NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Hoe


?Het is verbazingwekkend hoe snel je connectie maakt?

Wie zaterdag langs het Museum voor Schone Kunsten wandelde, werd misschien uitgenodigd om even te gaan zitten en een onbekende recht in de ogen te kijken. Uitdagend wellicht, maar voor vele passanten was het ?Eye Contact Experiment? een ingrijpende ervaring.
Olympische sport of niet, kitesurfen is hoe dan ook spectaculair
Vandaag, 02:30 Volkskrant
Het spectaculaire kiteboarden is de kinderschoenen zo langzamerhand ontgroeid. Maar of het ooit op een olympische kalender komt? 'De sport is er nog niet klaar voor. Maar iedere atleet droomt van dat podium.' Lastige bijkomstigheid: je hebt er echt een stevige bries voor nodig. De schoepjes van de windmeter tollen overtuigend in de rondte, de vlaggen klapperen strakgetrokken aan hun mast en de gol


En toen ging het beeld op zwart: hoe Sagan naar de sprint voor zijn derde wereldtitel ging, zagen we niet
Gisteren, 18:06 Gazet v. Antwerpen

Het was een wereldkampioenschap met mooie beelden van het Bergense landschap, maar in de laatste kilometers, toen het echt heel erg spannend werd met aanvallen van onder anderen Julian Alaphilippe, ging het beeld plots op zwart, wat voor de nodige commotie zorgde op de sociale media. Vanop de motors kwamen geen beelden meer binnen. De Noorse regie besloot daarop over te schakelen naar de vaste camera op 800 meter van de streep. Wat er toen gebeurde ? Alaphilippe die weer gegrepen werd en het herpositioneren van de verschillende landen ? was dus niet te zien. Gelukkig kon de helikopter zorgen voor beelden van bovenaf in de finale, waarin Peter Sagan voor de derde keer op rij (!) de beste bleek te zijn.
Hoe beleven Nederlandse Koerden het referendum van morgen?
Gisteren, 16:18 NOS nieuws

De naar schatting 70.000 Koerden in Nederland kijken met spanning uit naar het referendum dat morgen wordt gehouden over de onafhankelijkheid van Iraaks-Koerdistan. Koerden komen met name uit Irak, Iran, Syrië en Turkije. Maar dat wil niet zeggen dat ze één geheel zijn.

Zo staat in het Midden-Oosten de Iraaks-Koerdische partij KDP vaak tegenover de Turks-Koerdische PKK. En Turkije werkt in de strijd tegen IS weer samen met de Iraaks-Koerdische Peshmerga, met de PKK als de vijand. "Terwijl ze in Iraans-Koerdistan en Syrisch-Koerdistan weer prima kunnen met de PKK", zegt Koerdistan-kenner Joost Jongerden. "Die spanning zie je soms ook onder de Koerden in Nederland terug. Ook bij mensen die niet mogen stemmen."

Alleen Iraakse Koerden mogen namelijk stemmen. Het gaat om hun gebied. Veel Iraakse-Koerden zijn ooit uit Irak gevlucht, uit vrees voor het regime van Saddam Hoessein. Ze organiseerden zich toen het regime viel. En ze vochten, samen met het Westen, tegen IS.

Wij spraken met vier Nederlandse Koerden:

Eigenlijk, vindt Saya Abdullah, wordt het referendum vooral gebruikt als een troefkaart. "In onderhandelingen met Bagdad over bijvoorbeeld geld", zegt Saya. De huidige leider Barzani is allang niet meer de wettige president van het land: zijn termijn is vier jaar geleden al afgelopen. Maar toch gaat Saya maandag stemmen. "Omdat ik uiteindelijk wel voor een onafhankelijk Koerdistan ben."

In 1990 werd hij geboren, in een heel ander Koerdistan dan nu. Het was de tijd van Saddam, met massamoorden. Toen hij zeven was, sloeg hij met zijn ouders op de vlucht en kwam hij naar Nederland. "Achteraf besef ik pas dat ik ben opgegroeid in een oorlogsgebied", zegt hij. "Maar ik herinner me dat ik als kind wel doorhad dat iedereen er altijd over praatte, dat familieleden overleden waren, dat soms het luchtalarm ging. En op school kregen we voorlichting over mijnenvelden."

Nu is Koerdistan volgens hem een "moderne, tolerante oliestaat". "Neem een stad als Erbil. In dezelfde stad vind je een synagoge, een moskee en een alcoholwinkel. En dat kan gewoon."

Sidar Epozdemir en zijn ouders vluchtten uit Turkije

Mooiste plek: "Ik ga elk half jaar naar Tatvan. Dat is een Koerdische plaats in Turkije naast het Vanmeer."Referendum: "Ik zou ja gestemd hebben, maar twijfel over de timing."Mooiste Koerdische traditie: "Denbeji, dat zijn klaagliederen van ruim 20 minuten."

"Ik ben een Koerd en ik ben een Nederlander. Maar ik ben geen Turk." Sidar is stellig. Zijn ouders komen dan wel uit Turkije, hij voelt zich niet verbonden met die cultuur. "Koerden in Turkije hebben geen rechten. Niet politiek, niet cultureel. Als je vroeger in het openbaar Koerdisch sprak, was dat een terreurdaad", vertelt hij.

Zijn ouders sloegen in de jaren 80 op de vlucht, na de legercoup in 1980. De regering werd afgezet, politieke partijen en vakbonden werden verboden. De noodtoestand werd afgekondigd. Duizenden activisten werden opgepakt, gemarteld of geëxecuteerd, onder wie veel Koerden. Erdogan verbeterde de situatie voor de Koerden iets, zegt Sidar. "Vooral cosmetisch. Er kwam een Koerdische tv-zender, maar het bleef staatstelevisie. Daarom was er een anti-Koerdisch programma, in het Koerdisch." De situatie bleef zo, tot de mislukte couppoging van vorig jaar. "De voltallige leiding van de grootste Koerdische partij zit vast."

Sidar heeft in zijn werk veel te maken met Turkse-Nederlanders. Daar merkt hij geen frictie, maar in Turkije valt dat meer op. "Daar ben je een goede Koerd, omdat je niet van de PKK bent." Een twijfelachtig compliment: veel Koerden steunen de PKK juist."

En ondanks de goede relaties met Turkse-Nederlanders, voelt hij zich in Nederland meer verbonden met de Koerden: zijn beste vrienden komen uit Iraans- en Iraaks-Koerdisch gebied. "Wij voelen ons verbonden, de Koerdische dialecten lijken ook sterk op elkaar. De tradities lijken op elkaar. Er zijn verschillen, maar uiteindelijk maken we deel uit van hetzelfde volk."

Rosh Abdelfatah, vluchtte in 1999 uit Syrië

Mooiste plek: "Rojava. Het Syrische Koerdistan, dat nu 5 jaar bestaat."Referendum: "Ja, maar ik ben ook bang dat het misgaat. Elke keer als de macht verschuift in een gebied zijn de Koerden de eerste slachtoffers."Mooiste Koerdische traditie: "Koerdisch Nieuwjaar op 21 maart. We vieren de lente."

Rosh groeide op in een Syrië waar de Koerden stateloos waren. "Als je gewoon zegt dat ze er niet zijn dan heb je ook geen problemen, moet de regering gedacht hebben", zegt hij. "We waren niet officieel Syrisch maar mochten ook het Koerdische Nieuwjaar niet vieren op 21 maart. Als je die dag niet op school was geweest, werd je de dag erna gewoon in elkaar geslagen. Die school was het land in het klein."

Straf stond er ook op het spreken van Koerdisch. Alles werd gearabiseerd. "De steden hadden een Koerdische naam en een Arabische. Die had niets te maken had met de oorspronkelijke naam." Rosh heeft een tijdje vastgezeten, maar waarom weet hij niet. "Waarschijnlijk omdat mijn familie vol kritische denkers zat", zegt hij. "Ik weet vooral dat ik dat niet nog een keer wilde meemaken." Hij sloeg uiteindelijk alleen op de vlucht. Toen was hij 17.

Nu bestaat er een Syrisch-Koerdistan: Rojava. Dit gebied werd in 2012 gesticht door onder andere de Koerdische YPG-militie. "Daar werken Koerden aan een nieuw bestaan. "De machtsverdeling is atypisch. "De deelgemeentes hebben er het meeste macht, de overheid het minste."

En ook is er gelijkheid. Voor vrouwen, voor minderheden. Volgens Rosh komt dat doordat er veel intellectuelen, ook uit Irakees Koerdistan, hebben meegebouwd aan het gebied. "Hier vieren we elk jaar Koerdisch Nieuwjaar. Zonder in elkaar geslagen te worden."

Columniste Beri Shalmashi schrijft veel over Iraaks-Koerdistan, maar komt er niet vandaan. Haar ouders sloegen in de jaren 80 op de vlucht vanuit Iran. Daar waren ze politiek actief. Haar moeder werd om die reden maandenlang gemarteld, toen ze zwanger van Beri was. "Er wonen in Iran miljoenen Koerden, maar het land zorgt er als een tweede Noord-Korea voor dat er bijna geen informatie over naar buiten komt", vertelt Beri.

De sjah, de vroegere door het Westen-gesteunde heerser, onderdrukte de Koerden. En ayatollah Khomeini, de leider van de Iraanse Revolutie, verbeterde dat niet. "De eerste mensen die in het nieuwe Iran geëxecuteerd werden, waren Koerden", zegt Beri. Iraanse Koerden zijn soennieten in een sjiitische republiek. En ze hoorden vaak bij een verzetsbeweging.

Beri werd geboren in Parijs, maar woonde daarna met haar ouders nog kort in Iraaks-Koerdistan, waar zij op de grens met Iran deelnamen aan het verzet tegen de ayatollahs. Beri was twee jaar toen het gezin vluchtte naar Nederland. Ze ging later alleen terug. "Ik vind Koerden weerbarstig, lief en onbevreesd. Kijk alleen al naar de vrouwen van de Peshmerga. En in Iraaks-Koerdistan zie je overal Koerdische vlaggen. Ondenkbaar in Iran."

Ze maakte uiteindelijk een film over het gebied, omdat het "het dichtst bij mijn wortels kwam". Toch werkt ze nu vanuit het buitenland ook aan een film die over Iraans Koerdistan gaat, waar haar daadwerkelijke roots liggen. "Leven als Koerd in Iran is alsof je leeft tussen glazen muren. Mijn neefjes en nichtjes zijn allemaal hoogopgeleid, maar de banen zijn voor de sjiieten."
Video: Hoe blus je een brandende pan of frietketel?
Gisteren, 15:06 Gazet v. Antwerpen
Tijdens de open dag van Brandweerpost Balen vonden ook enkele demonstraties plaats. Zo kon je onder meer zien hoe je een brandende pan spek of frietketel veilig kan blussen.


Van Rompuy heeft het gehad met Francken: ?Hoelang kan men die man nog tolereren??

CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy uit op zijn weblog forse kritiek op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). ?Hij gebruikt zwakke en hulpeloze mensen om bij de kiezers te scoren met ranzige uitspraken. Charles Michel fluit hem regelmatig terug, maar hoelang kan men die man nog tolereren op deze delicate en humanitaire functie in de regering??, aldus Van Rompuy.
Live - Merkel stevent af op vierde termijn, hoe hoog eindigt AfD?
Gisteren, 18:06 Volkskrant
Dat Angela Merkel voor de vierde keer de Duitse verkiezingen gaat winnen, twijfelen weinigen aan. De vraag is vooral hoe goed het rechtse, eurosceptische AfD het gaat doen. Eén ding is zeker: voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog komt een rechtsere partij dan Merkels CDU in het parlement. De stembussen sluiten om 18.00 uur. Lees in dit liveblog het laatste nieuws.


BV: "Hoe meer je seksualiteit onderdrukt, hoe meer accidenten er gebeuren"
Gisteren, 06:48 Gazet v. Antwerpen
Welke bekende Vlaming vindt dat we weer in een preuts tijdperk leven en wie wil zichzelf niet meer verliezen in een relatie? Doe de onderstaande test en ontdek wat jij nog weet over de voorbije week in showbizzland.


Hoe ik van een corpsbal in een knor veranderde
Zaterdag, 07:56 Volkskrant
Filosoof en schrijver Viktor Frölke (1967) veranderde van mening over lidmaatschap van het corps. 'Lidmaatschap van een studentenvereniging is een verzekering tegen de eenzaamheid en de verveling. Dat ik lid werd van het corps in Amsterdam had ook met mijn dwarsigheid te maken: ik studeerde filosofie en wist dat het voor filosofen totaal ongebruikelijk was om je aan te sluiten bij dat soort clubs.


Angela Merkel blijft onverminderd populair, hoe kan dat? Een antwoord in vijf van haar eigen quotes
Zaterdag, 07:55 Gazet v. Antwerpen

Er is niemand die eraan twijfelt: zondag volgt Angela Merkel (63) zichzelf op als bondskanselier van Duitsland. Voor een vierde termijn, waarmee ze het record van haar politieke mentor Helmut Kohl evenaart. Merkel loopt niet over van charisma, zorgt nooit voor spektakel en een X-factor kan je haar niet bepaald toedichten. Wat Mutti Merkel dan zo populair maakt bij haar landgenoten? Een antwoord in vijf van haar quotes.
ADVIES. Hoe kan ik mijn haar als man snel en hip in model brengen?
Zaterdag, 03:36 Gazet v. Antwerpen
Ook mannen willen stijlvol voor de dag komen, maar hoe kunnen ze hun haar snel en hip in model krijgen. BV-kapper Jochen Vanhoudt geeft tips.


Onderschat gevaar: hoe een computerstoring een wereldoorlog kan ontketenen
Zaterdag, 02:24 Volkskrant
De man die de wereld redde, zo gaat Stanislav Petrov de geschiedenisboeken in. Begin deze week schreven journalisten over het overlijden van de Russische oud-militair. Alarm! Alarm! Vijf Amerikaanse raketten komen onze kant op! Zo begon het, op het computerscherm van Petrov, in een commandocentrum in Moskou op 26 september 1983. Het was een tijd van grote internationale spanningen. Drie weken eerd


Volkskrantgeluid - Hoe het verhaal over misbruik binnen Defensie tot stand kwam
Vrijdag, 18:36 Volkskrant
Schaamte, woede en verdiet. Het enige dat nog ontbreekt voor Ronald Vreeburg (52) is gerechtigheid. 33 jaar geleden werd hij misbruikt in zijn tijd in het leger. Afgelopen weekend kwam hij ermee naar buiten in aangrijpend stuk in de Volkskrant. Een van de auteurs van het verhaal, Willem Feenstra, zit vandaag in onze podcast het Volkskrantgeluid om erover te praten.Lees hier het uitgebreide intervi


Hoe is het gesteld met uw kennis van het 'Hollands'? Doe hier de test
Vrijdag, 15:36 Gazet v. Antwerpen
Gaat u komend weekend shoppen op de Meir, een nazomers terrasje doen op de Groenplaats of even kuieren op de Vogeltjesmarkt? Ongetwijfeld zal u dan een hoop Nederlanders tegen het lijf lopen. Wanneer u dan met een noorderbuur aan de praat geraakt, kan er al wel eens spraakverwarring ontstaan, bijvoorbeeld wanneer de vraag valt of hij kan ?pinnen? om de ?patat? te betalen of wanneer hij opmerkt dat er ?geen kip? op de Vogeltjesmarkt is. Wil u zulke gênante momenten voor zijn of gewoon eens testen hoe het gesteld is met uw ?Hollands Nederlands?? Doe dan nog snel even deze fijne Hollandse taalspelletjes voor Vlamingen voor u het weekend in duikt.


Hoe 40.000 auto?s op de schroot belandden
Vrijdag, 12:18 AutoBlog
Een paar weken geleden functioneerden de auto’s nog prima. We schreven gister nog over het feit dat natuurrampen grote invloed kunnen hebben. Deze foto’s brengen die conclusie nog eens goed in beeld. Enkele weken geleden werd de Amerikaanse staat Texas getroffen door orkaan Harvey. De straten liepen onder, met een enorme schadepost tot gevolg. Honderdduizenden […]


Gluren bij BV's: Deze straatmuzikant zal niet snel vergeten hoe enthousiast Ingeborg kan zijn
Vrijdag, 11:24 Gazet v. Antwerpen
De afgelopen week zijn bekende Vlamingen druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram, die we graag even voor je bundelen.


Gemeente wil via enquête weten waar en hoe inwoners in de toekomst willen wonen
Vrijdag, 08:24 Gazet v. Antwerpen
De gemeente Malle wil haar inwoners aan het denken zetten over hoe ze in de toekomst willen wonen, zodat het beleid daarop kan inspelen. Daarom wordt hen gevraagd een enquête in te vullen.


Hoe groot moet je verontwaardiging zijn om er een nazi-uniform bij te halen?
Vrijdag, 07:48 Gazet v. Antwerpen

Co-voorzitter Zakia Khattabi van Ecolo zal geen excuses aanbieden voor de foto die leden van Jong Ecolo hebben verspreid van staatssecretaris Theo Francken in een nazi-uniform. Ze vindt ?de foto in lijn met haar verontwaardiging?. Hoe groot moet je verontwaardiging dan zijn om er een nazi-uniform bij te halen?
Hoe Tom Dumoulin in Bergen uitgekiend op weg naar de zege ging
Vrijdag, 02:24 Volkskrant
De verpletterende overwinning van Tom Dumoulin in de tijdrit op het WK is volgens zijn performancecoach te danken aan gedegen trainingsschema's. In het kabelbaantje, van de top van Mount Fløyen naar het dal beneden, zat Chris Froome woensdagavond een beetje sip voor zich uit te staren. Hij was verslagen, vernederd bijna, door de man die naast hem stond: een lange Limburger met kampioensbenen. Op w


Nederland vertrouwt Sint Maarten geen hulpgeld toe: 'Hoe zorgen we ervoor dat niets aan de strijkstok blijft hangen?'
Donderdag, 21:36 Volkskrant
Er komt een hulpfonds voor de schade op Sint Maarten. Dat wordt een zaak van het koninkrijk, niet van het autonome land zelf. Het is een botsing die de kern raakt van de omgang van Nederland met Sint Maarten. Selçuk Öztürk, Kamerlid voor Denk, bijt VVD-Kamerlid André Bosman donderdag in de Tweede Kamer toe: 'Ik hoop dat de volgende minister van Koninkrijksrelaties geen VVD'er zal zijn die met het

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be