NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Nederlandse

2News.be / Trefwoorden / Nederlandse

Hoe beleven Nederlandse Koerden het referendum van morgen?
Gisteren, 16:18 NOS nieuws

De naar schatting 70.000 Koerden in Nederland kijken met spanning uit naar het referendum dat morgen wordt gehouden over de onafhankelijkheid van Iraaks-Koerdistan. Koerden komen met name uit Irak, Iran, SyriŽ en Turkije. Maar dat wil niet zeggen dat ze ťťn geheel zijn.

Zo staat in het Midden-Oosten de Iraaks-Koerdische partij KDP vaak tegenover de Turks-Koerdische PKK. En Turkije werkt in de strijd tegen IS weer samen met de Iraaks-Koerdische Peshmerga, met de PKK als de vijand. "Terwijl ze in Iraans-Koerdistan en Syrisch-Koerdistan weer prima kunnen met de PKK", zegt Koerdistan-kenner Joost Jongerden. "Die spanning zie je soms ook onder de Koerden in Nederland terug. Ook bij mensen die niet mogen stemmen."

Alleen Iraakse Koerden mogen namelijk stemmen. Het gaat om hun gebied. Veel Iraakse-Koerden zijn ooit uit Irak gevlucht, uit vrees voor het regime van Saddam Hoessein. Ze organiseerden zich toen het regime viel. En ze vochten, samen met het Westen, tegen IS.

Wij spraken met vier Nederlandse Koerden:

Eigenlijk, vindt Saya Abdullah, wordt het referendum vooral gebruikt als een troefkaart. "In onderhandelingen met Bagdad over bijvoorbeeld geld", zegt Saya. De huidige leider Barzani is allang niet meer de wettige president van het land: zijn termijn is vier jaar geleden al afgelopen. Maar toch gaat Saya maandag stemmen. "Omdat ik uiteindelijk wel voor een onafhankelijk Koerdistan ben."

In 1990 werd hij geboren, in een heel ander Koerdistan dan nu. Het was de tijd van Saddam, met massamoorden. Toen hij zeven was, sloeg hij met zijn ouders op de vlucht en kwam hij naar Nederland. "Achteraf besef ik pas dat ik ben opgegroeid in een oorlogsgebied", zegt hij. "Maar ik herinner me dat ik als kind wel doorhad dat iedereen er altijd over praatte, dat familieleden overleden waren, dat soms het luchtalarm ging. En op school kregen we voorlichting over mijnenvelden."

Nu is Koerdistan volgens hem een "moderne, tolerante oliestaat". "Neem een stad als Erbil. In dezelfde stad vind je een synagoge, een moskee en een alcoholwinkel. En dat kan gewoon."

Sidar Epozdemir en zijn ouders vluchtten uit Turkije

Mooiste plek: "Ik ga elk half jaar naar Tatvan. Dat is een Koerdische plaats in Turkije naast het Vanmeer."Referendum: "Ik zou ja gestemd hebben, maar twijfel over de timing."Mooiste Koerdische traditie: "Denbeji, dat zijn klaagliederen van ruim 20 minuten."

"Ik ben een Koerd en ik ben een Nederlander. Maar ik ben geen Turk." Sidar is stellig. Zijn ouders komen dan wel uit Turkije, hij voelt zich niet verbonden met die cultuur. "Koerden in Turkije hebben geen rechten. Niet politiek, niet cultureel. Als je vroeger in het openbaar Koerdisch sprak, was dat een terreurdaad", vertelt hij.

Zijn ouders sloegen in de jaren 80 op de vlucht, na de legercoup in 1980. De regering werd afgezet, politieke partijen en vakbonden werden verboden. De noodtoestand werd afgekondigd. Duizenden activisten werden opgepakt, gemarteld of geŽxecuteerd, onder wie veel Koerden. Erdogan verbeterde de situatie voor de Koerden iets, zegt Sidar. "Vooral cosmetisch. Er kwam een Koerdische tv-zender, maar het bleef staatstelevisie. Daarom was er een anti-Koerdisch programma, in het Koerdisch." De situatie bleef zo, tot de mislukte couppoging van vorig jaar. "De voltallige leiding van de grootste Koerdische partij zit vast."

Sidar heeft in zijn werk veel te maken met Turkse-Nederlanders. Daar merkt hij geen frictie, maar in Turkije valt dat meer op. "Daar ben je een goede Koerd, omdat je niet van de PKK bent." Een twijfelachtig compliment: veel Koerden steunen de PKK juist."

En ondanks de goede relaties met Turkse-Nederlanders, voelt hij zich in Nederland meer verbonden met de Koerden: zijn beste vrienden komen uit Iraans- en Iraaks-Koerdisch gebied. "Wij voelen ons verbonden, de Koerdische dialecten lijken ook sterk op elkaar. De tradities lijken op elkaar. Er zijn verschillen, maar uiteindelijk maken we deel uit van hetzelfde volk."

Rosh Abdelfatah, vluchtte in 1999 uit SyriŽ

Mooiste plek: "Rojava. Het Syrische Koerdistan, dat nu 5 jaar bestaat."Referendum: "Ja, maar ik ben ook bang dat het misgaat. Elke keer als de macht verschuift in een gebied zijn de Koerden de eerste slachtoffers."Mooiste Koerdische traditie: "Koerdisch Nieuwjaar op 21 maart. We vieren de lente."

Rosh groeide op in een SyriŽ waar de Koerden stateloos waren. "Als je gewoon zegt dat ze er niet zijn dan heb je ook geen problemen, moet de regering gedacht hebben", zegt hij. "We waren niet officieel Syrisch maar mochten ook het Koerdische Nieuwjaar niet vieren op 21 maart. Als je die dag niet op school was geweest, werd je de dag erna gewoon in elkaar geslagen. Die school was het land in het klein."

Straf stond er ook op het spreken van Koerdisch. Alles werd gearabiseerd. "De steden hadden een Koerdische naam en een Arabische. Die had niets te maken had met de oorspronkelijke naam." Rosh heeft een tijdje vastgezeten, maar waarom weet hij niet. "Waarschijnlijk omdat mijn familie vol kritische denkers zat", zegt hij. "Ik weet vooral dat ik dat niet nog een keer wilde meemaken." Hij sloeg uiteindelijk alleen op de vlucht. Toen was hij 17.

Nu bestaat er een Syrisch-Koerdistan: Rojava. Dit gebied werd in 2012 gesticht door onder andere de Koerdische YPG-militie. "Daar werken Koerden aan een nieuw bestaan. "De machtsverdeling is atypisch. "De deelgemeentes hebben er het meeste macht, de overheid het minste."

En ook is er gelijkheid. Voor vrouwen, voor minderheden. Volgens Rosh komt dat doordat er veel intellectuelen, ook uit Irakees Koerdistan, hebben meegebouwd aan het gebied. "Hier vieren we elk jaar Koerdisch Nieuwjaar. Zonder in elkaar geslagen te worden."

Columniste Beri Shalmashi schrijft veel over Iraaks-Koerdistan, maar komt er niet vandaan. Haar ouders sloegen in de jaren 80 op de vlucht vanuit Iran. Daar waren ze politiek actief. Haar moeder werd om die reden maandenlang gemarteld, toen ze zwanger van Beri was. "Er wonen in Iran miljoenen Koerden, maar het land zorgt er als een tweede Noord-Korea voor dat er bijna geen informatie over naar buiten komt", vertelt Beri.

De sjah, de vroegere door het Westen-gesteunde heerser, onderdrukte de Koerden. En ayatollah Khomeini, de leider van de Iraanse Revolutie, verbeterde dat niet. "De eerste mensen die in het nieuwe Iran geŽxecuteerd werden, waren Koerden", zegt Beri. Iraanse Koerden zijn soennieten in een sjiitische republiek. En ze hoorden vaak bij een verzetsbeweging.

Beri werd geboren in Parijs, maar woonde daarna met haar ouders nog kort in Iraaks-Koerdistan, waar zij op de grens met Iran deelnamen aan het verzet tegen de ayatollahs. Beri was twee jaar toen het gezin vluchtte naar Nederland. Ze ging later alleen terug. "Ik vind Koerden weerbarstig, lief en onbevreesd. Kijk alleen al naar de vrouwen van de Peshmerga. En in Iraaks-Koerdistan zie je overal Koerdische vlaggen. Ondenkbaar in Iran."

Ze maakte uiteindelijk een film over het gebied, omdat het "het dichtst bij mijn wortels kwam". Toch werkt ze nu vanuit het buitenland ook aan een film die over Iraans Koerdistan gaat, waar haar daadwerkelijke roots liggen. "Leven als Koerd in Iran is alsof je leeft tussen glazen muren. Mijn neefjes en nichtjes zijn allemaal hoogopgeleid, maar de banen zijn voor de sjiieten."
Trucker keert op Duitse snelweg: drie Nederlandse doden
Gisteren, 11:30 NOS nieuws

In de buurt van Frankfurt zijn gisteravond drie Nederlandse doden gevallen bij een ongeluk met een spookrijder. Een Poolse chauffeur van een kleine vrachtwagen draaide om op de snelweg A67 om een file te vermijden.

Toen de chauffeur met hoge snelheid tegen het verkeer inreed, knalde hij op twee auto's. In een van de auto's zaten de drie Nederlanders. In de tweede auto, met een Duits kenteken, zaten vier mensen. Zij raakten lichtgewond.

De 34-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur kwam door het ongeluk klem te zitten en heeft zware verwondingen.

Over de identiteit van de Nederlanders zegt de politie niets.
Nederlandse vrouwen plassen uit protest in urinoirs
Zaterdag, 20:12 Skynet
In een aantal steden in Nederland hebben vrouwen zaterdag uit protest geplast in urinoirs, om het gebrek aan toiletten voor vrouwen in de openbare ruimte aan te klagen. De organisatoren weet niet hoeveel vrouwen in totaal hebben meegedaan, maar schat het aantal alleen al in de vier grote steden op enkele honderden.


Welke Nederlandse wielrenner wordt vandaag wereldkampioen?
Zaterdag, 02:25 Volkskrant
De vraag is niet of een Nederlandse wielrenner vandaag de wereldtitel wint, maar wie: Marianne Vos, Anna van der Breggen of Annemiek van Vleuten? Of is drie kopvrouwen binnen een ploeg een voorbode van ellende? Al meer dan een jaar geleden werd Marianne Vos (30) door de organisatie van de WK in Bergen benaderd met de vraag of ze haar afbeelding, juichend in de regenboogtrui, mochten gebruiken voor


Waar heeft de Nederlandse politiek zich de afgelopen kwart eeuw teruggetrokken?
Zaterdag, 02:25 Volkskrant
Nederland doet graag aan onpolitieke politiek. De prijs heet populisme. Leuk hoor, die Prinsjesdag met rijtoer en een zwaaiende MŠxima. Maar hoe kan het dat jullie een half jaar na de verkiezingen nog altijd geen regering hebben, zonder dat er een volksopstand uitbreekt? Twee diplomaten, afkomstig uit serieuze buurlanden, verbaasden zich over de Nederlandse politieke folklore. Voor het antwoord we


Inkomen Nederlandse huishoudens blijft toenemen omdat steeds meer mensen een baan hebben
Vrijdag, 12:36 Volkskrant
Het totale inkomen van de Nederlandse huishoudens blijft toenemen. Net als in het eerste kwartaal groeide het reŽle beschikbare inkomen in het tweede kwartaal met 2,1 procent. Dat komt vooral doordat er meer mensen aan het werk zijn en zzp'ers hun omzet zagen stijgen. Dat heeft statistiekbureau CBS vandaag bekendgemaakt. Er vallen geen uitspraken te doen over de groei van het inkomen van de versch


Omkoping en vervalsing kost telecombedrijf Telia 230 miljoen euro na schikking met Nederlandse justitie
Donderdag, 22:49 Volkskrant
Het Zweedse telecombedrijf Telia Company AB schikt een corruptiezaak met justitie in Nederland voor 274 miljoen dollar (bijna 230 miljoen euro). De zaak draait om omkoping en valsheid in geschrifte in Oezbekistan. Om actief te kunnen raken op de Oezbeekse telecommarkt betaalden 3 Nederlandse dochterondernemingen van Telia tussen 2007 en 2010 steekpenningen aan de oudste dochter van de vroegere pre


Waarom Nederlandse boeren massaal de bomen op hun land kappen
Donderdag, 20:25 Volkskrant
Het aantal hectare bos in Nederland neemt sinds enkele jaren sterk af, en dat is grotendeels te wijten aan boeren die bomen op hun land kappen. Dat doen ze niet zomaar; de subsidieregelingen lopen al sinds 2013 af. Het moet even wennen zijn geweest voor de Groningse boerin Hilde Huizenga (60). 25 jaar lang keek ze door de vensters van de familieboerderij in Het Zandt uit op eindeloze stammen popul


?Meer samenwerking Nederlandse shops in het buitenland?
Donderdag, 16:30 Emerce
Webwinkels uit Nederland moeten gaan samenwerken willen ze in het buitenland hun kansen op succes vergroten. Dat zegt de voorzitter van Thuiswinkel.org Paul Nijhof.


Nederlandse smartphonemaker Fairphone krijgt investering van 6,5 miljoen euro
Donderdag, 14:30 Tweakers
De Nederlandse maker van 'eerlijkere' smartphones Fairphone krijgt een investering van 6,5 miljoen euro. Het geld komt onder meer van Stichting Doen, die voortkomt uit de Nederlandse Nationale Postcodeloterij.


Streamingdiensten en vinyl bezorgen Nederlandse muziekindustrie omzetgroei
Donderdag, 16:54 Tweakers
De omzet van de Nederlandse muziekindustrie is in de eerste helft van 2017 met meer dan 8 procent gestegen door met name de inkomsten uit streamingdiensten. De omzet via muziekstreams steeg in de zes maanden met 30 procent. Ook de inkomsten uit vinyl stijgen.


Opnieuw Nederlandse jihadisten in SyriŽ gedagvaard door OM
Donderdag, 12:00 NOS nieuws

Het OM heeft opnieuw jihadisten gedagvaard die zich in SyriŽ hebben aangesloten bij de gewapende strijd. Het zijn er dit keer twee: de 27-jarige Houssaine Z. en Saad C. van 28. Zij worden door het OM verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Het OM heeft geen contact met de twee en probeert ze te bereiken, ook via sociale media, zoals Facebook. Hun zaak dient op 24 oktober bij de rechtbank in Rotterdam.

Paspoort van broer

De twee zijn waarschijnlijk in november 2015 vanuit Rotterdam naar SyriŽ gereisd, samen met een derde verdachte, de 32-jarige Mohamed R. Die is in januari dit jaar aangehouden in Spanje, omdat hij het paspoort van zijn broer had gebruikt om van Turkije naar Spanje te vliegen.

Hij is overgebracht naar Nederland en zit sindsdien in voorlopige hechtenis. Het OM wil de strafzaken tegen het drietal in een keer behandelen, omdat zij destijds ook samen naar SyriŽ zijn gereisd.

Nederlanderschap

Vorige week trok minister Blok het Nederlanderschap in van vier jihadisten die zich in het buitenland hebben aangesloten bij een terreurorganisatie. Zij werden ook tot ongewenst vreemdeling verklaard en kunnen daardoor niet meer legaal terug naar Nederland.
Vooral Nederlandse moslims ervaren discriminatie
Donderdag, 09:24 NOS nieuws

Nederlandse moslims voelen zich vaker gediscrimineerd dan moslims in veel andere Europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 10.000 moslims in vijftien EU-lidstaten door het Europese Agentschap voor Grondrechten (FRA). Van de onderzochte EU-lidstaten ervaren alleen moslims in Griekenland meer discriminatie.

Afkomst en religie zijn de twee belangrijkste gronden voor discriminatie. In Nederland ervaart 42 procent van de moslims discriminatie op basis van achtergrond, tegen 27 procent in de andere onderzochte landen. 30 procent voelt zich gediscrimineerd op basis van religie. In de rest van de 15 lidstaten is dat 17 procent, zo staat in het onderzoek.

Niet alleen in Nederland ervaren moslims discriminatie op grond van afkomst of religie, ook elders in Europa is dat het geval, ook al zijn de percentages daar lager.
Nederlandse moslim voelt zich vaker gediscrimineerd en minder verbonden met Nederland
Donderdag, 02:12 Volkskrant
Europese moslims zijn de afgelopen tien jaar somberder geworden over hun positie in de maatschappij. Vooral moslims in Nederland ervaren in toenemende mate discriminatie. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 10.500 moslims in vijftien verschillende EU-landen door het European Union Agency for Fundamental Rights (FRA), een mensenrechtenorganisatie van de Europese Unie. Op de arbeidsmarkt


Deze vrouw is de Nederlandse stille kracht achter (internationale) topfilms
Woensdag, 20:06 Volkskrant
Na het voltooien van Brimstone en een paar roerige jaren moest filmproducent Els Vandevorst nodig op sabattical. Maar ja, toen zochten ze een crisismanager op de set van Brian De Palma. In de nok van de stierenvechtersarena van AlmerŪa, Spanje, beweegt de schaar van de filmkapper boven de schedel van regisseur Brian De Palma. Witgrijze plukjes haar dwarrelen tussen de houten banken van het 19de ee


Srebrenica-drama krijgt juridisch staartje: Nederlandse staat betwist aansprakelijkheid genocide
Woensdag, 18:18 Volkskrant
De Nederlandse staat neemt verdere juridische stappen betreffende het Srebrenica-drama en vecht het Salomonsoordeel aan, dat het gerechtshof afgelopen juni velde over de massamoord in 1995. De staat wil hiermee voorkomen dat toekomstige Nederlandse blauwhelmen achteraf de schuld krijgen van massamoorden die door anderen zijn gepleegd. Na 22 jaar ruziŽn besloot het gerechtshof in juni dat Nederland


Nederlandse studente (20) zet mannen die haar nafluiten keihard te kijk
Woensdag, 16:30 Gazet v. Antwerpen

De 20-jarige Noa Jansma is het beu. Ze is het beu dat mannen haar nafluiten, foute dingen roepen en zomaar om haar nummer vragen. Om al die catcallers een halt toe te roepen, zet ze de mannen in kwestie een maand lang te kijk op haar Instagramaccount.
Nederlandse solar-teams ontvangen eindelijk hun accu's
Woensdag, 06:18 NOS nieuws

De Nederlandse zonne-autoteams die meedoen aan de Solar Challenge in AustraliŽ hebben met forse vertraging hun accu's ontvangen. Onder groot gejuich arriveerde de vrachtwagen met de accu's in Darwin. Deelname aan de race is daardoor verzekerd.

De accu's van het Delftse Nuon Solar Team en Solar Team Eindhoven hadden twee weken geleden al in AustraliŽ moeten aankomen, maar het transport stokte in Singapore omdat de luchtvaartmaatschappij de batterijen niet wilde vervoeren.

Daarop werden de accu's met een vrachtauto naar Kuala Lumpur gereden en van daaruit naar de stad Adelaide gevlogen. Met een vrachtauto werd de laatste 3000 kilometer naar Darwin overbrugd.

Opluchting

Volgens een opgeluchte Beatrix Bos van Solar Team Eindhoven hadden de accu's geen dag later moeten aankomen. "Het is nog dertien dagen tot de technische keuring en dat is precies genoeg om alles voldoende te kunnen testen." Ook bij het Nuon Solar Team moet er nu hard worden doorgetrokken. De eerste testen had het team gepland voor afgelopen maandag. "De komende twee dagen gaan we dag en nacht doorwerken om alles af te krijgen", zegt Sarah Bennink Bolt.

De race voor zonnewagens begint op 8 oktober. Het Nuon Solar Team is kampioen in de raceklasse. Solar Team Eindhoven verdedigt de titel in de cruiser-klasse, waar praktische toepassingen belangrijker zijn dan de snelheid. Het derde Nederlandse team, Solar Team Twente had geen last van transportproblemen.
Kinderafdeling in Nederlandse Hema-winkels genderneutraal
Woensdag, 04:15 Skynet Buitenland
De Nederlandse winkelketen Hema gaat alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding schrappen. Vanaf eind dit jaar verdwijnen 'jongen' en 'meisje' van Hema's verpakkingen en kledinglabels, dat schrijft de Volkskrant woensdag.


Kinderafdeling Hema genderneutraal: 'jongen' en 'meisje' verdwijnt van de labels
Woensdag, 02:06 Volkskrant
Hema schrapt als eerste Nederlandse winkelketen alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding. Vanaf eind dit jaar verdwijnen 'jongen' en 'meisje' van Hema's verpakkingen en kledinglabels. Hema is de tweede keten in korte tijd die een dergelijke stap bekendmaakt. De warenhuizen van het Britse John Lewis haalden begin deze maand al de jongens- en meisjesetiketten uit hun kinderkleding. Ook hieven ze

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be