NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesMinisters

2News.be / Trefwoorden / Ministers

Europese ministers van FinanciŽn bereiken akkoord: strengere kapitaaleisen voor Europese banken
Gisteren, 21:42 Volkskrant
Europese banken moeten hogere en kwalitatief sterkere kapitaalbuffers aanleggen om te voorkomen dat ze bij een nieuwe financiŽle crisis alsnog met miljarden euro?s belastinggeld gered moeten worden. Na anderhalf jaar van zware onderhandelingen bereikten de Europese ministers van FinanciŽn vrijdagmiddag een akkoord hierover.


Beoogde ministers CataloniŽ blijven vastzitten
Dinsdag, 15:36 NOS nieuws

Twee beoogde ministers voor het nieuwe Catalaanse bestuur komen niet vrij. Het Spaanse hooggerechtshof zegt dat het niet akkoord gaat met de vrijlating van de oud-ministers van de regering Puigdemont. Daardoor kan de beŽdiging woensdag niet doorgaan.

Zolang er geen nieuw werkend Catalaans bestuur is, kan de Spaanse regering de interventie in CataloniŽ niet opheffen. Overigens had premier Rajoy zondag al laten weten dat hij het nieuwe bestuur niet erkent. De Spaanse regering vindt het onverteerbaar dat regiopresident Torra vier ministers wil aanstellen, die op de vlucht zijn voor het Spaanse OM of in voorarrest zitten.

Voor premier Rajoy levert de situatie een probleem op voor zijn begroting. Woensdag stemt het parlement in Madrid namelijk over de begroting voor 2018, maar de regering heeft daarvoor ook waarschijnlijk de stemmen van de Baskische partij PNV nodig. Die partij eist echter dat Rajoy stopt met zijn interventie in CataloniŽ.

Puigdemont

De Catalaanse president Torra ligt al sinds zijn beŽdiging overhoop met Madrid. Hij gaf aan dat hij de strijd voor onafhankelijkheid zou voortzetten en dat het zijn doel is "de rechtmatige president van CataloniŽ, Carles Puigdemont, weer in het zadel te helpen".

Hij is ook bij Puigdemont op bezoek geweest in Berlijn. Vandaag heeft een Duitse rechtbank een verzoek van de aanklager afgewezen om Puigdemont weer vast te zetten. Volgens de aanklager is de kans groot dat Puigdemont zal vluchten, maar de rechter wilde daar niet in mee.

De rechter moet nog een besluit nemen of de oud-president van CataloniŽ wordt uitgeleverd aan Spanje, waar de aanklager hem wil vervolgen voor rebellie en corruptie.
Gevangen en gevluchte ministers in Catalaanse regering
19 Mei, 17:24 De Tijd
17:16 De nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra heeft zaterdag zijn regering samengesteld.


Raadkamer verklaart Europese aanhoudingsbevelen Catalaanse ex-ministers niet uitvoerbaar
De Brusselse raadkamer heeft vandaag na een korte zitting beslist dat de Europese aanhoudingsbevelen (EAB) tegen de drie Catalaanse ex-ministers niet-uitvoerbaar zijn. De raadkamer heeft de vordering van het Brusselse parket gevolgd.


Brusselse raadkamer verklaart Europese aanhoudingsbevelen tegen Catalaanse ex-ministers niet uitvoerbaar
16 Mei, 11:24 Gazet v. Antwerpen

De Brusselse raadkamer heeft woensdag na een korte zitting beslist dat de Europese aanhoudingsbevelen (EAB) tegen de drie Catalaanse ex-ministers niet-uitvoerbaar zijn. De raadkamer heeft de vordering van het Brusselse parket gevolgd.
Sterke vergroening dienstwagens Vlaamse ministers
11 Mei, 15:12 Skynet
De dienstwagens van de Vlaamse ministers zijn een stuk milieuzuiniger dan enkele jaren geleden. De gemiddelde ecoscore van de wagens op de Vlaamse kabinetten is op twee jaar tijd gestegen van 58,6 naar 70,1. De rest van het wagenpark van de Vlaamse overheid hinkt nog wat achterop, maar ook daar zijn de regels intussen aangescherpt. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) op een schriftelijke vraag van Jos De Meyer (CD&V).


Europese ministers zitten maandag samen met Iraanse vertegenwoordigers
9 Mei, 12:12 Skynet
De Franse, Britse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandag een onderhoud met Iraanse afgevaardigden om te kijken hoe het nucleair akkoord met Iran kan gevrijwaard worden, nu Amerika het heeft opgezegd. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse zaken Jean-Yves Le Drian aangekondigd.


Europese ministers van Buitenlandse Zaken: wapens hebben gesproken, nu is weer tijd voor diplomatie en dialoog
16 April, 22:06 Volkskrant
Europa wil het conflict met Rusland niet verder op de spits drijven na de raketaanval van dit weekeinde op Syrische doelen. Het volgt niet meteen het voorbeeld van de Amerikanen, die nieuwe economische sancties tegen Moskou hebben aangekondigd vanwege de Russische steun aan het Syrische regime. De wapens hebben gesproken, nu is het weer tijd voor diplomatie en dialoog, was maandag de boodschap van


Vervanging F-16's: "Wie uitleg wil, moet zich tot ministers wenden"
13 April, 12:06 Skynet
De vragen om hoorzittingen met verschillende kabinetsmedewerkers over de vervanging van de F-16's hebben weinig kans op slagen. Volgens bronnen binnen de meerderheid druisen die immers in tegen artikel 101 van de Grondwet over de verantwoordelijkheid van federale ministers tegen de Kamer, zo werd vandaag vernomen van een bron dichtbij de regering.


EU-ministers: verbeter uitwisseling gegevens tussen lidstaten
8 April, 00:24 NRC
De Europese ministers van Justitie willen dat het makkelijker wordt gegevens uit te wisselen voor opsporingsdoeleinden, zonder de privacy in gevaar te brengen.


Crisis CataloniŽ - Catalaanse ex-ministers in BelgiŽ blijven op vrije voeten
5 April, 22:48 Skynet
De Catalaanse ex-ministers Meritxell Serret, Antoni Comin en Lluis Puig, die in BelgiŽ verblijven, blijven vrij onder voorwaarden. Ze werden donderdag verhoord door een onderzoeksrechter.


?Rijkemansclubje? krijgt renteloze lening van 800.000 euro, ministers krijgen lidkaart in ruil
4 April, 11:36 Gazet v. Antwerpen

De Vlaamse regering kent de Vlaamse zakenclub De Warande opnieuw een renteloze lening van 800.000 euro toe. De Warande betaalt die af door de Vlaamse ministers en enkele tientallen kabinetschefs en topambtenaren een lidmaatschapskaart te geven, schrijft De Tijd woensdag.
Aftredende ministers: hoe het soms in Den Haag om de poppetjes gaat
2 April, 12:12 NOS nieuws

Negen ministers en tien staatssecretarissen komen voorbij in Verloren vertrouwen, het boek over aftredende bewindslieden waarmee historica Anne Bos afgelopen week promoveerde. De bonnetjesaffaire van Bram Peper. Het geŽmotioneerde vertrek van Elske ter Veld. De dubbele deconfiture van de al demissionaire Ed van Thijn en Ernst Hirsch Ballin door de IRT-affaire. De drie dagen van Charl Schwietert (lange tijd een record). Toch gaat opvallend genoeg de meeste aandacht uit naar een minister die juist bleef zitten, Gijs van Aardenne.

"Dat was echt een kantelpunt in de parlementaire geschiedenis", legt Bos telefonisch uit. "Men realiseerde zich later dat aanblijven eigenlijk een fout was geweest. Ze hadden hem moeten laten gaan."

Veel veranderende politieke opvattingen kwamen samen in het geval-Van Aardenne: een nieuwe notie over ministeriŽle verantwoordelijkheid ontwikkelde zich en de Kamer ontdekte de kracht van de parlementaire enquÍte om die definitie te toetsen. Had tot dan toe vaak een commissie van wijze mannen zich gebogen over affaires (Lockheed, Aantjes, Greet Hofmans), nu nam de Tweede Kamer zelf het voortouw, voor het eerst sinds de parlementaire enquÍte naar het regeringsbeleid in de Tweede Wereldoorlog.

"Aanvankelijk vond men dat ministeriŽle verantwoordelijkheid zich beperkte tot wat de minister wist of deed", zeg Bos. "Gaandeweg ging het ook gelden voor wat zijn ambtenaren deden en waar de minister geen kennis van had. Sindsdien geldt: heeft hij het geweten, dan is hij daarop aan te spreken. Heeft hij er niet van geweten, dan heeft hij onvoldoende controle op zijn ministerie en moet hij er ook op worden aangesproken."

De parlementaire enquÍte bleek een uitstekende manier om dergelijke vragen te beantwoorden. "EnquÍtes werden eerst vooral gebruikt om de overheid te adviseren over wat beter kan: waar moet men spoorwegen aanleggen of hoe moest men arbeidsomstandigheden verbeteren? Maar nu ging men ook de uitvoering van het beleid controleren. De Tweede Kamer realiseerde zich ineens: we zijn geen lam, maar leeuw."

Aangeschoten wild

Het beleid van Van Aardenne werd 'onaanvaardbaar' genoemd in de conclusie van de enquÍtecommissie. Harde woorden in het Haagse vocabulaire. Toch hoefde hij het veld niet te ruimen, omdat de VVD achter haar vice-premier bleef staan en het CDA geen kabinetscrisis wilde forceren. Maar het oordeel zou Van Aardenne blijven achtervolgen. Sindsdien werd hij getypeerd als 'aangeschoten wild', de eerste keer dat die kwalificatie werd gebruikt in de politiek.

De zaak-Van Aardenne zou nog lang nagalmen op het Binnenhof. Bij de volgende crisis werd staatssecretaris van Volkshuisvesting Brokx er snel uitgewerkt om te voorkomen dat er opnieuw een nieuwe vleugellamme bewindsman zou blijven zitten. "Zowel de VVD als het CDA vond dat ze het anders had moeten doen, maar nu sloeg de slinger door naar de andere kant. Er werd druk op Brokx gezet om af te treden nog voordat er een enquÍtecommissie was gevormd. Hij noemde zichzelf het eerste slachtoffer van het Van Aardenne-trauma."

Het boek toont zo aan dat het ene aftreden vaak doorwerkt in het andere. "Er zijn eigenlijk heel weinig regels voor. We hebben geen voorschriften die zeggen als er dit aan de hand is, iemand moet gaan. Ook de minister-president is nauwelijks bevoegd om veranderingen in zijn ministersploeg aan te brengen. Heel anders dan bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, waar de premier halverwege de rit vaak een groot deel van zijn team herschikt."

Of iemand sneuvelt is hier daarom afhankelijk van veel factoren: hoe werd er gereageerd op een eerdere crisis, hoe breed is iemands steun binnen het kabinet, hoe belangrijk is een persoon voor de partij, hoe staat een partij ervoor in de peilingen, hoe graag bespaart men een coalitiepartner een blamage?

Het proces tekende zich bijvoorbeeld goed af bij het vertrek van Elske ter Veld. Haar solide PvdA-achtergrond kon niet voorkomen dat impopulaire bezuinigingen op de sociale voorzieningen haar positie aantastten. "Ik heb te makkelijk gedacht: als Elske met haar linkse verleden harde bezuinigingsmaatregelen voor haar rekening neemt, zal iedereen begrijpen dat die echt nodig zijn", analyseerde Ter Veld haar val achteraf. Toch verloor zij het vertrouwen van haar eigen fractie, terwijl Jacques Wallage daarna het beleid schier ongewijzigd kon voortzetten.

Soms gaat het in Den Haag immers niet om de inhoud, maar om de poppetjes. Een politicus wordt soms geslachtofferd. "Een zondebok, een zoenoffer", noemt Bos het. "Het klinkt een beetje primitief, maar het werkt. Het geeft lucht, de coalitie kan daarna verder. Het kan de druk weghalen, of de ruimte geven om nieuwe mensen het te laten proberen."

Blijft de vraag of zo'n politiek ritueel dan niet te veel aan een politicus persoonlijk blijft kleven. "Je moet onderscheid maken tussen verantwoordelijkheid en schuld. Dat wordt vaak verward. Neem het mortierongeluk in Mali waar minister Hennis om aftrad. Daar zijn fouten gemaakt, dus de minister werd er als ambtsdrager op aangesproken. Maar ze heeft niet zelf met die granaten geprutst. Ik sluit niet uit dat ze ooit nog in een bestuurlijke functie terugkeert, al is het voor de publieke opinie nu nog te vroeg. Er moet een soort boetedoening gedaan worden."

De casus van Hennis is niet meegenomen in het boek; Bos eindigt haar overzicht in 2002, het jaar dat de komst van de LPF tot roerige tijden op het Binnenhof leidde. "Dat is een mooie markering, omdat de populistische partijen daarna opkomen en er een instabiele periode aanbreekt waarin partijen niet meer kunnen rekenen op een vast aantal zetels, zoals voorheen. Bovendien kon ik niet over materiaal beschikken, omdat bijvoorbeeld de notulen van de ministerraad nog niet openbaar zijn. Maar misschien komt zo'n onderzoek er ooit nog wel."
Servische ministers stappen uit de Kosovaarse regering
27 Maart, 23:00 NOS nieuws

De vier ministers in Kosovo die lid zijn van de partij van de Servische minderheid zijn uit de regering gestapt. De ServiŽrs protesteren daarmee tegen wat ze noemen "aanvallen op burgers en vertegenwoordigers van ServiŽ". Premier Haradinaj heeft de ministers gevraagd het besluit te heroverwegen.

Gisteren pakte de politie in Kosovo een hoge Servische ambtenaar op omdat hij Kosovo bezocht terwijl hij daar geen toestemming voor had. Dat leidde al tot protesten van ServiŽrs, waartegen de politie optrad met traangas.

Marko Djuric was in het noorden van de verdeelde stad Mitrovica voor een door de EU-missie in Kosovo georganiseerd debat over de toekomst van ServiŽrs in Kosovo. Na het bezoek werd hij door zwaarbewapende agenten opgepakt en overgebracht naar de hoofdstad Pristina. Later op de dag werd hij vrijgelaten en het land uit gezet.

Kosovo waarschuwde ook de Servische minister van Defensie, Aleksander Vulin, dat hij zou worden gearresteerd als hij naar Kosovo kwam, maar die zag zelf af van zijn plan om naar Kosovo te komen.

Mogherini

EU-buitenlandcoŲrdinator Mogherini reisde vandaag naar ServiŽ voor overleg over de spanningen. Ze zei dat wat er gisteren gebeurde niet weer moet gebeuren en dat de EU rust en wijsheid van de Kosovaren verwacht.

Het kantoor van de Servische president Vucic deelde na het overleg met Mogherini mee dat ze het eens zijn over "nieuwe wegen om de problemen tussen ServiŽrs en Kosovaren vreedzaam op te lossen". De woordvoerder liet in het midden wat dat concreet inhoudt.
Catalaanse ministers worden niet actief opgespoord
26 Maart, 19:42 Skynet
De afgezette Catalaanse ministers Meritxell Serret i Aleu, Antoni ComŪn i Oliveres en LluŪs Puig staan ter beschikking van het Belgische gerecht en worden dan ook niet actief opgespoord. Dat meldt het Brusselse parket.


Ministers presenteren plan voor omvangrijke proef met wietteelt door de overheid
9 Maart, 20:00 Volkskrant
Het experiment waarbij gemeenten legale wiet mogen verkopen, gaat vier jaar duren en wordt daarna binnen een half jaar afgebouwd. Dat schrijven de ministers Grapperhaus (justitie en veiligheid) en Bruins (medische zorg) aan de Tweede Kamer. De proef met gereguleerde wietteelt, in Den Haag het 'experiment gesloten coffeeshopketen' geheten, is een van de meest besproken passages uit het regeerakkoor

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be