NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Irma


Verkiezingen Sint-Maarten toch uitgesteld vanwege gevolgen Irma
13 November, 05:12 NOS nieuws

De parlementsverkiezingen op Sint-Maarten worden met zeven weken uitgesteld. Gouverneur Eugene Holiday zegt dat er meer tijd nodig is voor de voorbereidingen vanwege de ravage die orkaan Irma heeft aangericht in september.

De inwoners van Sint-Maarten kunnen nu naar de stembus op 26 februari, in plaats van 8 januari. De VVD zei vorige week dat de verkiezingen minstens een jaar moeten worden uitgesteld, omdat de aandacht volledig naar de wederopbouw moet gaan.

De voorzitter van het centrale stembureau op het eiland waarschuwde ook dat Sint-Maarten niet klaar is voor een stembusgang. Maar staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties was het daar niet mee eens. Hij zei dat de verkiezingen gewoon moesten doorgaan.

Ruzie over hulpgeld

De parlementsverkiezingen zijn uitgeroepen omdat het vorige kabinet - de regering-Marlin - werd ontbonden nadat er was geruzied over het Nederlandse hulpgeld. Marlin wilde niet akkoord gaan met de voorwaarden die Nederland bij het geld stelt.

Nederland stelt 550 miljoen euro ter beschikking voor de wederopbouw. Een van die voorwaarden is het instellen van een 'integriteitskamer', die controleert of het geld goed wordt besteed.

Als alles volgens plan gaat, komt het nieuwe parlement van Sint-Maarten voor het eerst bijeen op 2 april.
Nederland vraagt steun VN voor Sint-Maarten na doortocht Irma
18 September, 20:42 Gazet v. Antwerpen

Nederland heeft bij de Verenigde Naties steun gevraagd voor het herstel van het door de orkaan Irma verwoeste Antilleneiland Sint-Maarten. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken riep de VN op ?ruimhartig te zijn bij het toekennen van financiële middelen uit de VN-fondsen en het beschikbaar stellen van expertise voor de wederopbouw.?
VN lanceren voedselhulp voor 660.000 Cubanen na doortocht orkaan Irma

De Verenigde Naties hebben een noodoperatie opgestart om voedsel te bedelen aan 660.000 Cubanen die getroffen werden door de doortocht van orkaan Irma. Dat meldt het Wereldvoedselprogramma. Het programma van 5,7 miljoen dollar moet minstens 4 maanden logistieke hulp bieden.
Gebarentolk waarschuwde bij orkaan Irma voor pizza, monsters en beren
16 September, 23:24 NOS nieuws

Opmerkelijke adviezen voor doven en slechthorenden in Manatee County in de Amerikaanse staat Florida. Tijdens een persconferentie over orkaan Irma spraken de lokale autoriteiten over evacuaties, maar de aanwezige gebarentolk tolkte hele andere zaken.

Van "we willen dat u veilig bent", maakte de tolk bijvoorbeeld: "pizza wil dat u bent". Andere onsamenhangende gebaren gingen over monsters en "twintig overgebleven beren".

Een video van de persconferentie, waarbij de woorden van de gebarentolk zijn ondertiteld, is intussen bijna 400.000 keer bekeken.

Schande

De man die het persconferentie tolkte is geen officiële gebarentolk. Lokale media schrijven dat de autoriteiten snel een gebarentolk moesten hebben en daarom deze man hadden gevraagd.

Doven en slechthorenden in Manatee County spreken schande van de actie en willen excuses van de overheid. De man die tolkte is erg aangeslagen door het voorval. Zijn familie zegt dat hij enkel heeft willen helpen en tegen de autoriteiten heeft gezegd dat hij een dove broer heeft en alleen de basis van gebarentaal kent.

Vol overgave

Een video van een andere gebarentolk in Florida maakt juist veel positieve reacties los. De man tolkte vol overgave tijdens een belangrijke speech van Rick Scott, de gouverneur van Florida. De tolk werd daarna gevraagd om de populaire talkshow van Jimmy Kimmel te tolken.
Twee potentiële opvolgers van orkaan Irma in de maak boven oceaan
16 September, 21:00 NOS nieuws

Boven het oosten van de Atlantische Oceaan ontwikkelen zich twee nieuwe tropische stormen die als orkaan een gevaar kunnen vormen voor de Bovenwindse Eilanden. De koers en kracht van deze twee stormen is nog erg onzeker.

Het gaat om de orkaan Lee en een nieuwe depressie die nog geen naam heeft, maar Fifteen (15) wordt genoemd. Als die zich ontwikkelt tot een tropische storm krijgt hij de naam Maria. Lee lijkt niet direct op de Bovenwindse Eilanden af te stevenen, maar Maria kan begin volgende week een groter risico vormen, ook voor het door orkaan Irma getroffen Sint-Maarten.

Maria lijkt een minder krachtige orkaan te worden dan Irma, maar gaat waarschijnlijk wel gepaard met veel regenval. Ook het gevaar van de wind is groot, omdat er veel los puin op de eilanden ligt dat kan rondvliegen. Bomen die al geknakt zijn door Irma kunnen worden ontworteld.

Halverwege volgende week zou Maria als orkaan ook de Maagdeneilanden en Puerto Rico kunnen treffen.
Naar school op Curaçao na Irma, 'alleen de gymzaal is nog goed'
16 September, 12:36 NOS nieuws

Honderden kinderen uit Sint-Maarten worden de komende tijd ondergebracht op Curaçaose scholen. Veel leerlingen kunnen sinds de verwoestende orkaan Irma niet meer naar school. Curaçao vangt ze daarom voorlopig op.

De broertjes Brandon (9) en Jayden (11) zijn twee van die kinderen die sinds gisteren een tijdelijke klas hebben. "Het was echt een bende toen orkaan Irma kwam", vertelt Jayden als hij zich voorstelt aan zijn nieuwe klasgenoten. "Echt ongelofelijk. Alles is kapot en heel veel dingen zijn weg. Alleen de gymzaal is nog goed."

De oma van de twee jongens haalde haar kleinkinderen naar Curaçao. Ze heeft in 1995 zelf orkaan Luis meegemaakt en zat toen maanden zonder stroom, water en communicatie. "Nu dachten we: we weten niet hoelang dit gaat duren en wat moeten de kinderen al die tijd doen?"

Bij het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) op Curaçao hebben zich inmiddels 500 gastgezinnen gemeld en gisteren zijn de eerste dertig kinderen al aangekomen. "Wij zien de noodzaak en denken dat we er op dit moment voor de kinderen moeten zijn", zegt directeur Lisette van Lamoen-Garmers.

Tot wanneer de Sint-Maartense leerlingen op Curaçao blijven, is niet duidelijk. De hoop is dat ze in december weer terug kunnen. Al staat er voor Brandon en Jayden zo lang als nodig is een gespreid bedje klaar bij hun oma. "Maar we moeten nog zien wanneer de school op Sint-Maarten weer begint", zegt ze. "Dan moeten ze wel terug."
De orkaan Irma heeft de afgelopen weken meer schade veroorzaakt dan het blote oog kan waarnemen
16 September, 04:10 Volkskrant
Het gehannes rond Irma laat zien dat Nederland in de Antillen alsnog moet kiezen, betoogt Piet Emmer: dekolonisatie of incorporatie. De orkaan Irma heeft de afgelopen weken meer schade veroorzaakt dan het blote oog kan waarnemen. Allereerst bleek dat de verbindingen tussen de delen van ons koninkrijk niet orkaanproof waren. Vlak nadat Irma haar verwoestende werk had gedaan, stond de demissionaire


Nederland helpt Sint-Maarten van start, al ruim 5 miljoen binnen
15 September, 06:48 NOS nieuws

Op NPO Radio 2 heeft minister Plasterk het startsein gegeven voor de actie 'Nederland helpt Sint-Maarten' van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft tot nu toe al 5,25 miljoen euro opgehaald.

Het doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor noodhulp aan Sint-Maarten en de andere Bovenwindse Eilanden Saba en Sint-Eustatius. Zij werden vorige week getroffen door de orkaan Irma.

In het actiecentrum in Beeld en Geluid in Hilversum is een belteam tot middernacht bereikbaar op 0800 - 1130 om donaties voor giro 5125 te verwerken. Mensen kunnen de opbrengst van hun actie voor Sint-Maarten daar ook zelf komen brengen.

De publieke omroep, RTL en SBS6 besteden vandaag op radio, televisie en online aandacht aan de actie. Op NPO 1 zijn de hele dag door korte updates te zien vanuit Beeld en Geluid. In een speciaal programma Nederland helpt Sint-Maarten, van 21.30 tot 22.20 uur op NPO 1, praat Art Rooijakkers met gasten en zijn er reportages te zien over de situatie op Sint-Maarten en over speciale acties in Nederland.

Op Sint-Maarten is de materiële schade enorm; ruim 90 procent van de gebouwen op het eiland is beschadigd, een derde is zelfs onherstelbaar verwoest. Het Rode Kruis is sinds zondag bezig met het in kaart brengen van de schade en het verlenen van de eerste noodhulp.
Een week na Irma: wie moet(en) de rekening betalen van de schade op Sint Maarten?
15 September, 02:38 Volkskrant
Over de omvang van de schade op Sint Maarten blijft het gissen. Schattingen lopen uiteen van 1- tot 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro). Nederlandse experts zijn nu op het eiland om de schade te inventariseren. De grote vraag is: wie draait er op voor de kosten? Het grootste deel van de schade is waarschijnlijk gedekt door lokale verzekeraars. Boogaard Insurances, een kantoor dat meerdere grote


Orkaan Irma: nog zeven Belgen wachten op evacuatie

Nog zeven Belgen wachten om geëvacueerd te worden uit de gebieden die door orkaan Irma zijn getroffen, zegt Didier Vanderhasselt, de woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.
Reisadvies: niet naar Cuba vanwege Irma
14 September, 17:36 NOS nieuws

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders af om op vakantie te gaan naar Cuba. "Reis alleen naar Cuba als het noodzakelijk is", staat in het nieuwste reisadvies.

Als gevolg van de orkaan Irma is de voedsel- en drinkwatervoorziening op Cuba zeer beperkt, zegt het ministerie. Ook zitten veel gebieden, vooral aan de noordelijke kust, zonder elektriciteit. Veel wegen zijn afgesloten door overstromingen en stormschade; telefoon en internet zijn in het hele land beperkt.

Tot vandaag gold voor Cuba het advies 'waakzaamheid betrachten'; dat is de één-na-lichtste categorie in de reisadviezen. Als risico's werden genoemd: de gebrekkige infrastructuur, de frequente stroomstoringen en de criminaliteit, die op Cuba in vergelijking met andere landen in de regio overigens meevalt.
Na orkaan Irma: non helpt takken uit de weg te ruimen met kettingzaag
13 September, 16:48 Gazet v. Antwerpen

De orkaan Irma die door de Verenigde Staten raasde, bracht logischerwijs heel wat schade met zich mee. Een non uit Miami kon het niet aanzien hoe auto?s ploeterden in de modder en voetgangers moesten wijken voor takken die overal verspreid lagen. Daarom besloot ze om een handje toe te steken en haalde haar kettingzaag boven. En dat zorgde uiteraard voor opmerkelijke beelden.
Britse eigenaar krijgt vijf dagen na verhuizing naar Maagdeneilanden Irma op bezoek: ?Kijk, hier stond mijn muur?
13 September, 15:38 Gazet v. Antwerpen

Een Britse vader die op de Caraïben een droomhuis kocht om er een nieuw leven te beginnen als duikinstructeur, zag zijn droom in duigen vallen toen nauwelijks vijf dagen later orkaan Irma passeerde. ?Het kon altijd erger?, vertelt hij aan The Sun.
Willebroekse chef roept collega?s op om slachtoffers orkaan Irma te steunen: ?Serveer de Sloppy Joe?
13 September, 09:36 Gazet v. Antwerpen

Om de Caribische slachtoffers van orkaan Irma te steunen, roept een chef uit Willebroek andere koks op om ook Sloppy Joe?s op het menu te zetten.
Hollywoodsterren halen 14 miljoen dollar op tijdens benefietavond Irma en Harvey
13 September, 09:00 Gazet v. Antwerpen

Dinsdagavond werd een grootschalige benefietavond ?Hand in Hand? georganiseerd in de Verenigde Staten die op bijna alle televisiezenders en via sociale media werd uitgezonden. Initieel was de benefietavond georganiseerd om de slachtoffers van orkaan Harvey te steunen. Maar door de ravage aangericht door orkaan Irma zullen ook de slachtoffers van deze natuurramp kunnen rekenen op een deel van de koek.
Miljoenen inwoners Florida keren huiswaarts na orkaan Irma
13 September, 06:39 NOS nieuws

De komende dagen keren 6,5 miljoen inwoners van de Amerikaanse staat Florida terug naar huis. Afgelopen weekend vluchtten ze naar het noorden vanwege orkaan Irma. Op verschillende snelwegen staan inmiddels lange files.

Eenmaal thuis moet de schade die de orkaan heeft aangericht worden hersteld. 5,8 miljoen huishoudens zitten nog zonder elektriciteit en de verkeerslichten werken niet overal. Van alle tankstations in de staat is ruim een derde leeg.

De bewoners van de Florida Keys, een eilandengroep aan de zuidkant van Florida, zijn het zwaarst getroffen. Volgens FEMA, de Amerikaanse rampenbestrijding, is 25 procent van de huizen verwoest en zestig procent beschadigd. Reddingswerkers op de eilanden zoeken nog altijd naar slachtoffers.

Irma ging zondag aan land in Florida als een orkaan van de vierde categorie en zwakte maandag in kracht af tot een tropische storm. In Florida vielen voor zover bekend zes doden door de orkaan. Ook in de Amerikaanse staten Georgia en South Carolina vielen slachtoffers.

De meeste doden en schade maakte Irma in andere landen in het Caribisch gebied, zoals Cuba en Sint-Maarten.
?Orkaan Irma kan een stap zijn in verbeteren van regeringsrelaties?
12 September, 19:49 NOS nieuws

De humanitaire hulp die vanuit Nederland wordt geboden aan Sint-Maarten kan leiden tot een betere band tussen de Nederlandse regering en de regering van Sint-Maarten. Dat zegt Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire rampen en wederopbouw aan de Erasmus Universiteit. Volgens haar is de voorwaarde wel dat beide regeringen een positieve houding houden, om openheid te creëren.

Er is een duidelijk verschil tussen de bestedingen voor noodhulp en wederopbouw. Doen er zich wel eens problemen voor bij de bestedingen voor noodhulp van ngo's?

In de eerste weken na een ramp maak je je nergens druk om. Of die hulp dan een kwartje goedkoper had gekund of niet: dan ben je gewoon heel blij dat het lukt. De fase daarna, de wederopbouw, is veel ingewikkelder. Dat gaat extra zorgvuldig en neem je pauze om even goede plannen te maken.

Hoe kun je de controle houden over het geld dat aan wederopbouw besteed wordt?

In de wederopbouwfase zal de overheid de coördinatie voeren en die heeft de regie, maar de overheid kan ook allerlei zaken delegeren. Als het meeste geld uit de wederopbouw uit Nederland komt, dan is het ook redelijk dat Nederland de controle houdt over dat geld. Daarbij zijn de checks en balances erg belangrijk om fraude te voorkomen.

De verhoudingen tussen Sint-Maarten en Nederland zijn niet optimaal. Is het dan ingewikkeld om die hulp te coördineren?

Het is natuurlijk niet fijn dat je begint wanneer de verhoudingen niet goed zijn, maar tegelijkertijd kan zo'n ramp als dit ook een kans zijn om die verhoudingen te verbeteren. Dat is vaker voorgekomen bij natuurrampen. Bij bijvoorbeeld het tsunami in Atjeh in 2004 werden vastgelopen politieke processen losgetrokken en ontstond er een vredesakkoord. Op Sint-Maarten kan het ook een positieve werking hebben, mits zowel Sint-Maarten als Nederland er op een positieve manier instappen.

Hoe zal volgens u de samenwerking verlopen met Nederland en het bestuur van Sint-Maarten?

Ik verwacht helemaal niet dat de samenwerking rimpelloos verloopt en dat het een groot feest wordt. Als de samenwerking in het verleden niet goed ging, dan zal dat nu ook zo zijn. Mijn boodschap is eigenlijk: stap er positief in en zie het als een kans om de band te verbeteren. Nederland komt met heel veel geld en er moet heel veel gebeuren, dus er moet goed samengewerkt worden.

Sommige inwoners uit Sint-Maarten denken: Nederland, bemoei je niet met ons. Denkt u dat Sint-Maarten wel zit te wachten op de samenwerking met Nederland?

Ik denk dat de mensen op Sint-Maarten bij deze ramp wat terughoudender zullen zijn met de opmerking 'bemoei je niet met ons'. Ze snappen dat ze dit zelf niet aankunnen. Daarom hoop ik dat ook Sint-Maarten zich achter de oren krabt en positief aan deze samenwerking begint.
Rutte: niet 'kneiterig' doen over kosten Irma
12 September, 17:48 NOS nieuws

Premier Rutte wil niet "kneiterig of zuinig" doen over financiële steun aan Sint-Maarten in de nasleep van de orkaan Irma. Volgens hem is duidelijk dat Sint-Maarten de kosten niet zelf kan dragen. "Dit gaat natuurlijk om een gigantische rekening". Maar Rutte wilde niet ingaan op concrete vragen over de omvang van de steun of over de manier waarop die wordt geboden. Hij zei ook dat Nederland niet alle kosten kan dekken.

Volgens de premier kun je in deze fase nog niet zeggen wie wat gaat doen. Noodhulp staat nu voorop, maar hij verwees wel naar de bijzondere staatkundige verhoudingen. "Eén ding is duidelijk: we staan schouder aan schouder met alle eilanden."

De premier benadrukte dat bij de watersnoodramp in Nederland van 1953 de eilanden overzee solidair waren met Nederland en dat er nu ook een grote solidariteit is met Sint-Maarten.
Koning wil de verwoestingen zien die orkaan Irma heeft aangericht
12 September, 00:44 Volkskrant
Ooit was het een van de mooiste uithoeken van zijn koninkrijk. Maar het Sint Maarten waar koning Willem-Alexander maandag landde, op een zwaar beschadigde luchthaven, is vrijwel alles van zijn tropische glans kwijt. Precies dat wil het staatshoofd zien: de verwoestingen die orkaan Irma heeft aangericht. Voorafgaand aan zijn bezoek, samen met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Konin


Richard Branson toont hoe orkaan Irma zijn eiland verwoestte

Richard Branson, de oprichter van Virgin, zegt dat de meeste gebouwen en het grootste deel van de natuur op zijn eiland verwoest of beschadigd zijn door orkaan Irma. Op sociale media deelt hij beelden van de ravage op het eiland Necker.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be