NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Hoe


Kinderen en bekende Vlamingen doen volop aan transcendente meditatie: hoe werkt het?
Vandaag, 12:18 Gazet v. Antwerpen

Je hoofd vrijmaken met een ?toverwoord?, twee keer twintig ­minuten per dag. ­Transcendente ­meditatie maakt een comeback, zélfs in de lagere school. ?We gaan naar de fitness voor onze lichamelijke ­gezondheid. Dan moeten we ook bekommerd zijn om onze mentale ­gezondheid.?
Hoe word je als marktplaats, peer-to-peer platform of online reisagent PSD2-compliant?
Vandaag, 08:24 Emerce
De tweede Payment Services Directive (PSD2) is enorm complexe Europese regelgeving, met name als je internationaal zakendoet. Dat geldt helemaal voor zogenoemde ?commerciële agenten? ? iedereen die vraag en aanbod samenbrengt.


Hoe zoekt u dividendentoppers?
Vandaag, 06:54 De Tijd
06:20 Een wat hogere rente doet amper iets af aan de aantrekkelijkheid van stevige dividendaandelen.?Hoe zoekt u de dividendentoppers, die ook in de toekomst hun aandeelhouders met royale coupons kunnen ver...


?Hoe een Frans bouwbedrijf de terreur van IS mede financierde
Vandaag, 06:54 NOS nieuws

Jarenlang kon IS in Syrië en Irak op eigen benen staan èn terreuraanslagen financieren. In Frankrijk wordt nu steeds duidelijker hoe die geldstromen konden lopen. Zo blijkt bouwbedrijf Lafarge tussen 2011 en 2015 smeergeld te hebben betaald aan de terreurorganisatie. In totaal werd aan IS en andere terreurgroepen 13 miljoen euro uitgekeerd, blijkt uit uitgelekte stukken.

Lafarge betaalde dat geld omdat het koste wat kost zijn cementfabriek wilde openhouden in de omgeving van Raqqa. In 2013 was die streek in handen gevallen van IS. Overal waren wegblokkades en de brandstofvoorziening was ook in handen van de terroristen en hun vertrouwelingen.

"Het bedrijf besloot daarom om IS te betalen. Om brandstof te kopen, om de fabriek te laten draaien en om te zorgen dat hun vrachtwagens langs de checkpoints mochten'', zegt advocaat Marie Dosé. Zij vertegenwoordigt 11 ex-werknemers van de fabriek en de NGO Sherpa die getuigenissen verzamelde.

Wie wist ervan?

De Franse justitie doet onderzoek en heeft zes kopstukken van Lafarge officieel in staat van beschuldiging gesteld. De verdenking is het financieren van een terroristische organisatie.

Lafarge liet zelf een intern onderzoek uitvoeren en de conclusies waren snoeihard. "Er zijn betalingen gedaan aan een tussenpersoon in Syrië die dat geld moest verdelen over gewapende groepen. Dat was met name IS vanaf november 2013."

Topman Bruno Pescheux van Lafarge in Syrië bekende tijdens een verhoor dat hij persoonlijk wist dat IS werd betaald. "Het ging om 20.000 dollar per maand", vertelde hij.

De grote vraag is nu: wie wist ervan? Oftewel: wie eindigt er straks in het beklaagdenbankje in de rechtszaal? "Het onderzoek richt zich heel specifiek op die vraag: wie wist dat er betaald werd?", zegt onderzoeksjournaliste Dorothée Myriam Kellou, die als eerste met de onthullingen kwam in Le Monde.

"Uit het mailverkeer van Lafarge dat ik heb kunnen inzien, blijkt dat het hoofd veiligheid van het bedrijf in Parijs dagelijks contact had met de verantwoordelijken in de fabriek in Syrië. Dus je mag aannemen dat diegene op de hoogte was van de betalingen."

Kellou sprak ook vertrouwelijk met een Franse diplomaat. "Die vertelde me dat het ministerie van Buitenlandse Zaken ook wel degelijk wist wat er gebeurde. Maar ze staken hun kop in het zand."

Het ministerie zelf ontkent op de hoogte te zijn geweest. En ook op het hoofdkantoor van Lafarge in Parijs wordt van 'nee' geschud: er zou op locatie besloten zijn IS te betalen, in Parijs wisten ze van niets.

In Frankrijk zijn de steekpenningen van het bouwbedrijf uitgegroeid tot een groot schandaal. Al was het maar omdat IS achter de meeste aanslagen in Frankrijk zat de afgelopen jaren. "Wie weet hebben de miljoenen van Lafarge een organisatie als IS wel mede in staat gesteld om de aanslagen in Parijs te financieren", zegt advocate Marie Dosé tegen de NOS.
Hoe oorlogsdichters Wilfred Owen en Siegfried Sassoon het beste in elkaar naar boven haalden in een inrichting
Vandaag, 02:42 Volkskrant
In 1917 ontmoetten de Engelse oorlogsdichters Wilfred Owen en Siegfried Sassoon elkaar in de psychiatrische inrichting Craiglockhart. Owen schreef toen nog voor het curieus vrolijke ziekenhuiskrantje. Sassoon deed in hem pas de grootse dichter ontwaken. 'Kunnen planten denken?' Dat was de pakkende titel van een lezing die amateur-bioloog Wilfred Owen in juli 1917 verzorgde. De lezing voor de zogeh


Pastabar Forza, of hoe je een burn-out omzet in een zaak
Vandaag, 02:42 Gazet v. Antwerpen

De Stationsstraat is met pastabar Forza sinds een week een horecazaak rijker. Uitbaatster Els Leemans kwam op het idee toen ze zich via coaching uit een burn-out op haar vorige werk worstelde.
Hoe het roken volledig van het ziekenhuisterrein verdween
Gisteren, 21:54 Volkskrant
- De patiënt die pal voor een ziekenhuisingang in een badjas staat te roken is, zeker wanneer aan zo iemand ook een infuus vastzit, een bespottelijk en tragisch gezicht. Misschien kijken ze er daarom meestal zo boos bij. Bij het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) kan dit sinds begin deze maand niet meer. Toen ging ook op het hele terrein buiten een rookverbod in, tot de uiterste rand van de parkeerp


Ontdek hoe kunst gemaakt wordt
Gisteren, 20:42 Gazet v. Antwerpen
In Essen leggen kunstenaars op 5 en 6 mei hun ziel bloot in het kader van de kunstroute. De organisatie ligt in handen van de vzw Kobie (Kom Bijeen in Essen).


Jarl van der Ploeg zei dat hij eigenlijk niet zo goed wist hoe paracetamol werkte
Gisteren, 20:06 Volkskrant
. 'Zegt er weleens iemand nee?', vroeg ik aan het meisje van het Kruidvat. Vanonder haar uit achterdocht gefronste wenkbrauwen keek ze mij aan. 'Wat bedoelt u precies, meneer?' 'Nou, of er weleens iemand nee zegt als je die vraag stelt?' 'Euhm... nee, dat gebeurt eigenlijk nooit.' Op zoek naar medestand keek ze eerst naar rechts, waar de grijze winkelstraat nog triester oogde dan de regen die erin


Is je voornemen om gezonder te eten en af te vallen nu al mislukt? Sandra Bekkari legt uit hoe het wel lukt
Gisteren, 12:54 Gazet v. Antwerpen

Hoe menens het ook was op 1 januari, de kans is reëel dat er ondertussen een frituur of een chocoladetaart tussen jou en dat goede voornemen kwam. Het goede nieuws: zondigen mag en gezonder leven is een kwestie van vallen én opstaan. Die boodschap brengt Sandra Bekkari ook in haar nieuwe boek, ?Nooit meer Diëten 4?.
Kinderartsen: verkoop geen energiedrankjes aan minderjarigen
Gisteren, 05:42 NOS nieuws

Kinderartsen willen een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar, schrijft het AD. Veel klachten als rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen bij jonge patiënten blijken te worden veroorzaakt door deze pepdrankjes.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) drinken met name tieners vanaf 12 jaar soms wel zes blikjes of meer leeg en belanden dan met zulke klachten op de afdeling Spoedeisende Hulp. Maar ook andere klachten blijken vaak te verdwijnen als het kind stopt met het drinken van energiedrankjes.

Het Voedingscentrum adviseert nu al om onder de 13 jaar geen energiedrank te drinken en tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje per dag. Ook staat op de blikjes de verplichte waarschuwing: niet aanbevolen voor kinderen. Volgens kinderartsen is dat niet genoeg.

"Dit is geen onschuldige frisdrank" zegt kinderarts Brita de Jong-Van Kempen in het AD. De artsen weten dat er in de blikjes te veel cafeïne, suiker en taurine zit, maar onderzoek naar het effect van deze stoffen op een kinderlichaam is nog niet gedaan.

Verantwoordelijkheid van de ouders

Ze wijst erop dat het vroeger ook normaal was om op jonge leeftijd alcohol te drinken toen de schadelijkheid daarvan nog niet bekend was. "We kunnen wachten tot er fatale incidenten gebeuren of we kunnen maatregelen treffen zodat we de consequenties kunnen onderzoeken."

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet volgens het AD niets in een verbod op de drankjes en stelt dat het de verantwoordelijkheid is van de ouders om hun kinderen op de gevaren van energiedrank te wijzen.

In 2014 pleitten kinderartsen al voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan kinderen jonger dan 13 jaar, maar dat is er nooit gekomen. Ook toen werd gewezen op de verantwoordelijkheid van de ouders.
Hoe arbeidsgehandicapten het kind van de rekening werden: op hen kan worden bezuinigd
Gisteren, 02:42 Volkskrant
PvdA'er Moorlag morrelde als directeur van een sociale werkplaats aan arbeidsvoorwaarden van het personeel. Het mag niet van de rechter, maar het past wel in een trend: op arbeidsgehandicapten kan worden bezuinigd. Het faillissement van Licom ging in 2012 niet ongemerkt voorbij. Door de spanningen en de onzekerheid werden mensen onwel op de werkvloer. Sommigen moesten met ambulances worden afgevoe


Hoe denkt Djokovic de Australian Open te overleven als hij niet topfit is?
Gisteren, 02:42 Volkskrant
Wellicht omdat zijn loting als een mijnenveld aanvoelt, noemt Roger Federer het bizar dat hij op 36-jarige leeftijd favoriet is bij het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. Voor de vorm noemde de titelverdediger ook Novak Djokovic als kanshebber, maar de 30-jarige Serviër weet dat hij in Melbourne indirect een casino bezoekt. Het wordt alles of niks voor Djokovic, die zich nu juist door Feder


Olietanker bij China gezonken, hoe groot is de schade voor het milieu?
Zondag, 21:54 NOS nieuws

Bijna een week lang stond de olietanker Sanchi in lichterlaaie, nu ligt hij op de bodem van de Oost-Chinese Zee. Volgens Chinese staatsmedia is er inmiddels een olievlek van tien vierkante kilometer ontstaan.

Wat kan China daar tegen doen? Het antwoord: vrijwel niets. Maar dat betekent niet automatisch een ecologische ramp op de schaal van grote olielekkages uit het verleden. Dat heeft te maken met de locatie, de weersomstandigheden, de stroming en de afwijkende eigenschappen van oliecondensaat.

De Sanchi had bij vertrek uit Iran 136.000 ton van deze brandstof aan boord. Een deel ervan is in vlammen opgegaan voordat het schip in de golven verdween.

"Het deel van de lading dat niet is verbrand, komt er allemaal uit", zegt olierampbestrijdingsadviseur Wierd Koops. Het is volgens hem slechts de vraag in welk tempo de olie het schip uitstroomt. Volgens het gunstigste scenario gebeurt dat langzaam. Dan wordt de fossiele brandstof het snelst in het water afgebroken.

Hoe ruwer de zee, hoe sneller het oliecondensaat vermengt met water. De golven breken het dan op in steeds kleinere druppels en na verloop van tijd wordt het biologisch afgebroken. De olievoorraad kan zo na een jaar verdwenen zijn, zegt Koops. Het kan ook sneller, maar dat is allemaal afhankelijk van externe factoren.

"Het positieve is dat zo'n 80 procent van deze olie snel zal verdampen", zegt Tinka Murk. Zij is hoogleraar op het gebied van ecotoxicologie en maritiem leven. Het grote nadeel is dat oliecondensaat veel giftiger is dan andere fossiele brandstoffen. "Ongetwijfeld gaan er in de buurt van het schip veel dieren dood."

De schaal waarop is afhankelijk van hoe geconcentreerd de lading naar de oppervlakte stroomt. Vissen kunnen de olie overigens ruiken en weg zwemmen. Vooral het plankton zal eronder lijden.

De Oost-Chinese Zee is een belangrijk visgebied voor alle landen in de omgeving. Volgens Murk kunnen vissers de komende tijd maar beter niet in buurt hun netten uitgooien. China mag van geluk spreken dat het ongeluk 300 kilometer uit de kust gebeurde. "Op open zee gaat het herstel relatief snel. Dit was, vanuit milieuperspectief, een van de minst ongunstige scenario's."

De olie wegpompen heeft volgens Koops amper zin én is levensgevaarlijk, "Ik zou nooit een schip in de buurt van zo'n lek sturen. De lucht is giftig en het spul is heel licht ontvlambaar en explosief." Zowel Koops als Murk denkt dat afwachten en de olie laten verdampen de beste optie is.

Qua hoeveelheid olie die de zee in lekt, wordt de gebeurtenis vergeleken met olierampen zoals de Exxon Valdez. Dat schip liep in 1989 vast voor de kust van Alaska. De vergelijking doet Koops af als "klinkklare onzin". Grote hoeveelheden ruwe olie lossen immers niet vanzelf op. "Het grootste drama nu is dat de 31 opvarenden allemaal dood zijn."
Oom Paul was de enige die ons nog kon vertellen hoe de dingen écht waren gegaan
Zaterdag, 02:36 Volkskrant
Oom Paul was dood. Mijn lievelingsoom, drummer, dienstweigeraar, vader van een zoon die later militair zou worden. Oom Paul, eindeloos wijs en eeuwig kind, professor en pupil tegelijk. Die Paul, zomaar dood. Nou ja, niet zomaar, de laatste weken lag hij in een hospice en als je verder uitzoomde zag je een leven dat allengs kleiner en brozer werd - laten we zeggen dat hij niet in een borreltje spuu


Hoe goed is schrijver Mohsin Hamid? Heel erg goed
Zaterdag, 02:36 Volkskrant
Moshin Hamid opent het Winternachten Festival en zal vast over migratie spreken. Hoe goed is Mohsin Hamid? Heel erg goed, moeten ze in Den Haag denken, want daar verzorgt deze Pakistaanse-schrijver-met-Brits-paspoort donderdag niet alleen de opening van het Winternachten Festival, maar treedt hij vervolgens tijdens het festival nóg vier keer op. Heel erg goed, vind ik, want zijn laatste twee roman


Hoe het Odebrecht-schandaal het door en door corrupte systeem in Latijns-Amerika blootlegt
Zaterdag, 02:36 Volkskrant
2018 is een belangrijk verkiezingsjaar in Latijns-Amerika. Mexico, Colombia, Cuba, Paraguay, Costa Rica, Brazilië, Venezuela, ze kiezen allemaal een nieuwe president. En overal hangt het de schaduw van het immense omkoopschandaal door bouwgigant Odebrecht boven de campagnes. Het is bijna Kerst als Marcelo Odebrecht de gevangenis van Curitiba verlaat. De oud-directeur van de Braziliaanse bouwgigant


Hoe stabiel is het haast Nederlandse poldercompromis van de Duitsers?
Vrijdag, 20:36 Volkskrant
'Dit is wat politiek kan.' Tijdens de presentatie van de blauwdruk van een eventueel regeerakkoord tussen de CDU, CSU en SPD, was dat de meest rake uitspraak. Na de langste en moeizaamste Duitse kabinetsformatie sinds 1949 zijn de Duitsers eruit, zo lijkt het: een haast Nederlands poldercompromis. Maar hoe stabiel is deze constructie? De uitspraak kwam uit onverwachte hoek, van CSU-chef Horst Seeh


Hoe beleggers als melkkoe worden gebruikt door overheid
Vrijdag, 18:12 De Tijd
18:00 Met de stelselmatige verhoging van de roerende voorheffing heeft de regering-Michel de speculatietaks vervangen door een taks op de kleine langetermijnbelegger. En de effectentaks is een gedrocht dat ...


Victoria?s Secret-model toont hoe ze aan haar strakke buik komt
Vrijdag, 17:00 Gazet v. Antwerpen

Het Amerikaanse Victoria?s Secret-model Martha Hunt heeft, net zoals haar collega?s, een strakke buik. Wat ze ervoor moet doen naast een strikt dieet volgen? Dat toont de -jarige schone in een filmpje op de Facebookpagina van lifestylesite Byrdie.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be