NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesOverheid

2News.be / Trefwoorden / Overheid

Nederlandse overheid start Cyber Security Alliantie met bedrijfsleven
Gisteren, 19:36 Tweakers
De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft het startsein gegeven voor de inrichting van een landelijk dekkend stelsel van samenwerkingsverbanden op het gebied van ict-beveiliging.


Cruciaal overleg over zware beroepen gepland voor woensdag

De sociale partners buigen zich woensdag voor het eerst over een lijst van zware beroepen, nadat de regering het eens is geraakt over een kader. Dat is vernomen van de vakbonden, die spreken van een ?cruciale? vergadering.
Noodweer op komst: KMI waarschuwt met ?code oranje?, overheid activeert noodnummer 1722
Dinsdag, 12:36 Gazet v. Antwerpen

Het KMI verwacht dinsdagnamiddag en -avond plaatselijk noodweer en waarschuwt met code oranje. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft daarom beslist om vanaf de middag het nummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen te activeren.
Overheid hoeft geen extra maatregelen te nemen tegen luchtverontreiniging
Dinsdag, 11:24 NOS nieuws

De overheid hoeft voorlopig geen extra maatregelen te nemen om te voldoen aan de Europese norm voor fijnstof. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Milieudefensie en de Stichting Adem.

Eerder had de rechtbank de milieuorganisaties in het gelijk gesteld. Dat betekende dat de staat geen nieuwe maatregelen mocht nemen waarvan verwacht kon worden dat die zouden leiden tot een overschrijding van de Europese norm voor luchtkwaliteit. De overheid ging tegen die uitspraak in beroep, omdat het verbod onterecht zou zijn.

Het gerechtshof veegt het verbod van de voorzieningenrechter nu van tafel, omdat er inmiddels ook een uitspraak is geweest in een bodemprocedure die Milieudefensie had aangespannen. Die zaak werd door de staat gewonnen. Tijdens het kort geding bij de rechtbank was die uitspraak er nog niet.

Bodemvonnis

Het hof heeft zijn uitspraak afgestemd op het bodemvonnis en komt daarom tot de conclusie dat de staat ook in deze zaak in het gelijk moet worden gesteld. In de uitspraak van de bodemprocedure stond onder meer dat de overheid geen extra veiligheidsmarge hoeft toe te passen ten opzichte van de Europese norm.

"Op de staat rust wel de verplichting om ervoor te zorgen dat de grenswaarden niet opnieuw worden overschreden. Die verplichting kan niet leiden tot toewijzing van de vordering om iets extra's te doen boven op de verplichtingen die uit de Europese regelgeving voortvloeien", laat het hof weten.
Regenboogvlaggen wapperen aan gebouwen van Vlaamse overheid
17 Mei, 11:48 Skynet Belgie
Voor het vierde jaar op rij wordt aan verschillende gebouwen van de Vlaamse overheid een regenboogvlag uitgehangen naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). "Hiermee willen we aandacht vragen voor gelijke rechten voor holebi's en transgenders", zegt Vlaams minister bevoegd voor Bestuurszaken en Gelijke Kansen, Liesbeth Homans (N-VA).


De Raad van State spreekt recht ťn adviseert de overheid. Is dat te veel?
De raad adviseert over wetsvoorstellen als dat over het referendum. Maar hij spreekt ook recht: heeft de burgemeester dit paspoort terecht vervallen verklaard?


KLM-topman Elbers: we kunnen niet zonder Air France

Een breuk tussen Air France en KLM is volstrekt niet aan de orde. KLM-topman Elbers noemde zo'n opsplitsing in het tv-programma Buitenhof ondenkbaar, al benadrukte hij dat de Fransen snel orde op zaken moeten stellen, omdat de schade van de pilotenstakingen bij Air France te groot dreigt te worden.

De stakingen hebben Air France-KLM tot nu toe 400 miljoen euro gekost, werd deze week bekend. Daarmee is de jaarwinst van Air France van vorig jaar bijna verdampt. "Van die 400 miljoen kun je ook twee Boeings 787 kopen", zei Elbers daarover.

Ook stapte Air France-topman Janaillac op nadat de stakende piloten hadden geweigerd een loonakkoord te sluiten. Het is "een ontzettend turbulente tijd", zei Elbers. "We hebben nu vijftien stakingsdagen achter de rug met grote effecten. Vooral ook voor onze klanten."

Sterke broer

Hoewel Elbers erkent dat KLM de laatste tijd het "merendeel van de financiŽle resultaten draagt" binnen het concern, is een afsplitsing geen optie voor hem. "We hebben samen een mooie uitgangspositie met de luchthavens Schiphol en Charles de Gaulle. Dankzij Air France vliegen wij nu naar vijftien bestemmingen in Zuid-Amerika en kunnen we als grote partij betere deals sluiten. Het is fijn om een Franse broer naast je te hebben, maar het moet wel een sterke broer zijn."

De topman was verder zichtbaar geÔrriteerd over de stroomstoring op Schiphol van twee weken geleden. "In de eerste week van de meivakantie ging het nog goed maar daarna liep het in de soep." Hij leek het niet eens met het afsluiten van wegen naar Schiphol. "Dat is wel een heel drastisch besluit. Dan kunnen ook onze piloten niet op het vliegveld komen."
Amerikaanse overheid schaft netneutraliteit af op 11 juni
11 Mei, 08:24 Tweakers
De Amerikaanse netwerktoezichthouder FCC heeft aangekondigd dat de regels die netneutraliteit garanderen in de VS per 11 juni komen te vervallen. Vanaf dat moment mogen providers bepaalde diensten tegen betaling voorrang geven op andere.


Hoe de tabaksindustrie 'overal bij de overheid tentakels uitsteekt'
7 Mei, 18:30 NOS nieuws

Het orgaan in Nederland dat adviseert over de beste manier om de schadelijkheid van roken te meten, bestaat na vandaag uitsluitend nog uit vertegenwoordigers van de tabaksindustrie. Tot gisteren hadden ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een plek in de commissie. Maar die overheidsinstanties zijn eruit gestapt omdat ze de invloed van de tabakssector te groot vinden. Ook vinden ze dat de huidige testmethode voor sigaretten tekortschiet.

De oververtegenwoordiging van de tabakssector in deze commissie deed op social media de wenkbrauwen fronsen. Het is een voorbeeld van hoe, voor buitenstaanders, de invloed van deze sector groter is dan verwacht. En er zijn meer van dit soort voorbeelden.

Constante lobby

Net als bij andere bedrijven wordt er continu gelobbyd, zegt Marc Willemsen, hoogleraar Tabaksontmoediging aan de universiteit van Maastricht. Bijvoorbeeld via een werkgeversorganisatie als VNO-NCW. "Die vertegenwoordigt sterk de belangen van de tabaksindustrie."

Dat lobbyen gebeurt bij de nationale politiek in Den Haag, maar ook op Europees niveau. In een intern document van Philip Morris stond over honderden EuroparlementariŽrs voor welke lobbytechnieken ze gevoelig waren, onthulde tv-programma Radar Extra in december.

Ook stellen tabaksgiganten als Philip Morris fondsen voor onderzoek beschikbaar. Begin dit jaar werd bekend dat de Universiteit Utrecht 360.000 euro uit zo'n fonds had gekregen. Daarmee zou onderzocht worden hoe overheidsdiensten de zwarte handel in sigaretten beter kunnen aanpakken. Na publieke druk zag de universiteit uiteindelijk af van het project.

Rondom de smokkel van illegale sigaretten houden de douane en de tabaksindustrie met elkaar contact. Ze hebben immers een gedeelde vijand. "De industrie traint de douane bijvoorbeeld om namaaksigaretten uit illegale fabrieken te herkennen of ze delen informatie over smokkelroutes", zegt onderzoeksjournalist Krijn Schramade. Hij is onderdeel van de Onderzoeksredactie Tabak, een project van de Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Overheidsinstanties zijn verplicht contacten met tabaksfabrikanten openbaar te maken. Het ministerie van FinanciŽn, dat gaat over de douane, heeft talloze mailwisselingen met de sector op zijn website staan. Toch leveren die volgens Schramade weinig inzicht op. "Het lukraak online zetten van brieven is transparantie voor de bŁhne."

Hoogleraar Willemsen vindt het contact tussen het ministerie en de rookwaarfirma's zorgelijk. "Het geeft hen de mogelijkheid om flink contact te houden met het ministerie dat ook de tabaksaccijnzen bepaalt."

Via WOB-procedures heeft Schramade onderzoek gedaan naar contacten tussen gemeenten en de sigarettenmakers. Volgens hem hebben zo'n twaalf gemeenten dat gehad en is dit niet altijd openbaar gemaakt. Dan ging het over zaken als vergunningen voor fabrieken tot de financiering van een promotiecampagne.

Niet transparant

"De campagne Er gaat niets boven Groningen bleek mede betaald door de tabaksindustrie." Tabaksfabrikant BAT Niemeyer had tegen de regels in vijftien jaar lang elk jaar 5000 euro gedoneerd aan Groningen Promotie. In augustus vorig jaar kwam daar een einde aan.

Bergen op Zoom is volgens Schramade niet transparant genoeg geweest over gesprekken met Philip Morris. Als reactie stelde de gemeente dat "er nu eenmaal een tabaksfabriek in de stad staat. Dan moet je overleggen over werkgelegenheid en acquisitie", zei een woordvoerder tegen krant BN DeStem.

Schramade ziet dat anders. "Het is een goed voorbeeld hoe de tabaksindustrie haar economische macht inzet om op lokaal niveau nationaal beleid te beÔnvloeden. Uit ons onderzoek blijkt dat de bedrijven overal bij de overheid tentakels uitsteken."
Burgers met natte voeten wijzen vooral naar de overheid
7 Mei, 06:30 NOS nieuws

Hoosbuien die ervoor zorgen dat hele straten blank staan en kelders onderlopen: door de klimaatverandering wordt dit probleem elk jaar op meer plaatsen zichtbaar. Mensen die hiermee te maken hebben, kijken voor een oplossing vooral naar de overheid, zo blijkt uit een enquÍte van de NOS en de regionale omroepen.

Zo wil 85 procent van de mensen die zeggen regelmatig wateroverlast te hebben dat de gemeente meer investeert in de riolering. Maar van die mensen is slechts een kwart bereid meer rioolheffing te betalen.

Bestrating vervangen

Ook als het gaat om vergroenen van de omgeving wordt er vooral naar de gemeente gekeken: bijna 70 procent vindt dat de gemeente harde bestrating moet vervangen door groen. Iets meer dan de helft zegt bereid te zijn zelf aanpassingen in zijn eigen tuin te doen.

Aan het onderzoek deden meer dan 1700 mensen mee die zeggen serieuze problemen te ervaren door regenwater. Het komt in hun kelder of kruipruimte, zet de straat blank of loopt hun woning binnen.

Particulier is verantwoordelijk

Volgens waterexpert Oscar Kunst van Stichting Rioned, de koepel voor stedelijk waterbeheer en riolering in Nederland, zijn gemeenten lang niet in alle gevallen verantwoordelijk voor het voorkomen van wateroverlast. Zo ben je als particulier zelf verantwoordelijk voor het waterdicht maken van je kelder, en wordt rioolwater dat opborrelt in je wc of wastafel doorgaans veroorzaakt door een ontluchtingsprobleem in de huisriolering.

Kunst vindt het opvallend dat veel mensen in het onderzoek het als een probleem ervaren dat hun straat af en toe blank staat. "Water op straat bij hevige buien hoort juist op te treden. Dat water bij hoosbuien even in de wachtkamer staat terwijl het riool op volle kracht afvoert, is niet erg en is goedkoper dan grotere riolen aanleggen." Volgens hem moeten we er vooral aan wennen dat het steeds vaker gebeurt.

Ook wijst hij erop dat het probleem in de meeste gevallen niet bij het riool ligt. "Het riool is Nederland is in overwegend goede staat en kan het water vaak wel aan. Het gaat er vooral om dat je gebouwen die droog moeten blijven hoog genoeg aanlegt of beschermt, zodat er bij uitzonderlijk veel regen geen schade ontstaat."

Verzakkingen

De NOS en de regionale omroepen vroegen ook aan gemeenten hoe vaak ze problemen ervaren en wat ze doen om dat op te lossen. Van de 235 gemeenten die antwoord gaven op onze vragen zeggen er 195 dat ze weleens wateroverlast hebben. 32 gemeenten zeggen dat het zelfs regelmatig voorkomt.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste gemeenten volop bezig zijn om de gemeente klimaatbestendig te maken en maatregelen te nemen tegen wateroverlast. Zo investeert de gemeente Stichtse Vecht 20 miljoen euro om alle wegen en openbaar groen in het polderdorp Kockengen met een halve meter te verhogen, om wateroverlast door verzakkingen tegen te gaan.

Regentonnen

Nagenoeg alle gemeenten zeggen bij de aanleg van nieuwe woonwijken en industrieterreinen rekening te houden met hoosbuien. Meer dan de helft van de gemeenten is bezig regenwaterpijpen af te koppelen van het riool. Limburgse gemeenten verstrekken daarvoor ook nog eens subsidie aan hun inwoners, als aanmoediging om hieraan mee te doen. Voor groene daken stelt een op de zes gemeenten geld beschikbaar.

Oscar Kunst relativeert het effect van veel van deze maatregelen. "Groene daken, verharding verwijderen en regentonnen helpen meer tegen andere dingen dan tegen wateroverlast." Wat wel helpt, zijn plekken die echt veel water kunnen bergen, zoals laagtes in tuinen, greppels en laag liggende gemeentelijke groenstroken.

Dat er honderden miljoenen extra's worden geÔnvesteerd, gaan veel burgers de komende jaren merken in hun portemonnee. Bijna 40 procent van de gemeenten verwacht dat de rioolheffing de komende jaren meer zal stijgen dan de inflatie. Dat komt overigens ook door de leeftijd van rioleringen, die steeds meer aan vervanging toe zijn.
Europees herstel hapert in eerste kwartaal, Britse overheid geeft 'uitzonderlijk weer' de schuld
27 April, 21:30 Volkskrant
Was het de barre winterkou, of wordt het prille Europese herstel daadwerkelijk in de knop gebroken? Na een reeks teleurstellende economische cijfers staat die vraag bovenaan de agenda. De Britse economie stelt het meest teleur. Gedurende het eerste kwartaal van dit jaar blijkt zij slechts 0,1 procent te zijn gegroeid. Gemeten per hoofd van de bevolking is zelfs sprake van economische krimp. De Bri


Zelfs overheid niet klaar voor nieuwe privacywet
26 April, 01:06 De Tijd
01:00 Op 25 mei, over minder dan een maand, wordt de nieuwe privacywet GDPR van kracht. Maar zelfs de overheidsdiensten zullen tegen dan niet klaar zijn met alle nieuwe privacyverplichtingen.


Amerikaanse overheid opent onderzoek naar Huawei om mogelijke export naar Iran
25 April, 21:00 Tweakers
De Amerikaanse overheid is begonnen met een onderzoek naar Huawei vanwege de mogelijke export van telecomapparatuur naar Iran op het moment dat er sancties golden tegen dat land. De VS kan Huawei onder toezicht stellen.


Bijna helft van door overheid gehuurde gebouwen staat half leeg

Er is heel wat leegstand in de gebouwen die de federale overheid huurt. ?Van de 590 gehuurde gebouwen staan maar liefst 256 gebouwen voor de helft leeg en 293 gebouwen voor een vierde?, meldt CD&V-Kamerlid Franky Demon, die de cijfers opvroeg. ?Dit is geen toonbeeld van een efficiŽnte of lean overheid, nochtans een stokpaardje van deze regering?, concludeert hij.
Mag de overheid straks uw reisgegevens voor vijf jaar bewaren?
24 April, 20:54 Volkskrant
Als het aan de Tweede Kamer ligt, kunnen de vluchtgegevens van alle Nederlanders binnenkort voor vijf jaar worden opgeslagen in een overheidsdatabase. Woensdag debatteert de Kamer over het wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt. De Kamer is in ruime meerderheid voor, maar tegenstanders waarschuwen voor 'ernstige en disproportionele' schending van de privacy van burgers.De nieuwe wet verplicht luchtva


Goed diversiteitsrapport voor Vlaamse overheid, maar streefcijfers nog veraf
24 April, 15:54 Skynet Belgie
De Vlaamse diversiteitscijfers zijn vorig jaar - voor het eerst in jaren - opnieuw gestegen. Onder de Vlaamse ambtenaren waren in 2017 iets meer vrouwen in topfuncties, personeelsleden met een handicap of ziekte, of mensen van buitenlandse herkomst dan het jaar daarvoor, al blijven de streefcijfers voor 2020 voor de meeste doelgroepen wel nog veraf.


STANDPUNT. Haast u, overheid, we ademen
24 April, 03:30 Gazet v. Antwerpen

Voor schonere lucht zijn we allemaal. Niemand vindt het een leuk idee dat kinderen in dampen van diesel, fijn stof en stikstofoxide ravotten op de speelplaats. Niemand vindt het normaal dat deze onzichtbare belagers van onze gezondheid ons leven verkorten. Gemiddeld met een jaar, stellen wetenschappers. Ze vergelijken slechte lucht inademen met tien sigaretten passief roken per dag. In Nederland worden twaalfduizend sterfgevallen per jaar gelinkt aan vervuilde lucht. Al in de baarmoeder kan luchtverontreiniging een meetbaar effect hebben op de ontwikkeling van de foetus.
Vlaamse overheid investeert 1,9 miljoen euro in restauratie steenkoolmijn in Waterschei
23 April, 22:24 Skynet
Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van 1,9 miljoen euro toe voor de restauratie van het schachtgebouw van de steenkoolmijn in Waterschei (Genk).


Amerikaanse overheid doet onderzoek naar wanpraktijken telecomaanbieders
23 April, 11:18 Techzine
De Amerikaanse overheid is een onderzoek begonnen naar mogelijke samenspanning tussen AT&T, Verizon Communications en een organisatie die verantwoordelijk is voor het standaardiseren van telecommunicatie. Zij zouden samengewerkt hebben aan manieren om te voorkomen dat consumenten eenvoudig van aanbieder kunnen wisselen. Dat stelt een anonieme persoon bekend met de materie tegenover persbureau Reuters. Zowel Verizon […]


Lance Armstrong schikt voor 5 miljoen met Amerikaanse overheid in dopingzaak
19 April, 23:54 Volkskrant
Voormalig wielrenner Lance Armstrong heeft donderdag een schikking van vijf miljoen dollar (ruim 4 miljoen euro) getroffen met de Amerikaanse overheid. Dat meldt†The New York Times. Met de schikking voorkomt Armstrong dat hij zijn hele vermogen kwijtraakt, een zorg die hem al jaren achtervolgt. Volgens zijn advocaat Elliot Peters is Armstrong 'verheugd dat hij dit nu achter zich laat'. Na jaren va

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be