NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Internet

2News.be / Trefwoorden / Internet

?Niet iedereen heeft toegang tot internet?
Vandaag, 03:30 Gazet v. Antwerpen

Hoewel vele senioren best wel

uit de voeten kunnen met de moderne multimedia, pleit Okra Ravels er

toch voor om de gemeentelijke berichtgeving te blijven verspreiden op de klassieke manier: op papier.
Google: sms'en op Android moet via internet, net als WhatsApp
Gisteren, 10:42 NOS nieuws

De kans is groot dat als je dit bericht leest op een Android-telefoon, WhatsApp je belangrijkste chat-app is. Het wordt in Nederland door miljoenen mensen gebruikt. Maar op je telefoon staat ook standaard een andere berichten-app geÔnstalleerd. En die gaat Google veranderen, vertelt het bedrijf aan techsite The Verge.

Die app werkt namelijk nog via sms, wat een verouderd concept is. Het verloopt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld WhatsApp, niet via internet. Je kunt daardoor geen foto's versturen (daar heb je MMS voor nodig) en videobellen is er al helemaal niet bij.

Zoveelste poging Google

Het is de bedoeling dat de standaard berichten-app op je Android-telefoon straks net als WhatsApp en iMessage, de berichten-app op de iPhone, het mogelijk maakt om via je databundel berichten te versturen. Als je geen internet hebt of de telefoon of provider van de ontvanger de nieuwe werkwijze niet ondersteunt, verstuur je het tekstbericht op de oude manier.

De verandering betekent daarnaast dat Google de ontwikkeling van een andere app om berichtente versturen, Allo, tijdelijk stillegt. Dat was de meest recente poging van het bedrijf om een plekje te veroveren in de drukke markt van chat-apps.

De internetgigant heeft wat dat betreft inmiddels een aardige geschiedenis opgebouwd. Herinner je je bijvoorbeeld Google Talk nog of Hangouts? Allemaal pogingen om te concurreren met WhatsApp, maar ook met Facebook Messenger en iMessage van Apple.

Dit keer pakt Google het anders aan: de sleutel tot succes komt bij de providers te liggen (waarmee Google lijkt te erkennen dat er geen eigen populaire chat-app komt). De nieuwe functionaliteit werkt via de standaard Universal Profile for Rich Communication Services (RCS). Die is ontwikkeld door de telecomindustrie als reactie op de populariteit van WhatsApp. Net als die app ondersteunt de technologie een scala aan opties zoals groepschats, voice-over-internet en videobellen.

Geen end-tot-end-encryptie

Dit betekent dat het aan de providers is om RCS op Android-telefoons te ondersteunen. Volgens The Verge weet Google niet wanneer dit gaat gebeuren, de verwachting is binnen een jaar. Ook is het onduidelijk wanneer de ondersteuning in de Europese Unie en in de VS beschikbaar komt. Het betekent ůůk dat de standaard op de iPhone zou moeten werken. Maar of Apple van plan is dit mogelijk te maken, is onduidelijk.

Wat daarnaast ontbreekt, en dat mag in 2018 toch wel een opvallende keuze worden genoemd, is end-to-end-encryptie. Dit betekent dat berichten zo goed zijn versleuteld dat het voor de dienstverlener (in dit geval de telecomprovider) niet mogelijk is om mee te kijken.

Dit is een bewuste keuze van de providers, die vaak een goede relatie onderhouden met overheden en hen de mogelijkheid willen geven berichten te kunnen kezen. De enige twee partijen die versleutelde berichten kunnen lezen zijn de zender en ontvanger. WhatsApp, Signal en iMessage bieden dit standaard wel aan.

Nederland

In hoeverre de chat-app op korte termijn zal worden ondersteund door providers in Nederland, is onbekend. Een woordvoerder van Google zegt in een reactie dat de ontwikkeling van de dienst nog gaande is en heeft daarnaast geen zicht op de plannen van de telecomproviders.

Tele2 laat weten er goed naar te kijken, maar gaat het pas ondersteunen als de behoefte aan de dienst groeit. "Op dit moment is dat nog niet het geval." De NOS heeft KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile ook om een reactie gevraagd.
Storing bij Telenet: klanten in regio Geel tijdlang zonder internet en digitale tv
Gisteren, 10:06 Gazet v. Antwerpen

Door een glasvezelbreuk hadden ongeveer 20.000 klanten van Telenet vrijdagochtend ruim 45 minuten geen internet of digitale televisie. ?Het probleem is intussen echter verholpen?, meldt woordvoerster Isabelle Geeraerts.
Onderzoekers breken via internet in op auto
Gisteren, 07:06 NOS nieuws

Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Computest zijn er in geslaagd om op afstand in te breken op auto's van Volkswagen en Audi. Het gaat om een VW Golf GTE en een Audi A3, beide van moederbedrijf Volkswagen.

De onderzoekers hebben niet onderzocht of ze de auto vervolgens konden besturen of bijvoorbeeld een auto konden laten remmen. "Dat hebben we bewust niet gedaan, we liepen al vrij snel tegen juridische problemen aan", zegt beveiligingsonderzoeker Daan Keuper van Computest. Ze waren bang inbreuk te maken op het intellectueel eigendom van Volkswagen.

Omdat er nog veel auto's rondrijden die kwetsbaar zijn, geven de onderzoekers niet al te veel prijs over hun bevindingen. "Om het probleem te verhelpen, moet een auto naar de dealer en door hem worden gepatcht", zegt Keuper. "Onze auto's zijn nog kwetsbaar."

Het is onduidelijk of er een groot programma wordt opgetuigd om auto's te voorzien van veiliger software. Volkswagen- en Audi-importeur Pon wilde niet inhoudelijk reageren op vragen van de NOS. Het Duitse moederbedrijf van Volkswagen en Audi gaf geen gehoor.

Op internet aangesloten

Het lukte de onderzoekers om in te breken via het multimediasysteem, dat op internet is aangesloten. In het geval van de Volkswagen lukte dat via de verbinding met het wifi-netwerk, waarbij een aanvaller wel op hetzelfde netwerk moet zitten om de auto te kunnen aanvallen.

"Maar in het geval van de Audi A3 lukte dat ook via het mobiele netwerk", zegt onderzoeker Keuper. Die auto heeft namelijk een simkaart aan boord waarmee de auto verbinding maakt met internet.

De impact verschilt per mobiele provider: of de auto te hacken is op afstand, zonder dat een aanvaller per se weet waar de auto is, hangt af van de vraag hoe goed het mobiele netwerk de auto ertegen beschermt.

Nederlandse providers doen het volgens Keuper over het algemeen goed. "Maar de vraag is of dat ook zo is als je naar een ander land gaat", aldus Keuper. Ook zou een aanvaller de auto kunnen aanvallen met een valse zendmast.

Beide auto's zijn bovendien ook te hacken als een aanvaller er fysieke toegang toe heeft, met een aanval op de usb-poort in de auto.

Volgens de onderzoekers wekt de beveiliging van de auto's geen goede indruk. "De kwetsbaarheid die we hebben gevonden zou moeten zijn gevonden tijdens een goede beveiligingstest", schrijven ze in hun onderzoeksrapport.

Besturing hacken

De onderzoekers hebben alleen kunnen vaststellen dat het mediasysteem te manipuleren is, maar doordringen tot het systeem waarmee de auto wordt bestuurd is geen theorie. In de auto komen is een eerste stap; vervolgens kan een aanvaller verder kijken.

In 2015 slaagden twee bekende beveiligingsonderzoekers er in om op afstand een auto te hacken en tot stilstand te brengen. Hackers zijn er vaker in geslaagd om een auto te kraken als ze fysieke toegang tot de wagen hadden.

Dat komt doordat moderne auto's ook binnen het voertuig leunen op digitale communicatie. Via de zogenoemde CAN-bus worden digitale signalen uitgewisseld. Daardoor kan een auto bijvoorbeeld remmen als de computer in het voertuig vaststelt dat er een botsing gaat plaatsvinden, of kan de computer helpen met inparkeren.

Het probleem is dat de techniek achter de CAN-bus verouderd is en beveiliging niet is ingebouwd. Als je door weet te dringen tot de CAN-bus, kun je dus de besturing manipuleren. "Er zijn wel maatregelen genomen om hacken tegen te gaan, die zou je moeten omzeilen", zegt Keuper.

Tegenover Keuper en zijn onderzoekscollega Thijs Alkemade heeft Volkswagen toegegeven dat het lek bestaat en zegt het autobedrijf blij te zijn met het onderzoek.
Turkije breidt censuur uit, nu is het internet aan de beurt
Donderdag, 22:42 NOS nieuws

Turkije gaat ook op het internet censureren. De regering van president Erdogan voert een wet door die bepaalt dat voor het plaatsen van online-video's een vergunning nodig is. Series, livestreams van evenementen, nieuws: in de toekomst moet het eerst langs de media-waakhond. En wat zonder vergunning online staat, kan worden geblokkeerd.

Gisteren riep Erdogan vervroegde verkiezingen uit. Die stonden gepland voor eind 2019, maar zijn nu over twee maanden, op 24 juni. Erdogans nagenoeg totale grip op de media wordt beschouwd als een grote troef in de campagne.

Met de nieuwe mediawet voor online content dicht hij het laatste gat in de dijk. Het web is de enige vrijplaats voor ongecensureerde informatie, de laatste jaren veel gebruikt door Turken die van andere media zijn geweerd. De regering ziet het probleem niet. "Deze wet is slechts bedoeld om toezicht te kunnen houden."

Webiz

Het is een huiskamer. Hoge plafonds, ornamenten en een houten paneeldeur. In de hoek is een opstelling gemaakt van decorplaten, twee lichte camera's op statief en twee fauteuils; eentje voor de interviewer en eentje voor de gast. Webcasting vanuit de binnenstad van Istanbul.

"Dit is onze studio voor online uitzendingen", zegt Sabiha Temizkan. Ze is journalist en was anderhalf jaar geleden plotseling werkloos toen het tv-station waarvoor ze werkte werd verboden. Een groepje collega's besloot online door te gaan. "Maar het is duidelijk dat ze ook proberen de stemmen die uit deze ruimte komen de mond te snoeren."

De online talkshow Webiz gaat over economie en politiek. De meeste gasten zijn wetenschappers, journalisten en politici. "Wij zijn bezorgd, want de regering probeert alle oppositionele geluiden in te dammen. De introductie van controle op het internet, betekent waarschijnlijk nieuwe censuur. Het is niet anders uit te leggen."

Correspondent Lucas Waagmeester ging langs bij Sabiha Temizkan:

In Ankara staat het kantoor van de RT‹K, de Hoge Raad voor radio en televisie. Hier bepaalt een negenkoppige commissie wat geschikt is voor uitzending. De leden in de RT‹K worden gekozen door het Turkse parlement, waardoor zeven leden pro-regering zijn.

Ilhan Tasci is een van de twee mannen die namens de oppositie in de raad zitten. Bij een stemming delft hij dus altijd het onderspit, maar hij ziet wel van binnenuit wat er gebeurt. "Ze willen hetzelfde doen met internet als ze hebben gedaan met televisie en kranten."

Volgens Tasci heeft de nieuwe online-wet alles te maken met de aanstaande verkiezingen. "In de verkiezingsrace is de ruimte voor een oppositionele stem al enorm afgenomen. De enige plek waar die nog gehoord wordt, is het internet. Nu we naar verkiezingen gaan, wil de regeringspartij die ruimte ook schoonvegen."

De regering zelf zegt dat de wet nodig is voor de nationale veiligheid en politieke stabiliteit. Bovendien moet de Turkse consument beschermd worden tegen 'dreiging van buiten', die Turkse waarden zou kunnen aantasten. Vice-premier Bekir Bozdag: "Deze nieuwe wet heeft niet het doel om vrijheden in te perken, hij is slechts bedoeld om toezicht te kunnen houden."

Web-blokkades zijn niet nieuw in Turkije. Al sinds 2015 past de regering ze breed toe. Tientallen nieuwssites zijn alleen via een VPN-server, die lokale servers omzeilt, te openen. Ook Wikipedia is geblokt in Turkije. Er staat informatie op die de Turkse regering niet zint.

Al jaren staat Turkije boven aan de lijst van landen die Twitter verzoeken accounts of tweets te verwijderen. Twitter gaat vaak op die verzoeken in, omdat het bedrijf zich zegt te willen houden aan lokale wetgeving. Meerdere keren in de afgelopen jaren gingen sociale-media-netwerken en sites als YouTube tijdelijk op zwart in Turkije.

Ook deze site, NOS.nl, is al sinds december 2016 niet te openen in Turkije. Officieel omdat er een filmpje te zien is van de moord op de Russische ambassadeur Karlov in Ankara. De mediawaakhond koos ervoor niet alleen de link naar dat filmpje, maar het volledige domein NOS.nl voor Turkse gebruikers te blokkeren.

In de tang

In de praktijk zal de RT‹K niet alle webcasts vanuit alle huiskamers gaan controleren. Maar omdat er officieel een vergunning nodig is om content online te mogen zetten, kan een site zonder aanklacht of juridische procedure offline gehaald worden. De regering heeft zo onwelgevallige media-uitingen in de tang.

"Zelfs als het niet zo genoemd wordt; de censuur is heel openlijk", zegt Sabiha Temizkan in het studiootje van Webiz. "Zoals het recht van journalisten om het nieuws te vertellen is weggenomen, is het recht van het publiek weggenomen om nieuws tot zich te nemen", vindt ze. "Ze kunnen het allerlei andere namen geven, maar wat hier gebeurt, is wat je censuur noemt."
Belgische gymnaste maakt furore op het internet na grondoefening in ware Harry Potter-stijl
Donderdag, 16:06 Gazet v. Antwerpen

De Oost-Vlaamse gymnaste Axelle Klinckaert maakt nu ook furore op het internet. Vorige maand bracht ze in Stuttgart een grondoefening die geheel in het teken stond van Harry Potter, en die is sinds kort ook opgemerkt door fans van over de hele wereld. Al duizenden mensen hebben intussen haar oefening gezien.
Private Internet Access v79
Donderdag, 15:00 Tweakers
Private Internet Access heeft een nieuwe versie van zijn vpn-client uitgebracht. PIA is een betaalde vpn-dienst met clients voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS. Daarnaast is er een browserextensie voor Google Chrome. PIA heeft een groot aantal servers in 28 landen, waaronder in Nederland. Afhankelijk van het gekozen abonnement kost de dienst nog geen drie dollar tot maximaal zeven per maand en kan deze zeven dagen gratis worden getest. De changelog voor versie 78 kan hieronder worden gevonden.


Rocket Internet verkoopt aandelen HelloFresh
Donderdag, 12:12 Emerce
De Duitse bedrijvenbouwer Rocket Internet verzilvert zijn investeringen in HelloFresh en verkoopt ongeveer een vijfde van zijn belang. Dat levert 150 miljoen euro op.


Kabinet wil belangrijke bedrijven beschermen tegen buitenlandse overnames
Donderdag, 06:30 NOS nieuws

Het kabinet moet in de toekomst toestemming verlenen bij overnames van grote bedrijven in de telecomsector. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer vandaag presenteert, meldt De Telegraaf.

Door het voorstel zouden bedrijven van "vitaal belang" niet meer ongewenst in buitenlandse handen kunnen vallen. Aanbieders van telefonie, internet of datacenters, zoals bijvoorbeeld KPN, worden in de nieuwe plannen beter beschermd, zegt het ministerie.

Voor overnames van dit soort bedrijven moet een meldplicht gaan gelden. Op die manier kan het ministerie van Economische Zaken overnames vooraf toetsen. Als overnames niet worden gemeld, dan heeft de overheid de bevoegdheid de gemaakte afspraken terug te draaien.

Vitale sectoren beschermen

In het huidige voorstel wordt alleen de telecomsector genoemd, maar het is de bedoeling dat de regels op termijn ook voor andere sectoren gaan gelden, zoals defensie en de chemische industrie. In het regeerakkoord heeft het kabinet de intentie uitgesproken dit soort vitale sectoren te beschermen.

"Je wilt niet dat de openbare orde en veiligheid in het gedrag komen omdat een malafide onderneming na een overname onze basisvoorzieningen kan platleggen of de regering onder druk kan zetten", zegt Keijzer in de krant.

De plannen van van het kabinet worden vandaag ter beoordeling naar de Raad van State gestuurd. Het kabinet hoopt het voorstel na de zomer te kunnen behandelen in de Tweede Kamer.
Ayden, de kassa van het internet, staat in Amsterdam - en rinkelt als nooit tevoren
Woensdag, 23:18 Volkskrant
Adyen, de mondiale kassa die het succesvolste fintech-bedrijf van Nederland is, heeft de magische omzetgrens van 1 miljard euro doorbroken. Dat is ruim de helft meer dan het jaar ervoor. Het grote publiek kent Adyen hooguit van de rekeningafschriften, waar de naam steeds vaker opduikt. Maar onder veel nieuwe multinationals, zoals Facebook, Netflix en Spotify, geniet het Amsterdamse bedrijf des te


Oorlog op het Russische internet: whizzkid Telegram neemt het op tegen Kremlin-moloch
Woensdag, 22:06 Volkskrant
Op het Russische internet is de strijd van de eeuw losgebarsten: de whizzkid van het land versus het Kremlin. Sinds maandag doen de Russische autoriteiten verwoede pogingen om Telegram te blokkeren, de berichten-app van ict-talent Pavel Doerov (33). Maar het lukt niet.De slag laat een spoor van vernieling achter op het Russische internet. De site van radiozender Govorit Moskva verdween uit de luch


Wat zijn toch die geheimzinnige pixels die me overal volgen op internet? (en hoe kom ik er vanaf)
12 April, 18:24 Volkskrant
Ineens blijken we online veel meer van onszelf bloot te geven dan we jarenlang beseften, door de Facebook-pixel. Maar er is een uitweg. De advertentiebranche verdient er al jaren een goede boterham mee: internetters op hun surftochten volgen om zo gerichte advertenties aan te bieden. Het is de techniek achter het verschijnsel dat u op site B een advertentie voor graszaad ziet nadat u eerst op site


?Google wil met overname high-speed internet in vliegtuig bieden?
12 April, 12:24 Techzine
Google voert gesprekken om Nokia Oyj’s over te nemen, dat een breedbanddienst voor vliegtuigen aanbiedt. Dat meldt althans Bloomberg op basis van bronnen. Het bedrijf wil nieuwe diensten aanbieden en meer gebruikers bereiken door high-speed internet aan vliegtuigpassagiers te leveren. Tegenwoordig willen reizigers 24/7 en dus ook tijdens een vlucht gebruik kunnen maken van internet. […]


Snel internet regelen we zelf wel, vinden 10 Gelderse gemeenten
11 April, 22:00 NOS nieuws

Tien gemeenten in de Gelderse regio Rivierenland gaan zelf snel internet aanleggen voor duizenden adressen buiten de bebouwde kom. Ze hebben daarvoor naar eigen zeggen als eerste regio in Nederland toestemming gekregen van de Europese Commissie.

De 12.000 aansluitingen in het buitengebied van de gemeenten moeten het nu nog doen met internet via een telefoonlijn. De regio vergelijkt dat met "een eenbaansweg, aangelegd in de jaren 50". Omdat commerciŽle partijen niet met oplossingen kwamen voor het buitengebied besloten de tien gemeenten zelf maar aan de slag te gaan.

"Elk adres wordt aangesloten, zonder aansluitkosten", zegt een woordvoerder van de regio Rivierenland tegen Omroep Gelderland. Inwoners zijn niet verplicht om gebruik te maken van het snelle internet.

De gemeenten sluiten een lening af van zo'n 38 miljoen euro om de aanleg te bekostigen. Dat geld moet worden terugverdiend met de exploitatie door een commerciŽle partij.

Glasvezel (of niet)

Het woord is nu aan de gemeenteraden. Als die positief zijn, wordt een aanbesteding uitgeschreven. Dan moet ook blijken of er glasvezel wordt aangelegd of een andere techniek wordt gebruikt. Het is de bedoeling dat de 12.000 adressen in 2020 zijn aangesloten.

Rivierenland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel.
Kosten, desinteresse en privacyzorgen remmen Internet of Things
9 April, 14:30 Emerce
De potentie van IoT lijkt nog lang niet bereikt. Van de Nederlandse volwassenen gebruikt 44,7 procent IoT. In de meeste gevallen gaat het om slechts ťťn apparaat. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.356 respondenten van de Universiteit Twente.


Gebroken onderzeese kabel laat land twee dagen zonder internet zitten
9 April, 10:30 Techzine
Dankzij een beschadiging van de†onderzeese kabel African Coast to Europe (ACE) zat het Afrikaanse land MauritaniŽ bijna 48 uur zonder internet. Ook andere landen op het continent ondervonden last van de beschadigde kabel, maar hadden sneller internet terug of beschikten over beperkter internet. Sierra Leone, MauritaniŽ, Liberia, Guinee-Bissau, Guinee en Gambia zijn allen aangesloten op […]


Data scrapen van het internet: mag dat wel?
6 April, 12:18 De Tijd
11:45 Cambridge Analytica verzamelde de informatie van miljoenen mensen via een techniek die haast zo oud is als het internet zelf: scraping. Hoe legaal is dat eigenlijk?


Microsoft investeert 5 miljard dollar in internet-of-things
5 April, 10:30 Tweakers
Microsoft investeert in de komende vier jaar 5 miljard dollar, omgerekend 4,07 miljard euro, in de ontwikkeling van internet-of-things. Volgens Microsoft stappen steeds meer bedrijven in de markt voor iot.


Wat als?het internet het volledig zou begeven?
5 April, 03:12 Gazet v. Antwerpen

Internetbankieren was deze week onmogelijk voor Argentaklanten door problemen bij een update van het bankplatform. Woensdagavond was het probleem nog steeds niet volledig van de baan. Een systeemprobleem bij de luchtverkeersleider Eurocontrol stuurde dan weer het Europese luchtverkeer stevig in de war dinsdag. Almaar meer zijn we afhankelijk van technologie. Uw krant legt een doemscenario voor bij gevoelige sectoren.
Meer dan 1 miljoen Belgische wachtwoorden circuleren vrij op het internet
2 April, 18:48 Gazet v. Antwerpen

De wachtwoorden van meer dan 1 miljoen Belgen circuleren vrij op het internet. Zorgwekkend, want het gaat onder meer om inloggegevens van accounts die verbonden zijn aan banken, politieke partijen, het leger en overheidsinstellingen. Een ?bezorgde gebruiker? bundelde die in een wereldwijde zoekmachine en trekt nu aan de alarmbel. ?Als een gelijkaardige zoekmachine in verkeerde handen komt, kunnen de gevolgen heel ernstig zijn?, zegt Sammy Soetaert, een Belgische technologiejournalist die contact had met de man.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be