NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Kamer


Onderzoek seksuele intimidatie in Tweede Kamer en op ministeries
Donderdag, 22:36 NOS nieuws

In de Tweede Kamer en op de ministeries gaat worden onderzocht of er medewerkers zijn die last hebben of last hebben gehad van seksuele intimidatie op de werkvloer. Kamervoorzitter Arib wil dat na de zomer alle Kamermedewerkers de vraag wordt voorgelegd of zij dergelijke ervaringen hebben.

Een Kamermeerderheid onder aanvoering van D66-Kamerlid Sjoerdsma wil een dergelijke inventarisatie op alle ministeries, zo bleek tijdens een Kamerdebat over het onderwerp. "De overheid moet het goede voorbeeld geven", zegt hij. "Of je nu op de Brandaris op Terschelling werkt of een opleiding volgt tot marinier."

Strafbaar

CDA-Kamerlid Van Toorenburg wil bekijken of seksuele intimidatie strafbaar gesteld kan worden. Ze vindt het eigenlijk vreemd dat dat nog niet geregeld is. "Misschien is het Wetboek van Strafrecht nog te veel mangericht." De VVD ziet meer in lokale initiatieven, voordat er een wetboek wordt aangepast.

In het debat kwamen nog meer ideeën aan de orde, die niet meteen kunnen rekenen op steun van genoeg partijen. Zo wil GroenLinks een speciaal meldpunt en wil de SP een uitbreiding van het aantal agenten dat met zedenzaken bezig is.

Opportunistische politiek

PVV-Kamerlid Beertema beschuldigde de andere Kamerleden van opportunistische politiek bedrijven "over de ruggen van de slachtoffers heen", nu zij volgens hem de #MeToo-discussie aangrijpen voor een heel oud probleem.

Hij is tegen allerlei nieuwe plannen, maar wil liever bestaande maatregelen aanpassen als ze onvoldoende blijken te werken. Ook vindt hij het onderzoek op alle ministeries onzin, totdat bewezen is dat de ambtenaren die daar vertrouwenspersoon zijn hun werk niet goed doen.

Het kabinet komt binnenkort met een plan van aanpak, ook om de aangiftebereidheid van slachtoffers van seksueel geweld en seksuele intimidatie te vergroten.
Meerderheid Tweede Kamer schaft raadgevend referendum af
Donderdag, 18:24 NOS nieuws

De Tweede Kamer heeft definitief het raadgevend referendum weggestemd. Met 76 stemmen voor en 69 tegen is de wet van minister Ollongren die de afschaffing regelt aangenomen.

Over de wet en voorstellen van de oppositie werd hoofdelijk gestemd. Verschillende partijen legden voorafgaand aan de stemming een zogenoemde stemverklaring af, waarmee ze duidelijk maakten waarom ze voor of tegen stemden.

Forum voor Democratie-leider Baudet richtte het woord tot de fractie van D66: "Dit is het moment voor D66 om te laten zien dat haar vijftigjarig bestaan niet voor niets is geweest. Ik doe een oproep aan alle D66'ers in de zaal: stem met je geweten."

Alternatief

Tijdens het debat over de afschaffingswet werd al duidelijk dat geen van de oppositiepartijen het eens is met de manier waarop het kabinet van het referendum af wil. Ze vinden dat daar een referendum over gehouden had moeten worden.

Verschillende oppositiepartijen hadden eerst een alternatief willen zien. En ze begrijpen niet waarom de minister niet heeft gewacht op de evaluatie van het raadgevend referendum, eind dit jaar.

Juridische onderbouwing

Ook tegenstander van referenda SGP maakte bezwaar tegen de juridische onderbouwing. De partij steunde een aanpassing van de wet van GroenLinks, om een referendum over het afschaffen mogelijk te maken. Maar die kreeg geen steun van een meerderheid: 71 Kamerleden stemden voor, 74 tegen.

De SGP stemde vervolgens wel voor de afschaffingswet. "We hadden dit beter allemaal kunnen vermijden", zei Kamerlid Bisschop in zijn stemverklaring.

Over een paar weken wordt de afschaffingswet behandeld in de Eerste Kamer. Ook daar hebben de regeringspartijen maar een krappe meerderheid van één zetel.
Tweede Kamer herdenkt 'groot staatsman' Lubbers
Donderdag, 16:36 NOS nieuws

De Tweede Kamer heeft oud-premier Lubbers herdacht in aanwezigheid van zijn familie. Kamervoorzitter Arib noemde hem een groot staatsman "met diepgewortelde idealen, die zich niet blind staarde op zijn eigen gelijk, maar de harmonie zocht".

Zij zei dat hij 21 jaar kind aan huis was in de Tweede Kamer.

Zelf koestert zij warme herinneringen aan zijn deelname aan een grote demonstratie tegen racisme in 1992. Lubbers liep daarin mee als een premier, die de eenheid in zijn land wilde bewaren, zei Arib.

De Kamervoorzitter wees nog eens op zijn soms onnavolgbare taalgebruik, dat journalisten soms tot wanhoop dreef. In dat opzicht was hij soms "een menselijke mistbank", vond zij.

No nonsense-beleid

Ook premier Rutte sprak over Lubbers als een groot man, die als individu "een stempel heeft gedrukt op Nederland en op een decennium". Hij zei dat de langstzittende premier niet voor de populariteitsprijs ging. Zijn "no nonsense-beleid" in de crisis van de jaren tachtig was zo onverbiddelijk, dat de Britse oud-premier Thatcher volgens Rutte eens verzuchtte dat haar imago als Iron Lady in gevaar kwam.

Van binnen was Lubbers echter "een gevoelig filosoof", zei Rutte. Hij zat er niet voor zichzelf, maar om de samenleving verder te helpen. Zijn andere kant kwam onder meer naar voren toen hij in 2005 een "spiritueel betoog" hield op popfestival Lowlands. Dat maakte hem populair bij een generatie jongeren die hem niet (bewust) als premier had meegemaakt.

De Tweede Kamer hield een minuut stilte.

Lubbers overleed vorige week woensdag op 78-jarige leeftijd. Hij had al geruime tijd gezondheidsproblemen. Eerder deze week is hij begraven in Rotterdam.
Tweede Kamer ziet nog volop geld om leraren beter te betalen
Woensdag, 07:24 NOS nieuws

Tweede Kamerleden zien mogelijkheden om geld weg te halen bij de talrijke onderwijsuitgaven waar leraren geen direct profijt van hebben.

Kamerleden komen met allerlei ideeën, zoals de hoogte van de vergoedingen van het woud aan onderwijsbesturen, de ongevraagde extra's in de cao en de inhuur van onderwijsconsultants. "Er ligt op allerlei plekken nog geld en de bezem moet erdoor heen", zegt D66-Kamerlid Van Meenen.

De Tweede Kamer spreekt vandaag met minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs over de leraren. Het zal vooral gaan over de hoge werkdruk en de lage salarissen. Het kabinet heeft onlangs een deal gesloten met de onderwijsbonden over de verlaging van de werkdruk. Scholen krijgen voor het komende schooljaar 237 miljoen euro om extra leraren, klassenassistenten of conciërges aan te nemen.

De coalitie is blij met het extra geld, maar hoopt dat er vanuit de onderwijssector zelf ook kritisch gekeken wordt naar het bestedingspatroon. "De sector moet ook zelf iets gaan doen", zegt D66'er Van Meenen. Hij constateert dat veel besturen 'top-down' gefinancierd zijn: de staf wordt goed betaald en voor de leraren in de klas is minder geld beschikbaar.

Het CDA heeft uitgerekend dat op basisscholen veel geld opgaat aan cursussen, fondsen en andere extra's. In het voortgezet onderwijs is dat veel minder. "Als ze het gelijk zouden trekken, kan een basisschoolleraar zomaar zo'n 10 procent meer verdienen", denkt Kamerlid Rog. Hij wil duidelijkheid hierover van de minister.

Rog vindt al die regelingen erg duur. "Leraren weten helemaal niet dat er van alles geregeld is in de cao met geld dat anders in hun portemonnee terecht zou komen."

GroenLinks en SP komen onder het motto 'Stop weglekkende onderwijsmiljoenen' met een aantal voorstellen. Zo willen ze een onderzoek naar het geld voor raden van toezicht in het onderwijs, werk dat de medezeggenschapsraad ook kan doen. "Deze mensen ontvangen vaak vorstelijke beloningen."

De twee oppositiepartijen willen opheldering over een voorstel van het ministerie om externe adviseurs in te huren die plannen moeten maken voor de verlaging van de werkdruk. "Zo'n adviseur kost 1100 euro per dagdeel en dat geld kan beter naar bijvoorbeeld klassenassistenten", zegt GroenLinks-Kamerlid Westerveld.

SP-Kamerlid Kwint wil dat minister Slob kijkt naar het overgeorganiseerde onderwijsveld. "Het regent overlegstructuren, clubjes en belangenorganisaties. Het lijkt ons sterk dat er hier of daar niet een van weg kan."

Alle partijen benadrukken dat de werkdruk snel verlaagd moet worden. De werkgevers en bonden in het primair onderwijs zijn nu bezig met de cao-onderhandelingen, maar de gesprekken over de cao op de middelbare school zijn vastgelopen. De leraren willen minder uren voor de klas staan.

Kaartenbak

Regeringspartij VVD hoopt dat minister Slob snel meer leraren voor de klas krijgt. Kamerlid Heerema wil dat zzp'ers ook betaald kunnen worden uit het vervangingsfonds, nu kan dat niet.

Verder hoopt hij dat de ruim 10.000 leraren die doorbetaald thuis zitten weer aan de slag gaan. "Er zit heel veel bevoegde leraren in de kaartenbak, die moeten we stimuleren weer aan het werk te gaan", aldus Heerema.

Het is aan minister Slob om te kijken welke plannen van de Tweede Kamerleden levensvatbaar zijn. Het debat is van 14.00 tot 18.00 uur.
'Besluit over uitbreiding Lelystad Airport met jaar uitgesteld'
Woensdag, 05:36 NOS nieuws

Het besluit over de uitbreiding van Lelystad Airport wordt met zeker een jaar uitgesteld, melden RTL Nieuws en De Telegraaf. Volgens beide media maakt minister Cora van Nieuwenhuizen dit vandaag bekend.

Het plan was om Lelystad Airport per april 2019 uit te breiden. Er bestaat veel verzet tegen, onder meer vanwege zorgen over geluidsoverlast en luchtvervuiling. Lelystad Airport is in handen van de Schiphol Group.

Van Nieuwenhuizen wil naar verluidt meer tijd nemen om onderzoek naar onder meer die overlast te doen.

De uitbreiding van Lelystad moet de druk op Schiphol verlichten. Schiphol-topman Jos Nijhuis zei vorige week nog dat uitbreiding van Lelystad per april volgend jaar broodnodig is. "Als deze gemaakte afspraak niet kan worden ingevuld, zullen we opnieuw aan tafel moeten gaan zitten over wat dat betekent en wat de consequenties daarvan zijn."

In december hield Van Nieuwenhuizen al wel een slag om de arm voor wat betreft de openingsdatum. Ze vertelde de Kamer dat de veiligheid gegarandeerd moet zijn. "Als het meer tijd kost of als er iets meer moet worden uitgezocht, dan is dat zo."
Kamer wil geen versoepeling bonusregels
Woensdag, 23:06 Volkskrant
Regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie en oppositiepartijen willen dat minister van Financiën Wopke Hoekstra afziet van minder strenge bonusregels voor zogenoemde flitshandelaren, tot tot er nieuwe Europese regels zijn. De flitshandelaren zouden zich net als hun collega's vanaf 2020 aan de soberder regels moeten houden, zodat bonussen niet groter zijn dan 20 procent van het salaris. Maar CDA-m


Tweede Kamer erkent Armeense genocide
16 Februari, 02:24 NOS nieuws

De Tweede Kamer wil de massamoord door Turken op Armeniërs erkennen als 'de Armeense genocide'. De gevoelige discussie speelt al jaren en onder aanvoering van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind willen de regeringspartijen nu uitspreken dat er sprake is van genocide. Vermoedelijk krijgen ze steun van een brede Kamermeerderheid. De Kamer gaat niet zover om ook het kabinet te vragen de term over te nemen.

De Kamer vraagt het kabinet wel in april voor het eerst een bewindspersoon te sturen naar de herdenking van de genocide. Die plechtigheid is in de Armeense hoofdstad Yerevan. Het kabinet moet nog op die oproep reageren, maar volgens Haagse bronnen zal de reactie positief zijn.

Ottomaanse Rijk

De kwestie ligt internationaal erg gevoelig. En ook in Nederland is al jaren discussie over hoe de gebeurtenissen in 1915 in het Ottomaanse Rijk precies moeten worden genoemd. Destijds werden honderdduizenden Armeniërs vermoord. De Turkse regering vindt dat er geen sprake is van genocide en reageert steeds woedend als landen overgaan tot erkenning.

De Kamer heeft in 2004 ook al eens van 'Armeense genocide' gesproken, maar dat gebeurde toen meer indirect. In het regeerakkoord staat dat bij de erkenning van genocides uitspraken van internationale hoven, conclusies uit wetenschappelijk onderzoek en vaststellingen door de Verenigde Naties leidend moeten zijn.

Het Nederlandse kabinet wil steeds niet verder gaan dan het over de 'kwestie van de Armeense genocide' te hebben en bij de 100-jarige herdenking in 2015 was Nederland alleen vertegenwoordigd door een ambassadeur.

Elk lustrum

Dit jaar zal dus voor het eerst een regeringsdelegatie naar Yerevan gaan. Daarna moet er elk lustrumjaar opnieuw een lid van het kabinet aanwezig zijn.

Voordewind noemt erkenning een signaal voor de nabestaanden en voor eventuele daders in de toekomst. En aanwezigheid van het kabinet bij de herdenking is volgens hem een grote stap vooruit en een helder teken dat de Nederlandse regering hier een duidelijk standpunt over inneemt."

Volgens hem moet je je bij dit soort afwegingen niet laten leiden door wat andere landen ervan zouden kunnen vinden: "Wij zijn de hoofdstad van het internationaal recht, en we moeten ons duidelijk uitspreken over dingen die echt fout gaan in de wereld."

Verhouding met Turkije

De relatie tussen Nederland en Turkije is ernstig bekoeld sinds de gebeurtenissen van maart vorig jaar. Nederland verbood Turkse ministers toen hier campagne te voeren voor een Turks referendum en Turkije ontzegde de Nederlandse ambassadeur de toegang tot het land.

Vorige week maakte de inmiddels opgestapte minister Zijlstra bekend dat Nederland zijn ambassadeur in Turkije officieel terugtrekt, omdat er nog geen oplossing is voor het conflict tussen de twee landen.
Minister dient voorstel voor Cybersecuritywet bij Tweede Kamer in
15 Februari, 19:54 Tweakers
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft donderdag het voorstel voor de Cybersecuritywet bij de Tweede Kamer ingediend. Aanbieders van essentiële diensten krijgen de verplichting hun beveiliging op orde te houden.


Kamer praat over afschaffing referendumwet
15 Februari, 10:12 NOS nieuws

De Tweede Kamer praat vandaag over het afschaffen van het raadgevend referendum. De wet die burgers de mogelijkheid geeft om zo'n referendum aan te vragen bestaat sinds 1 juli 2015.

Sindsdien is er één raadgevend referendum geweest, over het Europese associatieverdrag met Oekraïne. Daarin stemde 61 procent tegen (de opkomst was 30 procent), wat premier Rutte in een lastig parket bracht.

Hij moest een oplossing zoeken die recht deed aan de nee-stemmers enerzijds en de Europese partners en het deels al in werking getreden handelsverdrag aan de andere kant.

Het lukte uiteindelijk via "een smal geitenpad" om extra afspraken te maken. Maar makkelijk was dat niet geweest en ook niet leuk, zei Rutte. Het kabinet wilde meteen weer van het referendum af.

Tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen, op 21 maart, wordt het tweede referendum gehouden. Dat gaat over de aftapwet die inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden geeft om internetverkeer af te luisteren. Tegenstanders vinden dat de privacy van burgers in het geding is.

50Plus is nog steun aan het verzamelen voor een derde raadgevend referendum. Dat moet over de wet-Hillen gaan. Die regeling geeft een belastingvoordeel aan huiseigenaren met een (bijna) afgeloste hypotheek.

De partij moet op 8 maart 300.000 handtekeningen verzameld hebben om de volksraadpleging te kunnen aanvragen, maar dan nog is het de vraag of dat referendum doorgaat.

De Tweede Kamer kan komende dinsdag, 20 februari, over de intrekkingswet stemmen. Omdat de regeringspartijen voor zijn, zal die wel een meerderheid halen. Daarna moet het voorstel nog naar de Eerste Kamer, die er ook weer over debatteert en vervolgens over stemt.

Als het kabinet dat echt wil, kan de wet met spoed behandeld worden, zodat die nog voor 8 maart door de Eerste Kamer kan worden aangenomen. Dan zal het referendum over de wet-Hillen niet doorgaan. Maar de verwachting is nu dat er geen bijzondere haast wordt gemaakt.

Het debat in de Tweede Kamer begint rond 14.00 uur. Er is 6,5 uur voor uitgetrokken. 50Plus-leider Henk Krol heeft een lange spreektijd van een half uur aangevraagd.

Het debat is live te volgen op NPO Politiek.
Eerste Kamer stemt in met donorwet: in 2020 is elke Nederlander orgaandonor tenzij bezwaar wordt aangetekend
13 Februari, 17:24 Volkskrant
De Eerste Kamer heeft het voorstel voor een nieuwe orgaandonorwet aangenomen. In 2020 wordt iedereen daardoor na overlijden in principe orgaandonor tenzij men bij leven aangeeft dat niet te willen. Nabestaanden kunnen orgaandonatie overigens tegenhouden als zij zwaarwegende bezwaren hebben. Dinsdag stemde de Eerste Kamer over het initiatiefwetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. De stemming wa


Donorwet in de Eerste Kamer: spannend tot het laatst
13 Februari, 06:36 NOS nieuws

Vandaag moet duidelijk worden of er een nieuw systeem komt voor de registratie van orgaandonoren. De Eerste Kamer stemt over de initiatiefwet van D66 voor een geen-bezwaar-systeem. Maar de uitslag staat nog geenszins vast.

Verschillende partijen in de senaat zullen verdeeld stemmen, want het is een vrije kwestie waarbij de Kamerleden hun eigen geweten mogen volgen. Het zal erom spannen, nog niet iedereen heeft het achterste van zijn tong laten zien.

De tweemansfractie van 50Plus maakte gisteravond bij RTL Late Night het stemgedrag bekend. Senator Nagel zal voor stemmen, zijn collega Baay tegen.

In het voorstel van D66-Tweede Kamerlid Dijkstra worden alle Nederlanders geregistreerd als orgaandonor, tenzij ze bezwaar hebben gemaakt.

Rol van nabestaanden

Voordat er gestemd wordt, zal de Eerste Kamer nog een keer het debat openen. Dat is nodig omdat een motie van de PvdA over een grotere rol voor de nabestaanden is gewijzigd.

In de motie stond dat de regering moest regelen dat artsen niet over zullen gaan tot het uitnemen van organen als er geen nabestaanden zijn of wanneer nabestaanden ernstige bezwaren hebben.

De griffier van de Eerste Kamer vond dat voorstel te veel afwijken van het oorspronkelijk wetsvoorstel en daarom is de zinsnede geschrapt. De vraag is wat dat betekent voor de uiteindelijke steun voor de donorwet, want veel senatoren vinden juist de rol van de nabestaanden cruciaal.

Bestookt met e-mailtjes

Ondertussen zijn de Eerste Kamerleden de afgelopen dagen bestookt met e-mailtjes, vooral van voorstanders van de wet. Zij verwachten dat het geen-bezwaar-systeem veel meer orgaandonoren zal opleveren.

Tegenstanders vinden het principieel onjuist dat de overheid zonder expliciete toestemming kan beschikken over de organen van mensen.

Het debat en de stemming worden vanmiddag uitgezonden op NPO 2.
Scherpe kritiek, maar ook waardering in Kamer over Zijlstra's leugen
12 Februari, 10:12 NOS nieuws

In de Tweede Kamer is kritisch gereageerd op minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken die toegeeft te hebben gelogen over een ontmoeting met de Russische president Poetin.

In een interview met de Volkskrant zegt de VVD-minister dat hij in tegenstelling tot eerdere beweringen niet bij een bijeenkomst is geweest met de Russische president in diens buitenhuis. Zijlstra heeft meerdere malen gezegd dat hij Poetin had horen zeggen dat hij streeft naar een "Groot Rusland". Zijlstra zegt dat hij heeft gelogen om de werkelijke bron van Poetins verhaal te beschermen.

De pot verwijt de ketel

"De minister heeft een probleem", zegt PvdA-Kamerlid Ploumen. "Niet alleen de geloofwaardigheid van Zijlstra staat op het spel, maar ook de geloofwaardigheid van heel Nederland", zegt ze. "In het hele internationale circuit wordt erover gepraat en dat is niet goed voor onze reputatie."

Oppositiepartij SP vindt dat Zijlstra "ongeloofwaardig" is geworden. "Waarom doet iemand zoiets?", vraagt Kamerlid Karabulut zich af. PVV-leider Wilders benadrukt dat Zijlstra zelf desinformatie verspreidt, terwijl Nederland Rusland juist aanspreekt op het verspreiden van nepnieuws. "De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet", aldus Wilders.

De PVV en PvdA willen een spoeddebat met de VVD-minister, nog voor hij deze week naar Rusland gaat voor een gesprek met zijn collega Lavrov.

Waarschuwing

Ook binnen de coalitie is kritiek. De VVD noemt het optreden van partijgenoot Zijlstra "onverstandig". "Maar voor de VVD weegt het zwaarder wat er destijds is gezegd dan de wijze waarop het naar buiten is gekomen", aldus VVD'er Ten Broeke.

"Onjuist en onnodig", zegt Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie, die een brief van de minister wil. "Het verandert niets aan de waarschuwing dat president Poetin uit was en is op een groot Rusland", aldus de ChristenUnie.

D66 is milder. "Ik waardeer zijn openhartigheid. Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet", zegt D66-leider Pechtold.

"Liegen alsof het gedrukt staat. Ongelofelijk dat dit soort mensen ons land besturen", schrijft FvD-leider Baudet in een tweet.
Kamer verstrengt straffen voor verkeersmisdrijven

De Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor strengere straffen voor dronken rijden, rijden zonder rijbewijs, vluchtmisdrijf en recidive. Ze keurde unaniem een wetsontwerp goed van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Mobiliteitsminister François Bellot (MR).
Kamer buigt zich over de vraag: is majesteitsschennis nog van deze tijd?
8 Februari, 15:36 NOS nieuws

Wie de koning beledigt, kan een celstraf krijgen van maximaal vijf jaar of een geldboete van 20.500 euro. Op het beledigen van een 'gewone burger' staat hooguit drie maanden of een boete van 4100 euro.

Is dat verschil nog van deze tijd?

D66-Kamerlid Verhoeven vindt van niet. Hij diende in 2016 een voorstel in om het beledigen van de koning uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen.

De Tweede Kamer praat er vanavond pas over, omdat het onderwerp tijdens de lange formatie van Rutte III op de lijst van politiek gevoelige onderwerpen stond. Over deze controversiële onderwerpen praat de Tweede Kamer niet zolang er nog geen nieuw kabinet is.

D66 vindt dat de vrijheid van meningsuiting in een moderne samenleving zwaarder moet wegen dan de bescherming van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia.

Wat Kamerlid Verhoeven betreft moet majesteitsschennis gelijkgesteld worden aan 'gewone belediging' en kan de koning net als ieder ander aangifte doen van smaad als hij zich gekwetst voelt.

Gaat het wetsvoorstel het halen?

Dat is niet duidelijk, Het voorstel om majesteitsschennis uit het Wetboek voor Strafrecht te halen, ligt politiek gevoelig. De meningen zijn erg verdeeld.

In de regeringscoalitie krijgt D66 in principe steun van de VVD. Die partij is met name de strafbaarheid van belediging van bevriende staatshoofden een doorn in het oog.

Maar de liberalen willen wel dat het voorstel van Verhoeven op één belangrijk punt wordt aangepast. Ze vinden dat de koning eenzelfde soort bescherming moet krijgen als bijvoorbeeld politieagenten en conducteurs. Het beledigen van dit soort publieke ambtsdragers wordt zwaarder bestraft dan 'gewone' smaad. Als die gewenste wijziging van de initiatiefwet het niet haalt, weet de VVD nog niet of zij voor zal stemmen.

De christelijke coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zijn faliekant tegen en dat geldt ook voor de derde christelijke partij in de Tweede Kamer, de SGP. Zij vinden dat een staatshoofd, dat zichzelf niet kan verdedigen tegen openbare beledigingen, speciale bescherming nodig heeft. Ze zien in het het voorstel bijna een oproep om de koning dan maar te beledigen.

In de oppositie zijn de SP, GroenLinks en de PvdA voor het voorstel. De PVV heeft nog geen besluit genomen. Voor een meerderheid in de Tweede Kamer is de steun van de VVD of de PVV nodig.
Prins Laurent mag zich in Kamer gaan verdedigen na verlies dotatie

De vraag van prins Laurent om in de Kamer te pleiten tegen de inhouding van een deel van zijn dotatie wordt ingewilligd. Na de krokusvakantie wordt beslist hoe en wanneer dat zal gebeuren.
Carnavalsvierders pleiten in Tweede Kamer voor vrije dagen
7 Februari, 15:36 NOS nieuws

Carnavalsvierders hebben er bij de Tweede Kamer voor gepleit om voortaan vrij te geven voor carnaval. Het feest zou onder de officiële feestdagen moeten vallen, zeggen meer dan 170.000 mensen in een petitie die vanmiddag werd aangeboden.

De pleitbezorgers gingen onder begeleiding van veel muziek, met gezang en "Alaaf" roepend naar het Plein voor het Kamergebouw. Daar kozen ze zuidelijke Kamerleden uit om hun plannen onder de aandacht te brengen. Oud-PSV-voetballer Björn van der Doelen, boegbeeld van de campagne, zei dat carnaval mensen bij elkaar brengt en dat mensen uit het hele land de petitie hebben getekend.

Niet te serieus

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet geen taak voor de politiek om dit te regelen. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff, erkend carnavalsvierder, zei dat 'echte bazen' wel weten dat ze mensen voor carnaval vrij moeten geven. Volgens hem zien de actievoerders zelf ook niet echt een rol voor de politiek. "Jullie nemen het iets serieuzer dan wij in het zuiden en dat vind ik dan wel weer mooi", antwoordde hij op vragen van journalisten.

De aanbieders willen dat de kwestie op de agenda van de Tweede Kamer komt. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen in principe genoeg.
Tweede Kamer: uraniumverrijker Urenco mag niet in buitenlandse handen vallen
6 Februari, 22:12 Volkskrant
De Tweede Kamer wil koste wat het kost voorkomen dat uraniumverrijker Urenco in buitenlandse handen valt. Daarom mag het kabinet het staatsbelang van circa 30 procent in het Almelose bedrijf 'nu onder geen enkele voorwaarde' verkopen. De Kamer nam dinsdag een CDA-motie van die strekking aan. Dit naar aanleiding van recente Japanse mediaberichten dat de Japanse regering interesse zou hebben in Uren


Tweede Kamer niet in debat over 'volkeren en IQ'-uitlatingen van Forum-Kamerlid Hiddema
6 Februari, 21:00 Volkskrant
De Tweede Kamer zal geen debat voeren over de uitlatingen van een van de eigen leden, FvD-Kamerlid Theo Hiddema. Die zei dinsdag in De Telegraaf dat 'al lang bewezen is' dat er een verband is tussen IQ en volkeren. 'Dat is wetenschap', voegde Hiddema toe. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt Hiddema daarmee dat 'sommige volkeren een lager IQ hebben dan andere'. 'Zulke woorden van een colleg


Slimme en domme volken? De Kamer mijdt het debat
6 Februari, 18:00 Volkskrant
Uw politieke nieuwsbrief Goedemiddag. Jesse Klaver moet nog even wachten tot hij in debat kan over de volkentheorie van het Forum voor Democratie. Intussen mist Marleen Barth het belangrijkste debat van het jaar en komt het kabinet met een gezondheidsadvies. Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen. Regel het hier heel eenvoudig. HET DEBAT DAT NIET KOMTVolken en hun i


PvdA-fractievoorzitter Eerste Kamer mist donordebat door zonvakantie
6 Februari, 15:00 NOS nieuws

De leider van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer Barth is afwezig bij het vervolg van het debat over orgaandonatie. Barth heeft gekozen een geplande vakantie naar de Malediven door te laten gaan.

Een woordvoerder van de PvdA bevestigt de vakantie van Barth, maar wil er geen uitspraken over doen, omdat het om een "privéaangelegenheid" gaat.

Veel vragen

De Eerste Kamer praat vandaag opnieuw over de Wet op de donorregistratie van D66-Kamerlid Dijkstra. Met name de PvdA-fractie heeft nog veel vragen over het plan om mensen automatisch orgaandonor te laten worden, tenzij zij daar bezwaar tegen maken, zo bleek vorige week bij de eerste dag van het uren durende debat.

Barth werd vorige week door het PvdA-partijbestuur op haar vingers getikt omdat ze om huurverlaging had gevraagd voor een huis waarin ze met haar man Jan Hoekema woonde. D66'er Hoekema was burgemeester van Wassenaar. Barth wilde minder huur betalen voor de ambtswoning, waar het paar na Hoekema's aftreden nog een paar maanden mocht wonen.

Geheime afspraken

Vorige week bleek dat de betrokken partijen zich generen voor geheime afspraken die Hoekema heeft gemaakt over een buitenwettelijke wachtgeld- en woonregeling. Dat leverde de ex-burgemeester zo'n 17.800 euro op, een bedrag dat Hoekema nu wil terugbetalen.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be