NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Lanka


Sri Lanka hoopt op betere tijden na miljardenlening van IMF
23 Maart 2023, 00:02 NU.NL - Economie
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft maandag een lening van 3 miljard dollar (ongeveer 2,7 miljard euro) voor Sri Lanka goedgekeurd. Met het geld hoopt het Aziatische land uit de ergste economische crisis sinds de onafhankelijkheid te komen.


Grote rederij maakt omweg bij Sri Lanka om botsing met walvissen te vermijden
12 September 2022, 00:02 NU.NL - Economie
De grote containervervoerder MSC gaat de vaarroutes langs de zuidkust van Sri Lanka verleggen. Daar leven namelijk relatief veel blauwe vinvissen, een ernstig bedreigde walvissensoort.


14 Juli 2022, 00:08 Volkskrant
Sri Lanka staat op de rand van het faillissement
23 Mei 2022, 00:04 NU.NL - Economie
Sri Lanka heeft voor de eerste keer in zijn geschiedenis een deel van zijn schulden niet kunnen afbetalen. Daarmee stevent het land af op een faillissement. Landen kunnen failliet gaan als ze hun schulden niet meer kunnen betalen. Sri Lanka worstelt momenteel met de ergste economische crisis in zeventig jaar.


Reisadvies Sri Lanka aangescherpt nu crisis zich verdiept
12 Mei 2022, 00:07 NOS nieuws

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka aangescherpt. Het gaat van geel naar oranje. Het advies is om het land alleen te bezoeken als dat noodzakelijk is.

Sri Lanka is de laatste weken in een grote crisis beland, en afgelopen dagen heeft die zich verder verdiept. Er zijn demonstraties, gevechten tussen aanhangers van politieke partijen, plunderingen en vernielingen. De afgelopen dagen zijn daarbij zeker negen mensen omgekomen en zo'n 200 mensen gewond geraakt.

Ondanks een uitgaansverbod werden vannacht weer vernielingen aangericht. Na het leger kreeg vandaag ook de politie opdracht om plunderaars en relschoppers neer te schieten.

Politici van de oppositie zeggen dat het leger achter de onlusten zit, zodat het een excuus heeft om de macht naar zich toe te trekken. Het leger ontkent dat.

"Er is nu een noodtoestand en avondklok in het land vanwege de gewelddadige confrontaties in de hoofdstad", zegt de Nederlandse ambassadeur in Sri Lanka Tanja Gonggrijp in het NOS Radio 1 Journaal. "Vanwege de aanhoudende instabiliteit en de onzekerheid over hoe de situatie zich gaat ontwikkelen, hebben we besloten om het reisadvies te veranderen."

Volgens Gonggrijp is de dreiging niet gericht op buitenlanders. "Maar door de onzekere omstandigheden kunnen we de veiligheid van mensen nu niet altijd garanderen."

Gonggrijp raadt Nederlanders die nu in Sri Lanka zijn aan om zich aan te melden bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken. "Dan weet het ministerie wie er in het land zijn en kunnen ze hen bereiken wanneer nodig." Meteen naar Nederland gaan en de reis niet afmaken is niet per se nodig, zegt Gonggrijp. "Als mensen nog een korte vakantie hebben, kunnen ze die afmaken. Het is een eigen keus en verantwoordelijkheid."

Ongekende economische crisis

Inwoners houden de regering verantwoordelijk voor de ongekende economische crisis waarin het land verkeert. Onder druk van het protest trad premier Mahinda Rajapaksa maandag af. Hij is voor zijn eigen veiligheid tijdelijk op een legerbasis ondergebracht. Ook zijn ministers hebben ontslag ingediend.

Mahinda Rajapaksa's broer, Gotabaya Rajapaksa, is nog altijd president. De oppositie wil dat ook hij opstapt. Oppositieleider Sajith Premadasa zei vandaag dat hij de leiding van een overgangsregering op zich wil nemen. Voorwaarde is wel dat de president zijn taken neerlegt.

De economie van Sri Lanka stond er in meer dan zestig jaar niet zo slecht voor als nu. Daar zijn meerdere redenen voor. Er is een gebrek aan brandstof, levensmiddelen en geneesmiddelen. De schatkist is leeg. Gehoopt wordt dat een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) redding zal brengen.




Ministers Sri Lanka bieden ontslag aan bij president en premier
4 April 2022, 00:05 Skynet
Alle ministers van de Sri Lankaanse regering behalve premier Mahinda Rajapaksa hebben hun ontslag aangeboden aan president Gotabaya Rajapaksa, de broer van de premier. Dat heeft de minister van Onderwijs zondag bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk of de president het ontslag heeft geaccepteerd.


Dodental in Sri Lanka loopt op tot elf na hevig onweer
23 Mei 2018, 15:18 Skynet
Het extreme weer in Sri Lanka heeft elf dodelijke slachtoffers veroorzaakt, meldt de Sri Lankaanse dienst voor noodtoestanden, Disaster Management Centre (DMC). De aanhoudende moessonregen zorgt in vele delen van Sri Lanka voor overstromingen, bliksemschichten en aardverschuivingen. Meer dan 100.000 mensen voelen hiervan de gevolgen.


Adoptiekinderen uit Indonesië en Sri Lanka klagen Nederland aan: 'Papieren op grote schaal vervalst'
28 Maart 2018, 09:36 Volkskrant
Adoptiekinderen die in de jaren tachtig uit Sri Lanka en Indonesië naar Nederland zijn gehaald, beginnen rechtszaken tegen de Nederlandse overheid vanwege misstanden bij hun adoptie. Dat meldt onderzoeksprogramma Zembla. Volgens de geadopteerde mensen heeft de overheid niks gedaan tegen illegale adopties waarbij bijvoorbeeld papieren zijn vervalst. Ze eisen dan ook financiële compensatie voor de k


Noodtoestand, afgekondigd na rellen tussen moslims en boeddhisten, opgeheven in Sri Lanka
18 Maart 2018, 09:42 Skynet
De noodtoestand in Sri Lanka is sinds middernacht opgeheven. Dat heeft president Maithripala Sirisena vandaag aangekondigd. De uitzonderingstoestand was sinds 7 maart voor een periode van tien dagen van kracht na gewelddadige confrontaties tussen boeddhisten en moslims waarbij drie personen om het leven kwamen.


Vlaamse Jakob (15) loopt op reis in Sri Lanka een schedelbreuk op en verliest zijn spraak
15 Maart 2018, 10:36 Gazet v. Antwerpen

Cath Luyten ontvangt op Eén voortaan wekelijks Vlamingen die in 2017 iets bijzonders wilden realiseren. Vijftig kilo vermageren, een kindje adopteren, de Mont Ventoux beklimmen, een angst overwinnen: Caths gasten in ?Vandaag over een jaar? waren vastberaden om hun voornemen waar te maken. Onder hen ook Jacob (15), die op reis in Sri Lanka zijn hoofd stootte en ernstige hersenschade opliep.




Noodtoestand Sri Lanka vanwege religieus geweld
6 Maart 2018, 10:28 NOS nieuws

De regering van Sri Lanka heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege geweld tussen boeddhisten en moslims. Gisteren was er een gewelddadig treffen tussen de twee bevolkingsgroepen in het district Kandy, in het midden van het eiland.

De noodtoestand geldt voorlopig voor tien dagen, en moet voorkomen dat het geweld zich uitbreidt over het land. De spanning tussen moslims en boeddhisten is in het afgelopen jaar opgelopen. Boeddhisten beschuldigen moslims dat ze mensen dwingen zich tot de islam te bekeren en dat ze vernielingen aanrichten aan boeddhistische gebouwen.

Nationalistische boeddhisten protesteren ook tegen de komst van islamitische Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar naar Sri Lanka.

De regering heeft militairen en extra politie naar Kandy gestuurd, na brandstichting door boeddhistische groepen in winkels van moslims. Dat gebeurde nadat een vrachtwagenchauffeur van de boeddhistische meerderheid op Sri Lanka was omgekomen na een gevecht met vier moslims. In het district is een avondklok ingesteld. De regering heeft actie aangekondigd tegen mensen die op Facebook aanzetten tot geweld.







Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn