU-PF zou ook Grace Mugabe haar macht willen ontnemen: zij leidt nu nog de vrouwenafdeling van de partij, maar de partijtop is van plan haar af te zetten.

"We weten zeker dat acht van de tien provinciebesturen van ZANU-PF een motie van wantrouwen tegen Mugabe hebben aangekondigd", zegt correspondent Bram Vermeulen. "Dat zou maandag in het parlement kunnen gebeuren en dan zou een afzettingsprocedure kunnen worden gestart."

Of daarmee het tijdperk-Mugabe ook echt voorbij is, is nog onduidelijk. Vermeulen: "Dat is pas voorbij als hij besluit af te treden of wordt afgezet. We weten het pas als het gebeurt. Het is hier in Harare ongelooflijk spannend."

Ambtswoning

In Harare waren vandaag tienduizenden mensen op de been om te demonstreren tegen Mugabe. Zelfs blanke boeren namen deel aan het protest. Betogers wisten tot op 200 meter van zijn ambtswoning te komen, voor ze werden tegengehouden door het leger. Daarna gingen ze op de straat zitten.

"Het is ongelooflijk ontroerend om al die mensen te zien die zo lang bang zijn geweest om te demonstreren", vertelt Vermeulen. "Het gaat allemaal heel vrolijk en gedisciplineerd. Er is hoop onder de mensen dat er iets gaat gebeuren."

Maar het is de vraag of er echt iets gaat veranderen. "Wie het straks ook overneemt, het lijkt er toch op dat het uit dezelfde kliek zal zijn die Mugabe zo lang in het zadel heeft gehouden", aldus Vermeulen

Mugabe verblijft waarschijnlijk in zijn privťverblijf 'Blue Roof', eveneens in Harare. Of zijn vrouw Grace daar ook is is niet duidelijk: volgens onbevestigde berichten is zij Zimbabwe ontvlucht.
Nederlands parlement ongerust over mogelijkheid dat Doel en Tihange langer openblijven
18 November, 11:00 Skynet
De waarschuwing van hoogspanningsbeheerder Elia dat zonder onmiddellijke actie van de regering ons land verplicht zal zijn om vier kerncentrales ook na 2025 open te houden, veroorzaakt ongerustheid in Nederland. In de Nederlandse Kamer zijn daarover vragen gesteld.


Ook Brussels Parlement tracht doodstraf Iraanse VUB-professor te verhinderen
17 November, 18:48 Skynet
Het Brussels Parlement heeft vandaag met spoed een voorstel van resolutie van Paul Delva (CD&V), ondertekend door alle fracties, in overweging genomen om te verhinderen dat de Iraanse VUB-professor rampengeneeskunde Djalali de doodstraf zou krijgen.


Europees parlement onderzoekt Poolse rechtsstaat
15 November, 17:00 NOS nieuws

Het Europees Parlement stelt een onderzoek in naar de rechtsstaat in Polen. Een ruime meerderheid van de parlementariŽrs betwijfelt of Polen zich aan de Europese grondrechten houdt. Door wetswijzigingen in Polen zijn de onafhankelijkheid van de rechtelijke macht en de media in gevaar gekomen, vindt die meerderheid.

Een commissie met onder anderen Judith Sargentini van GroenLinks zal rapport uitbrengen over Polen. De uiterste consequentie kan zijn dat Polen het stemrecht in de Europese Raad verliest, maar het is onwaarschijnlijk dat het zo ver komt.

Orban

Voor zo'n vergaande stap is ook unanimiteit vereist bij de Europese regeringsleiders. Onwaarschijnlijk is het dat premier Orban van Hongarije, dat ook onder vuur ligt van het Europese Parlement en de Europese Commissie, ermee zal instemmen om artikel 7 uit het Europees Verdrag in werking te stellen.

In Europa heerst onder meer onvrede over de weigering van Polen om besluiten van het Europees Gerechtshof en het Europees Hof voor de Mensenrechten te accepteren en om meer vluchtelingen op te nemen. Volgens Sargentini worden de burgerlijke vrijheden in Polen steeds verder ingeperkt. Sophie in 't Veldt van D66 zegt dat kritische Polen "keihard worden onderworpen aan censuur".

Vice-voorzitter Frans Timmermans probeert al anderhalf jaar tevergeefs in gesprek te komen met de Poolse regering over de politieke en juridische toestand in Polen. Hij zei vandaag nogmaals dat lidstaten zich aan het EU-verdrag moeten houden en dat de lijn tussen patriottisme en onaangenaam nationalisme erg dun is.
Onrust Zimbabwe: legervoertuigen blokkeren toegang tot parlement in Harare
15 November, 08:32 Skynet Buitenland
Pantservoertuigen van het Zimbabwaanse leger blokkeren deze morgen de toegang tot het parlementsgebouw in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Dat heeft een journalist van het Franse persbureau AFP vastgesteld. Ook regeringsgebouwen en het kantoor van de regeringspartij Zanu PF vallen onder de controle van het leger.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be