NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Irma


Orkaan Irma verwoestte zijn droom, maar Tafari Johnson Hodge gaat toch door met zijn modeshow
22 December 2017, 20:18 Volkskrant
De loeiende storm vrat het beton van zijn huis op. Tafari Johnson Hodge overleefde ternauwernood. Wat zal er worden van de modeshows waarmee hij op het punt stond door te breken? Tafari Johnson Hodge loopt op en neer over de Boulevard de Grand-Case. Hier, tegenover een restaurant op het Franse deel van Sint Maarten, moet de catwalk komen voor de modeshow die voor kerstavond is gepland. Tafari maak


Drie maanden na Irma: 'De nasleep is erger dan de orkaan zelf'
2 December 2017, 07:36 NOS nieuws

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gaan vandaag naar Sint-Maarten. Dit bezoek staat in het teken van de wederopbouw van het eiland na de verwoestingen die orkaan Irma begin september heeft aangericht. De bewoners hebben hun leven langzamerhand weer opgepakt, maar er is veel veranderd.

We spraken via Skype met Nadya, Gordon en Chantal, alle drie inwoners van Sint-Maarten. Hoe zag hun leven er de afgelopen drie maanden uit? Dat zie je in de video hieronder:

"Mijn dak is net gerepareerd", vertelt Nadya Croes-van Putten (36). Toen orkaan Irma aan land kwam, heeft ze urenlang geschuild in het toilet. Dat diende voor de gelegenheid als safe room. Samen met haar man, haar moeder en haar acht maanden oude dochtertje. "Ik had haar in een draagzak. Als er iets zou gebeuren, kon ik meteen weg."

Ook Chantal van den Oever (45) had de nodige plannen gemaakt. "We hebben zelfs geoefend hoe we naar de schuilkelder zouden gaan. Maar op zoiets kan niemand zich goed voorbereiden eigenlijk." Gordon Snow, hoofdredacteur van The Daily Herald, bracht de orkaan door bij kennissen. "We moesten de voordeur vasthouden om te zorgen dat die niet wegwaaide."

Na uren van natuurgeweld gingen de bewoners naar buiten om de schade op te nemen. "We liepen als zombies over straat", vertelt Croes-van Putten. "Het was apocalyptisch, er was complete wanorde." Een deel van haar dak was verdwenen.

Irma was de zwaarste orkaan sinds mensenheugenis. 90 procent van de bebouwing op Sint-Maarten is beschadigd, een derde daarvan is onherstelbaar verwoest. De situatie is urgent. Bijna drie maanden later liggen de economie en het eiland nog steeds in puin.

Leven in onzekerheid

Na de orkaan zaten sommige eilandbewoners wekenlang zonder basisvoorzieningen als stroom en water. Daarom zijn veel mensen tijdelijk of voorgoed vertrokken. Bijvoorbeeld naar Curaçao, zoals Croes-van Putten. "We zijn begin oktober teruggekomen op Sint-Maarten, maar ik moet wennen aan dingen die veranderd zijn. Er ligt nog steeds vuilnis dat niet is opgeruimd. Bij de gemeente staan er rijen en rijen met mensen die hulp nodig hebben."

Ook de mensen zijn veranderd, vindt Snow. "Kort na de orkaan was er een soort saamhorigheidsgevoel, maar dat is nu anders. Mensen zijn hun werk kwijt en leven in onzekerheid. Daardoor hebben ze een iets korter lontje gekregen."

Croes-van Putten ziet de toekomst pessimistisch in. "De situatie is slecht en zal alleen maar slechter worden. Oude mensen hier op het eiland zeggen dat de orkaan lang niet zo erg is als de nasleep. En volgens mij klopt dat wel." Toch vindt Snow dat Sint-Maarten op de goede weg is. "We zijn een sterk en veerkrachtig volk."

De bewoners zijn blij dat koning Willem-Alexander op bezoek komt. Dat is belangrijk voor het eiland volgens Van den Oever. "Maar ik hoop echt dat Sint-Maarten daarna ook nog de aandacht krijgt die het verdient. Er zijn natuurlijk allerlei politieke strubbelingen, maar daar heeft de bevolking geen boodschap aan. Wij willen een dak boven ons hoofd en weer aan het werk. Het moet gewoon weer normaal worden."
'Bevolking Sint-Maarten getraumatiseerd na orkaan Irma'
27 November 2017, 06:30 NOS nieuws

Rond de dertig procent van de bevolking van Sint-Maarten heeft ernstige psychische klachten gekregen door de orkaan Irma. Dat zeggen psychologen op het eiland in het tv-programma Zembla.

De vereniging van Psychologen op Sint-Maarten, APAP, stelt in een brandbrief aan het ministerie van Gezondheid, Sociale Zaken en Arbeid dat er bij de wederopbouw onvoldoende rekening wordt gehouden met het psychologisch welzijn van de bevolking.

APAP roept de regering op meer te investeren in de psychologische begeleiding van de bevolking van Sint-Maarten. "Psychologische hulp is fundamenteel voor deze samenleving", schrijft de vereniging.

Niet alleen materiële schade

De verwoestende orkaan raasde op 6 september over het eiland. Het was de zwaarste orkaan sinds mensenheugenis. Sint-Maarten lag daarna volledig in puin.

De schade is niet alleen materieel. De bewoners hebben volgens de psychologen ook een flinke psychische klap gekregen. Als daar te weinig aan wordt gedaan heeft dat op langere termijn grote gevolgen.

Psycholoog Caroline van Oost van APAP vertelt in Zembla dat mensen klachten krijgen omdat ze niet goed kunnen bevatten wat er is gebeurd. Hun hele wereld is in een paar uur volledig veranderd.

Doodsangsten

"Als zoiets groots gebeurt, voel je je volledig reddeloos en dat is een heel moeilijk gevoel om te ervaren." Daardoor kunnen posttraumatische stressklachten (PTSS) en andere psychologische klachten ontstaan.

Van Oost noemt het voorbeeld van een vrouw die tijdens de orkaan haar kind in een kast had gestopt en die uit alle macht dichthield in de hoop dat het kind ongedeerd zou blijven.

Nog weken daarna bleef de vrouw angstig en dat werd steeds erger. Zo haastte ze zich naar binnen zodra het een beetje begon te waaien.

Voorlichting

Psychologen adviseren bij traumatische ervaringen, zoals een orkaan, zo snel mogelijk daarna de dagelijkse routine weer op te pakken, hoe moeilijk dat ook is.

"Ook al heb je geen werk, sta op, ga ontbijten en kijk of je bijvoorbeeld even met je buren kan spreken of ergens mee kan helpen. Zorg dat je actief blijft," aldus Van Oost. Doen mensen dat niet, dan ontstaat het gevaar dat ze geïsoleerd en depressief raken.

De komende week geeft APAP voorlichting aan gezinsvoogden, kinderen en verzorgers op Sint-Maarten. Ook gaan de psychologen door met het onderzoek naar de psychische gesteldheid van de bevolking, om een vollediger beeld te kunnen krijgen.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be