NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Kamer


Kopstuk heeft zelfs drugs in kamer van ziekenhuis
Gisteren, 16:42 Gazet v. Antwerpen

Als leider van een bende die zich bezighield met de aanmaak en verkoop van GHB is Jeff V.E. (31) uit Turnhout veroordeeld tot 37 maanden celstraf. Zijn ?loopjongen? Luigi L. (41) uit Arendonk kreeg 30 maanden.
Donderdag, 18:54 Skynet Belgie
Als het licht uitgaat op 'Temptation Island', wordt het wel heel spannend in de kamer van Deborah
Woensdag, 15:30 Gazet v. Antwerpen
Even géén camera's op 'Temptation Island'... of dat denken de deelnemers toch wanneer de stroom uitvalt in de resorts. Deborah en verleider Gino profiteren van dit onbewaakte moment... maar wat ze niet weten, is dat de camera's ondertussen gewoon blijven draaien.


Groen licht voor uitbreiding luchthaven Lelystad
Woensdag, 12:30 NOS nieuws

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kan doorgaan met de plannen om in 2020 het nieuwe Lelystad Airport te openen. De Commissie MER oordeelt dat het rapport dat de geluidsimpact heeft berekend aan alle eisen voldoet. Wel constateert de commissie dat het langdurig laagvliegen een "aandachtspunt" is.

De Commissie MER is een onafhankelijke organisatie die met behulp van deskundigen uit wetenschap en bedrijfsleven adviseert over de inhoud van milieueffectrapporten.

De commissie oordeelt dus positief, maar plaatst daarbij een belangrijke kanttekening. In de praktijk kunnen de pieken in de geluidsoverlast hoger zijn dan berekend. Dat komt "doordat de piekniveaus niet alleen afhangen van het moment waarop vliegtuigen doorklimmen naar kruishoogte, maar bijvoorbeeld ook van het vliegtuig-type en de feitelijke, momentane stuwkracht tijdens de verschillende vluchtfasen".

Geschiedenis

De milieueffectrapportage was opgesteld omdat het kabinet Lelystad Airport wil laten groeien. Op grond daarvan wordt beslist of die groei toelaatbaar is of te veel overlast veroorzaakt.

Voor Lelystad Airport is de eerste MER vier jaar geleden al gemaakt. Vorig najaar ontdekte de bewonersgroep HoogOverijssel dat er fouten in zaten over de geluidsbelasting. Dat was voor de minister reden om opdracht te geven het rapport te actualiseren. Die geactualiseerde MER is eind februari voorgelegd aan de onafhankelijke Commissie MER, die dus vandaag met een oordeel kwam.
Geen voorkeursbehandeling voor Gazprom, zegt de Kamer
Dinsdag, 20:18 NOS nieuws

De aanleg van een Russische gaspijpleiding naar het westen van Europa heeft geleid tot verdeeldheid in de coalitie. Het gaat om 'Nord Stream 2', een gaspijplijn die miljarden kubieke meters gas van Rusland naar Europa moet voeren.

De pijplijn is alleen bedoeld voor Russisch gas van staatsbedrijf Gazprom.

Zelfde voorwaarden

Op initiatief van GroenLinks vraagt de Tweede Kamer het kabinet nu om zich er in Europa voor in te zetten dat voor deze pijplijn dezelfde voorwaarden gelden als voor leidingen tussen Europese landen. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat verschillende leveranciers er gas door kunnen transporteren, en dus niet alleen Gazprom.

Een motie van GroenLinks werd vandaag aangenomen, met onder meer steun van de regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie. De VVD was tegen.

GroenLinks-Kamerlid Van Ojik benadrukt dat Nederland om allerlei redenen terecht kritiek heeft op Rusland. "Als we de hele tijd ons eigen economisch belang het zwaarst laten wegen en we mogen Rusland niet aanpakken als het gaat om dingen waarmee we het land echt pijn kunnen doen, zoals ook de gasleveranties, dan zijn we dubbelhartig bezig."

Europa steeds afhankelijk van Russisch gas

Veel landen in Oost-Europa zijn bezorgd over de politieke gevolgen van Nord Stream 2. Ze vrezen dat Europa steeds afhankelijker zal worden van Russisch gas. D66-Kamerlid Sjoerdsma zegt die zorgen te snappen.

Net als het kabinet vindt de VVD het gebruik van de pijpleiding geen zaak van de Europese Commissie. Volgens Kamerlid Yesilgöz is het aan de individuele landen die contracten sluiten met de Russen hoe ze hiermee om willen gaan.
Privacywaakhond in actie tegen datadelen Kamer van Koophandel
Dinsdag, 17:18 NOS nieuws

De Kamer van Koophandel handelt mogelijk in strijd met de wet door adverteerders inzage te bieden in het handelsregister. Dat laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten na vragen van de NOS. De privacywaakhond gaat deze week om de tafel met de Kamer van Koophandel.

De Kamer van Koophandel is "uiterst verbaasd" dat de Autoriteit Persoonsgegevens vraagtekens zet bij hun manier van werken. "Dat doen we al honderd jaar zo", aldus een woordvoerder van de instantie, die benadrukt dat het handelsregister bij wet openbaar moet zijn.

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat het verkopen van gegevens voor direct marketing-doeleinden alleen kan als de betrokkenen daarvoor toestemming hebben gegeven. "Die norm geldt voor alle organisaties, dus ook voor de Kamer van Koophandel", zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens in een schriftelijke reactie.

Facebook-targeting

Wie een bedrijfje begint en zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel kan zich opmaken voor een stroom ongewenste brieven en telefoontjes. Zzp'ers en andere kleine ondernemers klagen daar al langer over, vaak omdat ze vanuit huis werken of hun zakelijke nummer ook privé gebruiken.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat data van bedrijven echter niet alleen worden gebruikt voor het sturen van reclame per post en acquisitietelefoontjes, maar ook voor Facebook-targeting.

Gespecialiseerde databedrijfjes kopen data uit van de Kamer van Koophandel, bundelen die met andere informatiebestanden en gebruiken die kennis vervolgens om zzp'ers gepersonaliseerde advertenties te tonen. Zo krijgen mensen met een boekhoudkantoortje een andere auto aanbevolen dan loodgieters.

Geen toestemming

Wie zich nu inschrijft bij de Kamer van Koophandel, geeft geen toestemming voor het delen van data. Volgens de Kamer van Koophandel is de organisatie verplicht om informatie van bedrijven te geven en is het vragen om toestemming niet nodig, ook niet als die gegevens voor marketing worden gebruikt. De Kamer van Koophandel is ook niet van plan om dat te veranderen.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens maakt het echter wél uit met welk doel die gegevens worden verstrekt. Dat de adresgegevens worden gebruikt voor reclamepost en -belletjes, noemt de privacywaakhond "op het eerste gezicht slecht te verenigen met het oorspronkelijke doel van de gegevensverwerking". Dat zou betekenen dat zzp'ers en andere bedrijven wel vooraf toestemming moeten geven voordat hun gegevens met adverteerders mogen worden gedeeld.

Overigens kunnen bedrijven wel aangeven dat ze geen reclame per post willen en kunnen mensen telefoonnummers aanmelden bij het bel-me-niet-register. Maar dat is geen garantie dat ze ook echt geen reclame ontvangen, waarschuwt ook de Kamer van Koophandel zelf.

Vooral zzp'ers en andere kleine bedrijven krijgen daardoor reclame op hun privé-adres en -telefoon. Van de 1,7 miljoen bedrijven die in 2015 waren ingeschreven, was ongeveer de helft zzp'er.

Grote impact

Als de Kamer van Koophandel geen informatie mag delen met adverteerders heeft dat grote gevolgen voor de financiën. De organisatie is een zelfstandig bestuursorgaan dat ongeveer 40 tot 50 procent van zijn inkomsten haalt uit zijn eigen activiteiten, waaronder verkoop van data. Veel geld komt van bedrijven die op grote schaal data inkopen. Als daar een rem op komt, kan dat veel geld kosten. De Kamer van Koophandel wil niet ingaan op de gevolgen van een verbod.

De vraag is ook of het zover komt. Juristen zetten vraagtekens bij de interpretatie van de wet door de Autoriteit Persoonsgegevens. Als de Kamer van Koophandel weigert om zijn adresbestanden dicht te zetten en de Autoriteit Persoonsgegevens voet bij stuk houdt, kan het tot een rechtszaak komen.
122.887 handtekeningen tegen 'uithongering' grote grazers in Oostvaardersplassen naar de Kamer
Maandag, 20:18 Volkskrant
122.887 handtekeningen tegen de 'uithongering' van grote grazers in de Oostvaardersplassen worden dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer. De tekenaars van de petitie willen dat er direct wordt bijgevoerd in het natuurgebied. Maar is Den Haag de juiste plek voor de petitie? De directe verantwoordelijkheid ligt bij de provinciale staten van Flevoland. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedse


Kabinet haalt opgelucht adem: na 'begrip' voor vergeldingsaanval, nu vrede in Syrië
Maandag, 17:54 Volkskrant
Uw politieke nieuwsbrief Goedemiddag, Het kabinet haalt opgelucht adem: de aanval op Syrië waar officieel 'begrip' voor was, is zonder grote gevolgen gebleven. Dat voorkomt pijnlijke politieke debatten. De blik kan weer vooruit gericht, bijvoorbeeld naar de schatkist. Hier zijn uw politieke Dagkoersen, die u natuurlijk ook per e-mail kunt ontvangen. Gratis! 'Nu vredesonderhandelingen'Premier Rutte


Kamer wil debat over zorgbedrijven die gegevens delen met Facebook
12 April, 19:36 Volkskrant
Kamerleden maken zich grote zorgen over zorgverzekeraars en zorgbedrijven die surfgegevens van hun websites delen met Facebook. Ze willen daarover in debat met minister Dekker van Rechtsbescherming en minister Bruins van Medische Zorg. De gehele Kamer vindt het onacceptabel dat het sociale netwerk op deze manier medische informatie van personen kan verzamelen. Veel zorgverzekeraars en andere zorgb


Van kostuum tot tattoos: vaak discussie over kleding in Tweede Kamer
12 April, 19:00 NOS nieuws

Kledingvoorschriften zijn er niet in de Tweede Kamer. Misschien juist daarom gaat het regelmatig over wat gepast is om er te dragen en wat niet, en worden volgens sommigen soms de grenzen opgezocht.

Voor de Tweede Wereldoorlog moesten Kamerleden op eigen kosten een ambtskostuum aanschaffen dat nu zo'n 30.000 euro zou kosten. Iedereen zag er toen dus hetzelfde uit. Vandaag gaat het over de blote armen met tattoos van SP-Kamerlid Kwint, en of dat wel past bij de functie.

De afgelopen eeuw is de mening over wat gepaste of representatieve kleding is voor politici nogal aan verandering onderhevig geweest. Politici houden rekening met de uitstraling en voorbeeldfunctie van het Kamerlidmaatschap. Maar zij gebruiken kleding ook als ondersteuning van hun politieke opvattingen.

Borduursels

Voor de Tweede Wereldoorlog droegen ministers, Kamerleden en leden van de Raad van State op Prinsjesdag een ambtskostuum. Een zwarte jas met gouden borduursels, een steek met struisveren en schoenen met glimmende gespen. Kamerleden droegen daar een zwarte broek onder, ministers een witte.

Na de oorlog verdween het ambtskostuum door de behoefte aan het uitstralen van soberheid. Het werd vervangen door een jacquet of een ander kostuum. Ministers dragen die tegenwoordig nog steeds. Premier Kok liet er bijvoorbeeld een maken door Frans Molenaar.

Maar veel Kamerleden zijn overgegaan op een gewoon net pak met stropdas.

Mantelpak

De oude kledingvoorschriften dateerden van voor de tijd dat er vrouwen in de politiek zaten. Het eerste vrouwelijke Kamerlid, Suze Groeneweg in 1918, heeft zich dus nooit aan een formeel voorschrift hoeven houden. Als dochter van een landarbeider droeg zij eenvoudige jurken.

De eerste vrouwelijke minister, Marga Klompé in 1956, kon volstaan met een mantelpak. Tegenwoordig hebben de degelijke mantelpakken in de Tweede Kamer plaatsgemaakt voor hoge hakken, korte rokken en strakke jurkjes, waar overigens nog nooit een discussie over is ontstaan.

Op Prinsjesdag waren vrouwen eerst alleen als echtgenote aanwezig. Op de publieke tribune, in het lang. In de jaren zestig en zeventig verdwenen de lange rokken, hoeden en handschoenen bij de vrouwelijke politici. Maar inmiddels zijn de hoedjes weer helemaal terug, nu vaak als politiek statement.

Spijkerpak en petje

Politici gebruiken kleding ook om hun politieke overtuiging mee uit te dragen. Zo verscheen in de jaren 70 de PvdA-politicus Jan Schaeffer, bekend van de uitspraak "in gelul kan je niet wonen", regelmatig in spijkerpak in de Tweede Kamer, zonder stropdas. De PvdA-politicus Spekman is beroemd, of berucht, om zijn slobbertruien.

In 2004 zette het jongste Eerste Kamerlid ooit, Driek van Vugt, op Prinsjesdag in de Ridderzaal een petje op met de tekst "Geen aanval op Irak". Na geroezemoes werd hem verzocht het petje af te zetten, uit respect voor de koningin, maar dat deed hij niet. Achteraf kreeg hij op zijn kop.

SGP-Kamerleden, zoals Kees van der Staaij, dragen vaak een oranje stropdas om hun koningsgezindheid te laten zien. Kamerlid Baudet trok legerkleding aan om zijn standpunt over bezuinigingen op defensie luister bij te zetten. Voormalig VVD-Kamerlid Van der Steur ging het als zoon uit een kleermakersgeslacht vooral om de etiquette.

Wel regels voor bezoekers Tweede Kamer

Voor de bezoekers op de publieke tribune in de Tweede Kamer gelden wel echte kledingregels. Zo mag de kleding niet een politiek standpunt, mening of overtuiging uitdragen. Je mag bijvoorbeeld geen hesje met het logo van vakbond FNV dragen op de publieke tribune. Een werk-uniform van NS of het leger mag wel.

Een motorjack van een bepaalde motorclub mag niet, een nikab of klederdracht uit een bepaald dorp mag weer wel. Maar er zitten regelmatig mensen met petjes of T-shirts op de publieke tribune waar teksten op staan, en die toch niet worden weggestuurd.

Bezoekers die kledingstukken uittrekken, worden overigens wel weggestuurd, zoals de studenten in 2014 die demonstreerden tegen het leenstelsel en op hun blote buiken 'schuldenstelsel' hadden geschreven.

Discussie

Kamervoorzitter Arib en de partijen willen in ieder geval niet vastleggen wat volksvertegenwoordigers moeten dragen. Wel wil Arib dat ze er netjes en representatief uitzien. Wat dat is, daar zijn de meningen dus over verdeeld.

De kledingregels in de Tweede Kamer zijn, zolang ze niet worden vastgelegd, onderhevig aan maatschappelijke veranderingen, smaak, politieke voorkeuren en individuen met ludieke acties. De parlementaire foto's en video's bieden daardoor een blik op de maatschappij.
Nederlandse Tweede Kamer haalt verbod op zero-rating uit Telecommunicatiewet
12 April, 16:42 Tweakers
De Nederlandse Tweede Kamer heeft donderdag een verzamelwet aangenomen, waarin onder meer staat dat zero-rating voortaan is toegestaan. Dat is nu bij wet verboden, maar dat is in strijd met Europese regels.


'Tweede Kamer gaat akkoord met aanpassing aftapwet'
11 April, 08:54 Tweakers
De Nederlandse Tweede Kamer heeft zich dinsdagavond in overgrote meerderheid achter de voorgestelde aanpassingen van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten geschaard.


SGP'er Elbert Dijkgraaf vertrekt uit Tweede Kamer
10 April, 15:24 NOS nieuws

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vertrekt uit de Tweede Kamer. In januari meldde hij zich al tijdelijk af wegens oververmoeidheid. Nu heeft hij bekendgemaakt dat hij definitief opstapt. In een brief aan de Kamervoorzitter geeft hij als reden voor zijn vertrek "persoonlijke omstandigheden".

Hij schrijft dat er sinds enkele jaren steeds meer spanning op zijn huwelijk staat. "Er is van alle kanten hard gewerkt om dat op te lossen, maar dat is tot op heden niet gelukt." Volgens zijn brief klopt bij Dijkgraaf de balans tussen werk en privé niet meer en kan hij daarom niet langer Kamerlid blijven. Hij wil ook extra tijd besteden aan zijn kinderen.

Dijkgraaf heeft acht jaar in de Kamer gezeten. Hij voerde vooral het woord over financiën, defensie en milieu. Hij is ook bijzonder hoogleraar economie in Rotterdam.

Dijkgraaf, die 48 is, wordt in de Kamer opgevolgd door Chris Stoffer (43). Die werkte tot nu toe bij Rijkswaterstaat. Hij zit zit sinds 2002 ook voor de SGP in de gemeenteraad van Nunspeet.
Oppositie: Kamer staat buitenspel bij zorgbezuinigingen
9 April, 22:00 NOS nieuws

Oppositiepartijen willen dat de Tweede Kamer meer te zeggen krijgt over de bezuinigingen in de zorg. "Nu kunnen we alleen ja of ja zeggen", meent PvdA-Kamerlid Dijksma.

Het kabinet wil de groei van de zorgkosten beteugelen. Daarom sluiten de ministers Bruins en De Jonge zorgakkoorden met de zorgverzekeraars, huisartsen, specialisten, de geestelijke gezondheidszorg en de wijkverpleging. Die moeten jaarlijks 1,9 miljard euro opleveren voor de schatkist. Ook het vorige kabinet sloot zorgakkoorden.

De oppositiepartijen klagen dat het parlement nauwelijks controle kan uitoefenen op de inhoud en de uitvoering van die bezuinigingsakkoorden. "In de praktijk blijkt dat lastig", zegt Kamerlid Gerbrands van de PVV. "Ten eerste omdat de akkoorden in coalitieverband worden dichtgetimmerd." Bovendien laten de resultaten van de bezuinigingen vaak lang op zich wachten. Gerbrands: "Meestal jaren. Tussentijds bijsturen of ingrijpen is lastig."

Minister een boodschap meegeven

PvdA-Kamerlid Dijksma noemt het systeem van de zorgakkoorden een doos van Pandora, je weet nooit wat eruit komt. Daarom wil ze een hoofdlijnendebat in de Tweede Kamer, voordat de minister met de sector en de zorgverzekeraars om de tafel gaat. "Om hem een boodschap mee te geven."

Ze wil ook een parlementair voorbehoud, dat wil zeggen dat een gesloten akkoord pas van kracht wordt als de Tweede Kamer het heeft goedgekeurd.

Ook SP'er Hijink vindt dat de Kamer te weinig grip heeft op wat er in de akkoorden wordt afgesproken. "Vorig jaar bleek dat zorgverzekeraars afspraken met de huisartsen negeerden. Wij vroegen de minister om de zorgverzekeraars hierop aan te spreken, maar dit moesten de huisartsen maar onderling met de zorgverzekeraars oplossen. Dat schiet natuurlijk niet erg op."

Rondetafelgesprek

Regeringspartij D66 voelt niets voor de voorstellen van de PvdA. "We moeten niet op de stoel van de zorgbestuurders gaan zitten", zegt Kamerlid Dijkstra. "Het is aan de sector zelf, daar zit de deskundigheid."

Volgende week houdt de Tweede Kamer een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van organisaties die bij de zorgakkoorden betrokken zijn.
'Batman zou z'n kamer wel opruimen' - Presteren kinderen als superheld beter?
9 April, 09:54 Volkskrant
Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: 'Kinderen presteren beter als ze zijn verkleed als Batman.' Heeft je kind geen zin om zijn kamer op te ruimen en is Batman zijn favoriete held? Laat hem dan het klusje eens doen met een zwarte cape om. Als opruimende superheld Batman (of een andere held) vervult het kind de opdra


Publieke tribune in de Kamer wordt niet met glas afgeschermd
3 April, 19:24 NOS nieuws

De publieke tribune in de Tweede Kamer wordt niet met glas afgeschermd. Tweede Kamervoorzitter Arib schrijft in een brief aan de Kamer, dat de man die vorige maand van de publieke tribune sprong, gedurende drie maanden het Kamergebouw niet meer in mag.

Op 22 maart werd de vergadering in de Tweede Kamer aan het begin van de middag stilgelegd, nadat er een man van de publieke tribune was gesprongen. Hij had een touw om zijn nek, dat was vastgebonden aan de tribune. De man liep geen ernstige verwondingen op.

Arib schrijft dat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer het voorval zeer betreurt.

Het openbare deel van het Kamergebouw is in principe vrij toegankelijk voor bezoekers. "Personen die de orde ernstig verstoren en waarbij vrees bestaat voor een nieuwe verstoring van de orde, kan tijdelijk de toegang tot het Kamergebouw of de publieke tribune worden ontzegd", aldus Arib.

PVV-Kamerlid Wilders noemt haar een slappe Kamervoorzitter. Hij wil dat de publieke tribune met glas van de zaal wordt gescheiden. "Het terroristisch gevaar laat zich niet tegenhouden door een regeltje uit het Reglement van Orde. Wat een onnozelheid.", twittert hij.
Kamer wil Magnitski-wet tegen mensenrechtenschenders
3 April, 16:24 NOS nieuws

Het kabinet moet het mogelijk maken om sancties op te leggen aan buitenlanders die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen of grootschalige corruptie. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie daarover van het CDA.

Personen die de mensenrechten schenden kunnen dan een reisverbod krijgen en hun banktegoeden kunnen worden bevroren.

CDA-Kamerlid Omtzigt wijst in zijn motie op de Magnitski-wet, die al bestaat in de VS, Canada, Groot-Brittannië en de Baltische staten. Op basis daarvan zijn reisverboden opgelegd aan bijvoorbeeld Russen die schuldig zijn aan mensenrechtenschendingen. Ook hun banktegoeden zijn bevroren.

In de VS werd de Magnitski-wet ingesteld na de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski in een Moskouse politiecel in 2009. Hij deed onderzoek naar belastingontduiking en corruptie in Rusland toen hij werd gearresteerd. In de gevangenis werd hij ziek en overleed. Volgens sommige bronnen werd hij mishandeld.

Washington stelde sancties in tegen achttien Russen die bij zijn dood betrokken zouden zijn of onderwerp waren van het corruptie-onderzoek. Moskou sloeg terug met een inreisverbod voor evenzoveel Amerikanen.

De Kamer wil nu dat het kabinet onderzoekt of er ook in de Europese Unie voldoende draagvlak is voor zo'n wet. Omtzigt: "De EU moet vanuit haar mensenrechtenbeleid mensen die zich aan ernstige schendingen schuldig maken rechtstreeks en gericht kunnen raken. Dat kan door deze mensen bijvoorbeeld geen visum te verlenen om te shoppen in Parijs of Amsterdam, of door hun tegoeden te bevriezen."

Als blijkt dat er in de EU te weinig draagvlak is voor een Magnitski-wet, dan moet het kabinet wetgeving in Nederland voorbereiden, vindt de Kamer.
Kabinet zet migratieaanpak uiteen in brief aan Tweede Kamer
30 Maart, 12:12 NOS nieuws

Het kabinet-Rutte III wil de opvang van vluchtelingen in de regio verbeteren en "asielshoppen" en doorreizen tegengaan. Dat staat in een migratieagenda die staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het plan van het kabinet bestaat uit zes pijlers met plannen die de komende tijd verder moeten worden uitgewerkt.

Veel van de voornemens werden in het regeerakkoord van Rutte III al aangekondigd. Ook daar stond bijvoorbeeld al dat het kabinet paal en perk wil stellen aan het asielshoppen, waarbij vluchtelingen zelf kunnen kiezen in welk land ze een asielaanvraag doen.

Doorreizen tegengaan

Om dat te regelen, zijn Europese afspraken nodig. Hetzelfde geldt voor een andere kabinetswens, namelijk het voorkomen dat migranten eerst in de ene EU-lidstaat een asielaanvraag doen en na een afwijzing doorreizen naar het volgende EU-land. In dat geval moet het makkelijker worden om een asielzoeker over te dragen aan het land waar de aanvraag gedaan werd, vindt het kabinet.

De migratieaanpak van het kabinet bevat ook een aantal plannen waarvoor samenwerking in Europa minder van belang is. Zo gaat hte taalniveau waaraan inburgeraars in Nederland moeten voldoen iets omhoog. Ook wil het kabinet het asielproces in Nederland opnieuw vormgeven, om sneller op veranderingen in migratiestromen te kunnen reageren.

Het kabinet licht zijn migratieaanpak toe in een brief aan de Tweede Kamer. Die is ondertekend door bewindspersonen van vier ministeries: Justitie en Veiligheid, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het kabinet spreekt daarom van een "integrale benadering" waarin de plannen uit het regeerakkoord met elkaar worden verbonden.

De komende periode wordt de aanpak verder uitgewerkt. Ook moet voor sommige plannen nog overeenstemming worden bereikt in bijvoorbeeld Europa en met gemeenten.
Kamer zegt licht op groen voor administratieve boetes voor wangedrag op het spoor
30 Maart, 02:24 Skynet Belgie
Spoorlopers en mensen die zich misdragen op de trein of in en rond stations riskeren in de toekomst een fikse administratieve boete. De Kamer heeft daarover donderdag een wetsontwerp van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) goedgekeurd. Hardleerse overtreders zullen voortaan forser worden bestraft.


Kamer keurt pensioenhervorming gemeentepersoneel goed
30 Maart, 01:48 Skynet Belgie
De plenaire Kamer heeft donderdag, meerderheid tegen oppositie, de pensioenhervorming voor de lokale ambtenaren goedgekeurd. Ambtenaren van steden en gemeenten die een tijdlang contractueel hebben gewerkt, zullen door die hervorming een "gemengd pensioen" krijgen.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be