NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Maarten

2News.be / Trefwoorden / Maarten

Eerste leden reddingsteam Sint-Maarten terug in Nederland
Gisteren, 10:54 NOS nieuws

Een deel van het Nederlandse reddingsteam USAR is terug in Nederland na de noodhulp op Sint-Maarten. Ongeveer 30 van de 62 leden zijn geland op Schiphol. De anderen volgen later vandaag en morgenochtend.

Een groep is vanochtend opgewacht door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In de aankomsthal waren ook veel familieleden aanwezig.

Het USAR-team is op Sint-Maarten negen dagen aan het werk geweest na de verwoesting door orkaan Irma. De reddingswerkers hebben de noodhulp gecoördineerd, zelf noodhulp geboden en de ambulance- en brandweerzorg opgestart. Ook hebben ze onder meer alle 34 scholen op het eiland bezocht en daar werkzaamheden verricht.

Het team van USAR bestaat uit vertegenwoordigers van defensie, brandweer, ambulancediensten en politie.
Nederland vertrouwt Sint Maarten geen hulpgeld toe: 'Hoe zorgen we ervoor dat niets aan de strijkstok blijft hangen?'
Donderdag, 21:36 Volkskrant
Er komt een hulpfonds voor de schade op Sint Maarten. Dat wordt een zaak van het koninkrijk, niet van het autonome land zelf. Het is een botsing die de kern raakt van de omgang van Nederland met Sint Maarten. Selçuk Öztürk, Kamerlid voor Denk, bijt VVD-Kamerlid André Bosman donderdag in de Tweede Kamer toe: 'Ik hoop dat de volgende minister van Koninkrijksrelaties geen VVD'er zal zijn die met het


Plasterk wil snel hulpfonds wederopbouw Sint-Maarten
Donderdag, 16:12 NOS nieuws

Er moet snel een hulpfonds komen voor de wederopbouw van Sint-Maarten. Het hele koninkrijk moet daar verantwoordelijkheid voor dragen, en niet alleen Nederland of de eilandsregering, zei minister Plasterk in een debat in de Tweede Kamer.

Hij denkt eraan om bijvoorbeeld een hoge commissaris voor de wederopbouw van Sint-Maarten te benoemen, die het fonds beheert en zorgt dat het geld goed terechtkomt.

"We gaan niet zeggen: laat de regering van Sint-Maarten het land maar herbouwen, en wij krijgen de rekening wel. Dat is niet de inrichting van het hulpfonds die we voor ogen hebben", zei de minister van Koninkrijksrelaties.

Plasterk wil nog niet zeggen hoeveel geld er in het fonds komt. Hij praat er volgende week over in de Nederlandse ministerraad en wil er kort daarna in een Rijksministerraad op koninkrijksniveau een beslissing over nemen.

Hij wijst erop dat de wederopbouw van Sint-Maarten een ingewikkelde zaak is. "Het is een gevoelige fase voor correcte overheid en integriteit." Er moeten volgens hem snel beslissingen worden genomen en opdrachten worden verleend.

Dat betekent dat er in korte tijd "honderden miljoenen" euro's door het land worden gepompt. Plasterk vindt dat daar zuiver mee moet worden omgegaan. Hij denkt dat dit beter gaat in samenspraak met het hele koninkrijk, dan door Sint-Maarten alleen.

"Het is belangrijk dat we voldoende checks en balances inbouwen. Het zou op Terschelling ook een probleem zijn, als we zouden zeggen: hier heb je een hoop geld en bekijk het verder maar."

Plasterk zei vandaag in een ander debat in de Tweede Kamer dat 25 inwoners van Sint-Maarten na orkaan Irma hun toevlucht in Nederland hebben gezocht. Het zijn mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt en hier onderdak willen vinden.

Hij zei dat de 25 zich in verschillende gemeenten hebben gemeld en nu vragen wat de Nederlandse overheid voor hen kan doen. Plasterk voert daar overleg over met onder meer gemeenten, het Leger des Heils en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers.

Irma was een orkaan van de zwaarste categorie. Vooral Sint-Maarten werd hard getroffen. Het Rode Kruis meldde kort na de ramp dat 91 procent van de gebouwen op het eiland is beschadigd.
Orkaan Maria spaart Sint-Maarten, raast op Puerto Rico af
Woensdag, 04:30 Volkskrant
Orkaan Maria is in de nacht van dinsdag op woensdag voorbij Sint-Maarten getrokken, op het eerste gezicht zonder al te veel schade aan te richten. De orkaan neemt in het Caribisch gebied nog steeds in kracht toe. Orkaan Maria is al een orkaan van de vijfde categorie en extreem gevaarlijk. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center geven de laatste metingen met een Hurricane Hunter-vliegtuig


Nederland vraagt steun VN voor Sint-Maarten na doortocht Irma
18 September, 20:42 Gazet v. Antwerpen

Nederland heeft bij de Verenigde Naties steun gevraagd voor het herstel van het door de orkaan Irma verwoeste Antilleneiland Sint-Maarten. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken riep de VN op ?ruimhartig te zijn bij het toekennen van financiële middelen uit de VN-fondsen en het beschikbaar stellen van expertise voor de wederopbouw.?
Nederlandse militairen op Sint Maarten nemen voortouw in noodhulp
18 September, 20:07 Volkskrant
Het is een paar uur nadat de orkaan Irma over Sint Maarten is getrokken. Buiten bij het politiebureau in de hoofdstad Philipsburg zit een agent op een stoel. Hij is doodvermoeid. En helemaal alleen. Zijn collega-agenten zijn thuis gaan schuilen voor de storm, of nemen daar nu hun schade op. De politie op het Caribische eiland, een autonoom land binnen het Nederlands koninkrijk, is de eerst verantw


Curaçao haalt twee ton op voor Sint-Maarten
18 September, 09:18 NOS nieuws

Een grote inzamelingsactie voor Sint-Maarten op Curaçao heeft 200.000 euro opgebracht. Onder de naam 'One Love SXM' werkten radio- en televisiezenders samen om geld op te halen.

Op een plein in het centrum van Willemstad traden bands op. Mensen konden op verschillende plaatsen geld doneren. Verzekeraars schatten de schade die de orkaan Irma heeft aangericht op Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius op zo'n anderhalf miljard euro.

Een inzamelingsactie in Nederland bracht vrijdag ruim 13 miljoen euro op. Het geld gaat naar het Rode Kruis wordt gebruikt voor noodhulp en de wederopbouw van Sint-Maarten.
Premier Sint-Maarten: mariniers deden niks tegen plunderingen
18 September, 02:00 NOS nieuws

Premier William Marlin van Sint-Maarten zegt dat Nederlandse mariniers niets hebben gedaan tegen de plunderingen op het eiland na de orkaan Irma. "Er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar en deden niets", zegt Marlin in een interview met NRC.

Volgens Marlin zijn ruim voordat Irma het eiland verwoestte afspraken gemaakt over het handhaven van de veiligheid. In de communicatie tussen Nederlandse militairen en de lokale politie is vervolgens "iets misgegaan", zegt hij. "Niemand kwam opdagen. Er was niemand die de avondklok controleerde die was ingesteld." De vraag van NRC wat er niet goed ging in de communicatie, schuift Marlin door naar de Nederlandse mariniers.

Kapmessen

Nadat Irma op 6 september over Sint-Maarten was geraasd braken plunderingen uit. Er waren ook berichten over groepen die met kapmessen over het eiland trokken. Pas na enkele dagen was het gezag hersteld.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag laat NRC in een reactie weten dat militairen "een maximale en zeer adequate inspanning hebben geleverd", ook op het gebied van veiligheid. Marlin zegt dat de mariniers die nog op Sint-Maarten zijn nu "prima werk" doen bij de beveiliging van het vliegveld.
Het beste uit het Oog: Clintons wraak en de vergeten groep op Sint Maarten
16 September, 13:49 NOS nieuws

"Clinton is in haar boek heel eerlijk en dat zal voor veel mensen nieuw zijn." Historicus Felix Klos las haar vuistdikke boek What Happened over de verloren presidentsverkiezingen van vorig jaar. Hillary schrijft onder meer dat ze The Donald best wat harder aan had willen pakken. "Had ik niet moeten zeggen: 'donder op' en zouden mensen dat niet mooi hebben gevonden?"

Veel mensen hebben het door orkaan Irma getroffen Sint Maarten inmiddels verlaten, maar er is ook een groep die niet weg kan. Het zijn de paspoortloze migrantenkinderen, wiens ouders op het vakantie-eiland actief zijn in de slecht betaalde toeristenindustrie. Promovenda Jordi Halfman gaf lange tijd les op het eiland en vertelt hoe ze contact probeert te krijgen met de getroffen slachtoffers.

Wilfred de Bruijn werd in 2013 slachtoffer van antihomogeweld in Parijs. Een foto van zijn toegetakelde gezicht werd massaal gedeeld en kreeg veel internationale aandacht. In de mediaoptredens die volgden, viel op hoeveel kennis de in Parijs wonende De Bruin heeft over Frankrijk. Er volgden een documentaireserie, optredens in het Oog en nu dus een boek: Op zoek naar mijn Frankrijk. Aan Herman van der Zandt vertelt hij of het land inderdaad zijn Frankrijk is geworden.

Coen Verbraak spreekt met zangeres Angela Groothuizen en sopraan Francis van Broekhuizen over de operagodin Maria Callas. Het is deze week 40 jaar geleden dat ze overleed, maar nog steeds geniet ze een enorme bekendheid. Wat maakt haar zo goed?

Jacques d'Ancona werd deze week 80 jaar en dat werd gevierd met een musical over zijn leven. De recensent is gevierd en gevreesd, want hij kon carrières maken of breken. Dat weet Wilfried de Jong maar al te goed. Hij had dan ook nog wel een appeltje met hem te schillen...
'Alles is naar de hel': Sint-Maarten smeekt om hulp
15 September, 19:48 NOS nieuws

Er is geld nodig op Sint-Maarten. Heel veel geld. Veel mensen zitten in zak en as sinds de verwoestende orkaan Irma heeft huisgehouden op het eiland. Onder meer met de actie 'Nederland helpt Sint-Maarten' van het Rode Kruis wordt geld opgehaald voor mensen die alles kwijt zijn.

Verslaggever Lex Runderkamp ontmoette de afgelopen dagen tal van slachtoffers van Irma, onder wie Reinier en Vanka. Van hun huis is vrijwel niets meer over. Ze smeken om hulp. "We hebben materiaal nodig", zegt Reinier. "Stuur ons geen geld. Het is niet oké om een miljoen dollar te hebben, terwijl de winkels leeg zijn."

Reinier is er stuk van. "Dit was geen wind. Dit was Irma, ze is een trut." Hij verontschuldigt zich voor zijn taalgebruik, terwijl hij zijn tranen maar moeilijk weet te bedwingen. "Alles is naar de hel. Alsjeblieft, mensen. Help ons."

Eilandbewoner Chico zegt dat er nog steeds geen elektriciteit en eten is. "Aan de Franse kant zie je dat de regering daar al voedsel uitdeelt, maar Nederland doet niks hier."

"We proberen de tuin op te ruimen, zodat we de basisvoorzieningen kunnen krijgen", vertelt Alston Lourens, een andere bewoner van Sint-Maarten. "Ik heb drie auto's en die zijn allemaal beschadigd. Eentje heeft een tak door de voorruit. Er moet veel hersteld worden."

Alston is vol vertrouwen dat alles weer goed gaat komen. "We zijn nog steeds in het paradijs."

Wesley Albach wil vooral zijn vrienden en familie laten weten dat het goed met hem gaat. "Het is nog steeds een topeiland. Leuke mensen en iedereen zorgt voor elkaar."

Hij zet zich in voor andere mensen door doekjes uit te delen voor kinderen. "Want niet iedereen heeft water om zich te wassen."
'?De actie voor Sint-Maarten is hard nodig, het eiland ligt in puin'
15 September, 18:36 NOS nieuws

In Beeld en Geluid in Hilversum komen de hele dag mensen langs om geld te doneren voor de actie Nederland helpt Sint-Maarten van het Rode Kruis.

Marius Pantophlet heeft familie en vrienden op Sint-Maarten die hun huis en spullen zijn kwijtgeraakt door de orkaan. In het actiecentrum in Beeld en Geluid geeft hij de hele dag stoelmassages, waarmee hij geld inzamelt voor giro 5125.

"Je kunt je niet voorstellen hoe het is. Je leven ligt ineens in puin", zegt hij over de ramp. "Ik kom hier vandaag mijn steentje bijdragen voor de slachtoffers, want als ik thuis zit heb ik alleen maar hoofdpijn."

Pantophlet, die zelf is opgegroeid op Sint-Maarten, hoopt over enkele maanden naar het eiland te kunnen reizen om te helpen bij de wederopbouw.

De actiedag voor Sint-Maarten gaat tot middernacht door. In Beeld en Geluid nemen bekende Nederlanders telefonisch donaties aan voor het Rode Kruis, via het speciale nummer 0800-1130.
Nederland helpt Sint-Maarten van start, al ruim 5 miljoen binnen
15 September, 06:48 NOS nieuws

Op NPO Radio 2 heeft minister Plasterk het startsein gegeven voor de actie 'Nederland helpt Sint-Maarten' van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft tot nu toe al 5,25 miljoen euro opgehaald.

Het doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor noodhulp aan Sint-Maarten en de andere Bovenwindse Eilanden Saba en Sint-Eustatius. Zij werden vorige week getroffen door de orkaan Irma.

In het actiecentrum in Beeld en Geluid in Hilversum is een belteam tot middernacht bereikbaar op 0800 - 1130 om donaties voor giro 5125 te verwerken. Mensen kunnen de opbrengst van hun actie voor Sint-Maarten daar ook zelf komen brengen.

De publieke omroep, RTL en SBS6 besteden vandaag op radio, televisie en online aandacht aan de actie. Op NPO 1 zijn de hele dag door korte updates te zien vanuit Beeld en Geluid. In een speciaal programma Nederland helpt Sint-Maarten, van 21.30 tot 22.20 uur op NPO 1, praat Art Rooijakkers met gasten en zijn er reportages te zien over de situatie op Sint-Maarten en over speciale acties in Nederland.

Op Sint-Maarten is de materiële schade enorm; ruim 90 procent van de gebouwen op het eiland is beschadigd, een derde is zelfs onherstelbaar verwoest. Het Rode Kruis is sinds zondag bezig met het in kaart brengen van de schade en het verlenen van de eerste noodhulp.
Een week na Irma: wie moet(en) de rekening betalen van de schade op Sint Maarten?
15 September, 02:38 Volkskrant
Over de omvang van de schade op Sint Maarten blijft het gissen. Schattingen lopen uiteen van 1- tot 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro). Nederlandse experts zijn nu op het eiland om de schade te inventariseren. De grote vraag is: wie draait er op voor de kosten? Het grootste deel van de schade is waarschijnlijk gedekt door lokale verzekeraars. Boogaard Insurances, een kantoor dat meerdere grote


'Ik hoop dat mensen Sint Maarten helpen. Dat is écht heel erg nodig'
14 September, 20:00 NOS nieuws

Aan de achterkant van de tankwagen staat de kraan open. Er komt een dikke straal water uit. Het is het water dat normaal gesproken uit de kraan komt. Maar omdat de meeste huisaansluitingen stuk zijn, brengt het waterbedrijf het nu rond.

Eigenlijk moet je het koken voordat je het drinkt. Maar dat kost veel gas. "Soms is het een beetje wit, soms is het een beetje rood, maar ik drink het al mijn hele leven en ik ben nog gezond", zegt een oude dame. Een man vult haar aan: "Alles smaakt goed, als je het nodig hebt."

'Hou je geld maar'

Bij de tankwagen wordt hevig gediscussieerd. Over hoe de lokale regering met deze ramp omgaat, en over de rol van Nederland. Een man en een vrouw staan zowat tegen elkaar te schreeuwen.

Zij: "Als de vorige premier nog aan de macht was geweest had iedereen te eten gehad." Hij: "Stop met die politiek, dit is te belangrijk." Zij: "Nederland, hou je geld maar, stuur het niet hierheen. Het komt toch in verkeerde handen. De armen krijgen niks."

Het wantrouwen is groot. Het Rode Kruis geeft het geld dat wordt ingezameld zelf uit. Er gaat niets naar de overheid van Sint Maarten. Maar dat is wel wat hier gevreesd wordt.

"De regering kan dit niet aan", zegt een oude man die met zijn jerrycan staat te wachten op zijn beurt. "Er is noodhulp aangekomen op het eiland, maar dat is nog niet bij de bevolking aangekomen. Nederland zou dit moeten regelen." Maar Sint Maarten wilde toch onafhankelijk zijn? "Die onafhankelijkheidsdiscussie is tijdverlies. Alleen de rijken wilden dat."

Te langzaam

De man die net ruzie stond te maken wil nog wat kwijt. Hij hoorde dat in Nederland sommige mensen vinden dat Sint Maarten nu maar helemaal onafhankelijk moet worden. En hij is daar woedend over.

"Het gaat inderdaad allemaal te langzaam. Maar we staan er nu voor het eerst alleen voor. Nu is er geld nodig. En dat moet komen van degenen die vroeger van ons profiteerden en waar we nu een team mee vormen."

Christina Sprock maakt zich zorgen over die hele discussie. Over de rol van Nederland en over de betrouwbaarheid van de plaatselijke regering. Ze vreest dat daardoor mensen in Nederland morgen de hand op de knip houden.

Ze leidt ons rond op de plek waar tot vorige week haar huis stond. Er is niks over, alleen een stapel puin, met al haar spullen daaronder."Ik ben bang dat mensen niet willen geven. Ik heb ook neven en nichten in Nederland die niet meer mee willen doen. Maar het gaat echt alleen via het Rode Kruis en niet via de overheid. Ik hoop dat mensen Sint Maarten helpen. Dat is écht heel erg nodig."
Video: team USAR.nl meteen aan de slag op Sint-Maarten
14 September, 12:48 NOS nieuws

Reddingswerkers van USAR.NL zijn begonnen met het verlenen van noodhulp op Sint-Maarten. Op beelden, die gemaakt zijn door het team, is te zien hoe hulpverleners de brandweer bijstaan bij opruimwerkzaamheden.

Afgelopen maandag reisden er 59 leden van USAR.NL af naar Sint-Maarten, waar ze na een tussenstop op Curaçao gisteren aankwamen. Naast reddingswerkers bestaat het team ook uit verpleegkundigen, artsen en bouwkundigen.

De komende tijd zal het team vooral bezig zijn met het weer gereed maken van het ziekenhuis en verschillende scholen. Sint-Maarten werd vorige week grotendeels verwoest door orkaan Irma. Morgen is er een nationale actiedag.
Grootste Nederlandse marineschip volgeladen met hulpgoederen naar Sint Maarten
14 September, 00:43 Volkskrant
Nederland stuurt de Karel Doorman naar Sint Maarten. Het grootste schip van de marine komt eerder terug van een oefening in de Oostzee en wordt in Den Helder twee dagen lang volgeladen met hulpgoederen. Daarna vaart het in elf dagen naar het door orkaan Irma zwaar getroffen Sint Maarten, waar het begin oktober aankomt. Dat heeft minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrela


Rode Kruis deelt drinkwater uit op Sint-Maarten
14 September, 00:43 NOS nieuws

Hulpverleners van het Rode Kruis zijn op Sint-Maarten begonnen met het uitdelen van voedsel en drinkwater aan de slachtoffers van orkaan Irma. Voor sommige gezinnen begon te tijd te dringen, zegt de hulporganisatie.

Het Nederlandse Rode Kruis is al sinds zondag met een team op het eiland aanwezig. De medewerkers hebben onder meer de schade in kaart gebracht, en een bijdrage geleverd in de eerste noodhulp. Eerder vandaag is een vliegtuig vertrokken richting Curaçao, met 8 ton aan hulpgoederen aan boord.

Het Rode Kruis heeft via Giro 5125 inmiddels 3,2 miljoen euro opgehaald voor Sint-Maarten. Vrijdag wordt een nationale actiedag gehouden. Op NPO Radio 2 en op NPO 1 worden de hele dag updates uitgezonden vanuit het actiecentrum in Beeld en Geluid, in Hilversum.
De kleuterschool op Sint-Maarten krijgt nu een betonnen dak
13 September, 20:43 NOS nieuws

De Prinses Beatrix Kleuterschool in het centrum van Philipsburg ziet er van buiten nog redelijk uit. Je ziet het niet meteen als je niet weet hoe het vóór de orkaan was. Maar er blijkt iets te ontbreken. Het dak is weg.

Kurt Ruan van de overheid van Sint-Maarten stapt over het puin naar binnen. "Pffff, ziet er moeilijk uit", verzucht hij als hij de puinhoop binnen ziet. Tussenmuren zijn ingestort, alles is nat. Meubels, boeken ... niks is nog bruikbaar.

Ruan gaat vandaag de scholen langs, samen met een team Nederlandse militairen, van de afdeling genie. Ze hebben niet alleen wapens bij zich, maar ook een rolmaat en een fototoestel. Hun taak is om zo snel mogelijk in kaart te brengen wat er moet worden gerepareerd op Sint-Maarten. En dan vooral: wat er als eerste moet worden gerepareerd, nu bijna alle gebouwen beschadigd zijn.

"We hebben ons eerst gericht op de vitale infrastructuur", vertelt commandant Maarten Zomer. Drinkwater, elektriciteit, de haven en de luchthaven. Toch hebben de meeste mensen nog geen stroom. "Dat komt omdat de energiecentrale een kapot dak heeft. Als dat gerepareerd is, en dat is een kwestie van dagen, kan bijna iedereen weer stroom krijgen."

De Nederlandse militairen zijn hier om de overheid van Sint Maarten te assisteren. En als het nodig is gaan ze zelf klussen. "Bij voorbeeld het laboratorium, daar komen de watermonsters binnen, waarmee het drinkwater getest wordt." Dat dak was ook stuk, dat hebben de Nederlanders zelf gerepareerd. "Dit zijn kleine dingen die een heel belangrijk kunnen zijn voor verbetering van de situatie."

De scholen zijn belangrijk omdat de kinderen nu nergens heen kunnen, zegt Ruan. Daarom moet deze school zo snel mogelijk worden hersteld. "We gaan een bouwvergunning aanvragen. We gaan het met een versnelde procedure doen, om alles weer op gang te krijgen."

Ruan wil dat het snel gebeurt, maar ook dat het goed gebeurt. "Aan lapwerk hebben we niks". Er zullen meer zware orkanen komen. Hij wil dat er nu een betonnen dak komt op deze school. Die daken hebben het meestal wel gehouden. "We gaan de bouwvoorschriften proberen aan te scherpen. En het moet behaaglijker worden in de klas". Misschien is dat dan het enige positieve aan deze orkaan. De school moet er beter van worden.
Karel Doorman nog niet op oorlogssterkte, wel op weg naar Sint-Maarten
13 September, 20:43 NOS nieuws

De marine stuurt haar grootste schip naar Sint-Maarten om te helpen bij hulpverlening na orkaan Irma. Dat heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gezegd. De Zr. Ms. Karel Doorman is een zogenoemd logistiek ondersteuningsschip, speciaal toegerust om op moeilijke plekken mensen en spullen af te zetten. Het zal nog een aantal weken duren voor het schip in de Cariben aankomt.

De Karel Doorman is nu onderweg van de Baltische Zee, waar het meedeed aan de door Duitsland geleide oefening Northern Coasts, naar Den Helder. Daar blijft het enkele dagen liggen om alle benodigdheden te laden. De planning is dat het schip woensdag vertrekt voor de reis van ongeveer elf dagen Sint-Maarten. Daar voegt het schip zich bij twee andere marineschepen, de Pelikaan en de Zeeland.

Meer hulp

Vandaag kwam op Sint-Maarten een team van USAR.NL aan. In totaal 59 mensen gaan helpen bij de coördinatie van de noodhulpverlening op het eiland. In USAR.NL zitten onder meer brandweermensen, artsen, verpleegkundigen en bouwkundigen.

Morgen vertrekken ook honderd militairen van de genie naar Sint-Maarten. Zij zullen helpen bij de aanleg van een aantal noodvoorzieningen op het eiland.

Bijna op volle kracht

De 205 meter lange Karel Doorman werd in 2014 en 2015 ingezet om te helpen bij het bestrijden van de ebolacrisis in West-Afrika. Toen bracht het in twee reizen onder meer bijna 150 containers en ruim 250 voertuigen naar Sierra Leone, Guinee en Liberia.

Het marineschip was maanden uit de running, omdat door een ernstig defect twee grote elektromotoren vervangen moesten worden. Momenteel bevindt het schip zich in een "opwerkperiode", waarin tests gedaan worden en alle voorzieningen beetje bij beetje in gereedheid gebracht worden om weer inzetbaar te zijn voor oorlogshandelingen. Aan gevechten is het schip nog niet toe, maar hulpverleningsmissies kunnen wel weer uitgevoerd worden.
'Staatkundige status St-Maarten niet van belang voor EU-hulp'
13 September, 15:38 NOS nieuws

Het Nederlandse deel van Sint-Maarten moet dezelfde hulp krijgen als het Franse deel, vindt de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani. Volgens hem mag een verschillende staatkundige status de hulp niet in de weg zitten.

Deze week ontstond ophef over Europese hulp aan Sint-Maarten voor de wederopbouw na de orkaan Irma. Saint Martin, het Franse deel, heeft daar wél recht op, omdat het onderdeel uitmaakt van Frankrijk. Maar Sint-Maarten, een land binnen het koninkrijk, staat bestuurlijk op grotere afstand van Nederland en dus ook van de EU.

Door de speciale status van het Nederlandse deel van Sint-Maarten komt dit deel van het eiland niet voor op de officiële lijsten van landstreken en regio's waaraan de EU wederopbouwhulp kan geven.

Soepel hanteren

Die staatkundige status is nu niet belangrijk, zegt de voorzitter van het parlement. Alle twee de delen moeten geholpen worden. Eerder pleitte Nederlandse Europarlementariërs al voor een soepele hantering van de regels.

Het Rode Kruis meldde gisteren dat meer dan 90 procent van de bebouwing op Sint-Maarten schade heeft opgelopen; een derde ervan is compleet verwoest.

Vanavond debatteert het Europees Parlement over de kwestie. Tajani zal in ieder geval een brief met zijn opvattingen naar voorzitter Juncker van de Europese Commissie sturen.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be