NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesIran


'Geliquideerde elektricien Almere zat achter grootste aanslag Iran'
Zaterdag, 11:30 NOS nieuws

Een Iraanse man die in 2015 werd geliquideerd in Almere, was vrijwel zeker verantwoordelijk voor de grootste aanslag in de geschiedenis van Iran. Dat schrijft Het Parool.

Onder de naam Ali Motamed was hij in de jaren 80 in Nederland een nieuw leven begonnen. In werkelijkheid heette hij Mohammad Reza Kolahi Samadi. In Iran was hij bij verstek ter dood veroordeeld. Bij de bomaanslag in 1981 op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran kwamen 73 mensen om het leven, onder wie opperrechter ayatollah Behesthi en vier ministers.

Politiek vluchteling

Samadi was een prominent lid van een sjiitische verzetsbeweging. Na de aanslag kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland. Volgens de krant meldde hij zich bij de autoriteiten met zijn nieuwe naam en kreeg hij begin jaren negentig een verblijfsvergunning. In Nederland leidde hij sindsdien een rustig leven, bij de Nederlandse politie was hij niet bekend.

Ook zijn vrouw wist lange tijd niet wie Ali Motamed werkelijk was, schrijft Het Parool. Zij denkt dat Iran achter zijn liquidatie zit.

Bang

Haar man werd internationaal gezocht en zijn foto zou onlangs nog zijn getoond in Iraanse media. Hij was de laatste jaren bang om vermoord te worden en wilde niet dat zijn foto op sociale media kwam, zegt zijn weduwe.

De liquidatiezaak werd gisteren behandeld in de rechtbank in Lelystad. De twee verdachten uit Amsterdam, Anouar A.B. en Moreo M., waren niet bij de zitting aanwezig, hun advocaten wel. Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee ervan dat ze Motamed met een vuurwapen in het hoofd hebben geschoten. De zaak gaat in augustus verder.
Atoomagentschap: Iran houdt zich aan nucleair akkoord, maar kan beter
Donderdag, 20:12 NOS nieuws

Het lijkt erop dat Iran zich houdt aan de afspraken in het nucleaire akkoord, al zou het land sneller toegang kunnen verlenen aan inspecteurs die aanvullend onderzoek komen doen. Dat zegt het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) van de VN, dat toezicht houdt op de naleving van de deal, die in 2015 werd gesloten.

De VS trok zich begin deze maand terug uit het nucleaire akkoord, tot ongenoegen van veel Europese landen en de regering in Teheran, die de deal willen redden. Volgens het Atoomagentschap blijft Iran onder de maximale hoeveelheid uranium die het mag produceren en lijkt het er ook op dat de andere voorwaarden van het atoomakkoord nog worden nageleefd.

Wel zou het agentschap dus graag verbetering zien in de snelheid waarmee aanvullend onderzoek naar de naleving van de deal wordt toegestaan. "Snelle en proactieve medewerking van Iran bij het verlenen van de toegang zou het vertrouwen verbeteren."

Sancties

President Trump heeft de VS teruggetrokken uit het akkoord, omdat hij denkt dat de deal de Amerikaanse veiligheid niet garandeert. Met de terugtrekking, voerde de VS de sancties tegen Iran van voor het akkoord opnieuw in.

In dat verband hebben de Verenigde Staten vandaag strafmaatregelen opgelegd aan een aantal Turkse en Iraanse bedrijven, waaronder vier luchtvaartmaatschappijen uit Iran. Die hebben volgens de VS strijders, wapens en geld vervoerd naar strijdende partijen in SyriŽ en Libanon.

Vrijdag komen afgevaardigden van Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, China, Rusland en Iran bijeen om te overleggen over de Iran-deal zonder de VS.
Spierballentaal uit Amerika: Iran krijgt de ?strengste sancties in de geschiedenis? opgelegd
21 Mei, 21:36 Volkskrant
De Verenigde Staten gaan Iran in een ?economische wurggreep? nemen. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo presenteerde maandag een lijst van twaalf ?basale eisen? waaraan Iran moet voldoen alvorens de Amerikanen zullen loslaten.


Iran zegt dat EU meer moet doen om nucleair akkoord te redden
21 Mei, 17:06 Skynet
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif heeft vandaag tijdens een ontmoeting met Europees Commissaris voor Energie Miguel Arias Canete gezegd dat de Europese Unie meer moet doen om de nucleaire deal met Iran te redden. Politieke steun alleen is niet genoeg, klonk het.


Pompeo komt met Amerikaanse eisen aan Iran, dreigt met zware sancties

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo heeft Iran in een toespraak de wacht aangezegd, nadat de VS zich eerder deze maand uit de atoomdeal met Iran had teruggetrokken. Het was voor het eerst dat Pompeo zich als minister van Buitenlandse Zaken over Iran uitsprak.

Pompeo zei dat de VS "de zwaarste sancties uit de geschiedenis" gaat instellen tegen Iran als het land zijn nucleaire en bewapeningsbeleid niet wijzigt. Daarbij somde hij een lijst van twaalf eisen op waaraan Iran zou moeten voldoen wil het die sancties ontlopen - grotendeels eisen die Iran niet in overweging zal nemen.

De eisen vervangen wat de VS betreft de atoomdeal waaronder Trumps voorganger president Obama in 2015 zijn handtekening zette.

Europese bedrijven straffen

Een van de eisen is dat Iran stopt met het verrijken van uranium, wat onder strenge voorwaarden in de atoomdeal is toegestaan. Verder moet Iran alle nucleaire installaties openstellen voor inspectie. Ook moet Iran ophouden met het steunen van sjiitische Houthi-rebellen in Jemen, al zijn militaire activiteiten in SyriŽ beŽindigen en stoppen met het bedreigen van IsraŽl. Ten slotte moet Iran alle Amerikaanse burgers in Iran vrijlaten die vermist zijn of "onder valse aanklachten vastzitten".

Pompeo zei dat hij begrijpt dat de beslissing van de VS om uit de atoomdeal te stappen kan leiden tot "financiŽle en economische moeilijkheden voor een aantal van onze vrienden". Maar hij waarschuwde dat de VS echt van plan is Europese bedrijven te straffen die zaken blijven doen met Iran.

"Ik weet dat onze bondgenoten in Europa vast proberen te houden aan de oude nucleaire deal met Teheran. Dat is hun besluit, ze weten wat ons standpunt is."
Iran verzet zich met alle macht tegen de doorbraak van Sadr
21 Mei, 13:48 Volkskrant
Moqtada al-Sadrs partij is de grote winnaar van de verkiezingen in Irak. Wie is deze Gregor Samsa van de Iraakse politiek? Om iets van zijn politieke beweging te begrijpen, moet je naar de stadswijk die zijn familienaam draagt: Sadr City.


Europa deze week: hoe redden we de Iran-deal?
20 Mei, 13:12 NOS nieuws

Het leek wel of EU-president Donald Tusk zijn ergernis over het optreden van president Trump niet langer kon verbergen. Met een vlijmscherp "als je dat soort vrienden hebt, heb je geen vijanden nodig", gaf hij Trump deze week een flinke veeg uit de pan.

Het klimaatakkoord van Parijs, de dreigende handelsoorlog met de EU over staal, de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem en nu dus het opzeggen van het zwaarbevochten Iraanse kerndeal. Het waren allemaal eenzijdige acties, die ergernis opwekten. Aanvankelijk verholen, nu openlijk.

Lomp

Premier Rutte noemde het "een lompe manier" waarop de Amerikanen zich hadden teruggetrokken. Nee, haastte hij zich te zeggen, niet Trump is lomp, maar zijn besluit. En dat is slecht voor de trans-atlantische verhoudingen, zei Rutte.

Maar, Tusk bekijkt het ook van een andere kant: door de terugtrekkende beweging van Trump's Amerika komt er meer ruimte op het internationale toneel en die kan de Europese Unie innemen. De EU is weliswaar een economische reus, maar nog steeds een politieke dwerg.

Geen pion

Of, zoals Tusk het zei: "We moeten de uitdaging als EU aangaan en laten zien dat we een grote speler zijn en geen pion.".

Dat wil in ieder geval zeggen dat de EU, als een van de ondertekenaars, zich strikt wil houden aan de afspraken zoals die met Iran zijn gemaakt. Ook al zal het verschil van inzicht met Trump een voortdurende bron zijn voor nieuwe onenigheid tussen de EU en de Amerikanen.
Pompeo legt maandag plan voor herziene nucleaire deal met Iran voor
18 Mei, 18:54 Skynet
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gaat maandag een diplomatiek plan voorleggen om een nieuw nucleair akkoord met Iran te bereiken. Dat heeft het State Department vandaag aangekondigd.


Nucleair akkoord Iran: Europa brengt maatregelen in stelling om Trump te counteren
18 Mei, 13:30 Skynet
De Europese Commissie heeft vanochtend een aantal maatregelen in stelling gebracht die de Amerikaanse terugtrekking uit het nucleaire akkoord met Iran moeten counteren. Zo wil de Commissie tegen begin augustus over een mechanisme beschikken dat Europese bedrijven die zaken doen in Iran moet beschermen tegen eventuele Amerikaanse sancties.


Op zoek naar de maansikkel, het startsein van de ramadan in Iran
17 Mei, 13:12 NOS nieuws

Jaarlijkse trekken sjiitische geestelijken naar de rand van de Iraanse heilige stad Qom, ten zuiden van de hoofdstad Teheran. Uitgerust met telescopen en verrekijkers hebben ze maar ťťn missie: op zoek naar de maan.

Als de maansikkel eenmaal is waargenomen, het liefste met het blote oog, kan de vastenmaand beginnen. Tijdens de ramadan mogen moslims tussen dageraad en zonsondergang niet eten, drinken, roken of seks hebben.

De maanwaarneming is noodzakelijk in Iran. In totaal worden er 160 teams het land ingestuurd. De verzamelde gegevens worden naar het kantoor van ayatollah Ali Khamenei gestuurd, de hoogste leider van Iran. Daar worden ze gecontroleerd voordat een formele aankondiging uitgaat.

Steeds gemakkelijker

Het werk van de geestelijken is door de moderne apparatuur steeds gemakkelijker geworden, zeggen ze. "Dankzij de verrekijkers en telescopen is de nauwkeurigheid van ons werk enorm toegenomen. Zo kunnen we de precieze locatie van de maan aan de horizon herkennen."

Toch is er discussie of een waarneming met de genoemde instrumenten wel voldoende is. De meest religieuzen zeggen volgens persbureau AP unaniem dat de maansikkel zichtbaar moet zijn met het blote oog, terwijl andere ayatollahs onlangs verklaarden dat waarneming door een telescoop of verrekijker "ook acceptabel is".

Onderstaande foto's geven een beeld van hoe de sjiitische geestelijken het begin van de ramadan bepalen.

Gisteravond werd de maan waargenomen. Daarom is de ramadan in Iran officieel van start gegaan.

Geen uitzondering

Iran wijkt met zijn eigen maanwaarneming af van bijvoorbeeld Saudi-ArabiŽ. Dat land houdt de Umm al-Qura-kalender aan. Hier geldt onder meer de regel dat de ramadan alleen begint wanneer de maan al voor zonsondergang is opgekomen. De zon en de maan moeten op ťťn lijn staan. Daarnaast controleert Saudi-ArabiŽ de kalender, door te kijken of de maan daadwerkelijk gezien kan worden.

Maar Iran is geen uitzondering, want ook inwoners van Marokko, Algerije, TunesiŽ, MauritaniŽ en LibiŽ houden vast aan hun eigen waarneming, waardoor voor hen de ramadan meestal een dag later begint.

Voor veel Nederlandse moslims begon de vastenmaand gisteren al, maar de meeste zijn vandaag begonnen.
Rutte noemt beslissing van Trump over Iran-deal 'lomp'

Premier Rutte noemt de beslissing van de Amerikaanse president Trump om zich terug te trekken uit de Iran-deal "lomp". Ook herkent Rutte zich in de scherpe woorden van EU-president Donald Tusk over de Verenigde Staten.

Tusk zei op de EU-top in de Bulgaarse hoofdstad Sofia dat "je na de recente beslissingen van Donald Trump kunt denken dat je met zulke vrienden geen vijanden meer nodig hebt". Ook zei hij dat als Europa nu hulp nodig heeft, het alleen nog op zichzelf kan vertrouwen.

Premier Rutte sluit zich daarbij aan. "Na lang aandringen vanuit Europa om het niet te doen, zegt Amerika vrij lomp toch het akkoord met Iran op. Ook op andere punten doet Amerika dingen uit zichzelf, zonder rekening te houden met bondgenoten. En dat is niet goed."

Volgens Rutte blijft de vriendschap met de Verenigde Staten belangrijk. "Maar de vanzelfsprekendheid dat je goed naar elkaar luistert wanneer de ťťn iets van plan is en dat afstemt met zijn partners en bondgenoten, lijkt op dit moment doorbroken."

Sterkere rol voor EU

Op de top hebben EU-leiders gezegd dat de Europese Unie een sterkere rol op het politieke wereldtoneel moet innemen. "We hebben als Europa al een grote leidende rol in de wereld", zegt Rutte. "Maar Europa zal met meer zelfvertrouwen nog meer invulling moeten geven aan die rol. Dat zie je nu ook op het gebied van Iran: wij willen toch proberen zoveel mogelijk van die afspraken overeind te houden."

Dinsdagavond spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van de belangrijkste Europese landen met hun Iraanse ambtgenoot. De eerste plannen om het Iran-akkoord te redden, werden daar zichtbaar. De EU zou zelf het Europese bedrijfsleven garanties willen geven voor investeringen in Iran om Amerikaanse represailles het hoofd te bieden.
Europese landen houden unaniem vast aan nucleair akkoord met Iran

Nadat de VS zich heeft teruggetrokken uit het nucleair akkoord met Iran, hebben de 28 Europese lidstaten een unaniem antwoord klaar. De staatshoofden en regeringsleiders kwamen bij hun ontmoeting in Sofia woensdagavond overeen om vast te houden aan het verdrag zolang Iran dat ook doet. Dat melden diplomaten. In het conflict over de Amerikaanse douanetarieven is de EU wel bereid tot toegevingen, tenminste als ook Donald Trump inschikkelijk is.
EU houdt lijntjes met Iran kort: Iraanse minister ontvangen in Brussel

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif is in Brussel ontvangen door EU-buitenlandchef Mogherini, voor hun eerste gesprek sinds de VS uit het atoomakkoord met Iran is gestapt. Zarif noemde het gesprek constructief. "We zijn op de goede weg."

Vanavond ontmoet hij ook nog zijn ambtgenoten uit Duitsland, Frankrijk en Groot-BrittanniŽ. De komende twee weken zijn er gesprekken tussen de vier landen, zei Zarif.

De EU zet alles op alles om het akkoord, dat de nucleaire ontwikkeling van Iran moet remmen in ruil voor minder sancties, toch nog te redden. De Amerikaanse president Trump vindt dat de afspraken met Iran niet ver genoeg gaan, maar volgens Mogherini houdt Iran zich aan de gemaakte afspraken.

Europese belangen

Morgenavond komen alle 28 leiders van de EU-landen bijeen in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Daar zal de kwestie-Iran een belangrijk gespreksonderwerp zijn en worden de mogelijke vervolgstappen besproken.

Nu de VS weer sancties instelt, is de kans groot dat ook Europese belangen in Iran worden geraakt. Om die te beschermen, liggen er in het overleg met Iran nu verschillende opties op tafel. Eťn daarvan zou een maatregel zijn die Europese ondernemingen verbiedt om zich aan de Amerikaanse sancties te houden.

Brussel houdt intussen de lijntjes met Iran kort. Zo gaat na de top in Sofia de Europese commissaris voor Klimaat en Energie, Canete, naar Teheran om te praten over samenwerking op het gebied van energie.
VN verdedigen deal met Iran
15 Mei, 00:18 Skynet Buitenland
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft vandaag nogmaals het nucleair akkoord met Iran verdedigd. Hij deed dat na een onderhoud met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz in Wenen.


Twee spelers uit Jupiler Pro League in voorselectie Iran voor het WK
14 Mei, 12:00 Gazet v. Antwerpen

KV Oostende-verdediger Ramin Rezaeian en Charleroi-aanvaller Kaveh Rezaei horen bij de voorselectie van Iran voor het WK in Rusland. Dat meldde de Iraanse voetbalbond FFIRI zondag. Ook spits Reza Ghoochannejhad (ex-Standard en ex-Sint-Truiden) zit bij de 35-koppige voorselectie.
EU probeert Iran 'aan boord' te houden
14 Mei, 10:48 NOS nieuws

Minister Blok van Buitenlandse Zaken wil dat de EU niet overhaast reageert op het opzeggen van de Iran-deal door de Verenigde Staten. "We moeten geen wilde dingen gaan doen", zei hij.

Blok is vandaag in Brussel voor een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Het opzeggen van de Iran-deal door de VS staat niet op de agenda, maar wordt in de wandelgangen wel besproken.

De afgelopen dagen had Blok al telefonisch contact met EU-buitenlandchef Morgherini. "We proberen Iran aan boord te houden en bekijken wat de mogelijkheden zijn om zonder de VS verder te gaan", zei Blok.

Niet overtuigd

President Trump heeft vorige week het akkoord met Iran over de afbouw van zijn nucleaire programma opgezegd en dat land opnieuw sancties opgelegd. Bedrijven die toch zaken doen met Iran riskeren een straf, ook Europese bedrijven, maar is Blok daar nog niet helemaal van overtuigd. "Ik hoor daar namelijk verschillende dingen over", zei hij zonder daar nader op in te gaan.

Morgen praten Morgherini en de ministers van Buitenlandse Zaken van de zogeheten grote drie (Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif. Woensdagavond bespreken de regeringsleiders de situatie tijdens een diner op de Europese top in Sofia.
In het stemhokje van Bagdad strijden de VS en Iran om de macht
11 Mei, 20:24 Volkskrant
De verkiezingen zaterdag in Irak gaan over veel meer dan binnenlandse politiek. In het stemhokje uiten zich de spanningen tussen de Verenigde Staten en buurland Iran. In Washington zijn ze verliefd op de huidige Iraakse premier. Maar de andere kanshebber geldt als agent van Teheran.


Poetin en Merkel voorstanders van behoud nucleair akkoord Iran
11 Mei, 13:24 Skynet
Duits bondskanselier Angela Merkel, de Russische president Vladimir Poetin en de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan hebben zich vandaag alle drie uitgesproken voor het behoud van het nucleair akkoord met Iran. De Amerikaanse president Donald Trump maakte dinsdag bekend dat de VS zich zullen terugtrekken uit het akkoord dat in 2015 gesloten werd met met het land.


Iran komt naar Brussel voor nucleaire top
11 Mei, 13:42 De Tijd
13:09 Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Iran praten dinsdag in Brussel over de toekomst van het nucleair akkoord, nu Donald Trump de VS daaruit teruggetrokken heeft.


VS voegt nieuwe namen toe aan sanctielijst Iran
11 Mei, 05:18 Volkskrant
Drie bedrijven en zes personen van Iraanse afkomst zijn op de sanctielijst van de VS geplaatst. Volgens de Amerikaanse minister van FinanciŽn Steven Mnuchin hebben zij banden met de Iraanse Revolutionaire Garde.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be