NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Jarig


?Jongste vrouw ooit voor assisen? vrijgesproken voor moord op 4-jarig broertje
Donderdag, 21:48 Gazet v. Antwerpen

Bouchra Farih is donderdagavond door een assisenjury vrijgesproken voor de moord op haar 4-jarig broertje Soufiane. Farih was de jongste vrouw ooit die in ons land voor het Hof van assisen moest verschijnen.
Halep laat zich net niet verrassen op Indian Wells, Kvitova verliest van 16-jarig toptalent

Simona Halep heeft zich zondag op het WTA-toernooi in het Amerikaanse Indian Wells (hard/8.648.508 dollar) geplaatst voor de achtste finales. De Roemeense nummer 1 van de wereld klopte de Amerikaanse Caroline Dolehide in drie sets: 1-6, 7-6 (7/3) en 6-2.
17-jarig meisje komt om bij ?onopzettelijke schietpartij? in school in Alabama
8 Maart, 06:36 Gazet v. Antwerpen

Bij een schietpartij in een school in de Amerikaanse staat Alabama is woensdag een zeventienjarige leerlinge om het leven gekomen. Twee anderen raakten gewond, berichten media in de VS.
Inbrekers die binnendrongen in huis waar 11-jarig meisje alleen was krijgen 30 maanden cel
8 Maart, 02:24 Gazet v. Antwerpen

De twee inbrekers die in het huis van de 11-jarige Noa in Beerse binnendrongen, zijn elk veroordeeld tot dertig maanden cel. Noa was alleen thuis en verstopte zich voor de dieven. Ze maakte achteraf een stripverhaal om het incident te verwerken.
Jongerencentrum Bouckenborgh viert 35-jarig bestaan
4 Maart, 19:24 Gazet v. Antwerpen
Toen de deuren van het oude jeugdhuis "Trefpunt" in de Terlindenhofstraat dicht gingen, openden de deuren van het jongerencentrum Bouckenborgh in het park.


OHL trekt kaart van de jeugd en legt 17-jarig talent onder contract
1 Maart, 16:24 Skynet
Dat OH Leuven een club is die de eigen jeugd hoog in het vaandel draagt is algemeen geweten. Nu stroomt ook Amir Lemti door naar de eerste ploeg. Hij ondertekende een contract dat hem de komende 2,5 jaar aan OHL bindt.


Racing Mechelen-supporters herdenken 75-jarig overlijden Oscar Vankesbeeck: ?De Jef Vermassen van zijn tijd?
25 Februari, 17:18 Gazet v. Antwerpen

Op de stedelijke begraafplaats hielden een twintigtal supporters van Racing Mechelen op zaterdagnamiddag een korte herdenkingsplechtigheid. Aanleiding was de 75ste verjaardag van het overlijden van Oscar Vankesbeeck, een van de medestichters van de club en in de eerste helft van de vorige eeuw een zeer invloedrijke Mechelaar.
Nidem Dito viert 5-jarig bestaan in stijl
25 Februari, 11:54 Gazet v. Antwerpen
Sinds de komst van kledingzaak Nidem Dito heeft de Heuvelstraat een tweede adem gevonden.


'Jarig NAP vergelijkbaar met nulmeridiaan van Greenwich'
18 Februari, 06:00 NOS nieuws

Het is onmogelijk ze te ontwijken in Nederland: de blauwe bordjes met witte markeringen van het NAP. Doordat er meer dan 35.000 door het hele land zijn, is er vrijwel altijd eentje te vinden binnen een kilometer van elke willekeurige plek in ons land. Vandaag precies 200 jaar geleden werd het systeem landelijk ingevoerd.

"Destijds had iedere regio zijn eigen peil. Het Friese Zomerpeil, het Delfsland Peil, Rijnlands Peil. Ieder waterschap had zijn eigen en heel veel steden hadden er ook nog een. Het was vanuit ons perspectief een zooitje", zegt Petra van Dam, hoogleraar waterstaatkundige geschiedenis van de Vrije Universiteit in Met het Oog op Morgen.

"Op 18 februari 1818 vaardigde koning Willem I een besluit uit om te zeggen: nu is het afgelopen. Het Amsterdamse wordt overgenomen voor het beheer van de grote rivieren."

In de hoofdstad had burgemeester Johannes Hudde al in 1684 witmarmeren stenen geplaatst in de sluizen van Amsterdam om het waterpeil te kunnen meten. Tegenwoordig zijn er nog twee van te zien, bij de Eenhoornsluis en in de Nieuwe Brug.

"Hudde vond het belangrijk om voor eens en voor altijd het nulpunt voor Amsterdam in te stellen. Dat deed hij door een jaar lang het waterpeil van het IJ te meten en het gemiddelde te nemen van het zomervloedpeil. Dat werd het Amsterdams Peil."

"Een nulpunt is handig als je hoogte moet meten, want je wilt weten of iets 3 meter boven nul ligt of 1 meter eronder. Vooral als je hoogtes op twee plekken wilt vergelijken dan moet je een gemeenschappelijke basis hebben om dat te doen."

In de tijd van Willem I was een dergelijke standaardisatie van belang omdat hij veel infrastructuur aanlegde of verbeterde. Hij liet kanalen graven, dijken aanleggen, riviermondingen verleggen. Een eenduidige rekenmethode was onmisbaar om de diepte van de rivieren en de hoogte van de dijken vast te stellen.

Volgens Rijkswaterstaat is het systeem even revolutionair te noemen als de nulmeridiaan van Greenwich. "Nederland heeft het over de hele wereld geŽxporteerd", legt hoogleraar Van Dam uit. "Eerst nam Duitsland het over in 1876. Zij gingen spoorwegen bouwen en dan is het handig als de rails op elkaar aansluiten, dat je niet bij de grens ineens 20 centimeter omhoog moet."

"In 1955 werd het over heel Europa uitgebreid, toen het als basis diende voor het Europese hoogtenetwerk. Ook hebben we het geÔntroduceerd in Japan, IndonesiŽ en bij ontwikkelingsprojecten in Afrika."

Dat het Nederlandse peil de goudstandaard werd voor hoogtemeting komt door onze expertise op dit gebied, stelt Van Dam. "Hoogtemeting stond eind 19e eeuw in Nederland op hoog niveau. We waren goed in het ontwikkelen van nieuwe technieken en wiskunde."

In die tijd kreeg het Amsterdams Peil ook de toevoeging Normaal. "In de zin van 'genormaliseerd'. Landmeters ontdekten dat er wat foutjes zaten in de berekeningen toen nauwkeurigere waterpassen werden ingevoerd. Het zou veel mooier zijn als de N voor 'Nederlands' zou staan, maar dat staat vreemd met 'Amsterdams'."

Nameten

De tienduizenden meetpunten tegenwoordig worden elke tien jaar vergeleken met het NAP, of ze niet verzakt zijn. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat nog eens 400 peilmerken diep onder de grond aangebracht, op een zandlaag die nauwelijks verzakt.

Voor de controles leggen landmeters jaarlijks duizenden kilometers af met hun waterpasinstrumenten. "Dat zijn tegenwoordig een soort computers. Je kijkt door het instrument naar de baak, waar vroeger cijfertjes op stonden maar tegenwoordig een barcode. De waterpas doet klik en dan heeft hij het al naar de computer doorgestuurd. Daar is een ambacht verloren gegaan, wat ik jammer vind als historicus, maar het is ook wel fijn dat het steeds nauwkeuriger wordt."
Child Focus viert 20-jarig bestaan met boek, zegel en loopevenement
16 Februari, 15:00 Gazet v. Antwerpen

Child Focus bestaat op 31 maart exact twintig jaar. Om die verjaardag in de verf te zetten, organiseert de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen een reeks activiteiten.
Jarig zwembad Stadspark trekt meer clubs aan
5 Februari, 02:24 Gazet v. Antwerpen

Met het aansnijden van een grote taart gaf het zwembad Stadspark in Turnhout het startschot van de feestweek. ?Er komen steeds meer nieuwe clubs naar het zwembad?, zegt zwembadmanager Maarten Schrooyen.
Minderjarig meisje aangerand door groep jongens na fuif

De recherche van de politiezone HANO is op zoek naar vijf jongens die na de fuif Liller Giganacht in Sint-Huibrechts-Lille bij Neerpelt een zeventienjarig meisje aanrandden. De feiten, die als ernstig worden beschouwd, vonden vorige week zondag 28 januari plaats buiten op de parking van de parochiezaal in Lille. Het tienermeisje had het feest net verlaten toen ze door de groep benaderd werd en vervolgens aangerand. Dat gebeurde tussen 1.30 en 2 uur.
?Dit is de nieuwe Adele?: amper 12-jarig meisje verbluft alles en iedereen met optreden
31 Januari, 23:24 Gazet v. Antwerpen

De twaalfjarige Allie Sherlock uit het Ierse Cork werd eerder deze week uitgenodigd door Ellen Degeneres om een optreden te geven in haar talkshow. De straatoptredens van het kleine meisje gingen viraal en nu mocht ze ook in de studio haar kunnen tonen. Het publiek van The Ellen Show gaf haar meteen een staande ovatie.
Crescendo viert 55-jarig bestaan met magische turnshow
22 Januari, 12:30 Gazet v. Antwerpen
"Er was eens?". Zo begint de turnshow die het verhaal brengt van een eenzame professor. Hij is ziek en gaat op zoek naar de ingrediŽnten voor een medicijn die hem weer blij en gelukkig kunnen maken. Op zijn tocht ontmoet hij heel wat nieuwe mensen. Die ontmoetingen blijken het beste medicijn dat hij kon wensen.


Man die 14-jarig meisje wilde ronselen voor jihad veroordeeld
19 Januari, 17:18 NOS nieuws

Een 22-jarige man uit Den Bosch is veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan ťťn voorwaardelijk. Hij had geprobeerd een 14-jarig meisje uit Brussel te ronselen voor de jihad in SyriŽ.

De man was via internet met haar in contact gekomen en maandenlang stuurde hij haar berichten. Hij schreef onder meer: "We moeten naar SyriŽ, de mensen doodschieten die de moslimburgers doden. We zitten hier in een ongelovig land, hier zijn rare wetten."

Bedreiging

In september 2016 ontmoette hij het slachtoffer in Brussel. Ook daar vroeg hij het meisje mee te gaan naar SyriŽ. De ontmoeting eindigde in een ruzie. Daarna stuurde de man haar via Whatsapp, Facebook en e-mail beelden van onthoofdingen. Ook plaatste hij onder haar naam een seksadvertentie, schrijft Omroep Brabant. Ook de broer van het slachtoffer kreeg schokkende afbeeldingen toegestuurd.

In de rechtbank bekende de dader dat hij het meisje en haar broer had bedreigd, maar hij sprak tegen dat hij het meisje wilde ronselen. Volgens hem wilde hij zelf naar SyriŽ gaan om zijn 'moslimbroeders' te helpen.

Behandeling

Hoewel de man verminderd toerekeningsvatbaar is, rekent de rechtbank het hem zwaar aan dat hij een kwetsbaar minderjarig meisje heeft proberen te ronselen. Hij heeft daarmee veel spanning en stress veroorzaakt.

De dader moet zich van de rechter laten behandelen en in gesprek gaan met een islam-deskundige. Met het meisje en haar familie mag hij geen contact meer hebben.
Dik pak sneeuw breekt 20 meter hoge val van 7-jarig jongetje
15 Januari, 18:18 Gazet v. Antwerpen

Een zevenjarige jongen overleefde afgelopen weekend als bij wonder een ijselijke val van een skilift in een skigebied in het noorden van China. Het kind was aan boord gestapt zonder dat zijn ouders of de operator van de lift er iets vanaf wisten,maar toen liep het helemaal fout. Op beelden die door een getuige werden gemaakt, is te zien hoe het jongetje enkele seconden aan de lift bengelt voor hij naar beneden dondert. De jongen raakte echter niet gewond, dankzij het dikke pak sneeuw dat op de berg ligt.
Dokters ontdekken tumor van 10 kilo in buik van 11-jarig meisje
14 Januari, 19:30 Gazet v. Antwerpen

Een 11-jarig meisje uit AustraliŽ vecht tegen een ernstige vorm van eierstokkanker. Dokters dachten eerst dat het meisje zwanger was, tot ze een 10 kilogram zware tumor in haar buik aantroffen.
Volkswoede in Pakistan over 'laks optreden' politie na ontvoering, verkrachting en moord op 8-jarig meisje
11 Januari, 12:12 Volkskrant
De verkrachting en dood van een 8-jarig ontvoerd meisje heeft tot grote woede geleid in Pakistan. Bij protesten tegen de politie, die ervan wordt beschuldigd laks op te treden, zijn twee doden gevallen. Nobelprijswinnaar voor de Vrede Malala Yousafzai zegt 'diepbedroefd' te zijn over de moord op Zainab Ansari. Haar lichaam werd dinsdag in een vuilnisbak gevonden. Ansari is het twaalfde meisje dat


Rotterdams Philharmonisch Orkest viert 100-jarig bestaan met 'gabberstuk' van Florian Magnus Maier
5 Januari, 12:30 Volkskrant
Het Rotterdams Philharmonisch wordt dit jaar 100. Om dat te vieren brengt het orkest vanavond in De Doelen een nieuw stuk in premiŤre. In het tien minuten durende 'concert voor orkest' hoor je de stad zoals Florian Magnus Maier (44) die heeft leren kennen vanaf 1994, het moment dat de Duitser er kwam wonen om flamencogitaar te studeren bij Paco PeŮa. De ingrediŽnten? Maier verwerkte er onder meer


Met het 125-jarig jubileum van De Telegraaf komt ook het oorlogsverleden weer aan bod
2 Januari, 20:24 Volkskrant
De Telegraaf†viert dit jaar haar 125ste verjaardag. Dinsdag blikte de krant in een jubileumbijlage terug op haar roemruchte geschiedenis. Niet alleen de hoogtepunten werden uitgelicht, ook een dieptepunt kwam kort aan bod: het oorlogsverleden van de krant. De Telegraaf†bleef tijdens de Duitse bezetting verschijnen onder toezicht van de nazi's. Uiteindelijk kreeg de krant zelfs een SS'er aan het ho

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be