NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Lijsttrekker

2News.be / Trefwoorden / Lijsttrekker

Verkiezingen 2024 - Willem-Frederik Schiltz wordt lijsttrekker Open VLD Antwerpen
15 November 2023, 00:02 Skynet
Willem-Frederik Schiltz, fractieleider in het Vlaams parlement van de liberalen, zal tijdens de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar de lijst van Open VLD trekken in Antwerpen. Dat bevestigen Schiltz en de lokale voorzitter Fons Borginon dinsdagavond.


Jean-Marie Dedecker wordt lijsttrekker voor N-VA in West-Vlaanderen
28 September 2023, 00:01 HLN.BE
Na een zomer vol twijfel is de kogel door de kerk: Jean-Marie Dedecker (71) zal in juni opnieuw op een N-VA-lijst opduiken. Hij zal de West-Vlaamse Kamerlijst zelfs trekken als onafhankelijke, zo vernam onze redactie. Ondanks de ambities van zijn zoon Dimitri komt er dus geen nationale Lijst Dedecker.


CDA-lijsttrekker Bontenbal: Nederland is niet voor iedereen 'gaaf'
2 September 2023, 00:02 NOS nieuws

Ook het CDA zet tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van november in op het thema bestaanszekerheid. Henri Bontenbal sprak uitgebreid over dat thema in zijn eerste toespraak als lijsttrekker van de partij. Hij was in Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort te gast bij een bijeenkomst van CDA-jongerentak CDJA.

Bontenbal vindt dat Nederland een land is geworden "met twee gezichten", dat niet voor iedereen "gaaf" is. Er is volgens hem een groeiende groep mensen die weliswaar niet in armoede, maar wel in onzekerheid leeft. Als voorbeelden noemde hij jongeren die geen betaalbare woning kunnen vinden en het stichten van een gezin uitstellen en mensen die een normaal inkomen hebben, maar nauwelijks geld overhouden om te sparen.

'Kille overheid'

De nieuwe CDA-leider verlangt naar een "fatsoenlijke samenleving" met "saamhorigheid", waarin mensen "weer normaal doen" en niet de "speelbal" zijn van de markt of de overheid. Hij vindt dat de politiek te ver is meegegaan in het neoliberale denken en dat het vertrouwen in de vrije markt is doorgeslagen. Daardoor zijn, naar zijn mening, te veel burgers alleen komen te staan "tegenover een kille overheid en een kille markt" en "tegenover elkaar".

"De mens wil gezien worden, als erkenning van zijn of haar bestaan", vatte hij zijn visie samen. "In het besef dat we elkaar altijd nodig hebben. Dat is voor mij christendemocratie. Dat is ons mensbeeld. Ieder mens telt."

Behalve het CDA hebben onder meer Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) en de combinatie PvdA/GroenLinks al laten weten dat zij willen inzetten op het thema bestaanszekerheid.

Verkiezingsprogramma

Het CDA presenteert maandag zijn conceptverkiezingsprogramma en Bontenbal noemde alvast een paar punten die daarin zullen staan. De christendemocraten willen een "flinke verhoging" van de kinderbijslag en het kindgebonden budget, een verlaging van de lasten op arbeid en een verhoging van de lasten op vermogen. Ook wil het CDA een andere overheid, die "haar inwoners weer moet vertrouwen en zelf betrouwbaar moet handelen".

Verder citeerde de lijsttrekker oud-CDA-politicus Hannie van Leeuwen. Die zei in 2011, toen de partij moest beslissen over de gedoogconstructie met de PVV: "Als de partij op de rug ligt, dan ga je met des te meer elan proberen de partij weer op de benen te krijgen. Dus ik zeg tegen alle mensen die de neiging hebben om af te haken: 'Doe het nu niet, kom naast mij staan en laten we samen vechten voor de inhoud'."

In een peiling van I&O Research van afgelopen zaterdag komt de partij van Bontenbal uit op een historisch laag zetelaantal van drie. Veel prominente CDA'ers hebben laten weten dat zij niet op de kandidatenlijst willen, zoals Bontenbals voorganger Wopke Hoekstra, oud-partijleider Hugo de Jonge en fractievoorzitter Pieter Heerma.

Het CDA maakte twee weken geleden bekend dat ze met Henri Bontenbal aan het roer de verkiezingen in willen. Hij zit sinds 2021 voor het CDA in de Tweede Kamer. Hij is van huis uit natuurkundige en zei bij zijn presentatie dat hij voor een CDA staat dat "vanuit het midden" opereert.




CDA-bestuur wil Kamerlid Henri Bontenbal als lijsttrekker
12 Augustus 2023, 00:03 NOS nieuws

Het CDA-bestuur is van plan Tweede Kamerlid Henri Bontenbal maandag voor te dragen als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zijn naam ging al weken rond, net als die van zijn fractiegenoot Derk Boswijk, maar Haagse bronnen bevestigen nu tegenover de NOS een bericht van RTL Nieuws dat Bontenbal de voorkeur krijgt.

Het partijcongres moet de voordracht nog goedkeuren, maar dat lijkt een formaliteit.

Bontenbal is 40 jaar en zit sinds 2021 in de Tweede Kamer. De natuurkundige maakt zich hard voor kernenergie en is gespecialiseerd in energiebeleid en duurzaamheid. Eerder werkte hij onder meer bij een netbeheerder en bij het wetenschappelijk instituut van zijn partij.

Nieuw elan

Bontenbal moet als partijleider de opvolger worden van Wopke Hoekstra. Die kondigde kort na de val van het kabinet aan dat hij niet nog eens lijsttrekker wil worden.

De beoogde voorman moet het CDA nieuw elan bieden. De partij leed verschillende verkiezingsnederlagen op rij en staat er ook in de peilingen slecht voor. Het is de bedoeling dat de lijsttrekker na de verkiezingen de nieuwe Kamerfractie gaat aanvoeren en niet naar het kabinet overstapt. Op die manier moet hij zichtbaar blijven als CDA-leider.

Gisteren stapte partijvoorzitter Hans Huibers op na kritiek binnen de partij op zijn functioneren. Dat ging onder meer over het volgens sommigen te trage aanwijzen van een nieuwe lijsttrekker.




Mirjam Sterk niet beschikbaar als lijsttrekker van het CDA
29 Juli 2023, 00:02 NOS nieuws

Mirjam Sterk wil geen lijsttrekker van het CDA worden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat zei ze vanavond in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

"Ik heb er heel kort over nagedacht, of ik het zou willen", zei Sterk in de uitzending. Ze heeft echter andere ambities: ze wil zich blijven inzetten voor de provincie Utrecht, waar ze nu anderhalfjaar gedeputeerde is. "Ik denk aan het landelijke gebied waar ik ook verantwoordelijk voor ben. Daar wil ik graag voor gaan."

Sterk stelt bovendien niet beschikbaar te zijn als Kamerlid voor het CDA, een functie die ze tussen 2002 en 2012 bekleedde. Over de laatste peilingen, waarin haar partij nog maar zo'n 5 zetels haalt, zei ze: "Ik denk dat we realistisch moeten zijn en ons niet meer moeten beschouwen als een bestuurderspartij die overal meedoet, maar als een partij die een relatief kleine maar belangrijke rol speelt in Nederland."

'Partijleider moet geen minister worden'

Wie lijsttrekker Wopke Hoekstra opvolgt en zich kandidaat stelt om bij de christendemocraten de kar te trekken, is nog niet duidelijk. Hoekstra gaf kort na de val van het kabinet aan dat hij niet beschikbaar is om de partij te leiden. Hij voelt zich naar eigen zeggen "meer bestuurder dan beroepspoliticus". Ook Hugo de Jonge, nu minister voor Volkshuisvesting, zei af te zien van het lijsttrekkerschap.

Hoekstra ging na de vorige verkiezingen het kabinet in als minister van Buitenlandse Zaken, en dat kwam hem op kritiek te staan. Daarom besloot de partijtop van het CDA eerder deze maand dat de volgende partijleider geen minister moet worden, maar voorzitter van de fractie in de Tweede Kamer.

De belangrijkste mogelijke kandidaten die genoemd worden zijn Derk Boswijk, die sinds 2021 in de Tweede Kamer zit voor de christendemocraten, en Henri Bontenbal, die vorig jaar in de Kamer kwam toen Hoekstra bij het kabinet aan de slag ging. Boswijk heeft de portefeuille Buitenlandse Zaken en is woordvoerder op het gebied van stikstof. Bontenbal maakt zich hard voor kernenergie en is gespecialiseerd in energiebeleid en duurzaamheid.




PvdD-lijsttrekker Esther Ouwehand spaart in haar boek de mensen niet, maar rekent op betere tijden
3 Februari 2021, 05:20 Volkskrant
In haar eerste boek, Dieren kunnen de pest krijgen, en dan?, ziet Esther Ouwehand (44), lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, dat de mens voor een kantelmoment staat.


Rutte verdedigt zich: ?De vraag of ik lijsttrekker kan zijn is niet aan het parlement maar aan mijn partij?
20 Januari 2021, 07:20 Volkskrant
Premier Rutte verweert zich dinsdagavond in de Tweede Kamer fel tegen de kritiek van oppositiepartijen dat hij na de val van zijn derde kabinet ook zelf de politiek moet verlaten. ?U controleert mij scherp en dat doet u terecht. Maar ik sta hier niet op het partijcongres van de VVD. De vraag of ik lijsttrekker kan zijn is niet aan het parlement maar aan mijn partij. En of dat een goed idee is, dat bepaalt uiteindelijk de kiezer.?


PvdA draagt straks nieuwe lijsttrekker voor
18 Januari 2021, 09:06 NOS nieuws

De PvdA presenteert vandaag om 12.00 uur de nieuwe lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Diegene wordt de opvolger van Lodewijk Asscher, die vorige week terugtrad vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

De belangrijkste namen die de afgelopen dagen rondgingen waren die van de nummer 3 op de lijst Lilianne Ploumen, de nummer 2 Kamervoorzitter Khadija Arib en die van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Over ongeveer twee weken, op 1 februari, moet de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 17 maart ingeleverd zijn bij de Kiesraad. Een week daarvoor wil de partij een uitgesteld congres houden om de lijst definitief vast te stellen.




Asscher trok zich terug als lijsttrekker. Kan Rutte wel aanblijven als VVD-voorman?
17 Januari 2021, 19:07 Volkskrant
Lodewijk Asscher trok zich terug als lijsttrekker van de PvdA. Hij nam zijn verantwoordelijkheid voor de toeslagenaffaire. Mark Rutte daarentegen blijft lijsttrekker van de VVD. Kan dat wel? Lilianne Ploumen van de PvdA vindt dat zijn ?zwaar is aangetast?. De VVD doet er het zwijgen toe.


Ploumen, Arib of toch Aboutaleb: wie volgt Asscher op als lijsttrekker?
14 Januari 2021, 19:02 Volkskrant
De Haagse politiek werkt toe naar de verkiezingen van 17 maart. De kandidaten, hun standpunten, hun succesnummers en hun uitglijders: u leest er alles over in uw Dagkoersen, het politieke blog van de Volkskrant.


Brussel, Rotterdam of de Kamer, waar komt de nieuwe PvdA-lijsttrekker vandaan?
14 Januari 2021, 12:42 NOS nieuws

Het bestuur van de PvdA heeft weinig tijd om een opvolger te zoeken voor Lodewijk Asscher, die zich vanmorgen terugtrok als lijsttrekker. Over ruim twee weken, op 1 februari, moet de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 17 maart ingeleverd zijn bij de Kiesraad. Een week daarvoor wil de partij een uitgesteld congres houden om de lijst definitief vast te stellen.

Omdat die lijst nog niet is vastgesteld, kan de partij nog iemand voordragen van buiten Den Haag, en die niet op de voorlopige lijst staat. Direct wordt daarbij gedacht aan Ahmed Aboutaleb. De Rotterdamse burgemeester wordt door veel leden al langer gezien als mogelijke 'redder' van de PvdA.

Aansprekend

Aboutaleb is aansprekend en zou veel kiezers kunnen trekken, zo is de redenering. Maar hij is ook herstellende van een schildklieraandoening en is in de Maasstad net begonnen aan een nieuwe benoemingsperiode.

Aboutaleb wil vandaag niet reageren op de vraag of hij beschikbaar is. "Ik laat het nu eerst bezinken. Het is aan de partij", zei hij in het Rotterdamse stadhuis.

Succesvol

Er wordt ook naar Brussel gekeken, waar Frans Timmermans Eurocommissaris is. Timmermans is de laatste PvdA'er die een echt succesvolle verkiezingscampagne voerde. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 kwam de PvdA met hem als lijsttrekker tot verrassing van velen als grootste Nederlandse partij uit de bus.

Waarom zou hij dat kunstje in Den Haag niet kunnen herhalen, denken sommige PvdA'ers. Ook Timmermans houdt zich vandaag op de vlakte, maar staat bekend als ijdel. Dat is ook zijn valkuil, en de reden waarom ook veel kiezers een hekel aan hem hebben.

Maar de PvdA kan het ook dichter bij huis zoeken. Achter Asscher staan Khadija Arib en Lilianne Ploumen op de plaatsen 2 en 3 van de voorlopige kandidatenlijst.

Bekend gezicht

Arib is als alom gewaardeerd Kamervoorzitter een bekend gezicht voor alle Nederlanders en daarmee een mogelijk stemmenkanon. Probleem is wel dat ze als lijsttrekker ineens inhoudelijke, partijpolitieke debatten moet gaan voeren, terwijl ze als voorzitter vooral neutraliteit wil uitstralen.

Ploumen is misschien minder bekend voor de kiezers, maar heeft wel ruime ervaring in Den Haag. Als minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de laatste vier jaar als vice-fractievoorzitter van de fractie. Onlangs kwam er een biografisch boek van haar uit, met de omineuze titel De deur naar de macht.




Asscher trekt zich terug als lijsttrekker PvdA
14 Januari 2021, 08:55 NOS nieuws

Lodewijk Asscher wordt toch geen lijsttrekker van de PvdA. In een verklaring op Facebook stelt hij dat hij zich niet verkiesbaar stelt.

De afgelopen tijd lag hij in zijn eigen partij onder vuur vanwege zijn rol in de toeslagaffaire. In het vorige kabinet was hij vicepremier en minister van Sociale Zaken en daardoor droeg hij medeverantwoordelijkheid voor wat er is misgegaan. Asscher noemt de affaire een uitvloeisel van een mensbeeld dat de overheid vijandig heeft gemaakt tegen de eigen inwoners.

Asscher zegt dat de PvdA essentieel is voor een eerlijke toekomst. Maar volgens hem maakt de discussie het niet mogelijk voor hem om lijsttrekker te zijn. Hij maakt wel zijn termijn als Kamerlid af, maar hij komt na de verkiezingen niet terug.

Asscher benadrukt dat niet aan zijn integriteit moet worden getwijfeld en dat hij niet wist dat de Belastingdienst jacht heeft gemaakt op duizenden gezinnen. Hij zegt dat hij zelf heeft gewerkt aan een beter systeem, maar dat hij het accepteert dat mensen hem verwijten maken.




CD&V Borgerhout maakt nieuwe lijsttrekker bekend na overstap vorige kandidaat naar N-VA

Het afdelingsbestuur van CD&V Borgerhout heeft dinsdagavond de modellijst goedgekeurd voor de komende districtsraadsverkiezingen van 14 oktober. Olivier Elias (33), voorzitter van de lokale afdeling en federaal ambtenaar, zal de lijst trekken.




Freddy Lorent lijsttrekker voor Open VLD in Deurne

De top drie van de kieslijst van de Deurnese Open VLD is bekend. Freddy Lorent, huidig districtsschepen van Openbaar Domein trekt de lijst. Op de tweede plaats staat Karima Kilouli, zakenvrouw en moeder van twee. De top drie wordt vervolledigd met Benny Van Loon, voorzitter van Open VLD Deurne.




Sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels pleit voor kwaliteitsattest huurwoningen en stedelijk verhuurkantoor
12 Mei 2018, 01:36 Gazet v. Antwerpen

10.000 extra sociale woningen, een kwaliteitsattest voor huurwoningen, een stedelijk verhuurkantoor en een schepen voor Woonwijkontwikkeling. Deze maatregelen zijn volgens de Antwerpse sp.a nodig om een dreigende wooncrisis af te wenden.




Vrouw wordt lijsttrekker van partij ISLAM in Antwerpen
11 Mei 2018, 20:00 Skynet Belgie
De partij ISLAM heeft op zijn facebookpagina bekendgemaakt dat het een vrouw als lijsttrekker zal hebben in Antwerpen. Op de foto bij de aankondiging staat een volledig gesluierde vrouw met handboog te zien. Een naam wilde de partij niet bekend maken, maar het gaat om een jonge vrouw met Afghaanse roots.


Vrouw wordt lijsttrekker van ISLAM in Antwerpen: partij maakt het nieuws officieel met deze foto
11 Mei 2018, 19:36 Gazet v. Antwerpen

De partij ISLAM heeft vrijdag op zijn facebookpagina bekendgemaakt dat het een vrouw als lijsttrekker zal hebben in Antwerpen. Op de foto bij de aankondiging staat een volledig gesluierde vrouw met handboog te zien. Een naam wilde de partij niet bekendmaken, maar het gaat om een jonge vrouw met Afghaanse roots.




CD&V moet al op zoek naar nieuwe lijsttrekker
18 April 2018, 01:30 Gazet v. Antwerpen

Eva Van Keer (27) haakt af als lijsttrekker van de CD&V-lijst in Borgerhout. Zij kon zich niet vinden in de visie van de partij op de samenleving en de manier waarop CD&V sociale en economische uitdagingen wil aangaan.




Onafhankelijke Jinnih Beels lijsttrekker voor sp.a in Antwerpen: ?Laten zien dat het anders kan?
28 Maart 2018, 10:12 Gazet v. Antwerpen

Sp.a heeft woensdagmiddag zijn kopstukken voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen voorgesteld. Onafhankelijke Jinnih Beels zal de kieslijst trekken, Antwerps gemeenteraadslid Yasmine Kherbache wordt lijstduwer. Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws bekleedt de tweede positie op de lijst. Met de nieuwe slogan ?Opnieuw Vooruit? predikt de partij een ?nieuw socialisme?. ?We willen de ramen en deuren openzetten als mensen aankloppen?, zegt Meeuws.




CD&V-lijsttrekker Kris Peeters: ?Hou Antwerpse woningen vrij voor jongeren?
28 Maart 2018, 00:36 Gazet v. Antwerpen

Kris Peeters, in oktober lijsttrekker voor CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, wil dat de stad enkele van haar huur- en koopwoningen exclusief reserveert voor jongeren tot 32 jaar. Hij wil ook belastingvoordelen invoeren voor alleenstaanden.







Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn