NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Miljoen

2News.be / Trefwoorden / Miljoen

Grootste Facebooklek ooit: gegevens 50 miljoen kiezers buitgemaakt
Gisteren, 20:00 NOS nieuws

De gegevens van 50 miljoen vooral Amerikaanse Facebookprofielen zijn op geraffineerde wijze buitgemaakt door het bedrijf Cambridge Analytica. Met die gegevens is vervolgens software ontwikkeld om kiezers voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te kunnen beïnvloeden.

Het vergaren van de gegevens vond begin 2014 plaats. Op dat moment waren er 150 miljoen Noord-Amerikaanse Facebookprofielen, dat betekent dat een derde in handen kwam van het bedrijf. De profielen stonden voor een kwart van alle Amerikaanse stemgerechtigden.

Facebook wist van de grootste privacyschending in de geschiedenis van haar bestaan, maar ondernam amper actie. Ook zijn de personen achter de getroffen accounts nooit op de hoogte gesteld.

Klokkenluider

De onthullingen zijn afkomstig van een gezamenlijk onderzoek van The Observer of London en The New York Times, ze spraken onder andere met de Canadees Christopher Wylie, een klokkenluider die tot eind 2014 werkte bij Cambridge Analytica. De kranten spreken van het grootste datalek voor Facebook ooit.

"We hebben Facebook gebruikt om miljoenen profielen van mensen te vergaren. En hebben modellen gebouwd om te profiteren van wat we over hen wisten en om hun innerlijke demonen aan te wakkeren", zegt hij tegen de Observer.

Cambridge Analytica is al eerder in opspraak gekomen vanwege het verzamelen van Facebookdata, en niet alleen bij de Amerikaanse verkiezingen, maar ook bij het Britse referendum over het verlaten van de Europese Unie.

Het bedrijf heeft verschillende banden met de Republikeinse partij. Zo investeerde de steenrijke republikeinse donateur Robert Mercer 15 miljoen dollar (12 miljoen euro) in het bedrijf. En werd Cambridge Analytica, ten tijde van de dataroof in 2014, geleid door Steve Bannon. In 2016 zou hij die baan verruilen om te baas te worden van Donald Trumps verkiezingscampagne.

In het geval van de Amerikaanse verkiezingen is nu pas duidelijk op welke schaal het vergaren van gegevens gebeurde en vooral: op welke wijze. Wylie zegt daarover tegen The New York Times: "Regels doen er voor hen niet toe. Voor hen is dit een oorlog, en het is allemaal eerlijk."

Het vergaren van gegevens ging als volgt: een deel van de data is verkregen onder het mom van academisch onderzoek. 270.000 Facebookgebruikers kregen betaald om een persoonlijkheidstest te doen via de app thisisyourdigitallife. Maar de app vergaarde ook alle gegevens van de vrienden van die 270.000 gebruikers. Dit leidde tot een database met vijftig miljoen accounts.

Met de database werd vervolgens software ontwikkeld om Facebookprofielen te beoordelen: wat gaat de gebruiker stemmen? En hoe kunnen we hem of haar beïnvloeden? Hier konden dan gepersonaliseerde politieke advertenties op worden gemaakt.

Twee jaar gewacht

Facebook ondernam pas actie na twee jaar. Het vroeg Wylie en collega's alle onrechtmatig verkregen gegevens te wissen. Wylie noemt dat verbijsterend. "Ze hebben twee jaar gewacht en helemaal niets gedaan om te controleren of de gegevens waren gewist. Het enige dat ze me vroegen was een vakje aan te vinken op een formulier en het terug te sturen."

Zowel Facebook als de ceo van Cambridge Analytica verklaarden vorige maand nog tijdens een hoorzitting in het Britse parlement dat er geen gegevens van Facebookgebruikers bij Cambridge Analytica zit. Volgens Cambridge Analytica zijn alle gegevens al verwijderd en nooit gebruikt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

"Facebook heeft heel wat uit te leggen", zegt NOS-Techredacteur Nando Kasteleijn. "Met als belangrijkste vraag: waarom heeft het bedrijf niet eerder openheid van zaken gegeven? Het vertrouwen in het bedrijf staat al onder druk en dat wordt er niet beter op."

"Daarnaast: Facebook ligt al onder vuur vanwege de Amerikaanse presidentsverkiezingen", zegt Kasteleijn. "De midterms staan voor de deur, het zou me niet verbazen als de politiek uitleg wil. Ook over de vraag of dit niet vaker is gebeurd en hoe het zit met de data: is die nou wel of niet verwijderd?"

Facebookverbod

Intussen twijfelt Facebook nu zelf ook over de claims van Cambridge Analytica. Gisteren besloot het om Cambridge Analytica en gelieerde organisaties voorlopig te verwijderen van Facebook vanwege het schenden van de voorwaarden. Ook oud-Cambridge Analytica-medewerker en klokkenluider Wylie is niet langer welkom op Facebook.

In een verklaring schrijft het sociale platform dat er nu wordt getwijfeld of alle destijds vergaarde gegevens wel zijn verwijderd. "Als de beschuldigingen kloppen, is dit een onacceptabele schending van ons vertrouwen", schrijft Facebook, dat juridische stappen overweegt.

Die juridische stappen blijken ook te gelden voor de journalisten die het verhaal in eerste instantie publiceerden. Een Observer-journalist schrijft op Twitter dat Facebook met een rechtszaak heeft gedreigd.
'Trump-campagne misbruikte 50 miljoen Facebook-profielen'
Gisteren, 16:24 De Tijd
15:58 Een 'propagandamachine' maakte van miljoenen Facebook-profielen een politiek wapen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, verklapt een klokkenluider.


Referendum leeft ondanks 2 miljoen euro subsidie (nog) niet echt
Gisteren, 06:48 NOS nieuws

Nu het laatste weekend voor het referendum over de Inlichtingenwet is aangebroken, zou de campagne wel zo ongeveer op zijn zichtbaarst moeten zijn. "Maar als gewone nieuwsconsument zie je nauwelijks iets voorbij komen", zegt Erik van Bruggen van campagnebureau BKB.

"Als dit referendum een afzonderlijke datum had gehad, was het qua opkomst een drama geworden", zegt de campagnedeskundige. Als de opkomstdrempel gehaald wordt, is dat volgens hem vooral te danken aan het meeliften op de opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen. Die vinden op dezelfde dag plaats.

Toeterend

Hoe anders was het gesteld met de zichtbaarheid in aanloop naar het Oekraïne-referendum. Toen GeenPeil-voorman Jan Roos toeterend met een beschilderde bus van stad naar stad reed om Nederland enthousiast te krijgen voor de stembusgang. "Al was het soms heel irritant, het maakte wel dingen los. En daardoor de campagne zichtbaarder", zegt Van Bruggen. "De groep die vorige keer zo effectief campagne voerde, werd geleid door een aantal sterke persoonlijkheden."

Ook zaten er een aantal blikvangers tussen de subsidietoekenningen voor het Oekraïne-referendum. Zo was er de 50.000 euro voor de verspreider van bedrukte wc-rollen en ging er geld naar het uitdelen van stroopwafels, weliswaar gecombineerd met flyers.

De referendumcommissie vond het allemaal prima, had geen inhoudelijk oordeel en subsidieerde rijkelijk. De commissie mag voor elk raadgevend referendum twee miljoen euro subsidiegeld verdelen over aanvragers voor voor-, tegen- en neutrale campagne. Dit om maatschappelijk debat over het thema van het referendum te stimuleren.

Beschaafd

Ook voor het referendum over de Inlichtingenwet was er twee miljoen euro subsidiegeld verdelen. Dat geld ging niet helemaal op: met name geld voor de voor-campagne bleef op de plank liggen, maar toch werd een groot deel uitgedeeld. Aan heel beschaafde ideeën, zoals websites, debatten en flyers. Daardoor misschien ook een tikje saai, en minder aandacht genererend.

Wie zoekt, vindt in ieder geval een deel van die initiatieven inmiddels terug. Stichting Follow Focus kreeg bijna 40.000 euro voor het 'verspreiden van een videocampagne via Facebook', een voor-campagne. Vijf van de zes geplande video's staan inmiddels online. Wie op zoek is naar serieuze informatie over de wet, moet nog even verder zoeken. "Ons idee was een onverwachte, komische campagne te maken, waarin we angsten die leven rond het invoeren van de WIV onderuit halen", zegt Jaro Gevers. Hij werkte met zo'n twintig mensen twee weken aan alle filmpjes.

De Tweede en Eerste Kamer stemden al in meerderheid vóór de nieuwe Inlichtingenwet. De regering is daardoor, net als bij het Oekraïne-referendum, hoe dan ook onderdeel van de voor-campagne. Al werd daar geen subsidiegeld voor aangevraagd door politieke partijen.

"Het kabinet heeft gekozen voor non-existente campagne", zegt Van Bruggen. "Je ziet ze wel hier en daar. Minister Ollongren bijvoorbeeld deze week bij Nieuwsuur, maar liever mengen ze zich niet in het debat." Dat lijkt hem verstandig. "Je loopt met zo'n referendum toch ook het risico dat mensen hun tegenstem als tegenstem richting de overheid gebruiken."

Meest zichtbare groep

Wat de zichtbaarheid ook niet ten goede komt: de meest zichtbare groep mensen rond het referendum, de studenten die het af wisten te dwingen, heeft er juist voor gekozen om zich iets minder prominent op te stellen. "We wilden duidelijk maken dat deze wet voortkomt uit een brede coalitie. We waren bang dat anders het beeld zou ontstaan dat het alleen maar gaat om een paar studentjes die hard schreeuwen", zegt een van de studenten, Luca van der Kamp.

Desondanks hebben ze het maximum van 50.000 euro aangevraagd. "Daarvan hebben we onder meer een t-shirtcampagne opgezet. Mensen sturen we dan een t-shirt, waarna ze een foto posten van zichzelf met het t-shirt aan", zegt Van der Kamp. "We proberen een wat jonger publiek aan te spreken."

Privacy First en Bits of Freedom, twee van de meest bekende tegenstanders van de Inlichtingenwet, besteden het geld onder meer aan advertenties op radio, tv, in kranten en op internet. Privacy First heeft daarnaast een debatavond met een livestream georganiseerd (een dure grap, aldus de organisatie) en Bits of Freedom heeft 100.000 flyers verspreid.

Campagnemanager Eveline Prins van Bits of Freedom snapt het beeld van een ontbrekende campagne wel. "Er zijn bij deze campagne natuurlijk ook veel relatief kleine partijen actief", zegt ze. Bij het Oekraïne-referendum waren GeenPeil en Forum voor Democratie in staat om zich veel aandacht naar zich toe te trekken. Ook Vincent Böhre van Privacy First ziet dat. "Bij het vorige referendum was het wat meer een hype. Maar misschien is dat ook goed. Want nu is het debat in de media en op debatavonden wel heel inhoudelijk."

Wirwar aan informatie

"Het is lastig om zichtbaar te worden in de wirwar die er aan informatie is", zegt Pim Peterse namens Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek, die subsidie kreeg (48.095 euro) voor een neutrale campagne. "Ik hoor het ook van andere partijen die subsidie hebben gekregen. Er lijkt weinig animo te zijn voor het onderwerp."

Van het subsidiegeld lanceerden ze onder andere een website, verspreidden informatieboekjes in bibliotheken en organiseerden debatten. Peterse richt zich vooral op de website. De bezoekersaantallen noemt hij wisselend. "Ik had gehoopt dat het er meer zouden zijn, maar al krijg je maar één procent van de Nederlanders zo ver dat ze zich verdiepen, dan is het al winst", vindt hij.

In Nijmegen vindt vandaag het 'Niks Te Verbergen Festival' plaats, ook georganiseerd met neutraal subsidiegeld. Met sprekers, debat en kunst, en afsluitend met een gemaskerd bal. Volgens de organisatie is er lokaal flink gepromoot, en heeft dat in de regio tot veel bekendheid geleid.

Teruggave

Zichtbare campagne of niet: na afloop van het referendum moeten degenen die subsidie toegekend hebben gekregen, verantwoorden wat ze met het geld gedaan hebben. Zijn de begrote kosten niet gemaakt, of komen ze niet overeen met het opgeven doel, dan moet er worden terugbetaald. Na het Oekraïne-referendum moest 300.000 euro terug.
Tom Boonen wordt verkoper van auto's van 3,5 miljoen euro
Gisteren, 01:24 De Tijd
01:03 Van je hobby je beroep maken: Tom Boonen doet het na het fietsen opnieuw met supercars. Hij gaat de meest exclusieve exemplaren in- en verkopen.


James Levine, die ontslagen werd door New Yorkse Met Opera wegens misbruik, eist 4,7 miljoen euro schadevergoeding
Vrijdag, 14:00 Volkskrant
De wereldberoemde operadirigent James Levine heeft een miljoenenclaim ingediend tegen zijn voormalige werkgever, The Metropolitan Opera in New York. Het vermaarde orkest besloot eerder deze week de 74-jarige Levine te ontslaan nadat uit eigen onderzoek was gebleken dat hij zich zowel voor als tijdens zijn periode bij The Met schuldig had gemaakt aan misbruik en intimidatie. Volgens Levine, die 2.5


Deminor houdt 14 miljoen over aan Fortis-schikking
Vrijdag, 12:48 De Tijd
12:10 Het advieskantoor Deminor zou netto zo'n 14 miljoen euro overhouden als de Fortis-schikking door het gerechtshof in Amsterdam bindend zou worden verklaard. Dat werd vrijdag bevestigd op de hoorzittin...


Hockeyclub zoekt half miljoen euro voor aanleg nieuw kunstgrasveld
Vrijdag, 02:36 Gazet v. Antwerpen

Onlangs raakte bekend dat Massenhoven VC stopt met heren­competitie en zich op damesvoetbal stort. Hierdoor kan hockeyclub Blackbirds een kunstgrasveld aanleggen op het voetbalveld. De club stelde een ambitieus plan voor.
Topman Akzo kreeg ruim 2 miljoen mee
Donderdag, 22:24 Volkskrant
Oud-topman van AkzoNobel Ton Büchner heeft een 'ontslagvergoeding' van 925 duizend euro meegekregen toen hij vorig jaar op eigen initiatief het bedrijf verliet. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2017 dat het chemieconcern donderdag publiceerde. Volgens het verslag is het dienstverband van Büchner 'met wederzijdse instemming' beëindigd, wat strookt met eerdere verklaringen over het vertrek van de


2,8 miljoen voor Gentenaars die orde scheppen in de cloud
Donderdag, 17:36 De Tijd
17:01 De Gentse start-up PieSync krijgt 2,8 miljoen euro toegestopt van onder meer Fortino, de investeringsmaatschappij van ex-Telenet-topman Duco Sickinghe.


Google investeert 500 miljoen euro in Gronings datacentrum
Donderdag, 17:06 Tweakers
Google steekt de komende jaren 500 miljoen euro in zijn datacentrum in de Groningse Eemshaven. De nieuwe investering is bedoeld voor de uitbreiding van het datacentrum en komt bovenop de 950 miljoen euro die Google al in de regio investeerde.


Kabinet trekt 130 miljoen extra uit voor Rotterdam-Zuid
Donderdag, 08:36 NOS nieuws

Het kabinet steekt 130 miljoen euro extra in Rotterdam-Zuid. Dat hebben de ministers Schouten en Ollongren in Rotterdam bekendgemaakt. Het extra geld is bestemd voor het verbeteren van woningen, het wegwerken van de achterstanden in het onderwijs en om meer mensen aan het werk te helpen.

In het regeerakkoord werd al gemeld dat het kabinet in totaal 900 miljoen extra uittrekt voor regionale knelpunten. Behalve Rotterdam-Zuid krijgen ook Zeeland, Eindhoven en de eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba geld uit het potje. De hoogte van het bedrag voor Rotterdam-Zuid was nog niet bekend.

Het gaat beter met Rotterdam, maar de achterstandswijken op de linker Maasoever lijken daar nog niet van te profiteren. In een aantal wijken op zuid bestaat het woningaanbod vooral uit goedkope huurhuizen en is er veel werkloosheid en armoede.

Wim Deetman en Jan Mans stelden in 2010 in een advies aan toenmalig minister Eberhard van der Laan dat de sociaaleconomische problemen op de linker Maasoever "on-Nederlands" zijn. Daarop ontstond het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Daarin werken het Rijk, de gemeente, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, politie en Openbaar Ministerie samen om de achterstanden in Rotterdam-Zuid aan te pakken.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft tijdens de formatie in Den Haag bij de coalitiepartijen flink gelobbyd voor extra geld voor Rotterdam-Zuid. Een deel van het geld zal gebruikt worden voor sloop- en nieuwbouw.
Topman Optima weet vandaag of hij 20 miljoen euro moet betalen

In de zaak van de failliete Optima Bank beslist de Gentse rechtbank van eerste aanleg donderdag of de voormalige topman Jeroen Piqueur de garantiestelling van 20 miljoen euro aan de bank moet nakomen. De curatoren van de failliete bank willen het geld recupereren maar de verdediging van Piqueur zegt dat hij niet gebonden is om te betalen.
COMM schenkt collectie van één miljoen postzegels aan Nationaal Archief
Donderdag, 02:36 Volkskrant
'Het is de Nachtwacht van de filatelie en een Van Gogh op het gebied van design.' Filatelist Jeffrey Groeneveld hoeft niet lang na te denken over het belang van de 'collectie Postwaarden'. De verzameling bevat meer dan één miljoen postzegels uit binnen- en buitenland, plus circa 200 duizend originele ontwerpen, waaronder pareltjes van Dutch Design. Groeneveld, van wie binnenkort een boek verschijn


Sanctie voor te lage vergoeding bedrijfsleider moet 175 miljoen opbrengen
Woensdag, 18:12 Gazet v. Antwerpen

De sanctie voor vennootschappen die hun bedrijfsleider te weinig bezoldigen om van het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting gebruik te kunnen maken, moet 175 miljoen euro in het laatje brengen. Dat hebben Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld) en vertegenwoordigers van het kabinet-Financiën woensdag geantwoord op vragen van Ahmed Laaouej (PS).
Bijkomende inspanning van 700 miljoen tot 1,4 miljard nodig
Woensdag, 13:48 Skynet Belgie
De regering zal bij de begrotingscontrole een bijkomende inspanning van 700 miljoen tot 1,4 miljard euro moeten leveren. Dat stelt minister van Begroting Sophie Wilmès op basis van het (voorlopig) rapport van het Monitoringcomité. "Terwijl het Monitoringcomité de uitstekende resultaten van de regering-Michel de afgelopen drie jaar erkent, zetten we met dezelfde vastberadenheid het begrotingswerk verder", aldus Wilmès, die nog op het definitieve rapport van het comité wacht.


Snoop Dogg haalt 45 miljoen dollar op voor investeringen in cannabis
Woensdag, 13:24 De Tijd
12:56 Het geld zal worden geïnvesteerd in de cannabisindustrie en komt voornamelijk van kleine bedrijven en individuele investeerders.


Familie achter winstgevend Jumbo krijgt 40 miljoen euro
Woensdag, 11:36 NOS nieuws

Jumbo-president-commissaris Karel van Eerd en zijn drie kinderen krijgen over vorig jaar twee keer zo veel dividend als over 2016. Dankzij de toegenomen winst keert de supermarktketen in totaal 40 miljoen euro uit aan de vier eigenaren.

Mede door de overname van La Place is de omzet van het familiebedrijf vorig jaar verder gestegen naar ruim 7 miljard euro. Onderaan de streep blijft er een winst over van 156 miljoen euro, 43 procent meer dan een jaar eerder.

Jumbo is opgericht door de familie Van Eerd. Karel van Eerd en zijn kinderen Frits, Colette en Monique hebben evenveel aandelen in handen.

Magere jaren

Het bedrijf wijst erop dat er in de magere jaren geen dividend is betaald aan de familie en dat het bedrijf er nu veel beter voor staat. De schuld is afgebouwd. "Dan vind ik het passend dat er nu ook geld naar de familie gaat", zegt Ton van Veen, de financiële topman van het concern in het FD.

Hij rekent erop dat werknemers de uitbetaling begrijpen. "Het gaat niet om bestuurdersbeloningen, maar om een vergoeding voor risicodragend vermogen dat de familie ter beschikking stelt aan de onderneming."

Tegelijkertijd vindt Jumbo dat de salarissen van het personeel niet te hard mogen stijgen. "Het is noodzakelijk om de loonkosten beheersbaar te houden", schrijft Jumbo in het jaarverslag. "Het veiligstellen van de concurrentiepositie en de continuïteit gaat alle betrokkenen aan."

Vorig jaar voerden medewerkers van het distributiecentrum actie voor een hoger loon. Jumbo kwam niet tot een akkoord met de vakbond en besloot een deal te sluiten met de ondernemingsraad.

Emté

De supermarktketen breidt verder uit, zo werd vorige week bekend. Samen met concurrent Coop neemt het bedrijf 130 Emté-supermarkten over. Directeur Frits van Eerd is nog niet klaar met de expansie, zei hij bij de bekendmaking van de deal.

"De ambitie steken we niet onder stoelen of banken. We willen flink groeien en we zijn nog lang niet klaar en de markt is heel erg groot."
Aanslagen Brussel - twee jaar later - Meer ademruimte voor militairen, maar wel nog nijpend tekort aan jong personeel
Woensdag, 05:54 Skynet
Sinds het dreigingsniveau in België in januari is verlaagd van niveau 3 naar 2 is er meer ademruimte gekomen voor het militair personeel. Toch is er nog altijd een nijpend tekort aan jong personeel. Dat zeggen de legervakbonden naar aanleiding van de tweede verjaardag van de aanslagen in Brussel en Zaventem.


Als Hamers geen 3 miljoen mag verdienen, had de staat ING maar in eigen beheer moeten houden
Woensdag, 02:36 Volkskrant
In Trouw schreef de econome Irene van Staveren een verontwaardigde column die eindigde met de woorden: 'Ik zeg mijn ING-rekening nu op.' Dat klinkt als een verzetsdaad, al was het stilistisch krachtiger geweest als zij had geschreven: 'Ik zeg NU mijn ING-rekening op.' Nederlanders vormen een moedig volkje, dus ik vroeg mij af of wij het voorbeeld gaan volgen van Pieter Lakeman, die ooit opriep je


Voetbaltalent van 3 miljoen trekt op gewapende rooftocht
Woensdag, 02:36 Gazet v. Antwerpen

Hoe kan het dat een 22-jarige profvoetballer, door AS Roma uitgeleend aan KVC Westerlo, op oudejaarsdag besluit om hold-ups te plegen, pistool in de hand? Bij KVC Westerlo zijn ze verbijsterd: ?Zo?n talent en zo?n lieve jongen!? Toch zit Ismail H. in de cel voor het plegen van liefst vijf gewapende overvallen in de Kempen.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be