NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesMei


Het is 25 mei en dit is de Nissan Leaf Cabrio
Gisteren, 16:08 AutoBlog
Mocht je denken dat het 1 april is, neen. Dit is echt. Het is de week van de late 1 April-grappen, lijkt het wel. Zo werden wij gisteren geconfronteerd met de pick-up versie van de Honda Civic Type-R. Het is natuurlijk een marketingstunt om het nieuws te halen, terwijl er eigenlijk niet zo veel nieuws […]


Circuit Zolder, donderdag 24 mei 2018 ? Internationale testdag
Donderdag, 22:24 Autosport
Foto's: Circuit Zolder, donderdag 24 mei 2018 ? Internationale testdag


Eerste Duitse dieselverbod op 31 mei van kracht in Hamburg
Woensdag, 13:18 Skynet
Het eerste verbod op (oude) dieselvoertuigen in Duitsland treedt volgende week donderdag in voege in Hamburg. Dat hebben de milieuautoriteiten van de stad vandaag aangekondigd. Getroffen zijn alle dieselvoertuigen die niet voldoen aan de recente Euro 6-norm.


Wordt dit de warmste mei in 300 jaar?
Dinsdag, 19:12 NOS nieuws

Dit zou wel eens de warmste meimaand kunnen worden in ruim drie eeuwen tijd. Dat voorspelt Weerplaza. De gemiddelde temperatuur in De Bilt kan uitkomen op 16,5 tot 16,8 graden, terwijl 13,1 graden normaal is. Ter vergelijking: de gemiddelde temperatuur voor juni ligt op 15,6 graden.

De afgelopen weken is het al veel warmer dan normaal, door steeds terugkerende hogedrukgebieden. En doordat het eind van de week weer warmer wordt en die warmte lijkt te gaan aanhouden, is de kans groot dat dit record ook echt wordt gehaald.

Met een temperatuur die ruim drie graden hoger ligt dan normaal wordt ook moeiteloos het oude warmterecord verbroken. Dat dateert uit 1889, toen het in mei 16,0 graden werd.

Onafgebroken

Volgens Weerplaza zijn de temperaturen in Nederland sinds 1706 onafgebroken gemeten. Dat begon in Delft en werd later uitgebreid naar onder meer Haarlem en later De Bilt. Op die manier is een reeks ontstaan die het mogelijk maakt de maanden onderling te vergelijken.

Weerplaza houdt er rekening mee dat die metingen van vroeger een afwijking kunnen hebben van 0,1 of 0,2 graden. Maar zelfs mét die afwijking is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een record, omdat het op z'n minst 0,5 graden warmer wordt dan normaal.

Pas over ruim een week wordt duidelijk of mei ook echt als warmste maand ooit de boeken in gaat.
Iedereen tegen Kanker: slotshow op 27 mei
Dinsdag, 16:30 Skynet
'Iedereen tegen Kanker' is al aan zijn zestiende editie toe. Op 17 april sloegen Eén en Kom op tegen Kanker de handen terug in elkaar. In de vorm van uitdagingen kan iedereen in Vlaanderen een bijdrage leveren.

De teller staat al op 1364 donaties, 2000 rospotten en heleboel losse giften. 44332 kinderen dragen via de Ketnet-actie De Pet op tegen Kanker uit solidariteit een pet tegen kanker. De actie loopt nog tot en met zondag 27 mei. Dan vindt de hartverwarmende slotshow plaats.


Standard kent straf voor ?wijnglaswerper? op 29 mei
Dinsdag, 16:12 Gazet v. Antwerpen

Standard kent op dinsdag 29 mei zijn sanctie voor de ?wijnglaswerper? in het play-offduel tegen RSC Anderlecht. Dat bevestigde Stefaan Desmet van de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).
Voor Hans Jansen is 22 mei de Dag van de Stationspiano
Dinsdag, 09:36 NOS nieuws

Als hij een piano ziet, kan hij zich niet inhouden en moet hij er even op spelen. En dat is ook wat Hans Jansen vandaag gaat doen tijdens zijn recordpoging om alle stationspiano's op één dag te bespelen. "Ik hoop dat de dag van vandaag, 22 mei, wordt uitgeroepen tot De dag van de Stationspiano."

Hans Jansen speelt al een tijdje piano als hobby en meestal zingt hij daar ook bij. Het idee voor deze recordpoging kwam nadat dit filmpje viral ging, waarin Jansen een cover speelt van Wicked Games op het treinstation van Zwolle:

Jansen begon vanmorgen om 05.00 uur op het station van Maastricht. Als het allemaal meezit eindigt zijn dag om 23.20 uur in Leeuwarden en dan heeft hij alle 16 stationspiano's in Nederland bespeeld. De piano's zijn een paar jaar geleden geïntroduceerd om de tijd die mensen op het station doorbrengen aangenamer te maken.

De reacties van het publiek doen Jansen goed. "Als ik speel zie ik dat sommige mensen even onthaasten. Ze kijken, glimlachen en soms besluiten mensen zelfs een trein later te nemen om te blijven luisteren. Dat vind ik heel gaaf."

Muzieklijst

Een muzieklijst heeft Jansen niet, maar één nummer gaat hij sowieso op ieder station spelen. "Scare Away The Dark van Passenger. Het gaat over dat mensen achter hun computer vandaan moeten komen en meer naar buiten moeten gaan. Dat vind ik wel toepasselijk."

Verder speelt Jansen vooral wat in hem opkomt. "En verzoekjes van mensen kunnen natuurlijk ook. Iedereen die een goed idee heeft is van harte welkom."
Facebook-topman Mark Zuckerberg komt naar EU-parlement

Mark Zuckerberg komt naar het Europees Parlement om vragen te beantwoorden over het Cambridge Analytica-schandaal. "De oprichter en algemeen directeur van Facebook heeft onze uitnodiging aanvaard en komt zo snel mogelijk naar Brussel, mogelijk volgende week al", zegt parlementsvoorzitter Tajani.

Zuckerberg spreekt in Brussel met de fractievoorzitters van het Europees Parlement en de rapporteur van de commissie voor Burgerlijke vrijheden. Die bijeenkomst is niet openbaar. De nadruk ligt op de gevolgen van het schandaal voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, in mei volgend jaar.

Bij het Cambridge Analytica-schandaal kwamen data van 87 miljoen Facebook-gebruikers in handen van een Brits bedrijf, dat ze onder meer verkocht aan het campagneteam van president Trump. Dat gebruikte ze om mensen voor Trump of de Democratische kandidaat Sanders te laten stemmen en tegen Hillary Clinton.

Tech-top

Zuckerberg is volgende week ook in Frankrijk, voor een door de Franse regering georganiseerde top met techbedrijven. Ook IBM, Intel en Microsoft zijn daarbij. De Franse regering wil Frankrijk daar in de etalage zetten als goede vestigingsplaats voor bedrijven uit deze sector.

Zuckerberg heeft dan ook een persoonlijke ontmoeting met president Macron. Macron is een fervent voorstander van het plan van de Europese Commissie om bedrijven belasting te laten betalen in de landen waar ze hun winsten maken.

Nu sluizen grote internationale landen die winsten nog door naar landen waar ze weinig of geen belasting hoeven te betalen. Ook Facebook maakt gebruik van dit soort constructies.
Land Rover Explore-smartphone voor zware omstandigheden eind mei beschikbaar
16 Mei, 09:36 Techzine
De rugged outdoor smartphone Land Rover Explore zal vanaf 24 mei te koop zijn. Daarmee verschijnt de telefoon van Land Rover en Bullit Group drie maanden na de onthulling op het Mobile World Congress. De Land Rover Explore wordt op de markt gezet als een smartphone die in de wildernis de zwaarste omstandigheden aankan. Zo […]


Circuit Zolder, dinsdag 15 mei 2018: DNRT races
Foto's: Circuit Zolder, dinsdag 15 mei 2018: DNRT races


Ramadan start dit jaar op donderdag 17 mei
15 Mei, 22:30 Skynet
De islamistische vastenmaand ramadan begint dit jaar op donderdag 17 mei. Dat meldt de Moslimexecutieve (EMB) dinsdagavond. Voor een deel van de moslimgemeenschap dat zich baseert op andere gegevens, zal de ramadan starten op woensdag 16 mei, klinkt het.


Nieuwe Battlefield-game wordt wellicht op 23 mei onthuld
11 Mei, 10:12 Tweakers
De nieuwe Battlefield-game, die in oktober zal worden uitgebracht en volgens geruchten de Tweede Wereldoorlog als thema krijgt, wordt wellicht op 23 mei aangekondigd. Een easter egg in Battlefield 1 leidde naar een EA-website waarop deze datum staat.


Directie onderhandelt alleen met ACV: "staking vanaf 17 mei haast onvermijdelijk"
9 Mei, 17:00 Skynet
Het ziet er sterk naar uit dat er vanaf 17 mei acties zullen zijn bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn. Dat zegt de liberale vakbond, nadat was bekend geraakt dat de directie alleen met de christelijke vakbond gaat onderhandelen over de nieuwe structuur.


Roberto Martinez maakt maandag 21 mei WK-selectie bekend
9 Mei, 15:54 Skynet Sport
Bondscoach Roberto Martinez maakt op maandag 21 mei (12u) in het nationaal oefencentrum in Tubeke zijn 23-koppige selectie en twaalf reserven voor het WK van komende zomer in Rusland bekend, zo meldde de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) vandaag.


Bondscoach Roberto Martinez maakt op maandag 21 mei zijn WK-selectie bekend

Bondscoach Roberto Martinez maakt op maandag 21 mei (12u) in het nationaal oefencentrum in Tubeke zijn 23-koppige selectie en twaalf reserven voor het WK van komende zomer in Rusland bekend, zo meldde de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) woensdag.
Cassatie spreekt zich op 29 mei uit over drugsbende rond Aquino?s
8 Mei, 16:42 Gazet v. Antwerpen

Het Hof van Cassatie beslist op 29 mei of het arrest van het Antwerpse hof van beroep over het drugsdossier rond de Maasmechelse familie Aquino verbroken moet worden. Het Antwerpse hof had 15 beklaagden veroordeeld tot celstraffen die gingen van 3 maanden tot 10 jaar, maar vijf verdachten waren in cassatie gegaan. Het parket-generaal bij het Hof van Cassatie ziet geen reden om het arrest te verbreken, behalve op één enkel punt, de verbeurdverklaring die drie verdachten kregen opgelegd.
Muzikaal ontbijt op 10 mei
7 Mei, 20:18 Gazet v. Antwerpen
Uitgebreid ontbijten, fijne muziek en zicht op het water bieden u het CC De Steiger in samenwerking met Trattoria Kaai aan op donderdag 10 mei. U heeft de keuze uit de sessie om 9u of om 11u.


Topman Air France-KLM blijft aan tot 15 mei

Topman van Air France-KLM Jean-Marc Janaillac blijft zijn werkzaamheden uitvoeren tot na de jaarvergadering van het bedrijf op 15 mei. Janaillac stapte vrijdag op, omdat hij zijn lot had verbonden aan een stemming van het personeel over een salarisbod van de Air France-directie. Het merendeel stemde tegen en dus legde Janaillac zijn functie neer.

In een persbericht spreken de bestuursleden hun steun uit aan Janaillac. "Zij betreuren de situatie die heeft geleid tot het opstappen van een voorzitter die de groep door een periode van strategische groei en naar een verbeterde financiële prestatie heeft geleid."

Het bestuur heeft Janaillac verzocht aan te blijven als bestuursvoorzitter tot na de jaarvergadering. Op die vergadering zal een nieuwe interim-bestuursvoorzitter worden voorgesteld. Janaillac heeft het verzoek geaccepteerd en de bestuursleden bedankt voor hun steun.

Loonconflict

Aan het opstappen van Janaillac ligt een loonconflict binnen de Franse tak van Air France-KLM ten grondslag. Het moederbedrijf lijdt flink onder personeelsstakingen die sinds februari gaande zijn. Dertien stakingsdagen kostten het concern zeker 300 miljoen euro.

Franse vakbonden eisen een loonsverhoging van 6 procent dit jaar. Air France biedt een loonsverhoging van 7 procent, uitgesmeerd over meerdere jaren, wat neerkomt op een loonstijging 2 procent dit jaar en een jaarlijkse verhoging van 1,65 tot 2021.
Actie ?Mei Plasticvrij? zet mensen aan om milieubewuster te denken: ?Slechts vijf procent van de flessen wordt effectief gerecycleerd?
5 Mei, 03:30 Gazet v. Antwerpen

Meer dan tienduizend mensen hebben via de site meiplasticvrij.be beloofd dat ze minder plastic zullen verbruiken. Het plastic dat in zee terechtkomt, leidt tot de dood van zeedieren. Ook plastic dat niet in de zee belandt, is slecht voor het milieu.
Als 4 mei een dag van schaamte is, omdat je vader fout was in de oorlog
4 Mei, 12:30 NOS nieuws

Nederland staat vandaag stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Nog dagelijks gaan veel mensen gebukt onder de gevolgen van de oorlog, zelfs als ze die niet bewust hebben meegemaakt. Onder hen zijn de kinderen van ouders die de kant van de bezetter kozen. Voor hen voelt 4 mei als een dag die niet voor hen geldt, als een dag van schaamte.

In de documentaire 'Mijn vader was fout', vanavond om 21.05 uur op NPO 2, vertellen twee van die kinderen hun verhaal: Rob Riphagen, zoon van de beruchte oorlogsmisdadiger Dries Riphagen en Willeke Stadtman, dochter van Karel Stadtman, die tijdens de oorlog voor de Duitse politie werkte.

"4 mei is altijd een moeilijk moment voor mij", zegt Rob Riphagen (75). "Er komen dan zoveel vragen naar boven. Waarom zijn de dingen zo gegaan? Waarom heb je dat gedaan? De film van mijn leven komt in die twee minuten op 4 mei voorbij."

De vader van Rob, Dries Riphagen, was voor de oorlog een crimineel in Amsterdam. In de oorlogsjaren ontwikkelde hij zich tot een gewetenloze misdadiger, die Joden opspoorde, afperste en tenslotte verraadde. Hij was verantwoordelijk voor de deportatie van naar schatting 200 Joden. De film 'Riphagen' uit 2016 is gebaseerd op zijn oorlogsverleden.

Meedogenloos

Na de oorlog wist Dries Riphagen via België en Spanje te ontsnappen naar Argentinië, waar hij een nieuw leven opbouwde. Voor zijn misdaden is hij nooit berecht. In 1973 overleed hij in een kliniek in Zwitserland.

Rob Riphagen, die in 1943 werd geboren en zijn vader nauwelijks heeft gekend, fantaseerde jarenlang over een weerzien. Pas in de loop van zijn leven ontdekte hij hoe meedogenloos zijn vader te werk was gegaan tijdens de oorlog.

"Ik ben altijd bang geweest dat er iets van mijn vader ook in mij zit. Dat is een heel beangstigend gevoel", zegt Riphagen. In de archieven heeft hij uitgezocht wat zijn vader precies heeft gedaan in de oorlog. Hij voelt schaamte over die misdaden.

"Het bepaalt de manier waarop je je gedraagt. Altijd is er een stemmetje in je hoofd dat zegt: dat kun je beter wel doen en dat niet. Het is een soort deken van geremdheid die over je heen ligt en waar je niet onderuit kunt kruipen."

In de documentaire heeft hij een ontmoeting met Simone Haller, een nicht van de Joodse bloemenverkoper Simon Bacharach, die door toedoen van Riphagen tijdens de oorlog werd opgepakt. Hij realiseert zich hoeveel pijn en leed zijn vader heeft veroorzaakt en hoe dat doorwerkt, tot op de dag van vandaag.

Willeke Stadtman (68) blijft op 4 mei altijd thuis, omdat ze zich niet op haar plaats voelt bij een herdenking. "De mensen die op de Dam staan, zijn goed geweest in de oorlog, ze staan daar zuiver en onschuldig. Het is niet zo dat ik me schuldig voel over mijn vader, maar ik heb op die dag zoveel dubbele gevoelens, dat het afbreuk zou doen aan datgene wat daar puur en zuiver moet zijn."

Willekes vader groeide na de scheiding van zijn ouders op in pleeggezinnen. In de oorlog zocht hij een baantje bij de politie om niet naar Duitsland te hoeven. Hij kwam terecht bij de Duitse Ordnungspolizei in Apeldoorn.

"Rond 4 mei was er altijd veel spanning bij ons thuis. Mijn vader realiseerde zich dat hij een foute keuze had gemaakt in de oorlog en dat hij die niet meer ongedaan kon maken. Zijn onvermogen om daarmee om te gaan heeft een diepgaand effect gehad op het hele gezin."

Willeke was de oudste in het gezin van vier kinderen; twee meisjes en twee jongens. Het bleef lang onduidelijk wat hun vader precies gedaan heeft in de oorlog. Uit onderzoek in de archieven bleek later dat hij zich vooral schuldig heeft gemaakt aan agressief gedrag en machtsmisbruik.

"Voor hem telde vooral dat hij ergens bijhoorde. Dat hij macht over anderen kon hebben, omdat hij zich in zijn jonge jaren machteloos gevoeld heeft", zegt Stadtman.

Onveilige sfeer

Haar vader bracht na de oorlog vijf jaar door in interneringskampen en verloor voor tien jaar zijn burgerrechten. De woede en frustratie die hij voelde over zijn verleden, zorgde voor een negatieve en onveilige sfeer in het gezin. Regelmatig sloeg hij hun moeder.

Met vrijwilligerswerk als grensrechter bij de plaatselijke voetbalvereniging probeerde hij toch een plek in de samenleving te bemachtigen. Toen hij op een dag van de voorzitter te horen kreeg dat hij zijn lidmaatschap moest opgeven omdat hij fout was geweest in de oorlog, was hij gebroken.

"Dat was een kantelpunt", zegt Willeke. "Die vereniging was alles voor hem. Heel even had hij de hoop dat hij gewaardeerd werd en dat hij erbij hoorde. Daarna was er geen land meer met hem te bezeilen."

Willeke was op dat moment 16 jaar en ging twee jaar later het huis uit. Haar jongere zusje en broertjes bleven nog jarenlang thuis.

Haar jongste broertje Wilfred ging letterlijk ten onder aan het mislukte leven van zijn vader. In 2000 pleegde hij zelfmoord. Hij bleek niet in staat zich los te maken uit de sfeer van zijn jeugd, waarin er geen hoop was, geen vertrouwen en geen toekomst.

Willeke schreef het boek 'Op voet van oorlog' over wat zij thuis meemaakte en geeft regelmatig lezingen. Ze hoopt daarmee mensen aan het denken te zetten over het effect van de oorlog op gezinnen waar een ouder de foute kant koos.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be