NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesNodig


Eerste presidentsverkiezingen in verdeeld Colombia na FARC-akkoord
Gisteren, 15:30 NOS nieuws

Colombianen gaan vandaag naar de stembus om een nieuwe leider te kiezen. Het zijn de eerste presidentsverkiezingen na het vredesakkoord dat de regering van president Santos twee jaar geleden sloot met de rebellen van de FARC.

Een van de kandidaten wordt de opvolger van Juan Manuel Santos, die aan het eind is van zijn tweede termijn en niet kan worden herkozen. Voor het na ruim vijf eeuwen beŽindigen van het conflict met de FARC kreeg Santos eind 2016 de Nobelprijs voor de Vrede.

In de peilingen voorafgaand aan deze eerste ronde waren de rechtse IvŠn Duque en de linkse Gustavo Petro de grootste kanshebbers. Zowel over het vredesakkoord als over de economie hebben zij fundamenteel andere ideeŽn.

Duque, een beschermeling van oud-president Ńlvaro Uribe gaat voorop in de peilingen. De senator en voormalig advocaat wil het vredesakkoord aanpassen en voormalige rebellen laten opsluiten voor oorlogsmisdaden. Hij wil belastingen voor bedrijven verlagen en steunt olie- en mijnbouwprojecten.

Zijn rivaal Petro was ooit lid van de inmiddels opgeheven rebellengroep M19 en burgemeester van de hoofdstad Bogota. Hij steunt het vredesakkoord en wil de landbouwproductie opschroeven. Door belasting op braakliggende grond fors te verhogen, wil hij eigenaren aanmoedigen hun land aan de staat te verkopen.

"Deze verkiezingen zullen de toekomst van Colombia bepalen en het land misschien nog meer verdelen, wat in een diepe crisis kan eindigen", zegt Gregorio Sierra, een psycholoog in Bogota tegen persbureau Reuters.

De andere kandidaten zijn centrumpoliticus Sergio Fajardo en de voormalige vicepresident Germťn Vargas Lleras, die op de steun van president Santos mag rekenen. Als geen van de kandidaten een meerderheid haalt, is er over drie weken een tweede ronde.

In maart waren er al parlementsverkiezingen in het Colombia. Daarbij verloor de partij van Santos flink en won die van Duque.
Circa 200 mensen hadden ter plaatse verzorging nodig tijdens 20 km door Brussel
Gisteren, 15:06 Skynet Belgie
Zo'n 200 mensen die deelnamen aan de 20 km door Brussel hadden verzorging nodig, dat meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. Een twintigtal gevallen had duidelijk te maken met de hitte, gekoppeld aan de forse inspanningen. Een tiental mensen werd overgebracht naar een ziekenhuis voor verdere verzorging.


Deelnemer gereanimeerd na 20 km door Brussel, 200 mensen hebben ter plaatse verzorging nodig
Gisteren, 14:54 Gazet v. Antwerpen

De hulpdiensten hebben ťťn deelnemer moeten reanimeren na de 20 kilometer door Brussel. Hij of zij zou intussen stabiel zijn. Tien anderen moesten naar het ziekenhuis en ongeveer 200 deelnemers hadden ter plaatse verzorging nodig, zo meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. Een twintigtal gevallen had duidelijk te maken met de hitte, gekoppeld aan de forse inspanningen. Een tiental mensen werd overgebracht naar een ziekenhuis voor verdere verzorging.
Daniel Ricciardo op pole in Monaco, Vandoorne teleurgesteld twaalfde
Daniel Ricciardo heeft in de straten van Monaco de polepositie veroverd, de AustraliŽr overklaste de concurrentie. Stoffel Vandoorne werd teleurgesteld twaalfde, Max Verstappen kon na zijn crash tijdens de derde oefensessie niet deelnemen aan de kwalificatie en start als laatste.


Trump: Amerikaans leger staat "klaar indien nodig"
Donderdag, 19:24 Skynet
Het Amerikaanse leger is "klaar indien nodig" om te reageren op Noord-Koreaanse manoeuvres. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump vandaag gezegd in het Witte Huis, enkele uren nadat bekend werd dat de Amerikanen de voor 12 juni geplande ontmoeting tussen Trump en de Noord-Koreaanse sterke man Kim Jong-un afzeggen. "Ons leger, dat met voorsprong het machtigste is ter wereld en dat onlangs versterkt werd, is zoals jullie weten klaar indien nodig". Nog volgens Trump heeft hij contact gehad met de legerleiding.


'Providers hebben voor 5g bijna vijf keer zoveel antennes nodig als voor 4g'
Dinsdag, 12:06 Tweakers
Providers hebben wellicht vijf keer zoveel antennes nodig voor 5g als voor 4g. Dat zegt KT, de Zuid-Koreaanse provider die een testnetwerk bouwde voor de Olympische Spelen van twee maanden geleden.


23 seconden: meer hebben dieven niet nodig om met dit ?gadget? een Mercedes te stelen
20 Mei, 17:24 Gazet v. Antwerpen

Amper 23 seconden. Meer tijd hadden deze twee dieven niet nodig om de wagen van de Brit Danny Talbot te stelen. Hun werkwijze valt des te meer op. Met behulp van een hoogtechnologisch relay-apparaat kunnen ze het keyless-go-systeem van de Mercedes hacken en zonder veel moeite wegrijden.
?Als je meer dan vier uur nodig hebt, loop je beter geen marathon?
16 Mei, 19:12 Gazet v. Antwerpen

Bart De Wever (N-VA) liep vorige maand de Antwerp Marathon in 4 uur en 21 minuten, maar die prestatie van de Antwerpse burgemeester maakt Roger Embrechts (69), ex-marathonloper en trainer met veertig jaar ervaring, niet enthousiast. ?Als je meer dan vier uur nodig hebt voor een marathon, doe je het beter niet?, zegt hij.
Tusk: EU moet geen pion van Trump worden

Vanavond zitten 28 Europese regeringsleiders aan het diner in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Ze praten over acute problemen als Iran, Gaza en de dreigende staaloorlog, maar eigenlijk spreken ze vooral over een persoon, die er niet eens bij is: Donald Trump. De Amerikaanse president zet de internationale verhoudingen op scherp en daagt de EU uit om een sterkere rol op het politieke wereldtoneel in te nemen.

De Europese leiders, onder wie premier Rutte, bespreken vanavond hoe ze op al die belangrijke onderwerpen tegengas kunnen geven tegen Trump. Een belangrijk moment, vindt voorzitter Donald Tusk: "We moeten de uitdaging als EU aannemen en laten zien dat we een grote speler zijn en geen pion."

Deal met Iran

Het hoofdgerecht vanavond is de Iran-deal. De Europese Unie zoekt naar een manier om de afspraken met Iran overeind te houden nu de Verenigde Staten de afspraken overboord hebben gegooid. Iran lijkt bereid daaraan mee te doen als de EU zich ook houdt aan de eigen economische toezeggingen. Europese bedrijven investeerden vorig jaar ruim 20 miljard euro in Iraanse projecten en de politici vrezen dat die bedrijven zich nu terugtrekken uit angst voor Amerikaanse represailles.

Gisteravond spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van de belangrijkste Europese landen met hun Iraanse ambtgenoot. De eerste plannen om het Iran-akkoord te redden, werden daar zichtbaar. De EU zou zelf het bedrijfsleven garanties willen geven voor investeringen in Iran om de dreiging van de VS het hoofd te bieden.

Olie-euro's

Daarnaast overweegt de EU om met euro's in plaats van dollars olie te kopen in Iran. Op die manier doorbreekt de EU het monopolie van de dollar in de oliehandel en wordt de VS buitenspel gezet.

Voor de Europese leiders in Sofia is daarna het agenda-onderwerp Trump nog niet klaar. Ze moeten ook nog bedenken hoe Europa een staaloorlog met Amerika voorkomt. Trump dreigt met heffingen omdat hij vindt dat wij oneerlijk handel drijven en de EU is er nog altijd niet in geslaagd het uit zijn hoofd te praten.

Gaza

En dan is daar sinds deze week ook nog bij gekomen dat de EU een reactie moet formuleren op de rellen rond de Gazastrook, die zijn opgelaaid door het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade in IsraŽl, door Trump.

Het is de vraag of het de EU lukt om dit leiderschap op te pakken in de wereld. De club van 28 landen zal moeten laten zien dat ze als eenheid de wereld aankunnen, terwijl een gezamenlijk Europees buitenlandbeleid tot nu toe vooral verdeeldheid en machteloosheid uitstraalde. Het redden van de Iran-deal zou de EU op de kaart zetten als een wereldmacht waarmee ook de Verenigde Staten rekening moeten houden.

EU als wereldmacht

Net voor het diner laat voorzitter Donald Tusk weten dat dit het moment is dat de Europese Unie kan laten zien een wereldmacht te zijn. "Trump heeft ons alle illusies ontnomen. We moeten nu geen complex krijgen maar laten zien dat je trots kan zijn om een Europeaan te zijn en eenheid uitstralen." Als dat lukt, kunnen de leiders bij een volgende top over de eigen uitdagingen spreken en niet langer over de wurggreep van Donald Trump.
'Politici hebben vastgoedjongens nodig'
16 Mei, 16:48 De Tijd
15:23 Door de schandaalsfeer durven veel politici vandaag nauwelijks nog contacten onderhouden met vastgoedontwikkelaars. 'Zever. Onze steden hebben vastgoedontwikkelaars echt nodig', benadrukt Vincent Van ...


Kris Peeters: ?Begrip voor betoging, maar hervormingen nodig om pensioenen duurzaam te houden?

Minister van Werk en Economie Kris Peeters ?begrijpt dat veel mensen zich zorgen maken over hun pensioen?, maar de hervormingen zijn nodig ?om het ook in de toekomst verder duurzaam te houden?. Dat zei de CD&V?er woensdagochtend op Radio 1. Peeters herhaalde dat de regering blijft inzetten op overleg met de sociale partners.
Geen nieuwe motor nodig voor Kimi RšikkŲnen
15 Mei, 20:00 Autosport
Voor de Grote Prijs van Monaco van volgende week zal Kimi RšikkŲnen dezelfde krachtbron gebruiken waarmee hij vorige zondag mee aan de start kwam tijdens de race in Spanje. Tijdens de wedstrijd verloor de Fin echter vermogen en moest hierdoor de strijd staken. Naar verluidt was de oorzaak van zijn opgave gelinkt aan een probleem met de bekabeling. Hierdoor werkten de cilinders aan de linkerkant van de motor niet meer. De krachtbron heeft geen terminale schade opgelopen en zal weer kunnen gebruikt worden in Monte Carlo.


'Strengere regelgeving nodig voor kinderreclame op snoep'
15 Mei, 18:00 NOS nieuws

Regels voor kinderreclame op verpakkingen met chips, ijs, koek en ander snoep moet niet langer worden overgelaten aan de voedingsmiddelenindustrie zelf. Hoewel de meeste bedrijven zich goed houden aan de eigen regels, zouden die strenger moeten om gerichte kinderreclame voor snoep helemaal uit te bannen.

Dat zegt Carolien Martens van de Alliantie Stop Kindermarketing, een verbond van onder meer de Hartstichting, Unicef, de Consumentenbond en gemeenten. De Alliantie heeft 58 voedingsmiddelenfabrikanten en supermarkten langs de meetlat van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen gelegd. De meeste bedrijven houden zich aan de afspraken, 19 werkten niet mee aan het onderzoek en zeven bedrijven voldeden niet aan de afspraken voor kindermarketing.

"Kellogg's bijvoorbeeld heeft wel beleid, maar dat is internationaal beleid", zegt Carolien Martens van de Alliantie. "Ze wilden niet reageren op onze vraag hoe het met het Nederlandse beleid staat. Snoepfabrikant Astra Sweets bijvoorbeeld legt zichzelf op geen reclame te richten op kinderen tot en met 11 jaar, maar volgens de code moet dat 12 jaar zijn. Ze willen niet zeggen waarom niet. Vooral koekjesproducenten weigeren uit te leggen hoe ze omgaan met kindermarketing."

Vrijblijvend

De Reclamecode Voedingsmiddelen is opgesteld door de fabrikanten zelf. De Alliantie Stop Kindermarketing vindt dat niet voldoende, en wil dat de overheid regels gaat stellen. "Het is te vrijblijvend. Wij willen graag dat boetes kunnen worden uitgedeeld als fabrikanten zich niet aan de regels houden", zegt Martens.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), de brancheorganisatie van de fabrikanten, is verbaasd. "De score in het onderzoek is heel goed, het gros van de bedrijven doet meer aan de inperking van kindermarketing dan ze volgens de code zouden hoeven te doen", zegt Nelleke Hijmans van de FNLI. "Bovendien hebben we net een aanscherping afgesproken: we willen geen kinderidolen meer op verpakkingen. De fabrikanten willen echt wel hun verantwoordelijkheid nemen."

Supermarkten

Supermarkten doen het met hun eigen huismerken niet slecht. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld alleen kinderfiguurtjes op producten uit de schijf van vijf. Maar het gaat de marktleider te ver om A-merken die zich wel met snoepreclame op kinderen richten, te weren.

"We zijn wel met de leveranciers van A-merken in gesprek om hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar we blijven het verkopen als daar behoefte aan is. We zijn niet tegen die producten, maar gaat om hoe je het in de markt zet. Daar wijzen we leveranciers dus op."
Meer plaats nodig voor tweerichtingsfietspad in Groenhuis
14 Mei, 03:36 Gazet v. Antwerpen

De stad Geel heeft een aangepast plan klaar voor de aanleg van een tweerichtingsfietspad in Groenhuis. Omdat dat in zekere mate verschilt van het ontwerp dat de stad een jaar geleden aan de buurt heeft voorgelegd en er ook meer privťgrond ingenomen moet worden, volgt er een nieuw openbaar onderzoek. Volgens NoŽl Devos (sp.a) leven er bij de buurtbewoners grote bezorgdheden over onder andere de parkeermogelijkheden. ?Om een fietspad te kunnen aanleggen dat in aanmerking komt voor provinciale subsidies, willen we de weg breder maken?, zegt schepen van Openbare Werken Ben Van Looveren (CD&V). ?Daarom moeten we zowat 15 tot 20 centimeter meer grond innemen dan we oorspronkelijk gepland hadden. Zo krijgen we wel een weg met een tweerichtingsfietspad, een voetpad ťn parkeerplaats op straat.?
De Sinksenfoor: 900 meter lang,15 kilometer elektriciteitskabel, 1 attractie heeft de stroom van 10huizen nodig
12 Mei, 09:36 Gazet v. Antwerpen

Nog een week voor de officiŽle kick-off, maar Spoor Oost begint al aardig vol te lopen. De voorbije week volgden we de aanloop naar de Sinksenfoor. Van landmeters over brandweerlieden tot elektriciens. Voor de aankomst van de eerste foorkramers was er al vťťl werk verzet.
Zangeres Elsje Helewaut uitgenodigd voor ?The Voice Senior?: ?Ik hoef niet zo nodig ontdekt te worden?
12 Mei, 03:36 Gazet v. Antwerpen

Four Times More? Zangeres Elsje Helewaut oogstte in de jaren tachtig en negentig behoorlijk wat succes met haar formatie Elisa Waut. De redactie van het VTM-programma The Voice Senior wist dat even niet meer, want Helewaut kreeg een mail waarin werd gevraagd of ze niet wou deelnemen aan het programma voor ?60-plussers met zangtalent?.
Cannabis-tandpasta helpt bij allerlei problemen: ?Nog veel onderzoek en kapitaal nodig, maar dit is revolutionair?
11 Mei, 19:42 Gazet v. Antwerpen

Tandarts Veronica Stahl, actief in een praktijk in Mortsel, start onderzoek naar de toepassing van cannabis-tandpasta. Die kan helpen bij veel voorkomende problemen zoals tandpijn, plak, en tandsteen. Stahl kreeg toestemming van de ethische commissie en gaat binnenkort op zoek naar patiŽnten die willen deelnemen aan de eerste experimenten.
Baatzsch (Union): "Overname nodig om Lierse-scenario te vermijden"
11 Mei, 00:12 Skynet
"We moeten solidair zijn met onze vrienden van Lierse", vertelt de sterke man van R. Union SG. "Om hetzelfde scenario te vermijden, heb ik geen andere keuze dan een overnemer voor de club."Kinderen geweerd van Instagram, maar is dat wel nodig?
9 Mei, 19:06 NOS nieuws

Ben jij wel 16 jaar? Die vraag wordt kinderen de laatste weken regelmatig gesteld. Niet fysiek, maar op de apps die zij gebruiken. Instagram vraagt bijvoorbeeld naar een geboortedatum en Outlook stelt het zelfs verplicht om via een kopie van een identiteitsbewijs of een overboeking met een creditcard te checken of de ouders van de gebruiker wel akkoord zijn met het gebruik van de dienst.

Het heeft allemaal te maken met de nieuwe privacywet (de Algemene verordening gebruikersgegevens, kort AVG). Die gaat op 25 mei in en brengt strengere regels en hogere boetes met zich mee. In sommige gevallen moeten kinderen aan hun ouders toestemming vragen voordat hun gegevens mogen worden verwerkt.

Veel apps en internetdiensten draaien daarom de duimschroeven aan en vragen kinderen hun leeftijd in te vullen en soms zelfs te bewijzen. Minderjarige kinderen die geen toestemming van hun ouders krijgen, kunnen hun account kwijtraken.

'Te streng'

Maar de vraag is of dat nodig is is. Juristen zeggen tegen de NOS dat de internetbedrijven de wet te streng interpreteren en denken dat er andere manieren zijn om als bedrijf een overeenkomst aan te gaan met minderjarige gebruikers.

In de meeste gevallen kunnen kinderen de ouderlijke toestemming met een leugentje om bestwil omzeilen. Ze vullen dan in dat ze meerderjarig zijn. "Dat kan ook makkelijk", zegt Dries Lawrence, privacyadviseur bij ICTRecht. "Een bedrijf als Instagram kan onmogelijk nagaan wie er achter zo'n apparaat zit." Tegenover het NOS Jeugdjournaal zeggen veel kinderen inderdaad te liegen over hun leeftijd.

Als je wel eerlijk over je leeftijd bent, kan dat grote gevolgen hebben. Kinderen kunnen dan bijvoorbeeld niet meer in hun Outlook of Skype-account, totdat hun ouders toestemming hebben gegeven. En in het geval van Instagram kan een minderjarige zijn account zelfs volledig kwijtraken.

Volgens privacyjuristen zijn er meer manieren dan alleen ouderlijke toestemming om gegevens te verzamelen van kinderen. Er kan bijvoorbeeld ook een gebruikersovereenkomst tussen een kind en een bedrijf worden gesloten, zonder dat dat in strijd is met de wet. "Maar," zegt privacyadvocaat Menno Weij, "dan moeten bedrijven wel duidelijk afbakenen welke gegevens ze gebruiken en welke niet."

Goed voor het imago

Waarom bedrijven als Facebook en Microsoft dan toch werken met de ouderlijke toestemming, wijten deskundigen aan het imago van de bedrijven. "Door hier streng op te zijn, geven de bedrijven een signaal af naar de Autoriteit Persoonsgegevens. Hiermee geven ze aan: we doen het maximale wat we kunnen", zegt privacydeskundige Dries Lawrence.

Volgens Menno Weij is het vragen naar ouderlijke toestemming niet nieuw, dat moest van de huidige wet eigenlijk al. "Maar met de komst van de nieuwe privacywet gaan bedrijven zich afvragen of ze het allemaal wel goed hebben geregeld. Daarom gaan zij bij sommige gebruikers opnieuw na of ze op een correcte manier toestemming hebben gegeven voor het verwerken van persoonsgegevens. Better safe than sorry."

De bedrijven verschillen nogal in aanpak. Zo is Outlook met de vraag naar een creditcardoverboeking, veel strenger dan Instagram, waar het invullen van je leeftijd genoeg is. "Dat is logisch", zegt Lawrence. "Outlook kan de regels veel strenger toepassen, omdat ze maar weinig jonge gebruikers hebben. Als er dan problemen ontstaan, treft dat een relatief kleine groep. Een partij als Facebook zal veel voorzichtiger zijn met de uitwerking van de regels, omdat zij veel meer jonge gebruikers te verliezen hebben."

De Autoriteit Persoonsgegevens zal gaan controleren of bedrijven de nieuwe privacywet goed toepassen. Bedrijven en instanties die zich daar niet aan houden, kunnen boetes krijgen tot wel 20 miljoen euro of 4 procent van hun wereldwijde omzet.

Vanochtend liet de Autoriteit Persoonsgegevens nog weten dat ze een geldtekort vrezen door de nieuwe wetgeving. Ze zou niet alle verzoeken die door de nieuwe privacywet op de organisatie afkomen, adequaat kunnen afhandelen.
"Kerntakendebat nodig, zodat leraar terug les kan geven"
9 Mei, 11:36 Skynet
Het hoge leerkrachtenverloop in het secundair onderwijs is geen verrassing voor de Christelijke Onderwijscentrale (COC). Die vindt dat er een kerntakendebat moet komen met als uitkomst dat de leraar terug kan lesgeven.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be