NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Onderzoek

2News.be / Trefwoorden / Onderzoek

Slachthuisfraude - "Grondig onderzoek dringt zich op"
Vandaag, 00:00 Skynet Belgie
Nu blijkt dat ook het bedrijf Vanlommel uit Olen vervallen vlees stuurde naar Kosovo, roept N-VA op tot een "grondig gerechtelijk onderzoek" "Over een exact relaas in het Olense bedrijf is nog weinig bekend: een menselijke fout of fraude, dat moet verder uitgezocht worden", klinkt het zaterdagavond in gezamenlijke mededeling van Kamerleden Yoleen Van Camp en Renate Hufkens, respectievelijk ondervoorzitter en lid van de commissie Volksgezondheid in het federaal parlement.


Advocaat van Trump roept op tot stopzetting onderzoek naar Russische inmenging
Gisteren, 20:54 Skynet
De persoonlijke advocaat van president Donald Trump heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie zaterdag opgeroepen het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing te staken.


Seksuele intimidatie bij Kamerfractie GroenLinks leidt tot versneld onderzoek naar werkklimaat Binnenhof
Gisteren, 14:00 Volkskrant
Het eerder aangekondigde onderzoek naar het werkklimaat op en rond het Binnenhof wordt versneld uitgevoerd, na berichten in de media afgelopen week over een geval van seksuele intimidatie bij de Kamerfractie van GroenLinks. Dat bevestigt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. 'Wij zijn bezig met de opzet en wie het gaat uitvoeren', aldus Arib. Om het onderzoek werd voor het krokusreces van eind febr


Oscar-baas John Bailey genoemd in #MeToo-onderzoek
Vrijdag, 22:24 NOS nieuws

De voorzitter van de organisatie die jaarlijks de Oscars uitreikt, wordt nu genoemd in de #MeToo-discussie. Er is een onderzoek gestart nadat er drie klachten tegen John Bailey waren ingediend, melden Amerikaanse media.

Details over de aard van de klachten zijn niet bekendgemaakt. Bailey noch de Academy of Motion Pictures reageren op de beschuldigingen.

De 75-jarige Bailey trad augustus vorig jaar aan als voorzitter van de Academy, die zich inzet voor de filmkunst. Bailey maakte carriŤre als cameraman in Hollywood en werkte onder meer aan Groundhog day, In the line of fire en The big chill.

Weinstein

In de nasleep van de affaire-Weinstein kreeg Bailey al te maken met de #MeToo-discussie: onder zijn leiding werd de producer uit de Academy gezet na beschuldigingen van wangedrag. Bailey roemde later de stappen die zijn genomen om wangedrag te voorkomen.

De beschuldigingen tegen Bailey worden nu eerst door een comitť onderzocht. Als er iets gevonden wordt, moet de raad van gouverneurs van de Academy oordelen of Bailey kan aanblijven.
Salvador DalŪ na dna-onderzoek herbegraven in Figueres
Vrijdag, 18:48 Volkskrant
Het lichaam van de beroemde Spaanse kunstenaar Salvador DalŪ is weer teruggeplaatst in de tombe in zijn eigen theatermuseum in Figueres. In het diepste geheim hebben forensische experts in de nacht van donderdag op vrijdag de stoffelijke resten van DalŪ herbegraven op de plek waar de 84-jarige surrealistische meester tot juli vorig jaar had gelegen sinds hij door hartfalen was overleden. Een dikke


Kandidaat-CEO Nike stapt op tijdens onderzoek naar ?ongepast gedrag'
Vrijdag, 17:36 De Tijd
16:58 De sportschoenenreus Nike onderzoekt klachten over ?ongepast gedrag? in het bedrijf. Tegelijk werd bekend dat Trevor Edwards, de man die verantwoordelijk is voor het iconische merk, in augustus het be...


Laten we investeren in onderzoek waarvan we nog niet weten wat we eraan hebben
Vrijdag, 12:12 Volkskrant
Wiskundige Bas Edixhoven trekt deze maand heerlijk van leer tegen de quantumcomputer in het tijdschrift New Scientist. Hij moppert dat de verwachtingen van zo'n computer veel te hoog zijn en dat natuurkundigen allerlei ongeloofwaardige toepassingen presenteren. Zo lijkt het Edixhoven onwaarschijnlijk dat een quantumcomputer een perfecte weersvoorspelling kan leveren. Hij is ook sceptisch over quan


Verdachte kassier gepakt in onderzoek naar nepmedewerkers fiscus
Donderdag, 20:00 NOS nieuws

In een grote oplichtingszaak rond nepmedewerkers van de Belastingdienst heeft de politie een nieuwe aanhouding gedaan in Spanje. De 29-jarige man werd internationaal gezocht en liep tegen de lamp bij een controle.

In januari pakte de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) verschillende verdachten op tijdens invallen in Arnhem. Ze zouden deel uitmaken van een bende die met babbeltrucs zeker 170 middenstanders heeft getild voor in totaal 2,2 miljoen euro.

De criminelen deden zich voor als medewerkers van de Belastingdienst en hielden de ondernemers voor dat ze een belastingschuld hadden, die onmiddellijk betaald moest worden. De FIOD vond onder meer een bel-scenario, waarin uitgeschreven stond wat de oplichters precies moesten zeggen.

Geldezels

Om het geld te incasseren, maakte de bende gebruik van geldezels. Dat zijn mensen die hun bankrekening (vaak tegen een kleine vergoeding) ter beschikking stellen aan criminelen. Zodra het geld was overgemaakt, werd het contant opgenomen bij een pinautomaat door 'kassiers' van de bende.

De man die gisteren in Spanje is aangehouden, fungeerde vermoedelijk ook als kassier. Naar verwachting wordt hij binnenkort overgeleverd aan Nederland.

In totaal heeft de FIOD in deze zaak zicht op meer dan 230 geldezels. Tot nu toe zijn veertig mensen aangehouden en verhoord op verdenking van witwassen. De rest krijgt binnenkort een oproep om zich te melden. Tot nu toe heeft niemand dat uit eigen beweging gedaan.

Fraude gaat door

Opvallend is dat de fraude ondertussen gewoon doorgaat. "Het lijkt erop dat de aangehouden verdachten binnen de criminele organisatie zijn vervangen", stelt de FIOD.

Wel is de werkwijze iets veranderd. De nepmedewerkers van de Belastingdienst zeggen nu dat het gaat om een schuld die te maken heeft met de inkomstenbelasting. Ze laten hun slachtoffers een klein bedrag overmaken op de echte rekening van de Belastingdienst en een veel hogere 'boete' op een rekening die door de bende wordt gebruikt.

Op dit moment zitten in Nederland nog drie verdachten vast in deze zaak. Volgende maand moeten zij voor het eerst voor de rechter verschijnen. Twee anderen mogen hun proces thuis afwachten.

Naar verschillende andere verdachten is de FIOD nog op zoek. De top van de organisatie zit vermoedelijk in het buitenland, buiten bereik van de Nederlandse autoriteiten.
Britse minister hernieuwt onderzoek naar veertien Russische sterfgevallen naar aanleiding van vergiftiging Skripal
Donderdag, 17:00 Volkskrant
De Britse politie heeft de handen vol na de vergiftiging van dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter. Naar aanleiding van de poging Skripal uit de weg te ruimen heeft minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd opdracht gegeven een nieuw onderzoek in stellen naar veertien niet geheel opgehelderde sterfgevallen van Russische ballingen of figuren met Russische connecties. Daarbij gaat het onder me


Europese ombudsman wil nieuw onderzoek naar job Barroso bij Goldman Sachs
Donderdag, 12:30 Skynet
De Europese ombudsman Emily O'Reilly vraagt dat het ethisch comitť van de Europese Commissie de baan van gewezen voorzitter Josť Manuel Barroso bij zakenbank Goldman Sachs opnieuw tegen het licht houdt. Dat meldt ze vandaag in een persmededeling.


Nederland steunt VK in onderzoek naar gifaanval, maar wijst geen dader aan
Woensdag, 21:12 NOS nieuws

Nederland heeft nog eens herhaald dat het de zenuwgasaanval in Salisbury veroordeelt, maar het kabinet wil geen uitspraken doen over wie de daders zijn en waar ze vandaan komen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Blok van Buitenlandse Zaken: "Elke inzet van chemische wapens is verwerpelijk. Onschuldige burgers zijn willens en wetens blootgesteld aan wat een groot gevaar kan vormen voor de volksgezondheid."

Volgens de minister kan geen enkele soevereine staat een dergelijke aanslag op zijn grondgebied tolereren. "Met het gebruik van een gifstof is bovendien een internationale norm overschreden." Dat is waarom Nederland het Verenigd Koninkrijk nadrukkelijk steunt in zijn zoektocht naar de waarheid, aldus de minister.

Tegelijkertijd benadrukt Blok in de brief dat het kabinet, anders dan de regering in Londen, geen uitspraken doet over de precieze toedracht van de aanslag, wie de daders zijn en waar zij vandaan komen.

Diplomaten het land uit

Vandaag werd bekend dat het Verenigd Koninkrijk onder meer 23 Russische diplomaten heeft uitgezet en sommige Russische tegoeden heeft bevroren. Ook zijn bilaterale diplomatieke contacten op hoog niveau met Rusland opgeschort en zullen hoogwaardigheidsbekleders wegblijven bij het WK-voetbal in Rusland.

Minister Blok schrijft in de Kamerbrief dat Nederland begrip heeft "voor het grote ongenoegen van het Verenigd Koninkrijk dat Rusland niet volledige opening van zaken geeft aan de OPCW over zijn zogenoemde Novitsjok-programma". Novitsjok is de stof die volgens de Britten is gebruikt bij de aanval.

De voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal (66) werd op zondag 4 maart samen met zijn 33-jarige dochter Julia bewusteloos aangetroffen in een park bij een winkelcentrum in Salisbury, in het zuiden van Engeland. Ze bleken te zijn aangevallen met zenuwgas en liggen nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ook een agent die hen als eerste benaderde ligt nog in het ziekenhuis.
Samenwerken met de Russen aan het onderzoek naar Skripal? De Britten voelen er niets voor, door deze eerdere ervaringen
Woensdag, 18:48 Volkskrant
Samenwerken met de Russen aan het onderzoek naar de vergiftiging van dubbelspion Sergej Skripal, daar voelt de Britse regering niets voor. En niet zonder reden: drie eerdere ervaringen leren dat samenwerken met de Russen moeilijk en frustrerend kan zijn. Rusland wil alleen aan het onderzoek naar de vergiftiging van dubbelspion Sergej Skripal meewerken als het van Groot-BrittanniŽ monsters krijgt v


AMC-onderzoek naar galwegkanker voortijdig stopgezet na hoog aantal sterfgevallen
Woensdag, 16:24 Volkskrant
Een landelijke studie onder patiŽnten met galwegkanker blijkt voortijdig te zijn stopgezet nadat in een van de twee onderzoeksgroepen opmerkelijk veel patiŽnten overleden. Bij de patiŽnten zou een deel van de lever worden verwijderd en voorafgaand aan die operatie moest bij hen gal uit de lever worden afgevoerd. In de groep bij wie een drain in de lever werd geplaatst overleden ruim drie keer zove


Veertien patiŽnten overleden bij medisch onderzoek AMC
Woensdag, 05:00 NOS nieuws

Een onderzoek onder patiŽnten met galwegkanker is stopgezet, omdat 14 van de 54 deelnemers zijn overleden. Dat meldt het AD. Het onderzoek onder leiding van het AMC in Amsterdam begon in 2013 en werd in 2016 beŽindigd.

Het aantal sterfgevallen was veel hoger dan verwacht. In het onderzoek werden twee bestaande methoden om overtollig gal af te voeren uit de lever met elkaar vergeleken. Bij 27 patiŽnten werd een galbuisje via de keel ingebracht. Bij de andere 27 patiŽnten gebeurde dat via de huid en door de lever (leverdrainage).

Bij de methode via de keel overleden drie patiŽnten. Bij de methode via de lever overleden elf patiŽnten. Beide methoden worden al tientallen jaren gebruikt.

Verbazing

In het AD zegt chirurg en onderzoeker Thomas van Gulik van het AMC dat zowel het verschil tussen beide methoden als het hoge aantal sterfgevallen bij de leverdrainage hem ontzettend verbaasde. Daarop is het onderzoek dat werd uitgevoerd in Amsterdam, Groningen, Maastricht en Rotterdam stopgezet.

In een brief aan de deelnemers schrijven de onderzoekers dat nog altijd niet duidelijk is waarom er in de ene groep patiŽnten zoveel meer mensen zijn overleden dan in de andere groep. De sterfgevallen waren in verschillende stadia van de behandeling. Van Gulik houdt er in het AD zelfs rekening mee dat het hoge aantal sterfgevallen toeval is.

Het AMC en de medisch-ethische toetsingscommissie hebben de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd niet geÔnformeerd over de sterfgevallen in het onderzoek. In geval van een calamiteit is dat verplicht. Een woordvoerder van de Inspectie zegt in de krant dat nog niet duidelijk is of hier melding had moeten worden gemaakt van een calamiteit.

Weinig bekend over galwegkanker

Kanker van de galwegen komt niet veel voor. Jaarlijks krijgen in Nederland 400 mensen de diagnose. Over de ziekte is nog weinig bekend. Doordat er weinig patiŽnten zijn is het moeilijk om onderzoek te doen naar de oorzaak, risicofactoren en mogelijke behandelingen.
Rusland-onderzoek - Voor Democraten in inlichtingencommissie is onderzoek naar Russische inmenging niet rond
Woensdag, 03:30 Skynet
De Democraten in het Huis van Afgevaardigden willen hun onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 voortzetten. "We zullen ons best doen om door te gaan met het werk", zei de leidende Democraat in de inlichtingencommissie van het Huis, Adam Schiff, dinsdagavond. Hij is ervan overtuigd dat er wel degelijk bewijzen zijn van afspraken tussen het campagneteam van Donald Trump en Moskou.


Onderzoek motorbendes - Ook raadsman van zakenman die privťclub uitbaat tekent hoger beroep aan
Dinsdag, 22:06 Skynet
In het onderzoek naar leden van de motorbende Hells Angels bevestigde de raadkamer in Tongeren dinsdag de aanhouding, onder elektronisch toezicht, van een zakenman die op de Hasseltweg eigenaar is van een privťclub. Volgens het gerecht gaat het om een prostitutiehuis dat banden heeft met de Hells Angels, maar dat klopt volgens advocaat Peter Donnť niet helemaal. Donnť, die de Nederlandse zakenman bijstaat, maakte dinsdagavond bekend dat hij in beroep gaat tegen de handhaving van het elektronisch toezicht voor zijn cliŽnt.


OM in BelgiŽ start onderzoek naar gokpraktijken binnen voetbalclub Eupen
Dinsdag, 23:00 Volkskrant
Het Openbaar Ministerie in BelgiŽ is een onderzoek begonnen naar vermeende gokpraktijken binnen de Waalse voetbalclub Eupen. Diverse spelers zouden weddenschappen hebben afgesloten op wedstrijden van hun eigen club, melden de Belgische dagbladen Het Nieuwsblad en De Standaard. Het onderzoek is een nieuw hoofdstuk in het degradatieschandaal dat het Belgische voetbal beheerst. De eerste ophef ontsto


KNAW waarschuwt: 'ongewenst' onderzoek is ook nodig
Dinsdag, 09:48 NOS nieuws

De vrijheid van wetenschappers in Nederland kan in gevaar komen doordat onderzoekers steeds afhankelijker zijn van geldschieters. Dat schrijft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in een rapport.

De KNAW waarschuwt daarbij dat de onafhankelijkheid en academische vrijheid "kunnen worden belemmerd als de onderzoeker een grote bemoeienis toelaat van de opdrachtgever met de werkwijze, interpretatie en publicatie van de resultaten".

De KNAW constateert ook dat er een steeds grotere nadruk wordt gelegd op "maatschappelijk relevant onderzoek". "De samenleving krijgt steeds meer invloed op de onderzoeksvragen waarnaar de academische wereld onderzoek moet doen. Daardoor kan de ruimte voor onderzoeker-gedreven onderzoek in de knel komen."

Onderbelicht

Universiteiten hebben sinds 2000 steeds minder geld beschikbaar voor onderzoek, terwijl wetenschappers steeds meer taken krijgen. De druk om een succesvolle aanvraag te doen bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kan ertoe leiden dat onderzoeksprojecten die innovatief zijn maar wetenschappelijk, maatschappelijk of politiek "risicovol" zijn niet meer van de grond komen.

Ook zijn universiteiten steeds afhankelijker van externe partijen, ook voor de financiering. Een nadeel daarvan is dat "sommige onderwerpen onderbelicht raken omdat er in de samenleving (tijdelijk) minder belangstelling voor bestaat".

Wouter Buikhuisen

Het rapport van de KNAW is een reactie op een motie van de Tweede Kamer uit 2017, van de VVD'ers Duisenberg en Straus, waarin de vraag werd gesteld of zelfcensuur en "beperking van diversiteit van perspectieven in de wetenschap" een rol spelen in Nederland. De KNAW stelt voorop dat er geen signalen zijn dat er "structureel sprake is van een beperking" van de vrijheid van wetenschappers, maar uit wel zorgen en stelt vast dat er verbeteringen nodig zijn.

De KNAW brengt een onderzoek van eind jaren zeventig van de criminoloog Wouter Buikhuisen in herinnering. Hij wilde kijken naar de biologische achtergronden van criminaliteit. Dat was destijds zeer omstreden en Buikhuisen zag zich genoodzaakt zijn onderzoek te staken. Volgens de KNAW zou een dergelijk onderzoek nu wel geaccepteerd worden en "rijst de vraag in hoeverre deze inperking de wetenschappelijke vooruitgang heeft belemmerd".

Diversiteit

De Akademie adviseert onder meer om voldoende ruimte te laten voor ongebonden onderzoek. Ook moeten wetenschappelijke instellingen nadrukkelijk aandacht besteden aan regelingen en codes voor integere wetenschapsbeoefening. Verder moet er aandacht zijn voor diversiteit, zodat onderzoekers uit verschillende wetenschappelijke stromingen komen.

De KNAW benadrukt dat in de motie uit de Tweede Kamer geen verzoek stond - "anders dan in het Tweede Kamerdebat en de media is gesteld" - om de politieke voorkeuren van wetenschappers in kaart te brengen.
'Geen sprake van Russische inmenging in campagneteam Trump'
Dinsdag, 00:48 Volkskrant
De Republikeinen in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden zeggen 'geen enkel bewijs van Russische inmenging te hebben gevonden' in het campagneteam van president Donald Trump. De door Republikeinen gedomineerde commissie presenteerde maandag zijn belangrijkste conclusies van het onderzoek naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Het ontwerpr


Europese Commissie stelt onderzoek in naar geheimzinnige benoeming Selmayr
Maandag, 22:24 Volkskrant
De storm rond de benoeming van de Duitser Martin Selmayr tot hoogste ambtenaar van de Europese Commissie wil nog niet gaan liggen. In een debat in het Europees parlement vlogen maandag de grote woorden als afgerukte boomtakken in het rond. Een grote parlementaire meerderheid besloot tot een onderzoek, wat betekent dat de wind niet snel zal afnemen. Selmayr, een machtig man achter de schermen van d

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be