NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Nederland

2News.be / Trefwoorden / Nederland

Grootste deel van afval op de Maas in Nederland bestaat uit plastic
Vandaag, 12:18 Gazet v. Antwerpen

Van al het afval dat in Nederland wordt gevonden aan de oevers van de Maas en de Waal bestaat zestig procent uit plastic. Dat blijkt uit onderzoek van het project Schone Rivieren, een samenwerkingsverband van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.
De academische wereld kan niet om China heen, dus zal ook Nederland de Chinese mores moeten accepteren
Vandaag, 02:42 Volkskrant
Nederland moet internationaal samenwerken om als kenniseconomie te blijven meetellen. De universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dreigt de plannen voor de oprichting van een zustercampus in China te torpederen. De vrees is dat de communistische regering van Xi Jinping een te grote vinger in de pap krijgt en de academische vrijheid in het geding komt. Hoewel de Chinezen hebben be


Krijgt Nederland er een nieuwe prins bij?
Gisteren, 18:18 Gazet v. Antwerpen

De Raad van State in Nederland behandelt maandag het finale bezwaar van prins Carlos, oudste zoon van prinses Irene, om zijn buitenechtelijke zoon Hugo Klynstra zijn naam en titel te laten dragen. Dat gebeurt om privacyredenen achter gesloten deuren, bevestigde een woordvoerster van de Raad van State zaterdag na berichtgeving in de Volkskrant. De uitspraak zal wel openbaar zijn.
Red Wolves moeten kruis maken over WK na verlies in Nederland
Zondag, 16:54 Skynet Sport
De Belgische handbalmannen zijn uitgeschakeld in de voorronde van het WK 2019. De Red Wolves verloren vandaag met 33-30 van Nederland en grijpen zo naast groepswinst en het ticket voor een dubbel barrageduel om een plaats op het WK.


Geen WK voor Red Wolves : Belgische handballers verliezen cruciale wedstrijd in Nederland

De Belgische handbalmannen zijn uitgeschakeld in de voorronde van het WK 2019. De Red Wolves verloren zondag met 33-30 van Nederland en grijpen zo naast groepswinst en het ticket voor een dubbel barrageduel om een plaats op het WK.
Recordoogst van suiker in Nederland
Zaterdag, 14:06 NOS nieuws

Niet eerder kwam er zo veel suiker van het land als dit jaar. Waar normaal de oogst van suikerbieten rond deze tijd wordt afgerond, loopt hij dit jaar waarschijnlijk nog twee of drie weken door. De fabrieken van de Suikerunie in Dinteloord en Vierverlaten (Groningen) draaien overuren.

De topoogst komt niet geheel onverwacht. Vorig jaar liet de Europese Unie het suikerbietenquotum helemaal los. Tegelijkertijd kwam de minimumprijs voor suiker te vervallen en mocht iedereen zo veel suiker produceren als hij wilde. En dat lieten bietenboeren zich niet twee keer zeggen. In totaal zaaiden zij in Nederland op 88.000 hectare suikerbieten in.

Daarbovenop komt de grote opbrengst per hectare. Komt er normaal zo'n 13.300 kilo suiker van een hectare, dit jaar is dat 15.600 kilo per hectare. "Er zit veel suiker op de knol", zegt Luc Kroes, directeur van de fabriek in Dinteloord en woordvoerder van de Suikerunie. "Ik denk dat dat te maken heeft met de klimatologische omstandigheden. Veel zon, warmte."

Suikerprijs

De twee fabrieken van de Suikerunie in Nederland (en een derde in Duitsland) draaien dag en nacht door om de suikerbieten te verwerken. "In de 25 jaar dat ik hier werk, heb ik het nog niet meegemaakt dat we zo veel bieten moeten verwerken", zegt Kroes bij Omroep Zeeland. Normaal zijn halverwege januari alle bieten verwerkt. Dit jaar verwacht de directeur nog tot begin februari bezig te zijn.

Het is nog niet helemaal duidelijk of de topoogst gevolgen heeft voor de suikerprijs. Die prijs ligt laag, ook al omdat in de buurlanden de suikeroogst ook hoog is. Maar deskundigen van de Wageningen Universiteit wijzen erop dat in een aantal concurrerende landen boeren waarschijnlijk voor een ander product gaan kiezen. De opbrengst van suiker per hectare ligt daar soms lager dan in Nederland. Hier verandert er wat dat betreft niets: volgens Kroes wordt komend jaar opnieuw 88.000 hectare suikerbieten ingezaaid.
Creditcards vanaf vandaag goedkoper (maar nog niet in Nederland)
Zaterdag, 11:06 NOS nieuws

Online betalen, met je bankpas of creditcard, moet makkelijker en goedkoper worden, vindt de Europese Unie. Daarom gelden er vanaf vandaag nieuwe regels in veel lidstaten. Maar Nederland is nog niet zo ver.

Door de nieuwe regels zijn er veel verbeteringen voor consumenten, vindt de Europese Commissie.

Zo zorgen de maatregelen, onder de naam Payment Services Directive 2 (PSD2), ervoor dat toeslagen voor betalingen met een bankpas of creditcard in 95 procent van de gevallen verboden worden. Dat moet Europese consumenten jaarlijks bij elkaar 550 miljoen euro besparen.

Digitale huishoudboekjes

Daarnaast moet het makkelijker worden voor nieuwe financiŽle dienstverleners om hun diensten aan te bieden. Daarbij gaat het niet om banken, maar vooral om dienstverleners die buiten je bank om toegang willen tot je bankgegevens. Mits je daar als klant mee instemt.

Daardoor zou je bijvoorbeeld online betalingen kunnen doen zonder bankpas of creditcard, zoals al kan via je mobiel en het Nederlandse iDeal. Maar bedrijven zouden ook buiten de bank om apps kunnen ontwikkelen waarmee je gegevens van rekeningen bij verschillende banken op ťťn plek kunt bekijken. Of ze kunnen diensten aanbieden die je meer inzicht geven in je persoonlijke financiŽle situatie, door uitgaven en inkomsten overzichtelijk op een rij te zetten.

Er zijn de afgelopen jaren al meer van dit soort diensten geÔntroduceerd, maar bedrijven stuiten daarbij vaak op verzet van banken en toezichthouders, die waardevolle bankgegevens niet altijd willen delen. Bijvoorbeeld omdat zij die diensten exclusief willen kunnen aanbieden. Ook verschilden de regels nogal per lidstaat.

Zorgen om privacy

Om te voorkomen dat banken innovatieve diensten tegenhouden en om concurrentie te bevorderen, kunnen derde partijen vanaf vandaag officieel toegang vragen tot bepaalde bankgegevens van klanten. Op voorwaarde dat klanten daar toestemming voor geven.

Er is ook kritiek op de veranderingen. Zo maakt de Nederlandse toezichthouder Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) zich zorgen over de privacy van klanten. Partijen die de data willen gebruiken moeten weliswaar eerst een bankvergunning aanvragen, maar het toezicht daarop is niet overal even scherp.

Omdat het een Europese wet is, kan in elk land een vergunning worden aangevraagd. Cybercriminelen zouden er dan eerder voor kiezen om dat op Cyprus of Malta te doen, aldus de AFM, waarmee ze vervolgens ook toegang tot klanten in andere landen krijgen.

Komende zomer in Nederland

Voordat de nieuwe regels in alle lidstaten van kracht zijn, moeten ze wel door de nationale parlementen zijn goedgekeurd. In Frankrijk en Duitsland is dat al gebeurd, in Nederland nog niet.

De Tweede Kamer was eind vorig jaar nog in gesprek met marktpartijen, toezichthouders en deskundigen over de maatregelen. De verwachting is dat ze hier pas in de zomer van kracht worden.

De Nederlandsche Bank laat weten dat Nederlandse rekeninghouders tot die tijd niet benaderd kunnen worden door andere partijen die hun gegevens willen gebruiken. Ook niet als zij in andere lidstaten, waar de nieuwe regels wel al gelden, een vergunning hebben.
?Miljarden aan claims via Nederland?
Zaterdag, 10:30 Gazet v. Antwerpen

Buitenlandse bedrijven hebben de afgelopen vijftig jaar via Nederlandse investeringsverdragen 100 miljard dollar geclaimd bij andere landen. Dat blijkt uit een rapport van Milieudefensie, TNI, SOMO en Both ENDS.
Volkskrant Ochtend: SP niet tegen migratiedeals met Afrika | Nederland krijgt misschien wel nieuwe prins (van 21)
Zaterdag, 07:30 Volkskrant
Goedemorgen. We krijgen misschien wel een nieuwe prins, en niet omdat er iemand zwanger is. Sterker: hij is al 21 jaar oud. Hoe dat zit, leest u in deze nieuwsbrief. Waarin ook een interview staat met Lilian Marijnissen, een zoektocht naar de schilder van een beroemd schilderij van Donald Trump en een opiniestuk van Nadia Ezzeroili, over waarom het voor vrouwen met een islamitische of hindoestaans


Waarom doet Nederland weinig aan de loonkloof tussen man en vrouw?
Zaterdag, 07:30 NOS nieuws

BBC-journalist Carrie Gracie haalde deze week het nieuws op een andere manier dan ze gewend is. De Britse en buitenlandse pers maakte veelvuldig melding van haar vertrek als China-correspondente. De reden? Ze ontdekte dat ze een stuk minder verdiende dan haar directe mannelijke collega's bij de Britse publieke omroep.

Waar Gracie het belangrijk vond om een statement te maken over de loonkloof tussen mannen en vrouwen, zijn dat soort acties in Duitsland en IJsland niet meer nodig. Die landen hebben sinds deze week wetten die ervoor moeten zorgen dat mannen en vrouwen een gelijke beloning voor gelijk werk krijgen.

Ook in Nederland is er aandacht voor het onderwerp. Zo komt presentatrice Astrid Joosten volgende week met het nieuwe programma 'Wat verdien je?', waarin elke week drie Nederlanders over hun salaris praten.

Toch wordt er hier nog weinig gedaan om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Hoe komt dat? En wat moet er volgens betrokkenen gebeuren om het salarisverschil kleiner te maken?

20 procent minder

Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de loonkloof - cijfers uit 2014 - blijkt dat Nederlandse vrouwen in het bedrijfsleven 20 procent minder verdienen dan hun mannelijke collega's. Bij de overheid verdienden vrouwen 10 procent minder.

Dat grote verschil is deels te verklaren: vrouwen werken vaker in deeltijd dan mannen. Ook is bij deze percentages geen rekening gehouden met verschil in leeftijd, werkervaring en opleidingsniveau. Als al die zaken wel worden meegenomen, is de loonkloof kleiner. Vrouwelijke werknemers verdienen in het bedrijfsleven 7 procent minder dan mannelijke werknemers, bij de overheid is dat 5 procent minder.

Dat stukje is precies het verschil in beloning dat vakbonden en belangenclubs weg willen nemen. Afgelopen oktober publiceerde FNV een rapport over de loonkloof en kondigde de vakbond aan dat het wil strijden voor transparante salarissen. Vrouwennetwerk Women Inc probeert het thema al langer op de politieke agenda te zetten.

"Eigenlijk is een gelijke beloning in Nederland al heel lang verplicht, want in de wet staat dat een werkgever niet mag discrimineren op geslacht", zegt arbeidsmarktdeskundige Suzan Steeman van Women Inc. "Maar de loonkloof komt in iedere branche voor. Er wordt door de overheid helemaal niet gecontroleerd op verschillen in salaris tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers."

Wetten in IJsland en Duitsland

In IJsland is net een wet ingegaan die vaste salarissen koppelt aan bepaalde banen. Hoe hoger een baan scoort op factoren zoals benodigde opleiding, verantwoordelijkheid, stress of fysieke inspanning, hoe hoger de bijpassende beloning. Bedrijven met meer dan 25 personeelsleden zijn verplicht aan iedere medewerker met dezelfde baan ook exact hetzelfde salaris te betalen.

Duitsland gaat minder ver, daar kunnen werknemers sinds deze week het gemiddelde salaris opvragen van mensen die binnen het bedrijf hetzelfde werk doen. Met die kennis is het makkelijker onderhandelen over het loon en komen de salarissen van verschillende medewerkers dichter bij elkaar te liggen, is de gedachte. De wet geldt echter alleen voor bedrijven met 200 medewerkers of meer.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vinden zulke wetgeving in Nederland niet nodig. "Ongelijk belonen is al verboden, bedrijven zijn zich daarvan bewust. Bovendien is de huidige trend al de goede - de verschillen worden steeds kleiner door het stijgende opleidingsniveau van vrouwen. Als die trend doorzet - en we zien niet in waarom dat niet zo zou zijn - is het probleem binnen enkele jaren vanzelf opgelost", zegt een woordvoerder.

De overheid richt het beleid intussen vooral op meer deelname van vrouwen aan het arbeidsproces, minder op het stukje ongelijke beloning dat overblijft als de arbeidsparticipatie van mannen en vrouwen gelijk zou zijn.

"Het beleid is gericht op het beter mogelijk maken van de combinatie van arbeid en zorg. Onder meer via invoering van kraamverlof voor partners, modernisering van het zorgverlof en het versterken van de kwaliteit van de kinderopvang", legt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit.

"Een onderdeel van de loonkloof is de beloningsdiscriminatie van vrouwen. De coalitiepartijen hebben afgesproken dat er meer aandacht komt voor het bestrijden van discriminatie bij werving en selectie. Hierbij zal ook gekeken worden naar de aanpak van beloningsdiscriminatie."

Bewijslast

Een nieuwe wet lijkt op korte termijn onwaarschijnlijk, tenzij het aan Tweede Kamerlid Liliane Ploumen van oppositiepartij PvdA ligt. Zij werkt momenteel aan een initiatiefwetsvoorstel waarin staat dat bedrijven moeten kunnen aantonen dat mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen ook hetzelfde loon krijgen.

Women Inc juicht het voorstel van Ploumen toe. Volgens Steeman zijn er drie zaken die moeten veranderen om de loonkloof te dichten. "Bedrijven moeten salarissen transparant maken, er moet controle komen op gelijke beloning en de bewijslast moet bij bedrijven komen te liggen. Over dat laatste punt: nu is het zo dat een werknemer moet aantonen dat hij of zij een lager loon krijgt dan directe collega's. Nee, laat een werkgever maar aantonen dat-ie goed zit met de hoogte van de salarissen."
'Keiharde verkopersmarkt' in Nederland: er is geen koophuis meer te krijgen
Donderdag, 20:00 Volkskrant
Voor het eerst in vijf jaar daalt in Nederland het aantal woningverkopen, meldt makelaarsvereniging NVM bij de presentatie van haar jaarcijfers over de huizenmarkt. De vraag naar koophuizen is onverminderd groot, de prijzen blijven sterk oplopen, maar er is een groot gebrek aan aanbod: er staan steeds minder woningen te koop. Dat is een gevolg van de oververhitte woningmarkt in de steden, waar elk


Arrestaties in Nederland en BelgiŽ in onderzoek naar drugsbende
Donderdag, 14:00 NOS nieuws

In een internationaal onderzoek naar drugshandel en -smokkel is in Nederland en BelgiŽ de afgelopen tijd een reeks aanhoudingen verricht. In BelgiŽ (Belgisch Limburg) waren veertien aanhoudingen, in Nederland vijf. De verdachten zouden deel hebben uitgemaakt van een criminele organisatie die zich schuldig heeft gemaakt aan drugshandel, -smokkel en -productie.

In Nederland zijn verschillende huizen doorzocht en een bedrijf. Er zijn amfetamine, een geweer, computers, telefoons, springstof en contant geld in beslag genomen. In Zeeland is een loods ontdekt die diende als opslagplaats voor chemicaliŽn; er lag 50.000 liter.

In BelgiŽ ging het om elk geval om vuurwapens en voertuigen. De arrestanten in Nederland waren allen Nederlanders. Ze werden opgepakt in Roosendaal, Oudenbosch, Sprundel en Raamsdonksveer, in West-Brabant. De arrestanten in BelgiŽ waren Belgen en ServiŽrs.

Het onderzoek startte medio 2016, toen ongewone bestellingen werden waargenomen door een firma uit Lommel.
Liefde voor Nederland, verwarring, MH17-steun: dit kunnen we verwachten van de nieuwe VS-ambassadeur
Woensdag, 20:36 Volkskrant
De stille hoop op het Binnenhof is dat Nederland met de komst van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra (64) weer een aanspreekpunt heeft binnen de Amerikaanse regering. Wat wil de regering-Trump van Nederland? Vooralsnog is het echter de vraag hoeveel antwoorden Hoekstra gaat geven. Sinds het aantreden van president Trump tasten veel Nederlandse politici en diplomaten in het duister ove


AIVD-chef: tot vier concrete aanslagen voorkomen in Nederland
Woensdag, 18:48 NOS nieuws

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft de afgelopen zes jaar drie of vier serieuze pogingen voorkomen om een terreuraanslag in Nederland te plegen. "Dat kan ik heel stellig zeggen", zei het hoofd van de geheime dienst, Rob Bertholee, vandaag bij de opnames van het tv-programma College Tour.

Presentator Twan Huys wilde van Bertholee weten hoe vaak hij een plan als dat van de Rotterdammer Jaouad A. had verijdeld. A. werd in december 2016 opgepakt na een tip van de AIVD, die alarm sloeg nadat hij in een afgeluisterd gesprek had gesproken over mogelijke doelwitten voor een aanslag. In zijn woning werden een automatisch wapen en zwaar vuurwerk gevonden.

"Als we zoiets zien en merken, dan durf ik te beweren dat we een aanslag hebben voorkomen", zegt Bertholee. Om daar onmiddellijk aan toe te voegen: "Alleen het ingewikkelde bij ons is natuurlijk wel, dat wij altijd op zoek zijn naar iets dat nog moet gebeuren." A. werd afgelopen november veroordeeld tot 4 jaar cel voor het beramen van een terroristische aanslag.

Enkele aanslagen voorkomen

Volgens de AIVD-chef is zo'n concreet terreurplan tijdens zijn ambtsperiode nog twee of drie keer voorkomen. Bertholee werd in december 2011 het hoofd van de geheime dienst. Hij wilde verder geen details over die verijdelde aanslagen geven, omdat het onderzoek nog loopt of de zaak onder de rechter is.

Mogelijk verwees Bertholee naar de aanslag die in 2013 werd voorkomen op basis van informatie van de Amerikanen. Ook meldde de AIVD in het jaarverslag over 2012 dat een aanslag van al-Qaida-terroristen was verijdeld.

Recent werd een 24-jarige Eindhovenaar nog veroordeeld tot 2,5 jaar cel en tbs voor het voorbereiden van aanslagen op militaire doelen en op premier Rutte.

Het hele gesprek van de studenten met Rob Bertholee wordt zondag 21 januari uitgezonden op NPO 2.
Nederland kan het hoge water goed aan: 'Rivierproject tot nu toe een succes'
Woensdag, 18:12 NOS nieuws

Het komt maar eens in de vijf jaar voor: een waterstand van boven de 14 meter. Toch waren we er vandaag prima op voorbereid. Volgens Rijkswaterstaat heeft de hoge waterstand op geen enkele plek tot onveilige situaties geleid.

"Het functioneert", concludeert Johan de Boer van Rijkswaterstaat. Hij doelt op het watermanagementproject Ruimte voor de Rivier. Op meer dan dertig plaatsen hebben rivieren in Nederland de afgelopen jaren letterlijk meer ruimte gekregen. "De waterstand van vandaag is een mooie test en zoals het er nu naar uitziet, zijn er geen problemen."

Dat een hoogwaterstand ons op weinig plekken natte voeten oplevert, is niet vanzelfsprekend. Toen in de jaren 90 mensen in de Betuwe massaal moesten evacueren wegens het hoge waterpeil, zei de regering: dit nooit meer. Het project Ruimte voor de Rivier werd in het leven geroepen om te voorkomen dat land achter de dijken nog een keer overstroomt.

"Vanaf 1995 zijn de plannen uitgewerkt en vanaf 2007 zijn we begonnen aan de uitvoering ervan", vertelt De Boer. Hij beschrijft een aantal maatregelen die zijn genomen, zoals het vrijmaken van de uiterwaarden. "Doordat er stadjes zijn gebouwd in de uiterwaarden, moet het water als het ware door een soort flessenhals. We hebben nu de uiterwaarden vrijgemaakt, waardoor het water niet perse sneller stroomt, maar ook niet meer wordt tegengehouden."

Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Waal, bij Nijmegen. Daar stroomt de rivier in een scherpe bocht. Om de bewoners tegen de rivier te beschermen is de dijk 350 meter landinwaarts verlegd en is er ruimte gekomen om een nevengeul aan te leggen. Vandaag is bewezen dat dit project een succes is geweest: "het water staat bij Nijmegen niet meer hoog op de kade".

Johan de Boer hoort vanuit zijn omgeving positief geluiden: "Mensen die uit belangstelling naar het hoge water komen kijken zijn blij. Dan hoor je toch een soort trots: 'dit hebben we maar mooi met z'n allen voor mekaar gekregen in Nederland'."

Volgens De Boer is het project dus geslaagd. "Maar het is aangelegd om nog veel en veel meer water te bergen. We zitten nu op zo'n 8000 kubieke meter water per seconde. De bedoeling is dat de rivieren uiteindelijk zo'n 16.000 kubieke meter kunnen verdragen."
Trumps ambassadeur wil niet erkennen dat hij fout zat met zijn uitspraak dat politici in Nederland verbrand worden
Woensdag, 15:12 Volkskrant
De nieuwe Amerikaanse ambassadeur, Pete Hoekstra, wil naar eigen zeggen een goede relatie opbouwen met Nederland. Tegelijkertijd wil hij niet erkennen dat hij fout zat met zijn uitspraak in 2015 dat in Nederland politici verbrand worden. Tijdens zijn eerste persconferentie in Nederland zette Hoekstra (64) zijn relatie met journalisten direct op scherp door de vraag over brandende Nederlandse polit


Zes weken betaald partnerverlof bij Microsoft Nederland
Woensdag, 12:12 NOS nieuws

Werknemers van Microsoft Nederland krijgen zes weken betaald partnerverlof in plaats van de wettelijke twee dagen. Ook wordt het zwangerschaps- en bevallingsverlof verlengd van zestien naar twintig weken.

Werknemers van het techbedrijf mogen bovendien vier weken onbetaald verlof opnemen om te zorgen voor naaste familieleden die ernstig ziek zijn. En mensen die een kind adopteren, krijgen zes in plaats van vier weken onbetaald verlof.

Thuis

Het bedrijf wil dat de werknemers de tijd krijgen die ze nodig hebben om "thuis volledig aanwezig" te zijn en te zorgen voor "mensen die het meest voor ze betekenen", schrijft Microsoft op LinkedIn.

Vorig jaar werd al bekend dat partners van zwangere vrouwen bij ING een maand betaald met verlof kunnen. Het kabinet gaat het partnerschaps- en adoptieverlof uitbreiden.
Nieuws: Elektrische Audi e-Tron vanaf nu te koop
9 Januari, 22:06 Auto55
Dat Audi aan een elektrische SUV werkt, is inmiddels algemeen geweten. Die e-Tron zal in de Brusselse fabriek van de band lopen. Die is daarvoor bijna helemaal aangepast. Hoeveel exemplaren de fabrikant van het model wil verkopen is nog onbekend.Als alles volgens plan verloopt, start de productie deze zomer. Daarmee is niet zeer waarschijnlijk dat het model voor het begin van het la...

Lees meer


Nederland helemaal van het gas af, hoe haalbaar is dat?
9 Januari, 21:12 NOS nieuws

Door de hevige aardbeving van gisteren in Groningen is de discussie over het gasgebruik in Nederland weer opgelaaid. Moeten we als land niet van het gas af? Het kabinet vindt van wel, maar dat gaat niet makkelijk worden. En het is ook niet zonder risico's.

Dankzij het aardgas kon je vanochtend warm douchen, een eitje koken en stond de verwarming aan. Bijna alle Nederlandse huizen zijn aangesloten op aardgas dat afkomstig is uit Slochteren.

"Ja, het is een enorme opgave om helemaal van het gas af te gaan. Aardgas zit in de haarvaten van onze samenleving", zegt Heleen Ekker, redacteur klimaat en energie bij de NOS. "Ook al denken we daar niet zoveel aan."

Het kabinet wil in de toekomst in ieder geval nieuwbouwhuizen niet meer op aardgas aansluiten. In de praktijk lukt dat nog iet erg. "Vorig jaar is er geÔnventariseerd en bleek dat twee derde van alle nieuwbouwhuizen gewoon op gas wordt aangesloten", vertelt Ekker. "En die leidingen worden daar voor de komende veertig jaar neergelegd."

Dan hebben we het nog niet eens over de bestaande bouw die van het gas af moet. Netbeheerder Stedin heeft uitgerekend dat als we in 2050 volledig van het gas af willen, er 17.000 tot 18.000 huishoudens per maand moeten stoppen met het gebruiken van aardgas. "Per direct", benadrukt Ekker. "Dat is een gigantische opgave volgens Stedin, maar wel haalbaar."

Er zijn alternatieven. Zoals huizen aansluiten op een warmtenet. De restwarmte van de industrie (zoals in Rotterdam) of geothermie, door heet water uit de bodem op te pompen, zijn daarvoor geschikt. Koken kan met een inductieplaat, er bestaan infraroodwarmtepanelen en men kan een waterpomp thuis installeren om zelf duurzaam warmte op te wekken.

Maar, zegt Ekker, deze alternatieven zijn natuurlijk duurder dan aardgas. "Niet veel mensen zullen vrijwillig overstappen." Hoe snel de energietransitie zal gaan, is dus afhankelijk van een aantal factoren. Hoe snel gaat de technologische ontwikkeling, wat doet de rest van de wereld, wat is het beleid van de overheid en welke rol kiest het bedrijfsleven?

Verschil in gas

Voor de industrie is gas momenteel onmisbaar, maar niet het aardgas uit Groningen. Dat is zogenoemd laagcalorisch gas (G-gas) en de energiecentrales en industrie in ons land draaien op hoogcalorisch gas (H-gas). Dat laatste wordt gewonnen in kleine Nederlandse velden, maar ook geÔmporteerd uit landen als Noorwegen en Rusland. Internationaal is H-gas de standaard.

Nederland zou dus best meer van dat gas uit het buitenland kunnen halen om zo eerder te stoppen met de productie in Groningen. Alleen heeft het H-gas een andere samenstelling dan het G-gas. Door in een fabriek stikstof aan dat gas toe te voegen, kan het toch worden gebruikt voor Nederlandse fornuizen en cv-installaties.

Vorig jaar maakten we onderstaande video over hoe het geÔmporteerde gas moet worden verwerkt.

Energieadviseur Lucia van Geuns, The Hague Centre for Strategic Studies, stelt dat de stikstoffabrieken van groot belang zijn zolang Nederland laagcalorisch gas gebruikt. Maar aan het importeren van het H-gas, voor in de fabrieken, kleeft volgens haar een bijkomend nadeel.

"Het levert een hogere CO2-uitstoot dan het gas dat we zelf produceren, vanwege het transport." En met het klimaatakkoord van Parijs is het doel nu juist om op termijn helemaal te stoppen met fossiele brandstof. Tel daarbij op dat het riskant kan zijn om van landen als Rusland afhankelijk te zijn voor onze gastoevoer.

De minst schadelijke optie

Het is afwachten of andere landen in Europa ook snel het gebruik van gas uitbannen. "Wij denken daar in Nederland heel anders over vanwege de bevingen in Groningen", zegt Van Geuns. "Maar vanuit de wereldwijde uitstoot gezien, is gas de minst schadelijke optie. Kolen en olie zijn nog veel vervuilender." Het is daarom aannemelijk dat gas internationaal langer gebruikt wordt dan kolen, ongeacht hoe men er in Nederland over denkt.

Alle genoemde factoren maken het volledig stoppen met gas een zeer tijdrovend proces. Hoelang het precies zal duren, is koffiedik kijken. Dat het uiteindelijk zal gebeuren, is evident. Met het akkoord van Parijs is immers het begin van het einde voor het gebruik van fossiele energie in gang gezet.
Venezuela houdt grens met Aruba, Bonaire en ?CuraÁao gesloten
9 Januari, 14:36 NOS nieuws

Venezuela houdt voorlopig de grens met Aruba, Bonaire en CuraÁao dicht. De 72-uur durende sluiting van de grens die zaterdag werd ingesteld, is door president Maduro verlengd.

Vicepresident El Aissami zegt dat de blokkade nodig is, om de "maffia die ons bezit steelt en wegsmokkelt" te bestrijden. Volgens de vicepresident wordt de levensstandaard van het Venezolaanse volk erdoor aangetast.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be