NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Hoe


Hoe de PvdA overleeft tussen de 'schreeuwers' op het krachtenveld
Vrijdag, 22:24 Volkskrant
Te midden van het rumoer op de politieke flanken zoekt de Rotterdamse PvdA de nuance. Hoe houdt ze zich staande? Het was een onrustige week, waarin de linkse samenwerking ontplofte. Maar tijd om de gebeurtenissen te laten bezinken is er niet. En dus zit PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann op deze donderdagmiddag in het stadhuis om de tafel met twee partijgenoten. Samen spreken ze het eerste grote l


Hoe integer kan het lokale bestuur nog zijn?
Vrijdag, 20:36 Volkskrant
Steekpenningen, witwassen, bedreiging, steeds meer gemeentebesturen krijgen te maken met infiltratie door de onderwereld. De bestuurlijke en juridische middelen om dat tegen te gaan zijn beperkt. Alertheid is nu het magische woord. Burgemeester Winants van Brunssum waart op een voorjaarsdag in 2015 verbijsterd rond in de catacomben van een huis op een heuvel. Het is het chalet van de gearresteerde


Hoe een struisvogel de onzichtbare dreiging van straling zichtbaar maakt
Vrijdag, 19:24 Volkskrant
De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: terug naar Fukushima. Het leek de Daiichi kerncentrale van Fukushima een goed idee om struisvogels te houden. Een kerncentrale had immers weinig uranium nodig om te draaien, net als een struisvogel weinig nodig had om in leven te blijven. De struisvogels waren mascottes. Op 11 maart 2011, afgelopen we


Dossier: hoe onder- en bovenwereld met elkaar versmelten
Vrijdag, 18:48 Volkskrant
Criminelen infiltreren in gemeenteraden en delen de lakens uit in buurten of branches. Bestuurders kijken weg; een aantal zet zich schrap. Journalist Jan Tromp ondernam een speurtocht door de wereld van de ondermijning. Lees hier alle stukken terug die hij erover schreef. Intimidatie door criminelen: heel weinig burgemeesters durven erover te praten. Enkelen doen het toch, omdat ze de ondermijning


Een fiets, een Dixi of condooms: hoe krijg je jongeren naar de stembus?
Vrijdag, 18:12 NOS nieuws

Een fiets winnen? Gratis condooms? Politieke partijen halen in hun gemeenten van alles uit de kast om kiezers woensdag naar de stembureaus te krijgen.

In Nieuwegein wordt een mobiel toilet ingezet. Een Dixi waar jonge stemmers "hun politieke boodschap achter kunnen laten". Het hokje, schoongespoten en vol met kussens, is even geen toilet. Jongeren kunnen er op een papier schrijven wat ze belangrijk vinden. "Dit moet jongeren een stem geven. Die bereiken we niet op de standaard manieren en dus proberen we nu een andere manier. Een gepimpte schoongespoten frisse Dixi", zegt de bedenker, jongerenwerker Nienke Joustra.

Lokale politici zoeken de jongeren ook op school op. Op het ROC in Amersfoort merken ze dat niet alle leerlingen makkelijk over zijn te halen om te gaan stemmen. Landelijk zijn de niet-stemmende jongeren zelfs in de meerderheid.

Om toch stemmen te trekken gaan sommige kandidaten ver. In Soest kunnen mensen een fiets winnen als ze een poster van Soest2002 achter het raam hangen.

En de VVD in Woerden heeft een apart cadeautje voor jonge kiezers: de partij deelt gratis condooms uit in de kroegen met daarop de dubbelzinnige slogan voel de liberaal in je. Volgens lijsttrekker Reem Bakker "een leuke manier om het gesprek aan te gaan met de kiezer".

Niets nieuws. De JOVD, de jeugdafdeling van de VVD, deelt al jaren condooms uit met die leus erop. Platte humor volgens sommigen, maar Hessel Knippels van de JOVD Utrecht ziet dat anders. "Plat, toegankelijk, het is een kwestie van framing."

Hij had de studentikoze grap wel liever exclusief voor de jongerenclub gehouden. "Leuke slogan, maar voel de liberaal in je, dat is een standpunt van de JOVD. Het is een geliefd attribuut."

In de meeste gemeenten wagen partijen zich niet aan dit soort acties. Ze proberen jongeren te bereiken via Instagram en Facebook of ze gaan folderen op plekken waar veel jongeren komen zoals stations en sportparken. De Zuid-Hollandse gemeente Teylingen heeft er zelfs een marketingbureau voor ingeschakeld.

Druten ging de afgelopen maanden een stuk verder. De Gelderse gemeente bouwde twee escaperooms in de kelder van het gemeentehuis waar jongeren hackers moesten verslaan om zo "de verkiezingen te redden".

En in Lelystad gaat het weer anders. Daar proberen jongeren zélf in de raad te komen met een nieuwe partij: Jong Lelystad. Broer en zus Murat (28) en Meral (22) Aktan trekken de lijst. Ze vinden dat er te weinig aandacht naar de jonge generatie gaat. Murat: "We hebben hier een geweldige jeugd gehad. We willen dat de huidige, jonge generatie dat ook krijgt."
Hoe de moord op een journalist leidde tot de val van het Slowaakse kabinet
Vrijdag, 16:24 NOS nieuws

Vanaf 17.00 uur zijn in heel Slowakije protesten gepland. De initiatiefnemers willen dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Het EU-land verkeert in een politieke crisis sinds de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak. De regering van premier Fico is al over de zaak gevallen. Maar of er onder zijn opvolger echt iets verandert, valt te bezien.

"Alleen als Slowaakse media deze corruptiezaak tot de bodem uitzoeken, gebeurt er misschien écht iets", zegt Tom Nicholson, een Canadese journalist die 25 jaar voor Slowaakse media schreef en sinds enkele weken terug is in Noord-Amerika. Hij kende Kuciak, die vorige maand werd doodgeschoten.

'Marionet als nieuwe premier'

Nicholson verwacht niet dat de nieuwe premier Peter Pellegrini de corruptie aanpakt. Pelligrini is een partijgenoot van Fico en is op zijn advies aangesteld. Volgens Slowaakse analisten houdt de vertrekkende premier zo een flinke vinger in de pap.

"Hij is een marionet", zegt de Canadese journalist. "De manier waarop Pellegrini werd geďntroduceerd, zei genoeg." Premier Fico kondigde zijn vertrek aan en presenteerde zijn opvolger, die zelf geen woord zei. Voor en na zijn mededeling stond Fico met een grote glimlach op zijn gezicht.

En dat na een wekenlange crisis, corruptie-aantijgingen, buitenlandse bemoeienis en de grootste protesten sinds de val van het communisme.

Het begint allemaal op 25 februari, als de 27-jarige Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova worden overvallen en doodgeschoten in hun huis in het dorp Velka Maca, op zo'n zestig kilometer van de hoofdstad Bratislava. De lichamen worden 's avonds gevonden door de politie. Het is de eerste keer dat in Slowakije een journalist wordt vermoord.

"Een enorme schok", zegt Nicholson. "Ján werkte voor de nieuwssite Aktuality.sk en deed vooral aan data-journalistiek. Hij stond niet bekend als de journalist die misdadigers confronteerde. Dat uitgerekend hij zou worden vermoord, had niemand verwacht."

Omvangrijk corruptieschandaal

Al snel legt de Canadees het verband met een onderzoek waar Kuciak mee bezig was. De Slowaak onderzocht banden tussen de regering en de Italiaanse maffia, iets waar Nicholson zelf ook al vaak over heeft geschreven. De affaire raakt de hoogste politieke kringen in Slowakije: topadviseurs van premier Fico zouden zaken doen met machtige figuren van de 'Ndrangheta-clan.

Aktuality duikt op de zaak en doet enkele dagen na de moord een omvangrijk corruptieschandaal uit de doeken. Beschreven wordt hoe Italianen in Slowakije fraude plegen met EU-subsidies. Centraal in het onderzoek staat Maria Trosková, een voormalig toplessmodel en sinds drie jaar de assistent van premier Fico.

Zij blijkt de 42-jarige Italiaan Antonin Vadala te kennen. Hij bezit enkele landbouwbedrijven in Slowakije, was een tijdlang zakenpartner van Trosková en kent ook Viliam Jasan, een andere topadviseur van Fico. Nicholson: "Dat hij en andere Italianen sinds de jaren 90 schimmige zaken deden in Slowakije, was al bekend. Alleen was het niet duidelijk of het ook echt om criminelen ging."

Dat verandert als Vadala vorig jaar in beeld komt bij de Italiaanse autoriteiten bij een onderzoek naar cocaďnehandel met Zuid-Amerika. Vadala wordt genoemd als de spil in een handelsnetwerk dat ook via Slowakije loopt.

Fico roept in de media nog iets over onterechte beschuldigingen, maar de geest lijkt uit de fles. De minister van Cultuur treedt af en de oppositie roept op tot protesten. Die volgen op vrijdag 2 maart. Een week later gaan in Bratislava opnieuw tienduizenden Slowaken de straat op. Zij vragen om het aftreden van Fico. Het zijn de grootste protesten sinds de val van het communisme in 1989.

In de tussentijd heeft de Slowaakse politie zeven Italiaanse verdachten, onder wie Vadala, opgepakt en na een dag weer vrijgelaten vanwege een gebrek aan bewijs. De autoriteiten zeggen dat ze er alles aan doen om de daders te pakken. Nicholson betwijfelt dat. "Politie en justitie staan onder controle van de politiek. In het verleden zijn er alleen dingen gebeurd als andere landen zich ermee bemoeiden."

Voor het oog van Europa

Vadala wordt deze week opnieuw gearresteerd, maar pas nadat als een Italiaanse rechter een Europees arrestatiebevel heeft uitgevaardigd. Niet alleen Italië bemoeit zich met de zaak, ook vanuit Brussel klinken kritische geluiden. Op woensdag 7 maart reist een delegatie van het Europees Parlement naar Slowakije om informatie over de moord te verzamelen.

De Europarlementariërs worden met alle egards ontvangen door de regering in Bratislava, ziet correspondent Arjan Noorlander die met de delegatie meereist. "Er is in alle openheid met de president, journalisten en functionarissen gesproken."

Uit de gesprekken komen een hoop problemen naar voren. "We troffen een diep verdeelde samenleving aan", schrijft het Nederlandse delegatielid Sophie in 't Veld (D66) op Facebook. "Die tweedeling zagen we ook binnen overheidsinstanties: een deel ziet de overheid als zelfbedieningswinkel en een deel streeft oprecht naar een moderne en transparante overheid."

De EU-afgevaardigden concluderen dat veel geld uit Brussel verkeerd wordt besteed en in de zakken van machthebbers belandt. Noorlander: "Door voor het oog van al die Europese cameraploegen te laten zien wat er allemaal mis is in Slowakije hebben de Europarlementariërs de druk flink opgevoerd."

Nadat de delegatie is teruggekeerd, veroordeelt het Europees Parlement de Slowaakse regering in harde bewoordingen en roept Europol op onderzoek te doen. "Maar het zal vooral bij woorden blijven", denkt Noorlander. "Echte maatregelen kan Brussel op dit moment niet nemen. De hoop is dat er iets verandert nu alle regeringsleiders in Europa er iets van vinden."

Volgens Nicholson zijn Slowaken gevoelig voor druk van buitenaf. "Ze vinden het belangrijk wat buitenlanders van Slowakije vinden." De pers kan een belangrijke rol spelen, zegt hij. De onafhankelijke Slowaakse media zijn vastbesloten de corruptie voor het voetlicht te brengen.

Sinds de moord op Kuciak schrijven de media in het land bijna nergens anders over. Aktuality.sk publiceerde kort na zijn dood het artikel waar hij aan werkte en volgt net als andere Slowaakse nieuwssites de ontwikkelingen in het politie-onderzoek op de voet. Ook in Italië zijn de activiteiten van de Italiaanse maffia in Slowakije nieuws.

'Corrupter dan gedacht'

Maar of het ook echt Italianen waren die Kuciak en zijn vriendin eind februari doodschoten, moet nog blijken. "Het kunnen ook de Albanese gangsters zijn geweest waar de maffia mee werkte, of misschien zijn de daders wel Russisch", zegt Nicholson, die zelf volgende week een getuigenis aflegt bij de politie-attaché van de Slowaakse ambassade in Canada.

Wat wel duidelijk is, is dat de politieke elite in Slowakije corrupter is dan gedacht. En dat de criminelen in het land niet terugdeinzen voor zwaar geweld. Nicholson. "Dat was misschien wel de grootste schok na de moord op Ján: dat Slowakije niet het land was dat we dachten dat het was." Gezien de massale protesten van de afgelopen weken lijkt de bevolking zich daar niet bij neer te willen leggen.

Volgens de Canadese journalist hangt veel af van de protesten die vandaag zijn aangekondigd. "Als dan opnieuw blijkt dat de Slowaken echt boos zijn, dan wordt de politiek misschien ook wakker. Is de opkomst laag, dan gaan we op dezelfde voet verder." Alleen al voor de protestmars in Bratislava hebben zich op sociale media zo'n 51.000 mensen aangemeld, schrijven Slowaakse media.

Of hij zelf na 25 jaar journalistiek onderzoek in Slowakije nog gelooft in verandering? "Het klinkt deprimerend, maar eerlijk gezegd niet."
Hoe leuk is dat: prinses Diana als inspiratiebron voor streetwear
Vrijdag, 15:12 Volkskrant
Stefanie Bottelier schrijft wekelijks over mode. Vorig jaar werd de dood van de Britse prinses Diana twintig jaar geleden herdacht. Ze was even weer net zoveel in het nieuws als tijdens haar leven. Haar erfenis voor de mode was uiteraard een van de aspecten die werden belicht. Haar invloed blijkt groter dan verwacht. De People's Princess schopte het dit seizoen zelfs tot grootste inspiratiebron vo


Hoe Poetin ons kan raken zonder een schot te lossen
Vrijdag, 11:36 Gazet v. Antwerpen

De eerste aanval met chemische wapens op een soevereine staat sinds WO II, zo werd de inzet van zenuwgas gisteren algemeen veroordeeld. Het gebruik ervan is een nieuwe stap in wat door topmilitairen ?hybride agressie? van Rusland wordt genoemd, in dit geval fysische maar vooral ook psychologische agressie. De gisteren aangekondigde nieuwe test met superwapen Satan II of de recente geďnstalleerd Iskander-(kern)raketten op Kalingrad zijn maar een deel van Poetins arsenaal. Een belangrijk deel van zijn doelwitten is ? net als de ingezette wapens ? niet militair maar strategisch. De kans dat landen gedestabiliseerd worden, is veel realistischer dan dat er een open oorlog komt.
Timelapse toont hoe ingestorte voetgangersbrug Miami vorige week op haar plaats werd gezet
Vrijdag, 11:00 Gazet v. Antwerpen

Een timelapse van Florida International University laat zien hoe zaterdag de voetgangersbrug in Miami op haar plaats werd gezet. De betonnen constructie stortte donderdag in en belandde op meerdere wagens. Er vielen al zeker vier doden en tien gewonden.
Robotisering in HR: hoe automatiseren zorgt voor blijere werknemers
Vrijdag, 10:42 Emerce
Het wordt tijd dat we robotisering uit de scifi-hoek halen en inzien wat het kan betekenen voor Human Resources. Het gebruik van Robotic Process Automation leidt niet tot een afschrikwekkend toekomstbeeld maar maakt werkzaamheden op het gebied van recruitment en personeelsmanagement juist diverser en interessanter.


Het ?keizermysterie? van 1962: Hoe kwam het dat Frans Heylaerts al na enkele minuten de ganzenkop trok?
Vrijdag, 09:12 Gazet v. Antwerpen

Het is komend weekend gansrijden in Berendrecht, waar de verenigingen uit de Polder op zoek gaan naar een nieuwe keizer. Dat gebeurde het allereerst in 1948, 70 jaar geleden dus. De editie van 1962 was wel héél bijzonder, want Frans Heylaerts werd toen keizer door na amper enkele minuten al de kop van de gans te rukken. Hoe dat zo vlug kon gebeuren, is nooit opgehelderd. Er was die dag geen euforie en Frans Heylaerts zal altijd herinnerd worden als ?de man die in een mum van tijd keizer werd?.
De worstelingen van 'team Siri': hoe het mis ging met Apples virtuele hulp
Donderdag, 20:36 NOS nieuws

Ruzie binnen afdelingen, de dood van Steve Jobs en de verkeerde mensen op de verkeerde plek. Het ging behoorlijk mis bij de ontwikkeling van Siri, de virtuele hulp van Apples besturingssystemen. Zelfs zodanig dat de vraag mag worden gesteld hoe het op korte termijn nog goedkomt.

The Information, een goed ingevoerde techsite, sprak de afgelopen tijd met meerdere voormalige medewerkers van Apple en reconstrueerde hoe het misging. Het verhaal bevestigt een gevoel dat al langer bestaat: het is Apple niet gelukt om voorop te blijven lopen met belangrijke technologie.

De dood van Steve Jobs

Het liep allemaal anders dan verwacht. Er werd al drie jaar aan Siri gewerkt voordat Apple het in 2010 voor meer dan 200 miljoen dollar kocht. De bedenkers waren toen enorm enthousiast.

De belofte die ze van toenmalig ceo Steve Jobs kregen, was dat ze met Apples enorme oorlogskas Siri verder zouden ontwikkelen tot een systeem dat werd gezien als het "internet voor gesprekken". Anders gezegd: de ideale versie van Siri zou je niet alleen wijzen op het beste restaurant in de buurt, maar je vervolgens ook volledig door de reservering heen leiden.

Een jaar later was het dé onderscheidende functie van de iPhone 4S, terwijl het product volgens betrokkenen nog niet af was. Maar het ging pas echt mis op 5 oktober 2011, een dag nadat de telefoon was aangekondigd, toen Jobs overleed.

"Toen Steve doodging verloren ze de visie", zegt een anonieme ex-medewerker. "Ze hadden er niet een groter plan bij." Tegelijkertijd overtrof het gebruik van de dienst alle verwachtingen. De servers konden alle interesse niet aan, wat de betrouwbaarheid van Siri niet ten goede kwam.

Wat volgde was een aaneenschakeling van fouten.

Zo kwam kort na het overlijden van Jobs een manager aan het roer te staan die zich daarvoor met Apple Maps had beziggehouden. De eigen kaartendienst van Apple zag in het najaar van 2012 het levenslicht en ontpopte zich als een van de grootste mislukkingen uit Apples geschiedenis.

Volgens The Information verschilde hij fundamenteel van mening met het team. Hij was een software-ontwikkelaar en gewend dat er een keer per jaar een grote update kwam. Terwijl het team juist vond dat er continu updates nodig waren. De manager in kwestie is het overigens niet eens met die lezing en stelt dat Siri een rotzooi was toen hij binnenkwam.

Het is niet dat er binnen het team van Siri geen pogingen werden gedaan om dingen te verbeteren. Er werden jonge bedrijven overgenomen die verschillende zaken moesten verbeteren aan Siri. Maar dat leidde ook weer tot onenigheid binnen de verschillende teams. Daarnaast kon het gebeuren dat een zoekopdracht geven bij Siri of Spotlight (de zoekfunctie in iPhones, iPads en Macs) een totaal verschillend resultaat opleverde. Wat men intern nogal pijnlijk vond.

Hokjesdenken

Het verhaal van de techsite onderstreept daarnaast iets waar al langer over wordt gesproken: de verschillende teams binnen Apple werken in hokjes, op een need to know-basis. Die afspraak is volgens de reconstructie dusdanig scherp neergezet, dat ontwikkelaars van Siri pas in 2015 hoorden dat er aan een speaker werd gewerkt door een ander team: de HomePod.

En dat terwijl Amazon toen al een jaar een concurrent op de markt had. Dat was de Echo. In eerste instantie kreeg die niet zoveel aandacht, maar dat veranderde in rap tempo. Apple-ceo Tim Cook leek het apparaat niet echt serieus te nemen. Zo vond hij dat een slimme assistent vooral thuishoorde op een telefoon, niet in een cilindervormig apparaat waar je in de huiskamer of keuken mee praat. Mogelijk de reden dat het Siri-team niet wist van de HomePod-ontwikkelingen.

Het grote verschil tussen Siri en Alexa (zo heet de software die de Echo aanstuurt), is dat Alexa te koppelen is aan allerlei andere diensten. Het is iets waar Apple heel lang niet aan wilde beginnen. Dat is waarschijnlijk een grote inschattingsfout, want de iPhone, Apples grootste succes ooit, kon deels zo snel groeien doordat ontwikkelaars heel snel de ruimte kregen om voor het toestel apps te ontwikkelen. Een visie die de bedenkers van Siri deelden, maar waar dus weinig van terechtkwam.

Google, Apples grootste concurrent als het gaat om mobiele besturingssystemen, zat ondertussen ook niet stil. Het bedrijf had in 2012 Google Now gelanceerd, een antwoord op Siri. In 2016 werd dit veranderd in Google Assistant. De software ging daarnaast niet alleen op telefoons werken, maar ook op hun eigen slimme speaker, de Google Home.

De conclusie die inmiddels velen delen, is dat Apple achterop is geraakt. Amazon gaat voorop als het gaat om marktaandeel in de wereld van de slimme speaker - die wordt gezien als de plek met de meeste potentie voor de virtuele hulpjes - en Google wint ook aan terrein. Daarnaast zit Samsung ook niet stil en is Spotify ook aan het experimenteren met spraakbesturing.

De markt wordt dus steeds voller. En terwijl Apple dus in 2011 een pionier was, is het veranderd in de leerling die na de gewone schooluren veel bijles nodig heeft.
Jaarlijks zijn er in Nederland honderden uitvoeringen van de Matthäus Passion, maar hoe klonk Bach in zijn eigen kerk?
Donderdag, 18:48 Volkskrant
Nee, er zongen géén grote koren in de Matthäus-Passion. En luiten kwamen er ook niet aan te pas. Op naar Bachstad Leipzig, waar Bachonderzoeker Rens Bijma uitlegt hoe Bach dan wél klonk, in zijn eigen kerk. Rens Bijma, betrokken gemeentelid van de Oude Kerk (PKN) te Soest, Groninger van geboorte en 70 inmiddels, heeft zijn leven lang gewerkt als scheikundeleraar. Maar zijn hart ligt bij de muziek,


Ik anders maar eens koken? Ik ben serieus vergeten hoe dat moet
Donderdag, 18:48 Volkskrant
'Nu wel.' 'Niet.' 'Jazeker.' 'En?' 'Ik zou zeggen: prettig. Een heel préttige mail, ja, dat is het woord. Pierre is gewoon een erg prettige man.' 'Dus nu is Vader Abraham je nieuwe mattie.' '4sho.' (Terugpraten in msn-taal, het werkt. Je komt er fris en eigentijds mee uit de hoek.) Afijn, vorige week zat ik nog te wachten op een antwoord van Pierre Kartner aka Vader Abraham, die ik spontaan een em


Hoe iedereen die graag een beetje likt van zijn postzegel werd beroofd
Donderdag, 18:12 Volkskrant
Om postzegels in hun volle glorie te kunnen bewonderen, moeten we ons binnenkort naar het Nationaal Archief in Den Haag begeven - of lid worden van een vergrijzende vereniging van filatelisten. Maar in ons dagelijks leven spelen ze geen rol van betekenis meer. Wie goed zoekt, vindt tussen de giro-enveloppen of in het geldkistje met drachmen en lires misschien nog een paar zegels waarvan de geldigh


Ouders van kind met down laten zich zondag tatoeëren: ?Drie pijltjes tonen aan hoe hoog onze kinderen kunnen vliegen?
Donderdag, 17:36 Gazet v. Antwerpen

Naar aanleiding van Wereld Downsyndroomdag op 21 maart, kunnen ouders van een kind met het syndroom van Down uit heel Vlaanderen zondag bij Glorybound Tattoo in de Antwerpse Wolstraat een speciale ?Lucky Few?-tattoo laten zetten. Honderden ouders ter wereld deden al hetzelfde.
Hoe wordt Amsterdam energieneutraal?
Donderdag, 17:00 NOS nieuws

De TU Delft heeft plannen gemaakt om Amsterdam energieneutraal te maken. Het gaat om een stevig pakket maatregelen, waarmee een nieuw gemeentebestuur volgens de onderzoekers snel aan de slag zou moeten. De 'routekaart' wordt vanavond gepresenteerd in Amsterdam.

In het onderzoek is bij twee wijken heel precies gekeken welke energiebronnen nu gebruikt worden, en hoe die het best vervangen kunnen worden. Het gaat om een deel van de grachtengordel en om Slotermeer in Nieuw-West.

Deze wijken zijn vergelijkbaar met veel andere wijken in Nederland. Zo zijn de oude huizen op de grachten ook te vinden in veel andere historische binnensteden en is Nieuw-West vergelijkbaar met andere wijken gebouwd in de jaren 50, 60 en 70. Het verschil tussen de twee wijken is belangrijk, want in historische panden is veel minder mogelijk met renovatie.

Enkel glas

Veel monumentale huizen hebben bijvoorbeeld nog altijd enkel glas, en dit mag niet vervangen worden door dubbel glas. Ook mogen zonnepanelen of warmtepompen niet in het zicht geplaatst worden.

In naoorlogse wijken, zoals in Nieuw-West, mag dit wel. Om die te renoveren, kunnen de huizen van binnen en buiten volledig gestript worden, om ze met nieuwe materialen en installaties zo energiezuinig mogelijk te maken.

Elk gemeentebestuur

Om uiteindelijk heel Amsterdam energieneutraal te maken in 2040, is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen, zegt de Delftse hoogleraar Van den Dobbelsteen. "Anders wordt de opgave elk jaar dat je wacht groter."

Niet alleen Amsterdam staat voor deze opgave. Elk gemeentebestuur in Nederland moet ermee aan de slag. Om Nederland van het aardgas af te krijgen, zullen gemeenten en netbeheerders de regierol krijgen, heeft het Rijk bepaald.

Om dit alles ook echt voor elkaar te krijgen, is de financiering van het grootste belang, zegt Van den Dobbelsteen. Want als niet duidelijk is wie dit gaat betalen, zal het draagvlak onder burgers mogelijk onvoldoende zijn.

Kosten

"Het kan waarschijnlijk bijna overal kostenneutraal", zegt hij. "En de maatregelen zijn binnen tien jaar terug te verdienen. Maar er moeten wel mogelijkheden van 'voorfinanciering' komen." Dat betekent dat mensen aan energiekosten hetzelfde blijven betalen als nu, maar dit geld wordt gebruikt om de maatregelen terug te betalen.

De kosten worden dan eerst gedragen door bijvoorbeeld energiebedrijven of pensioenfondsen. Gemeenten zullen daarmee in overleg moeten treden, om dit soort financieringsmodellen te ontwikkelen, zegt Van den Dobbelsteen.

Hierbij gaat het om particuliere woningen. Als het gaat om de huursector, is de medewerking van woningcorporaties een vereiste. Ook daarbij is het creëren van draagvlak belangrijk. Want zij zullen miljoenen moeten investeren in het aardgasvrij krijgen van hun woningbezit.

Aardgasvrij

Amsterdam is koploper in Nederland als het gaat om het aardgasvrij maken van woningen. Voor de komende jaren heeft de stad 30.000 huurwoningen in het vizier die versneld van het aardgas af moeten. Maar de woningcorporaties zijn nog niet allemaal overtuigd van de noodzaak.

"Niet alle corporaties willen meewerken, laat ik daar eerlijk over zijn", zegt de Amsterdamse wethouder Choho. "Maar er zijn ook corporaties die de uitdaging zien en wel meedoen." Tegen de corporaties die het niet zien zitten, wil Choho benadrukken dat er geen weg meer terug is.

"Iedereen die denkt dat dit wel langs zijn voordeur voorbij zal gaan, roep ik op om te beginnen met na te denken hoe je van het aardgas af kunt. De gedachte dat je aardgas nog kunt houden als duurzame toekomstige oplossing, daar geloof ik niet in. We moeten naar een andere manier om onze huizen te verwarmen en tegelijk kijken hoe we kunnen besparen."

De routekaart van de TU Delft is gemaakt als onderdeel van het Europese project City-zen EU, waarbij een soortgelijk plan is gemaakt voor de Franse stad Grenoble. De onderzoekers reizen voor het project naar een tiental andere steden in Europa om ze te helpen bij de energietransitie en om de routekaart onder de aandacht te brengen.
Hoe snel vrat deze Tesla Model 3 zijn remblokken op?
Donderdag, 15:30 AutoBlog
Te snel. Veel te snel. Dankzij alle vertragingen rondom de productie van de Tesla Model 3 zijn er nog een behoorlijk aantal bolides niet bij hun smachtende baasjes gearriveerd. En juist diegenen die er wél een voor de deur hebben staan, blijken er niet helemaal netjes mee om te kunnen gaan. Één waaghals besloot zijn […]


Hoe oud is een gemiddelde biefstuk eigenlijk?
Donderdag, 15:12 Gazet v. Antwerpen

Het beruchte slachthuis Veviba kon in 2016 vlees van 12 jaar oud verkopen in Kosovo, wat deze week tot een groot schandaal leidde. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voor wij ons vlees van de runderen op ons bord krijgen? Slager Luc De Laet van beenhouwerij The Butcher?s gaf het antwoord in ?Nieuwe feiten? op Radio 1.
Meer dan kwart van alle Belgen is ongelukkig, maar senioren scoren opvallend goed. Hoe komt dat?
Donderdag, 12:48 Gazet v. Antwerpen

Uit het Nationaal Geluksonderzoek van verzekeraar NN en de UGent blijkt dat ruim een kwart van alle Belgen niet tevreden is met zijn of haar leven. De minst gelukkige groep is die tussen 35 en 49 jaar, maar wie ouder is dan 50, is dan weer merkbaar gelukkiger.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be