NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Nepnieuws

2News.be / Trefwoorden / Nepnieuws

Praat mee | Hoe herken jij nepnieuws?
22 December 2023, 00:08 NU.NL - Tech
Sommige advertenties die je via Google Nieuws te zien krijgt, worden misbruikt voor oplichting. Via die advertenties worden desinformatie en nepnieuws verspreid. Hoe herken jij nepnieuws? En ben je weleens in een hoax getrapt? Deel je tips en ervaringen.


Europese Commissie stopt met reclames op X vanwege nepnieuws en haat
24 November 2023, 00:13 NU.NL - Tech
De Europese Commissie plaatst voorlopig geen advertenties op X, het voormalige Twitter dat sinds een jaar in handen is van Elon Musk. De Commissie is bezorgd over de grote hoeveelheid desinformatie en haatberichten die op het platform worden gedeeld.


Brussel roept TikTok en Meta ter verantwoording voor verspreiding nepnieuws
26 Oktober 2023, 00:08 NU.NL - Tech
Brussel wil van TikTok en Facebook-moederbedrijf Meta binnen drie weken weten wat ze doen tegen de verspreiding van nepnieuws en desinformatie. Eerder kreeg X hetzelfde ultimatum. Als de maatregelen niet goed genoeg zijn, kan de Europese Unie dwangsommen opleggen.


Subreddit krijgt AI zover om nepnieuws over WoW-personage 'Glorbo' te publiceren
23 Juli 2023, 00:00 Tweakers
Gebruikers van de World of Warcraft-subreddit zijn erin geslaagd om een gamingnieuwssite die in ieder geval een deel van zijn content door een AI laat schrijven, te foppen. De site publiceerde een volledig verzonnen verhaal over de introductie van het niet bestaande WoW-personage 'Glorbo'.


5 April 2023, 00:07 Volkskrant
TikTok keurt advertenties met nepnieuws over provinciale verkiezingen goed
3 Maart 2023, 00:09 NU.NL - Tech
TikTok heeft advertenties met nepnieuws over de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen en oproepen om de stembusgang te saboteren goedgekeurd. Dat blijkt uit onderzoek van BNR.


Microsoft gaat nepnieuws niet markeren vanwege mogelijke beschuldiging censuur
23 September 2022, 00:01 Tweakers
Microsoft gaat in de zoekresultaten van Bing en bij posts op LinkedIn nepnieuws niet als zodanig markeren. Het bedrijf is bang dat gebruikers dat zien als censuur en denkt bovendien dat het labelen weinig zin heeft.


22 September 2022, 00:08 Volkskrant
Facebook, Google en Twitter moeten strenger optreden tegen nepnieuws
20 Juni 2022, 00:12 NU.NL - Tech
Techbedrijven zoals Google, Facebook en Twitter lopen in de Europese Unie het risico om forse boetes te krijgen als ze te weinig doen tegen de verspreiding van desinformatie. De Europese Commissie heeft donderdag aangescherpte regels gepubliceerd waar de bedrijven zich aan moeten houden.


Nepnieuws verspreid via Twitter-account van Indiase premier na hack
16 December 2021, 00:07 NU.NL - Tech
Het Twitter-account van de Indiase premier Narendra Modi is korte tijd gehackt geweest, schrijft de BBC zondag. Onbekenden gebruikten zijn account om een bericht te versturen waarin stond dat India de bitcoin als wettig betaalmiddel heeft geaccepteerd.


Braziliaans Hof: onderzoek of Bolsonaro nepnieuws verspreidt
5 Augustus 2021, 00:00 HLN.BE
Het Braziliaanse Hooggerechtshof stelt een onderzoek in naar president Jair Bolsonaro vanwege uitspraken waarin hij beweerde dat er bij de verkiezingen van volgend jaar fraude zal plaatsvinden. Het Hof doet al geruime tijd onderzoek naar de vraag of de Braziliaanse regering nepnieuws verspreidt en voegt nu de rechts-populistische Bolsonaro aan dat onderzoek toe.


Een tienling in Zuid-Afrika! Het nepnieuws ging de wereld over, maar lokale media trapten er niet in
10 Juli 2021, 00:06 Volkskrant
Het bericht ging de wereld over, maar de plaatselijke media trapten er niet in, ziet correspondent Mark Schenkel.


Ook Nederland moet oppassen voor de invloed van nepnieuws en filterbubbels
23 Mei 2018, 21:36 Volkskrant
Nederland is onvoldoende voorbereid op de manipulatie van online nieuws. ?We moeten waakzaam zijn?, is de conclusie van het onderzoek Digitalisering van het nieuws, dat woensdagavond is gepubliceerd. Het rapport is uitgebracht door het Rathenau Instituut, dat onderzoek doet naar maatschappelijke aspecten van wetenschap, ­innovatie en nieuwe technologieën.


Omroep Brabant boos om 'nepnieuws' gemeente Bergen op Zoom
23 Mei 2018, 17:24 NOS nieuws

Omroep Brabant baalt van een actie van de gemeente Bergen op Zoom. Die stuurde in april bewust nepnieuws de wereld in, stelt de omroep. Hoofdredacteur Renzo Veenstra wil dat de gemeente tekst en uitleg komt geven.

Bergen op Zoom kondigde in april aan dat er een eeuwenoud boek was gevonden, ingemetseld onder plavuizen in het museum Markiezenhof. Het museum is dicht voor restauratie en het boek zou bij onderhoudswerk tevoorschijn zijn gekomen. Experts gingen aan de slag om de inhoud te onderzoeken. Omroep Brabant deed verslag van de opvallende vondst, compleet met een woordvoerder van de Markiezenhof.

Nu blijkt het een publiciteitsstunt te zijn, op poten gezet door de gemeente. Nepnieuws wil Bergen op Zoom het niet noemen. "Dit gaat verder dan een 1 aprilgrap. We hebben de balans gezocht tussen de waarheid en het aantrekkelijk maken van verhalen."

Kom dat maar eens uitleggen, schrijft hoofdredacteur Veenstra op de website van Omroep Brabant. "Om voor de gek gehouden te worden is tot daaraan toe. Maar dat dat door de gemeente gebeurt (en volgehouden wordt) is op zijn minst kwalijk te noemen." Veenstra gaat ervan uit dat het gemeentebestuur langskomt. "Wij zenden dat dan uit zodat jullie, ons publiek, mee kunnen kijken en luisteren."




ANP boos over nepnieuws Mr Chadd
22 Mei 2018, 15:06 Emerce
De site voor huiswerkhulp Mr Chadd heeft persberichten verstuurd in een opmaak die moest suggereren dat ze van ANP Pers Support afkomstig waren. Ook was hiervoor een misleidend emailadres aangemaakt.


Maand cel voor Deen die nepnieuws verspreidde in Maleisië
1 Mei 2018, 08:42 NOS nieuws

In Maleisië is een Deense man veroordeeld voor het verspreiden van nepnieuws. De man zou in een filmpje op YouTube hebben gelogen. Hij moet een maand de cel in. Het is de eerste veroordeling op grond van een nieuwe wet, die het verspreiden van nepnieuws strafbaar stelt.

In het filmpje is te zien dat de man bij een slachtoffer van een schietpartij staat en roept dat hij al ontelbare keren de politie heeft gebeld en dat die pas 50 minuten later arriveerde. Een ambulance zou er pas na een uur zijn geweest.

De politie spreekt de aantijgingen van de Deen van Jemenitische afkomst Salah Salam Saleh Sulaiman (46) tegen. Opnamen van het telefoontje bewijzen volgens de politie dat de man veel later had gebeld en dat de politie er binnen acht minuten was.

Bij de schietpartij kwam een Palestijnse energie-wetenschapper om het leven die sinds acht jaar in Maleisië woonde. Hij was lid van Hamas en was ook imam. Volgens Hamas zit Israël achter de moord.

Oprechte excuses

Sulaiman bekende schuld in de rechtbank, maar zei dat hij de video in een vlaag van woede had geplaatst, niet met de bedoeling om iemand schade te berokkenen. "Ik erken dat ik een fout heb gemaakt en ik bied mijn oprechte excuses aan iedereen in Maleisië aan, niet alleen aan de politie", zei hij.

Dat mocht niet baten. Volgens de aanklager schaadt de video de reputatie van de politie en de natie. De man werd veroordeeld tot een week cel en een boete van omgerekend 2100 euro, maar omdat hij de boete niet kan betalen, verdwijnt hij voor een maand achter de tralies.

Kritiek op de regering

Er is veel kritiek op de wet, die op 11 april is ingegaan. "Iedereen kan worden veroordeeld. Deze wet wordt gezien als een middel om de vrijheid van meningsuiting in Maleisië te beperken, een wet die vooral kritiek op de overheid zal aanpakken", zegt correspondent Michel Maas.

De premier is verwikkeld in een omvangrijk corruptieschandaal waarmee miljarden euro's gemoeid zijn. "De regering en de premier ontkennen dat en als je hem nu beschuldigt ben je strafbaar, want dat is allemaal niet waar, natuurlijk," zegt Maas. Volgende week zijn er parlementsverkiezingen in Maleisië.

De Filipijnen en Singapore overwegen om een soortgelijke wet in te voeren. In Thailand wordt de wet die majesteitsschennis verbiedt gebruikt om critici aan te pakken. Indonesië heeft onlangs een wet ingevoerd die smaad verbiedt en die naar verwachting ook zal worden gebruikt tegen critici van de regering.




Facebook past beleid 'nepnieuws' aan na ongewenste effecten
29 April 2018, 10:36 Tweakers
Facebook gaat de manier aanpassen waarop het met nepnieuws omgaat. Links die door factcheckers als nepnieuws zijn beoordeeld krijgen niet langer rode vlaggen, maar worden juist kleiner gemaakt. Eerder bleek dat de rode vlaggen juist voor ongewenste effecten zorgen.


Brussel komt met plan van aanpak voor nepnieuws
25 April 2018, 06:54 NOS nieuws

De Europese Commissie wil de verspreiding van nepnieuws via internet harder aanpakken. Nepnieuws ondermijnt de democratie, zegt Brussel, en daarom komt er een gedragscode voor onder meer Facebook, Google en Twitter.

Ook moeten er lessen op alle scholen komen om kinderen bewust te maken van nepnieuws en er moeten mensen worden aangesteld die feiten checken. Morgen presenteert de Europese Commissie een plan van aanpak.

Uit Europees onderzoek blijkt dat tachtig procent van de jongeren het verschil niet ziet tussen echt nieuws en nepnieuws. En bij de presidentsverkiezingen in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten was een groot deel van de berichten die als nieuws werden gepresenteerd feitelijk onjuist.

Misleidend

Volgens de Europese Commissie is niets doen geen optie, maar EU-diplomaten zijn kritisch. Ze denken dat de politiek in Brussel zich gaat bemoeien met de nieuwsvoorziening, maar dat gaat volgens de Europese Commissie niet gebeuren. Satire en partijpolitieke berichten worden uitgesloten van de maatregel.

Brussel zegt dat alleen informatie wordt aangepakt die aantoonbaar vals of misleidend is en bedoeld is om mensen of de samenleving te schaden.

Ook Nederland is tegen het opstellen van een lijst met namen van bedrijven en organisaties die nepnieuws verspreiden. "Maar veel andere Europese landen zijn er juist voorstander van", zegt Europa-correspondent Thomas Spekschoor.

Laks

De Europese Commissie zegt dat online platforms als Facebook, Google en Twitter te laks zijn met de aanpak van nepnieuws en dat ze daarom met de bedrijven gaat praten.

Het is de bedoeling dat de gedragscode al in juli klaar is. "Maar het is de vraag of het echt gaat helpen, want alles is op basis van vrijwilligheid", zegt Thomas Spekschoor. "Er staan geen maatregelen in het voorstel van de Europese Commissie."




Brussel stelt dat 'niets doen geen optie is' en opent de aanval op nepnieuws
25 April 2018, 00:54 Volkskrant
De Europese Commissie wil een gedragscode voor online-platforms als Facebook, Twitter en Google en een Europees netwerk van betrouwbare factcheckers om de aanzwellende stroom van misleidende en valse informatie tegen te gaan. EU-diplomaten zijn kritisch en voorzien Brusselse bemoeizucht met de media. 'Niets doen is geen optie', stelt de Commissie in haar voorstel over het bestrijden van 'desinform


Reality-Hagenees Gerrit wil geen nepnieuws meer verzinnen
23 April 2018, 18:18 Volkskrant
Hij tipt zelf de Volkskrant per e-mail dat hij net zo is als singer-songwriter Dotan. Hij moet 'eerlijk bekennen' dat ook hij 'fake fan accounts' heeft op Twitter, Facebook en Instagram: 'Ik besef nu dat ik verkeerd bezig ben geweest'. Dus drink ik op maandagochtend koffie op het terras van snackbar Koemans in Den Haag met Gerrit Beljaards (34), een gevallen reality-Hagenees die zeven jaar geleden





Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn