NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Israelische

2News.be / Trefwoorden / Israelische

Israëlische ambassade klaagt over lied Sanne Wallis de Show
22 Mei 2018, 13:00 NOS nieuws

De Israëlische ambassade heeft zich beklaagd over een satirisch liedje in het televisieprogramma Sanne Wallis de Show. Het nummer, dat zaterdag werd uitgezonden, was een parodie op het lied Toy, waarmee de Israëlische zangeres Netta het Eurovisiesongfestival won.

In de parodie, uitgevoerd door Martine Sandifort, ging het onder meer over de Al-Aqsa-moskee en de manier waarop Israël met Palestijnen omgaat. Bij het nummer werden ook beelden getoond van de Palestijnse protesten in de Gazastrook.

Verder wordt er in de tekst op gezinspeeld dat de Joden in Israël op geld zijn belust. Zo zingt Sandifort: "Open ambassades, zorg dat je casht" en "van je dollars and cents en pecunia-ja!"

Critici noemen de sketch antisemitisch en beschouwen de tekst als een aanval op Israël. Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), een organisatie van de Joodse gemeenschap in Nederland, had veel kritiek op het lied.

De Israëlische ambassade schreef een protestbrief naar BNNVARA, de omroep die het programma van presentatrice Sanne Wallis de Vries uitzendt. Het Centraal Joods Overleg en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben volgens Israëlische media ook een klacht ontvangen.

Sanne Wallis de Vries laat aan de NOS weten dat ze nergens op wil ingaan.




Waarom Gazanen zich in de Israëlische vuurlinie wagen: 'Niemand kan verwachten dat we zo verder leven'
15 Mei 2018, 22:00 Volkskrant
Zestig doden binnen 24 uur tijdens de demonstraties om het ?recht op terugkeer? naar het voormalige Palestina te eisen. Waarom waagden jongeren en ouderen, mannen en vrouwen zich in de vuurlinie, in de wetenschap dat Israël er alles aan zou doen om te voorkomen dat ook maar iemand de grens zou oversteken?


Turkije verzoekt Israëlische ambassadeur tijdelijk het land te verlaten
15 Mei 2018, 15:06 Skynet
Turkije heeft de Israëlische ambassadeur in Ankara gevraagd tijdelijk het land te verlaten uit protest tegen de tientallen door Israëlische soldaten gedode Palestijnen aan de grens met de Gazastrook. Ambassadeur Eitan Naeh werd door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verzocht "om tijdelijk naar eigen land terug te keren", verklaarde een Turkse diplomaat vandaag daags nadat Turkije zijn ambassadeurs uit Washington en Tel Aviv terugriep voor overleg. Het zou niet om een formele uitwijzing gaan.


Geweld in Gaza - Groen en sp.a verontwaardigd over uitspraken van Israëlische ambassadrice in ons land
15 Mei 2018, 11:30 Skynet
Premier Charles Michel moet de Israëlische ambassadrice in ons land Simona Frankel op het matje roepen. Dat zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Vlaams parlementslid voor sp.a Tine Soens noemt de uitspraken "onbegrijpelijk". De ambassadrice gaf dinsdagochtend een interview aan de Franstalige openbare omroep RTBF, waarin ze zei dat de doden die maandag vielen bij rellen aan de grens met de Gazastrook "allemaal terroristen" waren.


'Palestijnse doden waren allemaal terroristen'
15 Mei 2018, 10:36 De Tijd
12:29 De ruim 50 Palestijnen die maandag omkwamen in de Gazastrook waren allemaal terroristen. Dat zegt de Israëlische ambassadrice in België, Simona Frankel.


Israëlische ambassadrice in België over 55 dode Palestijnen, onder wie 8 kinderen: ?Allemaal terroristen?
15 Mei 2018, 08:48 Gazet v. Antwerpen

De Israëlische ambassadrice in België, Simona Frankel, heeft een opmerkelijk interview gegeven aan de Franstalige openbare omroep RTBF. Daarin zegt ze onder andere dat de doden die gisteren vielen bij rellen aan de grens met de Gaza-strook ?allemaal terroristen? waren. Op de dodelijkste dag in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds de oorlog in 2014 vielen gisteren 55 dodelijke slachtoffers, onder hen ook 8 kinderen.




Geweld in Gaza - Vlaams minister-president Bourgeois veroordeelt bloedblad
15 Mei 2018, 04:18 Skynet
Vlaams minister-president Geert Bourgeois veroordeelt het bloedbad aan de grens tussen Gaza en Israël. Bij gewelddadige confrontaties aan de grens van de Gazastrook met Israël zijn maandag volgens Palestijnse bronnen zeker 58 personen om het leven gekomen. Ongeveer 2.771 anderen raakten gewond.


Geweld in Gaza - Palestijnen eisen spoedzitting van Veiligheidsraad
14 Mei 2018, 22:54 Skynet
De Palestijnse Autoriteit eist na de protesten met tientallen doden op de Gazastrook een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. We moeten er de recentste ontwikkelingen bespreken, zei Saeb Ereket, diplomaat en algemeen secretaris van de PLO, maandag.


Israëlische jongeren over hun land, hun leven en de toekomst
13 Mei 2018, 21:24 Volkskrant
Het is vandaag precies 70 jaar geleden dat Israël is gesticht. Fotograaf Cigdem Yuksel portretteert Israëlische jongeren en vraagt hen naar hun land, hun identiteit en hun toekomst.


Trump geeft smartphonemaker ZTE tweede kans
13 Mei 2018, 19:36 De Tijd
21:16 De Amerikaanse president gaat samen met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping een oplossing zoeken voor de Chinese smartphoneproducent ZTE die door sancties van de VS in moeilijkheden geraakt is.


Israëlische voetbalclub wil naam veranderen in Beitar Trump Jeruzalem
13 Mei 2018, 21:24 NOS nieuws

De Israëlische voetbalclub Beitar Jeruzalem wil voortaan als Beitar Trump Jeruzalem door het leven gaan. De leiding van de profclub wil de Amerikaanse president zo bedanken voor het erkennen van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

Trumps dochter Ivanka kwam vandaag samen met haar man Jared Kushner aan in Jeruzalem om daar morgen de Amerikaanse ambassade te openen. De bekendmaking van de naamsverandering lijkt daarom een stuntje van de clubleiding.

In een bericht op de Facebook-pagina van de club staat dat Trump "moed en ware liefde voor het Israëlische volk" heeft getoond:

"Zeventig jaar heeft Jeruzalem gewacht op internationale erkenning, totdat president Trump, met een dapper besluit, Jeruzalem erkende als de eeuwige hoofdstad van Israël. De voorzitter van club, de eigenaar en de manager willen daarom de naam van de Amerikaanse president aan de clubnaam toevoegen."

Naamsverandering niet definitief

Overigens moet de Israëlische voetbalbond nog toestemming geven voor de naamswijziging. Volgens The Jerusalem Post is dat een ingewikkeld proces. Daarom is het twijfelachtig of het tot een officiële naamsverandering komt.

Beitar is een grote club in Israël en eindigde het afgelopen seizoen tweede in de hoogste divisie. De grootste club uit Jeruzalem staat bekend om zijn racistische harde kern, die niet toestaat dat Arabische spelers voor hun club uitkomen.




Israëlische regering geeft groen licht voor controversiële kabelbaan boven Jeruzalem
13 Mei 2018, 15:42 Skynet
De Israëlische regering maakt 43 miljoen euro vrij voor een nieuwe toeristische kabelbaan die West-Jeruzalem en het oosten van de stad - Palestijns gebied dat door Israël wordt bezet - met elkaar moet verbinden. Dat heeft de Israëlische minister van Toerisme Yariv Levin vandaag aangekondigd.


?Zeker elf Iraniërs omgekomen door Israëlische aanval?
12 Mei 2018, 09:24 Gazet v. Antwerpen

Bij de ongeziene Israëlische aanvallen van donderdag op Syrië zijn minstens elf Iraanse slachtoffers gevallen. Dat meldt het Syrische Waarnemingscentrum voor de Mensenrechten zaterdag.




Spanning aan Syrisch-Israëlische grens, 'groter risico op vlam in de pan'
9 Mei 2018, 19:30 NOS nieuws

Tanks en anti-raketinstallaties zijn in stelling gebracht en zelfs de grote schoolkelders zijn geopend. In Noord-Israël, aan de grens met Syrië, loopt de spanning hoog op. Israël vreest dat Iran wraak zal nemen voor luchtaanvallen. En de Amerikaanse streep door de Iran-deal zet de verhoudingen nog verder op scherp.

Binnen twee uur na het besluit van Trump sloegen er raketten in bij een militaire stelling in de Syrische hoofdstad Damascus. Het doelwit was een wapenopslagplaats van de Iraanse Republikeinse Garde, dat aan de kant van het Syrische regime vecht. Er zouden zo'n acht Iraniërs bij om het leven zijn gekomen. Israël zou achter de raketaanval zitten, maar het land ontkent dat.

Desondanks werd er defensief fors opgeschaald aan de Israëlische kant van de grens. "Overal zijn militairen", zegt correspondent Arlene Gelderblom. Ze doet verslag vanuit het grensgebied:

Volgens Gelderblom is binnen de militaire top wel twijfel of Iran wel echt van plan is vanuit Syrië een offensief te lanceren. De lokale bevolking is wel wat spanning gewend. "Maar je hoort hier ook wel mensen die bang zijn voor een groter conflict en dat het niet blijft bij één raket van Iran."

'Risico op escalatie toegenomen'

Als Israël inderdaad achter de luchtaanval van gisteravond zit, dan is dat niets nieuws. Het land heeft in het verleden met enige regelmaat Iraanse stellingen in Syrië onder vuur genomen vanuit de lucht. Daarbij komen dan ook Iraanse strijders om het leven. "Maar het regime in Teheran ontkent dat vaak, omdat het politiek te gevoelig ligt", zegt Midden-Oosten-deskundige Paul Aarts. Hij heeft meerdere boeken geschreven over de gespannen verhoudingen in de regio.

"Het risico op een conflict dat uit de hand loopt, is vele malen groter dan voor gisteravond", verwijst Aarts naar het besluit van de VS om het atoomakkoord met Iran op te zeggen. Daardoor hebben de hardliners nu de wind in de rug en staat de relatief gematigde president Rohani met zijn rug tegen de muur.

"De irritaties in Teheran zijn tot een toppunt gestegen. Rohani moet nu wel laten zien dat hij nog de baas is. Als hij verder getart wordt door Israëlische acties, dan zal er vanuit een Iran een serieuze tegenreactie volgen." De Iraanse minister van Defensie zei vandaag al dat het raketprogramma verder zal worden opgeschroefd.

Ondertussen was de Israëlische premier Netanyahu vandaag op bezoek bij de Russische president Poetin. Netanyahu acht het onwaarschijnlijk dat Rusland zal proberen de militaire acties van Israël in Syrië te beperken, zei hij volgens persbureau Reuters.

Rusland is eveneens een bondgenoot van het Assad-regime. Maar dat betekent volgens Aarts niet automatisch dat Iran en Rusland ook bondgenoten zijn. "Moskou en Teheran hebben slechts een verstandshuwelijk, geen liefdeshuwelijk."

Opkomst Hezbollah

In Libanon, een ander buurland van Israël, heeft Hezbollah winst geboekt bij de verkiezingen van vorig weekend. Deze sjiitische beweging is gelieerd aan Iran. Ook deze ontwikkeling zet volgens Aarts de verhoudingen verder op scherp. "Israël is doodsbenauwd voor de slagkracht van Hezbollah. Hun raketpotentieel is enorm gestegen en ook hun gevechtservaring door de bemoeienissen in Syrië."

Het is koffiedik kijken wat de komende tijd zal gebeuren. Aarts denkt dat zowel Iran als Israël zullen proberen een grote escalatie te voorkomen. Maar het slechtste scenario volgens hem is dat Iran ook uit het atoomakkoord stapt. Want als het land kernwapens gaat ontwikkelen, zal Israël dat volgens hem nooit toestaan. "En dan kan in de hele regio de vlam in de pan slaan."




Observatorium: Iraanse doden bij Israëlische aanval Syrië
9 Mei 2018, 12:18 NOS nieuws

De Israëlische raketaanval op een basis ten zuiden van Damascus heeft volgens het Observatorium voor de Mensenrechten aan 15 mensen het leven gekost, onder wie acht Iraniërs.

Doelwit was een wapenopslagplaats van de Iraanse Republikeinse Garde in Kisweh, waar ook een lanceerinstallatie voor raketten staat.

De aanval kwam twee uur nadat president Trump had bekendgemaakt dat de VS zich terugtrekt uit de nucleaire overeenkomst met Iran. Syrië meldde gisteravond dat bij de aanval geen slachtoffers waren gevallen en dat twee Israëlische raketten waren onderschept.

Netanyahu in Moskou

Vandaag vloog de Israëlische premier Netanyahu naar Moskou, voor overleg met president Poetin. Ze spreken over het coördineren van militaire acties in Syrië. Sinds de Russische interventie Syrië is er regelmatig contact tussen de twee landen over militaire zaken. Rusland en Iran zijn bondgenoten in Syrië, waar ze het regime van president Assad steunen. Iran werkt ook samen met Hezbollah.

Israël beschouwt Iran, dat het openlijk heeft over de vernietiging van de staat Israël, als zijn belangrijkste vijand in het Midden-Oosten.

Tegenaanval

Volgens de Israëlische pers werd opdracht tot de aanval gegeven na de ontdekking van verdachte activiteiten op de basis in Syrië. De legertop zelf weigert ieder commentaar.

Uit angst voor een Iraanse tegenaanval kregen burgers in de Hoogtes van Golan opdracht de schuilkelders in te gaan. De krant Haaretz meldt dat de regering er rekening mee hield dat Iran wraak wil nemen voor een aan Israël toegeschreven aanval van een maand geleden in Syrië, waarbij zeven Iraanse militairen omkwamen.




Syrische staatstelevisie meldt Israëlische raketaanval
8 Mei 2018, 21:18 NOS nieuws

De Syrische staatstelevisie heeft een Israëlische raketaanval gemeld in de buurt van Damascus. Volgens de staatstelevisie schoot de Syrische luchtafweer twee raketten uit de lucht bij Kisweh, ten zuiden van de hoofdstad.

De aanval zou hebben plaatsgevonden een uur nadat president Trump bekendgemaakt had dat de VS zich terugtrekt uit het atoomakkoord met Iran. Iran en de aan Iran gelieerde Hezbollah-beweging geven militaire steun aan het regime van de Syrische president Assad.

Vergelden

Een Iraanse officier zegt dat de Israëlische aanval gericht was op een positie van het Syrische leger en alleen materiële schade heeft veroorzaakt.

Iran heeft gezworen dat het Israëlische aanvallen op Iraanse posities in Syrië zal vergelden. Vorige maand kwamen bij aanval op een Syrische legerbasis zeven Iraniërs om het leven. Volgens Iran zat Israël daar achter. Israël laat zich zelden uit over aanvallen in Syrië.

Golan

Het Israëlische leger heeft na de bekendmaking van Trump de burgerlijke autoriteiten op de Golan-hoogvlakte opdracht gegeven de schuilkelders gereed te maken. Volgens het leger is er "ongewone activiteit" van Iraanse troepen aan de andere kant van de grens. Het leger heeft reservisten opgeroepen. De Golan-hoogvlakte werd in 1967 door Israël op Syrië veroverd.

De Israëlische premier Netanyahu juicht het besluit van Trump toe, maar Israël is ook bang dat het leidt tot het oplaaien van de conflicten aan de Syrische grens.

Israël zegt dat Hezbollah en Iran wapens aan de grens verzamelen met het doel Israël aan te vallen. Premier Netanyahu heeft benadrukt dat Israël elke aanval op zijn grondgebied krachtig zal beantwoorden.




Israëlische soldaat die gewonde Palestijn doodschoot vervroegd vrijgelaten
8 Mei 2018, 08:24 Skynet
Een Israëlische soldaat die veroordeeld was voor doodslag nadat hij een gewonde Palestijnse aanvaller doodschoot, is vandaag vervroegd vrijgekomen uit de gevangenis.


Dumoulin overleeft helse slotfase van 229 kilometer lange etappe door Israëlische woestijn
6 Mei 2018, 19:30 Volkskrant
Tom Dumoulin haalde zondag opgelucht adem. Zonder schade kwam hij over de finish in Eilat - na een 229 kilometer lange etappe die goeddeels door de Negev-woestijn voerde - en dat was een hele geruststelling. 'Dit was met afstand de verschrikkelijkste en zwaarste sprintfinale die ik ooit heb gereden', zei hij uitpuffend na de laatste etappe van de Giro d'Italia in Israël. Het peloton, dat in de slo


Drie Palestijnen doodgeschoten bij poging Israëlische grens over te steken
6 Mei 2018, 19:12 Skynet
Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen drie Palestijnen doodgeschoten, die blijkbaar door een grenshek rond de Gazastrook probeerden te geraken. Er werd op een groep Palestijnen geschoten, die trachtten "Israëlisch grondgebied binnen te dringen en de veiligheidsinfrastructuur te saboteren", deelde het leger zondag mee. Bij het lichaam van een van hen werden ondere andere een camera, een bijl en een draadsnijder gevonden, klinkt het.


Een ex-sluipschutter op de fiets: bij de Israëlische wielerploeg kan dat gewoon
1 Mei 2018, 17:42 Volkskrant
Het zijn twee voor de wielerwereld tamelijk uitzonderlijke emblemen op een teambus: Tel Aviv, Jeruzalem, two cities, one break en The Peres Peace Center. Er is wel meer ongewoon aan de Israel Cycling Academy, de ploeg die deze dagen een visioen verwezenlijkt ziet: drie jaar en drie maanden na de oprichting is er de eerste deelname aan een grote ronde, de Giro d'Italia, met nota bene vrijdag La Gra





Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn