NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Opvang

2News.be / Trefwoorden / Opvang

OCMW's moeten overschot voor opvang asielzoekers teruggeven
Woensdag, 07:42 Skynet
De OCMW's moeten de reserves teruggeven die ze hebben opgebouwd met geld voor de opvang van asielzoekers, berichten Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad vandaag. Ze hebben daarover een brief ontvangen van Fedasil, de federale instelling die de opvang regelt.


Wetenschappelijk advies: beperk de opvang van zeehonden
13 Maart, 14:36 NOS nieuws

Het opvangen van zeehonden is niet noodzakelijk om de soort in stand te houden en kan soms juist schadelijk zijn. Dat is de conclusie van een wetenschappelijke commissie, ingesteld door de overheid. Het zoeken naar en het vangen van hulpbehoevende dieren in natuurgebieden moet onmiddellijk worden stopgezet.

De opvang van individuele zeehonden is wel toegestaan als het dier gewond is geraakt door menselijke activiteiten, zoals een visnet of een aanvaring door een boot. In alle andere gevallen mogen dieren alleen opgevangen worden als dat geen schade voor de soort oplevert.

Gediplomeerde zeehondenwachters moeten de nieuwe regels allemaal op dezelfde manier gaan toepassen. Nu zijn er nog grote verschillen tussen de vijf Nederlandse zeehondencentra.

Kleine zeehondjes waarvan het vermoeden is dat zij door hun moeder verlaten zijn, mogen pas na 24 uur naar de opvang, omdat de moeder nog terug kan komen. Zij kunnen die periode zonder moedermelk overleven.

Jonge zeehondjes die niet meer afhankelijk zijn van moedermelk moeten met rust worden gelaten en niet worden opgenomen, adviseert de commissie.

Longwormen

De opvang van zeehonden met longwormen moet worden beperkt. De commissie zegt dat het behandelen van zeehonden tegen deze ziekte de natuurlijke balans uit de zeehondenpopulatie haalt. Ernstig zieke dieren mogen wel uit hun lijden worden verlost.

De commissie adviseert om ondervoede dieren juist niet op te vangen omdat zij, als ze weer vrijgelaten worden, 'oneerlijke' concurrentie zijn voor de niet bijgevoerde dieren. Ook dat haalt de gezonde balans uit de populatie.

Zeehondenakkoord

Verder adviseert de commissie dat de vijf opvangcentra nu wÚl een gezamenlijk protocol moeten opstellen. De NVWA moet vervolgens controleren of zij zich daar aan houden.

Verder moeten de nieuwe afspraken tussen nationale, regionale en lokale overheden, opvangcentra, natuurbeschermingsorganisaties, wetenschappers en vrijwilligersorganisaties worden vastgelegd in een Zeehondenakkoord.
VN: internationale hulp nodig bij opvang vluchtelingen Venezuela
13 Maart, 02:00 NOS nieuws

Colombia moet hulp krijgen van de internationale gemeenschap om de meer dan 1 miljoen vluchtelingen uit Venezuela van voedsel te voorzien. Dat zegt directeur David Beasley van het Wereldvoedselprogramma van de VN. Volgens hem voltrekt zich in Venezuela een humanitaire ramp.

Beasley deed de oproep tijdens een bezoek aan de Colombiaanse grensstad Cucuta. Hij zegt hartverscheurende verhalen te hebben gehoord van Venezolaanse ouders van wie de kinderen zijn omgekomen door honger en een tekort aan medicijnen. "Een moeder zei dat tien van haar kinderen binnen een week stierven toen ze in het ziekenhuis lag", schrijft Beasley op Twitter.

Volgens de VN-bestuurder steken dagelijks tienduizenden mensen de grens over op zoek naar eten. "Dit kan de regio destabiliseren. We moeten Colombia steunen bij de hulp aan onschuldige mensen. NU!"

Tegen persbureau AP zegt Beasley dat hij met Colombia aan een plan wil werken om voedsel te leveren voor de vluchtelingen. Hij heeft de Verenigde Staten en andere landen om hulp gevraagd.

Venezuela verkeert in een diepe economische crisis, met enorme inflatie en grote voedseltekorten. President Maduro noemde humanitaire hulp eerder een poging om zijn bewind te ontregelen.
Francken over afbouw opvang asielzoekers: ?Mogen hen niet pamperen met individuele opvang?
11 Maart, 14:30 Gazet v. Antwerpen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ontkent dat hij talmt met de afbouw van plaatsen voor asielzoekers en daarom extra middelen nodig heeft. Dat zegt hij op zijn Facebookpagina. Bij VTM Nieuws kwam Francken zijn standpunt nog kracht bijzetten. Daar stelde hij te wachten op groen licht van het kernkabinet, waar een discussie aansleept over welke opvangplaatsen nu gesloten moeten worden.
?Doe naschoolse opvang zelf?
28 Februari, 06:30 Gazet v. Antwerpen

PVDA en sp.a vragen dat het stadsbestuur een voorbeeld neemt aan Leuven wat betreft voor- en naschoolse opvang. ?Laten we die als stad opnieuw in handen nemen?, zegt Mie Branders (PVDA)
Bijna 600 asielzoekers langer dan vijf jaar in tijdelijke opvang

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil alle 584 asieldossiers die al langer dan vijf jaar aanslepen zo snel mogelijk geval per geval behandelen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws maandag.
Colombia opent opvang voor vluchtelingen uit Venezuela
4 Februari, 15:36 NOS nieuws

De Colombiaanse autoriteiten hebben dit weekend de eerste opvanglocatie voor vluchtelingen uit Venezuela geopend. Bij het kamp bij de grensstad C˙cuta kunnen ongeveer 120 mensen per dag terecht, meldt persbureau AP.

De locatie wordt beheerd door het Rode Kruis. Zwangere vrouwen, ouderen en kinderen krijgen voorrang bij de opvang in het noorden van het Zuid-Amerikaanse land. Zij mogen er 48 uur blijven en moeten dan op zoek naar een andere verblijfsplek.

C˙cuta is de afgelopen weken overspoeld met Venezolanen die hun eigen land zijn ontvlucht vanwege de economische crisis. Naar schatting steken dagelijks zo'n 35.000 vluchtelingen de grens met buurland Colombia over.

Meer kampen

Sommigen van hen kunnen terecht bij familieleden of kennissen, of zijn alleen korte tijd in Colombia om voedsel en medicijnen te kopen. Voor die producten moeten ze in eigen land uren en soms dagen in de rij staan. Maar anderen slapen op straat in C˙cuta en sluiten zich aan bij bendes, met als gevolg dat de criminaliteit in de stad flink is toegenomen.

De autoriteiten zetten vorige week 130 Venezolanen uit die een kamp hadden opgeslagen op een basketbalveld. De Colombiaanse regering wil de migratieregels aanscherpen zodat vluchtelingen sneller kunnen worden teruggestuurd.

Ook worden er de komende tijd meer opvanglocaties geopend in het noordoosten van het land, melden lokale media. De verwachting is dat de vluchtelingenstroom de komende tijd blijft groeien. Er is geen zicht op economisch herstel in Venezuela en president Maduro is niet van plan op te stappen.
2830 voor opvang verkeersslachtoffers
25 Januari, 03:36 Gazet v. Antwerpen
Het geld van de jaarlijkse boekenverkoop van de bib gaat naar de vzw Rondpunt.


Opvang daklozen in Den Haag in gebreke
18 Januari, 08:18 NOS nieuws

De onafhankelijke Rekenkamer Den Haag kraakt het Haagse beleid voor dak- en thuislozen. Er is wel nachtopvang, maar geen enkel zicht op de vaak ingewikkelde problemen van de mensen die worden opgevangen. De dak- en thuislozen in de opvang be´nvloeden elkaar negatief. Omdat de gemiddelde verblijfsduur vaak lang is, gaan ze er in het algemeen "meer op achteruit dan vooruit".

Dat schrijft de Rekenkamer in een rapport dat volgens Omroep West vandaag wordt gepresenteerd. Den Haag voert als 'centrumgemeente' de ondersteuning uit voor mensen die dakloos zijn in de gemeentes Wassenaar, Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer. Den Haag moet volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning hulp bieden die 'passend is bij de problematiek' en 'gericht op herstel van zelfredzaamheid en participatie'. Maar slaagt daar nauwelijks in, volgens de Rekenkamer.

Ernstige problemen

Veel daklozen die zich in Den Haag melden voor hulp, krijgen in eerste instantie toegang tot de nachtopvang, van 15.00 uur tot 8.30 uur, inclusief een bed en een maaltijd. Overdag moeten ze de opvang verlaten. De opvang is goed, maar daar blijft het vaak bij, luidt de kritiek. Twee derde van de daklozen verlaat de nachtopvang zonder dat zij passende hulp of ondersteuning voor hun problemen krijgen. Ook gebeurt het veel te weinig dat dak- en thuislozen na de opvang een passende woonvorm aangeboden krijgen.

De onderzoekers stellen ook dat de gemeente nauwelijks zicht en grip heeft op de maatschappelijke opvang. Sterker: Den Haag heeft geen betrouwbare gegevens over hoeveelheid dak- en thuislozen (het zijn er naar schatting 1600). De "doelgroep is niet volledig in beeld". Ook heeft Den Haag nauwelijks grip op de hulp die zorgaanbieders in opdracht van de gemeente uitvoeren. Volgens de Rekenkamer leidt dat er toe dat mensen niet goed worden begeleid.

Er gaat heel veel goed

Wethouder Karsten Klein (CDA) reageert gepikeerd. "Onze belangrijkste doelstelling is dat in Den Haag niemand op straat hoeft te slapen. Dat hebben we goed geregeld. Pas als mensen zich geen zorgen hoeven te maken over hun slaapplaats kan je met ze kijken wat er verder nodig is. DÚ dakloze bestaat niet. Het betreft een heel diverse groep, ze hebben allemaal meerdere problemen waarvan dakloosheid er een is."

Klein erkent dat er bij bij "'vervolgtrajecten" na de opvang verbeteringen mogelijk zijn. Klein: "Net als in andere steden overigens, waar eenzelfde soort onderzoek is gedaan. En laten we niet vergeten dat we in een overgangssituatie zitten, door decentralisatie in de zorg en gewijzigde regelgeving vanuit het Rijk. 24 uur per dag zetten professionals en vrijwilligers zich in voor de opvang van en hulp aan daklozen, een buitengewoon ingewikkelde taak. Er gaat heel veel goed. Dit rapport geeft aan waar verbetering mogelijk is. Dit zullen we zeker niet nalaten.'

Op korte termijn iets doen

De Haagse PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster sliep onlangs een nacht in de noodopvang aan de Zilverstraat. Het nieuwe onderzoek bevestigt zijn slechte ervaringen, zegt hij. "Het college zal nu echt op korte termijn iets moeten gaan doen aan de kwaliteit van de opvang en de begeleiding." Balster wil nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart een oplossing voor "de meest kwetsbare mensen in de stad".
Alle baby's en peuters naar de opvang, vindt Groningen
17 Januari, 20:18 NOS nieuws

Alle kinderen tussen 3 maanden en 4 jaar moeten twee dagen in de week naar de kinderopvang kunnen, vindt de gemeente Groningen. Het college wil voor dat plan enkele miljoenen euro's uittrekken.

Het voorstel is onder meer bedoeld voor ouders die niet werken en om die reden geen kinderopvangtoeslag krijgen. De kinderopvang is dan vaak te duur.

In Groningen gaat 60 procent van de kinderen jonger dan 2 naar een opvang en 90 procent van de kinderen tussen 2 en 4 jaar. Honderden kinderen gaan niet naar een opvang. Verantwoordelijk wethouder Ton Schroor (D66) zegt dat kinderen dankzij het voorstel beter voorbereid naar de basisschool kunnen.

"De wetgever redeneert vanuit de ouders", zegt hij tegen RTV Noord. "Als ouders werken kun je een beroep doen op subsidies. Werk je niet, dan kan je je kind ook niet betaald naar de kinderopvang brengen. Wij redeneren vanuit het belang van het kind."

Vooral ambitie

Voor de verkiezingen zal nog een deel van het plan worden behandeld door de gemeenteraad, zegt een woordvoerder van de gemeente. Het volledige plan is voor later. "Het gaat vooral om een ambitie. Het college wil niet te veel over zijn graf heen regeren, maar de middelen zijn er."

De wethouder benadrukt dat ouders niet worden verplicht om hun kroost twee dagen in de week de deur uit te doen. Hij wil wel proberen om hen zover te krijgen, via onder meer wijkteams.

De Sociaal Economische Raad (SER) adviseerde het kabinet twee jaar geleden om 16 uur gratis opvang te bieden aan peuters, maar toenmalig minister Asscher van Sociale Zaken ging daar niet in mee.
Rutte bezoekt opvang Woerden - vrijwilligers kunnen toestroom spullen niet aan
7 Januari, 23:00 NRC
Premier Rutte heeft een bezoek gebracht aan de noodopvang voor vluchtelingen in Woerden die vannacht werd aangevallen door zo'n twintig mensen met bivakmutsen.


Beveiliging opvang kan capaciteitsgebrek veroorzaken bij politie
7 Januari, 23:00 NRC
De inzet van extra agenten ter beveiliging van noodopvanglocaties voor asielzoekers kan lokaal leiden tot capaciteitsproblemen bij de politie. Mogelijk komen andere politietaken dan op de plank te liggen.


Joodse organisatie bezorgd over opvang vluchtelingen
7 Januari, 23:00 NRC
Het Centraal Joods Overleg (CJO), een koepelorganisatie van joodse organisaties, is bezorgd over de voorgenomen opvang van Syrische en Irakese vluchtelingen in Amstelveen.


Verdwaalde alpaca in centrum van Haarlem
3 Januari, 13:48 NOS nieuws

De Haarlemse politie heeft afgelopen nacht een alpaca aangetroffen in het centrum van Haarlem, schrijft NH Nieuws.

De agenten zijn via Twitter op zoek naar de rechtmatige eigenaar van de berglama. "Wie kan ons informatie geven over de plek waar dit diertje thuishoort?"
Turkije waarschuwt Griekenland voor gevolgen opvang coupplegers
30 December 2017, 20:42 NOS nieuws

Turkije heeft Griekenland gewaarschuwd dat de relatie tussen de buurlanden ernstig verslechtert en dat de samenwerking op allerlei gebied op losse schroeven staat. Turkije is woedend nu Griekenland asiel heeft verleend aan een Turkse soldaat die vorig jaar betrokken zou zijn geweest bij de couppoging in Turkije.

Het gaat om een van acht Turkse militairen die direct na de mislukte coup met een helikopter naar Noord-Griekenland vlogen. Het asielverzoek van zeven van hen is afgewezen, maar het Griekse hooggerechtshof oordeelde in januari dat ze niet mochten worden uitgeleverd. Turkije was daar al kwaad over en daar komt nu bij dat de achtste militair wel asiel krijgt. De acht zijn in Turkije bij verstek al schuldig bevonden aan hoogverraad.

De Griekse regering heeft inmiddels beroep aangetekend tegen het besluit van de Griekse asielcommissie, bestaande uit rechters en deskundigen, om de Turk asiel te verlenen.

Ruzie over Cyprus en onbewoonde eilanden

Volgens Turkije wordt Griekenland een veilige haven voor coupplegers. Sinds de couppoging zijn zo'n duizend Turken naar Griekenland gevlucht om asiel aan te vragen. Het Griekse hof vindt dat ze niet moeten worden uitgeleverd omdat ze in Turkije mogelijk geen eerlijk proces krijgen en gemarteld worden.

Griekenland en Turkije hebben sinds de jaren 70 al diverse malen ernstige conflicten gehad, onder meer over de verdeling van Cyprus en over onbewoonde eilanden in de Ege´sche Zee.
Jeugdhulp slaakt noodkreet: veel kinderen zonder opvang tijdens kerstdagen
26 December 2017, 07:54 Gazet v. Antwerpen

Het regent meldingen van kinderen die tijdens deze kerstdagen geen opvangplek hebben. Er is te weinig plaats, waardoor ze voortdurend worden rondgestuurd, bericht De Morgen dinsdag.
Oostenrijkse kanselier Kurz wil af van EU-vluchtelingenquota
24 December 2017, 12:36 NOS nieuws

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz pleit voor een nieuw vluchtelingenbeleid in de Europese Unie, waarbij lidstaten niet langer een verplicht aantal vluchtelingen moeten opnemen. De nieuw aangetreden conservatieve regeringsleider sluit zich aan bij Oost-Europese lidstaten als Polen, Hongarije en TsjechiŰ, die al langer strijden tegen vluchtelingenquota binnen de EU.

"De lidstaten moeten zelf bepalen of en hoeveel mensen ze zullen ontvangen", zegt Kurz tegen Bild am Sonntag. "Staten dwingen vluchtelingen te accepteren, helpt Europa niet. Als we dit pad blijven volgen, zullen we de Europese Unie alleen verder verdelen.''

Verzet

Tegen de zin van Oost-Europese lidstaten besloot de EU in 2015 160.000 vluchtelingen te verdelen aan de hand van een quotasysteem, om de aankomstlanden Griekenland en ItaliŰ te ontlasten. De verdeling loopt stroef vanwege het Oost-Europese verzet tegen de afspraken. Zo weigeren Hongarije, Polen en TsjechiŰ de afgesproken vluchtelingen op te nemen.

De uitspraken van Kurz zijn in lijn met diens verkiezingsbeloften. Hij heeft onder andere aangekondigd de migratieroutes door de Balkan en over de Middellandse Zee te zullen sluiten en uitkeringen voor asielzoekers sterk te verlagen. Experts voorspelden al dat Kurz zich zou voegen bij de rechts-nationalistische oostelijke lidstaten.

Overigens vindt ook voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk de asielquota onhoudbaar, omdat het een splijtzwam is tussen verschillende lidstaten. Op 15 december hadden de Europese leiders een verhit debat over de kwestie. Tusk hoopt dat er voor juni een compromis is bereikt binnen de Unie.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be