NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Mugabe

2News.be / Trefwoorden / Mugabe

Nieuwe president ontbindt regering Mugabe
27 November, 22:42 Gazet v. Antwerpen

De nieuwe Zimbabwaanse president Emmerson Mnangagwa heeft de regering van zijn voorganger, Robert Mugabe, ontbonden. Dat maakte de openbare omroep ZBC maandag bekend. Mnangagwa heeft twee persoonlijkheden van de regeringspartij Zanu-PF de postjes op FinanciŰn en Buitenlandse Zaken toevertrouwd, om tijd te hebben een regering te vormen en om ?de continu´teit van essentiŰle ministeries? te verzekeren.
Als Mugabe had geweten dat hij gewoon kon terugtreden, had hij dit twintig jaar geleden al gedaan
27 November, 17:54 Volkskrant
De staatsgreep in Zimbabwe die geen staatsgreep mocht heten, is inderdaad geen staatsgreep geweest. Althans geen staatsgreep van het type waarmee Afrikanen in de loop der jaren ervaring hebben opgedaan: militair vertoon in stoffige straten, de overname van de nationale televisiezender, de belofte van vrije verkiezingen (waarvan na enige tijd niets meer wordt gehoord) en de verdrijving, dan wel ver


Deze pater was het oliemannetje tussen de legertop en Mugabe
26 November, 20:54 Volkskrant
Een bebrilde jezu´etenpater speelde een cruciale rol bij het aftreden van Robert Mugabe als president van Zimbabwe. Fidelis Mukonori (70) deelde afgelopen weekend details met de media. Over het historische moment in zijn villa Blue Roof waarop Mugabe dinsdagmiddag 21 november met een handtekening een einde maakte aan zijn 37-jarige regime, zei Mukonori: 'Zijn gezicht gloeide. Het leek alsof er een


Week in beeld: Mladic, Mugabe en een marathondebat
25 November, 16:30 NOS nieuws

Zimbabwanen hebben er dagen op gewacht en dinsdag is het zo ver: president Mugabe doet na 29 jaar presidentschap (en in totaal 37 jaar regeren) afstand van de macht. Zowel in het parlement als bij de gewone bevolking barst het feest los.

In Egypte wordt op een moskee in de Sina´-woestijn een aanslag gepleegd. Zeker 300 mensen komen daarbij om het leven.

In eigen land krijgt de Servische oud-generaal Ratko Mladic levenslang voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Mladic is onder meer schuldig aan de dood van zo'n 8000 moslimmannen in Srebrenica in 1995.

Verder brengt koning Willem-Alexander een bezoek aan woonwagenkamp Beukbergen in Zeist, hebben veel reizigers last van vertragingen op Schiphol door een storing bij de Luchtverkeersleiding, wordt in veertien gemeenten een nieuwe gemeenteraad gekozen en doen 50Plus en PVV een poging de 'aflosboete' tegen te houden door urenlang te debatteren.

En dat de feestmaand december bijna begint, is deze week al te merken. Zo wordt bij het Vaticaan en het Witte Huis de kerstboom binnengehaald, gaan Amerikanen massaal de weg op voor een bezoekje aan familie tijdens Thanksgiving en slaan koopjesjagers hun slag tijdens Black Friday. Je ziet het allemaal in de week in beeld.

We hebben deze week ook in video gevat, bekijk hem hieronder:
Kalfsleverworst zonder kalfslever: wie krijgt het Gouden Windei?
24 November, 11:42 NOS nieuws

Kalfsleverworst van de Aldi zonder kalfslever, boerenma´sbrood van de Jumbo zonder ma´smeel en volkoren scharreleierkoeken van de Lidl met slechts zes procent volkorenmeel.

Het zijn een paar voorbeelden van de lijst met de meest misleidende producten uit de supermarkt. Vanaf vandaag kan er weer op het Gouden Windei gestemd worden, een 'prijs' die actiegroep Foodwatch jaarlijks uitreikt aan een product dat volgens de klant het meest misleidend is.

De finalisten zijn geselecteerd aan de hand van de klachten die via een meldpunt van Foodwatch binnenkwamen.

'Kletskoek van Lidl'

In de kalfsleverworst zonder kalfslever van de Aldi zit varkenslever met wat tomatenpuree, om de kleur te veranderen zodat het lijkt op kalfslever. Er is ook geen ma´smeel gebruikt voor het ma´sbrood van de Jumbo: het heeft een geel ma´skleurtje gekregen door toegevoegde extracten. De volkoren scharreleieren noemt Foodwatch "kletskoek van de Lidl", omdat er zes procent volkorenmeel in zit.

Dat een zak met muesli van de Albert Heijn 'vezelrijk' wordt genoemd, bestempelt Foodwatch als "vezel-rijkelijk overdreven": juist deze muesli-variant bevat de minste vezels.

Ook Conimex Ketjap Manis Gold staat op de lijst. Foodwatch wijst erop dat er in deze ketjap bijna net zoveel suikers zitten als in een fles schenkstroop, ruim 70 procent. Het Mama Nature-citroenconcentraat van de Aldi staat ook op de lijst. Dat blijkt namelijk geen concentraat: "Je verwacht extra geconcentreerd citroensap. Maar er zit 20 procent citroensap in, de rest is aangemaakt met onder meer water."

De Innocent superjuice met framboos, kers, boosted met gojibes blijkt voornamelijk appelsap. In het sapje zit minder dan 10 procent van de genoemde vruchten. "De sapjes van Innocent maken zich dus behoorlijk schuldig aan overdrijving en misleiding", vindt Foodwatch.

Niet healthy

Vorig jaar won de Healthy People Blauwe bosbes en framboos het Gouden Windei. Het drankje blijkt helemaal niet zo "healthy" te zijn als dat de naam doet vermoeden en bevat zelfs meer suikers dan een blikje Coca-Cola.

Voor de verkiezing van dit jaar kan tot halverwege december gestemd worden. De winnaar wordt daarna bekendgemaakt.
Mugabe mag tot zijn dood in Zimbabwe blijven en hoeft niet te vrezen voor strafvervolging
23 November, 20:06 Volkskrant
Robert Mugabe, die zich dinsdag na 37 jaar als president van Zimbabwe heeft teruggetrokken, mag in het land blijven wonen zonder te vrezen voor strafvervolging. Deze garanties zou de oud-president donderdag hebben gekregen in onderhandelingen over een ordelijke machtsoverdracht. Volgens anonieme bronnen heeft de 93-jarige Mugabe aangegeven dat hij in Zimbabwe wil sterven en niet ergens in ballings


'Mugabe immuniteit en bescherming beloofd'
23 November, 12:18 NOS nieuws

Aan Robert Mugabe is vrijwaring van strafvervolging en bescherming in eigen land beloofd, zeggen bronnen die in Zimbabwe betrokken waren bij de onderhandelingen over zijn aftreden. Dat zou betekenen dat hij het land niet hoeft te ontvluchten. Mugabe trad dinsdag af, na een regeerperiode van bijna 40 jaar.

Wat de regeling die Mugabe is aangeboden precies inhoudt, is niet bekendgemaakt. Onbekend is ook welke regeling met zijn vrouw Grace is getroffen. Zij werd in de afgelopen maanden steeds vaker als Mugabe's opvolger genoemd, tot afgrijzen van velen in Zimbabwe.

Mugabe's positie was onhoudbaar geworden nadat het leger de macht had gegrepen en de regeringspartij ZANU-PF zich tegen hem had gekeerd. Ook na een ongebruikelijk volksprotest waarin op zijn vertrek werd aangedrongen, bleef Mugabe nog enkele dagen sto´cijns op zijn post.

Mugabe is na de televisierede van zondag, waarin hij nog met geen woord repte over aftreden, niet meer in het openbaar gezien.

Opvolger

Morgen wordt de door Mugabe ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa beŰdigd als president. Hij werkte jarenlang samen met Mugabe, ook als minister van Justitie en Defensie.

Mnangagwa was in de jaren 80 betrokken bij een militaire campagne die duizenden politieke tegenstanders van Mugabe het leven kostten. Activisten en mensenrechtengroeperingen tonen zich om die reden bezorgd dat Mnangagwa de nieuwe sterke man is. Volgend jaar zijn er nieuwe verkiezingen in Zimbabwe.

De grootste oppositiepartij MDC heeft Mnangagwa opgeroepen direct een begin te maken met het afbreken van het onderdrukkingsapparaat van Mugabe.
Ik heb Mugabe regelmatig gesproken; hij had het niet zo op Nederland
22 November, 22:18 Volkskrant
De ingezonden brieven van donderdag 23 november. Het artikel van Wim Bossema brengt bij mij ook allerlei herinneringen naar boven. Ik heb Mugabe als vrijheidsstrijder, politicus regelmatig gesproken, in Mozambique, Lusaka, GenŔve, Londen en natuurlijk in Harare, waar ik voor het eerst in 1975 kwam. Mijn leukste anekdote was een bezoek in Mozambique, in 1978. Een kamp met guerrillastrijders was net


Opvolger Mugabe zou vrijdag ingezworen worden
22 November, 14:18 Skynet Buitenland
Emmerson Mnangagwa (75), de voormalige vicepresident onder Robert Mugabe, zou vrijdag ingezworen worden als de nieuwe president van Zimbabwe. Zo berichten althans de staatsmedia vandaag.


Verlost van Mugabe: maar na het feestvieren volgt de onzekerheid
21 November, 22:42 Volkskrant
Zimbabwe is verlost van Mugabe, maar gaat ook een onzekere periode tegemoet. Voorlopig krijgt vice-president Mnangagwa het vertrouwen van het volk. Harare verandert dinsdag in de avondschemering in ÚÚn grote claxon. Solomon (38) houdt ook niet op met toeteren in zijn Isuzu. 'Miraculeus' is het terugtreden na 37 jaar van Robert Mugabe. Hoe nu verder in Zimbabwe? 'Wat dan ook', zegt Solomon, die in


21 November, 21:48 Skynet
Ook in het buitenland opluchting over einde Mugabe-tijdperk
21 November, 20:54 NOS nieuws

In de hoofdstad Harare vieren veel Zimbabwanen op straat het aftreden van Robert Mugabe. Ook uit het buitenland komen veel instemmende reacties op het vertrek van de 93-jarige president, dat al dagen in de lucht hing.

Alpha CondÚ, de president van Guinee en voorzitter van de Afrikaanse Unie, zegt dat hij oprecht verrukt is over het besluit van Mugabe om af te treden. Hij voegde er wel aan toe dat het jammer is dat Mugabe door de achterdeur vertrekt en dat hij in de steek is gelaten door het parlement in Harare.

Held

De leider van de Afrikaanse Unie noemde Mugabe een grote vechter en een Afrikaanse held. CondÚ zegt dat de presidentsverkiezingen in Zimbabwe volgend jaar moeten doorgaan en dat de unie bereid is te helpen bij het organiseren ervan.

Namens de regering-Trump sprak de Amerikaanse ambassade in Harare van een historisch besluit. Het einde van het tijdperk-Mugabe biedt het land de mogelijkheid zijn eigen koers te bepalen en te werken aan vrije en eerlijke verkiezingen, staat in een verklaring.

De Amerikanen hoorden bij de felste critici van Mugabe, die werd beschuldigd van het onderdrukken van de bevolking en het ru´neren van de economie.

Betere toekomst

Ook de Britse premier May verwelkomt het vertrek van Mugabe, omdat het de weg vrijmaakt voor vrije verkiezingen en voor het herstel van de economie onder een legitiem gekozen regering.

"Als de oudste vriend van Zimbabwe zullen we er alles aan doen om het land te helpen. In samenwerking met internationale en regionale partners zullen we helpen het land de mooie toekomst te geven die het verdient", zei May.
Mugabe wilde aan de macht blijven tegen een ongekend hoge prijs
21 November, 19:06 NOS nieuws

Het is nu nauwelijks meer voor te stellen, maar begin jaren 80 wordt de Zimbabwaanse leider Robert Mugabe nog alom gerespecteerd en bewonderd. Hij is de Nelson Mandela van die tijd; de zwarte leider die zijn hand verzoenend uitsteekt naar de blanken. Sommigen noemen hem zelfs een kanshebber voor de Nobelprijs voor de Vrede.

"Laten we het verleden vergeten. Ook al was je gisteren mijn vijand, vandaag ben je mijn vriend", zegt Mugabe in zijn eerste tv-toespraak na de onafhankelijkheid in 1980.

De blanken in zijn land, voorheen de Britse kolonie RhodesiŰ, halen opgelucht adem. Ze zijn aanvankelijk bang voor de marxistische guerrillaleider en vrezen bijltjesdag. Maar Mugabe blijkt een pragmaticus die de blanken helemaal niet wil verjagen.

De blanken mogen de goedlopende economie blijven runnen, terwijl hij zorgt voor goed onderwijs, goede ziekenhuizen en werk voor de zwarten. Mugabe lijkt zo'n veelbelovend leider, dat zijn eerste Britse biografen David Smith en Colin Simpson hem "de meest invloedrijke en welbespraakte staatsman van Afrika" noemen.

Toch verandert hij langzaam van held in dictator. Zijn latere biografen noemen Mugabe zeer intelligent, maar ook hard en parano´de. Hij voelt zich uitverkoren, maar ook vaak in de steek gelaten. Om te beginnen door zijn vader, later door de Britse regering die de oppositie zou steunen. Dit maakt hem razend van woede, vastberaden om erkenning af te dwingen.

De jonge Robert GabriŰl Mugabe wordt op een jezu´etenschool opgeleid tot leraar en geeft daarna een paar jaar les in Ghana. Terug in RhodesiŰ is hij een van de oprichters van verzetsbeweging ZANU. In 1964 wordt hij gearresteerd.

Na tien jaar gevangenschap groeit hij uit tot leider van de guerrillastrijders. Vanuit buurlanden voeren ze oorlog tegen het blanke minderheidsbewind van Ian Smith.

Na de onafhankelijkheid wordt Mugabe eerst premier en later president. Al gauw wordt duidelijk dat hij geen politieke rivalen duldt. Hij zet zijn vroegere strijdmakker Nkomo uit de regering en stuurt zijn beruchte Vijfde Brigade af op diens aanhangers. Zeker 20.000 mensen worden vermoord.

Of mensen hem aardig vinden, lijkt hem niet te interesseren. Mugabe leeft als een asceet, drinkt geen alcohol en stelt hoge eisen aan zijn omgeving. Hij zegt streng katholiek te zijn, maar heeft al een verhouding met zijn secretaresse Grace voor zijn eerste vrouw aan kanker overlijdt.

'Tony Blair is homo'

Eind jaren 90 beginnen de Zimbabwanen te morren. Het gaat slechter met de economie en de inflatie en werkloosheid nemen toe. Ook zijn ze boos omdat Mugabe het leger naar een geldverslindende oorlog in Congo stuurt. Er komen stakingen en er ontstaat een serieuze oppositiepartij: de Movement for Democratic Change (MDC) van oud-vakbondsleider Morgan Tsvangirai.

Dit is het omslagpunt. Om zijn macht te behouden, grijpt Mugabe terug naar de heldenstatus waarmee hij aan die macht kwam: de verlosser die de zwarten bevrijdde. Hij beschuldigt de oppositie ervan marionetten te zijn van Britse imperialisten. Tony Blair noemt hij een homo, zijn favoriete scheldwoord.

Dramatischer is zijn aankondiging dat hij duizenden blanke boeren gaat onteigenen, zonder compensatie. Oorlogsveteranen die met geweld boerderijen bezetten en zelfs een paar boeren vermoorden, mogen van Mugabe hun gang gaan.

Cruciaal is een referendum in 2000 over een grondwetswijziging. De meeste Zimbabwanen stemmen tegen, tot afgrijzen van Mugabe. Media worden gemuilkorfd, oppositieleden in elkaar geslagen. De economie stort volledig in, de inflatie loopt op tot 100.000 procent per jaar, mensen sterven de hongerdood.

Westerse sancties krijgen Mugabe niet op de knieŰn. Bovendien houden Zuid-Afrika en veel andere Afrikaanse leiders hem lang de hand boven het hoofd. Ze blijven loyaal aan hun vroegere mede-verzetsstrijder, die altijd onderdak bood aan ANC-strijders.

Toch moet het in 2008 zelfs Mugabe duidelijk zijn dat hij de steun van zijn eigen volk kwijt is. Bij de presidentsverkiezingen wint oppositieleider Tsvangirai de eerste ronde. Mugabe gaat over tot nog zwaarder geweld en intimidatie, waarna de oppositieleider besluit zich terug te trekken uit de race.

Grimmig gezicht

Mugabe wordt dan voor de zesde keer president - ondanks fikse internationale kritiek, ditmaal zÚlfs uit buurlanden. Onder grote druk zet hij met een grimmig gezicht zijn handtekening onder de vorming van een regering van nationale eenheid. Tsvangirai wordt premier in een ongemakkelijke coalitie die nauwelijks tot daden komt.

De werkloosheid neemt nog verder toe en er is in het land veel armoede. Ook het verzet tegen Mugabe neemt toe. Zo wordt hij in 2015 door de oppositie uitgejouwd in het parlement tijdens het uitspreken van de state of the nation-toespraak. Een jaar later verbreken veteranen uit de Onafhankelijkheidsoorlog de banden met Mugabe. In een verklaring noemen ze hem dictatoriaal, manipulatief en egocentrisch.

Ondanks dit verzet wordt Robert Mugabe in 2016 door zijn partij opnieuw voorgedragen als kandidaat voor de verkiezingen in 2018. Tegen die tijd zal hij 94 jaar oud zijn.

Opvolging

Ook is hij al bezig zijn opvolging te regelen. Hij wil dat zijn 41 jaar jongere vrouw Grace, zijn voormalige secretaresse met wie hij in 1996 na de dood van zijn eerste vrouw in het huwelijk trad, hem opvolgt.

Zij krijgt vanwege zijn zwakke gezondheid en hoge leeftijd steeds meer invloed op de Zimbabwaanse politiek. Maar 'Gucci Grace', een bijnaam die ze krijgt vanwege haar extravagante uitgaven in winkels in Parijs, is niet geliefd bij veel Zimbabwanen en militairen.

De presidentsvrouw zorgt er begin november 2017 persoonlijk voor dat de gedoodverfde opvolger van Mugabe, vicepresident Emmerson Mnangagwa, wordt ontslagen. Daarmee overspeelde ze waarschijnlijk haar hand want Mnangagwa staat bekend om zijn goede banden met de legerleiding. Het leger pikt zijn ontslag dan ook niet en grijpt in. Mugabe wordt onder huisarrest geplaatst. Hij eist dat hij zijn termijn kan afmaken.

Mugabe wilde aan de macht blijven tegen een ongekend hoge prijs - de totale ineenstorting van Zimbabwe. Hij had de geschiedenis in kunnen gaan als een van de grootste helden van Afrika, maar werd uiteindelijk een van de ergste dictators.
Vreugde-uitbarsting in straten van Zimbabwaanse hoofdstad Harare na ontslag Mugabe
21 November, 18:12 Skynet
Meteen na de aankondiging van het ontslag van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe zijn de tegenstanders van de president in hoofdstad Harare massaal de straat opgetrokken. Op sociale media doen talrijke beelden de ronde van vreugdetaferelen op straat, maar ook in het conferentiecenter waar de parlementsleden deze namiddag verzameld waren zijn gelijkaardige taferelen te zien.


President Mugabe van Zimbabwe afgetreden
21 November, 17:18 NOS nieuws

President Mugabe van Zimbabwe is met onmiddellijke ingang afgetreden. De voorzitter van het Zimbabwaanse parlement heeft dat meegedeeld. Hij zegt dat hij een brief van Mugabe heeft gekregen. In het parlement brak een luid gejuich los. De vergadering werd stilgelegd.

In het parlement werd vergaderd over de afzettingsprocedure tegen Mugabe. In de brief schrijft Mugabe dat hij vrijwillig en met onmiddellijke ingang zijn ontslag aanbiedt, in het belang van een vreedzame machtsoverdracht.

In de straten van de hoofdstad Harare zijn duizenden juichende mensen. Auto's rijden toeterend rond.

Het aftreden van Mugabe komt toch nog onverwacht. Verwacht was dat hij zondagavond in een tv-toespraak zijn aftreden bekend zou maken, maar dat deed hij niet. Vorige week woensdag greep het leger de macht.

Gisterochtend verliep een ultimatum. Omdat hij niet voor die tijd de eer aan zichzelf hield, begon het parlement met een afzettingsprocedure. De regeringspartij Zanu-PF had een motie van wantrouwen opgesteld. Daarin stond dat Mugabe "een bron van instabiliteit is", dat hij de rechtsstaat niet respecteert en dat hij verantwoordelijk is voor de economische malaise waarin het land verkeert.

Mugabe is 37 jaar aan de macht geweest.
Ontslagen vice-president: Mugabe moet direct opstappen
21 November, 09:36 NOS nieuws

De voormalige vice-president Mnangagwa van Zimbabwe heeft gesproken met president Mugabe, tegen wie een afzettingsprocedure in gang wordt gezet. Mugabe blijft weigeren af te treden na de militaire machtsovername van vorige week. Mnangagwa roept de president op om te luisteren naar het volk en direct te vertrekken.

Mnangagwa werd twee weken geleden ontslagen en het leger schuift hem nu naar voren als opvolger van Mugabe. De oud-vice-president zegt dat beveiligers hem na zijn ontslag waarschuwden dat hij gearresteerd zou worden en op het politiebureau zou worden gedood. Daarom vluchtte Mnangagwa zo snel mogelijk naar het buitenland, waar hij nu nog steeds is.

Volgens Mnangagwa heeft Mugabe hem uitgenodigd om terug te keren naar Zimbabwe, maar hij wil pas terugkeren als zijn veiligheid is gegarandeerd. De politicus laat weten wel uit te kijken naar een snelle terugkeer en wil meehelpen met de wederopbouw van de economie.

Niet negeren

Het ontslag van de vice-president op 6 november en de geruchten dat Mugabes vrouw Grace hem zou opvolgen, leidden tot de staatsgreep van vorige week. In de dagen daarna zegde Mugabes partij ZANU-PF het vertrouwen in hem op.

In het weekend werd gedemonstreerd tegen de president die sinds 1980 aan de macht is. Volgens Mnangagwa hebben de Zimbabwanen daarmee duidelijk gemaakt dat ze geen vertrouwen meer hebben in Mugabe en kan de president dat niet negeren.

Mnangagwa wil dat de afzettingsprocedure tegen Mugabe doorgaat, ongeacht het verloop van de gesprekken tussen hem en Mugabe.

Motie van wantrouwen

Vandaag stemt het parlement over een motie van wantrouwen tegen Mugabe. Als die wordt aangenomen, wordt de afzettingsprocedure in gang gezet.

Een speciale parlementscommissie kan op woensdag een resolutie opstellen. Als twee derde van het parlement die steunt, kan Mugabe uit zijn functie worden gezet.
Wekdienst 21/11: onzekere toekomst voor Mugabe en de wet-Hillen
21 November, 07:13 NOS nieuws

Goedemorgen! Het Zimbabwaanse parlement begint vandaag de afzettingsprocedure van president Mugabe. In Den Haag is een debat over de 'aflosboete'. Of het debat ook tot een einde komt, is nog de vraag: twee Kamerleden willen met het aanvragen van heel veel spreektijd voorkomen dat de wet-Hillen wordt afgeschaft.

Het wordt bewolkt en op veel plaatsen gaat het regenen. De temperatuur loopt op naar 11 tot 13 graden en er waait een matige zuidwestenwind.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

? In Zimbabwe wordt vandaag een begin gemaakt met het afzetten van president Mugabe. Een begin, want de procedure kan dagen of zelfs weken duren.

? Vandaag komt de eis tegen de NS en enkele ex-bestuurders. Het OM verdenkt ze van valsheid in geschrifte, omkoping en schending van bedrijfsgeheimen bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

? In de Tweede Kamer wordt gedebatteerd over de wet-Hillen. Volgens het regeerakkoord moet de wet worden afgeschaft, maar de oppositie spreekt van een 'aflosboete' (lees hier hoe dat precies zit). Kamerleden van 50Plus en de PVV hebben aangekondigd dat ze het debat gaan frustreren door tientallen uren spreektijd aan te vragen.

? En in Marokko staan de leiders van de protestbeweging van de Rif (Noord-Marokko) voor de rechter. Of het proces doorgaat is de vraag, het is al een paar keer uitgesteld. Riffijnen demonstreren al ongeveer een jaar voor meer banen en minder corruptie.

Wat heb je gemist?

Twee prominente Amerikaanse journalisten worden beschuldigd van seksueel wangedrag. Het gaat om Witte Huis-verslaggever Thrush van The New York Times en Charlie Rose, die bij een publieke omroep een interviewprogramma heeft en bij CBS een ochtendshow presenteert.

De 75-jarige Rose wordt door acht vrouwen van 21 tot 37 jaar beschuldigd van seksuele intimidatie en aanranding. Dat zou hebben plaatsgevonden vanaf eind jaren 90 tot in elk geval 2011. Hij zou naakt hebben rondgelopen in hun bijzijn, hun borsten en billen hebben vastgepakt en de vrouwen in hun kruis hebben gegrepen. Zijn programma's zijn stilgelegd. Ook Thrush is door zijn werkgever geschorst.

Ander nieuws uit de nacht:

? Stromend water op Mars lijkt zand: de NASA dacht in 2015 stromend water te hebben gevonden op de rode planeet. Nu lijkt het echter te gaan om zand.

? GroenLinks, SP en PvdA: farmaceutische industrie aanpakken: drie linkse partijen willen onder meer een verbod op sponsoring van patiŰntenverenigingen door de farmacie.

? VN-chef stelt onderzoek in naar slavenhandel in LibiŰ: CNN liet vorige week een verslag zien, waarin beelden worden getoond van slavenhandel. Er werd zo'n 400 dollar per man betaald.

En dan nog dit:

De Belgische tv-show Sorry voor Alles heeft in New York een Emmy gewonnen voor entertainment. Het programma, dat ook in Nederland wordt uitgezonden, volgt een maand lang mensen met een verborgen camera, terwijl ze niets door hebben. Pas in de studio wordt alles opgebiecht.

Kamiel de Bruyne is bedenker van het programma. Voor de camera van een Belgische nieuwssite legt hij uit hoe hij op het idee van de show kwam:

Op het 45e International Emmy Awards Gala waren ook Nederlandse genomineerden: de Engelstalige miniserie Tokyo Trial van regisseur Pieter Verhoeff en de documentaire Robin de Puy - Ik ben het allemaal zelf.

Fijne dag!
Eigen partij zet Mugabe af
21 November, 04:12 Gazet v. Antwerpen

De partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe start vandaag de afzettingsprocedure voor de 93-jarige president, die van geen wijken wil weten.
Het leger in Zimbabwe zaait verwarring over het lot van Mugabe
20 November, 23:24 Volkskrant
President Robert Mugabe gaat met de door hem ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa rechtstreeks overleg voeren over de politieke toekomst van Zimbabwe. Dat heeft de legerleiding van het land maandagavond gezegd tijdens een persconferentie in een kazerne in de hoofdstad Harare. Volgens de verklaring keert Mnangagwa 'binnenkort' terug naar Zimbabwe, en zal 'de natie' worden ge´nformeerd 'over d


Staatstelevisie: verklaring Mugabe in aantocht
19 November, 18:24 NOS nieuws

President Mugabe van Zimbabwe houdt vanavond een persconferentie, heeft de staatstelevisie laten weten.

"Het kan niet anders dan dat hij gaat zeggen dat hij gaat aftreden", zei correspondent Bram Vermeulen op NPO Radio 1. Hij gaat ervan uit dat de voormalige vicepremier Emmerson Mnangagwa Mugabe zal opvolgen.

Daarmee is niet gegarandeerd dat Zimbabwe weer een democratie wordt. Mnangagwa was onder Mugabe decennialang de tweede man van Zimbabwe en wordt nu door het leger naar voren geschoven.

ZANU-PF

De Zimbabwaanse legertop onderhandelt al dagen met Mugabe over zijn aftreden. Tot nu toe wilde de 93-jarige leider niet opstappen.

Eerder vandaag heeft het centrale comitÚ van Mugabe's partij ZANU-PF hem afgezet als partijleider.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be