NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Nijvel

2News.be / Trefwoorden / Nijvel

Onderzoekers Bende van Nijvel openen nieuw contactpunt

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel komt er een nieuw contactpunt om het nog makkelijker te maken om "informatie die het onderzoek zou kunnen bevorderen" door te spelen. Het gaat om een e-mailadres, zo melden de procureurs van Luik, Christian De Valkeneer, en Bergen, Ignacio de la Serna, donderdagavond.
Geen link tussen Bende van Nijvel en wapens in kanaal Brussel-Charleroi

Het onderzoek naar de wapens en munitie, gevonden in het kanaal Charleroi-Brussel afgelopen mei, heeft niets opgeleverd. De wapens en munitie zouden geen link hebben met de Bende van Nijvel. Dat wordt bevestigd aan Het Nieuwsblad.
Bende van Nijvel - Vijftigtal Aalsterse ex-rijkswachters bijeengekomen na recente onthulling
6 November, 22:00 Skynet
In Aalst heeft de lokale politie alle ex-rijkswachters die ooit hebben samengewerkt met Chris B., uitgenodigd om te praten over de recente onthulling rond de Bende van Nijvel. De politieagenten kregen van de burgemeester en de korpschef een algemene uiteenzetting en mochten vragen stellen. Ook werd hen alsnog psychologische hulp aangeboden, iets dat destijds ontbrak.


Bende van Nijvel: Koppel boos omdat De Morgen hun namen en telefoonnummers herkenbaar afdrukt
6 November, 16:36 Skynet
Het adresboekje dat De Morgen-reporter Douglas De Coninck in de caravan van de Reus van de Bende in de Ardennen had gevonden, blijkt niet van de 'Reus' maar van de vorige eigenaars van de caravan. De kinderen van die eigenaars zijn boos dat de krant het adresboekje publiceerde met leesbare namen, adressen en telefoonnummers.


Plots was bewaking van Delhaize in Aalst niet meer nodig, en toen volgde bloedigste overval Bende van Nijvel
6 November, 04:18 Gazet v. Antwerpen

De Delhaize in Aalst mocht niet worden bewaakt. Niet door de rijkswacht en evenmin door de gerechtelijke politie. Volgens advocaat Jef Vermassen kreeg de rijkswacht een halfuur voor de overval te horen dat ze moest verdwijnen. De gerechtelijke politie werd weggestuurd drie dagen voor de Bende zou toeslaan. ?We hadden de Bende van Nijvel daar kunnen vatten, maar we mochten niet?, zegt een agent die deel uitmaakte van de patrouilles aan Het Nieuwsblad.
Bende van Nijvel - De Valkeneer verwacht volgende week NICC-rapport over vondst magneetvissers
4 November, 08:36 Skynet
Christian De Valkeneer, procureur-generaal van Luik, verwacht volgende week de eerste resultaten van het onderzoek van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) naar de vondst van de drie jonge magneetvissers in het kanaal van Ronquières. Dat zegt hij zaterdag in La Dernière Heure. Ondanks dat het materiaal erg aangetast is, is er toch hoop dat de vondst iets oplevert, geeft ook de NICC-directeur toe in de krant.


'Gouden tip in zoektocht naar daders Bende van Nijvel'
1 November, 16:54 NOS nieuws

Ruim dertig jaar nadat de Bende van Nijvel zijn laatste gewelddadige overval heeft gepleegd, wordt de Belgische bende waarschijnlijk alsnog ontmaskerd. Die verwachting spreekt slachtofferadvocaat Jef Vermassen uit tegen de Belgische zender VTM.

"Ik denk dat de gouden tip binnengekomen is die de zaak van de Bende van Nijvel kan ophelderen", zegt Vermassen. Over de precieze inhoud van de "doorslaggevende verklaring" zegt Vermassen niets. De tip is volgens de advocaat "een openbaring over wie erachter zit". Het verklaart volgens hem "hoe het mogelijk is dat zo'n aanslag gebeurt zonder dat de politie tussenbeide is gekomen".

De verklaring kwam twee weken geleden binnen, zegt Vermassen, kort na het nieuws dat de politie nieuwe informatie op het spoor was. Een voormalig lid van de rijkswacht van de politie zou op zijn sterfbed hebben verklaard dat hij bendelid 'de Reus' was. Sindsdien lijkt het onderzoek in een stroomversnelling te zijn geraakt. Gisteren maakte de Belgische minister van Justitie bekend dat het vijfkoppige onderzoeksteam naar de Bende van Nijvel wordt uitgebreid met nog eens vijf onderzoekers.

Buitensporig veel geweld

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1982 en 1985 zeventien overvallen op onder meer warenhuizen, supermarkten en restaurants. Daarbij werd buitensporig veel geweld. Bij elkaar doodden de bendeleden 28 mensen. Ze maakten omgerekend 150.000 tot 175.000 euro buit.

Over wat de motieven waren van de bende doen de wildste verhalen de ronde. Een van de meer gangbare theorieën, dat leden van de rijkswacht betrokken waren bij de bende, lijkt bevestiging te vinden in de laatste ontwikkelingen. "Het onderzoek naar de dadergroep werd gedaan door de daders zelf", zei Belgische onderzoeksjournalist Douglas de Coninck onlangs tegen de NOS. Zo zou de naam van de Reus al tientallen jaren bekend zijn bij de Belgische politie, maar heeft die er niets mee gedaan.

Advocaat Vermassen zegt tegen VTM dat hij de afgelopen weken meerdere getuigenverklaringen heeft gehoord. "Het gaat om getuigen van het eerste uur die nooit au sérieux genomen zijn. Sommigen vertellen dat ze op verregaande wijze geïntimideerd zijn. Maar het gaat ook over mensen die in de onderzoekscel zaten of ex-rijkswachters die dingen hebben meegemaakt. Die willen getuigen, maar wel op voorwaarde dat het in vertrouwen kan." Verschillende bendeleden leven volgens Vermassen nog.
Nabestaanden dodelijk slachtoffer Bende van Nijvel starten crowdfunding voor onafhankelijk onderzoek

?We willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt met een doorlichting van het hele dossier van 3 miljoen bladzijden. Ons vertrouwen in de cel in Charleroi is volledig weg.? Dat zeggen nabestaanden Diederik en Nathalie Palsterman, die een crowdfunding opstarten om geld te vinden voor een onderzoeksgroep die geen enkele piste in het onderzoek naar de Bende van Nijvel uit de weg zou gaan.
Bende van Nijvel: Extra speurders en versterking door federaal parket
31 Oktober, 15:06 Skynet Belgie
Het team dat onderzoek doet naar de Bende van Nijvel, wordt versterkt met vijf speurders van de federale gerechtelijke politie. Er komen ook vier speurders bij van het Comité P. Voorts zal er worden samengewerkt met het federaal parket, dat onder meer zal worden ingeschakeld als centraal aanspreekpunt voor de slachtoffers. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag in de Kamer gezegd.


Onderzoekscel naar de Bende van Nijvel krijgt versterking

Het federaal parket gaat het onderzoek naar de Bende van Nijvel versterken, dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aangekondigd in de Kamer. De cel die het onderzoek voert zal versterkt worden met vijf extra speurders van de federale gerechtelijke politie en vier leden van Comité P.
Weduwe Bende van Nijvel-slachtoffer getuigt: ?Ik zat al in de lijkzak?
29 Oktober, 16:12 Gazet v. Antwerpen

De Bende van Nijvel domineerde de voorbije week het nieuws. Een van de slachtoffers van die criminelen getuigde zondag in ?De Zevende Dag? op één.
De Bende van Nijvel, het litteken van de loden jaren
28 Oktober, 21:24 De Tijd
20:43 Met de Bende van Nijvel zijn de sombere jaren 80 plots weer springlevend, een tijdperk waarin rechtse en linkse terreur gepaard ging met een zware economische malaise. 30 jaar later zijn onze economie...


Nieuw spoor in zaak Bende van Nijvel: hobbyduikers vinden voorraad wapens
26 Oktober, 20:42 Volkskrant
Opnieuw is een spoor opgedoken in het onderzoek naar de Belgische misdaadgroep Bende van Nijvel, amper vijf dagen na een eerdere doorbraak. Dit keer vonden drie jonge hobbyduikers een voorraad wapens en munitie in het kanaal Brussel-Charleroi, waar getuigen in 1985 vermoedelijke Bendeleden hun wapens zagen dumpen. Maar of het mysterie van de beruchte moordbende hiermee opgelost raakt, is zeer de v


Eerste bewegende beelden van ?de Reus? van Bende van Nijvel opgedoken
26 Oktober, 19:30 Gazet v. Antwerpen

VTM Nieuws heeft in het eigen archief bewegende beelden gevonden van ?de Reus? van de Bende van Nijvel. De beelden dateren uit 2000.
Bende van Nijvel: Duikers van civiele bescherming zoeken in kanaal in Ittre
26 Oktober, 15:00 Skynet
Duikers van de civiele bescherming zijn vanmiddag bezig met zoekacties in het kanaal Brussel-Charleroi in Ittre, nabij Ronquières.


Bende van Nijvel: Wapens en munitie gevonden in kanaal Ronquières
26 Oktober, 12:06 Skynet Belgie
In het kanaal van Ronquières zijn twee dozen gevonden met het opschrift "Rijkswacht". In één doos zaten een duizendtal stukken munitie van het kaliber 9 mm, in de tweede zaten een riot-gun en een revolver. Dat melden de procureurs-generaal van Bergen en Luik, Ignacio de la Serna en Christian De Valkeneer, vanmiddag.


Bende van Nijvel - Duikers hebben vandaag onderzoek gedaan in kanaal Brussel-Charleroi
25 Oktober, 21:06 Skynet Belgie
Duikers hebben woensdag in het kanaal in Ronquières onderzoeksdaden verricht ter verificatie van elementen in het dossier van de Bende van Nijvel. Dat heeft het parket van Bergen bevestigd.


Getuigen spreken voor het eerst over Bende van Nijvel: ?Ik had nog nooit een lijk gezien?
25 Oktober, 19:30 Gazet v. Antwerpen

Al vier dagen lang staat het land in rep en roer over de onthullingen over de Bende van Nijvel. Ook in Overijse spreken getuigen nu voor het eerst. Op 27 september 1985 sloeg de Bende toe in de Delhaize. Mark (63) en Theo (64) verloren hun beste vriend bij de aanslag. De ontmaskering van De Reus haalt oude wonden open.
Bende van Nijvel: "Ik dacht meteen: het zullen er toch geen van ons zijn"
25 Oktober, 09:06 Skynet Belgie
Uren na de bloedigste raid van de Bende van Nijvel, op de Delhaize in Aalst in november 1985, herkent Arsène Pint, oprichter van de Groep Diane, de handtekening van zijn elitetroepen. Hij eiste destijds een onderzoek, maar dat werd twee dagen later afgerond. Pints vermoedens bleken niet te kloppen. "Ik heb toen gezegd: 'Verdomme, het zullen er toch geen van ons zijn?'", zegt Pint (84) vandaag in een gesprek met Het Laatste Nieuws.


De Bende van Nijvel: thriller met eeuwige cliffhanger
24 Oktober, 20:42 NOS nieuws

Sinds dit weekend is er geen ontkomen aan de Bende van Nijvel. Ruim dertig jaar na de laatste overval van de Belgische bende, lijkt er een doorbraak te zijn in het onderzoek naar de daders. Een oud-agent bekende op zijn sterfbed dat hij een van de overvallers was die begin jaren 80 dood en verderf zaaiden.

Wat voor groep was de Bende van Nijvel? En waarom is België er na al die tijd nog zo van in de ban?

De Bende van Nijvel was in ieder geval een abnormale bende, zeggen de Belgische onderzoeksjournalist Douglas de Coninck en de Nederlandse journalist Frans Boogaard, die al tientallen jaren in België woont.

De Bende van Nijvel was meedogenloos. De definitie van een goede roofoverval is volgens De Coninck "zo min mogelijk slachtoffers en zoveel mogelijk buit". "Dat weet iedereen. Je verwondt niemand opzettelijk, en al helemaal geen kinderen", zegt de onderzoeksjournalist van De Morgen. "Het is een erecode onder criminelen. Maar deze bende zocht expliciet de confrontatie met de politie en kinderen."

Reebout en champagne

Het geweld dat de bende gebruikte was enorm, de buit relatief klein. Zo martelden ze bij een van hun eerste overvallen in 1982 de conciërge van een restaurant, om hem vervolgens met zeven kogels door het hoofd dood te schieten. In plaats van daarna de kassa leeg te roven, schoven de bendeleden aan tafel om taart en reebout te eten die ze met champagne wegdronken.

De grootste overval van de Bende van Nijvel is ook gelijk de laatste. In november 1985 worden bij een overval op de Delhaize-supermarkt van Aalst acht mensen doodgeschoten, onder wie een heel gezin. De buit is ook dit keer mager: slechts 25.000 euro.

"Ik herinner het me nog heel goed", zegt de huidige burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese. "Ik zat als 18-jarig jochie bij de wedstrijd Anderlecht tegen Brugge toen het nieuws werd omgeroepen in het stadion. De angst die je voelde was enorm."

België in angst

De bende heeft België begin jaren 80 in haar ban. "Mensen waren bang, ze vermeden de straten", vertelt D'Haese. De Coninck ziet parallellen met het heden. "Je kunt de dagen na zo'n aanslag vergelijken met de schok die er door België ging na de terreur in Brussel en Zaventem vorig jaar."

Belgen die in die jaren op vrijdagavond inkopen voor het weekend deden, zagen scherpschutters op het dak van supermarkten zitten. Mannen werden op straat staande gehouden en zonder reden gefouilleerd. "De politie vermoedde dat jongens van een jaar of 18 achter de daden zaten", herinnert De Coninck zich. "Dat was ik ook. Ik ben heel wat keren gecontroleerd, terwijl ik gewoon door het winkelcentrum liep."

De politie trad steeds harder op. "Er zijn heel wat onschuldige slachtoffers gevallen", zegt De Coninck. "Zo werden simpele winkeldieven neergeschoten omdat ze voor de bendeleden werden aangezien."

Vele aanwijzingen, geen daders

Tientallen rechercheurs, duizenden uren speurwerk, vele aanwijzingen, maar geen enkel bendelid dat gepakt werd. Hoe is dat mogelijk?

De Coninck doet als journalist al meer dan twintig jaar onderzoek naar de Bende van Nijvel. Na de ontmaskering van 'De Reus', afgelopen week, voelt hij zich eindelijk in zijn vermoedens bevestigd. "Het onderzoek naar de dadergroep gedaan werd door de daders zelf."

Ook Boogaard, die sinds 1987 in België woont, zegt het "onmiddellijk te geloven als blijkt dat mensen in dit onderzoek van begin af aan tegengewerkt zijn". Burgemeester D'Haese noemt het onderzoek zelfs "het grootste blunderboek van Belgische justitie".

Chris B., 'De Reus', stond al bijna twintig jaar onder verdenking van de politie. Een jeugdvriend zou de oud-agent direct herkend hebben op een compositietekening. Toch deed de politie niets met die tip.

Maar meer nog dan België wil weten wie de daders zijn, wil het land een antwoord op de waarom-vraag. "Daar wordt zo verschrikkelijk naar gesmacht", zegt D'Haese. "Slachtoffers en nabestaanden worstelen hier nog elke dag mee. Onze gemeenschap in Aalst heeft recht op de waarheid."

Doorbraak?

Er gaan de wildste theorieën over de motieven van de Bende van Nijvel. Er zijn complotdenkers die beweren dat de CIA achter de daden zit en zo het communisme in West-Europa wilde ontmoedigen, maar meer gangbaar is het idee dat de bende het land wilde destabiliseren. "De bendeleden zou uit extreem-rechtse militairen uit de rijkswacht bestaan en met de acties het land willen ontregelen", zegt Boogaard.

Kan er ruim dertig jaar na de eerste overval dan eindelijk gesproken worden over een doorbraak in het onderzoek naar een van de grootste mysteries van de Belgische geschiedenis? "Nee", zegt De Coninck resoluut. "Dit is decennia lang in de doofpot gestopt. De waarheid gaat er niet meer uitkomen. Waarom zou dat na al die jaren anders gaan?"

Boogaard is iets optimistischer. "Maar er moet over gedebatteerd worden tot in het parlement. Je weet niet tot op welk niveau dit onderzoek is tegengewerkt."

D'Haese is naast burgemeester ook lid van het Belgisch Parlement. "De eerste vragen zijn al gesteld in de Kamer", zegt hij. "We moeten de onderste steen boven krijgen. En dat lijkt mij het beste met nieuwe onderzoekers."Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be