NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Henrik

2News.be / Trefwoorden / Henrik

Deense prins Henrik begraven in Kopenhagen
20 Februari, 16:06 Skynet Buitenland
In de kerk van Christiansborg Slot, in het centrum van Kopenhagen, heeft de Deense koningin Margrethe II afscheid genomen van haar man, prins Henrik. Die overleed vorige dinsdag op 83-jarige leeftijd.


Prins Henrik schopt zelfs tijdens zijn uitvaart tegen tradities van het Deense hof
20 Februari, 11:36 NOS nieuws

Zestig familieleden en notabelen nemen vandaag in besloten kring afscheid van de overleden Deense prins Henrik. De intieme uitvaart van de prins is in het Christiansborg Slot in het centrum van Kopenhagen, de zetel van het Deense parlement.

Henrik, die dement was en het afgelopen jaar verschillende zware kwalen had, overleed dinsdag op 83-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn echtgenoot koningin Margrethe en zijn twee zoons. Zijn oudste zoon Frederik, behalve kroonprins ook IOC-lid, kwam eerder terug van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea om zijn vader te bezoeken.

Geen staatsbegrafenis

Henrik heeft zijn hele leven moeite gehad zich te schikken naar zijn rol binnen de Deense monarchie, en wilde ook geen staatsbegrafenis. Ook breekt hij met de 600 jaar oude traditie van de koninklijke familie om te worden bijgezet in de kathedraal van Roskilde. In plaats daarvan wordt de helft van zijn as in een urn bewaard in de privétuin van koninklijk paleis Fredensborg Slot, de andere helft wordt uitgestrooid over zee.

Om het Deense volk toch een afscheid van de prins te gunnen, was Henrik afgelopen dagen in een gesloten kist opgebaard in het Christiansborg Slot. 14.000 mensen kwamen langs. Gisteravond mocht een bredere kring van Franse familie hem een laatste groet brengen.

'Verdeenst'

Henrik werd in 1934 in de Franse plaats Talence geboren als Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat. Zijn familie behoorde al eeuwen tot de gegoede burgerij van Frankrijk. Ook droegen zij de adellijke titel van graaf, al wordt sterk betwist of dat rechtmatig is.

Voordat Henri trouwde met Margrethe was hij Frans militair en diplomaat. Behalve dat zijn naam werd 'verdeenst', bekeerde de rooms-katholieke Henri zich voor zijn huwelijk tot de protestantse Deense Volkskerk, waar zijn vrouw het hoofd van is.
Prins Henrik overleden, man van Deense koningin
14 Februari, 09:54 Skynet Buitenland
Prins Henrik, de man van de Deense koningin Margrethe II, is overleden. Hij overleed dinsdagavond op 83-jarige leeftijd in het paleis Fredensborg, ten noorden van Kopenhagen. Dat deelt het Deense koninklijke paleis woensdagochtend mee. Zijn vrouw en hun twee zonen stonden aan zijn zijde.


Deense prins Henrik overleden (83)
14 Februari, 05:24 NOS nieuws

De Deense prins Henrik (83) is overleden. De echtgenoot van koningin Margrethe is gisteravond laat rustig in zijn slaap overleden, heeft het Deense koningshuis bekendgemaakt.

Prins Henrik lag sinds 28 januari in het universiteitsziekenhuis in de hoofdstad, vrijdag verslechterde zijn toestand. Gisteren maakte het hof bekend dat hij was ontslagen uit het ziekenhuis en was overgebracht naar het koninklijk paleis Fredensborg om daar zijn laatste dagen door te brengen.

Zijn oudste zoon Frederik, behalve kroonprins ook IOC-lid, kwam eerder terug van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea om zijn vader te bezoeken. Koningin Margrethe II zei maandag al haar officiële verplichtingen af vanwege de gezondheidstoestand van haar man.

Niet naast zijn vrouw

Vorig jaar september maakte het paleis bekend dat de prins aan dementie leed. Sindsdien werd hij bijna niet meer in het openbaar gezien. De laatste tijd werd hij meerdere malen in het ziekenhuis opgenomen, onder meer vanwege een vernauwing van de slagaders. Vorige maand werd Henrik getroffen door een longontsteking, opgelopen tijdens een vakantie in Egypte. Artsen ontdekten toen ook een goedaardige tumor in een longkwab.

Waar de prins wordt begraven, is niet bekend. Vorig jaar maakte het paleis bekend dat hij niet naast zijn vrouw in de grafkerk in Roskilde begraven wil worden, waar leden van de Deense monarchie al eeuwen worden bijgezet. De Deense media schreven toen dat hij zo zijn ongenoegen wilde laten blijken over de beperkte en volgens hem ondergeschikte rol die hij jarenlang in het Deense koningshuis heeft gespeeld.

Vietnam, Algerije en Londen

Henri Marie Jean André Count de Laborde de Monpezat werd geboren op 11 juni 1934 in Frankrijk. De eerste jaren van zijn leven bracht hij door in Vietnam, toen Frans Indo-China, waar zijn vader toezag op de familiebelangen. In 1939 keren ze terug naar Zuid-Frankrijk, naar Cahors.

Henrik studeerde rechten, Chinees en Vietnamees. Tussen 1959 en 1962 diende hij bij de infanterie in Algerije, toen een kolonie van Frankrijk, Daarna werkt hij een paar jaar als secretaris op de Franse ambassade in Londen.

Op 10 juni 1967 trad hij in het huwelijk met Margrethe. In 1968 en 1969 werden hun zonen Frederik en Joachim geboren. Sinds de bruiloft droeg Henrik de titel prins en niet tot zijn tevredenheid. Hij wilde liever koning genoemd worden, maar die titel kreeg hij nooit.

Een ander pijnpunt was zijn toelage. Hij had veelvuldig in interviews geklaagd over de volgens hem gebrekkige financiële regeling. Hij kreeg toen in Denemarken de bijnaam "meest prominente gastarbeider van het land". Pas in 1985 kreeg Henrik een permanente toelage, uit de zak van zijn vrouw die in 1972 koningin was geworden.

In 2002 was er opnieuw trammelant toen Henrik zich gepasseerd voelde en hij kwaad naar Zuid-Frankrijk vertrok. Directe aanleiding was een Nieuwjaarsfeest waar zijn zoon Frederik koningin Margrethe verving. Henrik was ervan uitgegaan dat hij de gastheer zou zijn.

In Frankrijk gaf hij een interview waarin hij leeg liep. Om de gemoederen tot bedaren te brengen voegden zijn vrouw en kinderen zich bij hem in Cahors. Na een afkoelingsperiode van een paar weken keerde hij terug naar Denemarken.

In 2015 ontvingen Henrik en zijn vrouw koning Willem-Alexander en Máxima tijdens een staatsbezoek aan Denemarken. Margrethe is de peettante van Willem-Alexander.
Gezondheidstoestand Deense prins Henrik ernstig verslechterd

De gezondheidstoestand van de Deense prins Henrik is ernstig verslechterd. Dat heeft het Deense koningshuis vrijdag laten weten. Kroonprins Frederik (49), één van zijn zonen, heeft zijn verblijf in Zuid-Korea, waar hij de opening van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang zou bijwonen, onderbroken en is op de weg terug naar huis.
Deense prins Henrik opgenomen in ziekenhuis
29 Januari, 01:48 NOS nieuws

De Deense prins-gemaal Henrik is opgenomen in het ziekenhuis. De reden daarvan is onduidelijk. Het Deense koningshuis heeft niet bekendgemaakt waar de prins last van heeft.

De 83-jarige Henrik was sinds begin deze maand in Egypte. Daar is hij een paar dagen geleden opgenomen in het ziekenhuis. De prins is inmiddels terug in Denemarken, waar hij verder wordt onderzocht in een ziekenhuis in Kopenhagen.

Henrik is de laatste jaren vaker opgenomen in het ziekenhuis, om verschillende redenen. In september maakte het koningshuis bekend dat de prins lijdt aan dementie. Hij verschijnt daarom niet vaak meer bij openbare optredens.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be