NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesNederland

2News.be / Trefwoorden / Nederland

Nederland behoort tot absolute top digitale economieŽn in EU
Vandaag, 11:54 Techzine
In de jaarlijkse Digital Economy and Society Index (DESI)-index is er een top vier ontstaan die een geavanceerdere digitale economie zou hebben dan de rest van de Europese Unie. Samen met Denemarken, Zweden en Finland komt Nederland als beste uit de test. Het verschil in punten met andere landen is behoorlijk. De DESI is een […]


Minister Blok: Nederland moet MH17 op agenda houden
Vandaag, 10:06 NOS nieuws

Nederland moet het onderwerp MH17 op de agenda houden. Dat zegt minister Blok, die vandaag in Brussel is om met zijn EU-collega's te overleggen. "Nederland is het land met de meeste slachtoffers en daarom hebben wij de plicht om het constant onder de aandacht van de wereld te brengen."

Morgen gaat Blok naar New York, waar de VN dan vergadert. Blok zal een toespraak houden in de Veiligheidsraad, waar Nederland nu tijdelijk lid van is.

Blok krijgt steun van EU-buitenlandchef Mogherini. Zij wil dat Rusland actie onderneemt. "We steunen Nederland volledig en het is nu aan Rusland om z'n verantwoordelijkheid te nemen", zegt ze.

Gerechtigheid

Volgens minister Blok is het van groot belang dat de hele EU vandaag steun uitspreekt voor Nederland. "We zijn erg blij met de reacties van vorige week, maar de aandacht mag niet verslappen. Er moet gerechtigheid geschieden."
Nederland wil Rusland aanklagen: kan dat wel?
Vrijdag, 22:54 Volkskrant
Nederland en AustraliŽ stellen Rusland aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17. Maar hoe klaag je Rusland aan? Wat doe je met verdachten en waarop is de verdediging van het Kremlin gebaseerd?


Onderzoek naar container met cocaÔne in Antwerpse haven: twee aanhoudingen in Nederland
Vrijdag, 13:54 Gazet v. Antwerpen

De Nederlandse politie heeft woensdag twee mannen aangehouden die verdacht worden van handel in verdovende middelen.
Illegale nederwiet stuwt welvaart Nederland flink omhoog: hogere afdracht aan Brussel dreigt
Vrijdag, 13:12 Volkskrant
Eerst het goede nieuws: we produceren met z?n allen meer dan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder had uitgerekend. Het minder goede nieuws: die stijging van het bruto binnenlands product komt voor een flink deel omdat we meer illegaal nederwiet telen. Het slechte nieuws: door de stijging moet Nederland mogelijk een hogere bijdrage betalen aan Europa.


Nederland hekkensluiter Europese online reclamemarkt
Vrijdag, 06:42 Emerce
De Nederlandse digitale reclamemarkt groeide in 2017 met 8,8 procent tot 1,8 miljard euro. Nederland is daarmee Europees hekkensluiter, samen met Griekenland en Slowakije.


Problemen bij Veilig Verkeer Nederland: organisatie moet op de schop
Vrijdag, 06:36 NOS nieuws

Veilig Verkeer Nederland verkeert in grote financiŽle problemen. Ook heerst er onvrede onder lokale afdelingen over de koers van de top. Dat blijkt uit interne stukken die de NOS in bezit heeft.

"Het voortbestaan van de organisatie is in gevaar", concludeerde accountants- en adviesbureau BDO in oktober. Volgens het niet gepubliceerde rapport komt dat doordat het aantal vrijwilligers afneemt er steeds meer taken komen te liggen bij betaalde krachten. De verliezen bij de organisatie, die vooral bekend is van de verkeersexamens op basisscholen, lopen daardoor op.

Veilig Verkeer Nederland leed volgens het rapport in 2017 zo'n 800.000 euro verlies. Gezien de reserves zou de organisatie op deze wijze daardoor nog twee ŗ drie jaar kunnen bestaan, stellen de onderzoekers. Volgens hen moet daarom de hele organisatie op de schop, en is het verlies niet "zomaar te compenseren" door kosten te besparen op de begroting van ruim twaalf miljoen euro.

Uit het financieel jaarverslag van de organisatie blijkt dat het aantal leden al jaren fors afneemt en dat na 2016 en 2017 de organisatie ook in 2018 weer verlieslijdend zal zijn.

Frustraties

Volgens het rapport van BDO is gebrek aan geld niet het enige probleem. Er leven veel frustraties onder medewerkers en vrijwilligers. Zo is voor veel werknemers en vrijwilligers onduidelijk wat de strategie is. "Er wordt te weinig gesproken over verkeer en te veel over geld en andere bestuurszaken", concludeert het rapport. Iedereen weet wat de missie is ('Iedereen veilig over straat') maar het is onduidelijk hoe ze hier invulling aan moeten geven.

Het bestuur, onder leiding van oud-minister en burgemeester van Alphen aan den Rijn Liesbeth Spies, lijkt het met de analyse eens te zijn. "De vereniging is niet fit en gezond, er heerst wantrouwen, we hebben te maken met vergrijzing en ook het ministerie is kritisch ten opzichte van Veilig Verkeer Nederland", staat te lezen in de notulen van een verenigingsraad in november. "We kunnen niet op deze voet doorgaan."

VR-bril

Onderdeel van het probleem zou de spanning zijn tussen de 5000 vrijwilligers (de vereniging) en de 60 betaalde medewerkers op het hoofdkantoor (de landelijke professionals). Er is sprake van een sterk wij-zij-denken en de organisatie zou inefficiŽnt zijn door een veelvoud aan gremia, bestuurslagen en ondersteunend personeel. Zo heeft de organisatie bijna 200 lokale afdelingen en twaalf overkoepelende districten.

Plannen die bedacht worden op het hoofdkantoor sluiten vaak niet aan bij de praktijk van vrijwilligers. Als voorbeeld noemt het rapport de virtualrealitybril die door het hoofdkantoor is ontwikkeld om op scholen te gebruiken voor verkeerslessen. "Afdelingen hebben onvoldoende kennis om dit product te gebruiken", concludeert het rapport.

Motie van afkeuring

Ondertussen hebben de districtsbesturen weinig vertrouwen meer in de koers van het landelijke bestuur. "Er lijkt iets fundamenteel mis in de top van de organisatie", schrijft district Utrecht in april aan het bestuur. "Er ontbreekt voldoende inzicht en toezicht om te zorgen voor een sluitende begroting en jaarresultaten."

De afgelopen maanden heeft het landelijke bestuur een plan gemaakt dat de organisatie weer financieel gezond moet maken. Dat werd afgelopen vrijdag besproken met de districtsvoorzitters. Maar opnieuw is er kritiek. "Het zogenaamde businessplan is gebaseerd op aannames en niet op onderbouwde getallen", oordeelt district Limburg. Het plan wordt door de districtsvoorzitters naar de prullenmand verwezen.

Een motie van afkeuring van een van de afdelingen wordt uiteindelijk niet ingediend, nadat het bestuur met de toezegging was gekomen om eerder aangekondigde veranderingen opnieuw onder de loep te nemen. Naar verluidt gaat het bestuur nu met nieuwe plannen komen om de organisatie te hervormen.

Kont tegen de krip

Woordvoerder Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland laat in een reactie weten het "geen nieuws" te vinden. "Als het zo doorgaat, gaat het inderdaad fout. Maar we zijn druk bezig de organisatie weer gezond te maken", stelt hij. Het financiŽle tekort is volgens hem ontstaan doordat er de afgelopen jaren extra veel is uitgeven om te kunnen "innoveren en investeren". Zo is het verkeersexamen op basisscholen gemoderniseerd. Op termijn zou dat ook weer geld moeten opleveren.

Dat enkele districten en lokale afdelingen kritisch zijn verbaast hem niets. "Er zijn altijd districten die er anders over denken." Volgens hem roepen de noodzakelijke veranderingen en professionalisering van de organisatie bij sommigen weerstand op. "Je hebt mensen die het proces goed aanvoelen, en mensen die de kont tegen de krip gooien". Ook leeftijd speelt daarbij volgens hem een rol: "Sommigen hebben de oorlog nog meegemaakt, die denken ook op een hele andere manier."
Nabestaanden MH17 verwachten nu stappen van het kabinet
Donderdag, 16:00 NOS nieuws

Bestuurslid Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 verwacht van het kabinet stappen na de vandaag gepresenteerde bewijzen van Russische betrokkenheid.

Hij verwacht niet dat het kabinet al naar het Europese hof stapt, maar zegt wel dat het kabinet de Russische staat zou kunnen aanklagen voor medeaansprakelijkheid voor het neerhalen van MH17. "Het kan nu niet meer bij een juridische verkenning blijven."

Morgen spreekt de ministerraad over de bevindingen die het internationale onderzoeksteam JIT vandaag presenteerde. Premier Rutte komt daarvoor vervroegd terug van zijn bezoek aan India, terwijl minister Blok van Buitenlandse Zaken eerder terugkomt uit Luxemburg, waar hij met de koning en koningin is voor een staatsbezoek.

Nieuwe dingen

Ploeg hoorde in de persconferentie van het internationale onderzoeksteam JIT vandaag drie nieuwe dingen. Het belangrijkste is volgens hem dat het JIT heeft aangetoond dat de Russische 53ste brigade de Buk-raket heeft geleverd die MH17 neerhaalde. Daarmee is de betrokkenheid van de Russische staat aangetoond, zegt Ploeg.

Belangrijk vindt Ploeg ook dat het aantal mensen dat mogelijk betrokken was, is teruggebracht van honderd tot enkele tientallen. "Het net sluit zich", is zijn conclusie.

Verder vond Ploeg het opvallend dat het JIT voor het eerst openlijk forse kritiek uitte op het Russische gebrek aan medewerking. "Tot nu toe is men altijd voorzichtig gebleven, maar nu wordt gewoon gezegd dat de Russen de informatie die vandaag is gepresenteerd, hebben achtergehouden."
Ook Nederland moet oppassen voor de invloed van nepnieuws en filterbubbels
Woensdag, 23:36 Volkskrant
Nederland is onvoldoende voorbereid op de manipulatie van online nieuws. ?We moeten waakzaam zijn?, is de conclusie van het onderzoek Digitalisering van het nieuws, dat woensdagavond is gepubliceerd. Het rapport is uitgebracht door het Rathenau Instituut, dat onderzoek doet naar maatschappelijke aspecten van wetenschap, ≠innovatie en nieuwe technologieŽn.


Blok: Nederland gaat geen vluchtelingen uit Venezuela opnemen
Dinsdag, 20:24 NOS nieuws

Er kan geen sprake van zijn dat vluchtelingen uit Venezuela doorgaan naar Nederland. Minister Blok van Buitenlandse Zaken zegt dat Nederland wel technische ondersteuning heeft aangeboden aan Aruba en CuraÁao, om te helpen met het omgaan met vluchtelingen. Tegelijkertijd benadrukt hij dat het om twee zelfstandige landen binnen het koninkrijk gaat en dat die gebieden daarom een eigen verantwoordelijkheid hebben om hun problemen op te lossen.

Blok komt met de reactie na de herverkiezing van de Venezolaanse president Maduro. Die verkiezingen noemt hij een aanfluiting. "Het waren geen vrije en onafhankelijke verkiezingen. Ik kijk er met grote zorgen naar, er blijft een druk op mensen om te vertrekken."

Hij benadrukt dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen economische vluchtelingen, die een land niet verplicht hoeft op te nemen, en politieke vluchtelingen. "Echte politieke vluchtelingen moeten op basis van het vluchtelingenakkoord wel worden opgenomen."

Tussen Venezuela en de eilanden Aruba, Bonaire en CuraÁao liggen maar enkele tientallen kilometers zee. Venezuela, ooit de bakermat van links in Latijns-Amerika, is tegenwoordig een socialistische dictatuur in crisis. De economie van Venezuela is er heel slecht aan toe. Veel tegenstanders van de president zitten gevangen of zijn gevlucht. Ook de inheemse bevolking, de Warao-indianen, trekt massaal de grens over, weg van Venezuela.

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes, hekelde vorige week de Nederlandse houding ten aanzien van de vluchtelingenstroom uit Venezuela richting de ABC-eilanden. Volgens haar doet Nederland onvoldoende om te helpen met de opvang. Sinds het uitbreken van de politieke en humanitaire crisis in Venezuela in 2015 trokken duizenden vluchtelingen naar de nabijgelegen eilanden Aruba, Bonaire en CuraÁao. Bij elkaar zijn honderdduizenden Venezolanen gevlucht.

Diepe afgrond

VVD-Kamerlid Ten Broeke vreest dat Venezuela door Maduro in een diepe afgrond stort, met een grote vluchtelingenstroom tot gevolg voor de eilanden. "Die zijn volstrekt niet klaar om deze aantallen op te vangen." De VVD'er waarschuwde al jaren geleden dat Nederland en de eilanden maatregelen moesten treffen. "Dit is een ongeluk dat zichzelf heeft aangekondigd." Hij vindt niettemin, net als minister Blok, dat Nederland geen asiel hoeft te verlenen aan de vluchtelingen uit Venezuela.

CDA-Kamerlid Van Helvert noemt de situatie in Venezuela verschrikkelijk. "Er komen nu al vluchtelingen naar Nederland. De vraag is of we de omvang kunnen overzien, want de eilanden zijn heel klein."

SP-Kamerlid Karabulut denkt niet dat de problemen van vandaag op morgen zijn opgelost. "We moeten nadenken hoe de Venezolanen gesteund kunnen worden. Je moet voorbereid zijn op de problemen."

Volgende week debatteert de Tweede Kamer met minister Blok over de ontwikkelingen.
Geen extra maatregelen voor luchtkwaliteit in Nederland
Dinsdag, 13:30 AutoBlog
Pak die diesel en ga! Terwijl de druk in Duitsland met de seconde verder opgevoerd wordt, lijken we de situatie rondom de Europese normen voor fijnstof in Nederland nog redelijk in de hand te hebben. Vandaag heeft het gerechtshof in Den Haag namelijk een kort geding in de doofpot gestopt, dat was aangespannen door Milieudefensie […]


Yellow Tigers verliezen nipt van Nederland in Women?s Nations League

De Belgische volleybalvrouwen (FIVB 13) hebben dinsdag hun eerste wedstrijd op Japanse bodem van de Women?s Nations League volley verloren. De Yellow Tigers gingen in Toyota nipt met 3-2 (21-25, 25-19, 23-25, 31-29 en 15-10) de boot in tegen Nederland (FIVB 8).
'IS-verdachte Suriname wilde ronselen in Nederland en BelgiŽ'
Dinsdag, 02:24 NOS nieuws

De Nederlandse terreurverdachte R. A. is volgens de Surinaamse politie het brein achter terreurgroep Islamitische Staat in Suriname. Hij probeerde behalve in Suriname ook in Nederland en BelgiŽ IS-strijders te ronselen, zo bleek gisteren uit de tweede inhoudelijke behandeling van de zaak in Paramaribo.

R. A. en zijn broer N. I. worden verdacht van betrokkenheid bij het ronselen van IS-strijders en hebben beiden de Nederlandse nationaliteit. Ze zouden ten minste twee Surinamers hebben geholpen naar SyriŽ af te reizen om zich bij de terreurgroep aan te sluiten. De broers zitten al tien maanden vast. Bij de vorige zitting in april ontkenden de broers mensen te hebben geworven.

Nauwe banden met IS

In politiedossier zijn chats opgenomen van de broers waaruit zou blijken dat vooral R. A. nauwe contacten had met IS-contactpersonen. De broers zouden zelf ook van plan zijn geweest om met hun vrouwen en kinderen naar SyriŽ te gaan. R. A. werd echter aangehouden voor hij kon vertrekken.

De advocaat van N. I. vroeg om vrijlating van zijn cliŽnt omdat hij een kleinere rol speelde, maar volgens het Openbaar Ministerie is de verdenking ernstig genoeg om hem vast te houden. Ook is het OM bang dat N. I. met zijn Nederlandse nationaliteit makkelijk het land kan verlaten.
Koop de goedkoopste HEMI van Nederland
21 Mei, 22:30 AutoBlog
Dikke hemisferen op je beeldscherm. Chryslers visie op auto’s is vrijwel hetzelfde als die van resident AB-filmgoeroe @martijngizmo. Er zit slechts een nuanceverschil in. Waar Martijn leeft bij het adagium ‘geen enkele auto is ooit slechter geworden van 100 pk extra’, houden ze bij Chrysler vast aan ‘geen enkele auto is ooit slechter geworden van […]


?Soms vraag ik me af: feministisch Nederland, echt??
20 Mei, 14:24 Volkskrant
Sigrid Kaag trok als topdiplomaat een kwart eeuw langs standplaatsen als New York, GenŤve, Beiroet, Damascus en Jeruzalem. Nu is de D66?er terug als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Populair bij links, ongeliefd bij rechts: Kaag staat symbool voor het gepolariseerde debat in Nederland.


?Iconisch? Gelders Huis in Arnhem Beste Gebouw van Nederland
18 Mei, 22:48 Volkskrant
Het Gelders Huis in Arnhem, ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Team V, volgt station Breda op als Beste Gebouw van het Jaar. De architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) voor ?het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving? werd op 18 mei uitgereikt in de (te renoveren) Bijlmerbajes in Amsterdam.


SyriŽgangers veroordeeld in Turkije, mogen toch terug naar Nederland
18 Mei, 18:36 NOS nieuws

Twee Nederlandse SyriŽgangers zijn in Turkije veroordeeld tot ruim zes jaar cel. De advocaat van een van hen heeft dat bekendgemaakt. De twee zijn in afwachting van het hoger beroep vrijgelaten uit de gevangenis en mogen het vervolg van de zaak in Nederland afwachten, zegt hij.

De twee, Reda Nidalha en Oussama A., sloten zich een paar jaar geleden in SyriŽ aan bij IS en liepen later over naar het Vrije Syrische Leger. In oktober 2016 ontvluchtten ze ook die rebellengroep, naar eigen zeggen omdat ze terug naar Nederland wilden.

Bij de Turkse grens werden ze opgepakt. Sindsdien zaten ze vast in een gevangenis in de stad Gaziantep.

Paspoort

De twee zijn nu veroordeeld tot zes jaar en drie maanden voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Omdat ze al anderhalf jaar in voorarrest hebben gezeten en de behandeling van het hoger beroep waarschijnlijk nog lang op zich laat wachten, zijn ze vrijgelaten, zegt advocaat ÷zdemir. Volgens hem kunnen verdachten in dit soort zaken in Turkije maximaal twee jaar in voorarrest zitten.

De twee kunnen nog niet direct naar Nederland, omdat ze geen paspoort bij zich hebben. Volgens Nidalha's vader Mohammed, die vanwege de zaak geregeld in het nieuws was, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken hem laten weten dat het bezig is om dat op te lossen.
Premier Aruba: Nederland 'onverschillig' over vluchtelingenstroom Venezuela
18 Mei, 09:36 NOS nieuws

De premier van Aruba Evelyn Wever-Croes hekelt de Nederlandse houding ten aanzien van de vluchtelingenstroom richting de ABC-eilanden. In gesprek met NRC noemt ze Nederland "te onverschillig en irritant".

Volgens Wever-Croes wil Nederland Aruba, een land in het Koninkrijk der Nederlanden, onvoldoende helpen met de opvang. "Nederland wil daaraan niet meehelpen, aan alles hangt een prijskaartje. Alleen van het ministerie van Defensie krijgen we hulp bij de logistiek", zegt de premier tegen de krant.

De Arubaanse premier heeft ook kritiek op de "twee gezichten" van de Nederlandse regering in de relatie met Venezuela. Aan de ene kant steunt Nederland EU-beleid waarin sancties worden opgelegd aan de Venezolaanse president NicolŠs Maduro. Aan de andere kant bracht minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok onlangs een bezoek aan Venezuela.

Maduro had de grenzen gesloten met de ABC-eilanden, omdat de eilanden te weinig zouden doen tegen de smokkel van goud, koper en andere grondstoffen uit Venezuela. Na het bezoek van Blok werd de blokkade opgeheven. Wever-Croes noemt de bijeenkomst met Blok in Caracas, waar ook zij voor was uitgenodigd, "een show".

5000 illegalen

Sinds het uitbreken van de politieke en humanitaire crisis in Venezuela in 2015 trokken duizenden vluchtelingen naar de nabijgelegen eilanden Aruba, Bonaire en CuraÁao. Op Aruba verblijven momenteel zo'n 5000 illegalen op een bevolking van ruim 115.000. Intussen is Aruba bezig met plannen voor een opvangkamp waar plek is voor zo'n 500 vluchtelingen.

Zondag zijn er presidentsverkiezingen in Venezuela, maar veel mensen vragen zich af of de verkiezingen eerlijk zullen verlopen. Wever-Croes zegt tegen NRC rekening te houden met een massale toestroom van vluchtelingen na zondag.
'Meer kleine, maar gerichte en complexe ddos-aanvallen in Nederland'
17 Mei, 10:18 Tweakers
Ddos-aanvallen in Nederland zijn steeds vaker beperkt van omvang en van korte duur, maar ze worden ook steeds complexer en aanvallers zetten ze gerichter in. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers.


Tornado in Duitsland, net over de grens met Nederland

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft een tornado grote schade veroorzaakt. De wervelstorm ontstond bij een zware onweersbui. In de omgeving van de stad Viersen, net over de grens bij Venlo, werden daken van huizen geslagen en waaiden bomen om.

Deze automobilist filmde de tornado vanuit zijn auto:

In Viersen raakte iemand zwaargewond toen een tak naar beneden kwam. Ook werden wegen gesloten vanwege omgevallen bomen. Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen.

Zesde tornado

In Nederland komen wervelstormen ťťn ŗ twee keer per jaar voor. In Duitsland ziet men ze vaker: dit was de zesde tornado dit jaar.

"Tornado's ontstaan bij zeer zware buienwolken waarin ook veel windschering aanwezig is", legt NOS-weerman Marco Verhoef uit. "Dat wil zeggen dat de wind aan de grond bijvoorbeeld uit het noorden waait en op enige hoogte uit het noordoosten of oosten. Ook kan de wind met de hoogte flink toenemen, waardoor een rotatie ontstaat."

Bekijk hieronder meer beelden van de tornado:Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be