NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Orkaan

2News.be / Trefwoorden / Orkaan

Bijna helft van Puerto Rico nog altijd zonder stroom na orkaan
30 December 2017, 00:54 NOS nieuws

Meer dan drie maanden nadat de orkaan Maria over Puerto Rico raasde, heeft bijna de helft van het eiland nog altijd geen stroom. Volgens het elektriciteitsbedrijf van Puerto Rico moet er nog veel gebeuren om alle schade aan het stroomnet te herstellen.

55 procent van de ongeveer anderhalf miljoen huishoudens heeft inmiddels weer elektriciteit. Het zijn de eerste officiële cijfers van de overheid nadat Puerto Rico werd getroffen door Maria, met windstoten tot 250 kilometer per uur. Door de orkaan vielen tientallen doden.

Een gemeente op het eiland, het berggebied Ciales, zit nog altijd helemaal zonder stroom. Het is onduidelijk wanneer het stroomnet voor deze regio is hersteld. Het Amerikaanse leger sprak eerder de verwachting uit dat het hele eiland in mei weer op de elektriciteit is aangesloten.

"Dit is mentaal heel zwaar", zegt een van bewoners die nu nog zonder zit. "Het voelt als een gebrek aan respect voor ons. Ik weet dat de schade groot was, zeker in de bergen, maar voor mijn gevoel duurt het te lang."
Vietnam haalt opgelucht adem: orkaan Tembin toch niet aan land
26 December 2017, 09:42 NOS nieuws

De gevolgen van de orkaan Tembin, die op de Filipijnen een spoor van dood en verderf trok, lijken in Vietnam mee te vallen. Zo'n 650.000 mensen in de Vietnamese Mekong Delta waren geëvacueerd, maar de orkaan is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm.

Weerkundigen hadden aangekondigd dat Tembin over de zuidelijke punt van de delta zou trekken, waarbij werd gewaarschuwd voor hevige regen en stormwinden. Omdat gebouwen en huizen in dat gebied niet op zulk zwaar weer zijn gebouwd, werd rekening gehouden met grote schade.

Maar op de Zuid-Chinese Zee nam de orkaan in kracht af, veranderde wat van richting en daardoor kwam hij niet in Vietnam aan land. Verwacht wordt nu dat hij verder afzwakt en wegtrekt over de Golf van Thailand.

Filipijnen

De vrees voor Tembin in Vietnam was vooral groot na de enorme overstromingen en aardverschuivingen die hij het afgelopen weekend op de Filipijnen veroorzaakte. Daar kwamen ten minste 164 mensen om het leven en raakten er nog 171 vermist.

In het zuiden van de Filipijnen zitten nu nog steeds zo'n 97.000 mensen in 261 opvangcentra. Nog eens 85.000 mensen zijn elders opgevangen.
Orkaan Irma verwoestte zijn droom, maar Tafari Johnson Hodge gaat toch door met zijn modeshow
22 December 2017, 20:18 Volkskrant
De loeiende storm vrat het beton van zijn huis op. Tafari Johnson Hodge overleefde ternauwernood. Wat zal er worden van de modeshows waarmee hij op het punt stond door te breken? Tafari Johnson Hodge loopt op en neer over de Boulevard de Grand-Case. Hier, tegenover een restaurant op het Franse deel van Sint Maarten, moet de catwalk komen voor de modeshow die voor kerstavond is gepland. Tafari maak


Koningspaar luistert naar verhalen over orkaan op Sint Maarten
2 December 2017, 20:12 NOS nieuws

Tijdens hun eendaagse bezoek aan Sint-Maarten hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima met schoolkinderen gesproken over hun ervaringen met de orkaan Irma. Het koninklijk paar sprak de kinderen bij een voedselverdeelpunt van het Rode Kruis. Van daaruit worden achttien scholen op het eiland dagelijks voorzien van ontbijt en lunch voor in totaal 4000 leerlingen.

De koning en koningin zijn op het eiland om met eigen ogen de wederopbouwactiviteiten na de verwoestende orkaan Irma te bekijken.

Natuurschade

Ze brachten ook een bezoek aan de Simpson Causeway Bridge waar ze uitleg kregen over de schade die de storm in de natuur heeft aangericht. Zo zijn de mangrovebossen langs de lagune van de Simpson Baai grotendeels verwoest, en de nesten van zeeschildpadden zijn verdwenen.

Het paar gaat ook nog naar de tijdelijke huisvesting van eilanders die hun huis zijn kwijtgeraakt in het natuurgeweld. De koning was in september, kort nadat het eiland werd getroffen door Irma, ook al op Sint-Maarten om blijk te geven van zijn medeleven met de bevolking.

Het koninklijk paar wordt vergezeld door staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties. Hij sprak eerder deze week al op het eiland over de Nederlandse hulp voor de wederopbouw. De Nederlandse regering trekt daar 550 miljoen euro voor uit.
Drie maanden na Irma: 'De nasleep is erger dan de orkaan zelf'
2 December 2017, 07:36 NOS nieuws

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gaan vandaag naar Sint-Maarten. Dit bezoek staat in het teken van de wederopbouw van het eiland na de verwoestingen die orkaan Irma begin september heeft aangericht. De bewoners hebben hun leven langzamerhand weer opgepakt, maar er is veel veranderd.

We spraken via Skype met Nadya, Gordon en Chantal, alle drie inwoners van Sint-Maarten. Hoe zag hun leven er de afgelopen drie maanden uit? Dat zie je in de video hieronder:

"Mijn dak is net gerepareerd", vertelt Nadya Croes-van Putten (36). Toen orkaan Irma aan land kwam, heeft ze urenlang geschuild in het toilet. Dat diende voor de gelegenheid als safe room. Samen met haar man, haar moeder en haar acht maanden oude dochtertje. "Ik had haar in een draagzak. Als er iets zou gebeuren, kon ik meteen weg."

Ook Chantal van den Oever (45) had de nodige plannen gemaakt. "We hebben zelfs geoefend hoe we naar de schuilkelder zouden gaan. Maar op zoiets kan niemand zich goed voorbereiden eigenlijk." Gordon Snow, hoofdredacteur van The Daily Herald, bracht de orkaan door bij kennissen. "We moesten de voordeur vasthouden om te zorgen dat die niet wegwaaide."

Na uren van natuurgeweld gingen de bewoners naar buiten om de schade op te nemen. "We liepen als zombies over straat", vertelt Croes-van Putten. "Het was apocalyptisch, er was complete wanorde." Een deel van haar dak was verdwenen.

Irma was de zwaarste orkaan sinds mensenheugenis. 90 procent van de bebouwing op Sint-Maarten is beschadigd, een derde daarvan is onherstelbaar verwoest. De situatie is urgent. Bijna drie maanden later liggen de economie en het eiland nog steeds in puin.

Leven in onzekerheid

Na de orkaan zaten sommige eilandbewoners wekenlang zonder basisvoorzieningen als stroom en water. Daarom zijn veel mensen tijdelijk of voorgoed vertrokken. Bijvoorbeeld naar Curaçao, zoals Croes-van Putten. "We zijn begin oktober teruggekomen op Sint-Maarten, maar ik moet wennen aan dingen die veranderd zijn. Er ligt nog steeds vuilnis dat niet is opgeruimd. Bij de gemeente staan er rijen en rijen met mensen die hulp nodig hebben."

Ook de mensen zijn veranderd, vindt Snow. "Kort na de orkaan was er een soort saamhorigheidsgevoel, maar dat is nu anders. Mensen zijn hun werk kwijt en leven in onzekerheid. Daardoor hebben ze een iets korter lontje gekregen."

Croes-van Putten ziet de toekomst pessimistisch in. "De situatie is slecht en zal alleen maar slechter worden. Oude mensen hier op het eiland zeggen dat de orkaan lang niet zo erg is als de nasleep. En volgens mij klopt dat wel." Toch vindt Snow dat Sint-Maarten op de goede weg is. "We zijn een sterk en veerkrachtig volk."

De bewoners zijn blij dat koning Willem-Alexander op bezoek komt. Dat is belangrijk voor het eiland volgens Van den Oever. "Maar ik hoop echt dat Sint-Maarten daarna ook nog de aandacht krijgt die het verdient. Er zijn natuurlijk allerlei politieke strubbelingen, maar daar heeft de bevolking geen boodschap aan. Wij willen een dak boven ons hoofd en weer aan het werk. Het moet gewoon weer normaal worden."
'Bevolking Sint-Maarten getraumatiseerd na orkaan Irma'
27 November 2017, 06:30 NOS nieuws

Rond de dertig procent van de bevolking van Sint-Maarten heeft ernstige psychische klachten gekregen door de orkaan Irma. Dat zeggen psychologen op het eiland in het tv-programma Zembla.

De vereniging van Psychologen op Sint-Maarten, APAP, stelt in een brandbrief aan het ministerie van Gezondheid, Sociale Zaken en Arbeid dat er bij de wederopbouw onvoldoende rekening wordt gehouden met het psychologisch welzijn van de bevolking.

APAP roept de regering op meer te investeren in de psychologische begeleiding van de bevolking van Sint-Maarten. "Psychologische hulp is fundamenteel voor deze samenleving", schrijft de vereniging.

Niet alleen materiële schade

De verwoestende orkaan raasde op 6 september over het eiland. Het was de zwaarste orkaan sinds mensenheugenis. Sint-Maarten lag daarna volledig in puin.

De schade is niet alleen materieel. De bewoners hebben volgens de psychologen ook een flinke psychische klap gekregen. Als daar te weinig aan wordt gedaan heeft dat op langere termijn grote gevolgen.

Psycholoog Caroline van Oost van APAP vertelt in Zembla dat mensen klachten krijgen omdat ze niet goed kunnen bevatten wat er is gebeurd. Hun hele wereld is in een paar uur volledig veranderd.

Doodsangsten

"Als zoiets groots gebeurt, voel je je volledig reddeloos en dat is een heel moeilijk gevoel om te ervaren." Daardoor kunnen posttraumatische stressklachten (PTSS) en andere psychologische klachten ontstaan.

Van Oost noemt het voorbeeld van een vrouw die tijdens de orkaan haar kind in een kast had gestopt en die uit alle macht dichthield in de hoop dat het kind ongedeerd zou blijven.

Nog weken daarna bleef de vrouw angstig en dat werd steeds erger. Zo haastte ze zich naar binnen zodra het een beetje begon te waaien.

Voorlichting

Psychologen adviseren bij traumatische ervaringen, zoals een orkaan, zo snel mogelijk daarna de dagelijkse routine weer op te pakken, hoe moeilijk dat ook is.

"Ook al heb je geen werk, sta op, ga ontbijten en kijk of je bijvoorbeeld even met je buren kan spreken of ergens mee kan helpen. Zorg dat je actief blijft," aldus Van Oost. Doen mensen dat niet, dan ontstaat het gevaar dat ze geïsoleerd en depressief raken.

De komende week geeft APAP voorlichting aan gezinsvoogden, kinderen en verzorgers op Sint-Maarten. Ook gaan de psychologen door met het onderzoek naar de psychische gesteldheid van de bevolking, om een vollediger beeld te kunnen krijgen.
Doden door orkaan in Vietnam
4 November 2017, 19:06 NOS nieuws

Het midden en zuiden van Vietnam is enkele dagen voor een grote internationale top van wereldleiders getroffen door een orkaan. Aan het eind van de nacht kwam orkaan Damrey bij de kustplaats Nha Trang aan land met windsnelheden van zo'n 90 kilometer per uur. Zeker 19 mensen zijn omgekomen, duizenden mensen raakten dakloos en veel elektriciteitsmasten zijn geknakt.

In de Zuid-Chinese Zee zijn tientallen schepen en bootjes gezonken. Volgens de laatste berichten zijn 25 mensen uit het water gered; of er ook doden zijn geborgen, is niet bekend. Omdat de orkaan werd verwacht, waren van tevoren al tienduizenden mensen geëvacueerd.

Economische top

De getroffen kustplaats Nha Trang ligt zo'n 500 kilometer ten zuiden van de stad Danang, waar volgende week de APEC-top wordt gehouden. Dat is een economische top voor landen die aan de Grote Oceaan grenzen. Daarbij zijn onder anderen de Amerikaanse president Trump, de Chinese president Xi Jinping en de Russische president Poetin aanwezig.

In Danang viel veel neerslag en was overlast door harde windstoten, maar daar zijn geen berichten over slachtoffers of grote schade.

Vietnam heeft in het oosten een lange kustlijn en het land wordt jaarlijks zwaar getroffen door tropische stormen. Vorige maand trok in Noord-Vietnam een andere orkaan ook al een spoor van vernieling. Toen kwamen meer dan 80 mensen om het leven.
Trump geeft zijn administratie ?tien op tien? voor reactie op orkaan
19 Oktober 2017, 21:54 Gazet v. Antwerpen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn administratie donderdag de maximale score gegeven voor de manier waarop ze omging met de orkaan Maria in Puerto Rico, al zit het Amerikaans gebied een maand later nog altijd grotendeels zonder stroom.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be