NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Hulp


Vrouw ?in shock? wanneer ze met krukken op glad kruispunt valt, maar hulp komt uit onverwachte hoek
Woensdag, 21:54 Gazet v. Antwerpen

Niet meer dan een logisch gebaar. Zo reageerde buschauffeur Michael Karges op zijn daad die hij eerder deze maand verrichte in het Amerikaanse Milwaukee County. Toen hielp hij zelf een vrouw op krukken recht na een val en bleef hij haar een tijdlang bijstaan. Voor vele kijkers waren de beelden van zijn erg barmhartig gedrag in ieder geval hartverwarmend.
UMC krijgt psychiatrisch verpleegkundige op spoedeisende hulp
Woensdag, 14:42 NOS nieuws

Een noviteit bij het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Het ziekenhuis gaat vanaf 1 maart op de spoedeisende hulp vier maanden lang experimenteren met een mobiele psychiatrisch verpleegkundige.

Op dit moment hebben enkele ziekenhuizen in Nederland weliswaar een zogenoemde Medisch Psychiatrische Unit (MPU), waar zowel lichamelijke als psychiatrische zorg wordt verleend. Maar die zorg is niet specialistisch genoeg, zegt Bram Vrijsen. Hij is internist bij het UMC en draait diensten op de spoedeisende hulp.

"Soms krijgen we op de spoedeisende hulp mensen met een ernstige psychiatrische aandoening binnen die bijvoorbeeld een galblaas-probleem hebben. Als deze mensen op een 'normale' verpleegafdeling worden opgenomen, krijgen ze niet de juiste psychiatrische zorg", zegt Vrijsen.

Vrijsen constateert dat er onvoldoende medische zorg kan worden verleend aan mensen die zowel complexe lichamelijke als psychische problemen hebben. "De realiteit is dat we deze groep mensen op dit moment geen goede zorg bieden. Het is bijvoorbeeld bekend dat patiŽnten met een psychiatrische ziekte moeizamer herstellen van een ongeval. Als zij worden binnengebracht met botbreuken, ligt dŠŠr de nadruk op en niet op hun psychiatrische ziekte."

Navraag bij andere ziekenhuizen leerde dat ook daar nog geen goede oplossing voor dit probleem was bedacht. "Toen dachten we: we moeten flexibeler zijn. Daarom hebben we besloten extra psychiatrisch verpleegkundigen in te zetten die met de patiŽnt mee verhuizen als deze naar bijvoorbeeld naar de longafdeling wordt gebracht."

De uitvalbasis van de mobiele psychiatrisch verpleegkundige is de spoedeisende hulp. De verpleegkundige gaat van daaruit mee naar specialistische afdelingen van het ziekenhuis als de patiŽnt wordt opgenomen. Een team van psychiatrisch verpleegkundigen gaat in ploegendienst werken zodat ten minste ťťn van hen altijd op de spoedeisende hulp aanwezig is.
Terugkeer thuiszitter lastig, maar initiatieven bieden hulp (en succes)
Maandag, 19:12 NOS nieuws

Het aantal thuiszitters (leerlingen die langer dan drie maanden geen onderwijs krijgen) daalt niet en dat is een probleem, zegt het kabinet. Tientallen ouders hebben zich na een oproep gemeld bij de NOS omdat zij zich herkenden in die problematiek. Rode draad in die reacties is de lastige zoektocht naar maatwerk in het onderwijs. Maar er zijn ook positieve geluiden te horen over initiatieven die zijn opgezet om thuiszitters te helpen.

Alle kinderen zijn anders - en wat zij nodig hebben ook. Het ene kind heeft ingewikkelde medische zorg nodig, het andere uitdagendere leermethoden of specialistische begeleiding. En dat vraagt kennis en inzet, die vaak beide moeilijk te krijgen zijn: "Maatwerk vinden we terug in de folders en op de websites, maar in de praktijk wordt dit niet uitgevoerd", schrijft een van de ouders.

Schooltrauma

Een kind dat thuiszit, zet vaak het hele gezin onder druk: "Je kind af zien takelen, je gezin in crisis hebben en dan nog vechten is zo zwaar." Ouders geven ook aan dat ze zich niet gehoord voelen. "Je komt op een eenzaam eilandje terecht en je moet het maar zien te redden."

Veel ouders zeggen dat hun thuiszitter door verkeerde hulp een schooltrauma heeft. Dat maakt terugkeren naar school extra lastig, vinden zij. "Op het moment dat deze kinderen beschadigd thuis komen te zitten, zijn er goede specialisten nodig om deze kinderen te helpen. En dan is nog meer die flexibiliteit voor maatwerk nodig om kinderen weer leerbaar te krijgen", zo schrijft een ouder.

Positieve ontwikkelingen

Om die terugkeer makkelijker te maken zijn de laatste jaren meerdere initiatieven opgezet. Deze nieuwe maatwerk-initiatieven zorgen voor veel positieve reacties.

Zo heeft 's Heeren Loo Noord-Oost Nederland anderhalf jaar terug een schooltje opgezet om thuiszitters op te vangen. Met psychologen en gedragswetenschappers worden ze voorbereid op een terugkeer naar school. "In ons programma staat de zorg echt voorop", vertelt Geert Willem Kloppenburg, een van de medewerkers van het initiatief. In de klas zitten momenteel 12 kinderen, volgend jaar 17. Twee kinderen zijn alweer doorgestroomd naar een school.

De ouders, scholen en leerplichtambtenaren zijn ontzettend positief. "Een ouder van een uitgestroomde leerling vertelde me dat zijn zoon eindelijk weer lekker in zijn vel zit na al die tijd", vertelt Kloppenburg. Toch moet 's Heeren Loo maar een tijdelijke oplossing zijn, gaat hij verder. "Er is veel meer preventief werk nodig om het thuiszittersprobleem op te lossen. De zorg moet in de scholen al worden toegepast."

In de Droomklas, een initiatief van de Martin Luther Kingschool in Purmerend en de Prinsenstichting, krijgen zes thuiszitters les in schoolse en sociale vaardigheden om de terugkeer naar een school te versoepelen. Dat is ook al een succes: inmiddels zijn twee kinderen doorgestroomd, vertelt een persoonlijk begeleider. "De ouders zijn heel enthousiast. Een vader is zelfs een taart komen brengen."

Het initiatief helpt niet alleen bij de ontwikkeling van de vaardigheden, maar helpt ook de ouders bij de volgende stap. "We gaan bijvoorbeeld samen kijken bij de nieuwe plek, of regelen een meeloopdag." De kracht van het initiatief is de kleine klas, vertelt de begeleider. "In het normale onderwijs, en zelfs nu al in het speciale onderwijs, zijn er alleen maar grote klassen. Hier, in de kleine klassen, is er genoeg aandacht om die basisvaardigheden weer onder de knie te krijgen."

Ook het Mauperthuis was een succes: daar gaan inmiddels dankzij subsidies en fondsen zeven thuiszitters weer naar school.

Andere ouders zeggen dat ze het onderwijs noodgedwongen zelf organiseren. Zoals een moeder die in een leegstaand lokaal zelf passend onderwijsmateriaal organiseerde voor haar zoon, of ouders die zelf thuisonderwijs geven.

'Registraties kloppen niet'

Volgens een aantal betrokkenen zouden er meer kinderen thuiszitten dan de officiŽle registraties uitwijzen. De ene thuiszitter staat geregistreerd als 'ziek', de ander als 'risicoleerling'. Volgens juridisch adviseur Onderwijsrecht Katinka Slump groeit het aantal kinderen in deze categorie van 1378 in 2003 tot 5573 in 2017.

(Te) slim

De onderwijsjuriste zegt dat een deel van die groei komt doordat hoogbegaafde kinderen vaker onder die regeling terechtkomen. Ook in de reacties die binnenkwamen bij de NOS, gaat het in veel gevallen om kinderen met een hoog IQ, die geen passende leeromgeving vinden.

"Er zitten veel kinderen thuis met complexe intelligentie en de overheid doet niets", zegt moeder Larissa bijvoorbeeld. Haar zoon Giel is hoogbegaafd en 8 jaar oud: "Mijn zoon is volgens zijn school 'klaar met basisonderwijs' en moet naar het atheneum. Maar hij is 8 en gelooft nog in Sinterklaas."
Politie ontfermt zich over 92-jarige Rotterdammer
18 Februari, 12:00 NOS nieuws

De Rotterdamse politie heeft zich ontfermd over een 92-jarige, vergeetachtige man met een vrijwel lege koelkast.

De hoogbejaarde man belde met het alarmnummer 112 omdat zijn pinpas gestolen zou zijn. Maar toen agenten bij hem thuis kwamen, bleek daar een nieuwe pas klaar te liggen, die alleen niet geactiveerd was. "De man had geen mogelijkheid om dit te doen en kon daarom ook geen geld opnemen", meldt de politie op Facebook.

Appelstroop

"Hij vertelde dat hij al even geen boodschappen had gedaan en dat hij de politie had gebeld, omdat hij niet wist hoe hij het weekend door moest komen. Waarschijnlijk had de man al een aantal dagen niet of nauwelijks gegeten." In zijn koelkast stonden alleen een potje appelstroop en een flesje koffiemelk.

De politie probeerde aanvankelijk om zorg te regelen, maar dat lukte niet. Vervolgens deden de agenten een poging om aan geld te komen. De politie op Facebook: "We zijn met de man naar de bank gegaan in de hoop zijn pinpas te activeren en daarna wat boodschappen te halen. Helaas kon ook de bank niks betekenen, omdat de man geen legitimatiebewijs had."

Triest verhaal

Via via wist de politie de hoogbejaarde Rotterdammer in contact te brengen met een "ook al wat ouder familielid" dat hem nu verder helpt. Hij is volgens RTV Rijnmond ook aangemeld voor professionele zorg. Evengoed zijn de agenten in de wijk Hoogvliet vastbesloten om de 92-jarige voorlopig in de gaten houden. "Een erg triest verhaal. Maar we zijn blij dat we als politie toch iets hebben kunnen doen."
Eerste internationale hulp arriveert in Tonga
14 Februari, 08:42 Skynet
De internationale hulp is vandaag aan beginnen komen in Tonga, de eilandengroep ongeveer 2.000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland die verwoest werd door de tropische cycloon Gita. De materiŽle schade is groot, maar er vielen geen doden te betreuren.


Door China gearresteerde boekverkoper wijst hulp Zweden af
11 Februari, 10:12 Volkskrant
De Hongkongse boekverkoper Gui Minhai wijst hulp van Zweden af, waar hij ook een paspoort heeft. Gui werd door China opgepakt omdat hij roddelboekjes over politici schrijft. Ontspannen zegt boekverkoper Gui Minhai dat hij geen hulp nodig heeft. Niet van het westen en al helemaal niet van de Zweedse overheid, die hem met diplomatieke druk en formele protesten uit de klauwen van het Chinees staatsap


Met hulp van Trump rinkelt de kassa voor Twitter, het aandeel van Facebook daalt
9 Februari, 22:48 Volkskrant
Twitter boven jan, Facebook ligt onder vuur. Eind vorig jaar besloot Jack Dorsey tien dagen van absolute stilte in acht te nemen. Het was een opvallende actie van een man die het moet hebben van online geklets. Tijdens Kerst en Oud en Nieuw volgde hij een Vipassana-cursus - een van de oudste Indiase meditatietechnieken - om zich even terug te kunnen trekken uit de drukte van de sociale media. Al h


Eurostar roept hulp in van Thalys voor opstart Amsterdam-Londen
9 Februari, 12:36 Gazet v. Antwerpen

Eurostar start de al langer aangekondigde verbinding Amsterdam-Londen op 4 april op. Vanuit Londen sta je in 3 uur en 40 minuten in de Nederlandse hoofdstad, maar omgekeerd duurt de reis minstens een uur langer.
Woody Allen rekent niet op hulp van Hollywood, maar wel op het Europese publiek
7 Februari, 19:48 Volkskrant
In 1992 beschuldigde Woody Allens toen 7-jarige dochter hem van seksueel misbruik. De zaak kreeg aandacht, maar had amper gevolgen voor de regisseur. Nu dreigt Allen alsnog ten val te komen. De bronzen Woody Allen in Oviedo is nog niet omgetrokken. Een week geleden hingen activisten van het zogenaamde Plataforma Feminista alvast een beschuldigend bordje om de hals van het standbeeld van de 82-jari


Vrijspraak voor hulp aan oplichter
7 Februari, 15:00 Gazet v. Antwerpen

Helena M. (69) uit Antwerpen, werd verdacht van het uitlenen van haar rekeningnummer aan een oplichter.
Saudische prins investeert in Beerschot Wilrijk

DCA en prins Abdullah Bin Mossaad, co-eigenaar van het Sheffield United hebben dinsdagavond een overeenkomst bereikt om samen verder te investeren in KFCO Beerschot Wilrijk. De komende weken wordt verder gewerkt om die samenwerking te officialiseren.
Uitgebuite arbeiders zijn nooit zo goed in hulp vragen - en neem het ze eens kwalijk
6 Februari, 22:48 Volkskrant
Boskalis wist het niet. Damen Shipyards ook niet. Geen idee. Nooit gehad ook. Dat er Noord-Koreaanse slavenarbeid is ingezet op de Poolse scheepswerven waar onder meer Boskalis en Damen scheepsonderdelen laten bouwen, zoals onderzoekers van de Universiteit Leiden schrijven in een gisteren verschenen rapport over Noord-Koreaanse dwangarbeid in de Europese Unie, daar hebben ze bij Boskalis en Damen


Ziekenhuis Goes roept hulp Rode Kruis in voor griepgolf
6 Februari, 22:12 NOS nieuws

Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes ligt bomvol als gevolg van de aanhoudende griepgolf. Omdat ook een aantal medewerkers van het ziekenhuis griep heeft, is het Rode Kruis gevraagd om te assisteren bij niet-medische werkzaamheden.

Het Zeeuwse ziekenhuis stelde vorige week een crisismanagementteam aan, in verband met de griepgolf. Dat maakte bekend dat patiŽnten met griep (of een andere virusziekte) in een aparte kamer worden opgenomen. Zo moet voorkomen worden dat ze andere patiŽnten besmetten.

Het weekend verliep relatief rustig, maar sinds twee dagen is het alle hens aan dek. Alle afdelingen hebben te maken met een krapte aan bedden. De isolatiekamers liggen vol.

PatiŽnten overgeplaatst

Volgens Omroep Zeeland bestaat de kans dat sommige patiŽnten overgeplaatst moeten worden naar een ander ziekenhuis. Het wordt lastig iedereen goed te verzorgen; steeds meer werknemers van het ziekenhuis melden zich ziek. Dat probleem probeert het ziekenhuis niet alleen op te lossen door de hulp van vrijwilligers van het Rode Kruis in te roepen, maar ook door personeel en stagiaires flexibel in te zetten. Bovendien worden uitzendkrachten ingeschakeld.

De huidige griepepidemie begon half december en de piek lijkt nog niet bereikt. Volgens het Nederlandse instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel duurt een gemiddelde epidemie negen weken. Vorig jaar was een uitzondering, toen begon de epidemie eerder en hield die vijftien weken aan. In een aantal ziekenhuizen, vooral in het zuiden van het land, werd toen een opnamestop voor nieuwe patiŽnten ingesteld.
VN-experts: Noord-Korea omzeilt op grote schaal internationale sancties, met hulp van Rusland en China
3 Februari, 16:48 Volkskrant
Noord-Korea weet op grote schaal internationale sancties te omzeilen. Het land wordt daarbij geholpen door Rusland, China en en enkele andere landen. Dat stellen experts van de VN in een rapport voor de Veiligheidsraad. Noord-Korea heeft vorig jaar circa 170 miljoen euro verdiend aan de handel in verboden goederen. De sancties werden in 2017 opgelegd wegens de voortdurende kernproeven en testvluch


Heringa alsnog schuldig bevonden wegens hulp bij zelfdoding
31 Januari, 13:48 NOS nieuws

Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 76-jarige Albert Heringa schuldig bevonden aan hulp bij zelfdoding van zijn moeder. Hij krijgt daarvoor een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Het hof vindt dat Heringa geen beroep op overmacht kon doen.

Het is al de vierde uitspraak in deze zaak. Eerder gelastte het hof ontslag van rechtsvervolging maar de Hoge Raad bepaalde dat de zaak over moest.

Op 7 juni 2008 mengde Heringa 130 pillen door de vla van zijn 99-jarige moeder. Ze at het op, dronk een glas Martini en stierf vredig. Dat alles gebeurde op uitdrukkelijk verzoek van zijn moeder. De zaak kwam in de publiciteit omdat Heringa alles had laten filmen. Anderhalf jaar later werd de documentaire De laatste wens van Moek uitgezonden. Heringa hielp zijn moeder omdat ze klaar was met het leven, heeft hij altijd gezegd.

Het vonnis van zes maanden voorwaardelijk is drie maanden zwaarder dan de eis. De rechter rekende het Heringa aan dat hij zijn moeder alleen had gelaten nadat ze het dodelijk mengsel tot zich had genomen en dat hij niet de volgende dag gemeld had wat er gebeurd was. Hij wachtte daar zo'n anderhalf jaar mee.

Steunbetuigingen

Heringa werd bij het gerechtshof opgewacht door leden van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, die hem duizenden steunbetuigingen aanboden.

In 2013 legde de rechtbank van Zutphen Heringa geen straf op, maar bevond hem wel schuldig wegens hulp bij zelfdoding. In 2015 ging het gerechtshof van Arnhem nog een stap verder door ook het feit zelf, de hulp bij zelfdoding, niet strafbaar te stellen en ontslag van rechtsvervolging te gelasten. Het Openbaar Ministerie ging daar niet mee akkoord en tekende cassatie aan. Een jaar later adviseerde de advocaat-generaal de cassatie te verwerpen omdat er sprake was van overmacht.

De Hoge Raad verwees de zaak terug naar het gerechtshof, nu in Den Bosch. In december vorig jaar erkende de officier van justitie dat de motieven van Heringa zuiver waren, maar omdat de wet hulp bij zelfdoding nu eenmaal alleen toestaat aan artsen. De eis was een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.
Albert Heringa veroordeeld tot half jaar voorwaardelijke celstraf voor hulp bij zelfdoding 99-jarige moeder
31 Januari, 13:48 Volkskrant
Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 76-jarige Albert Heringa woensdag veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor de hulp die hij in 2008 heeft gegeven bij de zelfdoding van zijn 99-jarige stiefmoeder. De straf is zwaarder dan de strafeis van het Openbaar Ministerie, dat drie maanden voorwaardelijke celstraf had geŽist. Het arrest werd met zichtbare verbijstering aangehoord


Baby-olifant wordt aangevallen door leeuwen, maar krijgt hulp uit onverwachte hoek
31 Januari, 09:36 Gazet v. Antwerpen

Een baby-olifant die verlaten was door haar familie, kreeg het dinsdag hard te verduren. Een paar leeuwinnen zagen het eenzame diertje wel als een lekkere hap en vielen de olifant aan. Maar dat liet een kudde buffels niet zomaar gebeuren.
Hof bepaalt of 99-jarige 'Moek' mocht sterven met hulp van zoon, terwijl de arts nu gewoon een pil zou geven
31 Januari, 02:24 Volkskrant
Tien jaar geleden hielp Albert Heringa zijn 99-jarige moeder bij haar zelfverkozen dood. De zaak ligt de rechterlijke macht zwaar op de maag. Vandaag spreekt een rechter zich er voor de vierde keer over uit. Wat de zaak schrijnend maakt, is dat Heringa in de huidige euthanasiepraktijk nooit in zijn 'noodsituatie' terecht zou zijn gekomen. Vluchten uit een gevangenis is niet strafbaar, maar iemand


Last van zware maandstonden? Hulp lijkt onderweg
28 Januari, 09:36 Gazet v. Antwerpen
Goed nieuws voor vrouwen die tijdens hun menstruatie last hebben van heel wat bloedverlies, want het wetenschappelijk onderzoek ernaar heeft zopas een doorbraak gekend. Wens je een keer per maand dat je liever geen vrouw was? Dan lijkt hulp onderweg.


Radboud-ziekenhuis in Nijmegen sluit spoedeisende hulp vanwege ict-storing
26 Januari, 21:06 Tweakers
Het Radboud UMC in Nijmegen heeft bekendgemaakt dat het de spoedeisende hulp heeft gesloten en geen nieuwe patiŽnten meer aanneemt. Dit is het gevolg van een ict-storing, waarvan de oorzaak momenteel niet bekend is.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be