NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Iran


Moskou reageert op nucleair akkoord Iran: ?Uit het akkoord stappen zou zeer slecht idee zijn?
Zaterdag, 14:06 Gazet v. Antwerpen

Uit het nucleaire akkoord met Iran stappen, zou een ?zeer slecht idee? zijn. Dat heeft Sergej Ryabkov, de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, zaterdag gezegd.
Iran noemt kritiek van VS rond nucleair akkoord ?afgezaagde retoriek?

Iran noemt de kritiek van de Verenigde Staten ?afgezaagde retoriek?. Het beleid van VS-president Donald Trump toont volgens Iran aan dat hij de nucleaire deal wil ondermijnen. Teheran verwerpt ook de vraag van Trump om opnieuw te onderhandelen over de deal.
VS zetten "voor laatste keer" door met opschorting sancties tegen Iran
Vrijdag, 20:18 Skynet
De Amerikaanse regering zet dan toch door met de opschorting van de economische sancties tegen Iran, zo heeft het Witte Huis vandaag meegedeeld. Daarmee wordt het nucleaire akkoord met Iran in leven gehouden.


Trump houdt de Iran-deal 'voor de laatste keer' overeind
Vrijdag, 20:36 NOS nieuws

President Trump heeft voor het laatst zijn driemaandelijkse goedkeuring gegeven aan de opschorting van sancties tegen Iran, zoals afgesproken in de nucleaire overeenkomst van westerse landen met Iran uit 2015. Destijds is afgesproken dat Iran zijn kernwapenprogramma zou terugbrengen, in ruil voor verlichting van internationale sancties. Elke drie maanden moet de president herbevestigen dat Iran aan de voorwaarden voldoet.

Trump wil dat de overeenkomst wordt veranderd. Hij wil dat het Congres de afspraken zo aanpast dat Iran ook gestraft kan worden voor misdragingen die buiten het akkoord vallen, zoals steun aan terroristen. Verder wil Trump dat ook het ballistische raketprogramma onder de overeenkomst gaat vallen.

Als het Congres er niet in slaagt de veranderingen binnen 120 dagen door te voeren, zal de VS zich volgens Trump eenzijdig uit het akkoord terugtrekken. Westerse leiders hebben Trump met klem gevraagd de deal overeind te houden, uit vrees voor een kernwapenwedloop als Iran zich niet meer gehouden voelt aan de afspraken.
Executies duizenden drugscriminelen Iran gaan mogelijk niet door
Woensdag, 21:12 NOS nieuws

Meer dan 5000 ter dood veroordeelde drugscriminelen in Iran ontlopen waarschijnlijk hun straf. De hoogste baas van het justitiŽle apparaat heeft opgedragen om hun dossiers opnieuw te laten bekijken nadat het Iraanse parlement afgelopen najaar de drugswetten had versoepeld.

Voorheen kregen IraniŽrs al de doodstraf als ze werden gepakt met 30 gram heroÔne. Dat is verruimd naar 2 kilo. Met terugwerkende kracht gelden de nieuwe regels ook voor mensen die al zijn veroordeeld. In plaats van de galg zullen deze drugscriminelen lange celstraffen of boetes krijgen.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch uitten al jaren stevige kritiek op het doodstrafbeleid in Iran. Het land executeert op China na jaarlijks de meeste gevangenen. In 2017 werden meer dan 500 mensen ter dood gebracht, voor het overgrote deel wegens het bezit van of de handel in drugs.
Iran dreigt ermee uit kernakkoord te stappen voor ontmoeting met EU
Woensdag, 20:18 Skynet
Iran dreigt ermee uit het nucleair akkoord van 2015 te stappen, als de Verenigde Staten dat ook doen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif ontmoet morgen in Brussel de hoge vertegenwoordiger van het Europese buitenlandse beleid, Federica Mogherini, en zijn Franse, Duitse en Britse ambtsgenoten. Ze zullen het onder meer hebben over de omzetting van het nucleair akkoord.


3700 arrestaties bij protesten, zegt lid parlement Iran
9 Januari, 12:48 NOS nieuws

Bij de protesten van de afgelopen weken in Iran zijn zo'n 3700 mensen opgepakt. Dat zegt een parlementariŽr op de website van het Iraanse parlement.

In eerdere berichten was sprake van honderden arrestaties. Het parlementslid, Mahmoud Sadeghi, verklaart het verschil door te zeggen dat er meerdere inlichtingen- en veiligheidsdiensten bij het neerslaan van de protesten betrokken waren. Daardoor zou het moeilijk zijn geweest een totaalbeeld te krijgen.

De minister van Binnenlandse Zaken zei eerder dat aan de protesten in totaal 42.000 mensen hebben meegedaan. Als beide cijfers kloppen, betekent dat dat bijna 9 procent van de deelnemers is opgepakt.

21 doden

Kort voor de jaarwisseling gingen in meerdere steden mensen de straat op uit protest tegen de hoge voedsel- en brandstofprijzen en het islamitische regime. Zeker 21 mensen kwamen om het leven bij het neerslaan van de protesten.

De onrust lijkt inmiddels te zijn beteugeld, mede door het platleggen van het populaire sociale medium Telegram. Daardoor is het moeilijk om te achterhalen waar er gedemonstreerd wordt en wanneer.
Rohani toont 'begrip' voor protesten in Iran
8 Januari, 15:12 De Tijd
14:47 De Iraanse president, Hassan Rohani, roept op tot 'een meer transparante dialoog met de bevolking'.


Harde politie-inzet werpt vruchten af: Iraanse Revolutionaire Garde stelt dat onrust in Iran voorbij is
7 Januari, 19:18 Volkskrant
Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde is het voorbij met de onrust die Iran meer dan een week in zijn greep heeft gehouden. Het 'revolutionaire volk' heeft, samen met de veiligheidstroepen en de politie, een einde gemaakt aan de demonstraties in tientallen steden, aldus een verklaring zondag op de website van het conservatieve elitekorps, een van de machtigste organen in de islamitische republie


Parlement Iran eist vrijlating betogers en opheldering over harde optreden
7 Januari, 19:18 NOS nieuws

Het Iraanse parlement eist opheldering van de regering over het optreden tegen demonstranten. Betogers die ten onrechte zijn opgepakt, moeten volgens de parlementsvoorzitter onmiddellijk worden vrijgelaten. "We willen niet dat de rechten van mensen worden geschonden, puur omdat ze kritiek uiten", liet hij via zijn woordvoerder weten.

Volgens justitie in Iran zijn ongeveer 70 opgepakte betogers vanmiddag op vrije voeten gesteld en zullen er meer vrijlatingen volgen, maar de aanstichters van de onrust en relschoppers blijven vastzitten. OfficiŽle cijfers over het aantal arrestaties tijdens de onrust zijn er niet, de schattingen variŽren van 1000 tot 1800. Er vielen volgens de Iraanse autoriteiten zeker 21 doden.

Buitenlandse inmenging

De onrust in Iran begon op 28 december, in Mashhad. Dagenlang gingen mensen de straat op uit onvrede over de economische situatie in het land, waarbij uitzonderlijke leuzen werden geroepen als 'dood aan president Rohani' en 'dood aan ayatollah Khamenei'. Het waren de grootste ongeregeldheden in acht jaar; de autoriteiten traden hard op.

De laatste dagen is het voor zover bekend rustiger in Iran; in verschillende steden werd nog wel geprotesteerd vůůr Rohani en tegen buitenlandse inmenging in Iran. Volgens de Iraanse regering is de onrust doelbewust aangewakkerd door onder meer de VS, Groot-BrittanniŽ, IsraŽl en Saudi-ArabiŽ.

Hervormers en hardliners

Het Iraanse parlement vergaderde vandaag urenlang achter gesloten deuren over de situatie, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de regering en de veiligheidsdiensten. Die kregen veel kritiek op de manier waarop ze op de protesten hebben gereageerd.

Hervormers en hardliners in de Iraanse politiek zijn het niet eens over de aanleiding van de onrust. Hardliners zeggen dat de demonstranten zich keren tegen de hoge inflatie en het economische beleid van de hervormingsgezinde president Rohani. Zijn medestanders zeggen juist dat de demonstranten kwaad zijn over decennia van wanbestuur en omdat de hardliners hervormingen tegenhouden.

Geen Engelse les

Dit weekend werd ook bekend dat Iraanse basisschoolleerlingen geen Engelse les meer mogen krijgen. Als kinderen zo jong al Engels leren, opent dat de deur voor een westerse "culturele invasie", zei het hoofd van de Iraanse onderwijsraad op de staatstelevisie.

Engels wordt over het algemeen op Iraanse middelbare scholen onderwezen, maar sommige basisscholen bieden ook al Engelse lessen aan. Volgens de onderwijsfunctionaris is dat in strijd met de Iraanse wetten en voorschriften. Hij legde geen link met de vermeende westerse bemoeienis bij de onrust van de laatste tijd.
Iran: Speciale commissie onderzoekt lot van gearresteerde studenten
6 Januari, 13:24 Skynet
Een speciale commissie zal zich op verzoek van de fractie van hervormers in het Iraanse parlement buigen over het lot van de demonstranten die bij de jongste protesten werden gearresteerd. Daarbij gaat het ook vooral over de opgepakte studenten, zei een woordvoerder van de universiteit van Teheran vandaag volgens het persagentschap Isna.


Betogingen Iran - Het Iraanse regime "is gewaarschuwd"
5 Januari, 23:36 Skynet
Het Iraanse regime "is gewaarschuwd". Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley vrijdag verklaard tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad over de protesten tegen de regering in Irak. De bijeenkomst werd gevraagd door de Verenigde Staten en vond plaats ondanks het verzet van verschillende leden van de V-raad, waaronder Rusland, Bolivia en Frankrijk.


Volkskrant Avond: Eindelijk stapte Eurlings op | Onze man in Teheran over de onlusten in Iran
5 Januari, 20:54 Volkskrant
Goedenavond. Vandaag stapte Camiel Eurlings met onmiddellijke ingang op als lid van het IOC. Eindelijk, schrijft onze chef Den Haag in het commentaar van de krant, want hij dreigde de Nederlandse equipe bij de komende Winterspelen in verlegenheid te brengen. Desondanks is zijn val diep en hard. Hoe heeft het zo ver kunnen komen met de man die ooit gold als het politiek talent van weleer? Veilighei


Erdogan dreigt VS te straffen na veroordeling Turkse bankier in zaak tegen Iran
5 Januari, 11:54 Volkskrant
De Turkse president Erdogan dreigt de VS met strafmaatregelen na de veroordeling van een Turkse bankier in New York. Erdogan waarschuwde vrijdag dat Ankara zich mogelijk niet zal houden aan akkoorden met de VS. In de rechtszaak werd de Turkse president genoemd als een van de politici die Turkse banken opdracht gaf om de sancties van de VS tegen Iran te ontduiken. Mehmet Hakan Atilla, een bestuurde


Veiligheidsraad van de VN komt voor spoedzitting Iran bijeen, op initiatief van de VS
5 Januari, 17:54 Volkskrant
Op initiatief van de VS komt de Veiligheidsraad van de VN vanavond in spoedzitting bijeen om te spreken over de situatie in Iran. Rusland waarschuwt de regering-Trump tegen inmenging in de 'binnenlandse aangelegenheden' van Iran. Het is onduidelijk welke houding westerse bondgenoten van de Amerikanen, waaronder Nederland als tijdelijk lid van de Veiligheidsraad, zullen aannemen. Europa heeft zich


Vergeet niet de kans op contrarevolutie nu het borrelt in Iran
4 Januari, 02:24 Volkskrant
Anders dan de protesten in Iran van 1999 en 2009 gaat de huidige onrust voornamelijk over de deplorabele toestand van de Iraanse economie. Anshel Pfeffer schrijft in Ha'aretz dat de protesten begonnen in de stad Mashhad en dat ze georganiseerd waren door conservatieve geestelijk leiders, tegenstanders van president Rohani. Al snel keerde het protest zich ook tegen de ayatollahs. Pfeffer schrijft d


Iran beklaagt zich bij VN over inmenging VS
4 Januari, 00:54 Skynet
Iran heeft zich bij de Veiligheidsraad en bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, beklaagd over inmenging van de Verenigde Staten in zijn interne zaken. Dat blijkt uit een brief die Iraanse diplomatieke missie bij de VN woensdag publiek maakte.


Protesten in Iran: begin van revolutie of relatief kleine opstand?
3 Januari, 21:36 NOS nieuws

Een week van protesten in Iran: wat begon als frustratie over de sluimerende economische situatie in het land lijkt een opstand tegen de Iraanse autoriteiten geworden. Ten minste twintig mensen kwamen om het leven, honderden werden gearresteerd. De politie en revolutionaire garde dreigen met hard ingrijpen, toch zijn nieuwe demonstraties aangekondigd.

Hoe groot de protesten in het land zijn is moeilijk in te schatten, waardoor nieuwsduiding over de aangewakkerde onrust in Iran lastig is. Zo meldden de door Iraanse autoriteiten beheerde media na protesten zaterdag tien doden, terwijl de oppositie twaalf slachtoffers rapporteerde. En waar de staatsomroep de demonstranten de schuld geeft, verwijten die demonstranten juist - vooral via sociale media - bruut ingrijpen van de overheid.

Er is veel onduidelijk over wat er gebeurt in Iran. Zo gelooft rechtsgeleerde Afshian Ellian dat de demonstraties van 'radicaal en revolutionair niveau' zijn, terwijl historicus Peyman Jafari meent dat de grootte van de protesten niet moet worden overschat.

2009

Door de nucleaire deal met de Verenigde Staten, die een groot deel van de sancties tegen Iran terugdraaide, kwamen in 2015 miljarden dollars beschikbaar bij de Iraanse regering. De bevolking ziet daar te weinig van terug: de prijzen stijgen voortdurend en de werkloosheid is hoog. "Dat was het vonkje dat de woede tegen het regime deed ontbranden", zegt Ellian.

Zowel Ellian als Jafari, beiden geboren IraniŽrs, vergelijken de huidige protesten met die van 2009. Toen ging de bevolking massaal de straat op na de herverkiezing van de ultraconservatieve Mahmoud Ahmedinejad als president. "Wat er nu gebeurt is enorm. De protesten zijn verbijsterend groot en bovendien goed georganiseerd", zegt Ellian. "In 2009 beperkten de demonstraties zich slechts tot de grote steden. Nu brandt, voor het eerst sinds de Iraanse revolutie, heel het land."

Jafari ziet dat anders. "Hoewel de protesten verspreid zijn over veel plaatsen, zijn ze veel kleiner dan in 2009. Toen verenigden bijna drie miljoen mensen zich. Nu zijn dat er naar mijn inschatting zo'n 100.000."

Volgens de historicus ontbreekt het juist aan organisatie. "Negen jaar geleden was er sprake van een beweging: de protesten waren georganiseerd en hadden een gezicht. Nu zijn het de allerarmsten - vooral jonge, werkloze mannen - die van zich laten horen. Maar ze hebben geen leider."

De harde en felle leuzen die de demonstranten scanderen trekken wereldwijd de aandacht: dood aan Rohani en dood aan Khamenei. De bittere kreten zijn een teken van een breed gedragen volksopstand tegen het regime, denkt Ellian. "Er werd nu vanaf de eerste dag geroepen om het einde van het regime, in 2009 gebeurde dat pas na drie maanden."

Jafari brengt daar tegenin dat die doodsverwensingen slechts van een kleine groep komen. "Mensen die geen middelen hebben om hun stem te laten horen, zijn zo radicaal mogelijk", zegt hij. De bevolking verwijt de regering dat het water hen tot aan de lippen staat. Maar er is volgens Jafari maar een kleine groep die zich, ongeacht de economische problemen, tegen het regime als geheel verzet. "Zij grijpen dit moment aan om van zich te laten horen."

De autoriteiten lijken zich geen raad te weten met de protesten. De als relatief gematigd geziene president Rohani riep demonstranten maandag op geweld te vermijden, maar verdedigde tegelijkertijd hun recht om te protesteren.

De hoogste machthebber van het land, ayatollah Ali Khamenei, liet geen ruimte voor tegenspraak. Hij haalde juist fel uit naar 'de vijanden van Iran'. Ook het hoofd van de revolutionaire garde, het militaire elitekorps dat onder gezag van Khamenei valt, was dreigend. Arrestanten wachten volgens hem mogelijk de doodstraf. "Dat laat zien dat de leiders van het land, Rohani en Khamenei, met elkaar botsen", zegt Jafari.

Volgens Ellian spelen de president en de religieus leider van het land juist een spelletje. "Het is als good cop, bad cop: de een dreigt met de vuist, de ander doet alsof hij met de bevolking begaan is." President Rohani probeert de IraniŽrs volgens Ellian op die manier te sussen. "Hij zegt dat mensen mogen protesteren, maar ondertussen wordt dit recht niet toegekend in bijvoorbeeld een vergunning. En dat durft hij ook niet, want dan zullen er ongekend veel mensen de straat opgaan."

Dit laat zien hoe moeilijk het duiden van de onrust in Iran is. Vooral in het buitenland lijkt de manier waarop de ontwikkelingen in het land worden gevolgd, te worden bepaald door de belangen die er spelen.

Zo tweette president Trump vandaag: "Groot respect voor de mensen van Iran, die proberen hun corrupte regering neer te halen." Ook president Netanyahu van IsraŽl verklaarde zich solidair met 'de nobele zoektocht naar vrijheid' van de demonstranten.

"In troebel water is het goed vissen", zegt Peyman Jafari. "Maar de echte reden waarom de IraniŽrs de straat op gaan verdwijnt daardoor naar de achtergrond."
In Iran heerst 'blinde woede' en frustratie over leiders
3 Januari, 19:48 Volkskrant
Het schemert. De luiken van de winkels op de Enghelabstraat in de Iraanse hoofdstad zijn op last van de politie gesloten. Op iedere straathoek staan agenten met schilden en wapenstokken. Ze lachen en slaan elkaar op de schouders. Verderop op het trottoir lopen mensen voorbij, de schouders omhoog, handen in de zakken. Het is moeilijk om te demonstreren in Teheran. Je moet je verbergen, doen alsof j


Aanhangers betuigen steun aan regime Iran
3 Januari, 12:00 NOS nieuws

Iraanse staatsmedia hebben beelden uitgezonden van demonstraties waarin steun aan het regime wordt betuigd. Dat gebeurde in meerdere steden. Volgens persbureau AFP deden er tienduizenden mensen aan mee.

De demonstraties waren vermoedelijk door de regering georganiseerd. Dat blijkt onder meer uit het feit dat ze op hetzelfde moment in meerdere steden tegelijk plaatsvonden.

De deelnemers riepen leuzen als: "Wij offeren het bloed in onze aderen voor onze leider". Die leider is de hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei. Ook droegen ze foto's van Khamenei, andere geestelijken en nationale vlaggen met zich mee.

Rustiger

De demonstraties volgen op een week van protesten tegen de regering en de hoge voedsel- en brandstofprijzen. Daarbij vielen volgens officiŽle cijfers 21 doden en werden honderden mensen gearresteerd.

Anti-regeringsdemonstraties lijken er bijna niet meer te zijn. Op last van de regering zijn sociale media niet langer toegankelijk, wat het lastiger maakt om demonstraties te organiseren.

Mogelijk speelt ook een rol dat ook de hervormingsgezinde politici het geweld van de afgelopen dagen afwijzen. Wel hebben ze de regering opgeroepen om de klachten over de economische situatie serieus te nemen.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be