NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Lula


Oud-president Lula zegt dat zijn partij andere presidentskandidaat mag kiezen
Dinsdag, 22:24 Skynet
De Braziliaanse oud-president Lula, momenteel opgesloten voor corruptie, heeft zijn partij groen licht gegeven om een andere presidentskandidaat te kiezen. Lula is momenteel nog presidentskandidaat voor de linkse Arbeiderspartij (PT) en leidt in de peilingen, maar is mogelijk onverkiesbaar in oktober, vanwege zijn celstraf. De PT gaf al snel te kennen dat Luiz Inacio Lula da Silva hun kandidaat blijft.


Braziliaanse rechtbank verwerpt nieuw beroep van ex-president Lula
18 April, 23:00 Skynet
Een Braziliaanse rechtbank heeft woensdag beslist een nieuwe beroepsprocedure van ex-president Lula Luiz InŠcio Lula da Silva te verwerpen. Het hof van beroep van Porto Alegre heeft die belissing woensdag bekendgemaakt via Twitter.


"Ik ben sereen maar verontwaardigd", schrijft Lula vanuit gevangenis
17 April, 06:48 Skynet
De Braziliaanse ex-president Luiz InŠcio Lula da Silva, de favoriet voor de presidentsverkiezingen van oktober, zegt dat hij "sereen maar verontwaardigd" is nu hij in de gevangenis zit. Hij was ook blij met de steun van zijn aanhangers, blijkt uit een eerste publieke bericht dat hij stuurde vanuit zijn cel.


Zestig Lula's in parlement BraziliŽ
12 April, 08:48 NOS nieuws

Ruim zestig Braziliaanse parlementsleden laten 'Lula' toevoegen aan hun naam uit protest tegen de gevangenisstraf van Lula da Silva. De oud-president is veroordeeld voor corruptie en meldde zich afgelopen weekend bij de gevangenis.

De voorzitter van zijn Arbeiderspartij, Gleisi Hoffman, nam het initiatief en wordt voortaan Gleisi Lula Hoffman genoemd in naambordjes en officiŽle stukken. Tientallen anderen volgden. Het gaat om een administratieve wijziging, ze zullen niet officieel hun naam aanpassen bij de burgerlijke stand.

Tegenstanders van Lula betalen met gelijke munt: enkelen lieten 'Moro' aan hun naam toevoegen, naar rechter Sergio Moro die Lula veroordeelde.

Lula is tot twaalf jaar cel veroordeeld voor corruptie. Hij mocht van de rechter een hoger beroep niet in vrijheid afwachten. Lula noemt de straf een politieke veroordeling.
Met Lula in gevangenis zakt BraziliŽ verder weg in een diep ravijn van zwakke democratische instituties
9 April, 19:36 Volkskrant
Met de recente veroordeling tot een gevangenisstraf van twaalf jaar van de nog steeds razend populaire voormalige Braziliaanse president Luiz InŠcio 'Lula' da Silva wordt niet bewezen dat de corruptie nu eindelijk serieus wordt aangepakt en dat BraziliŽ een volwassen democratie begint te worden, zoals wordt gesteld in†Ten eerste (7 april), maar juist dat BraziliŽ verder wegzakt in een diep ravijn


Lula aangekomen in gevangenis
8 April, 11:24 Skynet Buitenland
De wegens corruptie veroordeelde Braziliaanse oud-president Luiz InŠcio Lula da Silva brengt zijn eerste nacht in de cel door. Laat op zaterdagavond is het 72-jarige voormalige staatshoofd aangekomen in de gevangenis van Curitiba, in het zuiden van het land.


Braziliaanse ex-president Lula aangekomen in gevangenis

De wegens corruptie veroordeelde Braziliaanse oud-president Luiz InŠcio Lula da Silva bracht zijn eerste nacht in de cel door. Laat op zaterdagavond is het 72-jarige voormalige staatshoofd aangekomen in de gevangenis van Curitiba, in het zuiden van het land.
Oud-president Lula wil zich overgeven aan politie
7 April, 18:54 NOS nieuws

De Brazilliaanse oud-president Lula heeft het vakbondsgebouw verlaten waarin hij zich de afgelopen 48 uur had verschanst. Hij zegt dat hij zich zal overgeven aan de politie. Bij het gebouw in S„o Bernardo do Campo, een voorstad van S„o Paolo, hield hij een afscheidsrede voor duizenden aanhangers. Daarna is hij vertrokken.

Lula verdedigde zich in de toespraak tegen de beschuldigingen van corruptie, waarvoor hij tot twaalf jaar cel is veroordeeld. Eergisteren oordeelde het Hooggerechtshof dat hij een hoger beroep tegen die veroordeling in de cel moet afwachten. Een verzoek om die beslissing te herzien, werd vanmiddag afgewezen door het Hooggerechtshof.

"Als het een misdaad is om op te komen voor de armen van dit land, dan blijf ik de rest van mijn leven crimineel", klonk een strijdbare Lula. Hij benadrukte dat hij onschuldig is en dat alle negatieve media-aandacht hem alleen maar sterker zal maken. "Ik ben niet bang en zal mijn onschuld bewijzen."

'Strijder van het volk'

De duizenden aanhangers die zich bij het gebouw van de metaalwerkersvakbond hadden verzameld om te voorkomen dat Lula werd gearresteerd, zongen hem toe: "Lula strijder van het volk".

Lula zei trots te zijn dat hij de enige president is in de geschiedenis van BraziliŽ die nooit een diploma heeft behaald. "Intelligentie is iets anders dan een duur diploma", zei hij. Hij benadrukte dat hij een politicus van het volk is, in tegenstelling tot zijn tegenstanders.

Die tegenstanders zijn volgens hem vergeten dat er in BraziliŽ miljoenen zijn zoals hij. "Ik ben een idee. Hoe meer dagen ik achter de tralies zit, hoe meer Lula's er zullen zijn in dit land."

Herdenkingsdienst voor vrouw

Voor het vakbondsgebouw spraken ook verschillende medestanders van Lula. Er was een herdenkingsdienst georganiseerd voor zijn vrouw, die vorig jaar op 67-jarige leeftijd overleed. Het was de bedoeling dat de oud-president gedurende de dienst binnen zou blijven, maar hij kwam later toch naar buiten.
Lula, Park en Zuma: ook voor presidenten geldt de wet
6 April, 23:42 Volkskrant
Rechtszaken in BraziliŽ, Zuid-Afrika en Zuid-Korea tonen de worsteling van jonge democratieŽn. Waar hun leiders hongerden naar geld, blijken politiek en samenleving te beschikken over zelfreinigend vermogen. Drie oud-presidenten op drie continenten ervoeren vrijdag dat zij niet boven de wet staan. In alle drie gevallen gaat het om grootschalige corruptie. Park Geun-hye (Zuid-Korea) werd veroordeel


'Menselijk schild' om oud-president BraziliŽ te beschermen
6 April, 21:18 NOS nieuws

Honderden aanhangers van de Braziliaanse oud-president Lula da Silva hebben zich verzameld rond het hoofdkwartier van de metaalwerkersvakbond in S„o Bernardo do Campo, een voorstad van S„o Paulo. Daar heeft hun held zich verschanst. Lula lijkt niet van plan zich voor 17.00 uur lokale tijd (22.00 uur in Nederland) vrijwillig te melden bij de politie, zoals de rechter hem heeft verzocht.

Als de oud-president zich niet vrijwillig meldt, vaardigt rechter Sťrgio Moro een arrestatiebevel uit. Een naaste adviseur van de linkse leider zegt dat Lula's aanhangers een "menselijk schild" zullen vormen bij een eventuele arrestatiepoging.

Ook in andere delen van BraziliŽ zijn aanhangers van de veroordeelde oud-president de straat opgegaan. Op verschillende plaatsen zijn wegen geblokkeerd. Tot nu verlopen die acties overwegend vreedzaam. Maar de spanning in het vijfde land ter wereld is om te snijden.

Tegenstanders zien de oud-president en zijn Arbeiderspartij (PT) als hoofdverantwoordelijken voor de grootschalige corruptie van de afgelopen jaren. Sinds 2014 voert justitie een felle strijd tegen corruptie: tientallen politici werden al beschuldigd in een van de onderzoeken van 'Operatie Wasstraat' onder leiding van onderzoeksrechter Moro.

Veel linkse Brazilianen beschuldigen Moro van partijdigheid en vinden niet dat Lula een eerlijk proces heeft gehad. Hij werd ervan beschuldigd een appartement te hebben gekregen van een groot bouwbedrijf, in ruil voor opdrachten bij staatoliebedrijf Petrobras.

Lula werd, ook in hoger beroep, veroordeeld. Hij kreeg ruim twaalf jaar gevangenisstraf. Hoewel er nog verschillende mogelijkheden zijn om door te procederen, besloot het Hooggerechtshof eerder deze week dat de oud-president het gevang in moet.

Zwarte lijst

Dat heeft grote gevolgen voor de presidentsverkiezingen in oktober. In alle peilingen is Lula favoriet. Officieel komen veroordeelde politici op een zwarte lijst terecht en kunnen ze jarenlang niet meedoen aan verkiezingen. Maar dat proces is amper in gang gezet. In augustus moeten de partijen hun kandidatenlijsten registreren en pas in september worden die al dan niet goedgekeurd. Als Lula inderdaad niet mee mag doen, kan hij ook nog in beroep.

Waarschijnlijk wordt dus pas rond de eerste ronde van de verkiezingen duidelijk of de grootste kanshebber mee mag doen. Hoe dan ook: vanuit de gevangenis is het lastig campagne voeren.
Lula gaat in beroep tegen gevangenisstraf
6 April, 18:54 De Tijd
18:33 De Braziliaanse ex-president Luiz Inacio 'Lula' da Silva heeft vrijdag beroep aangetekend om te vermijden dat hij in de gevangenis wordt opgesloten.


Braziliaanse oud-president Lula moet voorlopig de cel in
5 April, 06:12 NOS nieuws

De Braziliaanse oud-president Lula da Silva moet het hoger beroep in een corruptiezaak afwachten in de cel. Dat heeft het Hooggerechtshof bepaald na een urenlange zitting.

Elf rechters bogen zich over het lot van Lula. Uiteindelijk waren zes van hen voor het opsluiten van de oud-president, vijf stemden tegen.

De uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen. In oktober van dit jaar zijn er presidentsverkiezingen in BraziliŽ en de voorman van Lula's linkse Arbeiderspartij PT is de grote favoriet in de peilingen. Vanuit de gevangenis kan Lula moeilijk campagne voeren.

Wasstraat

Sinds 2014 voeren justitie en politie een hevige strijd tegen corruptie in BraziliŽ. Tientallen politici, onder wie ook oud-president Lula, kwamen in het vizier van 'Operatie Wasstraat'. Machtige zakenmensen en politici werden al veroordeeld en het land kwam in een diepe politieke crisis terecht.

Het succes van 'Operatie Wasstraat' is voor een groot deel te verklaren door het feit dat veroordeelden soms ook echt naar de gevangenis moesten. Daarmee leek er een einde te komen aan de relatieve straffeloosheid waaraan de Braziliaanse elite zo gehecht was. En de angst voor de gevangenis was zo groot dat velen samenwerkten met justitie, in ruil voor strafvermindering.

Appartement

Zo kwam ook Lula da Silva in het beklaagdenbankje terecht. Hij zou een appartement aan het strand hebben gekregen van een bouwbedrijf, in ruil voor opdrachten bij staatsoliebedrijf Petrobras.

Hij werd veroordeeld, maar de oud-president heeft nog verschillende mogelijkheden om zijn veroordeling aan te vechten. In aanloop naar deze zitting gingen duizenden voor- en tegenstanders de straat op. Aanhangers van Lula en zijn Arbeiderspartij spreken van een heksenjacht en beschuldigen justitie van partijdigheid.
Colonne van Braziliaanse oud-president Lula beschoten
28 Maart, 07:06 Skynet
In het zuiden van BraziliŽ is de colonne auto's van Inacio Lula da Silva dinsdag beschoten. Dat meldde de voormalige president zelf op de microblogwebsite Twitter. Niemand raakte gewond.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be